Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag

Het is niet waarschijnlijk dat de Koning op de derde dinsdag van september een troonrede voorleest van de nieuwe regering. Een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal er vrijwel zeker niet zijn voor Prinsjesdag.

Dat staat in een brief van informateur Gerrit Zalm aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib. De Tweede Kamer had aan de formateur gevraagd om de stand van zaken.

Begroting
Met name op het gebied van de financiën is het werk nog niet afgerond, aldus Zalm. Hij noemt het daarom "niet aannemelijk"dat er met Prinsjesdag of de Algemene Beschouwingen al een nieuw kabinet zit.

Het maken van een begroting voor komend jaar is behoorlijk ingewikkeld, omdat die eigenlijk door twee kabinetten moet worden goedgekeurd. Formeel is het demissionaire kabinet Rutte-II van VVD verantwoordelijk voor de inhoud van het koffertje, maar voor een succesvolle start van Rutte-III is het fiat van de toekomstige coalitiepartners uitermate praktisch.

VVD-leider Mark Rutte liet na het coalitieoverleg met de PvdA op maandag al weten dat de begroting nog niet rond is. "We praten deze week verder", aldus Rutte. Terwijl de deadline voor een akkoord nadert, zei Rutte vorige week dat het "nog maar zeer de vraag is of het lukt om eruit te komen''. Ook Lodewijk Asscher hield nog een slag om de arm: "We zijn er nog niet helemaal uit''

Een van de hete hangijzers is het verhogen van de salarissen van basisschoolleraren, de wens van de PvdA. Vorige week lekte uit dat de partijen het eens zouden zijn geworden over een bedrag van 270 miljoen euro daarvoor, hoewel de partijen toen ook benadrukten dat er nog geen akkoord was.

De VVD, die er aanvankelijk weinig voor voelde om de PvdA haar zin te geven, zou daar wel iets voor terug willen. Waarschijnlijk trekt het demissionaire kabinet op aandrang van de liberalen geld uit om het AOW-gat te dichten voor militairen die eerder met pensioen moeten.

Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag
Zalm verwacht geen kabinet voor Prinsjesdag (Foto: ANP)