Britten verwachten flexibiliteit van EU

De Britse regering verwacht flexibiliteit en voorstellingsvermogen van de Europese Unie bij de onderhandelingen over de scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de EU. Dit zei de Britse minister voor de brexit David Davis bij de start van een nieuwe ronde onderhandelingen in Brussel.

Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier moet Londen echter voorstellen presenteren die ondubbelzinnig zijn. De Britten hebben verschillende documenten aangeleverd ,,die we zorgvuldig hebben bestudeerd', aldus Barnier, maar op grond waarvan niet voldoende voortgang kan worden gemaakt. Hij wees erop dat de andere 27 lidstaten en het Europees Parlement eerst overeenstemming willen over de rechten van burgers na de brexit, de financiële afrekening en de toekomstige situatie bij de Brits-Ierse grens. Een andere weg ,,kunnen we niet accepteren".

Londen wil zo snel mogelijk praten over de toekomstige relatie met de EU.

Zorgelijk

Sinds de gesprekken in juni over de scheidingsvoorwaarden begonnen, is er weinig vooruitgang geboekt. Barnier noemde dat zorgelijk. Hij zei bereid te zijn ,,de komende weken de onderhandelingen te intensiveren om vooruit te komen".

Volgens Davis zijn de documenten die de Britse regering nu heeft geproduceerd het product van ,,hard werken en gedetailleerd denken" en vormen ze een ,,constructieve basis". Maar Barnier zei dat het tijd wordt om serieus te gaan onderhandelen. Zo verwacht hij duidelijkheid over het Britse standpunt over de 'brexitnota', de eindafrekening van de scheiding. Een concreet bedrag is nog niet genoemd maar het gaat om miljarden.

Britten verwachten flexibiliteit van EU
Britten verwachten flexibiliteit van EU (Foto: ANP)