Politie VS krijgt weer 'afdankertjes' leger

Amerikaanse politiekorpsen moeten weer toegang krijgen tot zwaar materieel, zoals gepantserde wagens en granaatwerpers. President Barack Obama had de levering van dergelijk wapentuig aan de politie verboden, maar zijn opvolger Donald Trump wil af van die restricties.

Minister Jeff Sessions (Justitie) zei maandag tijdens een toespraak dat Trump met een presidentieel bevel komt dat de politie weer toegang moet geven tot "levensreddend materieel". Hij sprak onder meer over kevlarvesten en helmen, maar volgens zijn departement blijft het daar niet bij.

Trump zou van plan zijn het zogeheten programma 1033 uit de jaren negentig nieuw leven in de blazen. Dat stelde de strijdkrachten in staat om overbodig materieel over te dragen aan politiediensten. Het ging onder meer om wapens, munitie, pantserwagens, computers en kleding.

"Dit geeft het signaal af dat we de veiligheid van het publiek belangrijker vinden dan hoe materieel eruit ziet", stelde het ministerie van Justitie in een verklaring. De regering-Obama had juist een streep gehaald door het programma nadat zorgen waren geuit over de "militarisering"van de politie.

Politie VS krijgt weer 'afdankertjes' leger
Politie VS krijgt weer 'afdankertjes' leger (Foto: ANP)