Trump en Abe eens over druk op Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe zijn het erover eens dat Noord-Korea onder druk moet worden gehouden. Ze voerden woensdag telefonisch overleg over de gespannen situatie op het Koreaanse schiereiland. Trump en Abe zijn beiden van mening dat "praten louter met als doel te praten" zinloos is. Dat heeft een Japanse regeringsvertegenwoordiger gezegd.

De afgelopen weken schoot het communistische regime in Pyongyang tot tweemaal toe een langeafstandsraket over Japan heen de Grote Oceaan in. Bovendien werd de zesde nucleaire test uitgevoerd om te illustreren dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zo snel mogelijk wil beschikken over een raket die met een kernkop het Amerikaanse vasteland kan bereiken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei zaterdag dat Washington open communicatiekanalen met Pyongyang heeft, maar dat er voorlopig uit Noord-Korea geen interesse is getoond voor de dialoog. Trump reageerde via Twitter met de opmerking dat gesprekken met Noord-Korea tijdverspilling zijn.

Nuttig
Tillerson ontkende woensdag de berichtgeving van NBC News dat hij afgelopen zomer zijn ontslag wilde aanbieden wegens de gespannen verstandhouding met Trump. Vicepresident Vince Price zou dat hebben voorkomen. "Ik heb nooit overwogen mijn post te verlaten", zei Tillerson. "Ik blijf zolang de president het gevoel heeft dat ik nuttig ben bij het realiseren van zijn doelstellingen."

Trump eiste prompt in een tweet verontschuldigingen van NBC nu hun verhaal "totaal is ontzenuwd door minister Tillerson". Hij noemde NBC nog oneerlijker dan CNN. Trump beschuldigt Amerikaanse media geregeld van het verspreiden van nepnieuws.

Trump en Abe eens over druk op Noord-Korea
Trump en Abe eens over druk op Noord-Korea (Foto: ANP)