Saudi-Arabië gaat jongeman onthoofden en kruisigen

Zoals het ernaar uitziet gaat Saudi-Arabië voor het eerst sinds lange tijd weer politieke gevangenen executeren. Het gaat om de 21-jarige Ali Mohammed al-Nimr en waarschijnlijk ook zijn oom Sjeik Nimr Baqr al-Nimr.

De manier waarop Ali gedood gaat worden liegt er niet om: eerst slaat men -naar goed traditioneel gebruik- zijn hoofd eraf en daarna wordt zijn lichaam gekruisigd en laat men het lichaam hangen totdat het is weggerot.

De belangrijkste reden voor zijn behandeling lijken zijn familiebanden te zijn. Sjeik al-Nimr is al eerder gearresteerd en ter dood veroordeeld omdat hij regelmatig redevoeringen hield tegen het Soennitische regime. In het oosten van het land, waar toevallig de grootste olievoorraad te vinden is, woont een sjiitische minderheid waar de al-Nimrs deel van uitmaken. In de ogen van de regering is de Sjeik een katalysator in de protesten die regelmatig in dat deel van het land te vinden zijn. Demonstraties worden meestal bloedig neergeslagen. De beschuldiging van terrorisme kwam dan ook al snel uit de hoge hoed getoverd, samen met de aanklacht dat de Sjiiet een oorlog tegen god aan het voeren is.

Het kleine neefje werd op 17-jarige leeftijd gearresteerd omdat hij deelnam aan een protest tegen de Saudi's. Na martelingen werden er allemaal 'bekentenissen' uit de puber getrokken. Tijdens zijn 'rechtszaak' maakte Ali hier ook melding van, maar hier werd niets mee gedaan. Een sharia-rechtbank veroordeelde de jongeman in 2014 tot de doodstraf. Het lijkt erop dat beide familieleden deze week hun hoofd gaan verliezen. Wanneer dit exact gaat plaatsvinden is niet bekend, want het regime doet nooit uitspraken over de tijdstip van een executie. Ook niet naar de familie toe van de veroordeelden.

Over de botsingen tussen Soennieten en Sjiieten in het oosten van het land is niet zo heel veel bekend. Dit is te danken aan de strenge censuur en de beperking op journalistieke vrijheid die het land erop nahoudt.

Het koninkrijk lijkt dit jaar af te stevenen op een nieuw record waar het executies betreft. Tot nu staat de teller op 79. Vorig jaar werden er 87 executies uitgevoerd. Alleen in China in Iran worden meer mensen door de overheid uit de genenpoel genomen.

Eind januari brachten onze koning en de minister van Buitenlandse Zaken nog een bezoekje aan het land om de begrafenis van de vorige despoot, koning Abdullah bij te wonen. Groenlinks, de PVV en D'66 hadden destijds grote moeite met deze zware delegatie voor een land dat structureel mensenrechten schendt.