'Clubs moeten tattoo's bij spelers verbieden'

Voetbalclubs zouden hun spelers moeten verbieden om tatoeages op hun huid te laten zetten. Dat is de mening van de Duitse professor Ingo Froböse.

Zijn mening heeft weinig te maken met het uiterlijk van de spelers, waarvan meerderen er als wandelende inkttentoonstellingen bij lopen, maar met de prestaties. Volgens de aan de Sporthogeschool van Keulen verboden Froböse gaan de fysieke prestaties van spelers simpelweg meetbaar achteruit na het laten zetten van een tattoo.

"Voetbalclubs besteden aandacht aan de kleinste dingen, maar om een echt verschil te maken moeten ze beter kijken naar de verantwoordelijkheden en de prestaties van de spelers", stelt Froböse. "Meerdere studies komen tot de conclusie dat voetballers, na het zetten van een tatoeage, zo'n drie tot vijf procent van hun fysieke vermogens verliezen."

Zo'n tweederde van de inkt zou volgens de professor via de huid in de bloedbaan terechtkomen en dat is allerminst bevorderlijk voor de prestaties. Daarnaast zou de warmte- en zweetregulering van het lichaam in de problemen kunnen komen door vooral grote tatoeages. "De huid is ons grootste orgaan en veel voetballers vergiftigen het gewoon met tatoeages", besluit Froböse.

Zouden clubs hun spelers daadwerkelijk contractueel moeten verbieden om tatoeages te laten zetten - in elk geval als achteruitgang van de prestaties wetenschappelijk bewezen is - of valt dit, zelfs als de prestaties meetbaar achteruitgaan, onder de eigen keuze?