Need for Speed Payback

Electronic Arts probeert het eens in de zoveel tijd weer met racegames en vooral met Need for Speed. De ene keer een hit, de andere keer een mis. De laatste Need for Speed was een reboot, maar was door de vele cutscenes met wel erg matige script- en acteerprestaties niet bepaald een hit te noemen. Ook miste het immersie door de vele andere straatraces en de politie die echt alleen maar donuts aan het eten was. De pc-versie zat nog eens vol met glitches, bugs en ander ge-meh, waardoor EA en co zich eens achter de oren mochten krabben. Voor uitgever en ontwikkelaar kans op een terugkomst in Need for Speed Payback.

Het is arcade, het is straatracen en er is politie. De onwikkelaar Ghost Games wil in ieder geval terug naar de roots van de serie. Maar niet alleen de politie zit je op de hielen, ook The House. Dat is een criminele organisatie die de grote jongen in de onderwereld van Fortune Valley is, de fictieve omgeving die duidelijk riekt naar Las Vegas. Je zit in een team met Tyler Morgan 'The Racer', Mac 'The Showman' en Jess 'The Wheelman'. Waarom weten we nog niet, maar ze willen wraak nemen op The House.

Need for Speed Payback - Rhino (Foto: Electronic Arts)

Op gamescom kon ik met een demo van Need for Speed Payback aan de slag waarin een verhaalmissie en een straatrace te spelen was. Grafisch gezien is het mooi weergegeven. De actie spat van het scherm en ook de geluiden helpen je op te gaan in de twee missies. Allereerst de verhaalmissie, die was zeker tof. The House vervoert een leuk boodschappen-wagentje in een vrachtwagen: de Koenigsegg Regera die een ruime 2,1 miljoen kost en niet meer te bestellen valt. De missie is simpel: jat die auto. Hiervoor moet ik eerst wat convooi uitschakelen. Niet geheel moeilijk in deze demo, want met een paar tikken krijg je een spectaculaire crash te zien en ben je van die bestuurder af. Raak je ze wat beter, lees met volle snelheid, dan is het meteen gebeurd. Ga je te ver van de vrachtwagen, dan is het overigens game over, dus ook te lang bezig zijn met de handlangers is niet aan te bevelen.

Nadat de auto's in de berm staan is het tijd voor de vrachtwagen. Die heeft ook een V8 als hulp, want ik kan het amper bijhouden. Het is arcade, vooruit, maar dit is wel wat overdreven. Eenmaal in de buurt is het de bedoeling jouw auto een tijdje stabiel ernaast te rijden, zodat Jess op de trailer kan komen. De camera wisselt dan van personage, want vanaf dan ben je Jess en mag je met de Koenigsegg Regera terug naar de basis. Nou ja, ik niet meer, want net wanneer er flink wat politie aankomt stopt de demo-missie. De conclusie na deze missie: de makers gaan voor adrenaline, en dat is ze in ieder geval in die missie wel gelukt. Hard racen, crashes veroorzaken, en heel veel actie.

Need for Speed Payback - Helicopter  (Foto: Electronic Arts)

De tweede demo is een straatrace in de woestijn. Ik mag achter het stuur kruipen van de net aangekondigde BMW M5 die zijn debuut maakte in de gamescomtrailer van Need for Speed Payback. De eerste poging eindig ik op een laatste plaats na een hele tijd goed bezig te zijn geweest. Zo voelt het blauwe schild in Mario Kart ook. Suf, maar dat kwam door wat overmoedigheid en een AI-bestuurder die me wel heel slim ramde waardoor ik compleet van de route vloog. Payback-time dus in de tweede poging. Nu win ik met gemak, maar hopelijk kan Ghost Games de AI zo snugger houden als in die eerste poging, dat geeft veel meer voldoening als je dan wel wint. Er zijn meer soorten races, zoals drifting en off-road, maar deze waren niet speelbaar. Over Autolog werd niet gesproken, maar ga er maar vanuit dat je prestaties online bijgehouden worden zodat anderen tegen je kunnen racen en zo je tijd kunnen verbeteren.

Need for Speed Payback bestaat uit een open wereld waarin er allerlei races en andere opdrachten te vinden zijn. Die activiteiten zijn nodig om geld te verdienen waarmee je nieuwe auto's kunt kopen. Auto's upgraden kan ook. Er zijn allerlei manieren om Speed Cards te verdienen. Deze kaarten geven je perks en zo verander je een snelle auto tot een voertuig dat veel beter offroad verduren kan of je maakt het nog sneller op de weg. Deze kaarten verdien je niet alleen met missies, zo legt de politie of The House ook een valstrik. Er is ergens een loot-crate en het kan zo maar zijn dat wanneer je deze nadert de politie je opeens op je hielen zit. Dan hoop je maar dat het een goede kaart is, want de politie kost je dit keer wel moeite. Ze zijn dit keer ook snel en kunnen je bijhouden. Om maar niet te spreken over de Rhino die geen moeite heeft je te gaan rammen.

Need for Speed Payback - Speed Cards (Foto: Electronic Arts)

De cutscenes waren niet te zien, maar hopelijk lezen de makers ook de feedback van hun eerdere reboot op het internet en hebben ze dat talrijke bro-fisten weggelaten en er een paar acteurs neergezet die verder zijn gegaan dan een avondcursusje acteren bij de LOI. Qua actie zit het namelijk wel goed als ik uit mag gaan van deze demo. Het wordt ook prima gepresenteerd op je scherm en door de speakers, maar racen alleen is niet genoeg. De aanpassingsmogelijkheden, de open-wereld en het kunnen switchen van personages a la GTA V zouden kunnen zorgen dat deze Need for Speed Payback weer eens een hit wordt. Pas vanaf 10 november weten we dat, want dan komt het spel uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.