FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 oktober 2017

Trump bezoekt slachtoffers schietpartij

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een onderhoud gehad met overlevenden van de moorddadige schietpartij in Las Vegas en hen uitgenodigd te zijner tijd naar het Witte Huis te komen. Bij zijn bezoek aan het University Medical Center prees Trump de moed van slachtoffers die ondanks hun eigen verwondingen toch eerst anderen hielpen. De artsen en het verplegend personeel zette hij in het zonnetje wegens hun "ongelooflijke werk".

Trump sprak ook met mensen van de eerstehulpdiensten en de politie, die hij inspirerende voorbeelden voor het land noemde. Hij bedankte hen voor hun inzet na de slachting die zondagavond vanuit een hotelkamer werd aangericht door Stephen Paddock. Deze schoot met automatische geweren 59 festivalgangers dood en verwondde er meer dan vijfhonderd. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord.

Het motief voor de schietpartij blijft onduidelijk. Paddock pleegde deze met een volautomatisch wapen. De verkoop hiervan is verboden, maar er zijn wel legale kits beschikbaar om legaal verkregen wapens om te bouwen zodat ze volledig automatisch zijn.

Trump bezoekt slachtoffers schietpartij
Trump bezoekt slachtoffers schietpartij (Foto: ANP)

Basisschooldirecteur Alphen ontkent ontucht

De directeur van een basisschool in Alphen aan den Rijn ontkent dat hij ontucht heeft gepleegd met een dertienjarig meisje. Justitie verdenkt de 32-jarige Khalid T. daarvan. Hij werd begin vorige week aangehouden. Zijn advocaat Shirley Splinter meent dat het Openbaar Ministerie (OM) T. op het "publieke schavot" heeft gezet.

Volgens de advocaat is geen "werkelijk onderzoek" gedaan en zijn de beschuldigingen "zeer discutabel". Voor de verdachte heeft de zaak direct gevolgen. Zo heeft de PvdA, waarvoor hij in de gemeenteraad van Gouda zit, hem uit de partij gezet. De lokale fractie liet weten verbijsterd te zijn over de arrestatie.

Het meisje van dertien is geen leerling van de islamitische basisschool An Noer waarvan T. directeur is. Het OM stelde ook geen aanwijzingen te hebben dat T. ontucht met leerlingen zou hebben gepleegd.

Persbericht
Splinter vindt het "disproportioneel en ongegrond" dat het OM de school en de media heeft ingelicht over de zaak, terwijl haar cliënt in beperkingen zat en daardoor zelf niet publiekelijk kon reageren. Die beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

Het OM in Den Haag houdt die beschuldigingen "voor rekening van de advocaat". Een woordvoerster wees er wel op dat justitie zelf geen persbericht heeft uitgebracht over de arrestatie van de man. "Alleen de politie heeft daar een kort persbericht over uitgestuurd."Daarna meldde het OM alleen nog via Twitter dat de rechter-commissaris had besloten T. langer vast te houden en beantwoordden woordvoerders vragen van journalisten over de zaak.

Basisschooldirecteur Alphen ontkent ontucht
Basisschooldirecteur Alphen ontkent ontucht (Foto: ANP)

Gewichthefbond verplaatst EK om geschorste landen mee te laten doen

De Europese gewichthefbond EWF heeft een flink staaltje waanzin ten tonele gebracht. Afgelopen week maakte de internationale bond IWF bekend dat negen toplanden voor een jaar geschorst worden wegens het 'leveren' van minstens drie positieve stalen bij de hertesten van de Olympische Spelen van 2008 en 2012.

Onder die landen vallen ook de nodige Europese toplanden, namelijk Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, Moldavië, Turkije, Oekraïne en Wit-Rusland. Dat zou natuurlijk zorgen voor een vrij matig Europees kampioenschap in 2018, wat in maart ook nog eens gepland stond in Antalya, in het geschorste Turkije. 

De EWF kwam met een oplossing, waarmee de schorsing van de IWF gelijk deels nutteloos gemaakt wordt: het EK wordt simpelweg verplaatst van maart naar het einde van de herfst, vermoedelijk oktober of november, zodat de geschorste landen hun schorsing achter de rug hebben en gewoon mee kunnen doen.

De president van de Russische gewichthefbond, Maxim Agapitov, liet dat in Russische media weten. "Onze schorsing is aan het einde van de herfst afgelopen, dus is het EK verplaatst naar die periode", aldus Agapitov, die verder wel zegt dat Rusland inderdaad een probleem had. "Ik wil nog eens duidelijk maken dat we moeten accepteren dat we stelselmatig de regels overtreden hebben. We moeten onze toekomst opnieuw opbouwen."

Tom Petty & the Heartbreakers waren nog niet klaar

The Heartbreakers waren nog helemaal niet van plan te stoppen. Dat vertelde frontman Tom Petty een paar dagen voor zijn dood aan LA Times. Alleen als er iets zou gebeuren met een van de leden, zou er een punt achter de groep worden gezet.

In het gesprek, dat journalist Randy Lewis een paar dagen voor zijn plotselinge overlijden had, vertelde Tom uitgebreid over nieuwe plannen. Zo wilde hij een album produceren van The Shelters, een band uit Los Angeles. Twee bandleden waren te horen op Hypnotic Eye, het album van Tom uit 2014. Hij was erg te spreken over het materiaal van de rockers.

Verder wilde hij ook weer zijn radioprogramma voor SiriusXM oppakken. Daarin draaide hij zijn favoriete muziek. Hij vertelde nog steeds graag nachtenlang plaatjes te draaien. "Lekker op de grond liggen en naar albums luisteren", zei hij. "Als ik weer radio ga maken, weet ik zeker dat ik dat vaker zal gaan doen."

Over the Heartbreakers was Tom erg enthousiast. De wereldtournee vanwege het veertigjarig bestaan was een succes. Tom wilde uitrusten en dan weer aan nieuwe dingen beginnen en daar hoorde spelen met de band zeker bij. "Alleen als er wat met een van ons gebeurt, is het voorbij", zei hij.

Tom Petty nog lang niet klaar met eigen band
Tom Petty & the Heartbreakers waren nog niet klaar (Foto: BuzzE)


Catalaanse leider wil crisisbemiddeling

De Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft woensdagavond gezegd dat hij een voorstander is van bemiddeling om een uitweg te vinden uit de crisis maar dat de Spaanse regering daar vooralsnog niets voor voelt. "Dit moment vraagt om bemiddeling. We hebben de afgelopen uren daarvoor verscheidene aanbiedingen gekregen en we verwachten er nog meer", verklaarde Puigdemont op tv.

"Ze weten allemaal dat ik klaar sta om te beginnen met een bemiddelingsproces. Ik zal het zo vaak als nodig is herhalen: dialoog en overeenstemming zijn onderdeel van de politieke cultuur van onze bevolking. Het Rijk heeft echter nog geen positief antwoord gegeven op deze voorstellen", aldus de president van de regio Catalonië. "Dat is onverantwoordelijk".

Het Catalaans parlement zal naar verwachting maandag eenzijdig de onafhankelijkheid van Spanje uitroepen, na een door de Spaanse rechter en regering verboden referendum. "Ik ben ervan overtuigd dat we ons de komende paar dagen van onze beste kant laten zien in dit land wanneer de Catalaanse instituties de uitslag van de volksraadpleging in praktijk moeten gaan brengen."

Puigdemont mag dan wel overleg nastreven, hij is ook onverminderd voorstander van afscheiding van Catalonië. "Mijn regering zal geen millimeter afwijken van haar verplichting".

Catalaanse leider wil bemiddeling in crisis
Catalaanse leider wil crisisbemiddeling (Foto: ANP)

Trump en Abe eens over druk op Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe zijn het erover eens dat Noord-Korea onder druk moet worden gehouden. Ze voerden woensdag telefonisch overleg over de gespannen situatie op het Koreaanse schiereiland. Trump en Abe zijn beiden van mening dat "praten louter met als doel te praten" zinloos is. Dat heeft een Japanse regeringsvertegenwoordiger gezegd.

De afgelopen weken schoot het communistische regime in Pyongyang tot tweemaal toe een langeafstandsraket over Japan heen de Grote Oceaan in. Bovendien werd de zesde nucleaire test uitgevoerd om te illustreren dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zo snel mogelijk wil beschikken over een raket die met een kernkop het Amerikaanse vasteland kan bereiken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei zaterdag dat Washington open communicatiekanalen met Pyongyang heeft, maar dat er voorlopig uit Noord-Korea geen interesse is getoond voor de dialoog. Trump reageerde via Twitter met de opmerking dat gesprekken met Noord-Korea tijdverspilling zijn.

Nuttig
Tillerson ontkende woensdag de berichtgeving van NBC News dat hij afgelopen zomer zijn ontslag wilde aanbieden wegens de gespannen verstandhouding met Trump. Vicepresident Vince Price zou dat hebben voorkomen. "Ik heb nooit overwogen mijn post te verlaten", zei Tillerson. "Ik blijf zolang de president het gevoel heeft dat ik nuttig ben bij het realiseren van zijn doelstellingen."

Trump eiste prompt in een tweet verontschuldigingen van NBC nu hun verhaal "totaal is ontzenuwd door minister Tillerson". Hij noemde NBC nog oneerlijker dan CNN. Trump beschuldigt Amerikaanse media geregeld van het verspreiden van nepnieuws.

Trump en Abe eens over druk op Noord-Korea
Trump en Abe eens over druk op Noord-Korea (Foto: ANP)

Vrouwen op Tinder kunnen man les lezen

Vrouwen op Tinder kunnen mannen in chats laten weten hoe ze het doen. Niet in woorden, maar met animaties. Ze kunnen bijvoorbeeld applaudisseren, lachen of een hartje sturen wanneer iemand zich netjes en leuk gedraagt. Maar een man die te ver gaat, kunnen ze virtueel met hun ogen rollen of een glas water in hun gezicht gooien. "Welke vrouw heeft er in onze snelle wereld tijd om op elke vervelende man te reageren?", aldus de datingapp.

Reactions, noemt Tinder de animaties. Het is bedoeld om vrouwen een prettig gevoel te geven terwijl ze iets doen tegen intimidaties en seksisme, oftewel Menprovement.

Vrouwen op Tinder kunnen man les lezen
Vrouwen op Tinder kunnen man les lezen (Foto: BuzzT)

Ajax vrouwen boeken CL zege op Brescia

De vrouwen van Ajax hebben in de eerste ronde van de Champions League een kleine overwinning geboekt. Op De Toekomst werd Brescia met 1-0 verslagen.

De overwinning is des te knapper aangezien Ajax al na twintig minuten met tien vrouwen kwam te staan. Marjolijn van den Bighelaar kreeg rood vanwege een elleboogstoot. De rest van de eerste helft waren de Italiaanse dames duidelijk de betere en zij kregen ook een grote kans om op voorsprong te komen. Valentina Giacinti schoot echter naast toen ze alleen voor keepster Eli Sarasola stond.

In de tweede helft gaf Ajax niks weg en vlak voor tijd counterde het zelfs naar een zege. International Desiree van Lunteren gaf voor en Linda de Bakker kopte raak.

Oranje -19 begint EK-kwalificatie met zege dankzij Kadioglu

Het Nederlands elftal onder 19 jaar is met een zege begonnen aan de EK-kwalificatie. In 's-Gravenzande was de ploeg van Maarten Stekelenburg te sterk voor Malta, hoewel enigszins gehoopt werd dat wat meer aan het doelsaldo werd gewerkt: 3-0.

Owen Wijndal gaf halverwege de eerste helft de pass waaruit Ferdi Kadioglu de score kon openen, een minuutje later was het wederom raak voor de aanvaller van N.E.C.. De ploeg van Malta werd niet definitief knock-out gespeeld, tot vijf minuten voor tijd. PSV'er Joël Piroe trapte vanaf elf meter de 3-0 binnen.

Hongarije en Slovenië zijn de andere landen in de groep, daar speelt Nederland zaterdag (7 oktober) en dinsdag (10 oktober) tegen. De nummers één en twee van de groep gaan naar de volgende ronde, waar zeven groepswinnaars zich bij het al geplaatste gastland Finland voegen.

Drugs aanleiding vernietiging vluchtelingenboten Bangladesh

De autoriteiten van Bangladesh hebben zo'n twintig boten vernietigd die dienst deden als ferry's voor Rohingya-vluchtelingen. Deze minderheid wil weg uit Myanmar wegens het aanhoudende geweld. Mensensmokkelaars maken volgens Bangladesh misbruik van de chaotische situatie door behalve wanhopige Rohingya ook methamfetamine het land binnen te brengen.

De drug staat ter plaatse bekend als 'ya ba'. Volgens de commandant van de grenspolitie is dinsdagnacht een grote hoeveelheid uit het water gevist. Die was vermoedelijk overboord gezet voordat de kustwacht de vaartuigen met Rohingya bij aankomst in Shah Porir Dwip enterde en doorzocht.

Vluchtelingenboten in Bangladesh vernield
Drugs aanleiding vernietiging vluchtelingenboten Bangladesh (Foto: ANP)

Grote partij coke tussen levensmiddelen

De politie heeft bij een bedrijf in Nijkerk (Gelderland) 65 kilo cocaïne gevonden. De partij drugs was verstopt tussen levensmiddelen. De eigenaar van het bedrijf waar de cocaïne lag, wordt niet verdacht van betrokkenheid, vertelde een woordvoerster. De recherche doet verder onderzoek. Er is nog niemand opgepakt.

Tussen wat voor levensmiddelen de drugs zaten verstopt wil de politie momenteel niet kwijt. De vondst volgde op tips, zegt de woordvoerster. Ze waagde zich niet aan een inschatting van de waarde van de coke.

Volgens een overzicht van verslavingsinstelling Jellinek kost cocaïne tussen de 40 en 70 euro per gram. Afgaande op die bedragen zou deze partij dus een straatwaarde van zeker 2,6 miljoen euro hebben.

Grote partij cocaïne tussen levensmiddelen
Grote partij coke tussen levensmiddelen (Foto: ANP)

Google: smartphones, luidsprekers en laptop

Twee nieuwe smartphones, een laptop, een grote en een kleine slimme luidspreker, slimme koptelefoons, een nieuwe virtualrealitybril en een aparte camera. Dat zijn de nieuwe producten die Google woensdag heeft gepresenteerd.

De presentatie draaide vooral om de nieuwe smartphones, de Pixel 2 en een grotere Pixel 2 XL. Ze kunnen zowel virtual reality als augmented reality laten zien. Daarnaast kan een speciale lens de omgeving scannen, bijvoorbeeld de inhoud van een brief. De telefoons draaien op het nieuwe besturingssysteem Android Oreo. Ze kunnen worden bediend met een kneep in de zijkant. De Pixel 2 is beschikbaar in drie kleuren: "een soort blauw, gewoon zwart en duidelijk wit", zei Google-vicepresident Mario Queiroz met een knipoog naar de namen die ontwerpers soms bedenken voor kleuren.

De Pixel-telefoons komen eerst in de Verenigde Staten en een paar andere landen op de markt. Het is nog niet bekend wanneer de toestellen naar Nederland komen.

Pixel Buds
De nieuwe Pixel-smartphones hebben slimme koptelefoons, de Pixel Buds. Die kunnen bijvoorbeeld mails voorlezen of de woorden van een gesprekspartner meteen vertalen. Nederlands is een van de talen die de koptelefoon begrijpt.

Google is de laatste grootmacht die zijn 'vlaggenschip' onthult. Eerder presenteerde concurrent Apple de iPhones 8, 8 Plus en X. Samsung vestigt zijn hoop op de Galaxy Note8.

Google onthulde ook een nieuwe laptop, de Pixelbook, de opvolger van de Chromebook. De laptop is dubbel te vouwen tot een tablet en heeft de slimme hulp Assistant. De gebruiker kan er ook een speciale pen bij kopen, om op het scherm te schrijven.

Google: smartphones, luidsprekers en laptop
Google: smartphones, luidsprekers en laptop (Foto: ANP)

Vasthoudende politiehond zorgt voor aanhouding

De inzet van een politiehelikopter en een politiehond hebben woensdagmiddag in Barendrecht geleid tot de aanhouding van een 42-jarige Hagenaar. Hij zou kort daarvoor een andere man beroofd hebben. Rond 16.30 uur belde een omstander de politie met de mededeling dat er een man bij de Achterzeedijk in Barendrecht beroofd was. Meerdere agenten spoedden zich naar de locatie, waar een 71-jarige man uit Hoogvliet zijn verhaal deed.

Meteen werd de directe omgeving afgezet en werd er een politiehond opgetrommeld om een eventueel spoor te vinden en uit te lopen. Al snel kwam er ook een politiehelikopter bij die voortdurend boven het terrein rondcirkelde en alle bevindingen aan de meldkamer en de agenten op de grond doorgaf.

De agenten waren ervan overtuigd dat de dader in de buurt moest zitten en weigerden te stoppen met zoeken. De beloning kwam twee uur na de beroving toen de politiehond de verdachte in een nabijgelegen rietkraag vond. De aangetroffen man voldeed volledig aan het signalement en kon met een bijtwond mee naar het bureau alwaar hij werd nagekeken door een politie-arts voor hij werd ingesloten. 

Vasthoudende politiehond zorgt voor aanhouding (Foto: Politie.nl)
Vasthoudende politiehond zorgt voor aanhouding (Foto: Politie.nl)

Oranje zonder Strootman tegen Wit-Rusland en Zweden

Het Nederlands elftal zal het in de belangrijke WK-kwalificatieduels tegen Wit-Rusland en Zweden moeten doen zonder Kevin Strootman. De middenvelder van AS Roma heeft een spierblessure.

Nederland speelt zaterdag in Borisov tegen Wit-Rusland en dinsdag in Amsterdam tegen Zweden. Om nog uitzicht te houden op deelname aan het WK volgend jaar moeten beide duels worden gewonnen.

Zoektocht bosgebied klaar, Anne niet gevonden

De vermissing van Anne Faber (25) uit Utrecht duurt voort. Tientallen politiemensen kamden woensdag nog eens een bosgebied uit bij Huis ter Heide, in de gemeente Zeist, maar vonden haar niet. De actie was vooral op touw gezet om uit te sluiten dat iets belangrijks over het hoofd is gezien. Een dag eerder werd er kleding gevonden die vermoedelijk van Faber was.

In Opsporing Verzocht meldde de politie dinsdag nog dat het om een jas ging. Een woordvoerster houdt het nu op 'kleding'. Ze wilde niet vertellen of andere kledingstukken dan een jas zijn aangetroffen. Uit DNA-onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet blijken of de gevonden kleding inderdaad van de vermiste vrouw is.

De ME'ers die woensdag het bos doorzochten, hebben wel spullen meegenomen en veiliggesteld. Of daar iets relevants tussen zit, moet nog blijken. "In natuurgebieden ligt natuurlijk ook allerlei zwerfafval", zegt de woordvoerster. Ook dat is uit voorzorg meegenomen.

Anne Faber wordt sinds vrijdag vermist. De politie benadrukt dat het onderzoek doorgaat.

Zoektocht bosgebied klaar, Anne niet gevonden
Zoektocht bosgebied klaar, Anne niet gevonden (Foto: ANP)

Ook geen Europese prijs voor Schippers

Dafne Schippers is niet een van de vier atletes die nog kans maken op de verkiezing van Europese Atlete van het Jaar. Eerder deze week werd de wereldkampioene op de 200 meter al gepasseerd bij de verkiezing van de mondiale Atlete van  het Jaar.

De vier genomineerde atletes zijn ook allen wereldkampioenen: kogelslingeraarster Anita Wlodarczy, polsstokhoogspringster Ekaterini Stefanidi, hoogspringster Maria Lasitskene en de Belgische meerkampster Nafissatou Thiam.

Bij de heren zijn de Turkse sprinter Ramil Guliyev, meerkamper Kevin Mayer (Fra) en de Duitse speerwerper Johannes Vetter genomineerd.

Onderwijsstaking gaat door ondanks extra geld

Leerkrachten in het basisonderwijs zetten hun staking donderdag gewoon door. Het bericht dat het kabinet in wording 500 miljoen euro extra uittrekt om hun werkdruk te verlagen, verandert daar niets aan. "Eerst zien en dan geloven", reageert een woordvoerster van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

"En als het klopt, dan vinden wij het nog niet genoeg", laat ze weten vanuit het Zuiderpark in Den Haag, waar de voorbereidingen voor de landelijke manifestatie in volle gang zijn. De onderwijsbonden verwachten daar donderdag zo'n 30.000 meesters en juffen. Ze verwachten dat vrijwel alle basisscholen dichtblijven.

Het bedrag dat VVD, CDA. D66 en ChristenUnie volgens ingewijden willen investeren in bijvoorbeeld kleinere klassen en meer onderwijsassistenten, is conform de eis van de actievoerende leerkrachten. Maar ze vragen ook 900 miljoen euro om hun salarissen gelijk te trekken met dat van collega's in het middelbaar onderwijs. Vooralsnog is daar 'slechts' 270 miljoen euro extra voor uitgetrokken, zo werd op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Onderwijsstaking gaat door ondanks extra geld
Onderwijsstaking gaat door ondanks extra geld (Foto: ANP)

Afbreekbaar Olympisch Stadion Pyeongchang zo goed als klaar

Het Olympisch Stadion voor de Olympische Spelen van komende winter in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang is zo goed als klaar. Het organisatiecomité heeft laten weten dat alleen nog de laatste puntjes op de i werden gezet in het stadion, waar 35.000 mensen plaats kunnen nemen.

In februari zullen de openings- en sluitingsceremonies in het vijfhoekige stadion gehouden worden. Daar zijn wel wat zorgen over: het bergachtige gebied waar het stadion staat kent nogal eens sterke wind, waardoor men bang is dat toeschouwers het mogelijk bijzonder koud gaan krijgen. Zuid-Korea overwoog aanvankelijk om bestaande stadions in andere steden te gebruiken voor de ceremonies, maar de inwoners van Pyeongchang waren daar fel op tegen en wilden de ceremonies in hun eigen stad hebben.

Overigens waren er ook plannen om helemaal geen traditioneel Olympisch Stadion te gebruiken, maar om de ceremonies te houden in de schansspringarena. Dit vond men uiteindelijk, niet geheel onterecht, toch wat te kleinschalig. Het stadion zal na afloop afgebroken worden, waarna er een museum en diverse recreatieve faciliteiten op de plaats zullen komen. 

Op 9 februari worden de Spelen geopend, op 25 februari is het wintersportfeest al voorbij.

Het in aanbouw zijnde Olympisch Stadion van Pyeongchang (WikiCommons)
Het in aanbouw zijnde Olympisch Stadion van Pyeongchang (WikiCommons)

Drie World Cup-finales Nederlandse darters, mannen vroeg uitgeschakeld

In het Japanse Kobe is woensdag de WDF World Cup, het WK darts bij de WDF, van start gegaan. Daar doen vooral BDO-spelers aan mee, maar ook een enkele speler van de PDC is er te vinden. De WDF is de enige internationaal geaccepteerde dartsbond en is lid van de overkoepelende sportorganisatie GAISF, tot voor kort bekend als SportAccord. Als darten bijvoorbeeld ooit olympisch wordt, zal dat via de WDF moeten gaan en niet via de BDO of PDC.

Wesley Harms, Willem Mandigers, Richard Veenstra en Chris Landman vertegenwoordigden Nederland in de teamwedstrijd bij de mannen, waar het een van de favorieten was. De vier begonnen prima in de groepsfase, met zeges op Zuid-Afrika (9-4), Mongolië (9-5) en Denemarken (9-3), maar vervolgens ging het fout in de knock-outfase. Noorwegen was al in de achtste finales met 9-4 te sterk. De VS en Australië plaatsten zich uiteindelijk voor de finale, die in het weekeinde gespeeld wordt.

Aileen de Graaf, Anca Zijlstra, Sharon Prins en Vanessa Zuidema vormden het vrouwenteam en die deden het aanzienlijk beter. Zwitserland (9-1), India (9-0) en Tsjechië (9-3) moesten er in de groepsfase aan geloven, waarna de VS, Rusland en Japan allemaal met 9-7 verslagen werden. In de finale neemt Nederland het zaterdag op tegen Zweden.

De junioren leverden prima Nederlands succes op. Bij de heren werden de singles gespeeld en daarin schopten de talenten Justin van Tergouw en Wessel Nijman het tot de finale van zaterdag. Layla Brussel en Lerena Rietbergen vertegenwoordigden Nederland bij de koppels en de 15-jarige speelsters deden het goed. Ze plaatsten zich voor de finale, waarin ze Deniz Hashtbaran en Manshad Avazzadeh uit Iran tegenover zich kregen, die in de groepsfase nog te sterk waren.

Horizon Zero Dawn Complete Edition aangekondigd

Sony Interactive Entertainment heeft de Horizon: Zero Dawn Complete Edition aangekondigd. Het zal het basisspel bevatten, maar ook de uitbreiding Forzen Wilds, dat 7 november uit gaat komen.

Horizon: Zero Dawn kwam 28 februari uit. Van het spel zijn wereldwijd 3,4 miljoen exemplaren verkocht. In het spel ga ja als jaagster Aloy op zoek naar je identiteit, terwijl je er langzamerhand achter komt hoe het kan dat na een ramp robotdino's de wereld nu bevolken. De mensheid is sterk in aantal verminderd na de ramp en leven verdeeld in stammen. Ze proberen te overleven met pijl en boog en met alles wat kapotte robots opleveren.

Horizon: Zero Dawn Complete Edition komt 6 december uit voor PlayStation 4 en gaat 50 euro kosten.

Rob Bauer nieuwe Commandant der Strijdkrachten

Luitenant-admiraal Rob Bauer aanvaardt donderdag 5 oktober het commando over de krijgsmacht. Dit gebeurt in aanwezigheid van demissionair minister van Defensie, Klaas Dijkhoff, en de commandanten van de zes defensieonderdelen.

Luitenant-admiraal Rob Bauer aanvaardt het commando tijdens een ceremonie op vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens deze korte ceremonie houden de demissionair minister van Defensie en de nieuwe Commandant der Strijdkrachten een toespraak.

Dinsdag 3 oktober heeft generaal Tom Middendorp zijn functie neergelegd. Hij deed dit in navolging van minister Jeanine Hennis-Plasschaert. Als Commandant der Strijdkrachten was hij de hoogste militaire adviseur van de minister van Defensie.

'Niet alleen flats gehavend bij Bijlmerramp'

Voor veel mensen die de Bijlmerramp hebben meegemaakt, voelt het nog als de dag van gisteren, terwijl het 25 jaar geleden is. De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren stond woensdag stil bij hun leed tijdens de herdenking van de ramp bij het Groeiend Monument, waar de 'boom die alles zag' staat.

"Wij staan stil bij de 43 doden. En bij de mensen die de ramp hebben overleefd. Want niet alleen de flats bleven gehavend achter. De pijn van die vreselijke dag kan niemand wegnemen. Andere Amsterdammers kunnen wel delen in uw verdriet. En het litteken van de Bijlmerramp samen met u dragen", aldus Ollongren.

Het vliegtuigongeluk in Amsterdam-Zuidoost was "één vliegramp en een verzameling van talloze menselijke rampen", zei Ollongren. Ze wees op de worsteling die veel nabestaanden en overlevenden nog steeds ervaren. "Door het 'stille van mensen' zien buitenstaanders het niet altijd aan u af."

Dominee
Naast de locoburgemeester sprak ook dominee Otto Ruff, die nabestaanden en overlevenden nog altijd bijstaat. Zangeres Pearl Joan trad op en er was een minuut stilte, gevolgd door een kranslegging door nabestaanden en bestuurders. Staatssecretaris Sharon Dijksma legde namens de regering een krans.

De ramp voltrok zich op 4 oktober 1992, toen een vrachtvliegtuig van El Al neerstortte op de Bijlmerflats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daardoor verloren 43 mensen het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing.

'Niet alleen flats gehavend bij Bijlmerramp'
'Niet alleen flats gehavend bij Bijlmerramp' (Foto: ANP)

Formatie: half miljard voor werkdruk basisonderwijs

Aan de vooravond van de landelijke staking in het basisonderwijs maakt de Telegraaf bekend dat er bijna een half miljard beschikbaar komt om de werkdruk in het primair onderwijs te verlagen. Scholen kunnen het geld inzetten voor extra leerkrachten, klassenassistenten, conciërges of andere manieren om de leerkrachten te ontlasten.

Eerder werd al 270 miljoen toegezegd om de salarissen van de leerkrachten te verhogen. Nu hebben de formerende partijen afgesproken dat er nog tussen de 400 en 500 miljoen euro beschikbaar komt voor werkdrukverlaging. Over de precieze bestemming van dat geld moet nog worden onderhandeld. 

Of de sector hier genoegen mee neemt is nog even afwachten, want de inzet was eigenlijk zo'n 1,3 miljard en dat bedrag wordt dus niet gehaald. Afgelopen week werd bekend dat er in november twee dagen gestaakt wordt als Den Haag niet over de brug komt.

Verhoor mariniers maakt treinactie 'iets duidelijker'

De nabestaanden van de Molukkers die in 1977 een trein kaapten bij De Punt hebben iets meer duidelijkheid gekregen over wat er gebeurde tijdens de bevrijdingsoperatie destijds. De laatste van elf daarbij betrokken mariniers die werden verhoord, erkende woensdag voor de rechtbank in Den Haag dat hij van dichtbij op de enige vrouwelijke kaapster had geschoten.

Deze commandant, met codenaam 2C, trof Hansina Uktolseja liggend aan. Ze was gewond geraakt door kogels van scherpschutters. Hij herkende haar meteen, zei niets maar schoot twee korte salvo's op haar met zijn pistoolmitrailleur. Ze had nog bewogen en iets geroepen. 2C had dat deels al in een boek gezegd, maar zei het nu onder ede.

Zijn buddy in die coupé had dinsdag ook gezegd dat hij met zijn revolver had gevuurd op "een beweging". De twee mariniers legden tegenstrijdige verklaringen af. Ook rond het doodschieten van de gewonde Max Papilaja elders in de trein was dit het geval.

Aangespannen
De zaak is aangespannen tegen de staat, niet tegen de getuigende mariniers, en draait om de vraag of de kapingsleider en de vrouwelijke kaper in een vuurgevecht omkwamen zoals de regering altijd heeft beweerd, of van dichtbij werden geëxecuteerd zonder dat ze nog een bedreiging vormden. Dat laatste is tegen de regels.

De trein was destijd gekaapt door Molukse jongeren. Ze wilden Nederland onder druk zetten om een eigen Molukse staat mogelijk te maken. Die was ooit aan hun ouders beloofd, waaronder KNIL-soldaten zaten die daarom samen met Nederland tegen Indonesië vochten. Maar de Molukken werden uiteindelijk Indonesisch.

Trainden
Alle mariniers bevestigden dat duidelijk was dat ze kapers moesten uitschakelen of gevangen moesten nemen als ze zich overgaven of gewond zouden zijn. Ze trainden daar op. Het beeld doemt echter op dat ze in de trein, in alle chaos en troep, meteen hebben geschoten. Hansina werd gevonden met haar handen omhoog.

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld is het de nabestaanden in het proces tegen de Staat vooral te doen om waarheidsvinding. Ze vindt dat de verhoren hun vermoedens hebben bevestigd dat het tweetal is gedood zonder acute noodzaak. Dat is volgens haar moord.

Vervolgd
De mariniers kunnen niet meer strafrechtelijk worden vervolgd. Zegveld denkt nog na of ze tegen sommigen aangifte van meineed gaat doen. Volgens haar was het overduidelijk dat de mariniers waren voorbereid op hun verhoor en dat ze hadden afgesproken niets over elkaar te verklaren. Ook omzeilden ze in haar ogen heikele punten die op de geluidsband stonden maar die de mariniers "totaal niet herkenden".

Zegveld gaat overigens niet meer door met een verklaring van een anonieme marinier, die beweerde dat politiek Den Haag destijds een geheime instructie had gegeven. Die zou inhouden dat alle kapers het niet mochten overleven. Alle mariniers wezen dat als "klinkklare onzin" van de hand.

Update 19.23 uur
Uit de verhoren van de mariniers is niet gebleken dat zij onrechtmatig hebben gehandeld tijdens de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977. Dat zei een woordvoerder van Defensie namens de Staat.

De mariniers hebben toegegeven dat ze van dichtbij hebben geschoten, maar de Staat gaat er volgens de woordvoerder nog steeds van uit dat volgens de instructie is gehandeld. Die hield in dat ze de gegijzelden veilig moesten stellen en de kapers moesten uitschakelen tenzij ze zich duidelijk zichtbaar overgaven. Deze kapers deden dat niet, meende de woordvoerder.

Drie van de negen kapers hebben het wel overleefd, benadrukte hij. Bij de bevrijdingsactie kwamen overigens ook twee treinpassagiers om het leven.

Er zou niets zijn gebleken van een geheime instructie vanuit de regering om alle kapers te doden, aldus de woordvoerder. Alle mariniers hebben die bewering tegengesproken.

Op 25 oktober komt een tussenvonnis. Daarna komen de eisers en de verdediging nog aan bod en volgt later een uitspraak.

Verhoren maken treinactie 1977 iets helderder
Verhoor mariniers maakt treinactie 'iets duidelijker' (Foto: ANP)

Het begin van de Brotherhood in Assassin's Creed Origins

Ubisoft heeft een nieuwe trailer voor Assassin's Creed: Origins uitgebracht waarin we zien waarom de hoofdrolspeler Bayek de assassins sticht.

Bayek, de laatste Medjay en beschermer van de farao start zijn avontuur om zijn land te redden. De Orde van Ancients zijn achter de schermen de macht aan het grijpen over Egypte en natuurlijk laat hij dat niet zonder slag of stoot gebeuren en vecht terug. Dat doet hij zoals we gewend zijn geraakt van de assassins: in de schaduwen toeslaan.

Assassin’s Creed Origins komt 27 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One, en pc.

'Misbruik huurtoeslag door kinderen rijke ouders'

Het is CDA en enkele andere partijen in de Tweede Kamer een doorn in het oog: rijke ouders die een woning aan hun eigen kind verhuren en dat kind huurtoeslag laten opstrijken. Ook kunnen de ouders via een belastingvrije schenking de huur teruggeven.

Volgens onderzoek van RTL Nieuws kunnen rijke ouders zo op een legale manier elke maand honderden euro's huurtoeslag regelen voor hun kind. Het CDA, een van de toekomstige regeringspartijen, spreekt over een onwenselijke constructie en wil opheldering van de regering.

"Huurtoeslag is bedoeld als sociale voorziening. Een huur dient marktconform te zijn, ook binnen de familie. Anders mag het niet", vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. En als je veel huur betaalt aan je ouders en dan een deel terugkrijgt als gift, betaal je eigenlijk een lage huur. De gift is dan geen gift, stelt de CDA'er.

Kritiek uit politiek op 'misbruik' huurtoeslag
'Misbruik huurtoeslag door kinderen rijke ouders' (Foto: ANP)

Pokémon-film komt maar twee dagen in bioscopen

De trailer voor de lancering van de lange tekenfilm Pokémon de film: Ik kies jou! is uit. The Pokémon Company International EN Fathom Events vertonen deze film maar op twee dagen, op 5 en 6 november, in geselecteerde bioscopen in Nederland. Kaartjes zijn nu te koop op www.FathomEvents.com en bij de deelnemende bioscopen.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis maken bioscoopbezoekers kans op een nooit eerder geziene Pokémon TCG-kaart met daarop Ash’s Pikachu die de hoed van de Trainer draagt, zoals in de nieuwe film. Zij krijgen ook een QR-code om Ash’s Pikachu (Partner Cap) te ontgrendelen in de spellen Pokémon Ultra Sun en Pokémon Ultra Moon, die op 17 november geïntroduceerd worden voor de Nintendo 3DS-systemen. Pokémon TCG-kaarten en QR-codes zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt; de aantallen zijn beperkt.

Gregorius helpt Yankees aan zege in Wild Card Game

New York Yankees heeft zich geplaatst voor de American League Division Series. De ploeg van Didi Gregorius was in de AL Wild Card-wedstrijd met 8-4 te sterk voor de Minnesota Twins. De Yankees treffen in de Division Series American League Central-winnaars Cleveland Indians. Het eerste duel van de best-of-five-serie zal vrijdagochtend om 1.30, Nederlandse tijd gespeeld worden.

De Twins begonnen goed aan de wedstrijd. Brian Dozier sloeg een leadoff homerun. Ook Eddie Rosario zou in de eerste innning een homerun slaan met een man op de honken, waardoor de Twins met 3-0 voorkwam. Luis Severino moest daarna ook nog twee singles incasseren, waarna manager Joe Girardi van de Yankees genoeg had gezien van zijn startende werper en hem na 1/3 inning eraf haalde. Chad Green gooide met twee strikeouts, waarna de problemen waren opgelost voor de ploeg uit New York.

In de gelijkmakende slagbeurt zouden de Yankees meteen terugslaan. Ervin Santana, de startende werper bij de Twins, stond meteen onderdruk. De 34-jarige pitcher gaf meteen een walk en een honkslag weg, waarna de Nederlander Gregorius een drie-run homerun sloeg, waarna de stand gelijk was. In de tweede inning zou Brett Gardner ook een homerun slaan voor de Yankees, waarna het voor Santana ook einde oefening was na twee innings.

In de derde inning zou Minnesota weer gelijk maken door een binnen geslagen punt van Byron Buxton. In de gelijkmakende slagbeurt sloeg de ploeg uit New York meteen weer terug. Dankzij een single van Greg Bird zou Gary Sanchez scoren en stonden de Yankees met 5-4 voor. 

Ook in de vierde inning scoren. Aaron Judge, 52 homeruns in het reguliere seizoen, zou in zijn eerste wedstrijd van het postseason toeslaan. De 25-jarige outfielder sloeg met een man op de honken een homerun, waardoor de ploeg naar een 7-4 voorsprong ging. In de zevende inning zou Judge de 8-4 op het scorebord te zetten via een walk van Aaron Hicks.

Voor de Yankees was de overwinning de eerste play-offzege sinds 2012. De Twins gingen voor de dertiende keer op rij onderuit in het naseizoen, waarmee ze het negatieve record van Boston Red Sox (1986-1995) evenaarden.

Verlies Twente beperkt door miljoenentransfer Ziyech

FC Twente heeft woensdag de financiële jaarcijfers van het seizoen 2016/17 gepresenteerd. De Tukkers hebben een klein verlies van 145.000 euro geleden, in een jaar waarin 'veel, zo niet alles' in het teken stond van stappen richting financiële gezondmaking van de club. De omzet daalt van 31,2 miljoen naar 29,4 miljoen euro, het eigen vermogen bedraagt negatief 5,6 miljoen euro.

Het verlies is beperkt gebleven door de transfer van Hakim Ziyech (circa acht miljoen euro) naar Ajax, verklaart de club. Twente heeft ook een fiscale voorziening, een raming van toekomstige uitgaven, opgenomen in de jaarrekening. Het gaat om een bedrag van 5,9 miljoen euro. De club anticipeert daarmee op een naheffing en een boete van de Belastingdienst, die mogelijk volgt op het onderzoek van de fiscus dat momenteel gaande is. "Het lastige aan een voorziening is wel dat het een inschatting is", erkent financieel directeur Erik Velderman op de clubsite.

Vorig jaar boekte Twente nog een winst van 7,9 miljoen euro. "Dat had toen alles te maken met de kwijtscheldingen van leningen en rentes van in totaal 14,3 miljoen euro", verklaart de directeur. Over het financiële vooruitzicht van de club is hij optimistisch. "Langzaam maar zeker, stapje voor stapje, wordt de weg waarop Twente rijdt steviger en beter zichtbaar. Helaas moeten we soms nog in de achteruitkijkspiegel terugkijken en terugschakelen. Hoe frustrerend dat soms ook is."

Arias: "Misschien blijf ik wel bij PSV"

Santiago Arias werd afgelopen zomer met tal van clubs in verband gebracht, maar van een vertrek uit Eindhoven kwam het uiteindelijk niet voor de back. Met het oog op het naderende WK volgend jaar zomer is een basisplaats bij PSV echter ook geen slechte optie, zo weet Arias zelf ook.

"Bij PSV weet ik wat ik heb. Het WK komt eraan, dat is voor mij een belangrijk toernooi en bij PSV speel ik alles. Hier voel ik me goed, ik ben belangrijk voor de ploeg en in de toekomst komt er echt een moment om wél die volgende stap te maken", legt hij uit aan Voetbal International. Arias stond in de belangstelling van een aantal clubs, maar uiteindelijk werd niemand echt concreet: "Ik wilde niet gaan om het gaan. Het moet een goede club zijn. Ik wilde slagen bij PSV en die kans bestaat nog steeds"

De rechtsback zag collega’s als Andrés Guardado, Héctor Moreno en Jetro Willems wel vertrekken, maar is niet teleurgesteld dat hij er niet in slaagde om een transfer naar een andere competitie te maken. Arias heeft in ieder geval al wel ideeën over waar hij zijn loopbaan voort wil zetten: "Spanje, Engeland en Duitsland hebben alle drie een geweldige competitie. Maar misschien speel ik volgend seizoen nog wel gewoon voor PSV."

Ouder echtpaar verwaarloost veestapel

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben bij een ouder echtpaar in de provincie Gelderland ernstig verwaarloosde runderen en schapen aangetroffen. Het echtpaar was vanwege ernstige lichamelijke problemen niet meer in staat de dieren goed te verzorgen en had verzuimd hiervoor de nodige hulp in te roepen.

Inspecteurs bezochten het bedrijf met een beperkt aantal runderen en schapen naar aanleiding van een melding dat het dierenwelzijn op het bedrijf niet in orde was. In de stal lagen 2 dode stieren die onlangs gestorven waren en in een achterliggend weiland lagen enkele kadavers van schapen. Ook was het duidelijk dat dieren de nodige zorg werd onthouden en dat de huisvesting van de dieren niet in orde was.

In een hok in de stal stond 1 stier tussen hopen mest. Dit dier kreeg – net als de andere stieren in de stal voer van onvoldoende kwaliteit te eten. In het weiland stond een kreupel rund en tussen de schapen in een ander weiland liep één kreupel schaap. Een ander schaap was erg vermagerd vanwege ernstige diarree.

De NVWA en RVO.nl treden bestuursrechtelijk op om te zorgen dat het welzijn van de dieren zo snel mogelijk wordt hersteld. Als bij een hercontrole blijkt dat dit niet of onvoldoende is hersteld, worden werkzaamheden op kosten van de veehouder(s) uitgevoerd of kunnen de dieren voor de nodige diergeneeskundige verzorging in bewaring worden genomen. Daarnaast maken de inspecteurs van de NVWA proces-verbaal op; zij sturen dit naar de officier van justitie. Deze neemt een besluit over de strafrechtelijke vervolging. Uiteindelijk beslist de rechter of sprake is van een strafbaar feit. Een houdverbod voor dieren kan ook alleen door de strafrechter worden opgelegd.

Ouder echtpaar verwaarloost veestapel  (Foto: NVWA)
Ouder echtpaar verwaarloost veestapel (Foto: NVWA)

Timmermans: Catalonië intern Spaanse zaak

Het conflict tussen Catalonië en de Spaanse regering is een zaak van Spanje zelf. "Het is tijd om te praten en een uitweg uit de impasse te vinden. Geweld lost nooit iets op in de politiek."

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zei dat woensdag in een debat met het Europees Parlement. Diverse leden vinden dat de Europese Commissie moet bemiddelen. "Dit is een interne zaak van Spanje. De echte antwoorden moeten komen van de betrokkenen: de 46 miljoen Spanjaarden" aldus Timmermans.

De Spaanse politie greep zondag hardhandig in bij het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Er vielen meer dan 900 gewonden. De Spaanse constitutionele rechter had dat onwettig verklaard. Timmermans noemde het "fundamenteel" dat grondwetten in de EU worden gerespecteerd.

De beelden met het geweld noemde Timmermans "bedroevend". Hij stelde dat om de rechtsstaat overeind te houden "proportioneel geweld"soms gerechtvaardigd is. Of dat zondag het geval was liet hij in het midden.

Timmermans: Catalonië intern Spaanse zaak
Timmermans: Catalonië intern Spaanse zaak (Foto: ANP)

Haas wil geld vanwege crash Grosjean

Het Formule 1-team Haas wil van de organisatie van de Grand Prix van Maleisië geld zien, zo meldt teambaas Gunther Steiner. Coureur Romain Grosjean crashte vrijdag tijdens de training op Sepang door een openstaande putdeksel. De bolide raakte zwaar beschadigd, waardoor Haas veel kosten moest maken om deze weer op te bouwen.

Nadat Mercedes-coureur Valtteri Bottas over het putdeksel reed kwam deze los, waarna Grosjean de pineut was. Volgens autosportfederatie FIA had een las het begeven. Daarom moest ieder putdeksel op het circuit nagelopen worden en versterkt worden met bouten om verdere incidenten te voorkomen.

Steiner was direct furieus en was zondag, nog voor de race, al in gesprek met de organisatie over compensatie. Volgens Haas sneuvelde de vloer van de auto van Grosjean, alsmede een gloednieuwe voorvleugel. De totale schade bedroeg ongeveer 560.000 euro.

Steiner: "Wij konden er totaal niets aan doen. Ik kan gewoon niet zeggen - 'laat die driekwart miljoen dollar maar zitten, zelfs al is iemand een las vergeten'. We betalen om hier naar toe te gaan, we betalen inschrijfgeld, iedereen moet betalen. Daarom hebben we erover gesproken en zij (de organisatie, red.) staat er professioneel in. Zij zijn verzekerd en we zullen kijken wat er mogelijk is."

De organisatie van het circuit zal de situatie intern verder bespreken en naar verwachting wordt Haas er later deze week weer bij betrokken.

#WantedWednesday omstander steelt tas behulpzame passagier

Op zondag 17 september werd een conductrice in tram 26 richting IJburg mishandeld. Passagiers hielpen de conductrice, maar één vrouw vond het nodig om de tas van één de behulpzame passagiers mee te nemen. Gelukkig zijn er goede beelden van de diefstal beschikbaar. 

YouTube censureert Wilders

Vandaag kreeg de PVV bericht van de beslissing van YouTube om de door Geert Wilders gemaakte Nederlandse video over Profeet Mohammed te verwijderen omdat deze in strijd zou zijn met de gebruikersrichtlijnen. Eerder censureerde Twitter de Engelse versie van de video al in Frankrijk en Duitsland. Overigens werden de video’s al ongekend vaak, 1.8 miljoen keer, bekeken via alle PVV-kanalen (Twitter, YouTube en Facebook).

In de video laat Geert Wilders zien dat Profeet Mohammed volgens hem gezien moet worden als een terrorist, massamoordenaar en pedofiel en het dus levensgevaarlijk is dat deze man als voorbeeld geldt voor 1 miljard moslims.

Geert Wilders: "Schandalig dat de vrijheid van meningsuiting wordt geslachtofferd vanwege het benoemen van de waarheid. De waarheid moet altijd benoemd kunnen worden, ook als het gaat om een gestoorde profeet. Gelukkig is de video nog wel te zien via Twitter en Facebook."

Tommy Lee Jones haatte Jim Carrey

Ze maakten in de film Batman Forever samen Gotham onveilig, maar achter de schermen was Tommy Lee Jones bepaald niet gecharmeerd van zijn collega Jim Carrey. De acteur vertelde zijn jongere collega zelfs dat hij hem haatte.

Jim haalde dinsdag in praatprogramma Norm Macdonald Live herinneringen op aan zijn samenwerking met Tommy Lee. De twee speelden in de film Batman Forever uit 1995 de schurken The Riddler en Two-Face. "Ik was toen net een grote ster en dat was een probleem", vertelt Jim. "En ik denk dat hij zich eigenlijk ook wat ongemakkelijk voelde op deze klus. Het is niet echt zijn stijl."

De weerzin van Tommy Lee kwam tot uiting toen de twee elkaar na het werk tegenkwamen in een restaurant. "Ik liep naar hem toe en zei hem gedag. Je kon het bloed uit zijn gezicht zien trekken. Hij stond trillend op, omhelsde me en zei: 'ik haat je. Ik vind je echt helemaal niet leuk'." Jim heeft naar eigen zeggen nog doorgevraagd naar de reden van zoveel afkeer. Zijn collega zou hem gezegd hebben: "Ik kan dat clowngedrag van je niet goedkeuren."

Ondanks de haat van Tommy Lee, is Jim nog steeds positief over zijn vakbroeder. "Hij is een fenomenale acteur. Ik vind hem nog steeds geweldig."

Tommy Lee Jones haatte Jim Carrey
Tommy Lee Jones haatte Jim Carrey (Foto: BuzzE)

Duitse media willen universele login

Duitse mediabedrijven zijn een initiatief gestart voor een algemene manier voor lezers om op hun websites in te loggen. Het moet een alternatief worden voor inloggen via Facebook- of Google-accounts. Die bedrijven verzamelen daarmee immers informatie over zowel de gebruikers als de websites.

Het gaat dus niet alleen om mogelijk privacygevoelige informatie van gebruikers, maar ook over bedrijfsgevoelige info, aldus het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Facebook en Google kunnen ook concurrentievoordeel krijgen doordat ze kunnen zien hoe users over de site navigeren en wat ze lezen.

Het plan komt echter ook doordat in mei strengere EU-privacywetgeving komt. Daarmee moeten gebruikers meer zeggenschap krijgen over wat er bij derden met data over hemzelf gebeurt. Hierop willen de initiatiefnemers, waaronder RTL Deutschland, ProSiebenSat.1 Media en Zalando een voorschot nemen.

Bij de aangesloten organisaties kan dan via één account worden ingelogd.

Volgens Thomas Duhr van de alliantie hebben mensen geen flauw idee wat er met hun userdata gebeurt of kan gebeuren. De gebruiksvoorwaarden van Google en Facebook zijn zo uitgebreid dat er voor een gewone sterveling geen doorkomen aan is. De login-alliantie wil met duidelijke gebruikersvoorwaarden en -instellingen werken waarbij geen persoonlijke gegevens worden opgeslagen.

En wat wel wordt opgeslagen bevindt zich dan in de EU in plaats van de VS: Europese wetgeving haalt namelijk niets uit als usergegevens op een Amerikaanse server staan.

Er kunnen zich nog meer leden aanmelden. De uitrol van de op open standaarden gebaseerde login moet uiterlijk in april plaatsvinden, voordat de nieuwe Europese privacywet van kracht wordt.

Kate Winslet in nieuwe Avatar-films

Twintig jaar na Titanic gaat Kate Winslet weer aan de slag voor regisseur James Cameron. De actrice heeft getekend voor een rol in de nieuwe reeks Avatar-films.

"Kate en ik zoeken al iets om samen te doen sinds Titanic, wat een van de prettigste samenwerkingen uit mijn carrière was" vertelt James aan Deadline. "Ik kan niet wachten om te zien hoe ze personage Ronal tot leven zal brengen." Het is nog niet duidelijk of deze Ronal een mens is of een Na'vi, zoals de bekende blauwe wezens uit de film heten.

Er staan vier sequels van Avatar uit 2009 op de rol. De productie van de nieuwe filmreeks, die een totaalbudget heeft van ongeveer een miljard dollar (850 miljoen euro), startte vorige week in Californië. De eerste film moet rond de kerst van 2020 uitkomen. De opvolgende films staan gepland voor de decembermaanden van 2021, 2024 en 2025.

Kate Winslet in nieuwe Avatar-films
Kate Winslet in nieuwe Avatar-films (Foto: BuzzE)

De Telegraaf stapt uit Blendle Premium

De Telegraaf trekt zich terug uit de onlinekiosk Blendle Premium. Dat is een dienst waar Blendle-klanten zich voor 10 euro per maand abonneren op een dagelijkse selectie van twintig artikelen uit kranten en tijdschriften. Losse artikelen uit de krant blijven nog wel via Blendle te koop.

Blendle-oprichter Alexander Klöpping schrijft op zijn blog het vertrek van De Telegraaf jammer te vinden ("Om in Telegraaftermen te spreken: We zouden jullie HORROR-VERTREK AFSCHUWELIJK en VERSCHRIKKELIJK vinden"), maar wijst erop dat er artikelen uit Time Magazine, The New Yorker en Vanity Fair voor in de plaats komen.

De Telegraaf bevestigt het vertrek uit Blendle Premium. Het levert te weinig op, zowel financieel als wat aantrekken van nieuwe lezers betreft, zegt een woordvoerster.

Nieuw contract
Klöpping houdt er rekening mee dat De Telegraaf uit strategische overwegingen het contract heeft opgezegd, om daarna te onderhandelen over een nieuw contract. "Ik ben nog met ze in gesprek", aldus Klöpping. Hij zegt er niet erg van wakker te liggen: ,,We zijn een kiosk. Er gaat wat af, er komt wat bij."

Eerder dit jaar trok NRC zich al terug uit Blendle. De krant kon zich ook niet vinden in de Premium-dienst. NRC hield daar naar eigen zeggen te weinig aan over en wilde liever inzetten op uitbouw van de eigen website met video's, liveblogs en interactieve graphics.

De Telegraaf stapt uit Blendle Premium
De Telegraaf stapt uit Blendle Premium (Foto: BuzzT)

Vier jaar cel voor woningoverval met fatale afloop

Drie plegers van een woningoverval met dodelijke afloop zijn door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Bij de woningoverval aan de Crooswijkseweg in Rotterdam kwam in juli vorig jaar een 35-jarige Rotterdammer om het leven.

De rechter acht het drietal, variërend in leeftijd van twintig tot dertig jaar, schuldig aan de woningoverval en de fatale afloop als gevolg ervan. Het slachtoffer kwam door een pistoolschot om het leven. Een vierde verdachte is vrijgesproken omdat niet bewezen kon worden dat hij met de overval te maken had.

De eis van het Openbaar Ministerie (OM) was tien jaar, de maximale straf voor een dergelijk delict. Dat deze straf niet is opgelegd, komt onder meer doordat niet duidelijk is wie de geweldshandelingen hebben verricht of het dodelijke schot heeft gelost. Omdat de mannen weigeren om een verklaring af te leggen, krijgen de verdachten nu allemaal de straf voor de rol die in ieder geval kan worden bewezen, aldus de rechtbank.

Verdachten
Het OM zegt de uitspraak te bestuderen en laat binnen twee weken weten of het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

De veroordeling is gebaseerd op camerabeelden en getuigenverklaringen. Daaruit blijkt dat vier mannen zich toegang verschaften tot het appartement van het slachtoffer. Na het dodelijke schot sloegen ze op de vlucht. Van drie van de vier verdachten is vastgesteld dat het de daders zijn, de vierde werd niet herkend. Deze man was echter in dezelfde rechtszaak ook verdachte van een overval in Maastricht. Voor dat delict kreeg hij wel vijf jaar gevangenisstraf.

Vier jaar cel woningoverval met fatale afloop
Vier jaar cel woningoverval met fatale afloop (Foto: ANP)

Timmermans verhoogt druk op Hongarije

Frans Timmermans verhoogt de juridische druk op Hongarije vanwege een wet die buitenlandse maatschappelijke organisaties treft. De vicevoorzitter van de Europese Commissie geeft het land een maand de tijd om de wet in lijn met EU-wetgeving te brengen. Gebeurt dat niet, dan stapt de commissie naar het Europees Hof van Justitie.

In juli vroeg Timmermans opheldering over de wet die in juni werd ingevoerd. Daarin worden niet-gouvermentele organisaties (ngo's) die jaarlijks meer dan 24.000 euro buitenlandse financiering ontvangen verplicht zich te registreren. Het gaat om mensenrechtenorganisaties als Amnesty International.

Bovendien moeten ze zichzelf in al hun publicaties, op hun websites en in hun persmateriaal bekendmaken als ,,door buitenland gesteunde organisatie". Ook zijn ze verplicht informatie te geven aan de Hongaarse autoriteiten over hun geldschieters. Doen ze dat niet, dan dreigen sancties.

Discriminatie
Volgens de commissie worden buitenlandse organisaties door de wet gediscrimineerd. Hongarije schendt het recht van vereniging en vrij kapitaalverkeer. Ook heeft Timmermans zorgen over de gegevensbescherming van de donateurs.

De Hongaarse regering heeft vorige maand wel geantwoord op het verzoek uit Brussel om toelichting op de wet maar die neemt de zorgen van de commissie niet weg, verklaart ze. Timmermans noemde de ngo's eerder ,,het hart van onze democratie" en vindt dat ,,hun werk niet beperkt moet worden."

Timmermans verhoogt druk op Hongarije
Timmermans verhoogt druk op Hongarije (Foto: ANP)

Zegveld: verhoren bevestigen vermoedens

Advocaat Liesbeth Zegveld die namens nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse treinkapers optreedt, vindt dat de verhoren van elf mariniers een ,,redelijk goed plaatje´ hebben opgeleverd. De verklaringen hebben volgens haar het vermoeden bevestigd dat er kapers zijn doodgeschoten zonder acute noodzaak. ,,Ze hadden moeten worden aangehouden.´´

Dat zei Zegveld woensdag na het verhoor van de elfde en laatste marinier over de bevrijdingsactie in 1977. Deze ´2C´ was aanvalscommandant van groep twee en hij gaf voor de rechtbank in Den Haag toe dat hij de vrouwelijke kaapster, Hansina Uktolseja, in een coupé zag liggen. Hij herkende haar meteen en zonder iets te zeggen, schoot hij op haar. Hij gaf twee korte salvo´s met zijn pistoolmitrailleur, van een afstand van 1,5 tot 2 meter. Hij zag nog dat ze haar hoofd bewoog en iets van mama, mama riep.

´2C´ had dit deels al eens in een boek laten optekenen, maar hij bevestigde het nu onder ede.

Zegveld: verhoren bevestigen vermoedens
Zegveld: verhoren bevestigen vermoedens (Foto: ANP)

Contador wil wattagemeter verbieden

Alberto Contador wil dat wielrenners meer met hun hart gaan koersen. De onlangs gestopte Spanjaard pleit er in Marca voor om de wattagemeters niet langer in wedstrijden toe te staan.

Contador: "Dan wordt het wielrennen veel aanvallender." Nu houden deze apparaten renners nog tegen. "Als je omhoog fietst zie je precies hoeveel Watt je wegtrapt. Je weet wat je maximum is en dat weerhoudt je ervan aan te vallen. Zeker als de renners van Sky het tempo bepalen met 400 Watt. Als je die nummers niet ziet, ga je op gevoel rijden en durf je wellicht wel te demarreren."

In de afgelopen Ronde van Spanje reed Contador tegen de Skyformatie van de uiteindelijke winnaar Chris Froome. Dit team vertrouwt extreem op de metertjes, waardoor ze kopmannen van andere teams de aanvalslust ontnomen wordt. Contador zelf viel meermalen aan en eindigde na het slechte begin nog als vijfde in Spanje.

De Spanjaard pleit en verder voor om een salarisplafond in te stellen, zodat niet één team alle goede renners aan zich bindt, maar de kopmannen en goede knechten meer verspreid over het peloton zijn. "De limiet kan best hoog zijn, maar niet buitenaards. Een leider kan een hoog salaris hebben en dan creëer je een goed team rondom hem. De wedstrijden worden dan gebalanceerd, net als er nu gebeurt door acht renners toe te staan in de grote rondes in plaats van negen."

Levenslang voor moordcomplot tegen Erdogan

Een Turkse rechtbank in Mugla heeft meerdere militairen een levenslange celstraf opgelegd omdat zij van plan zouden zijn geweest president Erdogan te vermoorden. Ze wilden de president doden tijdens de coup, vorig jaar op 15 juli.

In totaal staan er ongeveer veertig militairen terecht wegens het complot. Mugla is niet ver van het luxe hotel waar Erdogan en zijn familie in 2016 ternauwernood ontsnapten aan de coupplegers. De militairen bestormden het hotel in de nacht van de opstand.

Het proces tegen de militairen begon al in februari.

Levenslang voor moordcomplot tegen Erdogan
Levenslang voor moordcomplot tegen Erdogan (Foto: ANP)

Rutte: Nieuw kabinet wil middenklasse steunen

Het nieuwe kabinet wil vooral de middenklasse steun geven. Dat liet premier Mark Rutte woensdagmiddag doorschemeren voor nieuw overleg over de vorming van zijn derde kabinet.

De VVD-voorman wilde verder niet veel kwijt. Het is de ambitie van de VVD dat "hardwerkende Nederlanders" gaan voelen dat het beter gaat na de crisis, aldus Rutte. Volgens hem zien de andere partijen dat ook zo. Hij wilde niet zeggen wat dat betekent voor de lagere en hogere inkomens.

Volgens de ChristenUnie, die met VVD, CDA en D66 onderhandelt, gaat het bij de middeninkomens om de "ruggengraat van onze samenleving", zoals mensen in het onderwijs en de zorg. CU-voorman Gert-Jan Segers benadrukt echter dat lage inkomensgroepen niet de dupe gaan worden. "Iedereen telt mee."

Rutte: Nieuw kabinet wil middenklasse steunen
Rutte: Nieuw kabinet wil middenklasse steunen (Foto: ANP)

Robben had Sneijder graag bij Oranje gehad

Door het afvallen van Wesley Sneijder is Arjen Robben de enige overgebleven speler van de succesvolle Oranje-generatie. Die generatie was op de afgelopen WK’s hoofdverantwoordelijk voor het bereiken van de finale en een halve finale. Spelers als Rafael van der Vaart, Dirk Kuyt, Robin van Persie, Nigel de Jong en Klaas-Jan Huntelaar vielen al eerder af, hoewel laatstgenoemde wel weer deel uitmaakte van de voorselectie van bondscoach Dick Advocaat.

Het nieuws dat Sneijder niet van de partij zal zijn voor de belangrijke kwalificatiekrakers zorgde bij Robben wel even voor 'een knakmomentje', zo geeft hij zelf toe in gesprek met het Algemeen Dagblad. De aanvaller van Bayern München vindt wel dat de keuze aan de bondscoach is en de afwezigheid van Sneijder zal hem verder niet hinderen: "Maar jammer vind ik het wel. Ik had Wesley er graag bij gehad, juist nu."

Robben speelt, als hij in de beide aankomende wedstrijden van het Nederlands elftal in actie komt, interland 95 en 96 en gezien zijn leeftijd en blessuregevoeligheid zou het daar weleens bij kunnen blijven als Oranje zich niet weet te kwalificeren voor het WK in Rusland. De aanvoerder blijft echter hopen, al is hij ook realistisch: "Het wordt echt heel erg moeilijk om het nog te halen."

Beau voor 4500 euro schip in na oplichting

Beau van Erven Dorens is drie jaar geleden opgelicht door een Italiaan die hem een speedboot wist aan te smeren. Het vaartuig werd na de koop nooit geleverd waarna de presentator een jarenlange juridische strijd begon met nul resultaat: de dader is vrijgesproken.

Beau kan door de uitspraak fluiten naar zijn geld. Hij kocht de boot voor 4500 euro. Maar dat hij zijn geld nu kwijt is, vindt Beau niet eens het ergste. "Ik vind het frustrerend dat je eigenlijk alles doet wat je moet doen en dat je dan toch de lul bent", zei de presentator woensdag in de ochtendshow op Radio 538. Hij is teleurgesteld in de rechtsstaat.

"Het is zo obvious dat die man een oplichter is. Hij had ook al allerlei andere criminele zaakjes op zijn kerfstok, dus het is gewoon een boefje", aldus Beau. Waarom de man is vrijgesproken, weet hij niet. In de brief die Beau kreeg van de rechtbank staat niet op welke grond de man is vrijgesproken. "Er staat alleen dat hij is vrijgesproken en dat het onherroepelijk is."

Buikpijn
"Het gaat mij niet eens om het geld, maar dat die man is vrijgesproken", gaat Beau verder. "Daar krijg ik pijn in mijn buik van. Als dit mij overkomt, dan overkomt het misschien wel duizenden Nederlanders."

In beroep gaat Beau waarschijnlijk niet. "Ik denk het niet. Na drie jaar denk je: weet je wat, fuck it. Ik ga natuurlijk wel weer even bellen, maar hoe vaak moet je dat nog doen? Drie jaar heb ik hier m'n best voor gedaan."

Beau voor 4500 euro schip in na miskoop
Beau voor 4500 euro schip in na oplichting (Foto: BuzzE)

Brussel sleept Ierland voor hof in zaak-Apple

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) daagt de Ierse regering voor het Europees Hof van Justitie wegens nalatigheid in de Apple-zaak. Dublin heeft tot nu toe gefaald om 13 miljard euro bij het Amerikaanse techbedrijf aan achterstallige belastingen terug te vorderen, verklaart zij. Dat had zij de Ierse fiscus augustus vorig jaar gesommeerd.

"Meer dan een jaar nadat de commissie dit besluit heeft genomen, heeft Ierland het geld nog steeds niet geïnd, ook niet gedeeltelijk", zegt Vestager. "We begrijpen dat terugvordering moeilijk kan zijn maar lidstaten moeten voldoende voortgang boeken om de concurrentie te herstellen."

Het Amerikaanse bedrijf kreeg volgens de Europese Commissie illegale staatssteun dankzij belastingvoordelen die andere bedrijven niet kregen. In 2014 opende de commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. daaruit bleek volgens Vestager dat Apple in 2014 feitelijk slechts 0,005 procent belasting betaalde.

Apple was al bij het EU-hof in beroep gegaan tegen het commissiebesluit. Het bedrijf heeft het geld wel opzijgezet.

Brussel sleept Ierland voor hof in zaak-Apple
Brussel sleept Ierland voor hof in zaak-Apple (Foto: BuzzT)

Netflix komt met gratis retrogame Stranger Things voor iOS en Android

Stranger Things is een Netflix original serie die met lovende kritieken werd ontvangen (en die een absolute aanrader is!). Om de komst van seizoen 2 eind deze maand te vieren en je alvast in de stemming te brengen heeft Netflix een gratis retrostijl game voor Android en iOS in de respectievelijke appwinkels gezet.

De game is volledig gratis, zonder in-app aankopen of reclame (behalve een promo voor het tweede seizoen).

Hieronder een video van de gameplay. De game is hier voor Android en hier voor iOS gatis te downloaden.

Versnellingsbak Vettel niet beschadigd na crash

Sebastian Vettel hoeft voor de Grand Prix van Japan geen gridstraf te incasseren, zo heeft zijn team Ferrari bekend gemaakt. De Duitser raakte afgelopen zondag tijdens de uitloopronde van de Grand Prix van Maleisië de Williams van Lance Stroll, waarna zijn bolide zwaar beschadigd raakte.

Hoewel de klap op relatief lage snelheid plaatsvond brak de ophanging van het linker achterwiel van de Ferrari compleet af. De band en het mechanisme kwamen aan de rechterkant op de auto te liggen. Hierdoor was de vrees dat Vettel komend weekend een nieuwe versnellingsbak nodig zou hebben omdat deze mogelijk beschadigd zou zijn. Onderzoek wees uit dat de bak in orde is.

Vettel moest na de crash op de bolide van Wehrlein mee naar de pits (Foto: Pro Shots/Action Images)
Vettel moest na de crash op de bolide van Wehrlein mee naar de pits (Foto: Pro Shots/Action Images)

Onderzoek naar welzijn boerderijdieren in EU

De Europese Rekenkamer gaat onderzoeken of de ongeveer 1,5 miljard euro die de Europese Unie in de periode 2014-2020 uitgeeft aan dierenwelzijn wel goed wordt besteed. Het onderzoek gaat uitsluitend over (pluim)vee en moet eind volgend jaar klaar zijn.

"EU-burgers worden steeds bezorgder over dierenwelzijn", zegt rekenkamerlid Janusz Wojciechowski. Het onderzoek moet volgens hem uitwijzen of de relatief strenge regels in Europa wel in de praktijk worden gebracht.

De controleurs nemen in hun onderzoek mee of de Europese wetgeving voor dierenwelzijn wel wordt nageleefd. Ze zullen vijf landen bezoeken: Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië en Roemenië.

De EU telt naar schatting 4,5 miljard kippen en kalkoenen, en 330 miljoen koeien, varkens, geiten en schapen. De rekenkamer kijkt niet alleen naar hun leven op de boerderij, maar ook naar hoe ze worden getransporteerd en geslacht.

Onderzoek naar welzijn boerderijdieren in EU
Onderzoek naar welzijn boerderijdieren in EU (Foto: ANP)

Uitlevering Russische bitcoinfraudeur aan VS

Griekenland mag een Russische cybercrimineel uitleveren aan de Verenigde Staten. Een rechtbank in Thessaloniki heeft daar woensdag toestemming voor gegeven. Alexander Vinnik zou een bitcoinbeurs hebben gebruikt om miljarden wit te wassen voor hackers, drugsdealers en andere criminelen.

Vinnik is meteen in beroep gegaan. Hij zou in de VS tot 55 jaar celstraf kunnen krijgen. Rusland heeft ook om zijn uitlevering gevraagd voor een veel kleinere zaak. Daar verzet hij zich niet tegen.

Vinnik (37) was in juli opgepakt toen hij met zijn vrouw en kinderen op vakantie was in het noorden van Griekenland.

De Verenigde Staten hebben meerdere verzoeken lopen om Russische cybercriminelen uitgeleverd te kregen. Zo gaf Spanje dinsdag groen licht voor de uitlevering van Peter Levasjov. In Tsjechië hebben zowel Rusland als de VS gevraagd om uitlevering van Jevgeni Nikoelin. Eerder was Roman Seleznev opgepakt in de Malediven en overgebracht naar de VS.

Uitlevering Russische bitcoinfraudeur aan VS
Uitlevering Russische bitcoinfraudeur aan VS (Foto: BuzzT)

'Tips tegen betaalfraude matig opgevolgd'

De meeste Nederlanders zijn bekend met de meest gangbare vormen van betaalfraude, en weten wat zij kunnen doen om te voorkomen dat zij daar zelf slachtoffer van worden. Maar lang niet iedereen volgt die aanwijzingen ook op, meldt de Betaalvereniging Nederland na onderzoek onder 1200 mensen.

Zo zeiden vrijwel alle ondervraagden bekend te zijn met het fenomeen phishing, waarbij criminelen met behulp van nepmails bankgegevens proberen te stelen. Dat kan worden voorkomen door altijd het afzenderadres van een e-mail te controleren. Slechts twee op de drie blijken dat daadwerkelijk te doen.

Meer dan een op de drie geeft aan programma's op de computer, zoals webbrowsers, niet regelmatig bij te werken.

Verder komt naar voren dat nog altijd meer dan een op de tien Nederlanders soms zijn betaalpas plus pincode uitleent.

'Tips tegen betaalfraude matig opgevolgd'
'Tips tegen betaalfraude matig opgevolgd' (Foto: BuzzT)

Steeds vaker vergiftiging na eten paddenstoel

Het aantal vergiftigingen na het eten van paddenstoelen is in 2017 fors gestegen. Dit jaar kreeg het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, onderdeel van het Utrechts Medisch Centrum al 182 vragen van medische hulpverleners over vergiftigingen.In 2016 waren dat er nog 137, zo bevestigt het centrum na berichtgeving in het AD.

In de meeste gevallen gaat het om jonge kinderen die een hap hebben genomen van een giftige paddenstoel. "Die lopen doorgaans goed af. Soms krijgen de kinderen geactiveerde koolstof toegediend om de gifstoffen te absorberen in het maagdarmkanaal", zegt een woordvoerder van het centrum.

Ook asielzoekers blijken zich nog wel eens te vergissen in een paddenstoel. Daarom wordt er op azc's via posters gewaarschuwd voor giftige paddenstoelen.

Van de 182 meldingen in 2017 gingen er veertien over mensen die echt ziek werden na het eten van paddenstoelen als maaltijd. Dodelijke slachtoffers zijn er niet gevallen, zo meldt het centrum.

Steeds vaker vergiftiging na eten paddenstoel
Steeds vaker vergiftiging na eten paddenstoel (Foto: ANP)

Wright: "Koeman moet oppassen"

Frank de Boer werd dit seizoen al snel ontslagen bij Crystal Palace en volgens oud-prof Ian Wright is ook Ronald Koeman niet veilig. Everton spendeerde afgelopen zomer ruim 160 miljoen euro op de transfermarkt, maar na de pijnlijke thuisnederlaag van afgelopen weekend tegen Burnley staat het team van Koeman slechts zestiende in de Premier League. Volgens Ian Wright waren de verwachtingen op Goodison Park aan de vooravond van het seizoen hooggespannen.

"Een seizoen waarin Everton, goed bij kas en vol met nieuwe aankopen, de verwachtingen waar zou maken van iedereen die hen als 'dark horse' voor de top vier beschouwde. In plaats daarvan slaagde Koeman er niet in om een ervaren spits binnen te halen na het vertrek van Romelu Lukaku", schrijft de oud-speler van onder meer Arsenal in zijn column in The Sun.

"Dat heeft hem met rode wangen achtergelaten. Wat mij betreft is dit een gebrek aan waakzaamheid. Talenten als Dominic Calvert-Lewin, Tom Davies, Ademola Lookman zijn goed, maar je kunt niet 25 doelpunten uit een team halen en dan verwachten dat het alsnog mee gaat doen. Op dit moment lijkt Everton energie tekort te komen, missen ze pit en ziet het er een beetje uit als een bende."

Wright denkt dat Koeman net als zijn collega Jürgen Klopp bij stadsgenoot Liverpool op moet passen: "Klopp en zeker Koeman kunnen niet achterover hangen en denken dat ze compleet veilig zijn. Wat er bij Crystal Palace met Frank de Boer is gebeurd heeft het landschap veranderd. De Boer vloog er na vier Premier League-wedstrijden uit en de druk zal alleen maar toenemen als je zoveel geld hebt uitgegeven als de trainers aan de Merseyside. Natuurlijk is er nog genoeg tijd voor verandering, maar het geduld zal een keer ophouden als er na de interlandonderbreking geen snelle verandering komt."

Aantal orkaandoden Puerto Rico fors omhoog

De autoriteiten op Puerto Rico hebben dodental door orkaan Maria bijgesteld naar 34. Dat maakte gouverneur Ricardo Rosselló bekend, vlak nadat de Amerikaanse president Donald Trump een bezoek aan het eiland had afgerond. Het officiële dodental stond al dagen op zestien.

Maria richtte vorige maand enorme verwoestingen aan op Puerto Rico. Veel eilandbewoners klagen dat de herstelwerkzaamheden traag verlopen. Zo zit een groot deel van het eiland zonder elektriciteit. Ook hebben veel inwoners moeite om brandstof te bemachtigen voor hun voertuigen of generatoren.

President Trump bracht dinsdag een bezoek aan het eiland. Hij merkte toen op dat het aantal dodelijke slachtoffers relatief laag uitviel. "Zestien levens is een hoop", benadrukte Trump. "Maar als je dat vergelijkt met de duizenden mensen die omkwamen door andere orkanen is dat eerlijk gezegd lang niet zo ernstig."

Aantal orkaandoden Puerto Rico fors omhoog
Aantal orkaandoden Puerto Rico fors omhoog (Foto: ANP)

Dijkhoff neemt waar als Defensieminister

Klaas Dijkhoff neemt de taken van Jeanine Hennis over als minister van Defensie. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Hennis trad dinsdag af naar aanleiding van het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen het leven lieten. Dijkhoff is in het kabinet al staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Lang zal Dijkhoff zijn nieuwe functie niet bekleden. De verwachting is dat de formerende partijen volgende week hun regeerakkoord afronden. Daarna moeten er nog kabinetsposten worden verdeeld en ingevuld, maar meer dan enkele weken zal dat waarschijnlijk niet duren.

Bij aanvang van de formatie woensdag wilden de onderhandelaars niet ingaan op wat het vertrek van Hennis, en de benoeming van Dijkhoff, eventueel betekent voor een volgend kabinet. "Dit is de stap die nu nodig is om te zorgen dat het demissionaire kabinet kan blijven functioneren op alle posten", zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "Wat het voor hierna betekent is voor hierna." Ook premier Mark Rutte merkte op dat het belangrijk is dat Defensie een "voltijdsbewindspersoon" heeft.

Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) benadrukten dat de toekomst van Hennis en Dijkhoff vooral een zaak van de VVD is. "Ik ga rustig afwachten", zei Pechtold. "Maar het is veel te vroeg na gisteravond om er überhaupt over te praten."

Dijkhoff neemt waar als Defensieminister
Dijkhoff neemt waar als Defensieminister (Foto: ANP)

Elon Musk's nieuwe BFR? Busted!

Eerder deze week gaf Elon Musk, die van Paypal, Tesla, SpaceX, Hyperloop (ook busted, meermaals) en the Boring Company een presentatie over zijn nieuwe raketsysteem, voornamelijk bedoeld voor reizen van en naar Mars.

In die presentatie gaf Musk echter ook aan dat hij wel een idee had om dezelfde raket in te zetten voor personenvervoer van stad naar stad. Gewoon op aarde. Zo zou je binnen hooguit een uur, maar vaak al binnen een half uur, naar elke stad op de wereld kunnen reizen. Alles voorzien van een gelikte conceptvideo en vergezeld door het oooohhhh en ahhhhhhhh van de aanwezige Musk-adepten.

En dus vroeg ik thunderf00t dit plan eens nader te bekijken, wat leidde tot onderstaande video waarin hij uitlegt waarom dit plan mogelijk Musk's domste plan is én waarom het praktisch, economisch en realistisch onuitvoerbaar is.

Iraaks leger zet laatste aanval op Hawija in

Het Iraakse leger heeft de definitive aanval op Hawija ingezet. De stad ten noorden van Baghdad is een van de laatste twee bolwerken van Islamitische Staat in Irak.

Het leger rukte woensdag naar Hawija op nadat het twee dagen geleden de strategische luchtmachtbasis Rashad in handen kreeg. Deze basis ligt op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de stad. De terroristen van IS gebruikten het terrein als opleidingskamp en plek om materieel aan te voeren, aldus het Iraakse leger. Het leger begon de ontzetting van Hawija op 21 september.

Na Hawija rest Islamitische Staat nog één gebied in Irak, namelijk een strook land in het westen, nabij de grens met Syrië. De ineenstorting van het zogenoemde kalifaat van IS kreeg in juli definitief gestalte met de val van Mosul. Bij de herovering van deze stad kreeg het leger steun van Amerikaanse soldaten. De strijd om Mosul duurde in totaal negen maanden.

Iraaks leger zet laatste aanval op Hawija in
Iraaks leger zet laatste aanval op Hawija in (Foto: ANP)

Mattis wil vasthouden aan nucleaire deal Iran

De Amerikaanse minister Jim Mattis (Defensie) heeft zich positief uitgelaten over de nucleaire deal met Iran. De Verenigde Staten doen er volgens de bewindsman goed aan om vast te houden aan het akkoord, tenzij kan worden aangetoond dat de Iraniërs zich niet aan de afspraken houden.

Mattis reageerde bevestigend toen hem tijdens een hoorzitting in de Senaat werd gevraagd of hij dacht dat het akkoord positief uitpakte voor de Amerikaanse nationale veiligheid. De minister toonde zich daarmee enthousiaster over de deal dan zijn politieke baas, president Donald Trump. Die noemde het atoomakkoord met Teheran eerder "een van de slechtste deals ooit".

Iran beloofde in 2015 na onderhandelingen met wereldmachten het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. "Als we kunnen bevestigen dat Iran zich houdt aan de overeenkomst, en als we kunnen vaststellen dat het in ons belang is, dan moeten we er uiteraard aan vasthouden", zei Mattis over het akkoord.

Mattis wil vasthouden aan nucleaire deal Iran
Mattis wil vasthouden aan nucleaire deal Iran (Foto: ANP)

Sonja Bakker keert niet terug bij ex

Sonja Bakker verwijst de geruchten dat ze na haar breuk met Jan Reus terugkeert naar haar ex Koen Lenting naar het land der fabelen. Ondanks dat de twee het nog goed met elkaar vinden, zit een hereniging er niet in.

"Wij zijn altijd heel goed met elkaar om blijven gaan. Maar dat wij weer samenkomen, nee dat zit er niet in", zegt Sonja in De Telegraaf. "Hij is heel gelukkig met zijn vriendin en dat wij zo goed met elkaar zijn, dat is puur voor de kinderen. Niet meer en niet minder."

De 42-jarige Sonja maakte deze zomer een einde aan haar huwelijk met de 52-jarige Reus, met wie zij een zoon heeft.

Sonja Bakker keert niet terug bij ex
Sonja Bakker keert niet terug bij ex (Foto: BuzzE)

Vriendin van Paddock in VS aangekomen

De vriendin van de schutter die een bloedbad aanrichtte in Las Vegas, is dinsdagavond in de Verenigde Staten aangekomen. De 62-jarige Marilou Danley kwam aan op de luchthaven van Los Angeles. Zij kwam uit de Filipijnen.

Danley zou haar terugkeer naar de VS hebben afgestemd met politiedienst FBI, die de vrouw onmiddellijk verhoorde. Ze wil volgens een anonieme bron duidelijk maken dat ze niets met de bloedige schietpartij te maken heeft. De federale politie hoopt vooral duidelijkheid over het motief van schutter Stephen Paddock te krijgen.

Onderzoekers willen volgens een topfunctionaris van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid tevens weten of Paddock zijn vriendin aanmoedigde de VS te verlaten voordat hij aan zijn moordpartij begon. De vrouw deelde eerder de woning van de 64-jarige schutter in Mesquite. Ze is niet aangemerkt als verdachte.

Onderzoekers proberen ook duidelijkheid te krijgen over de 100.000 dollar (bijna 85.000 euro) die schutter Stephen Paddock overmaakte naar de Filipijnen. De functionaris zei dat het geld is gestort op een rekening "die bedoeld leek te zijn" voor Danley.

De politie in Las Vegas heeft duidelijk gemaakt dat Paddock de enige verdachte is van de schietpartij, waarbij 58 mensen omkwamen. De autoriteiten spraken eerder over 59 doden, maar verduidelijkten later dat het ging om 58 overleden slachtoffers en de schutter, die uiteraard niet als slachtoffer telt.

Vriendin van Paddock in VS aangekomen
Vriendin van Paddock in VS aangekomen (Foto: ANP)

Van Barneveld en Golvend Galjoen naar kwartfinales World Grand Prix

Darter Raymond van Barneveld heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de World Grand Prix, het double in-double out-toernooi in Dublin. In een, zoals Barney het zelf noemde, 'strijd der dartsdinosauriërs was de Nederlander de Engelse veteraan Steve Beaton relatief simpel de baas: 3-0.

In de kwartfinales staat Van Barneveld tegenover John Henderson, onder dartsfans op FOK! liefkozend het Golvend Galjoen genoemd in verband met zijn redelijk forse statuur. Henderson schakelde Michael van Gerwen in de eerste ronde uit, dinsdagavond moest Alan Norris er na het winnen van de eerste set alsnog aan geloven: 3-1. Voor Henderson wordt het zijn derde kwartfinale op een groot toernooi.

Robert Thornton lijkt eindelijk weer eens het heilige vuur een beetje gevonden te hebben. De Schot speelde een mooie partij tegen Dave Chisnall, waarin beide spelers mooie finishes afwisselden met het missen van vele dubbels. Dat werd Chizzy uiteindelijk fataal: in de beslissende set gaf hij een 2-1 voorsprong weg, waarna Thornton in de laatste leg relatief simpel de 3-2 zege naar zich toe trok. Hij neemt het hierna op tegen de Noord-Ier Daryl Gurney, die Joe Cullen met 3-1 versloeg.

Madsen had snuff-filmpjes op harde schijf

Op een harde schijf van de Deense uitvinder en duikbootontwerper Peter Madsen zijn 'snuffmovies' aangetroffen met beelden waarop vrouwen verhangen en verbrand worden. Volgens de Deense politie zijn de beelden hoogstwaarschijnlijk authentiek. Madsen wordt verdacht van moord op de Zweedse journalist Kim Wall.

Volgens Madsen kwam Wall om het leven toen zij een luik op haar hoofd kreeg. Hij heeft haar toen een zeemansgraf gegeven. De naakte romp van Wall is 21 augustus in een baai bij Kopenhagen gevonden. Walls hoofd en ledematen zijn nog steeds spoorloos.

Uit obductie blijkt nu dat er ook vijftien messteken op het lichaam zijn aangetroffen. De aanklager stelt dat Madsen de stoffelijke resten in stukken sneed en in zee gooide om de doodsoorzaak en haar dood te verhullen.

De doodsoorzaak is nog steeds onbekend. Madsen blijft nog tot minimaal 31 oktober vastzitten.

Madsen had moordfilmpjes op harde schijf
Madsen had moordfilmpjes op harde schijf (Foto: ANP)

Polanski weer beschuldigd van misbruik tiener

Een Duitse actrice heeft bij de Zwitserse politie aangifte gedaan tegen Roman Polanski. De vrouw beschuldigt de regisseur ervan haar twee keer verkracht te hebben. De aanvallen zouden plaats hebben gevonden in 1972, toen Renate Langer 15 jaar was en Polanski 38.

De gepensioneerde actrice vertelt haar verhaal in The New York Times. Ze leerde de regisseur begin jaren 70 kennen toen ze modellenwerk deed. Polanski vertelde haar dat hij interesse had haar te casten voor een film en nodigde haar uit in zijn huis in Gstaad. Daar werd ze naar eigen zeggen verkracht. Een maand later zou de regisseur haar gebeld hebben om zich te verontschuldigen en haar toch een rolletje aan te bieden in zijn film Che?. Tijdens de opnames zou ze opnieuw verkracht zijn.

Langer zegt niet eerder met haar verhaal naar buiten te zijn gekomen, omdat ze dat haar ouders niet wilde aandoen. Nu die beide zijn overleden, besloot ze toch naar de politie te stappen. In Zwitserland verjaart kindermisbruik niet, alhoewel oude zaken wel maar tot beperkte vervolging kunnen leiden.

De Duitse is de vierde vrouw die met een vergelijkbaar statement komt. Afgelopen zomer gaf een vrouw in Los Angeles een persconferentie waarin ze Polanski ervan beschuldigde haar op haar vijftiende te hebben verkracht. In 2010 verklaarde actrice Charlotte Lewis dat zij op haar zestiende misbruikt is door de regisseur.

Polanski leeft al sinds 1977 in ballingschap in Europa. Hij vluchtte de VS uit tijdens de rechtszaak waarin hij terechtstond voor seks met een dertienjarige. Dat misbruik heeft hij bekend.

Polanski weer beschuldigd van misbruik tiener
Polanski weer beschuldigd van misbruik tiener (Foto: BuzzE)

Schutter Vegas schoot 9 tot 11 minuten lang

De man die zondag een bloedbad aanrichtte in Las Vegas, heeft tussen negen en elf minuten lang heel snel achter elkaar schoten afgevuurd op de bezoekers van een festival in de stad. Dat heeft sheriff Joseph Lombardo van de politie in Las Vegas dinsdag gezegd.

De 64-jarige Stephen Paddock schoot vanuit een hotelkamer op de 32e verdieping. Door de schietpartij vonden uiteindelijk 59 mensen de dood. Meer dan 500 mensen raakten gewond. Paddock blijkt in en buiten de hotelkamer camera's te hebben opgehangen om in de gaten te houden of de politie er aan kwam. Hij plaatste één van die apparaten in een wagentje waarmee personeel eten naar kamers brengt.

Agenten hebben volgens Lombardo "honderden levens gered" door achter de schutter aan te gaan, in plaats van te wachten op een zwaarbewapend SWAT-team. "We hebben geleerd van Columbine, PULSE en andere grootschalige schietpartijen dat we ons moeten richten op het uitschakelen van de verdachte", zei de politieman volgens de krant Las Vegas Review-Journal.

Paddock pleegde uiteindelijk zelfmoord in zijn hotelkamer toen politie de kamer binnen viel, maar schoot daarvoor nog door de deur van de ruimte. Hij raakte daarbij volgens de sheriff een beveiliger, die gewond raakte.

Schutter Vegas schoot 9 minuten lang
Schutter Vegas schoot 9 minuten lang (Foto: ANP)

Gratis dansen op Bruno Mars met demo Just Dance 2018

Ubisoft heeft een demo van Just Dance 2018 op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en Wii U vrijgegeven om te dansen op '24K Magic' van Bruno Mars.

In de complete game zijn er 40 nummers beschikbaar, waaronder Side to Side van Ariana Grande ft. Nicki Minaj, Chantaje van Shakira ft. Maluma of als K-Pop je ding is, Bubble Pop van Hyuna. Daarnaast krijg je een proefabonnement voor Just Dance Unlimited, waarmee je nog eens meer dan driehonderd nummers kunt uitproberen. Die lijst wordt met regelmaat weer aangevuld met nieuwe dansbare nummers.

Just Dance 2018 is vanaf 26 oktober 2017 verkrijgbaar op Nintendo Switch, Wii U, Wii, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

RTS-game Divided We Fall uit op Steam

De team-driven realtime strategiegame Divided We Fall is uit op Steam. Het spel is tot en met 6 oktober gratis uit te proberen via the Steam Store en kan in die periode gekocht worden met 25 procent korting.

Tijdens de Early Access van een jaar is de game met regelmaat geupdate. Voor de release voegt Kava Game Studio nieuwe features toe, waaronder een PvE-gamemodus. Na de release gaat de studio nog bezig met nieuwe scenarios zoals het Britse-, Russische- en Oostfront. De makers willen nog verwoestbaar terrein en meer wapens zoals mortieren en rookgranaten toevoegen. Er komt ook een moraal-systeem: je soldaten worden beinvloed door gebeurtenissen rondom hen en ook de voortgang in de strijd.

Blade Runner één racistische, seksistische bende!!!

Blade Runner. De een vindt 'm geweldig (in welk van de vier uitvoeringen dan ook), de ander vindt 't een van de saaiste films ooit gemaakt. Feit is dat de film een enorme (cult)following heeft en dat de film van grote invloed is geweest op latere films.

Met de aankomende premiere van het vervolg op de film, Blade Runner 2049, moet alleshatende feministe Anita Sarkeesian, de filmklassieker uiteraard onderuit halen, want racisme en seksisme.

En Andy Warski en zijn broer Chris hebben daar zo hun mening over.


Wie kan de uitspraken van Anita Sarkeesian uitzitten zonder te facepalmen?

South Park-game wil jouw beste scheet horen

De ‘I am the Fart’-competitie is een wel erg aparte wedstrijd waar de gelukkige winnaar op een heel speciale manier deel uit gaat maken van de videogame South Park: The Fractured But Whole. Het geluid van de scheet van de winnaar wordt namelijk gebruikt voor de dodelijke en krachtig ruikende ‘wapens’ van hoofdrolspeler de New Kid.

Deze wereldwijde competitie loopt van 2 oktober tot 16 oktober 2017. De geurige kandidaten hoeven slechts één video te plaatsen op www.iamthefart.com waarin ze hun speciale kunstje laten zien. De jury bestaat uit leden van de San Francisco Studio waar de game wordt ontwikkeld, de befaamde Mr Methane en een vertegenwoordiger van South Park Digital Studios. Na de inzendingsperiode kiest deze jury een winnaar die vervolgens af mag reizen naar Ubisoft San Francisco om zijn of haar (scheet)geluid op te nemen voor in de game.

Deze unieke en nooit eerder vertoonde competitie is gecreëerd om de South Park: The Fractured But Whole spelerservaring te verrijken en anderen kennis te laten maken met het universum van de game. I am the Fart is samen met Buzzman ontwikkeld, precies een jaar na de creatie van de inmiddels legendarische Nosulus Rift, een favoriet onder fans van South Park.

De wereldwijde ‘I am the Fart’-competitie start op 2 oktober en de resultaten worden gepubliceerd op 23 oktober 2017. De game komt 17 oktober uit, dus er komt in ieder geval een patch aan met als beschrijving dat er een scheet geluid is toegevoegd.

Making A Murderer-zaak niet opnieuw behandeld

De zaak die centraal staat in Netflixdocumentaire Making A Murderer komt niet opnieuw voor de rechter. Het verzoek van de voor moord veroordeelde Steve Avery daartoe is afgekeurd.

Een rechter in de staat Wisconsin oordeelde dat er niet genoeg bewijsmateriaal is om een nieuwe rechtszaak te verantwoorden, zo bericht lokale nieuwszender WBAY. Zij liet daarbij ook weten dat de zaak niet meer in beraad zal worden genomen. Avery heeft middels zijn advocaat laten weten dat hij desondanks van plan is in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De autohandelaar diende in juni een petitie in, waarin zijn raadsvrouw niet alleen een nieuwe zaak eist, maar ook de ex van de slachtoffer in de zaak, Teresa Halbach, beschuldigt van de moord.

Steve Avery en zijn neef Brendan Dassey werden in 2007 allebei veroordeeld voor de moord op Teresa. De makers van Making A Murderer stellen het handelen van rechercheurs en de openbaar aanklager in de zaak ter discussie. Zo werd de verstandelijk beperkte Dassey, toen zestien jaar oud, tijdens zijn verhoor gemanipuleerd om een bekentenis af te leggen. Een rechter gaf hen in 2016 gelijk en oordeelde dat Brendan vrijgelaten moest worden. De staat ging echter in beroep, zijn zaak is nog in behandeling.

Making A Murderer-zaak niet opnieuw behandeld
Making A Murderer-zaak niet opnieuw behandeld (Foto: BuzzE)

Voedselbankklant eet ongezonder

Voedselbankklanten eten ongezonder dan de gemiddelde Nederlander, zij eten te weinig groente, fruit, vis en vezels én te veel verzadigd vet. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voedselbankklanten zijn wat betreft hun eten vooral afhankelijk van wat er wekelijks in het voedselpakket zit. De inhoud van deze pakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten voldoet niet aan de richtlijnen goede voeding, zo stelt het onderzoek.

Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen: ,,Het is zorgwekkend dat mensen, die grotendeels afhankelijk zijn van een voedselpakket niet kunnen voldoen aan de richtlijnen voor een gezonde voeding en daarnaast ook nog eens ongezonder eten dan de gemiddelde Nederlander. Daardoor hebben zij een hoger risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten."

Voedselbankklant eet ongezond
Voedselbankklant eet ongezond (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: dierendag dus hondenweer

Vanaf Franciscusdag,
de boer zaaien mag. !

Vandaag
Vandaag overheerst de bewolking en is er slechts af en toe een opklaring. Het blijft overdag op de meeste plaatsen droog. In het noorden gaat het aan het einde van de middag af en toe regenen en in de loop van de avond gebeurt dit ook elders noord van de grote rivieren. De middagtemperatuur komt uit rond 15°C. De west- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en naar krachtig aan de kust en op het IJsselmeer. In het noordelijk kustgebied staat vanaf de middag een harde westenwind, 7 Bft. (Bron: KNMI)

.


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:40
Zon onder: 19:19
Zonkracht: 3/1

Iteejer liet een paar weken geleden de hond uit in het bos (Foto: Iteejer)
Iteejer liet een paar weken geleden de hond uit in het bos (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Atom verkleint en vergroot in Injustice 2

Warner Bros. Interactive en NetherRealm Studios hebben het personage Atom als volgende DLC aankondigd voor het vechtspel Injustice 2.

De talentvolle wetenschapper Ryan Choi werd de Atom toen zijn mentor (en de originele Atom) Ray Palmer verdween. Met zijn nieuw verkregen krachten om met atomen te spelen gaat hij op zoek naar Ray en vecht hij voor gerechtigheid.

Injustice 2 is al beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Demo Gran Turismo Sport 9 oktober beschikbaar

Op de Sony PlayStation-blog is te lezen dat er voor de raceliefhebbers onder ons een vierdaagse demo uitkomt voor Gran Turismo Sport. De demo is speelbaar van 9 tot en met 12 oktober.

Je voortgang in de demo wordt overgeheveld naar de volledige game, zoals het ingame geld dat je in de demo tot $1MM kunt sparen en de gepersonaliseerde auto's die je kunt ontwerpen. Vanaf 7 oktober kun je 'sochtends na 11 uur de demo al downloaden, zodat je de complete vier dagen kunt racen, in plaats van een dag naar een voortgangsbalkje te kijken.

Met de demo van Gran Turismo Sport wil Sony laten zien dat het spel voor iedereen is, van absolute beginner tot de ervaren franchise-veteraan. Het matchmaking-systeem moet zorgen dat je altijd tegen spelers met ongeveer dezelfde kwaliteiten rijdt. De demo geeft ook een voorproefje van de sport-, campaign- en arcademodus. In de sport-modus ga je racen tegen online spelers, maar niet voordat je een kwalificatieronde hebt gereden zodat de matchmaker weet bij wie je geplaatst hoort te worden. In de campaignmodus leer je vooral hoe je moet rijden door uitdagingen aan te gaan en in de arcademodus is het instappen en gaan, tot twee spelers in offline splitscreen. Je kunt realistische HDR-foto's nemen in de Scapes Photography-modus en de Custom Livery Editor om je auto aan te passen is ook beschikbaar.

Gran Turismo Sport komt 18 oktober uit op PlayStation 4.

Deurloo en Zonderland naar rekfinale op WK turnen, Verhofstad naar finale vloer

Turners Epke Zonderland en Bart Deurloo hebben zich bij de WK turnen in Montreal succesvol weten te plaatsen voor de finale aan de rekstok. WK-debutant Bram Verhofstad wist zich te plaatsen voor de finale op vloer.

Zonderland, de wereldkampioen van 2013 en 2014, plaatste zich met een score van 14,433 punten als eerste voor de finale van zondag. Deurloo haalde met een score van 14,033 als zesde de finale. Frank Rijken, de derde Nederlander die op rekstok in actie kwam zou 54ste worden met een puntentotaal van 12,566.

Bram Verhofstad was de beste Nederlander op het onderdeel vloer. Met een score van 14,433 wist de WK-debutant zich als zevende te plaatsen voor de finale van zaterdag. Alle turners mochten in de laatste groep hun vloeroefening opnieuw doen vanwege een gat in de vloer.

Voor Casimir Schmidt liep de tweede oefening minder succesvol af. Na zijn eerste optreden (14,233) was hij nog eerste reserve, maar in zijn tweede oefening kwam de turner niet verder dan een puntentotaal van 13.533. Daarmee eindigde die op de veertigste plaats. Deurloo kwam tot een score van 12,766, lang niet genoeg voor een finaleplaats. Ook de Nederlander mocht zijn oefening overdoen, maar daar zag hij van af.

FDJ geeft Moscon de schuld van valpartij Reichenbach

Sebastien Reichenbach heeft dinsdag zijn elleboog gebroken na een val in de Tre Valli Varesine. FDJ, de ploeg van de Zwitser, geeft de schuld van de valpartij aan Sky-renner Gianni Moscon.

"De valpartij is veroorzaakt door gevaarlijk gedrag van een van Reichenbachs tegenstanders, Gianni Moscon", zo laat FDJ weten op Twitter. "Wij gebruiken onze energie om Seb een goed herstel te wensen. Hij kwam net terug in een goede vorm nadat hij dit seizoen kampte met veel fysieke problemen."

Het is niet de eerste keer dat Gianni Moscon minder goed in het nieuws komt. In de Ronde van Romandië liet hij zich racistisch uit tegenover Kevin Reza, ook een renner van FDJ. Voor die uitlatingen werd de renner van Sky voor zes weken geschorst. 

Tien dagen gelden werd de Italiaan gediskwalificeerd op het WK, nadat hij aan de ploegwagen had gehangen om terug te keren in het peloton.

Goodfellas-acteur Chuck Low overleden

Vandaag is bekend geworden dat de Amerikaanse acteur Chuck Low afgelopen 18 september is overleden in een verzorgingstehuis in New Jersey. De acteur, die vooral beroemd werd met zijn vertolking van het personage Morris Kesseler in de Scorsese-film Goodfellas, is 89 jaar geworden.

De in New York geboren acteur was huisbaas van Robert De Niro en kwam via hem in het filmvak terecht. Zo was Low te zien in films zoals The Mission, King of Comedy, Once Upon a Time in America, Scent of a Woman en Kill The Poor. Ook was hij als het personage Shlomo Teittleman in het eerste seizoen van The Sopranos te zien.

In het verzorgingstehuis waar Low de laatste jaren van zijn leven verbleef kreeg hij regelmatig bezoek van acteurs als Robert De Niro en Liam Neeson. De veteraan, die het in het Amerikaanse leger schopte tot majoor, werd met een militaire ceremonie begraven in Edmonton, waarbij een drietal saluutschoten werden afgevuurd.

Onderzoek aanrijding Amsterdam CS afgerond

Er was geen opzet in het spel bij de veelbesproken aanrijding in juni waarbij een 45-jarige man zeven voetgangers aanreed op het Stationsplein bij Amsterdam Centraal. De politie betreurt dat er zo veel achterdocht en twijfel is ontstaan na het incident. ,,Veel mensen zijn geschrokken van dit incident. De gebeurtenissen riepen in eerste instantie vergelijkingen op met recente aanslagen in Europa", schrijft de gemeente in een brief.

Toch was er sprake van een noodlottig ongeval, de man was onwel geworden door een te lage bloedsuikerspiegel, zo stelt Amsterdam.

Een deel van de achterdocht ontstond omdat al snel bekend werd dat de man van Marokkaanse komaf is. Eind augustus lekte via Geenstijl de precieze identiteit van de bestuurder uit.

De politie weigerde de etniciteit van de verdachte naar buiten te brengen. De korpsleiding staat nog steeds achter die beslissing want bij verkeersongelukken gebeurt dat nooit.

Onderzoek aanrijding Amsterdam CS afgerond
Onderzoek aanrijding Amsterdam CS afgerond (Foto: ANP)

'Binnen enkele dagen onafhankelijk Catalonië'

De Catalaanse premier Carles Puigdemont wil binnen enkele dagen de onafhankelijkheid uitroepen van Catalonië. Dat meldde de BBC dinsdag. Zondag vond het omstreden referendum over afscheiding van Spanje plaats. Van de ruim 2,2 miljoen Catalanen die meededen, stemde 90 procent voor onafhankelijkheid.

De Spaanse koning Felipe VI uitte dinsdag felle kritiek op de leiders in Catalonië. Volgens de monarch zetten zij de economische en sociale stabiliteit in de regio en in heel Spanje op het spel. De nationale regering en de hoogste rechter hadden het referendum verboden.

'Binnen enkele dagen onafhankelijk Catalonië'
'Binnen enkele dagen onafhankelijk Catalonië' (Foto: ANP)

Stalker Madonna krijgt half miljoen na arrestatie

De man die in 2010 werd opgepakt omdat hij Madonna lastigviel voor haar deur in New York, krijgt bijna een half miljoen dollar van de stad. De rechtbank kende de schadevergoeding toe omdat hij tijdens zijn arrestatie mishandeld zou zijn door politieagenten, meldt TMZ.

Aanvankelijk had Robert Linhart 5 miljoen dollar geëist. Dinsdag diende de rechtszaak. De jury had een uur nodig voor beraadslaging en sprak zich uit in het voordeel van Linhart. Hij krijgt 455.000 dollar voor letselschade. De man is tevreden en spreekt van rechtvaardigheid.

Het voorval vond plaats in 2010. Robert Linhart bivakkeerde destijds voor de deur van Madonna. Hij hield een bord omhoog waarop hij de artiest vroeg tijd voor hem vrij te maken. Toen de politie de man vroeg te vertrekken, weigerde hij. Daarop werd de gepensioneerde brandweerman aangehouden. De fan beweerde dat de agenten hem daarbij als boksbal gebruikten, en hem op de rug, nek, schouders en arm hebben geschopt en geslagen.

De stalker wilde de zaak aanvankelijk schikken voor 3 miljoen dollar, maar de autoriteiten besloten de rechtszaak door te laten gaan.

Fan Madonna krijgt half miljoen na arrestatie
Fan Madonna krijgt half miljoen na arrestatie (Foto: BuzzE)

Williams test Kubica en Di Resta voor stoeltje

Het afscheid van Felipe Massa in de Formule 1 lijkt nu echt nabij te zijn. Vorig jaar liep de Braziliaan tijdens zijn thuisrace in tranen door de pits, maar mocht terugkeren bij Williams nadat Mercedes Valtteri Bottas wegkocht. Ditmaal zullen Robert Kubica en Paul di Resta mogen testen om het stoeltje te bemachtigen. Massa is echter nog niet kansloos om zijn zitje te behouden.

Verwacht wordt dat Williams een 2014-auto in gaat zetten om Kubica op 11 oktober op Silverstone aan de tand te voelen. Di Resta is op 17 oktober op de Hungaroring aan de beurt, waarna Kubica de 18e het stuurtje weer over neemt. De Pool reed al voor Renault op het Hongaarse asfalt.

Ervaring met huidige auto's hebben beide coureurs ook, want Kubica testte eerder dit jaar met de huidige Renault, terwijl Di Resta de zieke Massa op de Hungaroring verving. De Schot stapte pas voor de kwalificatie in de auto, maar kon de race door een olielek niet uitrijden. Momenteel is hij reserverijder bij Williams en werkzaam bij Sky Sports.

Kubica reed in 2010 zijn laatste race en raakte voor het seizoen 2011 na een rallyongeval zwaar geblesseerd aan zijn rechterarm. Na een lange revalidatie testte de Pool dit jaar voor Renault, maar hoewel hij nog steeds bloedsnel is zette het Franse team wel vraagtekens bij zijn prestaties.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.