Brandweerman vertelt over 'Hel van Grenfell Tower'

Een Londense brandweerman heeft op de Facebookpagina Save the UK Fire Services anoniem een uitgebreide open brief laten publiceren. Daarin begint hij met het uiten van zijn woede en onbegrip over zaken als mensen die hen lui noemen - omdat ze het in hun hoofd halen een keertje koffie/water te drinken na het urenlang bestrijden van een brand - en politici die de budgetten alsmaar blijven verkleinen.

Ook zijn er mensen of, beter gezegd, idioten die de brandweerlieden hebberig noemen, omdat ze wel eens durven te protesteren tegen zeer kleine salarisverhogingen, aanzienlijk kleiner dan die van bijvoorbeeld politici. De brandweerman in kwestie is daar duidelijk over: "Wat men ook zegt, wat politici ook beslissen en hoe onwetende mensen ons ook noemen, wij zullen er altijd blijven staan om jullie allemaal te helpen wanneer dat nodig is."

Het gros van de brief bestaat uit een beschrijving van de avond waarop de Grenfell Tower vorige week in brand vloog. Zo vertelt de man hoe hij en zijn team rond 01.20 uur 's nachts arriveerden, om vervolgens de toren in te gaan, met als doel de 23e verdieping. Zo ver kwamen ze niet, want de zuurstof van hem en zijn partner raakte op. Op ongeveer de twintigste verdieping - door de rook was onmogelijk te zien waar ze precies waren - kwamen ze twee mensen tegen, die hen vertelden dat één verdieping hoger nog vijf mensen hulp nodig hadden.

Hij beschrijft de gedachten die door zijn hoofd gaan. Zo is de zuurstof al bijna op een kritiek punt en is het maar de vraag of ze weer beneden kunnen komen als ze nóg een verdieping omhoog gaan. Daarbij is het ook lang niet zeker of ze die vijf mensen daar wel zullen vinden en, dan nog, hoe gaan ze beslissen wie ze meenemen - zeker als één of meerderen buiten bewustzijn zijn geraakt? 

Samen met zijn partner besluit de brandweerman toch maar naar beneden te gaan, met het stel van de twingtigste verdieping. Onderweg krijgt hij een brandweerhelm in zijn hand gedrukt, bepaald geen goed teken, maar de eigenaar daarvan blijkt gelukkig vlak achter hen te lopen. Zonder beademingsmasker, want dat heeft hij een slachtoffer omgedaan, met als gevolg dat hij zelf compleet van het padje raakte door de rook en hitte.

De brandweerman gaat verder met zijn verhaal, over hoe iedereen na de eerste inzet verslagen bij ligt te komen met een flesje water, totaal kapot. De officier van dienst komt hen motiveren om het gebouw weer in te gaan en onmenselijke risico's te nemen om mensen te redden. Die motivatie was echter niet nodig, want iedereen stond weer klaar om, bepakt en bezakt met zeker dertig kilo aan materiaal, de trappen weer te beklimmen. 

Negentien uur later vindt onze brandweerheld zichzelf terug op de kazerne, tijd voor een douchebeurt en een drankje. Daarna mag hij even wat welverdiende slaap nemen: ongeveer drie kwartier, want dan begint zijn volgende shift weer. Het hele verhaal is hieronder te lezen en hoewel het in het Engels is en soms niet even makkelijk leesbaar is geschreven, is het wat ons betreft absoluut de moeite waard. Sowieso voor een ieder die twijfelt over de heldendaden van brandweerlieden, maar ook voor een ieder die wél respect heeft voor wat deze echte helden doorstaan om anderen te redden.