Awamiyah is verwoest

Niet geheel verrassend heeft Saoedi-Arabië zich in Jemen opnieuw schuldig gemaakt aan zware oorlogsmisdaden. De Soennitische coalitie, strak bewapend door onze Angelsaksische vrienden, hebben een woonwijk gebombardeerd waar Houthi-strijdkrachten (Sjiieten) zich zouden schuilhouden. Zeker 14 mensen vonden hierbij de dood, waaronder kinderen.

De dam in Amsterdam stond vandaag dan ook om die reden helemaal vol met verontwaardigde activisten die het oorlogsgeweld van het Wahabistische land zwaar veroordeelden. Morgen zijn er in diverse steden in Europa demonstraties gepland in het kader van 'tot hier en niet verder'. Duizenden mensen hebben aangegeven mee te gaan lopen om op te komen voor het door oorlog geteisterde land en zijn murw gebeukte bewoners. Ook de VN laat zich niet onbetuigd; er is een extra vergadering gepland en het zit er dik in dat de Saoedi's opnieuw zware resoluties aan hun broek krijgen. 

De Houthi's, gesteund door -het eveneens Sjiitische- Iran, bezetten een deel van het noorden van het land. Dit alles na een conflict met de Soennitsche regering. Buurland Saoedi-Arabië heeft daarop wat andere landen (die stomtoevallig dezelfde islamitische stroming aanhangen) bij elkaar getrommeld om de Houthi's mores te leren. Dit geweld duurt nu al twee jaar en heeft duizenden slachtoffers geëist. Alleen al deze week zijn er zo'n 42 doden gevallen bij verschillende bombardementen.

Ook in eigen land verloopt de strijd tegen de Sjiieten naar wens. Na vier maanden belegering lijkt het erop dat de stad Awamiyah volledig met de grond gelijk is gemaakt. De huizen die niet zijn gebombardeerd, worden alsnog naar de grond gewerkt door graafmachines en bulldozers. Mensen die zich verzetten tegen de deportatie en het militaire geweld overleven dit vaak niet. In tegenstelling tot Syrië lijkt de journaille blind te zijn voor het conflict in het oosten van het Arabische schiereiland. Nieuws over de toestand in Awamiyah is nauwelijks te vinden.


Update 26-8-2017.

"De nachtmerrie is voorbij. Uit de puinhopen van Awamiyah, zal een moderne stad herrijzen waar rust en vrede heerst", aldus een woordvoerder van de oostelijke provincie waar de stad binnen valt. De verwoesting is compleet en de bevolking is 'geëvacueerd'. Vanmorgen nog werd een Sjiitische moskee met de grond gelijk gemaakt.

Zoals hierboven al werd aangegeven is het de bedoeling om op de 1888.0000 vierkante meter van de plaats waar ooit Awamiyah stond, een compleet nieuwe stad te bouwen. Er zijn bronnen die beweren dat dit onderdeel is van een vooropgezet plan van de Saoedische regering: men ambieert een toeristische trekpleister aan de Perzische golf en de opstandige Sjiieten waren al langer een doorn in het oog. Een win-winsituatie. Awamiyah was de residentie van Nimr al-Nimr, een Sjiitische sjeik die regelmatig kritiek op Ryadh had, Samen met 46 sympathisanten werd de geestelijke begin 2016 geëxecuteerd. Zijn neefje, Ali Ahmad al-Faraj, werd in 2011 op 16-jarige leeftijd opgepakt wegens het meelopen in een demonstratie tegen de regering. Hem wacht de dood door onthoofding, waarna hij gekruisigd zal worden.

De regering heeft aangegeven dat de personen die vrijwillig de stad hebben verlaten hiervoor gecompenseerd zullen worden. Er is hier ongeveer 200 miljoen euro voor gereserveerd.

Naar schatting woonden er voor de deportaties 25.200 zielen in Awamiyah.