CD: The Sonic Dawn - Into the Long Night

In 2015 wist het uit Kopenhagen afkomstige trio The Sonic Dawn ons zeer aangenaam te verrassen met hun imponerende debuutalbum Perception. The Sonic Dawn is namelijk een band wiens muziek we nog het beste zou kunnen omschrijven als melodieuze westcoast pop met een stevige dosis psychedelica. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is er de langverwachte opvolger getiteld Into the Long Night.

The Sonic Dawn - Into the Long Night

Voor de opnames van Into the Long Night zochten de mannen een afgelegen lokatie op met uitzicht over de Noordzee waar een maandlang hard werd gewerkt aan de totstandkoming van de tweede plaat van The Sonic Dawn. Overdag werden de composities geschreven die vervolgens in de nachtelijke uren werden opgenomen door het trio. De negen tracks op de plaat vormen samen dan ook de soundtrack voor een avontuurlijke reis door een duistere nacht naar het nieuwe ochtendgloren. Into the Long Night werd opgenomen in de The Village Recording studio met studioeigenaar en veteraan jazz producer Thomas Vang achter de knoppen en schuiven. Inderdaad de Thomas Vang die eerder ook al werkte met giganten zoals onder meer Oscar Peterson en Randy Brecker.

Waar we op de eerste plaat nog de nodige bluesrock-invloeden konden waarnemen zijn deze op Into the Long Night ingewisseld voor een fijne portie sixties punk en psychedelische garage rock. Vooral de tracks waarop de legendarische Zweedse toetsenist Erik 'Errka' Petersson los gaat op zijn Hammondorgel klinken alsof ze ergens in de jaren zestig werden opgenomen. The Sonic Dawn heeft muzikaal gezien dan ook wel de nodige raakvlakken met bands zoals DeWolff en Birth Of Joy.

The Sonic Dawn
The Sonic Dawn

Van jazzy psychedelica met een spacende sitar tot groovy acid rock, The Sonic Dawn heeft het allemaal in de aanbieding op het tweede album Into the Long Night. Mocht je Into the Long Night overigens nog op vinyl willen dan wens ik je veel succes bij de zoektocht, aangezien de gehele eerste oplage van de elpee binnen 72 uur uitverkocht was. Je kunt hem gelukkig nog wel beluisteren via de Bandcamp-pagina van The Sonic Dawn. Zwaar verplichte kost voor liefhebbers van geestverruimende klanken.