Keniaanse marathontoppers geschorst door dopingonderzoek

heywoodu

Drie Keniaanse topmarathonloopsters zijn voorlopig geschorst in verband met een dopingonderzoek. Het gaat om trainingspartners van olympisch kampioene Jemima Sumgong, die eerder dit jaar betrapt werd op het gebruik van EPO. 

Volgens de Daily Nation zijn de drie in elk geval geschorst zo lang een onderzoek naar beschuldigingen van dopinggebruik loopt. Of ze ook positief hebben getest is nog niet bekend.

Het gaat om Purity Rionoripo, Sarah Chepchirchir en Visiline Jepkesho. Rionoripo won vorige maand de marathon van Parijs, Chepchirchir schreef de marathon van Tokyo op haar naam. Jepkesho was vorig jaar nog de beste in Parijs.

De drie zijn niet geschorst door de Keniaanse anti-dopingautoriteiten, maar door hun managementbureau, gerund door de Italiaan Federico Rosa. Volgens Rosa wordt zijn bureau door de Keniaanse autoriteiten geholpen bij het onderzoek naar dopinggebruik.

Rosa werd in 2015 overigens voor de Keniaanse rechter gesleept voor zijn rol in het verzorgen van doping voor zijn atleten, maar die zaak werd geseponeerd. Een van zijn toplopers, Mathew Kisorio, werd in 2012 geschorst voor het gebruik van steroïden.

Kisorio gaf later aan dat iedereen hem vertelde dat hij zeker niet de enige binnen het team was die verboden middelen gebruikte. "Als je met dit spul rent, ren je heerlijk soepel", liet hij destijds optekenen.