'Laat jonge kinderen met zakmes spelen'

Kinderen moeten minder beschermd worden opgevoed. Dat stelt VeiligheidNL, het expertisecentrum voor veilig opgroeien. Volgens het centrum heeft risicovol spelen een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daardoor leren ze risico's inschatten, worden ze zelfredzaam en bouwen ze zelfvertrouwen op.

VeiligheidNL lanceert daarom vrijdag de campagne 'Met een beetje risico komen ze er wel' om ouders, scholen en de overheid te stimuleren om kinderen in de leeftijd van vijf tot zeven jaar wat meer 'los' te laten. Zeker in de laatste jaren is er steeds meer betutteling van kinderen, die eigenlijk niet meer durven spelen omdat papa en mama bij elke stap in halve blinde paniek uitbarsten.

Wat kinderen zouden moeten doen? Bijvoorbeeld meer klimmen in bomen, op hekken en dakjes of op zelf gebouwde hutten. Ook het slijpen van takken met een zakmes en een hut bouwen met hamers en spijkers hebben volgens het centrum een goede invloed op de ontwikkeling van kinderen. Praktijken die bij bijvoorbeeld scoutingverenigingen veelvuldig worden uitgevoerd.

Volgens een onderzoek van TNS-NIPO zien veel ouders wel in dat risicovol spelen belangrijk is voor de ontwikkeling van hun kind, maar in de praktijk zien ouders vooral belemmeringen zoals angst dat hun kind zich verwondt of dat anderen in hun omgeving het afkeuren. De campagne moet ouders helpen en geeft adviezen hoe ze risicovol spelen vaker in de praktijk kunnen brengen.

'Kinderen moeten met meer risico spelen'
'Kinderen moeten met meer risico spelen' (Foto: ANP)