Maxim is hard, man

Ik weet echt niet meer wat ik van Maxim Hartman moet denken. Ik zag hem onlangs bij Jinek, samen met Rutger Castricum. Hij wil samen met Rutger de verkiezingen gaan volgen in het nieuwe televisieprogramma ‘Rutger & Maxim kiezen partij’. Hij had eerder in die uitzending aangegeven dat hij politici helemaal niets vond. Het was dus vrij logisch dat Jinek vroeg waarom hij dan zo’n programma gaat maken. Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat het goede antwoord moest zijn: ‘Omdat ik mediageil ben’.

Maxim heeft een prima reputatie opgebouwd in diverse programma’s. Rembo & Rembo was erg populair. Ik keek er weliswaar nooit naar, want ik was geen jongere, maar wat ik erover hoorde was erg positief. Ik ben zelf al jaren lid van de VPRO omdat die omroep vaak tegen schenen aanschopte waar ik ook graag tegenaan wilde schoppen en ze brachten vernieuwende televisie. Dat niet iedereen die omroep zag zitten vond ik alleen maar leuk. Wat hadden ze in het verleden niet allemaal voor programma’s? De Fred Hachéshow, Barend Servet, Sjef van Oekel, Het Gat van Nederland en niet te vergeten Het Simplistisch Verbond met Koot en Bie. Later hadden ze Jiskefet en nu hebben ze Arjen Lubach. Maxim was iemand die bij die omroep thuishoorde.

Maxim Hartman was daar zeker op zijn plek. Dat is echter lang geleden. Hij heeft bij de commerciële omroep ook echt wel leuke programma’s gemaakt. Neem bijvoorbeeld het veel recentere ‘Nog meer voor mannen’. Ik keek er vrijwel nooit naar, maar ik zag bij De Wereld Draait Door of op YouTube wel eens een stukje langskomen en dat was allemaal ook best te pruimen. Ik heb dan ook nog steeds geen hekel aan Maxim, maar hij is al bijna net zo vaak op tv als Jort Kelder.

Het wordt de laatste tijd dus wat te veel van het goede. Ik zie hem regelmatig bij talkshows. Nou zijn er wel meer bekende Nederlanders die ik regelmatig bij talkshows zie, maar Maxim heeft zich zo langzamerhand een bepaalde pose aangemeten. Stelt iemand hem een vraag dan komt er altijd een onverwacht antwoord en dat is meestal negatief. Vragen ze hem bijvoorbeeld iets over de praalwagens bij het carnaval dan vindt hij het hele carnaval maar niets. Allemaal nutteloos gehos. Dit voorbeeld is verzonnen, maar het is om aan te geven hoe zijn reacties zijn als hem iets wordt gevraagd.

Hij doet interviews op vrijdag voor Studio Sport. Dat is omdat Studio Sport het nodig vindt om wat humor in de uitzendingen te brengen, want als ze het alleen van Tom Egberts moeten hebben, dan wordt het nooit wat met de humor. Maxim doet dat best aardig, maar er zitten altijd vragen bij die leuk zouden moeten zijn, maar het niet zijn. Hij doet echt niet René van der Gijp vergeten, ook al vind ik die ook vaak behoorlijk irritant.

En nu gaat hij dus samen met Rutger op stap. Ik ga natuurlijk de eerste keer kijken, want ik ben erg benieuwd hoe die samenwerking gaat worden. Volgens mij heeft Rutger helemaal geen Maxim nodig om de Haagse politici irritant te benaderen en ze te bedelven onder vragen die ze niet verwachten. Wat zou Maxim daar in ‘s hemelsnaam nog aan kunnen toevoegen?

Het verschil zit hem misschien in het soort vragen die ze stellen. Rutger is meer iemand die zich vastbijt in degene die hij aan de tand wil voelen. Zoals hij dat deed bij de heer Schulz na zijn uitspraken over Innocence of Muslims als voorzitter van het Europees Parlement. Hij wordt niet beledigend, maar stelt de vraag die Schultz niet wil beantwoorden en blijft dat doen, net zolang tot hij buiten de deur word gezet. Zoiets is niet de stijl van Maxim.

Ik zie Maxim meer rare vragen stellen aan de politici die ze in het kader van hun programma gaan interviewen. Zo zou hij aan Sharon Dijksma kunnen vragen waarom ze niet wat sexyer gekleed is om de kiezers voor zich te winnen. ‘Zo wordt het nooit wat met de PvdA, Sharon’. Dat is meer de stijl van Maxim.

Er gaan trouwens nog meer vreemde gasten op pad voor de Publieke Omroep. Danny Ghosen bijvoorbeeld. Hij gaat de niet-stemmers interviewen. Ik ben dus bang dat we de komende weken worden bedolven onder de verkiezingsprogramma’s op tv.

Dat Maxim zich ook beschikbaar heeft gesteld om aan een politiek gericht programma mee te doen verbaasde me echter het meest. Hoewel hij al een keer bij De Wereld Draait Door heeft verteld dat hij ’s nachts geen porno kijkt, zoals de meeste gezonde mannen, maar politieke filmpjes. Dat was ook weer zo’n typisch Maxim-antwoord. In dezelfde uitzending gaf hij aan dat hij zelf niet stemt omdat hij anarchist is. En dan gaat hij nu meewerken aan een programma dat heet: ‘Rutger en Maxim kiezen partij.’ Is hij dan ineens geen anarchist meer en gaat hij wel stemmen? Ik kan hem de laatste tijd niet meer zo volgen, maar ben bang dat het gewoon de aantrekkingskracht van het scherm op hem is. Ik verheug me echter nu al op het interview dat Rutger en Maxim zullen hebben met Jan Roos.