Sneller blauwe vlaggen voor achterblijvers

Achterblijvers in de Formule 1 zullen sneller blauwe vlaggen krijgen. De nieuwe procedure zal komend weekend in Azerbeidzjan al ingaan, zo heeft autosportfederatie FIA besloten. De aanleiding hiervoor was het grote aantal klachten dat de coureurs uitten.

Zodra een coureur op een ronde dreigt te worden gezet krijgen het team een waarschuwing dat er een snellere deelnemer drie seconden achter de rijder zit. Op een seconde volgden de blauwe vlaggen en een signaal op het stuur, waarna er ruimte diende te worden gemaakt.

Topcoureurs, waaronder Max Verstappen, hadden kritiek geuit op de korte tijdspanne dat ze achter een achterblijver moesten rijden voordat deze ruimte maakte. Dat is bij de huidige generatie auto's lastiger en de achterblijvers moeten de tijd krijgen om opzij te gaan. Daarom wordt vanaf komend weekend bij 1,2 seconden al een signaal naar de coureur verstuurd.

De achterblijvers zijn niet echt blij met de situatie, omdat ze hun eigen strijd voeren en door opzij te gaan veel tijd verliezen.