Rus geschrapt uit uitslag Spelen waar hij niet aan meedeed

heywoodu

Het Internationaal Olympisch Comité heeft weer eens vier sporters uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2012 geschrapt. De vier bleken positief getest te hebben op verboden middelen bij het hertesten van de stalen uit 2012. Niet geheel tegen de verwachtingen in gaat het om vier Russische sporters, die allemaal betrapt zijn op golden oldie Oral Turinabol, de anabole steroïde die Oost-Duitsland en de Sovjet-Unie in vroeger tijden al naar grote hoogten hielp.

De eerste is gewichtheffer Khadzhimurat Akkaev, die daarmee gediskwalificeerd wordt van Spelen waar hij niet aan meedeed. De wereldkampioen van 2011, goed voor olympisch zilver en brons in 2004 en 2008, was de grote favoriet voor goud in de klasse tot 105 kilogram. Vier dagen voor die wedstrijd moest hij 'vanwege een rugblessure' echter afzeggen, maar hij had al wel een plasje ingeleverd. Een positief plasje welteverstaan, zo bleek bij de hertesten.

De volgende is kogelslingeraarster Mariya Bespalova, die ondanks haar extra krachtbron niet verder kwam dan een elfde plek in Londen. Dat is nog vijf plekken beter dan collega Gulfiya Khanafeyeva, die ondanks inmiddels drie positieve dopingtesten niet verder komt dan een zilveren EK-medaille uit 2006. Hinkstapspringster Victoria Valyukevich, goed voor plek acht in Londen, moet haar daarmee verdiende olympische diploma inleveren en wordt ook uit de uitslag geschrapt.