Een zwarte homofiele paashaas

De HEMA ligt weer eens onder vuur met Pasen. Dat komt omdat de HEMA in de paascampagne gebruik maakt van een gezin. Paaspap, paasmam en twee paaskindertjes. Een gewoon doorsnee gezin dus. Wat is daar mis mee?

Er was ooit een tijd dat heel Nederland boos was als er taboes werden doorbroken. Ik herinner me het satirische programma ‘Zo is het toevallig ook nog ’s een keer’ waarin het Koningshuis werd aangevallen en Phil Bloom die naakt op televisie verscheen bij de VPRO. Over dat soort programma’s werden Kamervragen gesteld. Niemand maakte zich druk over een gewoon burgerlijk gezin van een vader, moeder en twee kinderen, tenzij het gezin in een programma van Wim T. Schippers voorkwam, want dan wist je van tevoren dat het geen doorsnee gezin zou zijn en dat er ophef over zou komen.

Ene Chantal Coolsma vindt het gek dat de HEMA er vanuit gaat dat de paashaas hetero is. Ik zou zeggen: dat is toch het sop de Coolsma niet waard. Als je je over dit soort dingen druk maakt, dan hoef je beslist niet tot je 67e te blijven werken want die leeftijd haal je dan niet. Dan ben je al eerder het haasje.

Maak je liever druk over het feit dat er in iedere reclame waarin diverse mannen en vrouwen voorkomen er altijd per se eentje zwart moet zijn, eentje een hoofddoek moet dragen en eentje homo of lesbienne moet zijn. Wat is dat voor abnormale correctheid? Wil Chantal misschien een zwarte homofiele paashaas met sm-neigingen in de schappen van de HEMA?

En Chantal is niet de enige die wat te zeuren heeft. Ene Mirjam de Rijk vindt het seksistisch dat de HEMA de hazenmoeder omschrijft als ‘de haas waar alle mannetjes gek op zijn’. Is dat seksistisch? Weet Mirjam niet wat hazen het liefste doen als het lente wordt? En wat is er mis met een vrouw waar alle mannen gek op zijn? Dat vindt een vrouw alleen maar leuk. Dat wil toch niet zeggen dat ze dan ook met al die mannen het bed in duikt?

Vorig jaar was er ook al gezeur over de  HEMA. Het Vrolijk Pasen was volgens velen vervangen door Vrolijk Voorjaar en dat zou dan zijn om de moslims niet voor het hoofd te stoten. Dat zou inderdaad belachelijk zijn geweest, maar het bleek ook niet waar te zijn. De actie liep tot ver na Pasen en dan is het dus gewoon voorjaar.

Blijkbaar zijn veel Nederlanders pas blij als ze ergens over kunnen zeiken en sinds Twitter en Facebook heb je met je gezeik ook een veel groter bereik. In veel gevallen is dat positief, maar in heel veel gevallen ook niet. In dit geval van de HEMA kon die lieve Chantal vroeger dit soort uitspraken alleen bij de buurvrouw, een familielid, een vriendin of de kapster kwijt. Nu kun je heel Nederland ermee bereiken en als het even meezit kom je er ook nog mee op televisie.

Over een tijdje hebben we in Nederland een roetpiet met regenboogstrepen, een zwarte paashaas in een geil strak rubberen motorpakje die een andere paashaas lekker op de billen slaat met een zweepje, een Sinterklaas met een keppeltje en alleen aan de kerstman hoeft niets te veranderen want die heeft zijn ballen en zijn piek al in een boom hangen.

Beste Nederlanders. Maak je toch niet zo druk over futiliteiten. Het is echt niet goed voor je hart. Kijk, als je er iets van zegt dat in januari, vlak na de kerst al de paaseitjes in de schappen worden gedumpt bij de supermarkten en het Kruidvat, dan is dat logischer dan dat je je druk maakt over een gezin van paashazen.

Juliëtte en Charles Paashaas gaan in ieder geval normaler met hun kinderen Richie en Inez om dan veel andere ouders. Die maken hun kinderen wijs dat de eieren worden gebracht door paasklokken met vleugeltjes. Of door een andere haas met een mandje op zijn rug. Kinderen moeten ook alles maar geloven. Sinterklazen die met hun paarden over daken rijden, kerstmannen die door de lucht vliegen met een wagen die wordt voortgetrokken door rendieren. Iemand die na drie dagen uit de dood opstaat. Het is nogal wat.

Gelukkig kunnen kinderen daar heel goed mee omgaan. Kinderen zijn niet gek. Ze weten ook wel dat sprookjes niet echt zijn en zolang er iets aan vast zit zal je ze niet horen. Het zal kinderen worst zijn of de paashaas homo is of niet . Zolang de eitjes maar lekker smaken. Wat dat betreft kunnen mensen als Chantal en Mirjam veel van de kinderen leren.