FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 juli 2017

34 honden gered uit bloedhete camper vol stront

De politie en de dierenbescherming in het Amerikaanse Yakima, in de staat Washington, hebben maar liefst 34 honden gered uit een bloedhete camper. De arme beesten leefden in een camper waar de temperatuur inmiddels opgelopen was tot bijna veertig graden.

De ruimte zat vol met hondenstront en de honden zaten zelf onder de vlooien. Agenten en medewerkers van de dierenbescherming kwamen de smerige camper op het spoor, vermoedelijk door een tip via de telefoon, en namen een kijkje. Naast de met poep en vlooien bedekte honden troffen ze ook twee kippen aan.

De hulpverleners werkten tot in de nacht door om de camper leeg te halen, waarna de honden en kippen allemaal naar de Yakima Humane Society gebracht zijn. Daar worden ze gecontroleerd en krijgen ze waar nodig medische aandacht, terwijl een schone en veilige woonomgeving voor ze gezocht wordt.

Over de eigenaar wordt overigens met geen woord gesproken.

Australische basketbalsters vernederen tegenstanders: 166-3

Op het Oceanische eiland Guam is het Oceanisch kampioenschap basketbal voor spelers en speelsters tot 17 jaar begonnen. Dat is altijd een feest, want dergelijke toernooien in Oceanië hebben vaak potentie voor opvallende uitslagen. Australië en Nieuw-Zeeland zijn immers de grootmachten, terwijl de kleine eilandnaties er in de meeste sporten nauwelijks aan te pas komen.

Ook nu is het weer zover, vooral bij de dames. Australië opende het toernooi op de universiteitsgrond van Guam met een vrij soepele overwinning tegen Tahiti: 163-13. Samoa won ondertussen met 120-12 van de Marshalleilanden, die dinsdag Australië tegenover zich kregen. Het doel: een paar puntjes maken.

Dat bleek bepaald geen sinecure en de dames kwamen zelfs niet in de buurt van de basket. Na precies negen minuten lukte dat dan voor het eerst, maar het schot van Stephanie Allen ging mis. Na twee van de vier kwarten stond het inmiddels 85-0, maar halverwege het derde kwart konden de fraaie vlaggen van de eilanders gezwaaid worden: bij 104-0 raakte point guard Tamara Andrike zowaar een tweepunter. 

Andrike kroonde zich tot heldin van de wedstrijd, want een paar minuten later raakte ze één van haar twee strafworpen en met 125-3 gloorde er weer even hoop voor de Marshalleilanden. Daar bleef het helaas wel bij en Australië won met 166-3. Bondscoach Neilani Ackley zag uiteindelijk één van de 25 pogingen tot een field goal geraakt worden, terwijl de Australische dames er 72 van de 104 raakten.

Dat alles mocht de pret overigens zeker niet drukken en de dames deden tot en met de laatste 'buzzer' hun uiterste best, waarna ze aangaven het vooral heel tof te vinden tegen speelsters van topniveau te mogen spelen. Op de Marshalleilanden is basketbal dan ook bijzonder populair: vorig jaar kwamen meer dan duizend mensen in de hoofdstad Majuro naar een lokaal basketbaltoernooi kijken, niet slecht als je je bedenkt dat het land slechts zo'n 28.000 inwoners kent. Voor het gros van het team is het zelfs de eerste keer dat ze op een echte basketbalvloer spelen - in plaats van beton of zand - en een aantal speelde zelfs nooit eerder met een echte basketbal.

Australië mag wel enige concurrentie verwachten van Nieuw-Zeeland. Die wonnen met 139-34 van Guam en met 110-31 van Nieuw-Caledonië. Die ploeg won dan weer met 118-29 van Palau, waardoor Nieuw-Zeeland - Palau woensdag ook wel eens een duidelijke uitslag op kan leveren. 

Australië - Tahiti, omdat er van het duel tegen de Marshalleilanden helaas geen beelden zijn (Bron: YouTube)

Kamerbreed onbegrip over schoolfoto-boete

De uitspraak in de schoolfoto-zaak waarbij de Maria Montessorischool in Den Haag de ouders van twee leerlingen een schadevergoeding moet betalen omdat die leerlingen niet op de schoolfoto staan, heeft in de Tweede Kamer tot onbegrip en boosheid geleid.

Van de PVV is bekend dat ze met enige regelmaat de uitspraken van de rechterlijke macht op de korrel nemen, maar voor de meeste andere volksvertegenwoordigers is het vrij ongebruikelijk. Van links tot rechts wordt er echter afkeurend gereageerd.

SP-Kamerlid Peter Kwint vindt niet alleen de uitspraak, maar eigenlijk de hele rechtsgang ongewenst: "Ik heb schoolfoto’s waar ik meer emotionele schade van heb opgelopen doordat ik er wél op sta. Natuurlijk, de school had slimmer moeten zijn. Maar dat schoolbestuur en ouders elkaar nu in de rechtszaal zien, vind ik heel treurig en extreem onwenselijk."  De ChristenUnie deelt die mening, en laat bij monde van Eppo Bruins weten dat ouders en scholen hun geschillen 'op het schoolplein moeten uitspreken'.

D66-onderwijswoordvoerder en voormalig docent Paul van Meenen vindt dat het belang van de kinderen in dergelijke situaties zelden voorop staat, maar houdt er wel een wat curieuze motivatie op na: iedereen heeft het recht om naar de rechter te stappen, maar "Je moet alleen wel nadenken over wanneer je dat recht inzet. Je zou kunnen zeggen dat het een voorbeeld is van een zeer geslaagde integratie, dat deze ouders de weg naar de rechter kunnen vinden."

CDA-Kamerlid Michiel Rog spreekt van 'doorgeslagen consumentengedrag', en hoopt daarnaast op een hoger beroep. Dat doet ook SGP'er Roelof Bisschop, die de uitspraak 'klinkklare onzin' vindt. "Dit vonnis moet tegen het licht worden gehouden. Er lijkt niet goed over nagedacht. Seponeer die handel." Behoorlijk ferme uitspraken voor iemand die het staatsrechtelijk geweten van de Tweede Kamer pleegt te vertegenwoordigen.

PVV-leider Geert Wilders had zijn ongenoegen al eerder geuit via Twitter, maar fractiegenoot Harm Beertema voegt er nog aan toe: "Dit vonnis mag niet blijven staan, anders voorspel ik een hele saaie schooltijd waarin alle extraatjes worden geschrapt. Straks wordt de hoofdrolspeler uit de schoolmusical nog gekwetst."

LB: 'Bonnie was echt niet dronken'

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Bonnie St. Claire was afgelopen zaterdag niet dronken tijdens een optreden op Roze Zaterdag. Dat zegt ex-Dolly Dot Anita Heilker tegen RTL Boulevard. Ze reageerde op berichten dat de zangeres met veel te veel drank op een optreden had afgewerkt.

"Ze was niet dronken op het podium", zegt Anita stellig. "We hebben samen op het podium gestaan." De zangeressen reden samen naar het optreden en gingen ook samen weer terug.

Volgens Anita werd er wel een glaasje gedronken. "Het was gezellig", zegt ze daar over. "Er was absoluut geen sprake van een dronken Bonnie."

Ex-Dolly Dot Anita: Bonnie was niet dronken
Ex-Dolly Dot Anita: Bonnie was niet dronken (Foto: BuzzE)

Speerwerper Vetter zet historische reeks neer

Speerwerper Johannes Vetter heeft dinsdag een van de beste prestaties in de atletiekgeschiedenis neergezet. De Duitser gooide tijdens Spitzen Leichtathletik in het Zwitserse Luzern een weergaloze reeks.

Vetter begon met 89,68 meter - dit jaar in Doha gegooid - als persoonlijk record aan de wedstrijd, goed voor plek zeventien op de wereldranglijst aller tijden. In Luzern knalde hij de speer met de eerste worp al naar 90,75 meter, waarmee hij zich naar plek dertien op de eeuwige ranglijst wierp. In poging twee deed de 24-jarige Duitser er met 91,06 meter nog een schepje bovenop.

De derde poging werd nog eens een betere uithaal: Vetter deed er precies twee meter bij en met 93,06 meter schaarde hij zich definitief hoog in de eeuwige ranglijst, op plek vier om precies te zijn. Daar bleef het echter niet bij, want in de volgende poging ging het nog verder, en niet zo'n beetje ook...94,44 meter, zo gaf het scorebord aan.

Alleen wereldrecordhouder Jan Zelezny gooide de 800 gram zware speer ooit verder. Zelezny is ook de enige andere speerwerper ooit die vier keer in één wedstrijd over de 90 meter gooide: in 1995 deed hij dat in Tokyo vier keer, in 1997 in Stellenbosch zelfs vijf keer.

Overigens eindigde Thomas Röhler als tweede. Hij was tot nu toe de man van het seizoen door zich met 93,90 meter op de tweede plek op de eeuwige ranglijst te nestelen, maar in Luzern kwam hij met 89,45 meter - meestal goed voor mondiale medailles - een kleine vijf meter tekort voor de zege.

Wenger bevestigt interesse in Mbappé

Arsenal-manager Arsène Wenger heeft zijn interesse getoond in AS Monaco-spits Kylian Mbappé, maar accepteert dat de tiener volop keuze heeft.

De 18-jarige Fransman staat op de verlanglijst van tal van clubs nadat hij afgelopen seizoen 26 keer scoorde in alle competities. Arsenal, maar ook Real Madrid zouden interesse hebben.

"Hij is een speler die als hij in de ochtend opstaat kan kiezen waar hij heen wil", vertelde Wenger tegen Engelse media. "Er zijn niet veel spelers die dat soort geluk hebben omdat hij achttien jaar is en hij heeft een rode loper voor zich liggen."

Gevraagd of Arsenal bij de clubs hoort die interesse heeft, zei Wenger: "Ik geloof dat niemand kan zeggen dat ze niet geïnteresseerd zijn in een speler van dat kaliber."

Van Gerwen begint World Matchplay tegen Bunting, Kist treft Anderson

Er is geloot voor de 24e editie van de World Matchplay, het op-één-na belangrijkste toernooi op de PDC-kalender. Phil Taylor heeft het niet getroffen bij de loting. The Power die voor het laatst actief is in Blackpool, is gekoppeld aan Gerwyn Price.

Mocht Taylor weten te winnen van de Welshman, dan wacht Raymond van Barneveld of Joe Cullen in de tweede ronde. Taylor heeft het toernooi vijftien keer weten te winnen. Michael van Gerwen zit ook nog in het bovenste kwart, Mighty Mike treft Stephen Bunting.

Christian Kist en Benito van de Pas kregen eveneens een lastige tegenstander tegenover zich. Debutant Kist neemt het op tegen tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson. Big Ben kruist de degens met Daryl Gurney, de hoogst gekwalificeerde speler via de Pro Tour-ranking. Jelle Klaasen krijgt te maken met Justin Pipe.

De World Matchplay begint op zaterdag 22 juli en de finale is op zondag 30 juli. De eerste ronde neemt drie dagen in beslag, waarna het restant van het toernooi vanaf dinsdag uitgespeeld wordt.

Volledige loting World Matchplay

1. Michael van Gerwen v Stephen Bunting
16. Simon Whitlock v Kyle Anderson
8. Phil Taylor v Gerwyn Price
9. Raymond van Barneveld v Joe Cullen

4. Adrian Lewis v Steve Beaton
13. Ian White v Rob Cross
5. Dave Chisnall v Mervyn King
12. Kim Huybrechts v Alan Norris

2. Gary Anderson v Christian Kist
15. Benito van de Pas v Daryl Gurney
7. Mensur Suljovic v John Henderson
10. Jelle Klaasen v Justin Pipe

3. Peter Wright v James Wilson
14. Robert Thornton v Cristo Reyes
6. James Wade v Darren Webster
11. Michael Smith v Steve West

Bezoekers Tomorrowland massaal gescreend

Tientallen mensen die een kaartje hebben gekocht voor het Belgische festival Tomorrowland, zijn niet welkom op het dance-evenement in Boom. De politie zei dinsdag tegen VRT Nieuws dat de gegevens van circa 400.000 ticketaankopen grondig zijn gescreend, waarna zeker 35 mensen zijn geweigerd.

Het is de eerste keer dat de Belgische federale politie besluit festivalgangers massaal te screenen. "Zo zijn we zeker dat er geen mensen rondlopen op de festivalweide die we daar liever niet hebben", zei politiewoordvoerder Peter De Waele. Hij wilde niet in detail treden over de criteria om mensen de toegang te ontzeggen. "Maar het is niet zo dat we mensen weigeren die bekendstaan voor een fietsdiefstal."

Het is onduidelijk of ook Nederlanders onder de loep zijn genomen. "Maar het is bekend dat 50 procent van de mensen op Tomorrowland niet de Belgische nationaliteit hebben", zei de woordvoerder. "We hebben dan ook allerlei andere databanken bekeken om te zien of er ook namen tussen zaten die we hier liever niet hebben op Tomorrowland."

Niet onomstreden
De maatregel is niet onomstreden. De Privacycommissie heeft aangekondigd te gaan uitzoeken of de digitale controles binnen de wet passen. "Men gaat iedereen preventief screenen en dat kan in het huidige wettelijke kader niet", zei een woordvoerster van de privacywaakhond.

De politie reageerde verbaasd op die kritiek. "Als er iets gebeurt, krijgen we het verwijt dat de politie niet genoeg doet. Nu doen we blijkbaar te veel. Er moet een heldere lijn in komen", aldus De Waele, die de maatregel vergeleek met het plaatsen van "digitale betonblokken".

Bezoekers Tomorrowland massaal gescreend
Bezoekers Tomorrowland massaal gescreend (Foto: ANP)

Na 39 jaar weer Britse vrouw in halve finales Wimbledon

Groot-Brittannië heeft na 39 jaar weer een vrouw in de halve finales op Wimbledon. In 1978 was Virginia Wade de laatste die dat voor elkaar kreeg, Johanna Konta volgde haar dinsdag op.

Konta, de in Australië geboren dochter van Hongaarse ouders, trok na een lange tijd in Spanje gewoond te hebben met haar ouders naar Engeland. Vanaf 2012 is ze Brits staatsburger en komt ze ook voor dat land uit, waarna haar tennisloopbaan in de afgelopen twee jaar alsmaar beter ging. 

Dinsdag stond Konta, zevende op de wereldranglijst, tegenover de Roemeense Simona Halep, de mondiale nummer twee. Halep domineerde de tiebreak in de eerste set en in set twee was ze, wederom in de tiebreak, twee punten verwijderd van een plek in de halve finales.

Konta sloeg die kansen echter weg en pakte de set, waarna ze Halep op 2-2 in de derde set brak. Niet veel later stond de Britse op matchpoint en na een forehand van Halep begon iemand in het publiek hard te schreeuwen. De Roemeense leek te denken dat een bal van Konta uit was en stopte met spelen, maar daarmee was de partij voorbij: 6-7 (2), 7-6 (5), 6-4.

Dieren massaal kapot door de mens

Een Amerikaans/Mexicaans onderzoek toont aan dat de mens als diersoort uitstekend bezig is. Het onlangs verschenen rapport over biologische uitroeiing spreekt enthousiast over een zesde massa-extinctie van andere dieren dan de mens. Alleen al in de afgelopen paar decennia is het 'ons' gelukt om de hoeveelheid individuele dieren met de helft te verminderen.

Het succes is voornamelijk te danken aan overbevolking en ons consumptiegedrag. Hoewel, 'succes'... de heren wetenschappers zijn bang dat het gedrag van de mens, met zijn bedoelde en onbedoelde zucht naar genocide, uiteindelijk zijn weerslag op de zichzelf zal hebben. De biodiversiteit neemt namelijk in recordtempo af en daar schijnen wij -de mens- daar zelf uiteindelijk de dupe van te kunnen worden.

Er zou nog een kleine marge zijn om het tij te doen keren. Om de boodschap beter te doen overkomen, laten de onderzoekers zich in (voor hun doen) stevige bewoordingen uit. Gelukkig is de mens een intelligent wezen en hebben we dus bakstenen muren neergezet voor mensen die onwelgevallige boodschappen te melden hebben.

Eerdere onderzoeken gaven hetzelfde beeld. Diersoorten sterven veel sneller uit dan ooit tevoren en massaler dan iemand ooit heeft uitgerekend. Slechts een derde van de diersoorten die langzaam maar zeker in getal afnemen, wordt niet als bedreigd beschouwd. De helft van de landdieren hebben in de voorbije eeuw te maken gehad met een afname van 80 procent. Het gaat dus waarschijnlijk niet lang meer duren dat we de 'big 5' alleen nog maar op YouTube kunnen bewonderen.

Op sommige plekken zijn -voorheen succesvolle soorten- volledig weggevaagd. Symbolisch voor de onderzoekers is hierbij het voorbeeld van het neefje van de huiskat; de leeuw. "Historisch gezien was de leeuw verdeeld over het merendeel van Afrika, het zuiden van Europa en het Midden-Oosten, helemaal tot in India. Nu is het gros van de leeuwenpopulaties verdwenen", aldus een van hen.

De knappe koppen zijn van mening dat de mensheid een hoge prijs gaat betalen voor zijn succes. "Alles wijst erop dat de aanvallen op biodiversiteit in de komende twee decennia alleen maar zullen toenemen, wat een zeer grimmig toekomstperspectief biedt".

Het hele onderzoek is hier te vinden, maar kan het beste gewoon genegeerd worden.

Trump aangeklaagd voor blokkeren Twitteraars

Twitteraar Donald Trump is dinsdag aangeklaagd. De Amerikaanse president heeft enkele volgers geblokkeerd na kritiek, en volgens de Knight First Amendment Institute is dat in strijd met de grondwet.

Het instituut vertegenwoordigt zeven Amerikanen die zijn geblokkeerd door @realDonaldTrump, het eigen account van Trump. De geblokkeerden kunnen zelf nog wel op Twitter, maar krijgen de tweets van de president niet meer rechtstreeks te zien. "Het Twitteraccount van president Trump is een belangrijke bron van nieuws en informatie over de regering geworden en een belangrijk forum voor uitlaringen door, aan en over de president", aldus de directeur van het Knight First Amendment Institute. Hij zegt dat president Trump de grondwet overtreedt door mensen die het niet met hem eens zijn uit te sluiten.

Trump aangeklaagd voor blokkeren Twitteraars
Trump aangeklaagd voor blokkeren Twitteraars (Foto: BuzzT)

Spoorboom vastgetaped

Zondagavond werd er door de politie bij de treindienstverkeersleiding een storing in een overweg gemeld. Een spoorboom vlakbij Kootwijk in de lijn Apeldoorn-Amersfoort sloot niet meer omdat die vastgetaped was. Om gevaar te voorkomen werd het treinverkeer onmiddellijk stilgelegd.

Om de tape te verwijderen is een monteur naar de betreffende overweg gegaan. Een voorbijganger had de tape al verwijderd met hulp van de politie.  Na een controle van de overweg door de monteur konden de treinen weer gaan rijden. Het treinverkeer is een uur gestremd geweest.

Prorail heeft aangifte gedaan.

Bouhanni en Bauer op de vuist in Tour de France

Wielrenner Nacer Bouhanni heeft zich in de tiende etappe van de Tour de France weer eens laten zien op een manier die we van hem gewend zijn. De sprinter van Cofidis kwam op zo'n zeven kilometer van de streep in aanraking met Jack Bauer van Quick-Step Floors.

In de voorbereiding op de sprint leek Bauer zich nogal breed te maken, waarbij hij een duw uit leek te delen aan Bouhanni. Dat liet de Fransman uiteraard niet gebeuren en zeven kilometer voor hij in de sprint moest vlammen deelde hij nog even een klap uit aan de Nieuw-Zeelander.

Hieronder zijn de beelden te zien, een versie van wat hogere kwaliteit is hier te vinden. Het incident werd door de jury afgedaan met een veredelde waarschuwing: Bouhanni kreeg een minuut straftijd, weinig boeiend voor een sprinter, en een kleine boete van 200 Zwitserse frank.

PVV: 'Marechaussee liet toegangspassen slingeren in verkochte auto'

De PVV is afgelopen weekend in contact gekomen met een nieuwe eigenaar van een voormalig marechaussee-voertuig. Daarin bleken meerdere toegangspassen voor de Koningin Maximakazerne op Schiphol te liggen inclusief een plattegrond van de kazerne.

PVV-Kamerlid Popken: “Wederom toont defensie aan dat ze niet goed omgaat met haar spullen. Afgelopen voorjaar was het een nep explosief, nu toegangspasjes. We zijn blij dat de betreffende persoon naar ons is gestapt, want als deze toegangspassen in de verkeerde handen waren gevallen hadden de gevolgen desastreus kunnen uitpakken."

De PVV heeft kamervragen gesteld over de kwestie. 

Spotify sluit streamingdeal met Sony Music

Spotify heeft een licentie-deal gesloten met platenmaatschappij Sony Music. Die gaat meteen in, melden Billboard en The Verge. De details zijn niet bekend.

Sony Music is het moederbedrijf van labels als RCA, Columbia, Epic en Roc Nation. Bekende artiesten die bij Sony onder contract staan of stonden, zijn Adèle, Taylor Swift, Beyoncé, David Bowie, Pink Floyd, Bob Dylan, Britney Spears, Katy Perry, One Direction, Whitney Houston, George Michael en Jett Rebel. De deal betekent dat straks misschien meer van hun muziek op Spotify te vinden is.

Spotify sloot een paar maanden geleden een deal met een andere grote platenmaatschappij, Universal. In die deal is afgesproken dat Universal nieuwe albums twee weken lang mag weren van de gratis versie van Spotify. Dat betekent dat betalende gebruikers eerste keus hebben.

Spotify is nog in gesprek met Warner Music, de derde grote maatschappij in de wereld. Die heeft onder anderen Bebe Rexha, Bruno Mars en Charlie Puth onder contract.

Spotify sluit streamingdeal met Sony Music
Spotify sluit streamingdeal met Sony Music (Foto: BuzzT)

Turken herdenken mislukte coup

Turkse Nederlanders herdenken dinsdagavond in Apeldoorn de mislukte coup in Turkije van vorig jaar. Er is teleurstelling dat de vicepremier niet mocht komen om een toespraak te houden. "Maar we hebben onze achterban opgeroepen om de rust te bewaren", zei Mustafa Aslan, secretaris van de organiserende Unie van Europese Turkse Democraten (UETD).

Het kabinet liet eerder weten dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes gezien de slechte diplomatieke verhoudingen niet welkom is. Er is geen reden voor onrust rond de bijeenkomst, zei Aslan. "Onze mensen komen hier om de gesneuvelden en gemartelden te herdenken. Sommige van hen hebben familieleden verloren." De organisatie denkt dat tussen de vijfhonderd en zevenhonderd mensen de bijeenkomst bijwonen. De herdenking vindt plaats in Apeldoorn, mede omdat de organisatie in Rotterdam en Amsterdam geen geschikte locatie kon vinden, aldus de secretaris.

Rond theater Orpheus in Apeldoorn was het rustig bij aanvang van de bijeenkomst. In de straten rondom het theater stonden wel her en der politiewagens en een enkele bus van de ME opgesteld. Omdat het een herdenkingsbijeenkomst betreft, zag de gemeente Apeldoorn geen reden om deze te verbieden.

Turken herdenken mislukte coup
Turken herdenken mislukte coup (Foto: ANP)

Half-Life krijgt patch 19 jaar na release

De legendarische 1998-shooter Half-Life is 19 jaar na de officiële release van een nieuwe update voorzien. De update zelf stelt niet zoveel voor, en lijkt vooral verbeteringen te brengen in een oudere versie van Counter-Strike (1.6), die op dezelfde game-engine draait.

Omdat de originele Counter-Strike onlosmakelijk verbonden is met de originele Half-Life, worden eventuele patches doorgaans voor beide games tegelijk uitgebracht. Counter-Strike kwam in 1999 in eerste instantie uit als een mod voor Half-Life, maar heeft inmiddels vele versies en remakes gezien, waarvan Counter-Strike: Global Offensive momenteel de meest populaire is. Desalniettemin was versie 1.6 destijds immens geliefd.

De patch-notes voor CS 1.6 kun je hier vinden; die voor alleen Half-Life hier. Zoals te verwachten viel zijn de commentaarpagina's bezaaid met "HL3 confirmed"-opmerkingen. Voel je vrij om er hieronder ook lustig op los te speculeren over het (n)ooit verschijnende Half-Life 3.

Sunweb na verloren millimetersprint: "Finishlijn was krom"

Als het aan Team Sunweb ligt heeft hun Warren Barguil zondag stiekem toch de negende etappe van de Tour de France gewonnen. De Fransman dacht na de loodzware bergrit het sprintje van de kopgroep te winnen, maar de finishfoto wees uit dat Rigoberto Uran de snelste was.

Sunweb ging in finishplaats Chambéry op onderzoek uit en wat bleek? De finishlijn was krom, zeggen ze bij de ploeg van Barguil. "Uit foto's konden we opmaken dat de lijn niet kaarsrecht was en dat wees het onderzoek ter plekke ook uit", aldus ploegleider Arthur van Dongen dinsdag voor de start van de tiende etappe.

"Er zat een knik in de weg, waardoor de finishstreep niet volledig recht was. Aan de buitenkant scheelde het vijf centimeter. Op de plek waar Urán de finish passeerde lag de streep anderhalve centimeter naar voren ten opzichte van de plaats waar Barguil finishte", gaat Van Dongen verder. Uiteraard genoeg reden om gelijk naar de jury te stappen op de dag zelf, want een verkeerde winnaar is natuurlijk nogal een 'dingetje'.

Dat deed men opvallend genoeg echter niet. "Je doet er niks meer aan, maar het is aardig om te weten", besluit Van Dongen, die het nipt mislopen van een etappezege schijnbaar niet interessant genoeg vond om een poging te wagen bij de jury.

Williams schakelt Roland Garros-kampioene Ostapenko uit

Voor Jelena Ostapenko zit Wimbledon erop. De Letse, die eerder dit jaar zeer verrassend Roland Garros won, strandde in de kwartfinales tegen Venus Williams.

Williams is in Londen op jacht naar haar zesde Wimbledontitel, de eerste sinds 2008. Over haar mentale gesteldheid waren wat zorgen, omdat ze voor Wimbledon betrokken was bij een dodelijk auto-ongeluk, maar die zorgen lijken vooralsnog niet echt nodig.

Tegen Ostapenko plaatste de nummer elf van de wereld al in diens eerste servicegame de eerste break, wat haar dan ook de set opleverde. De Letse begon in set twee beter te spelen en kreeg ook op de service van Williams wat kansen, waardoor ze een vroege break ongedaan kon maken. Op 5-5 ging het echter weer fout, waarna Williams het met een lovegame afmaakte: 6-3, 7-5.

Williams schakelt Roland Garros-kampioene Ostapenko uit (Pro Shots / Action Images)
Williams schakelt Roland Garros-kampioene Ostapenko uit (Pro Shots / Action Images)

Groenewegen baalt

Dylan Groenewegen eindigde vamiddag als derde in de tiende etappe van de Tour de France. Voor de Nederlander van LottoNL-Jumbo was het zijn beste klassering deze Tour. Toch was hij na afloop niet tevreden.

"Ik zat in de laatste bocht te ver van achteren. Dat weet ik wel zeker. Ik kwam als veertiende door en moest toen al vroeg mijn sprint beginnen, maar ik weet niet of dat me de zege heeft gekost, want Marcel Kittel was wel weer heel sterk", aldus Groenewegen tegenover de NOS. "Ik heb in ieder geval vrij gesprint. Dat is een pluspunt, maar ik zat niet echt in de positie om voor de overwinning mee te kunnen doen. Maar goed, ik word wel derde, dat is leuk, maar we willen meer. Het gaat om winnen. We gaan voor het hoogste treetje en dat is weer niet gelukt. Maar we zijn op de goede weg".

Groenewegen baalt (Pro Shots / George Deswijzen)
Groenewegen baalt (Pro Shots / George Deswijzen)

Vier jaar cel voor leider wapensmokkelbende

Voor wapensmokkel vanuit Kroatië heeft de rechtbank in Den Bosch vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 44-jarige Bosschenaar Freek van S. De man was volgens de rechter de Nederlandse leider van een bende die onder meer machinegeweren, pistolen, raketwerpers, granaten en munitie importeerde. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De bende werd opgerold na de onderschepping van een minibusje vol met oorlogstuig op 7 januari 2015 in Kroatië. Chauffeur Jan van der L. uit Kaatsheuvel (67) kreeg dinsdag 18 maanden celstraf opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. Twee verdachte tussenpersonen werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van betrokkenheid bij de wapensmokkel.

Volgens de aanklager probeerde Freek van S. de wapens in Nederland te verkopen aan verschillende motorclubs. No Surrender was volgens de officier van justitie een van de afnemers.

Imperium
De bende telde in totaal dertien verdachten. Een deel werd in Kroatië veroordeeld. De 67-jarige chauffeur Jan van der L. die in betere tijden eigenaar van een imperium met schoenenwinkels in Nederland was, zat in Kroatië al een straf van een half jaar uit voor wapenbezit.

De gepensioneerde zakenman meende dat hij niet nog eens veroordeeld kon worden voor hetzelfde misdrijf maar de rechtbank oordeelde in zijn nadeel. Vanwege de veroordeling in Kroatië kreeg hij minder straf dan was geëist. De claim van Jan van der L. dat hij niets wist over de illegale lading, geloofde de rechter niet. Zijn advocaat Mark Nillesen had gerekend op vrijspraak en kondigde dinsdag direct hoger beroep aan.

Vier jaar cel voor leider wapensmokkelbende
Vier jaar cel voor leider wapensmokkelbende (Foto: ANP)

Verbod koehandel India van tafel

De hoogste rechtbank in India heeft een algemeen verbod op de handel in koeien voor de slacht van tafel geveegd. De regering van Narendra Modi had het verbod in mei ingevoerd. Eerder bepaalde een lagere rechtbank al dat het verbod de rechten van de mensen schond om vrij over hun voedselvoorziening te beslissen.

Een meerderheid van de bevolking van India is hindoe en in hun religie is de koe een heilig dier. In de meeste deelstaten is het slachten van koeien verboden. Daar kwam in mei de handel bij. Runderen mochten alleen nog worden verhandeld als het om melkkoeien ging.

De regeringen van staten waar overwegend moslims wonen en koeien wel worden geconsumeerd, hadden het verbod al genegeerd.

Verbod koehandel India van tafel
Verbod koehandel India van tafel (Foto: ANP)

Kittel pak vierde ritzege Tour

Marcel Kittel heeft de tiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 178 kilometer koersen, van Périgeux naar Bergerac over 178 kilometer, was de Duitser de snelste in de massasprint en pakte zijn vierde ritwinst deze Tour. Ook na vandaag behoudt Chris Froome de gele trui.

De Fransmannen Yoann Offredo (Wanty) en Elie Gesbert (Fortuneo) zorgden voor de ontsnapping van de dag. Ze kregen een maximale voorsprong van ruim vijf minuten. Daarna liep het langzaam terug. 25 kilometer voor de meet was het nog maar veertig seconden. Offredo en Gesbert sputterden nog wat tegen, maar zes kilometer voor de meet werden ze opgeslokt door  het peloton, waar de sprinterstreinen zich inmiddels aan het vormen waren.

In de resterende kilometers bleef het peloton hard rijden en de verschillende treintjes reden naar voren. In de massasprint die volgde was met Kittel die eenvoudig de ritwinst pakte. Dylan Groenewegen kwam te laat op gang en kwam als de nummer drie over de finish.

Muguruza naar halve finales Wimbledon

Tennisster Garbiñe Muguruza heeft zich geplaatst voor de halve finales op Wimbledon. De Spaanse nummer vijftien van de wereld rekende af met Svetlana Kuznetsova, de Russische nummer acht op de mondiale ranglijst.

Muguruza wist al vrij vroeg door de service van haar Russische opponente te breken. Kuznetsova kwam op eigen service vervolgens niet meer in de problemen in de eerste set, maar ze kon de Spaanse ook niet bedreigen. 

Set twee bracht een vergelijkbaar scenario ten tonele: wederom brak Muguruza haar tegenstandster vrij vroeg en wederom kon Kuznetsova niks terugdoen. In tegenstelling tot in set één kreeg ze zelfs geen breakkans. Na een goede vijf kwartier zat de kwartfinale erop: 6-3, 6-4.

Muguruza staat voor de tweede keer in de halve eindstrijd op het Londense gras. In 2015 schopte ze het tot de finale, waarin de nu afwezige Serena Williams haar de baas was.

F1-team Sauber zonder motoren in 2018

Het Formule 1-team Sauber zit voor het seizoen 2018 zonder motoren. De Zwitsers zouden van Ferrari overstappen naar Honda, maar het Japanse bedrijf heeft de verbintenis opgezegd, zo meldt Auto Bild.

De overeenkomst tussen Sauber en Honda werd eind april bekend gemaakt, maar voordat deze in is gegaan is er al weer een eind gekomen aan de samenwerking. De deal was gesloten door Monisha Kaltenborn die inmiddels teambaas af is.

De vraag is waarom Honda de deal opgezegd heeft. Hiervoor zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat Honda zich mogelijk terugtrekt uit de Formule 1 vanwege de tegenvallende resultaten. Nu ligt de motor nog achterin de McLarens en het is de vraag of dit volgend jaar nog zo blijft. Sauber zou het tweede team moeten worden, maar alleen aan het Zwitserse team leveren is geen optie voor de Japanners.

De tweede mogelijkheid is dat de personele veranderingen bij Sauber Honda niet zinnen. Zo is bijvoorbeeld nog altijd niet bekend wie de nieuwe teambaas wordt als opvolger van de vertrokken Kaltenborn.

Het nieuws betekent dat Sauber zonder motoren zit en aan moet kloppen bij Ferrari, Mercedes of Renault voor krachtbronnen.

F1-team Sauber zonder motoren in 2018 (Pro Shots / Action Images)
F1-team Sauber zonder motoren in 2018 (Pro Shots / Action Images)

Fanmod Beyond Skyrim: Bruma nu beschikbaar

Een gigantische fanmod genaamd Beyond Skyrim: Bruma is nu beschikbaar. De mod brengt ons, verrassing, naar Bruma. De makers beloven een gebied dat groter is dan het gebied van de Dragonborn-DLC.

De mod bestaat uit het nieuwe gebied, gevuld met nieuwe art, dungeons, quests, items en ga maar door. Daarnaast is er gezorgd voor ruim 24.000 nieuwe voiceovers (met de hulp van voice actors uit bijvoorbeeld Dragon Age: Inquisition en Heroes of Newerth) en drie uur aan nieuwe, originele muziek. 

Momenteel is de mod enkel beschikbaar voor de originele Skyrim en dus niet de recent uitgebrachte Special Edition. Hier wordt wel aan gewerkt, eveneens aan een (enigszins kleinere) versie voor Xbox One. De mod kun je hier downloaden.

Beyond Skyrim: Bruma

Beyond Skyrim: Bruma 2

Veel binnenbaden voldoen niet aan bouwregels

In veel overdekte zwembaden is ondanks een verbod nog steeds roestvrij staal aanwezig dat aangetast kan worden door chloor. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft gemeenten opgeroepen de binnenbaden te controleren en naleving van de bouwregels te eisen.

Eind 2011 kwam een baby in een zwembad in Tilburg om toen twee luidsprekers van het plafond vielen. Ze bleken vastgemaakt met bouten die waren aangetast door chloordampen. Zwembaden namen hierna te weinig maatregelen waarop er sinds begin dit jaar een verbod op bepaalde typen roestvrij staal in binnenbaden bestaat.

Uit het onderzoek blijkt nu dat circa 80 procent van de overdekte zwembaden nog niet voldoet aan de wet. Plasterk wil voor 15 oktober van de gemeenten weten wat de controles hebben opgeleverd. Als zwembaden niet meewerken kunnen ze een dwangsom opgelegd krijgen of (tijdelijk) gesloten worden.

Plasterk vindt de resultaten van het onderzoek "zeer teleurstellend". Van de 1027 aangeschreven baden voor het onderzoek reageerden 329 niet op de enquête. Daar is de situatie onduidelijk. Het gaat om openbare zwembaden, maar ook om binnenbaden in bijvoorbeeld hotels, sportcomplexen, vakantieparken en zorginstellingen.

Veel binnenbaden voldoen niet aan bouwregels
Veel binnenbaden voldoen niet aan bouwregels (Foto: ANP)

Celstraf neven voor terroristische misdaden

Twee neven (beiden uit 1994) die eind 2015 naar Turkije zijn gereisd om zich aan te sluiten bij de gewapende jihad, zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen. Een van hen reisde naar Syrië door en sloot zich echt aan bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS), waar hij waarschijnlijk nog steeds meevecht. De man kreeg bij verstek zes jaar cel opgelegd door de rechtbank in Den Haag.

De andere neef keerde terug naar Nederland, om onduidelijk gebleven redenen. Hij kreeg toch anderhalf jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan de voorbereiding van terroristische misdrijven. Het verhaal van de verdachte dat hij alleen maar op vakantie ging naar Turkije, gelooft de rechter niet.

Zo heeft de teruggekeerde neef voordat hij naar Turkije vertrok tickets geboekt, veel geld opgenomen en een afscheidsbericht op zijn telefoon achtergelaten. In dat bericht stond dat hij mee wilde gaan doen met een trainingskamp en op het pad van god martelaar wilde worden. Daarmee is volgens de rechter aangetoond dat ook deze neef naar het strijdgebied wilde gaan om zich bij IS aan te sluiten. Daarmee maakte hij zich schuldig aan de voorbereiding van terreurdaden.

De rechtbank hield bij de strafmaat wel rekening met het gegeven dat de man zelf besloot terug te keren.

Celstraf neven voor terroristische misdaden
Celstraf neven voor terroristische misdaden (Foto: ANP)

'Man doodde vriendin op vakantie in Suriname'

Een 35-jarige man uit Almere wordt ervan beschuldigd dat hij zijn vriendin heeft gedood tijdens hun vakantie in Suriname. De vrouw verdronk in de Surinamerivier en kwam mogelijk door toedoen van de verdachte in het water terecht. Het Openbaar Ministerie (OM) wil hem vervolgen voor moord dan wel doodslag op de vrouw, zo maakt het dinsdag bekend.

Eind juni 2015 gaf de man de 29-jarige vrouw, eveneens uit Almere, op als vermist. Na een zoekactie werd ze drie dagen later gevonden in de rivier. Aanvankelijk ging de politie uit van een verdrinkingsongeval, maar een maand later kwam informatie binnen dat er meer aan de hand was voorafgaand aan de dood van de vrouw.

De vrouw heeft op verzoek van de man kort voor haar dood een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering afgesloten, waarbij de man als begunstigde werd aangewezen. Na haar dood probeerde hij verzekeringsgeld te innen. Ook zou hij een werkgeversverklaring hebben vervalst. Het OM verdenkt hem dan ook van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte.

De man werd afgelopen mei aangehouden en zit sindsdien vast. Op 19 juli is er een regiezitting in Lelystad.

'Man doodde vriendin op vakantie in Suriname'
'Man doodde vriendin op vakantie in Suriname' (Foto: ANP)

Djokovic in 'straight sets' naar kwartfinales Wimbledon

Novak Djokovic heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de kwartfinales op Wimbledon. De drievoudig kampioen stuurde Adrian Mannarino terug naar Frankrijk.

Djokovic en Mannarino moesten hun achtste finales een dag na de overige achtste finales spelen, omdat het maandag te laat werd. De Franse nummer 51 van de wereld kwam er in set één niet aan te pas, maar in het tweede bedrijf wist hij het de Serviër in de tiebreak even lastig te maken.

Toch won Djokovic de tiebreak en in set drie was één break voldoende, waarna hij het op zijn derde matchpoint afmaakte: 6-2, 7-6 (5), 6-4. De Serviër treedt in de kwartfinales aan tegen de Tsjech Tomas Berdych. 

'Bochum stuurt Verbeek de laan uit'

Gertjan Verbeek moet op zoek naar nieuw werk. De Nederlandse trainer is volgens Bild door VfL Bochum per direct de laan uitgestuurd.

Verbeek, die in december 2014 door Bochum als trainer werd aangesteld, heeft bij de club uit de 2. Bundesliga nog een contract tot medio 2018, maar volgens Bild kreeg hij maandag te horen dat hij dat niet zal uitdienen.

Verbeek eindigde met Bochum achtereenvolgens als elfde, vijfde en negende, waar de club mikt op promotie naar de Bundesliga. Wellicht heeft de club zich deze zomer uitgebreid beraad over de nabije toekomst. Verbeek lijkt niet in dat plaatje te passen.

Gertjen Verbeek diende als trainer Heracles Almelo (twee periodes), sc Heerenveen, Feyenoord, AZ en 1. FC Nürnberg.

Arabische landen bijeen om Qatar

De ministers van Buitenlandse Zaken van de vier Arabische landen die met Qatar verwikkeld zijn in een conflict, komen woensdag bij elkaar. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein spreken in de Saudische stad Jeddah over de kwestie, zei de minister van Egypte dinsdag. Ook Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is daarbij aanwezig.

De Verenigde Staten vrezen voor een patstelling in het conflict tussen Qatar en de andere Golfstaten. Saudi-Arabië, de VAE, Egypte en Bahrein hebben een maand geleden de economische en diplomatieke banden met Qatar verbroken. Ze verwijten de Golfstaat onder meer steun aan extremisten en te nauwe banden met het sjiitische Iran.

Arabische landen bijeen om Qatar
Arabische landen bijeen om Qatar (Foto: ANP)

Politie: 'sta DNA af voor je vertrekt'

De FOK!kkers die binnenkort op vakantie willen naar het buitenland doen er goed aan om even bij het digitaal loket van het CJIB te controleren of zij nog gesignaleerd staan voor een openstaande bekeuring, DNA moeten afstaan of nog een gevangenisstraf open hebben staan. 

De politie waarschuwt dat de Koninklijke Marechaussee alle reizigers op lucht- en zeehavens controleert of zij gesignaleerd staan. Wil je dus veilig door de paspoortcontrole, zorg dan dat je minimaal een week voor je vertrek je boetes betaald hebt, je DNA hebt afgestaan of je gevangenisstraf hebt uitgezeten. 

Controleren of je gesignaleerd staat kun je doen op de website van het CJIB door rechtsboven op Digitaal Loket te klikken. Let op: werkt alleen met DigiD. 

Bonnie St. Claire was niet dronken

Bonnie St. Claire ontkent dat ze afgelopen weekeinde tijdens Roze Zaterdag onder invloed van alcohol optrad in Nuenen. "Het verhaal, afkomstig van een individu uit het publiek, wordt schijnbaar voor waarheid aangenomen en lekker opgeklopt", schrijft de zangeres op Facebook.

Bonnie reageert op een verhaal in De Telegraaf, waarin staat dat ze vanaf het podium met een glas rosé proostte op het leven. "Ik heb een leuk optreden gedaan op de Roze Zaterdag, een publiek wat ik overigens altijd een warm hart toedraag en zij mij ook. Ik was niet dronken en heb niet met een glas rosé het podium bestegen", reageert Bonnie 'met grote verbazing'.

"Ik heb een halfuur gezongen voor een heel enthousiast publiek, en zelfs nog samen met mijn lieve vriendin en collega Anita Heilker een toegift gedaan...we hebben samen mijn hit Waikiki Man nog gezongen", vervolgt Bonnie. "Schijnbaar zal ik mijn leven lang het mikpunt blijven van dit soort dingen en moet ik me daar maar bij neerleggen."

"Ja, ik drink af en toe een glaasje rosé, zoals iedereen dat weleens doet. Alleen bij mij wordt alles onder een vergrootglas gelegd en daar ben ik wel klaar mee inmiddels. Ik wil genieten van het leven. Ik ben 67 jaar en heb respect voor iedereen en laat iedereen in zijn of haar waarde."


Bonnie St. Claire klaar met drankverhalen
Bonnie St. Claire klaar met drankverhalen (Foto: BuzzE)

Weer pauze in formatie, nu vanwege concert U2

De leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn dinsdag in het Johan de Witthuis opnieuw aan het onderhandelen over een nieuwe regering. Maar morgen en overmorgen wordt er niet vergaderd. Nu niet vanwege een papadag, maar omdat Gert-Jan Segers en zijn secondant Carola Schouten in Duitsland zitten voor een concert van U2.

Informateur Gerrit Zalm noemde de gesprekken tot nu toe "productief", maar over de inhoud van de onderhandelingen werd niets prijsgegeven. Zalm zet hierin de routine van zijn beide voorgangers voort, want ook Edith Schippers en Tjeenk Willink lieten geen woord los over de inhoud van de gesprekken. Het blijft voor ons dus nog afwachten, of en welke akkoorden er worden gesloten.

De onderhandelaars praten begin deze week eens niet in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof, maar ze zijn allesbehalve ver weg van het politieke centrum van het land: de twee locaties liggen zo'n 350 meter uit elkaar. Toch lijken ze door de tijdelijke verhuizing bevangen door een soort informaliteit. Zo verscheen premier Mark Rutte maandag en dinsdag in spijkerbroek en gympen en op beide dagen was er om geen enkele nek een stropdas te bekennen.

'Informeel' formeren gaat verder

'Informeel' formeren gaat verder (Foto: ANP)

Keizer: "Niet zo bezig met CL"

Marcel Keizer ziet dat Ajax door de gebeurtenis rondom Abdelhak Nouri nog niet met het hoofd bij de voorronde van de Champions League is.

Nouri ligt nog altijd op de intensive care in Oostenrijk, nadat hij zaterdag in het oefenduel met Werder Bremen werd getroffen door hartritmestoornissen. Die gebeurtenis heeft grote impact gehad op de Ajax-selectie dat daardoor maandag niet voor publiek trainde en dinsdag niet in staat is het oefenduel tegen Rijnsburgse Boys af te werken. De Amsterdammers trainen wel weer, maar focus is er volgens trainer Keizer nog niet echt.

Keizer: "We zijn nog niet zo bezig met de voorronde van de Champions League, het draait nu eerst even om Appie." Ajax speelt op 25 of 26 juli de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League. Via twee tweeluiken moet het hoofdtoernooi worden bereikt om niet het nieuwe seizoen al met een sportieve domper te beginnen. Met dit soort dingen is de ploeg nu dus nog helemaal niet bezig, al denkt Keizer dat dat naar verloop van tijd wel verandert.

"Iedereen verwacht toch dat we daar uiteindelijk klaar voor zijn. Daarom hebben we een training gedaan die redelijk normaal was, maar nog niet met de normale focus. We moeten wel richting die wedstrijd gaan, ook al zijn onze gedachten nu voornamelijk bij Appie. We willen maar één ding: dat hij terugkomt en dat hij zo snel mogelijk weer op het veld staat", aldus Keizer.

Tientallen IT'ers opgepakt in Turkije

De Turkse autoriteiten hebben de aanhouding gelast van 105 IT'ers. Zij worden volgens staatspersbureau Anadolu verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

De politie heeft tot dusver zeker 52 van de verdachten opgepakt. Het gaat onder meer om oud-medewerkers van de wetenschappelijke onderzoeksraad Tubitak en een telecomautoriteit. Zij worden verdacht van het gebruik van Bylock, een app waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. Volgens de Turkse regering wordt die app gebruikt door volgelingen van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

De politie maakt nog steeds volop jacht op aanhangers van Gülen, die door Turkije is aangewezen als het brein achter de couppoging. Zo vaardigden de autoriteiten maandag 72 arrestatiebevelen uit tegen medewerkers van universiteiten, onder wie een voormalig adviseur van oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de CHP.

Tientallen IT'ers opgepakt in Turkije
Tientallen IT'ers opgepakt in Turkije (Foto: ANP)

Honderdduizend migranten terug naar eigen land

Bijna honderdduizend migranten wereldwijd zijn vorig jaar via een speciaal VN-programma vrijwillig teruggekeerd naar hun land van herkomst. Meer dan de helft van hen vertrok vanuit Duitsland naar huis, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag. De migranten kregen bij hun terugreis hulp van de Verenigde Naties.

Na Duitsland vertrokken de meeste vluchtelingen uit Griekenland (6100) en Oostenrijk (4800). Bijna 18.000 migranten keerden terug naar Albanië, gevolgd door Irak (12.780) en Afghanistan (7100).

Het merendeel van de migranten koos voor een terugkeer naar eigen land, nadat hun asiel was geweigerd. Een kwart van het aantal migranten is minderjarig, onder wie 1250 kinderen die zonder ouders of begeleiders reizen.

Honderdduizend migranten terug naar eigen land
Honderdduizend migranten terug naar eigen land (Foto: ANP)

Van Anholt tekent bij LA Galaxy

Pelé van Anholt vervolgt zijn carrière bij het Amerikaanse Los Angeles Galaxy. De verdediger mocht transfervrij weg bij Willem II.

Van Anholt kost LA Galaxy alleen salaris, want bij Willem II werd zijn contract niet verlengd. Hij speelde maar één seizoen in Tilburg, nadat hij een jaar geleden de overstap had gemaakt van sc Heerenveen naar de Tricolores. Van Anholt ondergaat dinsdag in Los Angeles de medische keuring, maar de club maakte via de officiële kanalen zijn komst al wereldkundig.

Woensdag werkt van Anholt zijn eerste individuele training af en donderdag sluit hij aan bij de selectie. Een goede timing, want in het weekend kan Van Anholt mogelijk al zijn debuut maken in de oefenwedstrijd tegen Manchester United.

Van Anholt, die vijf seizoenen bij Heerenveen speelde en één keer werd uitgeleend aan FC Emmen, is verheugd met zijn transfer. "De stad LA en de club LA Galaxy. Je kunt het slechter treffer", zei hij recentelijk in Brabants Dagblad.

'Heerenveen verkoopt Celta 'nee' voor Larsson'

Celta de Vigo heeft een veel te laag bod gedaan op Sam Larsson. Dat was de mening van sc Heerenveen, dat acht miljoen wil zien.

Sam Larsson steekt niet onder stoelen of banken na drie seizoenen Friesland sc Heerenveen te willen verruilen voor een grotere club. Volgens De Telegraaf is er serieuze interesse van Celta de Vigo en deed de Spaanse nummer dertien van vorig seizoen zelfs al een bod. Het gat tussen het bod en wat Heerenveen wil ontvangen is echter veel te groot.

Celta bood 4,5 miljoen euro, terwijl Heerenveen minimaal acht miljoen euro wil incasseren voor Larsson. De Zweed zou met de stap naar Spanje overigens wel een droom in vervulling zien gaan, maar dan moet Celta dus met bijna het dubbele over de brug komen.

Celta de Vigo bereikte vorig seizoen de halve finales van de Europa League, waarin het werd uitgeschakeld door Manchester United. Dat succes heeft de Noord-Spaanse club heel wat geld opgeleverd, maar grote aankopen werden er deze zomer nog niet gepresenteerd. Celta gaf nooit meer dan zes miljoen euro uit aan één speler. Ooit werd dat bedrag neergeteld voor Ajax-spits Benni McCarthy.

Larsson maakte vorig seizoen negen goals in de Eredivisie en gaf twaalf assists. Bij Celta zou hij een aanvalskoppel kunnen gaan vormen met oud-Feyenoorder John Guidetti. Larsson, eerder gelinkt aan Fiorentina, sprak meermaals de wens uit om in Italië of Spanje aan de slag te gaan.

Herdenkingen Turkse couppoging begonnen

De herdenkingen van de mislukte poging tot staatsgreep vorig jaar in Turkije zijn dinsdag in heel het land van start gegaan. President Recep Tayyip Erdogan en premier Binali Yildirim hebben dinsdag in Istanbul de Begraafplaats van de Martelaren bezocht waar vijftien van de omgekomen slachtoffers liggen.

De couppoging werd uitgevoerd door militairen en begon op 15 juli 2016. Het leidde tot massaal verzet onder de bevolking, maar miste voldoende steun onder militairen en politie. Het was de volgende dag al duidelijk dat de coup was mislukt. Er vielen ruim 240 doden en bijna 2200 gewonden. Het is nog steeds niet duidelijk wie en met welke motieven de bloedige couppoging heeft gewaagd.

Erdogan wees een oude politieke rivaal, Fethullah Gülen, als het brein achter de couppoging aan. Gülen ontkent dat stellig.

Herdenkingen Turkse couppoging begonnen
Herdenkingen Turkse couppoging begonnen (Foto: ANP)

Koffie vergroot kans op langer leven

Het drinken van koffie is zo slecht nog niet. Omvangrijke onderzoeken in de Verenigde Staten en Europa hebben aangetoond dat drie kopjes koffie per dag de kans op een langer leven aanzienlijk vergroten. De bevindingen van de twee studies zijn maandagavond gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine.

Volgens het Amerikaanse onderzoek, afgenomen onder 185.000 mensen, neemt de kans op een vroegtijdig overlijden met 18 procent af als men twee tot vier koppen koffie per dag drinkt. Die bevindingen worden door het Europese onderzoek onderschreven, met meer dan 520.000 ondervraagden in tien verschillende landen het grootste onderzoek ooit naar de relatie tussen koffie en sterven.

Een kop koffie per dag heeft al een positieve werking op de gezondheid, maar bij drie koppen is de winst het grootst. Dan neemt de kans op onder meer lever-, hart- en nierziektes substantieel af, aldus de onderzoekers.

Koffie vergroot kans op langer leven
Koffie vergroot kans op langer leven (Foto: ANP)

'Drugslab had deel wijk kunnen verwoesten'

Het drugslaboratorium dat vrijdag werd ontdekt in een woning in Eindhoven, had volgens burgemeester John Jorritsma een grote ramp kunnen veroorzaken. "Hier lagen zo veel gevaarlijke stoffen dat een brand of explosie niet alleen dit huis had vernietigd, maar een flink deel van de wijk", reageerde Jorritsma dinsdag. Hij heeft het huis aan de Heydaalweg daarom gesloten voor minstens een jaar.

Het hele huis werd gebruikt voor de xtc-productie. Op basis van de grote hoeveelheid aceton en zoutzuur die er lag, schatte de politie dat er miljoenen xtc-pillen zijn geproduceerd. Op het moment van de inval lagen er zo'n 200.000 pillen. In het huis vond de politie ook flinke hoeveelheden drugsafval en MDMA, de werkzame stof in xtc. Twee mannen werden opgepakt.

De burgemeester is geschrokken van de vondst. Hij noemt die onacceptabel. Hij roept burgers op zich te melden als ze vermoedens of verdenkingen hebben over dit soort labs. "Ik begrijp dat dit eng kan zijn, maar dat kan ook anoniem", aldus Jorritsma in een verklaring. "Het is alle hens aan dek, u moet ons helpen dit aan te pakken."

'Drugslab had deel wijk kunnen verwoesten'
'Drugslab had deel wijk kunnen verwoesten' (Foto: ANP)

Huisbaas voelt geen schuld om dood student

De eigenaar van het pand in Leeuwarden waar een student in 2013 door een brand om het leven kwam, stelt dat hij niet had kunnen weten dat het schortte aan de brandveiligheid. Hij zei dit dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden. Hem wordt dood door schuld verweten.

De grote brand in het winkelhart ontstond op 19 oktober 2013 in een naastgelegen kledingzaak. Verscheidene panden gingen in vlammen op. Idsart Otte (24) kon niet op tijd wegkomen en kwam door verstikking om het leven. De rechter hield de huisbaas een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie voor waarin werd geconcludeerd dat de brandveiligheid tekortschoot. "Ik voel mij niet schuldig, maar vind het verschrikkelijk", aldus de huurbaas. "Had ik het kunnen weten? Met de kennis van nu wellicht wel. Dan had ik het niet verhuurd. Mijn zoon en dochter hebben er ook gewoond. Wat voor vader zou ik zijn?"

Huisbaas voelt geen schuld om dood student
Huisbaas voelt geen schuld om dood student (Foto: ANP)

Vrijwel alle ingame content van Project Cars 2 bekend

De afgelopen dagen is ontwikkelaar Slightly Mad Studios flink bezig geweest om met lijstjes te komen met auto's en locaties die we kunnen vinden in Project Cars 2. Alle locaties zijn inmiddels bekend, en nog een handjevol aan auto's moeten nog worden aangekondigd.

In totaal bevat Project Cars 2 58 locaties tijdens de launch, waarvan 39 locaties zijn overgebracht uit de originele game en zijn DLC. Van de negentien nieuwe locaties zijn er zeven racecircuits, drie ovals, vijf rallycrossbanen, twee test tracks en twee historische versies van al bestaande locaties, namelijk de legendarische circuits van Monza en Spa-Francorchamps. Als je alle layouts van alle locaties bij elkaar optelt, kom je uit op een gigantisch aantal van 147 tracks waarop je los kan gaan. Bekijk de gehele lijst van tracks hier.

Maar minstens zo belangrijk is natuurlijk de scheurijzers waarmee je aan de gang kan gaan. Project Cars 2 bevat bij launch 180 auto's, verdeeld over 29 klassen en negen motorsportdisciplines, van open wheel formule-wagens tot (klassieke) GT-, Prototype- en toerwagens. Daarnaast is er ook een kleine selectie aan weglegale auto's, maar de kans is wel erg klein dat je je eigen autootje in de lijst ziet staan. Deze lijst kan je hier bekijken.

Het moge duidelijk zijn: aan content niets te klagen. Of de rest van de game ook prima in orde is kunnen we later dit jaar voor onszelf bepalen, Project Cars 2 komt op 22 september naar PlayStation 4, Xbox One en PC.

Steenrijke bokser Mayweather kan belasting niet betalen

Vertegenwoordigers van de stinkendrijke bokser Floyd Mayweather vragen officieel uitstel van betaling aan de Amerikaanse belastingdienst. Mayweather kan de aanslag over het jaar 2015 niet betalen en vraagt daarom netjes of dit betaald kan worden ná het boksgevecht met MMA-ster Conor McGregor op 26 augustus.

In de aanvraag tot uitstel, ingediend op 5 juli, staat dat de bokser niet de middelen heeft om direct aan de aanslag te voldoen. 'Hoewel de belastingbetaler enorm veel eigendom heeft, is dit grotendeels geïnvesteerd en niet liquide', volgens website Law360. 'De betreffende belastingbetaler heeft een evenement gepland, op 26 augustus, waarna de liquide middelen weer aangevuld zullen zijn.'

Het is onbekend hoeveel Mayweather bezit, maar het is duidelijk dat hij weinig op de bank heeft staan, iets wat ook niet vreemd is voor de extreem rijken onder ons FOK!ers. Geld zit vaak vast in onroerend goed, beleggingen of ondernemingen en het is niet zo dat iedereen maar een muntenzwembad zoals die van Dagobert Duck bezit.

De Amerikaanse belastingdienst zal dit waarschijnlijk allemaal prima begrijpen, aangezien ze al een jaar wachten op het geld. Wat is dan een extra zes weken?

Voor diegenen die onderstaande Instagramfoto's niet kunnen zien, bekijk ze allemaal hier.

Zolang ze maar van dit afblijven:

 

@girlcollection NOW OPEN! GIRL COLLECTION 2580 S Highland Dr Las Vegas, NV 89109

A post shared by Floyd Mayweather (@floydmayweather) onJun 10, 2017 at 9:58pm PDT

En helemaal van dit:

 

Pounds and a few Euros.

A post shared by Floyd Mayweather (@floydmayweather) onMay 26, 2017 at 5:02am PDT

Kijk vooral niet in de bagageruimte van zijn auto:

Of in zijn vliegtuig:

 

I bet on @isaiahthomas today! ☘ #TMT

A post shared by Floyd Mayweather (@floydmayweather) onMay 2, 2017 at 10:17pm PDT

Dit pak is gemaakt van nepgeld...tenminste, het pak dat hij aanheeft:

 

This Halloween costume speaks for itself, "Money Man".

A post shared by Floyd Mayweather (@floydmayweather) onOct 31, 2016 at 4:45pm PDT

Waarschijnlijk allemaal al uitgegeven:

 

WWW.BADMEDINA.COM

A post shared by Floyd Mayweather (@floydmayweather) onOct 3, 2016 at 2:46pm PDT

Ook dit geld kan hij niet missen, belastingdienst sorry:

 

They say "Life Is What You Make It" and to that, I'll agree wholeheartedly! As I sit here acknowledging how blessed I am to be retired a year shy of my 40th birthday, it's nearly impossible to say that I am not living the "American Dream". Without my usual six-pack or muscle tone in sight, I can sit back and get the last laugh, knowing that I put in the "Hard Work & Dedication" to be 49-0. I'm blessed to wake up every morning, certain that my bank accounts are growing. Making 7 figures monthly without moving a finger, just further proves that I've made brilliant investments and decisions that allow me to walk away from the ring, comfortably. I'm proud to be a King. Video credit: @greg_larosa_tmt www.themoneyteam.com

A post shared by Floyd Mayweather (@floydmayweather) onMar 20, 2016 at 9:07pm PDT

Hof: geen gedwongen chemo jongetje (12)

Moet een twaalfjarig kankerpatiëntje uit Noord-Holland dat geen verdere behandeling tegen zijn ziekte wil ondergaan, tegen zijn wil een chemokuur volgen? Op deze moeilijke vraag komt dinsdag een antwoord van het gerechtshof in Amsterdam.

De vader van de jongen had eerder dit jaar een rechtszaak aangespannen tegen de stichting De Jeugd- en Gezinsbeschermers. Die heeft toezicht op het kind. De rechter oordeelde afgelopen mei dat het patiëntje niet verder behandeld hoeft te worden. De vader ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

Het jongetje werd eind vorig jaar zes weken lang dagelijks bestraald vanwege een hersentumor. Hij had in maart met een vervolgbehandeling in de vorm van een chemokuur moeten starten. Dat wil hij echter niet, zo heeft hij zelf aangegeven en dat is ook de overtuiging van een psychiater. Die verklaarde het jonge patiëntje na onderzoek wilsbekwaam.

Daardoor, zo oordeelde de rechter in Alkmaar, heeft de rechtbank "geen ruimte om in te grijpen". Volgens de wet mogen wilsbekwame patiënten van twaalf jaar en ouder ook in levensbedreigende situaties over hun behandeling besluiten.

De kansen op genezing voor de jongen zijn zonder verdere behandeling fiftyfifty en bij een vervolgbehandeling 75 tot 80 procent.

Update 10:47 uur
De jongen hoeft definitief geen gedwongen chemokuur te ondergaan. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag in hoger beroep besloten. Eerder kwam de rechtbank in Alkmaar tot dezelfde conclusie.

De vader van het jongetje was naar de rechter gestapt om alsnog behandeling af te dwingen. Hij heeft ernstige twijfel bij de constatering die een psychiater deed dat zijn zoontje wilsbekwaam is. Volgens het hof heeft hij te weinig argumenten aangevoerd om de conclusies van de psychiater in twijfel te trekken.

Hof beslist over chemokuur twaalfjarige
Hof beslist over chemokuur twaalfjarige (Foto: ANP)

Noodweer in Duitsland zorgt voor veel schade

Het noodweer in Duitsland heeft dinsdag voor veel schade in het zuiden van het land gezorgd. Zo ontspoorde een voertuig van de Duitse S-Bahn als gevolg van hevig onweer. De sneltrein was op het traject tussen Freiburg en Breisach tegen een boom opgereden, die door blikseminslag ontworteld was en op het spoor was beland.

Het voertuig week licht af en bleef overeind. De circa 120 reizigers kwamen daardoor met de schrik vrij en werden opgevangen door de brandweer, deelde de politie mee.

In de regio raakten meerdere bomen ontworteld en liggen de straten vol met afgebroken takken. Kelders liepen daarnaast onder en in talrijke woningen sloeg de bliksem in.

Noodweer in Duitsland zorgt voor veel schade
Noodweer in Duitsland zorgt voor veel schade (Foto: ANP)

Drie verdachten van afpersing opgepakt

Een arrestatieteam heeft dinsdagochtend vroeg in Zeeland drie verdachten van afpersing opgepakt. De 38-jarige man uit Axel en twee mannen van 34 en 44 uit Terneuzen zijn volgens de politie lid van Brotherhood The Kings, een club die banden heeft met motorclub No Surrender.

Het drietal zou meerdere malen onder dreiging van een vuurwapen geld hebben geëist van een horecaondernemer in Axel. De woningen van de verdachten worden doorzocht. Om welke bedragen het gaat, is niet bekendgemaakt.

Drie verdachten van afpersing opgepakt
Drie verdachten van afpersing opgepakt (Foto: ANP)

Nederlander Den Besten wint IRRC en Open Supersport

Afgelopen weekend zijn in Imatra de Finse rondes van het International Road Racing Championship verreden. Ook vonden de Open Superbike en Supersport kampioenschappen plaats. Nederlander Joey den Besten wist het weekeinde twee zeges en eenmaal het zilver binnen te slepen.

Vrijdag begon het raceweekend met een minuut stilte voor de tijdens de Isle of Man TT verongelukte Jochem van den Hoek. De omgekomen 28-jarige coureur deed ook mee in het IRRC en stond zevende in het klassement. Hierna werden de vrije trainingen zoals gewoon verreden. Zaterdag gingen de kwalificaties van start en 's middags begonnen de eerste races van het weekend. In de middagpauze kwam een groep rijders als eerbetoon bij de oude motor van Van den Hoek bijeen, die het hele weekend stond uitgestald bij zijn team Performance Racing Achterhoek. Zondag werden de laatste races verreden. 

Eerbetoon Jochem van den Hoek bij het IRRC Imatranajo (in het midden v.l.n.r.: Teambaas Tonny Wassink, vriendin van Van den Hoek, teamgenoot Joey den Besten)
Eerbetoon Jochem van den Hoek bij het IRRC Imatranajo
(in het midden v.l.n.r.: Teambaas Tonny Wassink, vriendin van Van den Hoek, teamgenoot Joey den Besten)

Kwalificaties
De kwalificaties verliepen voor de meeste coureurs zonder al te grote problemen, maar Nederlander Davy Thoonen kende een rampzalig weekend: zijn motorblok ging kapot en Thoonen keerde zonder punten huiswaarts. Wie ook tegen problemen aanliep was Laurent Hoffmann. Tijdens de laatste kwalificatie voor het Open Supersport kampioenschap kreeg ook de Belg te maken met een opgeblazen motorblok en net als Thoonen zou hij de rest van het raceweekend niet meer in actie komen. Voor de 32-jarige Johan Fredriks verliep het Finse weekend ook ietwat moeizaam. De Nederlander begon met een trainingsachterstand aan de kwalificaties doordat zijn Kawasaki steeds olie lekte. Daarnaast liep hij tegen kromme remschijven en een verstopt brandstoffilter aan. Hierdoor startte Fredriks vanaf de achttiende plaats in het IRRC Superbike en vanaf de dertiende in het Open Superbike kampioenschap. 

IRRC
Aan het eind van zaterdagmiddag begon het raceweekend met het IRRC Supersport. Den Besten mocht als tweede van de grid vertrekken en pakte vrij snel de koppositie, maar door zand en grind op de baan ontstond er een rodevlagsituatie. Na een herstart wist de 24-jarige racer de leiding niet meer te nemen en kwam hij als tweede onder de vlag door. De zege was voor Fransman Pierre Yves Bian en het brons ging naar Duitser Thomas Walther. Nederlander Ilja Caljouw en Belg Mike Ceuppens eindigden respectievelijk als vijfde en achttiende. Zondag wist Den Besten het goud wel binnen te slepen: de racer uit de Achterhoek reed in de tweede IRRC-manche moeiteloos naar de overwinning. Hiermee leidt Den Besten nu het Supersportkampioenschap binnen het IRRC.

De Supersportklasse werd direct opgevolgd door de Superbikeklasse. Fredriks wist zijn kwalificatie-achterstand niet echt meer goed te maken en finishte zijn eerste manche als negentiende en landgenote Nadieh Schoots eindigde als zesentwintigste. De twee Britten Michael Rutter en Dan Kneen klommen op de hoogste tredes van het podium en Alessandro Polita uit Italië maakte het drietal compleet. De Belg Sebastien Le Grelle pakte de negende positie. Fredriks werd zijn tweede race zeventiende en Schoots negentiende. Le Grelle mocht ditmaal goud in ontvangst nemen en voert in de Superbikeklasse nog steeds het kampioenschap aan. 

Den Besten met zijn prijzen van het raceweekend in Imatra
#65 Den Besten met zijn prijzen van het raceweekend in Imatra, Finland

Open kampioenschap
Naast het belangrijke IRRC werden er ook nog open kampioenschappen verreden. In het Open Supersport kampioenschap was Den Besten wederom oppermachtig. Zonder al te veel moeite veroverde de racer de koppositie en hengelde zo zijn tweede goud van het weekend binnen, waardoor Performance Racing Achterhoek naar huis keert met drie prijzen. Naast de jonge Nederlander stonden Duitsers Thomas Walther en Christian Schmitz op het podium. Net naast een podiumplek greep Caljouw. In de Superbikeklasse stond een welbekend trio op het podium: Kneen, Rutter en als derde Polita. Le Grelle vinden we hier terug op de vijfde positie. 

De eerstvolgende ronde van het IRRC-kampioenschap vindt plaats van 21 t/m 23 juli op het circuit van Chimay in België.

Klein eerbetoon Jochem van den Hoek
Sommige coureurs reden met een rouwlintje op hun machine om Van den Hoek te eren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Master X Master

MOBA-games zijn van die game-concepten die je maar een paar keer kunt doen voordat de markt verzadigd raakt. Een core slopen met wat defensieve gebouwen onderweg, vaak gepaard met vele klikken van de muisknop en het levelen van je karakter - we kennen het onderhand wel en er zijn al tientallen games die met het genre aan de haal gaan. Toch probeert NCSoft met Master X Master wat nieuws wat innovatie naar het genre te brengen met een aantal twists die we niet vaak hebben gezien en zo ook zijn plekje op te eisen tussen MOBA-giganten zoals League of Legends en DotA 2.

FOK! Wat een weer: minder warm en regen

Is juli heet en droog, dan houdt de winter een kwaad betoog.

Goedemorgen!

Gisteravond is er op veel plekken regen gevallen. Die regen is de afgelopen nacht naar het noorden weggetrokken.

Vanmorgen is er lokaal een bui mogelijk maar schijnt de zon toch ook. Vanmiddag krijgt de bewolking de overhand, en daar kan ook zeker regen uit vallen. Het wordt ook koeler dan de afgelopen dagen, rond de 22 graden.

De komende dagen blijft het wisselvallig, met vooral woensdag en vrijdag regen.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:33
Zon onder: 21:57
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1804 In een duel doodt de Amerikaanse vicepresident Aaron Burr de minister van Financiën, Alexander Hamilton.
1919 In Nederland wordt een wet opgesteld waarin de achturige werkdag en een vrije zondag worden vastgelegd.
1925 De eerste TT van Assen wordt verreden over een parcours tussen de driehoek RoldeBorgerSchoonloo.
1947 De Exodus 1947 vertrekt uit Frankrijk naar Palestina.
1973 Een Braziliaanse Boeing 707 stort neer nabij Parijs: 122 doden.
1979 Het ruimtestation Skylab komt terug op aarde.
2001 Herman Brood pleegt zelfmoord door van het dak te springen van het Hilton hotel in Amsterdam.
2006 Softwareproducent Microsoft beëindigt de ondersteuning voor Windows 98 en Windows Me

Mooi luchtje, zondagmorgen in Apeldoorn (Foto: bazbo)
Mooi luchtje, zondagmorgen in Apeldoorn (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Medische websites schenden privacyregels

Websites met medische informatie over verslavingen en ziektes springen onzorgvuldig om met privégegevens van hun bezoekers. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat alle twintig onderzochte websites, waaronder die van Alzheimer Nederland en het Longfonds, adverteerders inzage geven in het zoekgedrag van mensen.

Volgens de bond is dat 'heel kwalijk' en een overtreding van de telecomwet. "Als iemand informatie zoekt over alcoholgebruik of een ernstige ziekte op zo'n website, wordt dat zonder toestemming doorgegeven aan advertentiesystemen van onder andere Google en Facebook'', aldus directeur Bart Combée.

De meeste websites hebben beterschap beloofd: ze passen de privacyverklaring op de website aan en gaan bijvoorbeeld cookies verwijderen die persoonlijke informatie automatisch doorspelen aan adverteerders. De Consumentenbond zal in de loop van dit jaar nagaan of dat ook echt is gebeurd.

Medische websites schenden privacyregels
Medische websites schenden privacyregels (Foto: BuzzT)

Vijf mannen vast voor schietpartij Vaassen

Voor een dodelijke schietpartij op een carpoolplaats in het Gelderse Vaassen in maart zitten nu vijf mensen vast. Maandag werden twee mannen uit Leeuwarden van 21 en 26 jaar opgepakt. Het slachtoffer is een 25-jarige inwoner van Vaassen. Aanleiding voor de schietpartij was een ruzie over harddrugs.

Eerder werden in verband met de zaak al een 36-jarige man uit Heerde, een Zwollenaar van 38 en man van 20 uit Apeldoorn gearresteerd.

De Apeldoorner wordt verdacht van poging doodslag, de anderen onder meer van poging tot moord in vereniging en afpersing, aldus de politie dinsdag.

Ombudsman: sneller paspoort na generaal pardon

Voormalige asielzoekers die na een generaal pardon alsnog een verblijfsvergunning hebben gekregen, stuiten op te veel bureaucratische hobbels om een Nederlands paspoort te kunnen krijgen. Ze zouden daarbij meer geholpen moeten worden. Daarvoor pleiten de Kinderombudsman en de Nationale Ombudsman.

Het probleem speelt vooral bij kinderen en jongvolwassenen, stellen de twee in een rapport dat dinsdag uitkwam. Op grond van de generaal pardonregeling in 2007 hebben sindsdien ongeveer 27.000 vreemdelingen een verblijfsvergunning gekregen. Als iemand vijf jaar een verblijfsvergunning heeft, kan hij een verzoek indienen om Nederlander te worden. Ruim 30 procent van deze mensen heeft inmiddels een Nederlands paspoort.

Maar vaak ontbreken voor een Nederlands paspoort het vereiste buitenlandse paspoort en de gelegaliseerde geboorte-akte. In dat geval kunnen mensen een beroep doen op de zogenoemde bewijsnood. Dat wat wil zeggen dat de aanvrager moet aantonen dat het onmogelijk is die documenten nog op te vragen. Maar gemeentes en de Immigratie- en Naturalisatiedienst werken op dat vlak onvoldoende samen, stelt de ombudsman in het rapport. Vluchtelingenwerk Nederland trok al jaren geleden over dit probleem aan de bel.

Nederlanders zonder Nederlands paspoort

"Duizenden mensen, waaronder veel jongvolwassenen, die hun leven in Nederland hebben opgebouwd, hier studeren, Nederlands spreken en schrijven, zijn Nederlanders zonder Nederlands paspoort", schrijft ombudsman Reinier van Zutphen. "Daarom moeten zij, nu tien jaar na het pardon, makkelijker de Nederlandse nationaliteit kunnen krijgen." Het precieze aantal mensen dat problemen ondervindt is niet bekend.

Minderjarigen kunnen niet zelfstandig een verzoek om naturalisatie indienen. Wordt het verzoek van de ouders afgewezen, dan wordt automatisch ook het verzoek van de minderjarige afgewezen. De Kinderombudsman wil dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie beter rekening houdt met de belangen van deze kinderen.

Ombudsman: sneller paspoort na generaal pardon
Ombudsman: sneller paspoort na generaal pardon (Foto: ANP)

Microsoft wil breedband voor alle Amerikanen

Microsoft wil dat alle Amerikanen binnen vijf jaar een breedbandverbinding hebben. Omdat nog grote delen van het land verstoken zijn van snel internet en Microsoft daar verandering in wil aanbrengen, trapt het bedrijf dinsdag het Rural Airband Initiative af, meldt Recode.

Microsoft maakt zo'n 10 miljard dollar (8,8 miljard euro) vrij waar lokale telecomproviders in twaalf staten aanspraak op kunnen maken. Met het geld moeten ze ervoor zorgen dat het Amerikaanse platteland van draadloos snel internet wordt voorzien. Volgens Microsoft gaan zeker 23 miljoen Amerikanen profiteren van het Rural Airband Initiative.

Om juridische redenen kan Microsoft het initiatief niet in alle staten lanceren. Alleen staten met zogenaamde 'white spaces' (gebieden waar totaal geen mobiele dekking is) kunnen geholpen worden. Binnen deze white spaces mogen lokale bedrijven zonder aan allerlei voorwaarden te moeten voldoen draadloos internet aanbieden. Op andere plaatsen lopen bedrijven direct tegen licentieproblemen aan omdat grote providers vaak de rechten hebben afgekocht om in dergelijke gebieden actief te mogen zijn.

Microsoft wil breedband voor alle Amerikanen
Microsoft wil breedband voor alle Amerikanen (Foto: BuzzT)

Tour: Etappe 10 - We gaan weer sprinten

Na de eerste rustdag is het altijd een mooi moment om de voorlopige balans op te maken en kort even terug te kijken op de eerste week van de Tour. De ronde begon met een tijdrit in Düsseldorf, die helaas werd ontsierd door regen en valpartijen. De Tour was amper begonnen en met Valverde en Izagirre waren we al twee belangrijke renners kwijt. De overwinning ging naar Geraint Thomas en daardoor was de gele trui al meteen in het bezit van Team Sky.

In de dagen daarna waren er wat sprintritten zonder veel historie. Kittel won in Luik en daarna was Sagan succesvol op het muurtje in Longwy. De dag daarna was er een overwinning voor Demare, maar alle aandacht ging uit naar Sagan en Cavendish. We zijn bijna een week verder, maar er is nog steeds discussie over. Hoe dan ook, Cavendish brak zijn sleutelbeen en kon naar huis, Sagan werd dan weer uitgesloten en kon zodoende ook terug naar zijn vrouw.

Een dag later was het tijd voor de eerste aankomst bergop van de Tour, La Planche des Belles Filles. Fabio Aru reed hier weg van iedereen en won met een aardige voorsprong op de andere favorieten. Chris Froome nam de gele trui over van Thomas en heeft die trui tot de dag van vandaag in bezit. Na La Planche des Belles Filles kregen we twee vlakke ritten zonder een goed verhaal. Twee overwinning voor Kittel, die zijn totaal naar drie wist te brengen.

Gelukkig gingen we in het weekend de bergen in en we kregen twee schitterende ritten voorgeschoteld. De eerste van die twee eindige op Station des Rousses en na een dag vol spanning en sensatie ging de overwinning naar de ijzersterk rijdende Lilian Calmejane, die een goed rijdende Robert Gesink wist af te troeven. Voor Gesink had het zijn eerste van vele pogingen moeten zijn om een rit te winnen, maar minder dan een dag later lag hij ineens op het asfalt.

De laatste rit voor de rustdag werd een dag vol valpartijen. Hij en Mori waren de eerste slachtoffers, later zouden onder meer Thomas en Porte volgen. Meteen een aantal belangrijke renners weg, maar daar stond dan wel weer tegenover dat we een spannende koers te zien kregen. Een dag vol demarrages, vooral in de kopgroep. Uiteindelijk bleek Warren Barguil de sterkste van de kopgroep te zijn, maar de groep der favorieten hield er ook aardig de gang in en zo bleef de afstand naar Barguil overbrugbaar.

In de laatste afdaling van de dag reed Bardet naar Barguil toe en op een klein knikje omhoog liet hij Barguil ter plaatse. Helaas voor hem kende Fuglsang een goede dag en zodoende reed Astana met twee renners in de achtervolging. Bardet werd bijgehaald en dus draaide het uit op een sprint met een groepje van zes. Uran, met een kapotte derailleur dankzij de valpartij van Porte en Martin, kon alleen op de grote plaat sprinten, maar gelukkig voor hem ging Fuglsang aan, kon hij daardoor op stoom komen en wist hij de opkomende Barguil nipt voor te blijven. Weer een fotofinish, redelijk uniek dat er in een paar dagen tijd twee keer zo'n miniem verschil is.

Voor het vervolg van de Tour was het geen beste rit, want we zijn een paar belangrijke renners kwijt. Porte had het Froome nog moeilijk kunnen maken, maar nu lijkt het toch vooral te moeten komen van Bardet en Aru. Of het daadwerkelijk slecht is voor de koers gaan we de komende dagen niet zien, want voor we de Pyreneeën bereiken krijgen de sprinters eerst nog twee kansen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De tweede week start in Périgueux, een stad met 31,500 inwoners in de Dordogne. Het is de vierde keer dat de stad voorkomt in de Tour en het bijzondere is dat Périgueux tot nu toe altijd gelinkt is aan de finishplaats van vandaag, Bergerac. In het verleden hebben we twee keer een rit van Bergerac naar Périgueux gezien en dit wordt de tweede keer dat we van Périgueux naar Bergerac rijden.

Een aparte bijkomstigheid is dit pas de eerste keer is dat er een rit in lijn wordt georganiseerd tussen de steden. De voorgaande keren was er steeds een tijdrit tussen de steden. Zo was er in 1961 een tijdrit van 74 kilometer, startend in Bergerac, die werd gewonnen door Jacques Anquetil. In 1994 was er dan weer een tijdrit met start in Périgueux, van 64 kilometer, gewonnen door Miguel Indurain.

Drie jaar geleden was de Tour hier ook, met een tijdrit die weer 10 kilometer korter was. 54 kilometer, met start in Bergerac en einde in de startplaats van deze rit, gewonnen door Tony Martin. Altijd klinkende namen in Périgueux, maar ditmaal zal er naar alle waarschijnlijkheid geen tijdrijder winnen. Geen tijdrit van 44 kilometer, maar een rit in lijn van 178 kilometer.

Périgueux is een stad die al bijzonder lang bestaat. In de eerste eeuw voor Christus woonden de Galliërs hier, maar later werd de stad veroverd door de mannen van Caesar. Overblijfselen uit die tijd zijn tot op de dag van vandaag te zien in de stad, zo staan er nog wat oude torens overeind en is ook nog een deel van het vroegere amfitheater zichtbaar.

Ook tijdens de middeleeuwen zijn er nog interessante bouwwerken in Périgueux verrezen, waarbij de kathedraal van Saint-Front het meest in het oog springt. Deze gigantische kerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en pelgrims die een bedevaartstocht naar Santiago de Compostela maken passeren onderweg deze kathedraal. Zowel van binnen als van buiten een imponerend gebouw.

De kathedraal van Saint-Front in Périgueux (Foto: Panoramio)
De kathedraal van Saint-Front in Périgueux (Foto: Panoramio)

De route
De renners starten aan de rand van het centrum en rijden tijdens de neutralisatie recht op de kathedraal af. Vervolgens rijden ze naar de rand van de oude binnenstad, waar ze nog even langs de Isle fietsen, voor ze deze rivier vervolgens oversteken om op een grote en brede weg terecht te komen die ze de eerste 30 kilometer van deze rit gaan volgen. Het gaat deze eerste kilometers van de rit behoorlijk rechtdoor, terwijl er door een bosrijke omgeving wordt gefietst. Er staan wat kastelen langs de kant van de weg, maar verder valt er niet veel te beleven.

De renners rijden door wat dorpjes en hier zijn nogal wat rotondes, maar buiten de dorpen gaat het steeds rechtdoor. Voorbij het dorpje Fossemagne, na 20 kilometer, loopt de weg vier kilometer vals plat omhoog richting Thenon, waar het peloton rechtsaf slaat om voor het eerst op een andere weg te belanden. Na Thenon gaat het even naar beneden, maar daarna is het weer volledig vlak en fietst men verder over een wat kronkeligere weg door een zeer groene omgeving.

Na 40 kilometer komt men in in Montignac, een mooi dorpje aan de oevers van de Vézère. Ze steken die rivier over en fietsen niet lang daarna heel dicht langs de grotten van Lascaux. Deze grotten zijn bijzonder, omdat hier in 1940 een groot aantal rotswandschilderingen werden ontdekt. Deze rotsschilderingen zijn tussen 10.000 à 15.000 jaar oud en het is de rijkst beschilderde prehistorische grot die men tot nu toe heeft gevonden, naar verluidt. Naar het schijnt noemen sommige mensen het zelfs de 'Sixtijnse Kapel van de Paleolithische Kunst', het staan dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als de grotten achter ons liggen blijven de renners nog een aantal kilometer langs de Vézère fietsen, een rivier die het olijke duo van de NOS zeker zal aanspreken, want uitermate geschikt voor een stevige kanotocht. Tevens staan er een aantal fraaie kastelen langs de rivier, waarbij vooral het Château de Belcayre vanwege zijn opvallende ligging de aandacht opeist.

Het mooi gelegen Château de Belcayre (Foto: Panoramio)
Het mooi gelegen Château de Belcayre (Foto: Panoramio)

In de buurt van dit prachtige kasteel hebben de renners al ongeveer 50 kilometer afgelegd en ze blijven een tijd door een gebied rijden met nog veel meer kastelen. Zo gaat het over de bochtige, maar brede weg langs de Vézère verder richting Saint-Léon-sur-Vézère, waar ook weer een bekoorlijk kasteeltje staat en bovendien ook nog een acceptabel kerkje. In de vallei van de Vézère zijn de wegen niet volledig vlak, het terrein is zo nu en dan een beetje glooiend, maar veel stelt het niet voor.

Van de rivier merken de coureurs weinig, ze rijden voornamelijk door een groen en bosrijk gebied, met af en toe wat landbouw langs de kant van de weg. De rit is dan op papier wel heel saai en waarschijnlijk in de praktijk op, maar we rijden in ieder geval nog door een mooie omgeving.

Zo rijden we na 58 kilometer weer over de Vézère om de andere kant van de rivier een keer te gaan bekijken en daardoor komen we dicht in de buurt van La Roque Saint Christophe, een enorme rots die hoog boven de rest van de omgeving uittorent, met een paar inkepingen erin. In die inkepingen hebben sinds de prehistorie mensen gewoond, tegenwoordig doet het dienst als toeristiche attractie. Meer dan 55.000 jaar geleden woonden hier al mensen en in de middeleeuwen, tijdens de Honderdjarige Oorlog, deed de rots nog dienst als vesting, om de vervelende Engelsen buiten te houden. Daar zouden we tijdens deze Tour ook geen problemen mee hebben. Eenmaal op de rots heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

De omgeving is hier schitterend (Foto: Panoramio)
De omgeving is hier schitterend (Foto: Panoramio)

La Roque Saint-Christophe (Foto: Panoramio)
La Roque Saint-Christophe (Foto: Panoramio)

Na de passage bij deze rots loopt de weg even kort wat steiler omhoog en vrij snel daarna bereiken we de volgende imponerende rotspartij, waar ook weer een knap staaltje menselijk werd te bewonderen is. Maison Forte de Reignac, een fort gebouwd in de rotsen. Vervolgens fietst men verder langs de rivier richting Tursac en de weg loopt hier nog een paar keer op. Wat stukken aan 5% voor een paar hectometer, maar heel heftig wordt het nooit. Niet genoeg om welke renner dan ook in verlegenheid te brengen.

Na deze korte klimmetjes volgt er ook een korte afdaling met wat bochten richting Les Eyzies, waar de renners na 66 kilometer passeren. Hier slaan ze linksaf en laten ze de Vèzere achter zich. Over een grote en brede weg gaat het verder door een land waar onze prehistorische medemens vroeger heeft gewoond. Na een tijdje passeren de coureurs de grotten van Roc du Cazalle, ook met rotswoningen en overblijfselen uit vervlogen tijden.

Even verderop ligt er dan weer een andere grot, waar wandschilderingen zijn aangetroffen en weer niet veel later heeft er weer iemand een kasteel op een rots gebouwd. Je kan tijdens deze rit wel aan de gang blijven. Na een kleine 80 kilometer rijden de renners door het dorpje Allas en net buiten dit dorp staat weer een kasteel, want dat is leuk. De weg begint hier overigens ook omhoog te lopen, vier kilometer aan een procentje of drie.

Daarna gaat het voorzichtig naar beneden, richting Sarlat-la-Canéda. In deze stad met een mooi middeleeuws centrum komen de renners wat bochten en rotondes tegen maar daarna gaat het rechtdoor richting Vitrac, een dorpje aan de rivier Dordogne. Deze rivier steken we over en vrij snel daarna begint de Côte de Domme, een klim van 3,5 kilometer aan 3,3%.

Dit klimmetje van de vierde categorie brengt ons naar het historische stadje Domme, dat boven op een grot gebouwd is. Boven die grot staat dan weer een vesting, met een aantal mooie poorten. Als het goed is rijden de renners ook nog door deze poorten heen, hier ligt dan na 101 kilometer ook ergens de top van de klim verstopt. Vanuit Domme heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving.

De poort van Domme, waar de renners doorheen fietsen (Foto: Panoramio)
De poort van Domme, waar de renners doorheen fietsen (Foto: Panoramio)

Na de klim is er een korte afdaling, met een paar haarspeldbochten, maar de weg is breed en het gaat ook weer niet zo enorm steil naar beneden. Na de afdaling steken de renners de Dordogne weer over en daarna slaan ze linksaf, voor een tocht langs deze rivier. De wegen langs de Dordogne zijn behoorlijk vlak, behoorlijk breed en ook nog redelijk recht.

De Dordogne is ook weer een mooie rivier, met bijzonder veel hoogtepunten langs de oevers. Zo rijden de renners na 106 kilometer door La Roque-Gageac, een apart dorpje met allemaal kleine huisjes in een rij naast elkaar onder een gigantische rotswand. Van La Roque-Gageac rijdt het peloton verder langs de Dordogne richting Beyzac-et-Cazenac, weer een mooi dorpje, met in dit geval een kasteel boven op een rots die hoog boven het dorp uittorent. We zijn nu al bijna in de buurt van de tussensprint, maar voor die tijd passeren we eerst nog een aantal andere dorpjes met her en der ook nog een kasteel. Kastelenboekje voor deze rit gaat een flinke pil zijn, maar dan geen pil zoals de renners het graag hebben.

Na 121 kilometer wordt Saint-Cyprien bereikt en hier is vervolgens de tussensprint. In dit stadje hebben ze tot mijn stomme verbazing geen kasteel, maar dan wel weer een abdij. Als de tussensprint is geweest fietsen de renners over een mooie brug over de Dordogne en daarna fietsen ze aan de andere kant van deze rivier verder, terwijl het terrein wat minder mooi wordt. De prachtige rotswanden verdwijnen en de kastelen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het gaat bijna volledig rechtdoor langs de rivier richting Siorac-en-Périgord en van dit dorp gaat het weer rechtdoor verder over een brede en vlakke weg richting Le Buisson-de-Cadouin.

Naast mooie kastelen zijn er ook mooie bruggen hier (Foto: Panoramio)
Naast mooie kastelen zijn er ook mooie bruggen hier (Foto: Panoramio)

Met 134 kilometer in de benen komt het peloton door Le Buisson en hier verlaten ze de oevers van de Dordogne even voor een kort klimmetje. De Côte du Buisson-de-Cadouin is 2,1 kilometer lang en 5,6% gemiddeld. Een heuveltje van de vierde categorie zonder veel toegevoegde waarde. De renners rijden door een bos over een brede weg, daardoor is de afdaling ook goed te doen. Eenmaal beneden zijn we weer terug bij de Dordogne en die rivier wordt weer een aantal kilometer gevolgd, tot Lalinde.

In dit dorpje steken we na 151 kilometer de rivier weer over en daarna gaat het weer grotendeels rechtdoor verder langs de andere kant van de Dordogne. In Lalinde staat overigens nog een chateau, want dat was alweer een tijd geleden. Van Laline fietst men richting Port-de-Couze en in dit stuk van 2,5 kilometer liggen nog wel een paar bochtjes, maar van Port-de-Couze tot Saint-Caprise-de-Lalinde gaat het zes kilometer lang volledig rechtdoor langs een kanaal dat men heeft gegraven langs de Dordogne, terwijl het ook nog eens volledig vlak is.

Nadat men het ietwat bochtige historische centrum van dit dorp heeft verleden gaat het weer vier kilometer rechtdoor tot Mouleydier, met alleen een rotonde onderweg. Na Mouleydier gaat het dan weer rechtdoor tot het volgende dorp, met de naam Creysse. Buiten dit dorp zijn we al bijna in Bergerac, maar de organisatie heeft nog een extra lus aan het parcours toegevoegd. Na Creysse komen er kort achter elkaar drie rotondes en bij de derde rotonde gaan de renners linksaf, weg van Bergerac.

We zitten nu op tien kilometer van de streep en rijden over een brede provinciale weg, die vier kilometer lang zo goed als rechtdoor loopt. Op iets meer dan vijf kilometer van de streep komen er dan wat bochtjes en daarna een rotonde, waar het peloton rechtsaf moet. Daarna gaat het iets meer dan twee kilometer rechtdoor, op twee flauwe bochtjes na. Op drie kilometer van de streep is er weer een rotonde, daar slaan we rechtsaf en dan wordt er weer eens over de Dordogne gereden. Aan de andere kant van de rivier is er meteen weer een rotonde, waar er weer een bocht naar rechts volgt.

Op twee flauwe bochten naar links na gaat het nu rechtdoor tot op iets minder dan een kilometer van de streep. Dan volgt er een scherpe bocht naar links, waarna er een paar honderd meter later weer een scherpe bocht naar links volgt. Vervolgens gaat het in de laatste halve kilometer rechtdoor richting de finish, terwijl de renners over een weg op het lokale sportpark rijden. De wegen zijn steeds extreem breed tijdens deze finale, alleen in de laatste kilometer worden ze iets minder breed, voorts is het bijna volledig vlak. Na 178 kilometer is de zoveelste sprintrit van deze Tour dan afgelopen.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
We eindigen in Bergerac, de stad die bijna onlosmakelijk verbonden lijkt met Périgueux. Gelukkig voor Bergerac zijn ze niet volledig afhankelijk van Périgueux, wat andersom wel zo lijkt te zijn. Bergerac heeft de Tour namelijk vaker mogen verwelkomen. In 2014 nog, daags voor de tijdrit richting Périgueux. De 19e rit van die Tour zou starten in Maubourgnet en eindigen in Bergerac. Onderweg lagen wat klimmetjes, zelfs nog een paar in de buurt van de finishplaats. De Litouwer Ramunas Navardauskas, die tegenwoordig helaas geteisterd wordt door hartproblemen, wist in de slotfase te ontsnappen en onder meer dankzij de hulp van Tom-Jelte Slagter bleef hij in hondenweer het peloton nipt voor.

Helaas kent de finale nu geen klimmetjes, waardoor een vergelijkbare aanval minder kans van slagen lijkt te hebben. Ook in 1994 was de Tour nog een dag extra in Bergerac. Toen startte er de dag na de tijdrit nog een rit in deze stad, met finish in Cahors, gewonnen door Jacky Durand. Bergerac is trouwens een stad met bijna 29.000 inwoners en staat vooral bekend vanwege wijn en tabak. Overal in de omgeving wordt er wijn geproduceerd, aan de noordkant van de Dordogne naar het schijnt vooral stevige rode wijn, terwijl het aan de zuidkant dan weer vooral wit zou moeten zijn.

Bergerac is een belangrijke toeristische bestemming, omdat je vanaf hier een ideale uitvalsbasis hebt om de streek te verkennen. De stad zelf heeft ook nog wel wat te bieden, zo zijn er liefst drie verschillende musea in Bergerac. Bovendien zijn er een paar schappelijke kerken en kent het historische centrum enkele gezellige smalle straatjes met wat fraaie gebouwen. In een van die straatjes staat een standbeeld van Cyrano van Bergerac. Dat was een Franse schrijver, dichter en militair waarover Edmond Rostand later een toneelstuk zou schrijven. Dat werd later dan weer verfilmd. De beste man heeft overigens helemaal niet in Bergerac geleefd, maar dat mag de pret niet drukken.

Het oude centrum van Bergerac (Foto: Panoramio)
Het oude centrum van Bergerac (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Périgueux wordt het in de middag een graad of 24, terwijl er bijna geen kans op neerslag is. Er zal een licht briesje zijn, maar harde wind hoeven we niet te verwachten. Bergerac ligt niet ver van Périgueux, maar toch wordt het daar nog net even een klein beetje warmer. 26 graden in de middag, alsnog best goed te doen. Ook daar geen kans op neerslag en naar verwachting niet veel wind.

Om 13:10 staan de renners aan het vertrek en na een neutralisatie van 15 minuten gaan de eerste renners waarschijnlijk weer aanvallen terwijl die arme Prudhomme nog niet eens klaar is met zwaaien. Integraal gaat deze rit niet uitgevonden worden, dus hoeft de tv pas een zet te krijgen rond 14:10. Dan missen we wel een paar kastelen, maar er blijven er nog genoeg over. De finish wordt verwacht tussen 17:17 en 17:39.

Voorspelling & favorieten
De laatste keer dat er een rit in lijn eindigde in Bergerac werd het een massasprint, alleen reed er nog iemand voor. Met dat scenario hoeven we nu minder rekening te houden, want er zijn in de finale geen klimmetjes meer en bovendien is het de dag na de rustdag. In 2014 was het zo'n beetje de laatste rit van de Tour en waren de benen wat zwaarder dan ze nu zullen zijn. We zijn met Demare dan wel een belangrijke sprinter kwijt, maar er blijven nog genoeg ploegen over die willen rijden voor een sprint.

Kittel is de beste, maar dat lijkt de andere ploegen weinig te schelen. Een alternatief plan lijken ze niet te hebben. Het is rijden voor de sprint en dan maar hopen dat Kittel iets overkomt. Magere tactieken, maar er zijn dan ook nogal wat ploegleiders die van toeten noch blazen lijken te weten. We zien dus ongetwijfeld weer mannetjes van Lotto Soudal en Katusha op kop rijden voor de derde plaats van Greipel en de vierde plaats van Kristoff. Massasprintje dus.

1. Kittel. Nog steeds de beste en snelste sprinter. Zelfs als zijn trein faalt, zelfs als zijn lead-out achteruit fietst, zelfs als hij de finish verkeerd inschat. Niets aan te doen. De vierde ritzege is in aantocht en als alle andere ploegen zo dom blijven rijden worden het er nog een pak meer.

2. Groenewegen. Dit wordt de dag van de droomtrein. Jos zijn ze dan wel kwijt, maar er blijven nog genoeg klasbakken over. Nu sprintprofessor Robert Wagner enkele corrigerende tikken heeft ontvangen via Twitter zal hij op scherp staan. Hij gaat Dylan perfect afzetten en daarna gaat Dylan gewoon als eerste aan, waarna Kittel er als enige nog over kan komen. Groenewegen lijkt geleerd te hebben van zijn eerdere fouten en wil nu meer iniatief nemen. Dat lijkt mij zeer verstandig, want met zijn snelheid lijkt weinig mis. Met de rest is dan weer iets meer mis, maar daar gaat nu verandering in komen. HA! HAHAHA!

3. Greipel. Ja, vast weer een goede lead-out en dan vervolgens helemaal niks. De Gorilla is nog niet in topvorm, maar omdat er al zoveel concurrenten zijn verdwenen kan hij toch nog een aantal mooie ereplaatsen bij elkaar fietsen.

4. Kristoff. Duidelijk niet de snelste sprinter, maar wordt meestal nog wel mooi afgezet. Dat scheelt een hoop. Geef 'm Wagner en hij zou niet eens bij de eerste 20 rijden.

5. Degenkolb. Was ook in de vorige sprint vijfde en zal ondertussen wat meer hersteld zijn van zijn eerdere valpartij. Wegens een gebrek aan concurrentie kan ie vast nog wel een keer vijfde worden, ondanks het feit dat dit niet echt sprints voor hem zijn.

Ook Feyenoorddichter leeft met Nouri mee

Robin van den Heuvel, ook wel 'De dichter van Zuid' genoemd is Feyenoordfan in hart en nieren, maar nadat hij Ajaxspeler Abdelhak Nouri ter aarde zag storten tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen, besloot de Rotterdammer toch een pakkend gedicht voor de Marokkaanse Nederlander te schrijven.

'Op social media stonden allemaal kutreacties, dus besloot ik tegengas te geven', vertelt Van den Heuvel. 'Het is gewoon een ventje van 20 jaar en die hoort daar niet te liggen.' 

Het gedicht wordt gewaardeerd, wat blijkt uit het feit dat zijn gedicht aan Nouri al bijna een miljoen keer is gelezen en er al zo'n vijfentwintighonderd reacties op zijn binnengekomen. De Rotterdammer is zelf nog het meest verbaasd over dit succes. 'Wanneer er een leven op het spel staat, kunnen 'grappen' echt niet. Ik vond dat zo ongepast. Ik dacht: "Dan ga ik maar laten zien dat er ook andere Feyenoorders zijn. De negatieve supporters krijgen vaak veel te veel aandacht.'

'Internethelden heb je tegenwoordig bij elk stuk', verzucht de dichter die al vanaf 2014 gedichten via Facebook deelt. 'Maar als daar niets tegenover staat is dat wel erg jammer'.


Abdelhak Nouri (Foto: Getty images)

Een deel uit het gedicht:

'Opeens ben ik geen rivaal...
Maar duim ik met jullie mee...
Het is schrikken zo'n hartkwaal...
En hem zien instorten op tv...

Hoop op een spoedig herstel...
Appie slaap je roes maar even uit...
Op momenten als dit... is het maar een spel...
Vandaar dit gedicht vanuit Zuid...'

'Ik weet heel weinig van Nouri, maar nu blijkt het ook nog eens een heel sympathiek ventje te zijn. Echt een jongen van de club', legt de dichter uit. Het gedicht krijgt ook veel positieve reacties uit de Amsterdamse hoek, ook iets wat Van den Heuvel niet verwachtte. Het dichterbij brengen van beide supportersscharen is een mooi bijkomend iets.

Het liefst ziet hij de klassieker dan ook weer terug in zijn originele vorm, met uitsupporters. 'Het voelt een beetje alsof ik over de rug van die jongen aandacht krijg. Maar ik hoop gewoon dat ik de kloof een beetje kan dichten. De rivaliteit mag er zijn, maar het ontbreekt aan beide kanten nogal eens aan respect.' Inmiddels is Van den Heuvel een samenwerking met andere Feyenoorders en twee Ajacieden gestart om een echte klassieker weer mogelijk te maken.

Van den Heuvel heeft één grote wens voor Nouri. 'Ik hoop dat hij zijn voetbalschoenen weer aan kan trekken en dat hij desnoods de Kuip stil krijgt. Liever niet natuurlijk. Maar ook dan, dan scheld ik hem wel weer verrot.'

 Op zijn site, de Dichter van Zuid, is het gehele gedicht te lezen.


Nederlanders vast om drugshandel in Turkije

De Turkse politie denkt met de arrestatie van acht verdachten, van wie er twee de Nederlandse nationaliteit hebben, een grote drugsbende te hebben opgerold. Volgens Turkse media vond de politie 773 liter azijnzuuranhydride, een chemische stof die gebruikt wordt voor de productie van heroïne. Het spul zou zijn ingevoerd vanuit Nederland.

De politie viel in Istanbul, Ankara en Antalya bedrijfspanden binnen en nam de grondstoffen in beslag. De krant Habertürk schreef dat de drugsvangst een waarde van zo'n 33 miljoen Turkse lira heeft, 8 miljoen euro. Volgens de krant heten de Nederlandse verdachten Aydin K. en 'Van der E.'

Nederlanders vast om drugshandel in Turkije
Nederlanders vast om drugshandel in Turkije (Foto: ANP)

Militair transportvliegtuig stort neer in VS

In de Amerikaanse staat Mississippi is maandag een militair transportvliegtuig neergestort. CNN meldt op basis van de autoriteiten dat ten minste zestien mensen zijn omgekomen.

Alle slachtoffers zaten aan boord van het vliegtuig dat in een weiland in Leflore County terecht is gekomen. Het zou gaan om een variant van de Lockheed C-130 Hercules, een middelzwaar transportvliegtuig, die door de marine wordt gebruikt.

Op Twitter bevestigt de Amerikaans marine dat een ongeluk heeft plaatsgevonden met een van haar vliegtuigen, maar treedt niet in detail. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet duidelijk.

'Aftapwet' voor laatste horde

De veelbesproken 'aftapwet' staat dinsdag voor de laatste horde. De Eerste Kamer stemt dan over het voorstel waarmee de inlichtingendiensten ruimere toegang krijgen tot informatie via de kabel.

De diensten willen de nieuwe bevoegdheden het liefst zo snel mogelijk. De oude inlichtingenwet is van 2002. Door technologische ontwikkelingen voldoet die niet meer. De bulk van de informatie loopt tegenwoordig via de kabel. De verwachting is dat de Eerste Kamer zal instemmen.

De nieuwe wet maakt het voor de AIVD en MIVD mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Gegevens die relevant zijn, mogen drie jaar worden bewaard. De rest wordt vernietigd. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld in de nieuwe wet.

Hoewel vrijwel iedereen het erover eens is dat de huidige wet toe is aan vernieuwing, is er ook kritiek op de potentieel grote schaal waarop communicatie onderschept kan worden. "Surveillance op deze schaal hoort in een vrije samenleving als Nederland niet thuis", zegt bijvoorbeeld David Korteweg van privacyorganisatie Bits of Freedom.

'Aftapwet' voor laatste horde
'Aftapwet' voor laatste horde (Foto: ANP)

Verzekering voor steeds meer zzp'ers te duur

Vier op de vijf zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Zij vinden zo'n verzekering veelal te duur. Een kwart van de zelfstandigen heeft geen pensioenvoorziening getroffen. Ook daar is de meest genoemde reden dat zij het niet kunnen betalen.

Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 6000 zelfstandig ondernemers, waarvan TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de resultaten dinsdag hebben gepubliceerd. Het aantal verzekerden is daarmee verder afgenomen ten opzichte van 2014, al gaat die daling wel minder hard dan tijdens de crisisjaren. In tegenstelling tot werknemers, zijn zelfstandigen niet verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Vakbond FNV noemt de cijfers zorgwekkend. "De race naar beneden heeft ook onder zelfstandigen hard toegeslagen", aldus vicevoorzitter Mariëtte Patijn. "Zij hebben de laatste jaren flink moeten inleveren en dat is nog lang niet hersteld." FNV wil dat zelfstandigen hogere tarieven krijgen, met daarbovenop de kosten van arbeidsongeschiktheids- en pensioenverzekeringen.

Uit de cijfers blijkt wel dat zzp'ers vaker positief zijn over hun financiële situatie dan twee jaar geleden. Toch bestempelt nog altijd minder dan de helft (47 procent) de financiële situatie van de onderneming als goed tot zeer goed. Bijna een kwart van de kleine zelfstandigen geeft aan er financieel matig tot slecht voor te staan.

Bijna twee derde van de zzp'ers geeft aan in beperkte mate (tot 40 procent van de omzet) afhankelijk te zijn van één klant. Circa 12 procent haalt 60 tot 90 procent van de inkomsten bij één opdrachtgever en ruim 8 procent is vrijwel volledig afhankelijk van één afnemer.

Verzekering voor steeds meer zzp'ers te duur
Verzekering voor steeds meer zzp'ers te duur (Foto: ANP)

Mousasi licht overstap naar Bellator toe

De beslissing om de overstap van de UFC naar concurrerend MMA-organisatie Bellator te maken kwam voor Gegard Mousasi neer op slechts één reden: vrijheid.

Maandag tekende de succesvolle Nederlandse MMA-vechter een contract dat hem voor zes gevechten bindt aan de organisatie, na vier jaar op het hoogste niveau gevochten te hebben en grote namen als Dan Henderson, Vitor Belfort en Chris Weidman verslagen te hebben. Mousasi heeft negen van zijn twaalf gevechten in de UFC gewonnen, maar helaas nooit voor de titel mogen vechten.


Gegard Mousasi (Foto: Getty images)

'Het ging om de mogelijkheden die ik bij Bellator geboden kreeg', aldus Mousasi. 'Ik krijg gewoon veel te zeggen over een boel dingen, zoals sponsordeals en ik heb de vrijheid om ook ergens anders te mogen vechten, buiten Bellator.'

De Leidenaar was tevreden over hoe de UFC de contractbesprekingen inging. 'Ze deden een bod en ze wilden waarschijnlijk nog hoger bieden, maar voordat ze dat konden doen hadden ze het idee dat ik al voor Bellator had gekozen. De UFC heeft me altijd goed behandeld. Ik heb een goede relatie met Dana White.'

De 31-jarige vechter verlaat de UFC met een prima cv en is in zijn laatste vijf gevechten ongeslagen, waarvan hij vier gevechten door knock-out won. 'Ik denk dat ik een boel bereikt heb in de UFC. Sinds de UFC gestart is met strenge dopingcontroles heb ik eigenlijk alleen van Uriah Hall verloren. Verder heb ik iedereen verslagen. Ik ben absoluut een betere vechter dan voorheen en ik ben nog jong. Veel collega's in het middengewicht zijn al aan het aftakelen, zijn rond de veertig en dan natuurlijk de dopingcontroles nog.'


Interview met Mousasi over zijn overstap (Bron: Youtube)

Mousasi heeft titels gewonnen bij grote MMA-organisaties Strikeforce, Cage Warriors Fighting Championship en Dream. Bij Bellator zal hij in de middengewichtsklasse voor de titel gaan strijden met huidig kampioen Rafael Carvalho, voormalig kampioen Shlemenko en anderen.

'Die kampioen is een goede vechter met maar één verliespartij. Dan is daar nog Shlemenko, Wanderlei en Chael Sonnen. Dat zijn goede vechters en grote namen. Rory MacDonald wil misschien naar deze zwaardere gewichtsklasse, mogelijkheden zat', legt Mousasi de sportieve motivatie uit.

Het feit dat Mousasi voor Bellatorbaas Scott Coker mag werken was ook een grote plus. Beiden werkten al succesvol samen toen Mousasi nog bij Strikeforce vocht. Hij verwacht zijn debuut te maken in september of oktober en de focus ligt op kampioen Carvalho. Vechters zoals Benson Henderson en Lorenz Larkin kregen na hun overstap vanuit de UFC direct een titelgevecht aangeboden als eerste gevecht bij Bellator.

'Natuurlijk wil ik tegen de kampioen vechten, maar ik weet niet of dat nu al gaat gebeuren', tempert Mousasi alvast de verwachtingen. De mogelijkheid om een gewichtsklasse hoger te gaan vechten is niet ondenkbaar. 'Eerst wil ik voor die kampioensgordel in het middengewicht vechten en als ik die heb kan ik altijd nog omhoog gaan.'

Damesdubbelrodelen komt eraan

Het is volgens velen, of misschien volgens bijna niemand, het absolute hoogtepunt van de wintersporten, de onvolprezen koning aller onderdelen. We hebben het natuurlijk niet over de 1500 meter schaatsen of de afdaling in het alpineskiën, maar over het dubbelrodelen, zonder twijfel het moeilijkste onderdeel van de sleesporten.

Er wordt doorgaans wat lacherig over gedaan, maar ondertussen zijn de dubbels al een dikke halve eeuw een vast onderdeel op de WK's en Olympische Spelen. Wat veel mensen echter niet weten is dat het officieel een gemengd onderdeel is: zowel mannen als vrouwen mogen meedoen. Een vrouwelijke dubbelaarster op enig internationaal niveau is er echter nooit geweest, waardoor het gros denkt dat het alleen voor mannen is.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft nu een stap gezet om het damesdubbelrodelen op de kaart te zetten. Op de Jeugd Olympische Spelen van 2020, gehouden in het Zwitserse Lausanne, wordt het namelijk een officieel onderdeel en dat is voor het eerst in de geschiedenis van de rodelsport. Vermoedelijk betekent de nieuwe stap overigens ook dat mannendubbelrodelen een apart onderdeel wordt en dat het dus ook niet meer in theorie gemengd is. In de World Cups hoeven we de dames vooralsnog niet te verwachten, behalve uiteraard op de eenspersoonsslee.

Raad van State buigt zich over MH17-documenten

De Raad van State bespreekt dinsdag of minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) alsnog documenten openbaar moet maken die betrekking hebben op de afwikkeling van de vliegramp met vlucht MH17.

De hoogste bestuursrechter belegt een zitting om te beoordelen of NOS, RTL en de Volkskrant inzage krijgen in stukken van de crisiscomités van ministers en van ambtenaren.

De media verzochten eerder met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om openbaarmaking van onder meer verslagen van de ministerraad van juli en augustus 2014 over de ramp in Oekraïne. Die inzage is terecht geweigerd, oordeelde de rechtbank Midden-Nederland. Die geven te veel inzicht in wat is besproken over de afhandeling van de MH17-ramp.

Een deel van de opgevraagde 255 documenten zijn wel geheel of gedeeltelijk vrijgegeven op last van de rechtbank, een ander deel niet. Volgens de minister staan privacy-argumenten of het belang van Nederlandse betrekkingen met andere landen of internationale organisaties openbaarmaking in de weg.

Zowel minister Blok als de betrokken media zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland, waardoor de Raad van State de zaak nu opnieuw bekijkt.

Raad van State buigt zich over MH17-documenten
Raad van State buigt zich over MH17-documenten (Foto: ANP)

Kermit de Kikker krijgt nieuwe stem

De Amerikaanse stem van Kermit de Kikker zegt zijn muppet na 27 jaar vaarwel.

Steve Whitmire nam de rol van Kermit en van Sesamstraats Ernie op zich na het onverwachte overlijden van The Muppers-bedenker Jim Henson in 1990. In 2004 droeg hij Ernie over aan een opvolger, om zich meer te kunnen richten op zijn werk voor The Muppets. Volgens Deadline, dat het nieuws over het vertrek van Whitmire bekendmaakte, is de reden van zijn afscheid niet duidelijk.

Kermit krijgt volgende week al een nieuwe puppeteer: Mike Vogel. Hij was eerder verantwoordelijk voor Constantin, Kermits criminele dubbelganger in de film Muppets Most Wanted uit 2014.

Kermit de Kikker krijgt nieuwe stem
Kermit de Kikker krijgt nieuwe stem (Foto: BuzzE)

Snelwandelkampioen Toth in dopingproblemen

Snelwandelaar Matej Toth zit in de problemen. De Slowaakse olympisch kampioen op het koningsnummer van de atletiek, de 50 kilometer, heeft van de internationale atletiekbond IAAF te horen gekregen dat er afwijkende waarden gevonden zijn in zijn bloedpaspoort.

Toth is gevraagd om een uitleg te geven, waarbij de IAAF en wereldantidopingautoriteit WADA aangeven dat afwijkende waarden niet direct hoeven te betekenen dat hij doping heeft gebruikt. De Slowaak heeft zich al wel afgemeld voor het wereldkampioenschap atletiek van volgende maand, waardoor hij zijn wereldtitel niet zal kunnen verdedigen. Naar eigen zeggen is hij door de zaak mentaal en fysiek uitgeput, terwijl hij ook al sinds het voorjaar met een blessure kampt.

In Slowakije, waar Toth een nationale sportheld is, wordt druk gespeculeerd over de zaak. Zo gaan er geruchten dat de afwijkende waarden niet door doping, maar door ziekte komen, iets wat verre van onmogelijk is. De Belgische meerkamper Thomas van der Plaetsen leek in 2015 bijvoorbeeld doping gebruikt te hebben, tot men tot de ontdekking kwam dat niet doping, maar teelbalkanker de veroorzaker was van de verdachte waarden. 

Meer actie om vluchteling aan werk te helpen

Vluchtelingen aan werk helpen blijft makkelijker gezegd dan gedaan. Gemeenten hebben het afgelopen jaar wel volop ingezet op manieren om hen beter te begeleiden naar werk. Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) onderzocht het lokale beleid in heel Nederland en constateert dat de gemeenten over het algemeen "voortvarend aan de slag zijn gegaan".

Ondanks de inspanningen zit betaald werk er meestal niet direct in. Uit de cijfers die gemeenten verstrekten blijkt dat ze 8 procent van de vluchtelingen vorig jaar naar betaald werk wisten te begeleiden. Nog eens 12 procent volgt een opleiding, een kwart doet vrijwilligerswerk dat uitzicht kan bieden op een betaalde baan. Ongeveer evenveel mensen doen vrijwilligerswerk dat vooral is gericht op meedoen in de maatschappij.

In totaal deed twee derde van alle gemeenten mee aan een enquête van KIS, die daarmee een representatief beeld geeft. De gemeenten "voelen de urgentie en hebben een grote actiebereidheid", schrijft het kennisplatform in een dinsdag verschenen rapport. Dat is ook hard nodig volgens de onderzoekers, want zonder extra ondersteuning komt de grote meerderheid van de mensen die hier mogen blijven niet uit de bijstand.

Ruim een op de drie vluchtelingen is nog niet bemiddeld richting de arbeidsmarkt. Voor een deel komt dat doordat gemeenten nog niet zo ver zijn, maar in andere gevallen spreken mensen bijvoorbeeld de taal nog te slecht of staan gezondheidsproblemen in de weg. Ook blijkt arbeidsbemiddeling van vrouwen vaak moeilijker dan van mannen. Belangrijkste reden is een traditionele rolverdeling: de vrouwen zorgen voor het huishouden en de kinderen, de mannen zoeken werk buitenshuis.

Het KIS signaleert dat gemeenten eerder beginnen met de begeleiding. Toen hetzelfde onderzoek vorig jaar werd gedaan, bleken gemeenten daar vaak nog mee te wachten totdat iemand zijn inburgering had afgerond. Nu begint de meerderheid op het moment dat een statushouder in de gemeente komt wonen.

Meer actie om vluchteling aan werk te helpen
Meer actie om vluchteling aan werk te helpen (Foto: ANP)

Lastige asielzoeker blijft 's nachts binnen

Overlastgevende asielzoekers die dit najaar worden geplaatst in een speciale opvang in Amsterdam mogen vanaf 22.00 uur niet van het terrein af. Er geldt een strenger regime voor maximaal vijftig overlastgevende asielzoekers. "Mensen die naar een Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie gaan, ondertekenen huisregels", zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). ,,En daarin staat dat ze om 22.00 uur binnen moeten zijn. Als iemand zich daar niet aan houdt, dan hebben we de volgende dag een goed gesprek."

Maandagavond was een bewonersbijeenkomst over de komst van de speciale opvanglocatie in Amsterdam-West. Die komt in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting.

Mensen die in aanmerking komen voor de EBTL zijn asielzoekers die bijvoorbeeld homoseksuelen discrimineren, agressief zijn, intimideren of zich schuldig maken aan vernieling.

Het COA wil twee of drie van dit soort opvangplekken openen. Amsterdam krijgt de eerste, die in september of oktober moet openen en twee jaar blijft bestaan.

Lastige asielzoeker blijft 's nachts binnen
Lastige asielzoeker blijft 's nachts binnen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.