IJshockeytalent Sprong scoort hattrick en maakt indruk in VS

IJshockeyer Daniel Sprong is bezig aan een uitermate sterk seizoen. De 20-jarige Nederlander speelde in het seizoen 2015/16 namens de Pittsburgh Penguins achttien NHL-wedstrijden - de eerste Nederlander sinds begin jaren '80 die in 's werelds beste competitie speelde.

De tiener kon destijds ondanks twee goals nog niet genoeg indruk maken om bij de hoofdmacht van de Penguins te blijven. Hij viel terug naar de Canadese Charlottetown Islanders, maakte daar wél indruk en promoveerde naar de Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Dat kan min of meer gezien worden als de opleidingsploeg van de Pittsburgh Penguins, de NHL-kampioenen van de vorige twee jaar, en met de Wilkes-Barre/Scranton Penguins komt Sprong uit in de American Hockey League, het niveau onder de NHL.

Daar kent Sprong dit jaar een erg sterk seizoen. Vier goals en twee assists liet de Nederlander optekenen in de eerste vier wedstrijden, maar vrijdagavond ging hij echt los. Thuis tegen Laval Rocket scoorde Sprong een heuse hattrick en gaf hij ook nog eens een assist, waarmee hij van grote waarde was in de 6-5 overtimezege van de Penguins.

Samen met de twee jaar oudere Canadees Danick Martel gaat Sprong nu aan de leiding in de topscorerslijst in de AHL: zeven goals en drie assists, met de kanttekening dat Martel een wedstrijd meer gespeeld heeft. Op social media is de mening onder fans van de Pittsburgh Penguins overigens duidelijk: men vraagt zich vooral af wanneer Sprong eindelijk weer het vertrouwen krijgt om in de hoofdmacht te spelen, want een ieder is onder de indruk van de jonge winger.