James Cameron: 'Wonder Woman is een stap terug'

Met Wonder Woman heeft DC Comics voor het eerst sinds ze hun Extended Universe startten met Man of Steel een onverdeeld succes te pakken; de film haalt nog steeds ladingen geld binnen (mede doordat deze afgelopen weekend opnieuw in IMAX te zien was - in de VS) en heeft overwegend goede kritieken van journalisten én het publiek. Wie zich niet bij die groep schaart is James Cameron, die in een recent interview liet weten niet blij te zijn met de film.

De Titanic- en Terminator-regisseur gaf een interview aan The Guardian om de heruitgave van Terminator 2: Judgment Day te promoten, die tijdelijk opnieuw te zien is in 3D. Aan bod kwam het feit dat hij regelmatig sterke vrouwelijke personages centraal plaatst in zijn films, zoals Sarah Connor, wat de Guardian ertoe bracht hem te vragen wat hij van Wonder Woman vindt. Volgens Cameron moet 'Hollywood' stoppen met zichzelf schouderklopjes te geven over Wonder Woman, omdat Diana in de film nog steeds wordt neergezet als een object voor mannen om naar te kijken.

"Ik zeg niet dat ik de film niet goed vind, maar voor mij is de film een stap in de verkeerde richting. Sarah Connor was geen schoonheidsicoon. Ze was sterk, ze had problemen, ze was een verschrikkelijke moeder en verdiende het respect van het publiek door pure vastberadenheid." Volgens Cameron is de belangrijkste reden om sterke vrouwelijke personages te schrijven dat het halve publiek vrouwelijk is. Hij vindt dat Hollywood nog een lange weg te gaan heeft, ondanks zijn pogingen het goede voorbeeld te geven. "Hoe lang moet ik nog hetzelfde steeds opnieuw demonstreren? Het voelt alsof ik sta te schreeuwen in een windtunnel."

De opmerkingen over Wonder Woman en hoe Cameron denkt dat sterke vrouwen geportretteerd moeten worden trokken ook de aandacht van Patty Jenkins, de regisseur van Wonder Woman en mogelijk ook van het in 2019 te verschijnen vervolg. Zij reageerde via Twitter en benadrukte feitelijk dat Camerons blik op de situatie te eenzijdig is.

"James Camerons onvermogen om te begrijpen wat Wonder Woman is, of waarvoor ze staat, voor vrouwen over de gehele wereld is geen verrassing, want hoewel bij een geweldige filmmaker is, is hij geen vrouw. Sterke vrouwen zijn geweldig. Zijn waardering voor mijn film Monster en onze weergave van sterke, emotioneel beschadigde vrouwen waardeerden we enorm. Maar als vrouwen altijd hard, ruw en getroubleerd moeten zijn om sterk genoemd te mogen worden, en we niet vrij zijn om multidimensionaal te zijn of een icoon van vrouwen overal te prijzen omdat ze aantrekkelijk en liefdevol is, dan zijn we niet erg ver gekomen, of wel. Ik geloof erin dat vrouwen alles kunnen en moeten zijn dat mannelijke hoofdpersonages kunnen zijn. Er is geen goede of foute manier om een sterke vrouw te laten zien. En het massale vrouwelijke publiek dat de film tot een hit heeft gemaakt kan heus wel zelf kiezen wat hun iconen van vooruitgang zijn."

Camerons Terminator 2: Judgment Day is momenteel opnieuw in bioscopen te zien in 3D. Hij is daarnaast bezig met vier nieuwe Avatar-films. Wonder Woman is in Nederland inmiddels niet meer in de bioscopen te zien, en verschijnt pas in oktober op blu-ray en DVD. Jenkins is momenteel betrokken als regisseur en producer bij de tv-serie One Day She'll Darken voor tv-zender TNT, en is in onderhandelingen om het vervolg op Wonder Woman te regisseren.

Wonder Woman: Gal Gadot