FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 juli 2017

Trump: Poetin was blijer geweest met Clinton

President Donald Trump heeft woensdag in een interview met CBN zijn Democratische rivaal Hillary Clinton weer eens een steek onder water gegeven. Hij zei dat de Russische leider Vladimir Poetin veel liever haar als president van de VS had gezien "omdat zij lang niet zoveel zou hebben uitgegeven aan het Amerikaanse militaire apparaat als ik van plan ben".

Trump gaf hoog op van zijn uitgebreide ontmoeting met Poetin tijdens de G20 in Hamburg. "Dat was een goed teken en toonde aan dat twee landen kunnen samenwerken bij zaken als de wapenstilstand in Syrië, waar ze beide belang bij hebben".

De Amerikaanse president kreeg de indruk dat het wel klikt met Poetin. "Ik denk dat we heel goed met elkaar overweg kunnen. Wij zijn een nucleaire grootmacht, zij ook. Het zou raar zijn niet een soort van relatie te hebben."

Trump: Poetin was blijer geweest met Clinton
Trump: Poetin was blijer geweest met Clinton (Foto: ANP)

Ontruiming in Haarlem om explosievenonderzoek

De politie heeft woensdag in een flatgebouw aan de Edward Jennerstraat in Haarlem mogelijk explosief materiaal gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het materiaal op een nabijgelegen terrein gecontroleerd laten ontploffen.

Dat gebeurde 's avonds in vier etappes, waarna de zeker 24 woningen die vanwege de vondst aan het eind van de middag waren ontruimd, weer werden vrijgegeven.

De 27-jarige bewoner van het huis waar het materiaal is gevonden werd dinsdagavond al opgepakt. In de woning lagen ook meerdere vuurwapens. Tijdens nader onderzoek doken de vermoedelijke explosieven op. Wat het nu precies was, kon de politie nog niet zeggen. Dat wordt nog onderzocht. Van het materiaal zijn monsters afgenomen.

Een woordvoerder van de politie vertelde dat de verdachte een psychiatrische achtergrond heeft. Hij wordt waarschijnlijk opgenomen in een inrichting.

Ontruiming in Haarlem om explosievenonderzoek
Ontruiming in Haarlem om explosievenonderzoek (Foto: ANP)

Californische Democraat wil van Trump af

De Californische Democraat Brad Sherman heeft daad bij woord gevoegd en is woensdag als eerste een impeachmentprocedure begonnen tegen Donald Trump. Volgens de Washington Post ziet het er echter niet naar uit dat hij in de nabije toekomst veel zal opschieten met zijn poging de Amerikaanse president afgezet te krijgen.

Sherman leverde een resolutie van vier pagina's in die grotendeels hetzelfde is als het concept dat hij vorige maand maakte. Het lid van het Huis van Afgevaardigden beschuldigt Trump van belemmering van de rechtsgang door het "bedreigen, en vervolgens ontslaan" van voormalig FBI-directeur James Comey. Hij gebruikt daarbij taal die is ontleend aan de telastleggingen tegen Richard Nixon tijdens de Watergate-affaire.

Het voornemen van Sherman kreeg steun van zijn Texaanse partijgenoot Al Green. Ook hij wil maar al te graag af van Trump maar zag geen reden met een eigen motie voor impeachment te komen.

Californische Democraat wil van Trump af
Californische Democraat wil van Trump af (Foto: ANP)

Veiligheidslek bij Verizon

De Amerikaanse provider Verizon heeft de persoonlijke gegevens van 14 miljoen klanten niet beschermd. De informatie over de klanten stond op een niet afgeschermde cloudserver van Amazon. De domeinnaam daarvan was vrij eenvoudig te raden en iedereen had erbij gekund. Het is niet bekend of informatie in verkeerde handen is gekomen.

Beveiliger UpGuard ontdekte de fout en waarschuwde Verizon. Het ging om informatie van gebruikers die in de afgelopen maanden naar de klantenservice hadden gebeld. Op het overzicht stonden hun namen, adressen, klantdetails, pincodes van apparaten en de mobiele nummers van die apparaten. "Bijzonder zorgwekkend", zegt UpGuard woensdag. Oplichters kunnen namelijk de accounts van nietsvermoedende klanten overnemen.

UpGuard zegt ook dat het lang duurde om het gat te herstellen. Verizon werd op 13 juni gewaarschuwd en pas op 22 juni was het lek dicht.

Op de server stonden ook interne gegevens van de Franse provider Orange. Het gaat om minder gevoelige informatie, maar UpGuard vindt het wel vreemd dat gegevens van Orange bij informatie over Verizon staan.

Yahoo
Het lek komt op een gevoelig moment. Verizon heeft net de overname van provider Yahoo afgerond. Tijdens de onderhandelingen en de afronding van de deal kwamen meerdere inbraken naar buiten. Hackers hebben de gegevens over honderden miljoenen Yahoo-gebruikers gestolen.

Veiligheidslek bij Verizon
Veiligheidslek bij Verizon (Foto: BuzzT)

Nederland verliest van Portugal in halve finales EK onder 19

De Nederlandse voetballers zijn er op het Europees kampioenschap voor spelers onder 19 jaar niet in geslaagd voor het eerst de finale te bereiken. In het Georgische Tbilisi was Portugal met 1-0 te sterk.

Nederland begon prima en dwong keeper Diogo Costa meerdere malen tot ingrijpen, maar Che Nunnely, Javairo Dilrosun en Ferdi Kadioglu wisten niet tot scoren te komen. Na 24 minuten ging het fout voor Nederland: Gedson Fernandes kon na slap verdedigen uithalen en keeper Justin Bijlow liet de bal onder zich door gaan.

De Nederlanders probeerden nog wat terug te doen, maar op een paar niet al te gevaarlijke aanvallen na lukte dat niet meer. Het bleef 1-0, waardoor Portugal naar de finale gaat. Daarin speelt het tegen Engeland, dat met dezelfde score won van Tsjechië. 

9,5 Jaar cel voor ex-president van Brazilië

Ex-president Luiz Inácio Lula da Silva is woensdag door een federale rechter veroordeeld tot 9,5 jaar cel wegens corruptie en witwassen van geld. Lula werd door rechter Sérgio Moro samen met zes medebeklaagden veroordeeld, meldden Braziliaanse media. Lula da Silva gaat in hoger beroep.

Hij was van begin 2003 tot 2011 president namens de linkse Partij van de Arbeiders (PT). Hij zou volgens de rechter in deze strafzaak voor circa een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van een grote bouwonderneming. Lula da Silva wordt in totaal vijf strafzaken beschuldigd van corruptie. Dit is de eerste uitspraak.

9,5 Jaar cel voor ex-president van Brazilië
9,5 Jaar cel voor ex-president van Brazilië (Foto: ANP)

Federer voor 12e keer in halve finales Wimbledon

Roger Federer heeft zich op Wimbledon voor de twaalfde keer in zijn loopbaan geplaatst voor de halve finales. De zevenvoudig kampioen uit Zwitserland schoof Milos Raonic opzij in de kwartfinales.

Het duel tussen Federer, de nummer vijf van de wereld, en Raonic, de mondiale nummer zeven, zag al vrij vroeg de eerste break. Federer nam de service van Raonic over en pakte zo de eerste set, waarna hij set twee zonder problemen ook pakte.

In het derde bedrijf slaagde Raonic er bijna in zijn opponent te breken, maar dat lukte net niet en dus moest er een tiebreak aan te pas komen. Daarin nam de Canadees met 3-0 de leiding, maar Federer pakte zeven van de acht volgende punten en besliste het duel: 6-4, 6-2, 7-6 (4).

Federer voor 12e keer in halve finales Wimbledon (Pro Shots / Action Images)
Federer voor 12e keer in halve finales Wimbledon (Pro Shots / Action Images)

Slechtste 20 seconden voetbal aller tijden

De redactie van het Italiaanse magazine L'Ultimo Uomo heeft de afgelopen maanden een enorme stapel videobanden doorgeworsteld om op zoek te gaan naar het slechtste stukje professioneel voetbal aller tijden. De winnaar mag er dan ook wezen, 20 seconden uit de wedstrijd tussen Manchester City en Queens Park Rangers in 1993.

Wij van FOK! kunnen ons uitstekend vinden in de keuze van de Italianen. We wensen jullie veel 'kijkplezier'.

Cocu: "Hendrix is geen Guardado"

Jorrit Hendrix moet het vertrek van Andres Guardado opvangen, maar Phillip Cocu vindt dat beide spelers niet met elkaar te vergelijken zijn.

Guardado maakte vrijdag definitief de overstap van PSV naar Real Betis. Hierdoor komt Hendrix komend seizoen in aanmerking voor meer speelminuten. De middenvelder wordt gezien als de vervanger van de Mexicaan, maar Cocu vindt beide spelers niet hetzelfde.

"We gaan Hendrix en Guardado met elkaar vergelijken, maar dat moeten we nooit doen. Ik snap dat het gaat gebeuren, maar niet door mij. Jorrit Hendrix is geen Andres Guardado", vertelde de trainer van PSV in gesprek met Voetbal International.

"Hij is een andere type speler, maar ze kunnen wel allebei op dezelfde positie spelen. De invulling van die rol zal iets anders worden met Jorrit. Het team en de spelers zullen daarop moeten anticiperen", aldus Cocu.

Guns N' Roses zorgt voor verkeerschaos

Rond Nijmegen is woensdagmiddag een verkeerschaos ontstaan. Het concert van de rockband Guns N' Roses zorgde voor flinke oponthoud op de weg.

De band treedt woensdagavond op in het Nijmeegse Goffertpark voor 60.000 bezoekers. Het verkeer liep in de namiddag vast op de A50, A73 en N325. Rond 18.30 stond er in totaal 30 kilometer aan file op de wegen. "Ook rond 'Paradise City' Nijmegen staan overal files", grapte de VerkeersInformatieDienst (VID) met een knipoog naar het bekende nummer van Guns N' Roses.

De band treedt nagenoeg in de originele bezetting op in Nijmegen, dus met zanger Axl Rose en gitaarvirtuoos Slash. Het concert is onderdeel van de Not in This Lifetime tour.

Guns N' Roses zorgt voor verkeerschaos
Guns N' Roses zorgt voor verkeerschaos (Foto: BuzzE)

Nederlandse bloemen in trek bij Polen

Bloemen en planten worden vaker van Nederland naar Polen geëxporteerd. Volgens branchevereniging VGB stond het land in juni voor het eerst in de top vijf van exportbestemmingen. Daarbij zit er volgens de VGB ook nog voldoende rek in Polen als afzetmarkt.

In juni lag de export naar Polen 27 procent hoger dan een jaar eerder. Door die toename streefde Polen België voorbij op de ranglijst van afzetbestemmingen. Exacte bedragen werden niet bekendgemaakt.

Volgens de VGB is de groei in Polen mede te danken aan de aantrekkende economie en de dalende werkloosheid in het land. Ook is het consumentenvertrouwen in Polen "stevig".

Waar de Poolse afzet in de lift zit, stagneerde deze in de afgelopen maand naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk speelde het mooie weer de uitvoer parten, terwijl exporteurs overzees kampen met de daling van het Britse pond.

Nederlandse bloemen in trek bij Polen
Nederlandse bloemen in trek bij Polen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 28

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Gowzah met het volgende onderschrift: "Na drie uur en 17 minuten krijgt de winnaar van de eerste racket-trek finale zijn tegenstander op de knieën."

De opgave van deze week:

We troffen Novak Djokovic in deze vreemde houding aan, wat is hier aan de hand? (Pro Shots / Action Images)
We troffen Novak Djokovic in deze vreemde houding aan, wat is hier aan de hand? (Pro Shots / Action Images)

Veiling onbekende nummers van Michael Jackson

Een zeldzame collectie van niet eerder uitgebrachte nummers van Michael Jackson gaat binnenkort onder de hamer. Billboard meldt dat de nummers worden aangeboden op een veiling van rock- en popmemorabilia.

De nummers staan op een cd met daarop het met de hand geschreven woord Bible. Het zou volgens de omschrijving van het veilinghuis gaan om het laatste niet uitgebrachte album dat Michael Jackson persoonlijk in bezit had.

Op de cd staan twaalf nummers. De eerste drie nummers Monster, Breaking News en Stay zijn eerder in een andere mix uitgebracht op het album Michael dat in 2010 postuum werd uitgebracht. Negen andere nummers zouden niet eerder zijn uitgegeven. Bieden kan tussen 19 en 28 juli vanaf 50.000 dollar.

Veiling onbekende nummers van Michael Jackson
Veiling onbekende nummers van Michael Jackson (Foto: BuzzE)

Rechter verwerpt plagiaatzaak Zootropolis

Disney heeft geen plagiaat gepleegd bij het maken van de animatiefilm Zootropolis. De schrijver van Total Recall, Gary L. Goldman, vond dat het script van de film verdacht veel lijkt op een verhaal dat hij tot twee keer toe bij de filmstudio pitchte, maar een rechtbank in Californië heeft de beschuldiging van plagiaat afgelegd.

Volgens Goldman heeft Disney er een gewoonte van gemaakt om werk van anderen te gebruiken voor zijn hitfilms. Dit zou ook zijn gebeurd bij onder meer The Lion King, Toy Story, Monsters Inc., Up en Inside Out. In de aanklacht had Goldman schetsen van zijn personages toegevoegd om te bewijzen dat die erg lijken op de uiteindelijke hoofdpersonages van Zootropolis.

De rechter vindt echter dat Goldman onvoldoende bewijs heeft aangeleverd. Hij vindt wel dat er enige gelijkenissen zijn tussen de personages, maar de verschillen zijn groter. Ook de animatiestijl is volgens de rechter niet te vergelijken.

Zootropolis won in februari een Oscar voor beste animatiefilm. De film speelt zich af in een antropomorf universum waar alle dieren in harmonie samenleven, al bestaan er wel vooroordelen jegens andersdenkenden of dieren die tegen hun natuur in willen gaan.

Rechter verwerpt plagiaatzaak Zootropolis
Rechter verwerpt plagiaatzaak Zootropolis (Foto: BuzzE)

Djokovic geeft op in kwartfinales Wimbledon

Novak Djokovic heeft het toernooi van Wimbledon woensdag in de kwartfinales verlaten. In het duel met Tomas Berdych gaf de Servische nummer twee van de wereld vroeg in de tweede set op vanwege een schouderblessure, waar hij een dag eerder tegen Adrian Mannarino ook al last van had.

Berdych maakte het Djokovic van begin af aan al goed moeilijk. De Tsjech, vijftiende op de wereldranglijst, sleepte een tiebreak uit het vuur en was daarin zelfs ruim de sterkste. In set twee brak hij Djokovic ook al gelijk, waarna de Serviër bij een forehand zijn schouder fors leek te blesseren. Dat bleek het geval te zijn en niet veel later schudde hij Berdych de hand, waarmee de partij voorbij was: 7-6 (2), 2-0. 

De 31-jarige Berdych haalde vorig jaar ook de halve finales in Wimbledon. Zijn beste resultaat kwam in 2010, toen hij de finale - zijn enige op een Grand Slam-toernooi - verloor van Rafael Nadal. 

Djokovic in actie tegen Berdych (Pro Shots/Action Images)
Djokovic in actie tegen Berdych (Pro Shots/Action Images)

Afspraken over aanpak ouderenzorg

Geen gedwongen ontslagen, uitbreiding van het aantal uren, flexibiliteit naar wens van het personeel, geen onderbroken diensten meer en korte opleidingen voor zijinstromers en bepaalde nieuwe collega's. Dat zijn maatregelen tegen het personeelstekort in de ouderenzorg die woensdagmiddag volgens CNV Zorg & Welzijn zijn ondertekend door onder andere deze bond, FNV, het ministerie van Volksgezondheid, werkgevers en mbo-opleidingen.

Dit arbeidsmarktplan moet in 2023 125.000 extra zorgmedewerkers hebben opgeleverd, iets waarvoor 435 miljoen euro beschikbaar is, becijfert het CNV.

"Werknemers, werkgevers en onderwijs laten vandaag zien dat ze schouder aan schouder staan om te zorgen voor werkzekerheid, goede banen die passen bij de wensen en mogelijkheden van medewerkers, goede opleiding en voldoende mensen in de zorg voor ouderen om samen het werk te verzetten", reageert staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. "Vandaag is dus de start van iets moois, zowel voor ouderen die zorg nodig hebben als mensen die werken in de zorg of daarover nadenken."

In de afspraken is ook aandacht voor nieuwe technologie. "Hiermee kan er juist meer aandacht naar de patiënt ofwel cliënt daar waar dat het hardste nodig is", zegt een woordvoerder van de ondertekenaars.

Volgens verwachting groeit het aantal tachtigplussers van 700.000 naar 1,25 miljoen in 2025.

Afspraken over aanpak ouderenzorg
Afspraken over aanpak ouderenzorg (Foto: ANP)

Veel toeristen vluchten voor bosbrand Sicilië

Wegens bosbranden in het uiterste noordwesten van Sicilië moesten woensdag negenhonderd mensen over zee worden geëvacueerd uit een toeristisch dorp aan de kust, Calampiso. Italiaanse media meldden dat de toeristen met bootjes naar het grotere San Vito Lo Capo zijn gevaren en er in schoolgebouwen zijn opgevangen.

Het is met temperaturen van 35 tot 37 graden erg warm en de laatste dagen worden op veel plaatsen op het eiland branden gemeld. Brandweer en andere hulpdiensten zijn in tien jaar tijd niet zo vaak vanwege brand te hulp geroepen als nu. Italiaanse media berichtten dat "Sicilië in brand staat"met brandhaarden op 125 verschillende plaatsen.

Veel toeristen vluchten voor bosbrand Sicilië
Veel toeristen vluchten voor bosbrand Sicilië (Foto: ANP)

#WantedWednesday: man slaat glas in gezicht van vrouw

In de nacht van 13 op 14 mei gaat een 24-jarige vrouw de rokersruimte van een café aan de Zeedijk in Amsterdam binnen. Daar is op dat moment een discussie bezig tussen een man en een andere vrouw. Als de vrouw zich in de discussie mengt, slaat de man een glas in haar gezicht stuk. De politie van Amsterdam wil graag weten wie deze man is.

'Eerste test Hyperloop One geslaagd'

Hyperloop One heeft woensdag zijn eerste volledige test uitgevoerd. Het bedrijf noemt het de eerste succesvolle proef wereldwijd. Hyperloop One werkt aan een zogeheten hyperloop, een vacuümbuis waar een capsule op hoge snelheid doorheen moet schieten.

Het is een idee van Elon Musk, de man achter PayPal, SpaceX en Tesla. Door de lage luchtdruk zou de capsule een snelheid van duizenden kilometers per uur kunnen bereiken. Passagiers zouden bijvoorbeeld binnen een uur van New York naar Los Angeles kunnen reizen.

Bij de test van woensdag ging het nog niet zo snel. De capsule reed ruim vijf seconden en haalde een snelheid van ruim 100 kilometer per uur. Het ging er vooral om het vacuümsysteem te testen. Volgens Hyperloop One was de luchtdruk in de buis gelijk aan de ijle lucht op 60 kilometer hoogte.

Hyperloop One vergelijkt de test met de eerste geslaagde vlucht van een vliegtuig, door Wilbur en Orville Wright in 1903.

'Eerste test Hyperloop One geslaagd'
'Eerste test Hyperloop One geslaagd' (Foto: BuzzT)

Cilic maakt einde aan Wimbledondroom Müller

Tennisser Marin Cilic heeft zich geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. Dat is de eerste keer voor de 28-jarige Kroaat, die in de afgelopen drie jaar telkens strandde in de kwartfinales. Op andere Grand Slams lukte het Cilic al wel eens: op de Australian Open van 2010 en de US Open van 2014 - die hij won - en 2015.

De 34-jarige Gilles Müller kent het jaar van zijn leven. De Luxemburger schopte het na de US Open van 2008 pas voor de tweede keer in zijn lange loopbaan tot de laatste acht op een Grand Slam, maar in Londen vond hij in Cilic zijn meerdere. 

Müller won wel de eerste set, waarna Cilic via de tiebreak set twee won. In set drie brak de Kroaat op 6-5 door de Luxemburgse service, wat hem de set opleverde. De ijzersterk serverende Müller, die in de vorige ronde Rafael Nadal naar huis stuurde, wist Cilic in set vier juist met een lovegame te breken, maar daarmee was het gedaan. De Kroaat domineerde set vijf en zegevierde na goed 3,5 uur: 3-6, 7-6 (6), 7-5, 5-7, 6-1.

Cilic speelt in de halve finale tegen de Amerikaan Sam Querrey, die Andy Murray uitschakelde.

Groenewegen na tweede plaats: "Op waarde geklopt"

Dylan Groenewegen werd in de elfde etappe van woensdag tweede na Marcel Kittel, die alweer zijn vijfde ritzege in de Tour de France boekte. "Ik ben op mijn waarde geklopt'', zei Groenewegen tegenover de NOS.

"We hebben het als ploeg heel goed gedaan. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Timo Roosen zette me af bij Kittel en die ging op 350 meter van de meet aan. Het plan was om erover heen te gaan, maar het bleef bij een plan."

"Normaal val je een beetje stil als je op die afstand begint met sprinten, maar Kittel niet. Hij is gewoon de beste op dit moment. We moeten hopen op een foutje, maar in zijn huidige vorm kan Kittel zich een foutje permitteren. Ik ben tevreden over vandaag. We hebben maximaal gepresteerd. Ik ben de best of the rest, maar ook de eerste verliezer", aldus Groenewegen.

Groenewegen na tweede plaats: "Op waarde geklopt" (Pro Shots / George Deswijzen)
Groenewegen na tweede plaats: "Op waarde geklopt" (Pro Shots / George Deswijzen)

Het socialisme is moreel verwerpelijk

Afgelopen week, tijdens de G20-top, demonstreerden duizenden in Hamburg tegen en voor een heleboel onderwerpen. Daarbij hoorde ook het kapitalisme. In de naam van gelijkheid en klassenstrijd, propageerden deze demonstranten een socialistisch wereldbeeld. Een beeld dat zij zien als moreel verheven boven het kapitalisme. Dit is schadelijk voor de maatschappij en persoonlijke vrijheid.

De vijfde van Kittel, opnieuw de sterkste in sprint

Marcel Kittel heeft de zoveelste massasprint in de Tour de France op zijn naam weten te schrijven. Hij versloeg Groenewegen, die tweede werd. In het klassement zijn er geen veranderingen.

De etappe van Eymet naar Pau leek er een uit het boekje, met Maciej Bodnar, Marco Marcato en Frederik Backaert in de aanval en Julien Vermote, de nieuwe breakaway killer mocht weer een hele dag op kop van het peloton sleuren. Achterin was er alleen wat opschudding door valpartijen: Dario Cataldo moest opgeven en renners als Alberto Contador, Jakob Fuglsang, John Degenkolb, michael Matthews en Romain Bardet lagen ook op het asfalt. 

Op 20 killometer was het drietal bijna ingelopen, maar erkend hardrijder Bodnar besloot nog even een aanvalletje te plaatsen en had op 10 kilometer nog 40 seconden. Toch bleek dit uiteindelijk niet genoeg en de onvermijdelijke massasprint was toch een feit. Daarin gingen Edvald Hagen en Michael Matthews aan de rechterkant aan, maar aan de linkerkant waren Kittel en Groenewegen het sterkst. Kittel wist uiteindelijk Groenewegen te verslaan en pakte zijn vijfde overwinning.

De vijfde van Kittel, opnieuw de sterkste in sprint (Pro Shots / George Deswijzen)
De vijfde van Kittel, opnieuw de sterkste in sprint (Pro Shots / George Deswijzen)

Betaal wat je wil voor de Humble Capcom Rising Bundle

Met de Humble Capcom Rising Bundle kun je betalen wat je wil en jij besluit waar het geld naartoe gaat. Afhankelijk van hoeveel je betaalt kun je allerlei games krijgen van de Dead Rising-serie, Resident Evil-serie en meer. 

Bij deze Humble Bundle kun je zoals gewoonlijk kiezen of het geld naar Capcom, Humble Bundle of het goede doel gaat. Het goede doel is dit keer voor GamesAid, Child's Play en WaterAid America.

De games die je krijgt met het betalen van $1 (dus 0,87) zijn:

Voor het betalen van het gemiddelde van $7,25 (ongeveer 6,38) unlock je:

Ten slotte unlock je het volgende als je $12 betaalt (ongeveer 10,52):

Klik hier als je geïnteresseerd bent in de Humble Capcom Rising Bundle.

Humble capcom rising bundle

Servicekanon Querrey slaat titelverdediger Murray uit Wimbledon

Tennisser Sam Querrey heeft op Wimbledon voor een forse stunt gezorgd. De Amerikaan sloeg in de kwartfinales niemand minder dan titelverdediger en nummer één van de wereld Andy Murray naar huis, tot verdriet van het Britse thuispubliek.

Voor Murray was er aanvankelijk weinig aan de hand. Hij brak Querrey's eerste servicegame, bepaald geen sinecure, en trok de set naar zich toe. In het tweede bedrijf brak hij Querrey's service op 3-3 opnieuw, maar dit keer sloeg de Amerikaan terug. Dat deed hij gelijk daarna nog eens, waarmee hij de stand gelijk trok.

De derde set leverde een vroege break op voor Murray, maar Querrey brak hem richting het einde terug en sleepte er een tiebreak uit, die door Murray gewonnen werd. Dat was gelijk het laatste wapenfeit van de Brit, want vanaf de gewonnen tiebreak kwam hij er geen moment meer aan te pas.

In een dikke twintig minuten pakte Querrey de vierde set, waarin Murray nauwelijks tegenstribbelde. Set vijf duurde vervolgens al niet veel langer: Querrey gaf welgeteld één punt weg op zijn service - op het moment dat hij voor het eerst op matchpoint stond - en maakte het soepel af: 3-6, 6-4, 6-7 (4), 6-1, 6-1.

Het Amerikaanse servicekanon draait al een goede tien jaar mee in de top-100 van de wereld, maar op Grand Slams bleven grote successen uit. Een enkele achtste finale en vorig jaar op Wimbledon de kwartfinales waren zijn voornaamste wapenfeiten, maar daar mag hij nu een halve finale aan toevoegen.

Querrey lanceert weer een kanonskogel af op Murray (Pro Shots/Action Images)
Querrey lanceert weer een kanonskogel af op Murray (Pro Shots/Action Images)

Met zout gekweekte tomaat lekkerder

Tomaten smaken lekkerder als ze met zout water zijn gekweekt, stellen onderzoekers van de Universiteit Gent. Door het zout nemen de tomaten minder vocht op, waardoor er meer suikers in de vrucht komen. De wateropname van de planten is met continue metingen van sensoren beter te controleren door het zoutgehalte aan te passen dan door meer of minder water te geven, verklaart wetenschapper Bart Van de Wal woensdag.

Honingtomaten uit Nederland zijn enorm zoet, doordat de telers vooral op de smaak letten, geeft Van de Wal als voorbeeld. "Hierdoor zijn de tomaten wel heel wat kleiner en brengen ze minder op. Dit in tegenstelling tot sommige grote, smaakloze tomaten in België waarbij de telers focussen op kwantiteit en niet zozeer op kwaliteit. Door zout in het water toe te voegen, kunnen we nu het beste van de twee combineren in grote én lekkere tomaten."

De onderzoeker van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen gaat in vervolgproeven 'spelen' met de hoeveelheid zout om de effecten "nog beter in kaart te brengen".

Met zout gekweekte tomaat lekkerder
Met zout gekweekte tomaat lekkerder (Foto: ANP)

Paralympiër (36) overlijdt drie dagen voor start WK atletiek

Paralympisch atleet Abdullah Hayayei is dinsdag om het leven gekomen na een ongeluk tijdens de training. De 36-jarige sporter uit de Verenigde Arabische Emiraten was in Londen aan het trainen voor het WK atletiek voor lichamelijk beperkte sporters, dat vanaf vrijdag gehouden wordt in de Britse hoofdstad.

Vermoedelijk werd Hayayei getroffen door een omgevallen metalen paal, die deel uitmaakte van de faciliteiten, terwijl hij met zijn ploeggenoten aan het trainen was in het Newham Leisure Centre. Hulpdiensten probeerden hem te reanimeren, maar binnen twintig minuten was hij overleden. 

In 2015 debuteerde Hayayei op het WK. In Doha werd hij vijfde in het discuswerpen en achtste in het kogelstoten in de klasse F34, een klasse waarin atleten uitkomen die ernstige problemen met hun benen hebben. Met een zesde plek in het speerwerpen en een zevende plaats in het kogelstoten debuteerde Hayayei vorig jaar in Rio de Janeiro op de Paralympische Spelen. 

Vrijdag zal in Londen tijdens de openingsceremonie een minuut stilte gehouden worden. 

Verkoper tweedehands e-books mag doorgaan

E-bookwebwinkel Tom Kabinet mag voorlopig doorgaan met het aanbieden van tweedehands e-books. De rechtbank in Den Haag zette woensdag geen vraagtekens bij het bedrijfsmodel van Tom Kabinet.

Het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) procedeert al jaren tegen Tom Kabinet. De uitgeversorganisatie eiste dat de webwinkel zijn activiteiten staakt.

Tom Kabinet bood eerst via zijn website e-books aan waarvan de herkomst niet kon worden vastgesteld, en waarvan een deel volgens een eerdere rechter mogelijk illegaal was. Sinds 2015 werkt de site anders en kunnen onder meer geen losse bestanden meer worden geüpload.

Of de website zich nu volledig aan de wet houdt is nog onduidelijk. De rechter heeft enkele vragen doorgestuurd naar het Europees Hof van Justitie.

Verkoper tweedehands e-books mag doorgaan
Verkoper tweedehands e-books mag doorgaan (Foto: BuzzT)

'Feyenoord wil verdediger van Monaco'

Feyenoord is op zoek naar defensieve versterkingen en is hierbij naar verluidt uitgekomen bij Abdou Diallo. De Fransman moet de overstap maken van AS Monaco.

De Rotterdammers haalden Kevin Diks als vervanger van de vertrokken Rick Karsdorp, maar willen ook het centrum versterken. Feyenoord hoopt de 21-jarige Diallo over te nemen van AS Monaco.

De verdediger moet vermoedelijk ongeveer vijf miljoen euro kosten, maar Feyenoord is niet de enige club die geïnteresseerd is. L'Equipe meldt dat de kampioen van Nederland haast moet maken om de strijd om Diallo te winnen. Ook Fiorentina en FSV Mainz willen de centrale verdediger hebben.

Diallo kwam afgelopen seizoen tot vijf competitiewedstrijden in het eerste elftal van Monaco. Een seizoen eerder werd hij verhuurd aan Zulte-Waregem, waar hij met 33 basisplaatsen een vaste waarde was.

Inkeerregeling zwartspaarders weg per 2018

De regeling waarmee zwartspaarders korting op hun boete kunnen krijgen als ze alsnog hun vermogen opgeven bij de Belastingdienst, verdwijnt per 1 januari. Dat heeft staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) woensdag laten weten.

Hij had eerder dit jaar al aangekondigd de inkeerregeling te willen afschaffen, maar nog geen besluit genomen over het tijdstip. De kans dat een zwartspaarder tegen de lamp loopt wordt steeds groter. Dat komt onder meer doordat er beter wordt samengewerkt tussen belastingdiensten, aldus Wiebes.

Inkeerregeling zwartspaarders weg per 2018
Inkeerregeling zwartspaarders weg per 2018 (Foto: ANP)

OM wil vader Insiya bij verstek berechten

Shehzad H., die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar zijn destijds tweejarige dochtertje Insiya uit Amsterdam heeft laten ontvoeren naar India, moet bij verstek worden berecht. De officier van justitie wil niet wachten met de zaak tot twee medeverdachten zijn uitgeleverd uit respectievelijk Irak en de VS. Dat zei zij woensdag tijdens een voorbereidende zitting in de Amsterdamse rechtbank.

H. zit in India. Dat land heeft onlangs laten weten hem niet aan Nederland uit te leveren. H. zou wel bereid zijn een verklaring af te leggen. Het OM wil daarvoor politiemensen naar India sturen. De advocaten drongen erop aan dat ook zij bij die gelegenheid vragen kunnen stellen.

Insiya, nu drie, werd eind september vorig jaar gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Inclusief de vader verdenkt justitie acht mensen van betrokkenheid bij de ontvoering.

Schorsingsverzoek

De enige verdachte die nog in voorlopige hechtenis zit, is de Amerikaan Robert B. Hij zou zijn ingehuurd om de oma van Insiya in bedwang te houden. Zijn advocaat vroeg om beëindiging van zijn voorlopige hechtenis, eventueel met een enkelband. De raadsman denkt dat de tijd die B. nu al in de cel heeft doorgebracht, langer is dan een eventuele straf. De rechtbank wees het schorsingsverzoek vooralsnog af, maar schetste wel wat B. moet doen om zijn hechtenis toch in de nabije toekomst geschorst te krijgen.

De volgende pro-formazitting is gepland op 22 september. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

OM wil vader Insiya bij verstek berechten
OM wil vader Insiya bij verstek berechten (Foto: ANP)

NTR maakt eerste talkshow voetbal vrouwen

De NTR gaat zondag napraten over de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK voetbal voor vrouwen. Cabaretière en presentatrice Carolien Borgers presenteert na de openingswedstrijd tegen Noorwegen de eerste talkshow rond voetbal voor vrouwen, EK voetbal TALK, meldt de omroep.

De show wordt gemaakt vanuit Stadion Galgenwaard in Utrecht. Onder meer schrijver Ronald Giphart, ex-international Daphne Koster en commentator Mark van Rijswijk schuiven aan.

EK voetbal TALK wordt uitgezonden op NPO Best. De uitzending van zondag is vooralsnog de enige. Als de show een succes wordt, komt er mogelijk een vervolg bij de andere wedstrijden van het Nederlands elftal.

NTR maakt eerste talkshow voetbal vrouwen
NTR maakt eerste talkshow voetbal vrouwen (Foto: BuzzE)

'Man Utd neemt definitief afscheid van Januzaj'

Manchester United laat Adnan Januzaj voor elf miljoen euro vertrekken. De club heeft een akkoord bereikt met Real Sociedad.

Januzaj speelde afgelopen seizoen op huurbasis in het shirt van Stoke City, maar keerde vervolgens terug bij Manchester United. De vleugelspeler komt echter niet in aanmerking voor speelminuten en werd door José Mourinho buiten de selectie gelaten voor de voorbereiding in de Verenigde Staten.

De Belg mag op zoek naar een andere club en speelt volgend seizoen zijn wedstrijden voor Real Sociedad, zo meldt de BBC. Volgens het medium heeft Manchester United een akkoord bereikt met Real Sociedad, dat elf miljoen euro betaalt.

Januzaj maakte in 2013 zijn debuut in het eerste elftal van Manchester United en stond bekend als een groot talent. De buitenspeler slaagde er echter nooit in om definitief door te breken. Woensdag ondergaat Januzaj de medische keuring in Spanje.

[eSports] Eerste zeven teams van de Overwatch League zijn bekend

Vorig jaar tijdens Blizzcon werd door Blizzard de Overwatch League aangekondigd voor competitieve shooter Overwatch. Het is de eerste 'echte' competitie binnen de eSports. Dat betekent teams gevestigd op specifieke locaties, thuis- en uitwedstrijden, merchandise, tickets om bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Het complete pakket.

Lang was het stil rondom deze League, maar vandaag heeft Blizzard de eerste zeven teams bekendgemaakt die meedoen aan de Overwatch League en er staan wat interessante namen tussen. Zo heeft Robert Kraft zich ingekocht. Kraft is CEO van de Kraft Group en eigenaar van de New England Patriots (Boston). Ook Jeff Wilpon, COO van de New York Mets (New York) plaatst een team binnen de League. De eerste zeven deelnemende teams en eigenaren vind je hieronder:

  • Robert Kraft, Chairman and CEO of the Kraft Group and the New England Patriots (Boston)
  • Jeff Wilpon, Co-Founder and Partner of Sterling.VC and COO of the New York Mets (New York)
  • Noah Whinston, CEO of Immortals (Los Angeles)
  • Ben Spoont, CEO and Co-Founder of Misfits Gaming (Miami-Orlando)
  • Andy Miller, Chairman and Founder of NRG Esports (San Francisco)
  • NetEase (Shanghai)
  • Kevin Chou, Co-founder of Kabam (Seoul)

Blizzard belooft dat er meer teams zullen volgen van over de hele wereld. Voor het eerste seizoen, dat later dit jaar begint, vinden wedstrijden plaats in de Los Angeles Arena. Teams hebben dus nog even om zelf voor voorzieningen en andere zaken te zorgen. Meer details volgen, maar het begin is eindelijk gemaakt.

Van Kalmthout (16) maakt indruk in eerste ovalrace

Coureur Rinus van Kalmthout, in de VS beter bekend als Rinus VeeKay, heeft een uitstekende eerste race op een oval achter de rug. De 16-jarige Nederlander rijdt in de VS in het Formule 2000-kampioenschap, de eerste stap op de ladder richting de IndyCar Series, en dat doet hij bijzonder goed.

Na acht races stond Van Kalmthout op de tweede plek in het kampioenschap, dat afgelopen weekeinde met de IndyCar Series naar de Iowa Speedway trok. Voor de grote jongens uiteraard niet de enige ovalrace van het seizoen, maar voor de Formule 2000-rijders wel en voor de Nederlander zelfs zijn eerste ooit.

De coureur van Pabst Racing Services liet zich vanaf het begin al goed zien en kwalificeerde als derde. Richting het einde van de race passeerde hij Calvin Ming met een gedurfde actie, waarna hij op de tweede plaats terecht kwam. Daar zou het wel bij blijven, want kampioenschapsleider Oliver Askew was al lang en breed vertrokken en pakte de zege.

Komend weekeinde rijden de heren twee races in de straten van Toronto.

Een prima inhaalactie van Van Kalmthout tijdens zijn debuut op een oval (Bron: YouTube)

Gigantische ijsberg breekt af

Een gigantische ijsberg, twee keer zo groot als de oppervlakte van Luxemburg, is van het ijsplateau in Antarctica afgebroken, blijkt uit satellietbeelden. De ijsmassa drijft nu naar het noorden, meldde het Duitse Alfred Wegener Instituut voor Pool- en Zee Onderzoek woensdag.

Het zal waarschijnlijk twee tot drie jaar duren voordat de ijsmassa is gesmolten. Het is met een lengte van 175 kilometer en een breedte tot op sommige plekken 50 kilometer een van de grootste ijsbergen die wetenschappers de laatste drie decennia hebben gezien. De 6000 vierkante kilometer grote ijskolos vormt momenteel geen gevaar voor mensen.

Gigantische ijsberg breekt af
Gigantische ijsberg breekt af (Foto: ANP)

Organisaties willen aftapwet aanvechten

Een coalitie van minstens dertien organisaties overweegt de civiele rechter een oordeel te vragen over de zogenoemde aftapwet, die na instemming door de Eerste Kamer per 1 januari 2018 wordt ingevoerd.

Volgens hun advocaat Jelle Klaas "spelen er zo veel fundamentele mensenrechtenproblemen" rond de wet, dat een inhoudelijk oordeel van de onafhankelijke rechter gewenst is. Een definitief besluit moet echter nog worden genomen. Hoewel er nog geen dagvaarding is uitgegaan, verwacht hij namens de coalitie ná de invoering van de wet een bodemprocedure te starten. Die zal naar verwachting een tot anderhalf jaar in beslag nemen, denkt Klaas.

Met de aftapwet krijgen inlichtingendiensten ruimere toegang tot informatie die via de kabel en internet wordt verzonden. In de wet staat dat de afgetapte gegevens, als die relevant zijn, drie jaar mogen worden bewaard. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld. De wet moet meer bescherming bieden tegen onder meer terrorisme en cyberaanvallen.

Een samenwerkingsverband van onder meer Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en het Platform Bescherming Burgerrechten verzet zich tegen de aantasting van de privacy van burgers en vindt de wet veel te ver gaan. "Privacy is ook een mensenrecht", aldus Klaas, die optreedt namens het Public Information Litigation Project. "Deze wet doet ons als burgers pijn."

Over de kansen op succes is hij gematigd optimistisch, ook al beseft hij dat het moeilijk zal worden zijn gelijk te halen. "We kennen in Nederland geen Constitutioneel Hof, waar je de wetten kunt laten toetsen."In het verleden hebben rechters volgens Klaas vaker een oordeel gegeven over onze wetten en soms ook uitspraken gedaan die leidden tot wetsaanpassingen.

Organisaties willen aftapwet aanvechten
Organisaties willen aftapwet aanvechten (Foto: ANP)

Beste eerste jaarhelft voor BMW ooit

Het Duitse autoconcern BMW heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal auto's aan de man gebracht. De verkoop van auto's van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce klom met 5 procent tot in totaal 1,22 miljoen voertuigen.

Bij hoofdmerk BMW lag de verkoop ruim 5 procent hoger, op iets meer dan 1 miljoen. Het is voor eerst dat die mijlpaal wordt bereikt. Met name in China gingen de zaken erg goed, terwijl op de Duitse thuismarkt de verkoop iets zakte. Tevens nam de verkoop van elektrische auto's zeer sterk toe. BMW ligt naar eigen zeggen op koers om dit jaar 100.000 (deels) elektrisch aangedreven auto's te verkopen.

De verkoop van Mini bereikte in het afgelopen halfjaar eveneens een record, met ruim 181.000 auto's. Bij Rolls-Royce daalde de verkoop echter tot 1575 limousines. Dat kwam onder meer doordat een jaar eerder werd geprofiteerd van de introductie van de Rolls-Royce Dawn. Verder verkocht BMW in de eerste zes maanden het recordaantal van ruim 88.000 motorfietsen.

Beste eerste jaarhelft voor BMW ooit
Beste eerste jaarhelft voor BMW ooit (Foto: ANP)

PayPal-klant kan aankopen doen in App Store

Nadat een samenwerking tot grote ergernis van gebruikers jarenlang was uitgebleven, hebben Apple en PayPal nu toch de handen ineengeslagen. Sinds woensdag kunnen mensen in onder meer Nederland via PayPal aankopen in de App Store, de iTunes Store en in Apple Music betalen.

Kopers kunnen PayPal als betaalmethode selecteren op al hun Apple-apparaten, zoals hun iPhone, iPad, iPod touch en Mac of in iTunes via hun pc. De extra betaalmethode zorgt volgens PayPal voor een grotere keuze bij de aankoop van apps, muziek, films, tv-shows, boeken, Apple Music-abonnementen en iCloud-opslag. Tot op heden was het alleen mogelijk om gebruik te maken van een creditcard of iTunes Gift Cards. Eerder was er een samenwerking met ClickAndBuy, maar deze werd door Apple verbroken.

PayPal-klanten met een nieuwe of bestaande Apple ID kunnen PayPal als betaalmethode selecteren. Eenmaal geselecteerd, worden alle aankopen van die Apple ID voortaan automatisch in rekening gebracht bij het PayPal-account. Ook worden aankopen via PayPal OneTouch via Apple-apparaten als Apple TV en Apple Watch mogelijk.

Apple-klanten kunnen sinds woensdag in meerdere landen betalen via PayPal.

PayPal-klant kan aankopen doen in App Store
PayPal-klant kan aankopen doen in App Store (Foto: BuzzT)

Erdogan in hoger beroep in Duitse gedichtzaak

De Turkse president Erdogan gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Hamburg over het spraakmakende gedicht van de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann. De rechtbank besliste in februari dat de komiek bepaalde delen niet meer mag voordragen, maar voor Erdogan is dat niet genoeg.

De president wil meer delen niet meer horen. Volgens Duitse media gaat het Erdogan om nog eens zes regels in het gedicht.

Böhmermann haalde zich de woede van het Turkse staatshoofd op de hals met het gedicht Smaadkritiek, dat hij op 31 maart vorig jaar in zijn show Neo Magazin Royale voor de omroep ZDF voordroeg. Hij bracht daarin de strenggelovige Erdogan onder andere in verband met kinderporno en seks met dieren.

Erdogan in hoger beroep in Duitse gedichtzaak
Erdogan in hoger beroep in Duitse gedichtzaak (Foto: ANP)

Frans-Guyana vervolgt Malouda-soap op Gold Cup

De CONCACAF Gold Cup heeft weer voor de nodige opschudding gezorgd. Debutant Frans-Guyana speelde dinsdagavond haar tweede groepswedstrijd, maar daar werd een heuse soap mee aangewakkerd.

Het draait allemaal om Florent Malouda, inmiddels 37 jaar oud en 80-voudig Frans international. Dat zou betekenen dat hij niet voor een ander lang uit mag komen, maar Frans-Guyana - Malouda's thuisland - is niet aangesloten bij wereldvoetbalbond FIFA. Ze zijn wel aangesloten bij de CONCACAF, de bond voor Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben. Drie gebieden waar Frans-Guyana overigens geen deel van uitmaakt, want dat ligt in Zuid-Amerika, maar dat geheel terzijde.

Het is een vergelijkbare situatie met dat van Gibraltar, voor ze vorig jaar FIFA-lid werden: als lid van de UEFA mochten ze zich wel voor het EK proberen te kwalificeren, maar nog niet voor het WK, iets wat wel mag nu ze lid zijn van de mondiale bond. Frans-Guyana stelt dat Malouda gewoon voor hun team mag spelen, omdat het geen FIFA-lid is en omdat de Gold Cup geen officieel FIFA-toernooi is.

Het was echter toch een probleem, want de CONCACAF gaf aan dat het de FIFA-reglementen zou hanteren, maar die pas op de wedstrijddag zelf zou handhaven. Daardoor ontstond de curieuze situatie dat Malouda zonder problemen in de selectie opgenomen mocht worden, maar niet mocht spelen. In het eerste duel gebeurde dat ook niet, maar dinsdag stond hij tegen Honduras plots op het veld en nog als aanvoerder ook. 

Het CONCACAF-bestuur heeft nu aangegeven zich over de zaak te buigen, waarbij niet uit te sluiten valt dat Frans-Guyana een reglementaire nederlaag krijgt toegewezen of zelfs uit het toernooi gegooid wordt. Dat zou zuur zijn, want tegen Honduras werd met een 0-0 gelijkspel een puike prestatie geleverd. 

Het andere duel in groep A leverde aanzienlijk minder gezeur op. De 16-jarige Alphonso Davies scoorde eerder al twee keer tegen Frans-Guyana en trof na 26 minuten tegen Costa Rica ook al doel. Francisco Calvo maakte een goed kwartier later de gelijkmaker en daar bleef het bij: 1-1. 

NCTV onderzoekt terreurdreiging EK voetbal

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kijkt naar het bericht dat er wordt gedreigd met een terroristische aanslag tijdens het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. "We kennen dit bericht en kijken ernaar", aldus een woordvoerder van de NCTV. Op dit moment wordt de dreiging onderzocht.

Op een chatkanaal van terreurgroep Islamitische Staat (IS) is een oproep geplaatst om een aanslag te plegen op het voetbalstadion Galgenwaard in Utrecht op 19 juli. Dan spelen de elftallen van Engeland en Schotland tegen elkaar.

NCTV onderzoekt terreurdreiging EK voetbal
NCTV onderzoekt terreurdreiging EK voetbal (Foto: ANP)

Moeder zusjes OG3NE overleden

Isolde, de moeder van Lisa, Amy en Shelley Vol van OG3NE is woensdag overleden. Dat heeft de familie bekendgemaakt. Isolde had een zeldzame vorm van botkanker. Vorige maand besloot ze haar behandeling te staken nadat er een nieuwe tumor in haar hals was gevonden.

"Wij vertrouwen er op dat haar strijdkracht, positiviteit, doorzettingsvermogen en eeuwige lach ons de kracht zal geven om door te gaan", laten de meiden van OG3NE weten. "Nu is er het grote verdriet. We hopen dat iedereen onze privacy respecteert en ons de rust en ruimte geeft om dit grote verdriet een plaats te geven."

Isolde reisde in mei nog af naar Kiev, waar OG3NE Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. Ze was de inspiratiebron voor het nummer Lights And Shadows.

Lisa, Amy en Shelley hebben alle optredens en andere werkzaamheden voorlopig gestaakt om het verlies van hun moeder te verwerken. Het afscheid van Isolde vindt in besloten kring plaats.

Moeder zusjes OG3NE overleden
Moeder zusjes OG3NE overleden (Foto: BuzzE)

Plein Den Haag afgezet wegens verdacht pakket

Het Plein in Den Haag is woensdag afgezet wegens de vondst van een verdacht pakketje. Explosievenexperts van de politie zijn op weg naar Het Plein om het pakketje onderzoeken. De Tweede Kamer, pal ernaast, is niet ontruimd.

Update 13:48 uur:

Inmiddels is Het Plein weer vrijgegeven. Het pakketje, dat volgens de politie een koffer bleek te zijn, is onderzocht en er bleek niets aan de hand. Loos alarm dus.

Plein Den Haag afgezet wegens verdacht pakket
Plein Den Haag afgezet wegens verdacht pakket (Foto: ANP)

Natste julidag in zeventien jaar

Hoewel het waarschijnlijk nog wel even blijft regenen, kan woensdag 12 juli 2017 aan het begin van de middag al worden bijgeschreven als natste julidag in zeventien jaar. Bij in ieder geval achttien KNMI-meetstations viel minstens 20 millimeter regen. Sinds het aantal meetstations op het huidige aantal staat, is het niet eerder voorgekomen dat in de maand juli op zo veel locaties zo veel neerslag viel, zo meldt Weerplaza.

Op sommige plekken werd meer dan zeventig millimeter neerslag geregistreerd, een gebruikelijke hoeveelheid voor een hele maand. Het natst is het volgens Weerplaza woensdag in een strook van grofweg Hoek van Holland tot Nijmegen.

Weerplaza benadrukt dat het niet terecht is te spreken van een record, omdat het aantal meetstations niet altijd gelijk was. Het aantal automatische weerstations met regenmeter is sinds 1999 op het huidige niveau. Sinds dat moment werd nog niet eerder op achttien plaatsen meer dan twintig millimeter gemeten.

Natste julidag in zeventien jaar
Natste julidag in zeventien jaar (Foto: ANP)

Willems snakt naar transfer en wacht op eerste aanbieding

Jetro Willems hoopt zo snel mogelijk te kunnen vertrekken bij PSV. Verschillende clubs hebben zich gemeld voor de back, maar brachten geen bod uit.

Het is geen geheim dat Willems deze zomer wil vertrekken uit Eindhoven. De vleugelverdediger heeft meerdere malen laten weten dat hij zijn zinnen heeft gezet op een transfer en ook PSV is bereid mee te werken. Volgens Willems hebben genoeg clubs interesse, meer werd er nog geen officieel bod uitgebracht.

"Bij PSV en bij mij is er geen onduidelijkheid, ik wil een volgende stap zetten", laat Willems weten tegenover Voetbal International. "Er is een aantal clubs concreet en het is wachten op een club die als eerste een bod bij PSV neerlegt."

Willems hoopt de top te bereiken, maar heeft geduld en wil in ieder geval uitzicht hebben op speelminuten. "Ik wil natuurlijk naar een topcompetitie. Frankrijk reken ik daar ook bij. De tijd dat een jonge speler vanuit de Eredivisie direct naar een absolute internationale topclub gaat, is denk ik wel voorbij."

"Maar het kan ook via een tussenstop. Ik moet naar een club waar ik ga spelen en niet op de bank kom. Een transfer heb ik liever vandaag dan morgen, dan is er voor iedereen duidelijkheid", aldus Willems.

Nederlandse Syriëganger rapt over terugkeer

De Nederlandse Syriëganger Marouane B. heeft een Nederlands rapnummer gemaakt en die naar de website Crimesite gestuurd. Hij heeft de site met misdaadnieuws laten weten dat het nummer deels in Syrië is opgenomen en dat hij in Raqqa zit. Hij zou terug willen komen naar Nederland; de titel van zijn nummer is 'Ik kom ooit terug'.

B. rapt onder meer 'Ik kom ooit terug / mama maak je niet druk / ik ben op de vlucht'. Hij zegt dat hij het rapnummer heeft opgenomen om Nederland te laten zien hoe hij zich voelt in Syrië. Ook biedt hij excuus aan voor de slechte kwaliteit van de opname. Zijn advocate Barbara Klunder bevestigt dat het bericht van haar cliënt afkomstig is.

De 22-jarige Arnhemmer wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en van de voorbereiding van terroristische misdrijven. B. stuurde vorige week al een open brief waarin hij schrijft dat hij wil terugkeren en hoopt op een eerlijk proces.

Nederlandse Syriëganger rapt over terugkeer
Nederlandse Syriëganger rapt over terugkeer (Foto: ANP)

Spaanse politie rolt kinderpornonetwerk op

De Spaanse politie heeft een internationaal netwerk voor kinderporno opgerold. Onder de vijftig arrestanten is een 47-jarige Uruguayaan die zijn dochters van zes en vijftien jaar misbruikte en de beelden daarvan deelde met andere pedofielen.

De leden van het netwerk wisselden video's uit via WhatsApp en Twitter. De Spaanse politie kwam de groep op het spoor door onderzoek van cyberagenten op het zogenoemde darknet, een voor leken moeilijk toegankelijk deel van het internet. Daar werd een verbinding met een WhatsApp-groep ontdekt.

De arrestanten komen uit vijftien landen, voornamelijk in Latijns-Amerika. In Europa werden een Italiaan en Spanjaard gearresteerd. De politie heeft naar eigen zeggen bij elkaar honderd verdachten in het vizier in 24 landen.

Spaanse politie rolt kinderpornonetwerk op
Spaanse politie rolt kinderpornonetwerk op (Foto: ANP)

Ariana Grande ereburger van Manchester

Ariana Grande is benoemd tot ereburger van Manchester. De gemeenteraad stemde woensdag tijdens een speciale vergadering unaniem in om de Amerikaanse zangeres op die manier te eren, meldt de BBC.

Manchester wil Ariana met het ereburgerschap danken voor de manier waarop zij reageerde op de aanslag na afloop van haar concert eind mei in de Britse stad. De 24-jarige zangeres organiseerde een benefietconcert waarbij miljoenen werden opgehaald. Ze was daarmee een 'troost' voor duizenden, aldus de gemeenteraad.

Voor de benoeming moesten enkele procedures worden gewijzigd. Tot nu toe konden alleen inwoners van Manchester het ereburgerschap van de stad krijgen.

Ariana Grande ereburger van Manchester
Ariana Grande ereburger van Manchester (Foto: BuzzE)

Weer gevechten uitgebroken in Mosul

Iraakse troepen hebben woensdag in Mosul weer de strijd aangebonden met strijders van terreurgroep Islamitische Staat. Militairen en jihadisten beschoten elkaar in de Oude Stad, zeggen twee omwonenden. "We leven hier nog steeds in een atmosfeer van angst", verzuchtte een 45-jarige man.

De Iraakse premier Haider al-Abadi hield maandag een overwinningsspeech in de tweede stad van Irak, die jarenlang in handen was van IS. Toch is de terreurorganisatie nog niet helemaal verdreven uit Mosul. De hoogste Amerikaanse militair in Irak waarschuwde dinsdag al dat zich mogelijk nog honderden strijders schuilhouden in de stad.

Een Iraakse legerofficier bestempelde de laatste schermutselingen als "schoonveegoperaties". IS-strijders houden zich volgens de militair op meerdere plaatsen schuil. "Ze verdwijnen op de ene plaats en duiken ergens anders op en dan pakken we ze aan", stelde hij.

Weer gevechten uitgebroken in Mosul
Weer gevechten uitgebroken in Mosul (Foto: ANP)

'Britten bieden onvoldoende voor EU-burgers'

De rechten van de niet-Britse EU-burgers die nu in Groot-Brittannië wonen, werken en studeren zijn na de brexit onvoldoende gegarandeerd. Zij moeten hun leven kunnen voortzetten zoals nu en dezelfde garanties daarvoor hebben als de Britten die in een EU-lidstaat wonen.

Dat zei de EU-hoofdhandelaar Michel Barnier woensdag in Brussel. De Britse regering heeft aangeboden om de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk een speciale status te geven, en die te garanderen onder Brits recht. Maar Barnier wees erop dat omstandigheden in het land kunnen veranderen en dat daarom het Europese Hof van Justitie moet (blijven) waken over hun rechten.

De onderhandelingen tussen Londen en de EU worden maandag hervat. Barnier zei dat eerst politieke overeenstemming moet worden bereikt over de te bewandelen weg naar een scheiding voordat technische onderhandelingen kunnen beginnen. "En de klok tikt door", waarschuwde hij.

'Britten bieden onvoldoende voor EU-burgers'
'Britten bieden onvoldoende voor EU-burgers' (Foto: ANP)

OM wil 2 miljoen euro terug van wiettelers

Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft woensdag bijna twee miljoen euro teruggeëist van een groep van acht wiettelers. Zij exploiteerden dertien hennepkwekerijen in Rhenen en in diverse andere gemeenten.

De mannen, deels opererend in familieverband vanaf een woonwagenkamp in Rhenen, zijn eerder al veroordeeld. De officier van justitie kondigde toen aan het verdiende geld te zullen afpakken.

Bij huiszoekingen in 2013 trof de politie op de gekste plaatsen grote hoeveelheden contant geld aan, zoals in kinderschoentjes, in de frituurpan en in vuilniszakken. Verder is beslag gelegd op onroerend goed, boten en auto's.

Volgens het OM hebben de wiettelers precies 1.965.099,09 euro verdiend aan hun illegale kweek en handel. De hoofdverdachte en leider van de criminele organisatie moet van het OM 20 procent (bijna vier ton) van dat bedrag terugbetalen. De vijf uitvoerders worden ieder voor 15 procent (bijna 300.000 euro per persoon) van het bedrag aangeslagen. Twee loopjongens moeten het restantbedrag van bijna een ton terugbetalen, als de rechtbank Midden-Nederland de vordering van het OM toewijst.

OM wil 2 miljoen euro terug van wiettelers
OM wil 2 miljoen euro terug van wiettelers (Foto: ANP)

Oud-minister Gerrit Braks (84) overleden

Gerrit Braks, oud-minister van Landbouw en voormalig voorzitter van de Eerste Kamer, is woensdag overleden, zo heeft zijn familie laten weten.

Braks was CDA-politicus uit een Brabants boerengezin. Hij werkte in Brussel en was nog maar drie jaar Tweede Kamerlid toen hij minister van Landbouw werd in het eerste kabinet-Van Agt. Na een jaar pauze keerde hij op de post terug en kreeg er te maken met kwesties als mestproblematiek, dierenwelzijn en de visfraude.

Coalitiegenoot PvdA vond dat Braks te weinig deed tegen de visfraude en zegde het vertrouwen in de bewindsman op. Daarop trad Braks af, in 1990. Daarna werd hij voorzitter van de KRO, en senator en voorzitter van de Eerste Kamerfractie van het CDA. Braks sloot zijn politieke loopbaan af als voorzitter van de Eerste Kamer. In 2007 en 2008 was hij waarnemend burgemeester van Eindhoven.

Oud-minister Gerrit Braks (84) overleden
Oud-minister Gerrit Braks (84) overleden (Foto: ANP)

McGregor beschuldigd van racisme tijdens persconferentie

Yep, het is weer tijd om de succesvolle blanke man op zijn plek te zetten. Dinsdagavond werd de eerste persconferentie met MMA-superster Conor McGregor en de ongeslagen bokslegende Floyd Mayweather gehouden en het duurde niet lang voordat de speelse beledigingen over en weer werden uitgedeeld. Alleen ging McGregor, volgens veel kijkers, veel te ver.

'Dance for me, boy!', schreeuwde de trotse Ier toen Mayweather aan het schaduwboksen was. En heel Twitter ging weer los, want het woord 'boy' gebruiken tegen een zwarte man, dat is blijkbaar niet toegestaan.

Het gebruik van 'boy' wordt door de zwarten als racistisch ervaren, omdat in de tijd van de slavernij en institutioneel racisme in de Verenigde Staten, dit woord door de witten werd gebruikt om duidelijk te maken dat de zwarte Amerikaan niet op gelijk niveau stond met de witte. Ook al heeft zelfs het Hooggerechtshof in de VS naar het gebruik van dit woord gekeken en de uitspraak was dat dit geen woord is met een duidelijk racistische ondertoon.

Het leidend voorwerp Mayweather, die naast money ook de bijnaam pretty boy heeft, leek er ook geen problemen mee te hebben, maar Twitter denkt uiteraard anders...

'Trump wist niets van omstreden bijeenkomst'

De zoon van president Donald Trump informeerde zijn vader naar eigen zeggen niet over een omstreden bijeenkomst met een Russische advocate. "Er was niets te vertellen", zei Donald Trump jr. dinsdagavond tegen Fox News.

De oudste zoon van de huidige president zat voorafgaand aan de verkiezingen om de tafel met de Russische advocate Natalia Veselnitskaya. Trump jr. was voor de bijeenkomst beloofd dat zij belastende informatie zou hebben over Hillary Clinton, de toenmalige Democratische presidentskandidate.

Trump jr. publiceerde dinsdag de mailwisseling met een tussenpersoon die voorafging aan de ontmoeting. Daaruit blijkt dat hij was geïnformeerd dat de informatie afkomstig was van de Russische regering, die zijn vader zou willen steunen. Die onthulling ligt gevoelig vanwege de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

De zoon van de president herhaalde bij Fox dat zijn bijeenkomst met de advocate uiteindelijk niets opleverde. "Het was een verspilde twintig minuten." Hij zei dat er destijds geen alarmbellen bij hem afgingen, omdat het gesprek plaatsvond voor de huidige "Ruslandkoorts".

'Trump wist niets van omstreden bijeenkomst'
'Trump wist niets van omstreden bijeenkomst' (Foto: ANP)

Nederlandse beginnende academici goed betaald

Nederland staat internationaal in de top vijf als het gaat om de hoogte van salarissen voor universitair opgeleide starters op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale organisatieadviesbureau Korn Ferry Hay Group.

Het bureau onderzocht de salarissen van 5,6 miljoen banen op startersniveau bij 20.000 bedrijven. Daarbij werd naar 25 startersfuncties in vijftien landen gekeken.

In de Verenigde Staten ligt het gemiddelde jaarsalaris met 49.785 dollar (46.856 euro) het hoogst. Duitsland is nummer twee en daarmee het best betalende land in Europa. Pas afgestudeerde academici verdienen daar gemiddeld 46.715 euro. Australië (46.105 euro) neemt de derde plaats in, gevolgd door Nederland (40.955 euro). Dat is flink hoger dan nummer vijf Frankrijk, waar een pas afgestudeerde gemiddeld 33.340 euro verdient.

Van alle onderzochte landen heeft Rusland het laagste gemiddelde salaris: 9035 euro.

Nederlandse beginnende academici goed betaald
Nederlandse beginnende academici goed betaald (Foto: ANP)

Kaspersky: we worden gebruikt als pion

Cyberbeveiliger Kaspersky Lab vindt dat het de dupe is geworden van het gesteggel tussen Rusland en de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering verwijderde het van oorsprong Russische bedrijf dinsdag van twee lijsten met goedgekeurde leveranciers voor overheidsdiensten.

"Het lijkt erop dat Kaspersky Lab is meegesleurd in een geopolitiek gevecht waarin beide partijen proberen het bedrijf als een pion in hun spel te gebruiken", stelde de organisatie woensdag volgens het Russische persbureau RIA. "Kaspersky Lab heeft geen banden met welke regering dan ook", aldus het bedrijf, dat benadrukte nooit een land te zullen helpen bij cyberspionage.

Amerikaanse inlichtingendiensten en politici verdenken Kaspersky Lab ervan nauwe banden te hebben met Russische inlichtingendiensten. Er werd gevreesd dat de Russen via Kaspersky-producten toegang kunnen krijgen tot Amerikaanse netwerken. De FBI voelde vorige maand nog Amerikaanse medewerkers van het beveiligingsbedrijf aan de tand.

Kaspersky: we worden gebruikt als pion
Kaspersky: we worden gebruikt als pion (Foto: BuzzT)

Veel boetes uitzendbureaus om onderbetaling

De Inspectie SZW heeft vorig jaar voor 1,3 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan uitzendbureaus. De meeste bekeuringen werden gegeven wegens onderbetaling van uitzendkrachten. Er werden vijfhonderd uitzendbureaus gecontroleerd.

Van de 204 uitzendkrachten die werden onderbetaald was ruim de helft (59 procent) Pool. De misstanden vinden vooral plaats in de land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak, meldde de Inspectie woensdag.

Veel boetes uitzendbureaus om onderbetaling
Veel boetes uitzendbureaus om onderbetaling (Foto: ANP)

Turkije gelast arrestatie ex-personeel omroep

De Turkse autoriteiten hebben woensdag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 34 voormalige medewerkers van staatsomroep TRT. Ze worden volgens staatspersbureau Anadolu verdacht van het gebruik van de app ByLock, waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd.

Volgens de Turkse regering werd ByLock gebruikt door volgelingen van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die door Turkije is aangewezen als het brein achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar. De 34 personen die nu worden gezocht waren eerder al ontslagen vanwege vermeende betrokkenheid bij de couppoging.

De Turkse politie arresteerde woensdagochtend vroeg ook veertien onderofficieren. Ook die aanhoudingen maakten onderdeel uit van het onderzoek naar de couppoging, berichtte persbureau Dogan.

Turkije gelast arrestatie ex-personeel omroep
Turkije gelast arrestatie ex-personeel omroep (Foto: ANP)

'De Boer haalt Riedewald naar Crystal Palace'

Jairo Riedewald lijkt zijn voetballoopbaan te vervolgen in de Engelse Premier League. Volgens De Telegraaf zal de verdediger de overstap maken naar Crystal Palace, waar hij zal worden herenigd met trainer Frank de Boer. De transfer zou Ajax een bedrag van ruim acht miljoen euro opleveren.

Riedewald verloor onder Peter Bosz afgelopen seizoen zijn basisplaats en ook komend seizoen lijkt er onder Marcel Keizer geen basisplaats in te zitten. Waar Riedewald afgelopen seizoen nog rugnummer vier kreeg toegewezen, moet hij het komend seizoen doen met nummer 36. Dit was voor Riedewald het signaal om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever.

Everton meldde zich gisteren nog voor Riedewald, maar hij zou zijn ja-woord al gegeven hebben aan De Boer. Zo krijgt Riedewald alsnog zijn droomtransfer naar de Engelse Premier League. In de winter kon hij al naar Tottenham Hotspur, maar destijds koos Riedewald voor zijn kansen bij Ajax. Uiteindelijk speelde hij bij de Amsterdammers nog een aantal wedstrijden, waaronder de Europa League-finale tegen Manchester United.

Bende jonge inbrekers in Rotterdam opgerold

Zestien jongeren zijn tussen eind mei en begin juli in de kraag gevat in Rotterdam op verdenking van betrokkenheid bij meerdere misdrijven, waaronder veertien woninginbraken. De jongste verdachte is veertien jaar oud, de oudste negentien. Met de arrestaties hoopt de politie een einde te hebben gemaakt aan een reeks inbraken in de Tarwewijk in het Rotterdamse stadsdeel Charlois. Het aantal inbraken is inmiddels gedaald van een tiental naar enkele per week.

De politie houdt er rekening mee dat de verdachten behalve bij de inbraken ook betrokken waren bij een straatroof, scooterdiefstal en het plannen van een overval in de wijk.

De jongeren komen allen uit Rotterdam en gingen in wisselende samenstelling op pad. Bij de aanhoudingen werd een aantal gestolen goederen aangetroffen, zoals dure sieraden. Ook trof de politie bij enkele verdachten inbrekerswerktuig aan.

Vier verdachten zijn inmiddels door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De anderen verschijnen later voor de rechter. De politie sluit niet uit dat nog meer aanhoudingen worden verricht.

Bende jonge inbrekers in Rotterdam opgerold
Bende jonge inbrekers in Rotterdam opgerold (Foto: ANP)

PSV ontkent geruchten over Colombiaan

Marcel Brands, technisch manager bij PSV, spreekt tegen dat de Eindhovense club zich wil versterken met Luis Manuel Orejuela.

De 21-jarige speler wordt door Colombiaanse media aan PSV gelinkt. Vorige maand ontstonden de eerste geruchten al en nu zouden de onderhandelingen zelfs van start zijn gegaan. "Je mag het als onzin bestempelen", reageert Brands in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Orejuela zou naar verluidt Santiago Arias moeten opvolgen bij PSV. Hij werd in verband gebracht met een overstap naar Swansea City. Ook West Ham United, Everton en Tottenham Hotspur werden genoemd, maar op dit moment is Arias nog steeds PSV'er.

In eigen land is Orejuela nu actief bij Deportivo Cali. PSV bekeek hem volgens het Colombiaanse journaille al meerdere keren, maar volgens Brands hangt er dus zeker geen transfer in de lucht.

Arms 2.0 is nu gratis beschikbaar

Nintendo heeft de 2.0 update beschikbaar gemaakt voor Arms. De gratis update voegt, zoals bekend, Max Brass toe als speelbaar personage. Daarnaast zijn er drie nieuwe arms, een nieuwe stage en een nieuwe mode toegevoegd. 

De nieuwe stage heet 'Sky Arena' en de nieuwe mode heet 'Hedlok Scramble'. In Hedlok Scramble kunnen spelers het masker van Hedlok oprapen die ze tijdelijk verandert in de eindbaas van de game (uiteraard ben je tijdelijk sterker dan normaal). Krijg je genoeg klappen van je tegenstanders verlies je het masker weer, waarna iemand anders het kan oprapen.

Naast de nieuwe content is er ook flink wat veranderd in de balans van de game en zijn er wat bugs opgelost. De volledige patch notes (jazeker, Nintendo heeft volledige patch notes vrijgegeven!) vind je in de tweet hieronder.

One Piece krijgt twee nieuwe games, één voor PSVR

Weekly Jump Magazine heeft het bestaan van twee nieuwe One Piece-games bekendgemaakt. De eerste titel heet One Piece: Grand Cruise en is in de maak voor PlayStation VR. De andere game heeft codenaam Dawn en is volgens het blad ongekend voor One Piece.

Veel is er nog niet bekend van de game. Grand Cruise krijgt op 22 juli een speelbare demo tijdens een event in Japan, maar de eerste screenshots laten een verkenbaar schip zien. Door de combinatie van VR en verkenning worden veel interacties met personages uit de manga verwacht. Dawn staat onder supervisie van mangaka Oda zelf en doet iets ongekend voor de serie. De game moet gigantisch zijn met de setting en muziek uit de anime. 

Platforms, gameplay, release dates zijn allemaal nog onbekend. 

One Piece Logo2

Wimbledonsprookje Rybarikova duurt voort

Het sprookje van tennisster Magdalena Rybarikova op Wimbledon kent maar geen einde. De 28-jarige Slowaakse speelt al sinds 2008 mee op de Grand Slams, maar kwam nooit verder dan een plek in de derde ronde, drie keer in totaal. Afgelopen jaar kende ze veel blessureleed, waardoor ze wegzakte tot buiten de mondiale top-400, maar in Londen lijkt Rybarikova niet te stoppen.

De huidige nummer 87 van de wereld stuurde vroeg in het toernooi Karolina Pliskova, de mondiale nummer drie, naar huis en uiteindelijk plaatste ze zich voor haar eerste kwartfinale. Daarin leek van zenuwen geen enkele sprake te zijn: Coco Vandeweghe, toch iemand met wat meer ervaring op dit niveau, leverde haar allereerste servicebeurt in en liep vervolgens constant achter de feiten aan.

De Amerikaanse nummer 25 van de wereld brak Rybarikova in de eerste game van set twee wel, maar leverde haar service direct in en deed dat kort daarop nog eens. Op eigen service wist ze wel drie matchpoints weg te werken, maar een game later serveerde Rybarikova zich met een lovegame naar haar eerste halve finale ooit op een Grand Slam: 6-3, 6-3.

Rybarikova kan het zelf nog nauwelijks geloven (Pro Shots/Action Images)
Rybarikova kan het zelf nog nauwelijks geloven (Pro Shots/Action Images)

Paniek bij Apple om problemen nieuwe iPhone

Bij Apple heerst een staat van paniek rondom de nieuwe iPhone. Softwareproblemen zouden kunnen zorgen voor vertraging in de productie en levering van de volgende iPhone, meldt Fast Company op basis van een bron. Als de problemen niet snel worden opgelost, zou het zelfs zo kunnen zijn dat belangrijke functies zijn uitgeschakeld bij de lancering.

De nieuwe iPhone, die mogelijk de naam iPhone 8, iPhone Pro of iPhone X krijgt, wordt naar verwachting dit najaar gepresenteerd. Vermoedelijk zal het toestel verschillende nieuwe technologieën herbergen die nog niet eerder in iPhones zaten. Enkele daarvan zouden echter lastig zijn om goed te laten werken bij de iPhone.

Een van die nieuwe functies is draadloos opladen. De software daarvoor is nog niet klaar. Mocht het niet lukken het draadloos opladen goed te laten werken, dan zou Apple mogelijk de eerste toestellen met de hardware voor draadloos opladen wel gewoon gaan verschepen. De hardware staat dan echter uitgeschakeld en zal pas op een later moment worden geactiveerd.

3D sensor
Soortgelijke problemen zouden spelen met de nieuwe 3D-sensor, die volgens persbureau Bloomberg aan de voorkant van het toestel zit en het gezicht van de gebruiker moet gaan herkennen om de iPhone te ontgrendelen. Apple zou er moeite mee hebben om de sensor goed te laten werken, waarbij wederom niet de hardware maar de software het probleem vormt.

Ook het oledscherm, waarmee iPhones tot nog toe niet uitgerust waren, zou Apple zorgen baren. Hierbij is het probleem dat er maar weinig oled-productiefaciliteiten zijn. Ondertussen zou Apple er ook nog steeds niet uit zijn waar de vingerafdruksensor moet komen, aangezien het oledscherm het grootste deel van de voorkant van de telefoon inneemt. Verwacht wordt dat de sensor uiteindelijk in het scherm komt te zitten.

Paniek bij Apple om problemen nieuwe iPhone
Paniek bij Apple om problemen nieuwe iPhone (Foto: BuzzT)

Advertenties in Facebook Messenger

Gebruikers van Facebook Messenger krijgen binnenkort advertenties te zien. Facebook rolt een wereldwijde betaversie van de reclame uit. De advertenties komen in de Home-tab te staan.

Facebook heeft de verandering dinsdag aangekondigd. Tegen het einde van de maand moeten de eerste gebruikers de advertenties te zien krijgen. Op basis van die ervaringen wordt de reclame waar nodig bijgewerkt.

Ruim 1,2 miljard mensen gebruiken de Messenger. Voor Facebook kan het dus een belangrijke nieuwe inkomstenbron zijn. Tot nu toe verdiende Facebook niets aan de chatdienst.

Advertenties in Facebook Messenger
Advertenties in Facebook Messenger (Foto: BuzzT)

Tour: Etappe 11 - De meest kansloze rit van allemaal, nu al

Gelukkig was de omgeving bijzonder mooi, waardoor we toch nog wat hadden om naar te kijken. De kastelen waren een stuk interessanter dan de koers, want op de weg gebeurde er niet veel. Zoals verwacht werd het een massasprint, want de concurrenten van Kittel denken nog steeds dat ze een kans tegen hem maken. Dat bleek vies tegen te vallen, want ondanks de zoveelste zwakke lead-out van Fabio Sabatini reed Marcel Kittel dwars door de wind iedereen lachend voorbij.

Mannen als Kristoff, Bouhanni, Greipel en Degenkolb werden door hun ploeggenoten een stuk beter naar voren gebracht, maar ze hebben allemaal de snelheid en de kracht van Kittel niet. Dit was waarschijnlijk de sprint met het grootste verschil tussen Kittel en de rest, terwijl hij dus nog niet eens zo goed werd afgezet. Het is de vierde zege voor Kittel tijdens deze Tour en als de andere ploegen zo inspiratieloos blijven rondrijden gaat hij er minstens zes winnen en waarschijnlijk nog wel meer.

Niemand komt in de buurt, alleen Groenewegen lijkt hem op basis van wat cijfertjes te benaderen qua topsnelheid. Daar heeft Groenewegen alleen niets aan, want zijn ploeg leverde weer een wanprestatie. Vanuit de achtergrond mocht hij weer eens naar voren sprinten en dat leverde warempel een derde plaats op. Toch stond hij niet op de foto en de kans is nogal groot dat we tijdens de volgende rit hetzelfde scenario gaan krijgen.

Weer een enorm vlakke rit, ideaal voor de zoveelste massasprint. Als de ploegen van de mindere goden onder de sprinters niet snel van plan veranderen, krijgen we weer Kittel aan het feest. Ditmaal in het onvermijdelijke Pau, de stad die ieder jaar weer terugkeert in de Tour. Bij voorbaat al de meest kansloze rit van deze Tour.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
Een kilometer of 25 ten zuiden van Bergerac start de rit in Eymet, een dorpje met 2700 inwoners dat debuteert in de Tour. Eymet is een zogenaamde bastide en werd in 1270 gesticht door Alphonse de Poitiers, de man die in deze regio meer van zulke bastides uit de grond liet stampen.

In Eymet wonen al sinds de prehistorie mensen, maar in de middeleeuwen trok men vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen, voornamelijk de pest, van het platteland naar een beschermde of versterkte omgeving, zoals een kerk of een kasteel. Er werden speciaal voor deze gelegenheid nieuwe versterkingen aangelegd en die werden bastides genoemd.

Bastides werden steeds op dezelfde manier aangelegd en bestaan uit een rechthoekig stratenpatroon rond een kerk met een marktplein en in de meeste gevallen een kasteel of een donjon. Aan de rand van zo'n bastide werden dan natuurlijk de stadsmuren opgetrokken. In Eymet is van de omwalling weinig over gebleven, zo staat er bijvoorbeeld nog maar een stadspoort overeind. Ook het kasteel is niet meer helemaal in originele staat, maar alsnog het aanschouwen waard.

Bovendien zijn er in het centrumpje nog veel meer oude gebouwen te bewonderen. In de smalle straatjes kom je veel huizen tegen uit de 15e en 16e eeuw, waar tegenwoordig allerlei leuke winkeltjes te vinden zijn. Ook is er nog vaak een levendige markt op het marktplein, waar je alle streekproducten kunt vinden, waaronder veel bloemen en ook de nodige flessen wijn. We zitten immers nog steeds in een wijnstreek, hoewel ze in deze streek ook gespecialiseerd zijn in het conserveren van eten. De potjes jam en dat soort dingen zullen dus wel niet aan te slepen zijn.

Buiten Eymet staat een bewijs van het feit dat er hier al sinds de prehistorie mensen hebben geleefd, een heus hunebed. Helaas leveren de lokale hoveniers geen goed werk en derhalve is het geheel bijna volledig overwoekerd door de natuur, maar in betere tijden heeft men hier talloze archeologische vondsten gedaan. Als je in Eymet een van de 15 restaurants bezoekt, dan schijn je voor de foie gras te moeten gaan. De renners starten aan de rand van de bastide, een eindje weg van het mooie centrum.

Een deel van de bastide in Eymet (Foto: Panoramio)
Een deel van de bastide in Eymet (Foto: Panoramio)

De route
Vanuit Eymet rijden de renners in een rechte lijn naar beneden, richting de Pyreneeën. De eerste 30 kilometer van de rit wordt er steeds over dezelfde weg gereden, die behoorlijk breed is en ook nog eens vlak. We komen door wat dorpjes, zoals Miramont-la-Guyenne, wat ook weer zo'n typische bastide is. De omgeving is een stuk minder mooi dan tijdens de vorige rit, geen mooie rivieren met kastelen en rotsen, maar vooral veel landbouw.

Na 30 kilometer rijdt het peloton door Marmande en hier komen ze pas voor het eerst een paar serieuze bochten tegen. Marmande is ook een van de fraaiere steden in de omgeving, verder valt het voorlopig tegen. Na een rondje door Marmande komen de renners buiten de stad weer op een brede weg terecht en deze weg gaat zowat 70 kilometer volledig rechtdoor richting het zuiden. Er liggen een paar dorpjes langs deze weg, af en toe een rotonde, maar verder is er hier dus echt helemaal niks te beleven. Kaarsrechte, brede wegen, soms door een bos, dan weer langs de weilanden. Ik sluit niet uit dat dit de saaiste rit ooit is.

Pas na 94 kilometer, net voorbij het dorpje Estignac slaan de renners linksaf en rijden ze richting Labastide-d'Armagnac. Even voorbij dit dorp staat er een kapel langs de kant van de weg. Niet zomaar een kapel, dit is de kapel van de wielrenners. Notre Dame des Cyclistes, een kapel die al lang bestond voordat er fietsen waren, maar op een bepaalde dag in 1958 kwam ene Joseph Massie hier langs en hij vond het wel een goed idee om een kapel te wijden aan wielrenners, want zoiets hadden ze in Italië ook al.

Niet veel later kwam de toenmalige paus langs en werd de kapel heringewijd. Sindsdien is de Tour hier al een aantal keer gepasseerd en in 1989 startte er zelfs een rit bij de kapel. Binnen hangen er meer dan 600 shirts van verschillende grote wielrenners, waaronder Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Raymond Poulidor en Bernard Hinault. Luis Ocaña is zelfs getrouwd in de kapel en later was hier ook nog eens zijn begrafenis.

De Notre Dame des Cyclistes (Foto: Panoramio)
De Notre Dame des Cyclistes (Foto: Panoramio)

Voorbij de kapel gaat het nog een aantal kilometer rechtdoor, maar daarna moet er zowaar nog een keer daadwerkelijk genavigeerd worden. We rijden door een aantal dorpjes en in deze dorpjes gaat het steeds een andere kant op. De wegen blijven verder wel breed en het is ook zo goed als vlak, maar het is toch al enerverender dan het eerste deel van de rit. Buiten de dorpjes zijn er vooral veel bossen en ook de boeren zijn in dit deel van Frankrijk zeker niet ondervertegenwoordigd.

Na wat bochten en rotondes rijden de renners na 142 kilometer door Aire-sur-l'Adour, een niet zo heel bijzonder dorp, waar de tussensprint van de dag is. Buiten dit dorp begint de enige geclassificeerde klim van de dag, de Côte d'Aire-sur-l'Adour. Dit pukkeltje is liefst 1,2 kilometer lang en 4,2% gemiddeld, dat wordt naar het binnenblad schakelen dus. Na dit korte bultje is er verder geen afdaling. Wel gaat het bijna 15 kilometer volledig rechtdoor, met alleen een paar rotondes onderweg.

Pas na 160 kilometer koers zijn er weer wat bochten. Een keer naar links, een keer naar rechts en dan gaat het weer een aantal kilometer zo goed als rechtdoor dwars door een gebied vol met mais. De wegen zijn hier iets minder breed, maar alsnog breed genoeg. Het blijft ook vlak, op een incidenteel kort bultje na. De renners komen bijzonder weinig obstakels tegen, alleen wat vluchtheuvels in een verdwaald dorpje dat ze per ongeluk doorkruisen.

Na 178 kilometer rijdt het peloton door Escoubès en na dit dorpje worden de wegen wat bochtiger. Na een tijd loopt de weg zelfs nog een halve kilometer wat steviger omhoog, maar daar komt al snel een einde aan als de renners rechtsaf slaan richting een enorm brede weg die ze in licht dalende lijn richting Pau gaat brengen. Het is makkelijk rijden over deze weg, alleen wordt de passage in sommige dorpjes wat bemoeilijkt door een overdaad aan verkeersmeubilair. Een van die dorpjes is Morlaàs, waar de koers na 189 kilometer passeert. In Morlaàs hebben ze een aantal opvallende gebouwen, waaronder de lokale kerk.

De kerk in Morlaàs is het aanschouwen nog wel waard (Foto: Panoramio)
De kerk in Morlaàs is het aanschouwen nog wel waard (Foto: Panoramio)

Na Morlaàs is het nog maar 14 kilometer tot de streep en dat wil zeggen dat deze mensonterende rit bijna gedaan is. Aan de rand van Morlaàs wordt de weg behoorlijk bochtig. Er is een klein afdaling en deze afdaling kent zelfs nog twee bochten die bijna door kunnen gaan voor haarspeldbochten. De weg is wel lekker breed, dus dit kan allemaal prima met hoge snelheid gedaan worden. Na de tweede bocht wordt de weg wel weer recht en dit blijft tot het binnenrijden van Pau zo.

Als de renners bijna in de finishplaats zijn, op zeven kilometer van de streep, krijgen ze nog wel met twee rotondes te maken, maar daarna gaat het weer twee kilometer volledig rechtdoor, tot op vijf kilometer van de streep. Hier ligt weer een rotonde, maar nu gaan de renners niet rechtdoor. Ze slaan rechtsaf en komen vrij snel daarna de volgende rotonde tegen, waar ze dan wel weer rechtdoor gaan. Hier moet echter wel stevig gestuurd worden, want het is een ovalen rotonde. Tijdens de afgelopen rit heb ik geleerd dat je zo'n rotonde ook een ovonde mag noemen, zo steek je zelfs tijdens een saaie rit nog wat op.

Na deze ovonde gaat het wel weer twee kilometer zo goed als rechtdoor, tot op iets meer dan twee kilometer van de streep. De wegen in Pau zijn breed, maar er staan nog wel wat irritante vluchtheuvels hinderlijk te zijn. Op iets meer dan twee kilometer van de streep komen de renners dan weer zo'n langgerekte rotonde tegen, die aan de linkerkant genomen moet worden. Vlak na de rotonde volgt er een lopende bocht naar links en na die bocht is het nog twee kilometer tot de meet. Over een brede boulevard gaat het ongeveer 900 meter rechtdoor, pas in de buurt van de boog van de laatste kilometer volgt er een scherpe bocht naar links.

Na deze bocht gaat het maar kort rechtdoor. In de laatste kilometer ligt er weer een ovalen rotonde, die aan de linkerkant genomen wordt, waarna er een niet zo scherpe bocht naar rechts volgt. Het gaat dan weer even rechtdoor, maar al snel is er een scherpere bocht naar links. Na deze bocht, op iets meer dan 500 meter van de streep, gaat het bijna volledig rechtdoor tot de finish, terwijl de renners op een smallere weg terechtkomen dwars door een woonwijk.

Pas in de laatste meters wordt de weg weer breder, hoewel er op 200 meter van de streep ook nog wel een rotonde ligt die op het kaartje niet vermeldt wordt. Na de rotonde wordt de weg weer breder en komt de finish al snel in zicht, langs een grasveld aan de rechterkant en een gigantische parkeerplaats aan de linkerkant.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Pau. Ik ben helemaal klaar met Pau. Sinds 2014 verdoe ik jullie en mijn tijd met deze onzin en het wordt nu al de vierde keer dat ik iets over Pau moet gaan vertellen. Ieder jaar keren we weer terug naar Pau, hoewel het de laatste jaren vooral een vertrekplaats is. De laatste paar keer dat de Tour in Pau eindigde werd het een rit voor de vluchters. Zowel in 2010 als in 2012 ging Pierrick Fedrigo, de zinksnijder, met de zege aan de haal. Dat waren wel beduidend lastigere ritten dan de onzin die we vandaag voorgeschoteld krijgen.

Pau is nog altijd de hoofdstad van het departement Pyrénées-Atlantiques, regio Aquitanië en het maakt ondertussen voor de 69e keer deel uit van de Tour. Toen ik een aantal jaar geleden begon met schrijven had Pau nog 81.000 inwoners, maar dankzij al mijn haat op de stad zijn er ondertussen toch al meer dan 3.000 verdwenen. Tegenwoordig heeft Pau nog 77.600 inwoners en de wielerfans onder deze overgebleven bewoners hebben al jaren veel geluk. Alleen in Parijs en Bordeaux is de Tour vaker langsgekomen, hoewel Bordeaux de laatste jaren wat minder aan bod komt.

Over een aantal jaar is Pau Bordeaux wel voorbij en daar worden we niet zo vrolijk van, want erg interessant zou ik deze stad niet willen noemen. Wel een stad waar in het verleden bijna alleen maar grote namen hebben gewonnen. Binda, Coppi, Bahamontes, Gimondi, Hinault, Kelly, Delgaco, Chiappucci, Zabel en natuurlijk David Etxebarria. Daarnaast hebben hier ook veel Nederlanders gewonnen, zoals Theo Middelkamp, Van Poppel, Lubberdink, Knetemann, Breukink, Van der Poel en Leon van Bon. Verder zou ik graag willen beweren dat Pau niet bestaat.

In Pau is nog wel het een en ander te zien (Foto: Panoramio)
In Pau is nog wel het een en ander te zien (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
Het zal tijdens deze rit niet bijzonder warm zijn. In de buurt van de startplaats slechts 23 graden en in finishplaats Pau nog wat minder, amper 21 graden. Er is een kleine kans op neerslag in de middag, maar vermoedelijk blijft het droog. In de omgeving van Eymet wordt er wel wat wind verwacht, maar wat meer in de buurt van Pau is daar geen sprake van. Het is overigens ook niet echt een rit waar de wind vaak vrij spel zal hebben, dus daar hoeven we sowieso geen rekening mee te houden.

Deze draak van een etappe begint om 13:00 en na een korte neutralisatie van vijf minuten wordt het startsignaal gegeven. Zou me niet verbazen als er nu helemaal niemand meer zin heeft om in de aanval te gaan. Of dat daadwerkelijk zo is gaan we merken vanaf 14:10, want dan starten de uitzendingen. Hoewel het bij deze rit mijn advies zou zijn om wat anders te gaan doen. We hebben al wat matige ritten gehad, maar dit is met afstand de kutste van allemaal. Zet dat ding lekker aan rond 17:15, want de finish wordt pas verwacht tussen 17:36 en 18:03. Als je dus om 14:10 voor de buis zit mag je genieten van gras dat vier uur lang gaat groeien. Moet je niet willen.

Favorieten & voorspelling
Nu Kittel voor de zoveelste keer met een groot verschil heeft gewonnen mag je hopen dat de andere ploegen wakker worden. Dat ze een andere tactiek gaan verzinnen, iets bedenken om het Quick Step en Kittel wat moeilijker te maken. Maar dan hoor je niet lang na de koers Marc Sergeant, de enige man met minder uitstraling dan Jan Boven, raaskallen en dan weet je hoe laat het is. Volgens de briljante gedachtegang van Marc Sergeant hebben ze Greipel niet voor niets meegenomen en daarom moeten ze voor hem rijden. Zit absoluut niets anders op.

Hetzelfde lijkt te gelden voor Katusha. Ze hebben nu eenmaal Kristoff bij en daar moeten ze wel voor werken. Je kan natuurlijk ook een keer een Zabel of een Haller in de aanval sturen, maar de voorkeur gaat nog steeds uit naar een nieuwe kansloze sprint van Kristoff. Greipel en Kristoff worden keer op keer pijnlijk hard vernederd door Kittel. Kristoff mag zijn ploeggenoten eeuwig dankbaar zijn dat hij iedere keer zo goed wordt afgezet, zonder zijn trein zou hij niet eens bij de eerste 20 eindigen. Er is bij alle ploegen een pijnlijk gebrek aan enig tactisch besef en er lijkt geen alternatief plan mogelijk te zijn. Daarom gaat deze rit weer in een sprint eindigen en die gaat natuurlijk weer gewonnen worden door dezelfde man.

1. Kittel. Deze jongen schijnt wel aardig hard te kunnen trappen.

2. Groenewegen. Mijn vertrouwen in Groenewegen werd beloond. Hij reed voor het eerst iets wat leek op een goede sprint, ondanks het epische gefaal van zijn ploeggenoten. We zijn vier sprints ver en de droomtrein is nog niet eens in de buurt gekomen van een voldoende, hoewel het volgens Nico Verhoeven fantastisch gaat. Als Groenewegen een keer in een goede positie aan een sprint weet te beginnen kan hij het Kittel nog lastig maken en zelfs met het amateurniveau van de knechten van Lotto Jumbo moet dat een keer gaan lukken.

3. Degenkolb. Heeft nog steeds overal last van, maar wist er toch nog best een goede sprint uit te persen. Werd goed gebracht en dan ben je al enorm in het voordeel. Nu hij eindelijk weer een goed resultaat heeft weten te behalen zal Koentje de Kort hem wel weer naar voren mogen piloteren en dat kan Koentje best aardig.

4. Kristoff. Hij werd weer perfect gebracht en hij bleek weer de snelheid niet te hebben. Ik heb medelijden met zijn ploeggenoten, maar ze zullen nu vast weer hun ballen eraf moeten draaien voor de matige Noor die ook in deze sprint weer gepasseerd gaat worden en dan weer met een verre ereplaats richting de bus mag. Lekker man.

5. Selig. Jawel, onze Rudi. Sinds de uitsluiting van Sagan is Rudiger de aangewezen man bij Bora en dat doet hij beter dan verwacht. Een knappe vijfde plaats in Bergerac, niks mis mee. Aangezien de concurrentie er ook helemaal niets van kan moet er nu wel weer een nieuwe vijfde plaats mogelijk zijn.

McGregor draagt 'fuck you'-pak tijdens persconferentie met Mayweather

Dinsdagavond was het eerste deel van een serie aan persconferenties omtrend het boksgevecht tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor. Beide heren staan zaterdag 26 augustus in de T-mobile Arena te Las Vegas in de boksring en in een stampvol Staples Center in Los Angeles was de eerste persconferentie uit een serie van vier. Hierna volgen nog Toronto, New York en Londen.


Mayweather en McGregor (Foto: Getty images)

De show staat onder regie van het management van Mayweather en dat was goed te merken. Team Mayweather was duidelijk al bezig met het uitdelen van steken onder water. McGregor leek slecht geïnformeerd over de show, kreeg slechte geluidskwaliteit over z'n oortjes en tijdens zijn monoloog werd de microfoon gewoon botweg uitgezet. Maar de Ier heeft voor hetere vuren gestaan en wist zich met humor en trash talk goed te redden.

'Ze kunnen nu al spelletjes spelen, maar ze weten ook dat alleen 26 augustus geldt', aldus de charismatische Ier. 'In de ring kunnen ze niets doen en dan gaat die man knock out.'

Ook het probleem van de bokser met de Amerikaanse belastingdienst kwam nog even ter sprake, maar Mayweather zei geen problemen te hebben. Om dat te illustreren trok de bokser demonstratief een cheque ter waarde van honderd miljoen dollar uit zijn zak, verdiend met zijn gevecht tegen Manny Pacquiao uit 2015 en blijkbaar nog steeds niet geïnd. De reactie van McGregor was zoals we van hem gewend zijn, scherp.

'McGregor vermaakte de zaal en dat deed ik ook en we hebben de fans laten zien wat ze verwachtten van ons', volgens Mayweather, die het niet erg vond dat de meeste fans in de uitverkochtte Staples Center voor McGregor waren. 'Kijk, sommigen hebben meer volgers op Instagram en anderen hebben meer geld op de bank. Ik behoor liever tot de laatsten.'

Dit was het eerste deel in het vierluik van persconferenties, maar het is nu al duidelijk dat het uiteindelijke gevecht een show wordt die zijn weerga niet kent.

Turkse politie doodt IS-militanten

De Turkse politie heeft vijf militanten van terreurbeweging Islamitische Staat gedood tijdens een inval van een huis in de stad Konya in Centraal-Turkije. Vier politieagenten raakten bij de actie lichtgewond, meldde persbureau Dogan woensdag.

Speciale troepen van de politie vielen het huis in de nacht van dinsdag op woensdag binnen, omdat zij aanwijzingen hadden dat de militante cel een aanslag voorbereidde.

Maher: "Nog steeds heel ambitieus"

Adam Maher weet nog niet welke plannen PSV-coach Phillip Cocu met hem heeft. Een transfer is dus nog steeds een optie.

De 23-jarige Maher kan niet zeggen hoeveel speeltijd hij denkt te krijgen. "Dat weet ik niet, dat zou je aan de trainer moeten vragen. Uiteindelijk beslis ik en niemand anders waar mijn toekomst ligt", vertelt hij aan Voetbal International. "Ik ben op een leeftijd dat ik absoluut wil en ook moet gaan spelen."

Mahers beslissing moet dus goed zijn, zo benadrukt hij. De middenvelder werd afgelopen seizoen verhuurd aan Osmanlispor. "Ik heb het naar mijn zin gehad in Turkije. Zij speelden Europa League, dat was voor mij een voorwaarde. Belangrijk was dat ik veel minuten heb gemaakt." 

"Ik kijk eerst naar de topcompetities, een stap in die richting heeft mijn voorkeur. Lukt dat niet, dan zullen we verder moeten kijken. Ik ben nog jong." In de eerste twee seizoenen kreeg Maher regelmatig speelminuten, daarna niet meer. "Dat heeft met bepaalde factoren te maken, daar wil ik niets over zeggen. De dingen lopen toch zoals ze moeten lopen. Ik weet wat ik kan en ik ben nog altijd heel ambitieus."

Sterke omzetgroei voor koeriersbedrijven

Koeriersbedrijven profiteren volop van de stijgende verkopen via internet. Pakketbezorgbedrijven zagen hun omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 12,5 procent groeien, de sterkste omzetstijging in tien jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert de populariteit van onlinewinkelen pakketbezorgers steeds meer werk en dus ook meer omzet op. Sinds 2011 gaat de omzet voor koeriers elk kwartaal omhoog, na dalingen tussen eind 2008 en 2011. Inmiddels lag de omzet begin dit jaar ruim 37 procent hoger dan begin 2008.

Vanwege de toenemende bedrijvigheid op de koeriersmarkt is ook het aantal bedrijven toegenomen, tot 6600. Overigens hebben 5300 van die koeriersbedrijven slechts één werkzame persoon en zijn dus zelfstandige koeriers.

Sterke omzetgroei voor koeriersbedrijven
Sterke omzetgroei voor koeriersbedrijven (Foto: ANP)

Eerste militairen uit Litouwen weer terug

De eerste militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte keren woensdag terug van een vier maanden durende uitzending naar Litouwen. Ze waren daar als reactie op onder meer de Russische annexatie van de Oekraïense Krim en de Russische bemoeienis met de strijd in Oost-Oekraïne. De militairen maakten deel uit van een NAVO-bataljon onder leiding van de Duitsers.

Militairen van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot zijn inmiddels in de Baltische staat als aflossing aangekomen. Nederland heeft toegezegd tot eind dit jaar in Litouwen te blijven, maar demissionair minister Jeanine Hennis (Defensie) vindt dat de Nederlandse bijdrage ook daarna moet worden voortgezet.

Bij de terugkeerders gaat het in totaal om 270 militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade. De eerste groep arriveert woensdag aan het eind van de middag op Vliegbasis Eindhoven, vrijdag keert de rest terug.

Eerste militairen uit Litouwen weer terug
Eerste militairen uit Litouwen weer terug (Foto: ANP)

Gewonde na straatconflict in Zaandam

In Zaandam is dinsdagavond een persoon gewond geraakt na vermoedelijk een conflict op straat. Het is onduidelijk wat er precies is voorgevallen, aldus de politie, die twee mensen heeft aangehouden.

Volgens getuigen was er geschoten, maar de politie kan dat niet bevestigen. Of het slachtoffer schotwonden heeft opgelopen is niet duidelijk. Hij is meegenomen naar een ziekenhuis en is buiten levensgevaar. Het incident had plaats rond 23.00 uur aan de straat Perim.

Carrick nieuwe aanvoerder Manchester United

Michael Carrick is de nieuwe aanvoerder van Manchester United. Hij is de opvolger van Wayne Rooney, die verkocht is aan Everton.

Carrick, die eind deze maand 36 jaar wordt, gaat al aan zijn twaalfde seizoen bij Manchester United beginnen. De Engelse grootmacht nam hem in 2006 over van Tottenham Hotspur. De defensieve middenvelder begon zijn carrière ooit bij West Ham United.

In de loop der jaren is Carrick uitgegroeid tot een belangrijke basisspeler. Hij speelde al 459 officiële wedstrijden voor The Mancunians, waarvan 314 in competitieverband. Met de 34-voudig international in de ploeg won United onder meer vijf landstitels, een FA Cup, de Champions League en de Europa League.

De Europese finale tegen Ajax bleek eind mei de laatste United-wedstrijd van Wayne Rooney te zijn. Manager José Mourinho moest een nieuwe captain kiezen en hij kwam dus bij Carrick terecht. Hij is de oudste speler van de selectie.

FOK! Wat een weer: nattigheid en zon

Is juli heet en droog, dan houdt de winter een kwaad betoog.

Goedemorgen, de week is weer doormidden! Als we buienradar moeten geloven is half Nederland afgelopen nacht verzopen in de regen. Ook vanmorgen regent het gestaag door. Tot en met de middag kan er lokaal tot 50 mm regen vallen. In de middag is er kans op onweer. Pas in de loop van de middag trekt het regengebied richting het oosten weg en kan zo nu en dan de zon doorbreken. 

Waar de wind 's ochtend zwak tot matig is, neemt deze in de loop van de dag toe naar vrij krachtig. De temperaturen komen vandaag niet boven de 18 graden uit. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:33
Zon onder: 21:57
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1275 De Eerste Romeinse brug van Maastricht stort in tijdens een processie, met ca. 400 doden als gevolg.
1646 Bij een brand in de kruittoren van het Kasteel Bredevoort komen 40 mensen om.
1690 Koning Willem III (van Oranje) en zijn Engelse troepen winnen de Slag aan de Boyne tegen de Ierse katholieken.
1917 Troonsafstand van koning Constantijn I van Griekenland.
1967 Rassenrellen beginnen in Newark New Jersey. De rellen duren vier dagen en 27 mensen komen om.
1979 In de nacht van 11 op 12 juli storten honderden brokstukken van het Amerikaanse ruimtelaboratorium Skylab neer in de Indische Oceaan en dunbevolkte gebieden van Australië.
1995 Begin van de Genocide in Srebrenica, dat toen onder de bescherming van de Nederlandse UNPROFOR-militairen stond, Val van Srebrenica.
2005 Thunder Horse, het grootste half-afzinkbare olieplatform ter wereld, wordt met een zware slagzij aangetroffen na orkaan Dennis.

Disbatch had een prachtig uitzicht over de Moezel (Foto: Disbatch)
Disbatch had een prachtig uitzicht over de Moezel (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tekort aan verpleegkundigen 'urgent' probleem

Een schaarste aan verpleegkundigen zorgt voor duurdere zorg en langere wachtlijsten. Bestuurder Ab Klink van zorgverzekeraar VGZ en Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland luidden woensdag in het Financieele Dagblad de noodklok. Ze spreken van een structureel en urgent probleem binnen de sector.

Een groeiend tekort aan verpleegkundigen dwingt zorginstellingen tot het geven van hogere salarissen, bonussen en zelfs huisvesting om personeel aan te trekken. Maar dat is "symptoombestrijding" en zorgt er alleen maar voor dat lonen verder stijgen, waarschuwt Klink.

Met hogere lonen "lost de zorginstelling het eigen personeelsprobleem op, maar ze trekt de mensen wel weg van een plek waar ze anders zouden werken", zegt Kersten. De werkdruk wordt daardoor steeds hoger van zittend personeel met leegloop als gevolg, vult Klink aan.

Volgens de oud-minister van Volksgezondheid is het "juist belangrijk om te kijken waar onnodige zorg wordt geleverd en waar het personeel dus onnodig wordt ingezet." Zo wil Klink bijvoorbeeld een verplaatsing van zorg vanuit het ziekenhuis naar de huisarts en de wijkverpleging, om de personele druk in ziekenhuizen te verlagen.

Beiden pleiten voor betere samenwerking op regionaal niveau en tussen zorgverzekeraars en gemeenten om het probleem aan te pakken.

Tekort aan verpleegkundigen 'urgent' probleem
Tekort aan verpleegkundigen 'urgent' probleem (Foto: ANP)

Hoedt: "Heb keuze al gemaakt"

De transferzomer duurt nog lang, maar clubs hoeven Wesley Hoedt niet meer te bellen. De verdediger wil bij Lazio blijven.

Hoedt werd de voorbije weken gelinkt aan onder meer Galatasaray. "We zullen zien wat er gaat gebeuren. Ik heb mijn keuze in elk geval al gemaakt. Ik wil bij Lazio blijven", vertelde hij aan Tuttomercatoweb. "Ik ben hier op dit moment heel gelukkig."

In Rome heeft Wesley Hoedt een contract dat over twee jaar afloopt. Hij hoopt snel zijn handtekening te mogen zetten onder een nieuwe verbintenis. "Ik heb een goed seizoen achter de rug en dankzij Lazio heb ik het Nederlands elftal gehaald."

De 23-jarige Hoedt debuteerde eind maart in Oranje, toen de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije met 2-0 werd verloren. Inmiddels heeft hij vier interlands achter zijn naam staan.

Tiener geëlektrocuteerd in bad door mobieltje

Een veertienjarig meisje uit de Amerikaanse staat Texas is afgelopen weekend overleden toen ze in bad zat en ze haar telefoon pakte die in de oplader zat. Haar mobiel viel in het water, waardoor ze werd geëlektrocuteerd en uiteindelijk verdronk.

Het ongeluk had plaats in het huis van haar vader in New Mexico. De familie van de tiener probeert via sociale media zoveel mogelijk mensen op de gevaren te wijzen van het gebruik van mobieltjes in de badkamer.

"Dit is zo'n drama dat niemand hoeft te overkomen", stelt de oma van het slachtoffer op lokale televisie. "We willen dat hier iets goeds uit voortkomt."

Tiener geëlektrocuteerd in bad door mobieltje
Tiener geëlektrocuteerd in bad door mobieltje (Foto: ANP)

Kwart hotels heeft last van Airbnb

Bijna een kwart van de hotels geeft aan vorig jaar last te hebben gehad van concurrentie met Airbnb en vergelijkbare sites als Homeaway en Wimdu. Vooral hotels met tussen de twintig en honderd kamers zeggen in een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de concurrentie te hebben gevoeld.

Campings (6 procent) en groepsaccommodaties (4 procent) merken nauwelijks iets van woningverhuur. Een op de acht bungalowparken zegt nadelige gevolgen van de extra concurrentie te hebben ondervonden.

Ook regionaal zijn er grote verschillen. In Maastricht heeft 36 procent van de aanbieders van slaapplaatsen last gehad van de concurrentie van particuliere woningverhuur, net iets meer dan in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Voor heel Nederland gaat dit om 16 procent.

Kwart hotels heeft last van Airbnb
Kwart hotels heeft last van Airbnb (Foto: ANP)

Senaat stemt voor aftapwet, linkse partijen kritisch

De veelbesproken 'aftapwet' waar de inlichtingendiensten ruimere toegang mee krijgen tot de kabel is een feit. De Eerste Kamer stemde er dinsdag tegen middernacht mee in. Het maakt het voor de AIVD en MIVD straks mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen.

Een ruime meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP, PvdA, 50PLUS en OSF stemde voor. De PvdA was wel kritisch, maar toonde zich tevreden met enkele toezeggingen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Die beloofde dat de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) eerder geëvalueerd wordt. Die commissie moet vooraf toetsen of bevoegdheden mogen worden ingezet.

Maar SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren lieten zich niet overtuigen. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ze vinden de wet op veel punten te vaag. De Tweede Kamer had het voorstel eerder al aangenomen. De wet moet op 1 januari ingaan.

In de wet staat dat de afgetapte gegevens, als die relevant zijn, drie jaar mogen worden bewaard. De rest wordt vernietigd. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld in de nieuwe wet. Minister Jeanine Hennis van Defensie benadrukte dinsdag dat het in ieder geval niet de bedoeling is om alles zo lang mogelijk op te slaan. Er moet zo snel mogelijk worden gekeken of iets relevant is.

De inlichtingendiensten willen de nieuwe bevoegdheden het liefst zo snel mogelijk. Door technologische ontwikkelingen voldoet de oude inlichtingenwet uit 2002 niet meer. De bulk van de informatie loopt tegenwoordig namelijk via de kabel.

Ook Eerste Kamer stemt in met 'aftapwet'
Senaat stemt voor aftapwet, linkse partijen kritisch (Foto: ANP)

Douglas Costa naar Juventus

Douglas Costa zal vanaf komend seizoen te zien zijn in het shirt van Juventus. De Braziliaanse buitenspeler komt voor een bedrag van 45 miljoen over van Bayern Munchen. Daar kon hij in twee seizoenen niet imponeren.

Bij de oude dame zal het nog niet altijd makkelijk zijn om hem in het team te passen, aangezien de club vaak zonder echte buitenspelers speelt. Desalniettemin verloor Juventus op de rechterflank een sterkhouder in de vorm van Dani Alves en daarvoor hebben ze in ieder geval een nieuwe, meer aanvallend ingestelde Braziliaan terug.

Costa was eerder belangrijk voor Shakthar Donetsk. Hij viel daar Bayern positief op, maar in twee seizoenen moest hij het afleggen tegen onder andere Arjen Robben en Franck Ribery. In zijn tijd bij Bayern speelde hij uiteindelijk 50 wedstrijden en was hij goed voor 8 doelpunten.

Silverstone zegt contract met Formule 1 op

Vlak voor de komende Grand Prix van Groot-Brittannië heeft het circuit Silverstone het contract met de Formule 1 opgezegd. De British Racing Drivers' Club heeft als eigenaar van het circuit een clausule gelicht, waardoor het tot 2026 lopende contract na 2019 al ontbonden wordt.

Dat de BRDC de clausule licht betekent niet dat de club van de Formule 1 af wil. De organisatoren van de race zullen mogelijk met nieuwe F1-eigenaar Liberty Media om tafel gaan om nieuwe voorwaarden af te spreken. Het huidige contract is met Bernie Ecclestone afgesloten en is voor de BRDC niet houdbaar, omdat er op de races verlies geleden wordt. Het opzeggen van het contract moest voor komend weekend gebeuren.

De Grand Prix van Groot-Brittannië was in 1950 het land waar de eerste officiële Formule 1-race werd gehouden. Ook toen was Silverstone gastheer. Na het aandoen van Aintree en Brands Hatch staat de race sinds 1987 op Silverstone geprogrammeerd.

Laatste reviews en specials
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
©FOK.nl e.a.