Historische marathonpoging mislukt, 24 seconden te langzaam

heywoodu

Op het circuit van Monza zijn atleten Eliud Kipchoge, Zersenay Tadesse en Lelisa Desisa er niet in geslaagd Breaking2, de poging van Nike om voor het eerst in de geschiedenis een marathon in minder dan twee uur te lopen, met succes af te ronden.

De lopers vertrokken op een snel schema, zoals gepland. Met het tempo zat het lange tijd goed, maar na vijftig minuten moest Desisa als eerste afhaken. Kipchoge en Tadesse stoomden geruime tijd door op het geplande tempo, maar ook de Eritrese wereldrecordhouder op de halve marathon moest na een tijdje lossen.

Kipchoge bleef zo als enige over, uiteraard met constant zes gangmakers voor zich. Na dertig kilometer lag hij 2:18 minuten voor op het wereldrecordschema van Dennis Kimetto (2:02.56), waarmee de Keniaan nog altijd op schema lag. In de vijf kilometer daarna, waarin Kimetto tijdens zijn record in Berlijn razendsnel was, leverde hij echter acht seconden in.

Richting de veertig kilometer moest Kipchoge daarom weer tijd goedmaken. Dat deed hij wel en hij kwam door in een tijd die 2:25 minuten onder Kimetto's record lag, maar dat was niet genoeg. Aangemoedigd door de laatste groep hazen, met de Nederlandse Abdi Nageeye die als langste bij hem bleef, snelde Kipchoge op de finish af: 2:00.24, veruit de snelste marathon ooit, maar niet genoeg om de recordpoging te doen slagen. 

Tadesse en Desisa kwamen overigens wel over de finish, maar moesten minuten toegeven op Kipchoge.