'Joden verantwoordelijk voor aanslag Barcelona'

'No tinc por', zo klonk het afgelopen zaterdag uit honderdduizenden kelen in Barcelona. 'Ik ben niet bang'. De vraag is alleen; waar is men dan niet bang voor? Is het terrorisme in het algemeen? Is het Islamitisch gerelateerd terrorisme? Is het de Islam zelf? Is de Islamitsche Staat? Een klein deel van het massaal toegestroomde publiek was erg duidelijk over waar de angel zit. ISIS is hetgeen waar men niet bang voor is. En ISIS=Israël, vindt men.

Complottheorieën zijn zo oud als de mensheid en antisemitische complottheorieën bestaan al sinds we in Europa de berenvellen verruilden voor Romeinse kledij. Een beroemd geval is die van de Protocollen van de Wijzen van Sion, een zogenaamd verslag van Joodse leiders die in 1897 een complot zouden hebben gesmeed voor Joodse wereldheerschappij. Een verhaal dat waarschijnlijk zijn oorsprong in Rusland vindt en in zijn geheel verzonnen is.

Ondanks het feit dat het hier een overduidelijke hoax betreft, blijft dit verhaal plus allerlei vreemde afgeleiden hiervan, een hardnekkig leven leiden in -met name- de islamitische wereld. Joden zouden koekjes maken van het bloed van Arabische kindertjes en sommige moslims hebben het idee dat wanneer ze op de fiets een lekke band krijgen, er minstens een joods complot achter moet zitten.

Een variant op de eerdergenoemde Protocollen is de theorie dat Israël de drijvende kracht achter de harde kern van Allah. Een theorie die enthousiast gehoor vindt bij mensen die een Semitische taal spreken. Ook een aantal demonstranten in Barcelona waren erg duidelijk met hun spandoek: ISIS staat voor 'Israeli Secret Intelligence Service'. Kortom: je moet er even een hersenspinsel een flinke mentale draai om z'n oren geven, maar dan kom je uiteindelijk wel bij het gewenste resultaat en blijken de joden verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in Barcelona. Hoera! De joden hebben het weer gedaan, iedereen blij.

In tegenstelling tot wat de Koran beweert, zijn joden niet bepaald op hun achterhoofd gevallen. Het antisemitisme in Europa is de afgelopen tijd flink toegenomen. Iets dat ook de rabbijn van Barcelona is opgevallen. Hij brengt het wat dramatisch, maar letterlijk heeft hij zijn toehoorders laten weten dat 'Europa gevallen is voor de Islam'. Hij roept zijn schaapjes op om het continent te verlaten en hun heil te zoeken in Israël, waar ze een stuk veiliger zouden zijn.

Ondertussen, op de tempelberg, in de Al Aqsa-moskee, een plek die verboden is voor niet-moslims, sprak een sheik tijdens een speech zijn afschuw uit over de Arabische leiders die de aanslag in Barcelona veroordeelden. Dat hoort blijkbaar niet. De geestelijke is van mening dat moslims niet tegen elkaar zouden moeten strijden, maar zich horen te verenigen om te vechten tegen de grote vijand van Oemma: de joden. In zijn enthousiasme vergat hij even het gebruikelijke semantische trucje toe te passen: hij riep niet op voor een strijd tegen Israël, maar was zo eerlijk om tot twee keer aan toe het woordje 'Yahud' (jood) in zijn betoog te gebruiken. Ook Amerika, Rusland en het Verenigd Koninkrijk zouden vijanden van de Islam zijn.