AustraliŽ en Saudi-ArabiŽ op zoek naar nieuwe bondscoach

Twee landen die zich gekwalificeerd hebben voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland zitten zonder bondscoach. Bij Australië stapte Ange Postecoglou op en Saudi-Arabië zette Edgardo Bauza op straat. 

De 52-jarige Postecoglou besloot zelf te vertrekken bij de Australische voetbalbond. De oud-international staat naar eigen zeggen onder grote druk en maakte zijn besluit maandag kenbaar in een gesprek met bondsvoorzitter Steven Lowry en David Gallop van de FFA. "Dit was een heel moeilijke beslissing voor mij", zegt Postecoglou op de website van de Australische voetbalbond. "Het was een eer om mijn land te mogen coachen, maar het heeft ook zijn tol geëist in persoonlijk en professioneel opzicht. Daarom zet ik nu met pijn in het hart een punt achter deze reis."

Postecoglou werd in oktober 2013 aangesteld als opvolger van Holger Osieck. Hij leidde Australië vervolgens naar het WK van 2014, naar de winst van de Azië Cup van 2015. Onder hem wist het land zich op het nippertje via een play-off tegen Honduras zich te kwalificeren voor het komende mondiale eindtoernooi. 

Bauza is niet langer bondscoach van Saudi-Arabië. De Argentijn, die Bert van Marwijk in september opvolgde, is na vijf oefenduels naar huis gestuurd. Dat meldt de Saoedische bond. Onder het bewind van Bauza werden drie van de vijf oefenwedstrijden verloren. Ghana, Portugal en Bulgarije bleken te sterk. Wel werd er gewonnen van Jamaica en Letland.

De 59-jarige trainer werd aangesteld na het vertrek van Van Marwijk, die het niet eens kon worden met de bond over een nieuwe verbintenis. Dat was verrassend, aangezien Van Marwijk het land voor het eerst sinds 2006 naar het WK loodste.