FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 november 2016

Hamilton: "Wanneer stopt Rosberg's geluk nou eens?"

Lewis Hamilton won zondag weliswaar de Grand Prix van Brazilië, de Britse Formule 1-coureur zag teamgenoot Nico Rosberg toch weer geluk hebben. De Duitser profiteerde perfect van een blunder van Red Bull, die de verkeerde bandenkeuze maakten voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo. Rosberg leek zonder die fout op weg naar een derde plek, maar werd uiteindelijk tweede. Daardoor heeft hij in Abu Dhabi genoeg aan een podiumplek om de wereldtitel te veroveren.

Na afloop van de race kreeg Hamilton te horen dat zijn teamgenoot, tevens rivaal in de strijd om de titel, opnieuw enig goed fortuin aan zijn kant had. "Ongelooflijk...wanneer eindigt dat eens? Red Bull maakte zo'n grote fout met die keuze. Mijn team vertelde me dat mensen naar binnen gingen voor intermediates en ik antwoordde al dat dat belachelijk was en dat ze weer naar binnen zouden moeten om terug te gaan naar wets", reageerde Hamilton.

"Zo geschiedde, jammer, maar daar kan ik natuurlijk niks aan doen. Verstappen had nog een briljante race en werd heel knap derde, maar het zou mooi zijn als ze bij de volgende race wat betere keuzes maken", moedigde Hamilton het team van Red Bull aan. Die volgende race, de slotrace van het seizoen, vindt over een kleine twee weken plaats in Abu Dhabi. 

Brendan Dassey toch op vrije voeten

Brendan Dassey komt toch vrij. De 27-jarige Amerikaan die wereldberoemd werd dankzij de Netflix-documentaireserie Making A Murderer mag het vervolg van zijn proces in vrijheid afwachten.

Dat besloot een rechter maandag, meldt The New York Times. Brendan werd in augustus vrijgesproken door een federale rechter. Hij zou toen binnen negentig dagen vrij komen, maar omdat het Openbaar Ministerie van de staat Wisconsin in beroep ging, moest Brendan in zijn cel blijven. Maandag besloot een federale rechter dat hij toch op vrije voeten komt.

Brendan heeft tien jaar achter tralies gezeten. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op Teresa Halbach. Brendan zou die moord hebben gepleegd met zijn oom Steven Avery. De serie Making A Murderer bracht aan het licht dat er tijdens het onderzoek naar de moord veel fouten zijn gemaakt.

Brendan Dassey toch op vrije voeten
Brendan Dassey toch op vrije voeten (Foto: BuzzE)

'Brad Pitt is goede man'

Marion Cotillard beschrijft Brad Pitt als een 'goede man'. "Hij is natuurlijk een geweldige acteur", zei de 41-jarige actrice tijdens een persbijeenkomst voor de film Allied, waarin ze samen met Brad speelt. "Hij is zo'n goed persoon dat het echt niet moeilijk is met hem te kunnen opschieten."

Marion en Brad leerden elkaar kennen tijdens de repetities voor de film over de Tweede Wereldoorlog. De Franse actrice was niet alleen onder de indruk van zijn persoonlijkheid, maar ook van zijn Franse accent. "Ik weet hoe moeilijk het is een andere taal te leren", zei ze tegen Entertainment Tonight. "Ik moest van Frans naar Engels en heb het soms nog steeds moeilijk met bepaalde klanken. Ik was erg onder de indruk van zijn Frans."

Marion liet verder weten uit te kijken naar de geboorte van haar tweede kind. Ook haar vijfjarige zoontje Marcel heeft er zin in grote broer te worden. "Hij is heel blij."

Marion Cotillard: Brad Pitt is goede man
'Brad Pitt is goede man' (Foto: BuzzE)

'Tienduizenden banen op de tocht in de City'

Het Britse vertrek uit de Europese Unie zet tienduizenden banen in de financiële sector van Londen op de tocht. Alleen al het verlies van de rol bij de afhandeling van effectentransacties in euro's ('clearing') kan zo'n 83.000 banen kosten in de City, meldde de Britse zakenkrant Financial Times maandag op basis van onderzoek van consultancybureau EY.

Het verlies zou de komende zeven jaar optreden bij een 'harde brexit', waarbij de Britten de toegang tot de Europese markt kwijtraken. Het verlies aan werkgelegenheid in de clearing-sector zou daarbij een sterk domino-effect hebben, waardoor volgens EY in totaal circa 232.000 Britse banen zouden worden bedreigd.

Londen heeft momenteel vooral een dominante rol in de afhandeling van derivatentransacties, ook in euro's. Vooral Frankrijk heeft er sinds de keuze voor de brexit op aangedrongen dat die activiteiten binnen de EU moeten plaatsvinden, onder toezicht van de Europese Centrale Bank.

'Tienduizenden banen op de tocht in de City'
'Tienduizenden banen op de tocht in de City' (Foto: ANP)

Microsoft investeert in windenergie

Microsoft gaat zijn serverpark in Cheyenne, Wyoming volledig draaien op windenergie. Om de vergroening mogelijk te maken, heeft de techgigant bijna 240 megawatt aan windenergie ingekocht bij verschillende leveranciers.

Door de investering kan Microsoft ook zijn klimaatdoelstelling voor de komende jaren aanscherpen. De Windowsmaker liet eerder dit jaar al weten dat het zo'n 44 procent van al zijn serverparken van groene stroom wil voorzien. Nu laat het bedrijf weten dat het in uiterlijk 2018 de helft van al zijn serverparken groen wil laten draaien. Rond 2020 moet het aandeel groene stroom gestegen zijn naar 60 procent.

Microsoft heeft inmiddels voor zo'n 500 megawatt aan windenergie voor handen. Daarnaast draait een aantal serverparken op zonne-energie en waterkracht.

Microsoft investeert in windenergie
Microsoft investeert in windenergie (Foto: BuzzT)

Archeologen vinden perfecte mummie in Luxor

Archeologen hebben in Luxor in een graf de gemummificeerde resten gevonden van de kamerdienaar van Thoetmosis III, befaamd farao in het Nieuwe Rijk van Egypte (1481-1425 v.C.). De mummie bevindt zich volgens de vinders in uitstekende staat.

Het archeologenteam bestond uit Spanjaarden en Egyptenaren, schrijft de Egyptische krant Ahram maandag. Ze vonden in de tombe aanvankelijk een houten doodskist, maar daarin bleek zich de mummie te bevinden. De vindplaats is in de zogenoemde Tempel van een Miljoen Jaar, bij al-Deir al-Bahari. Het ministerie van Oudheden in Caïro bestempelt de vondst als 'perfect'. De kamerdienaar heette volgens historici vermoedelijk Amenrenef.

Archeologen vinden perfecte mummie in Luxor
Archeologen vinden perfecte mummie in Luxor (Foto: ANP)

Haringvlietsluizen Rijksmonument

De Haringvlietsluizen tussen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten zijn aangewezen als Rijksmonument. Het is het eerste Deltawerk dat deze status krijgt.

"De Haringvlietsluizen staan voor onze succesvolle strijd tegen het water. En tegelijkertijd zijn het cultuurhistorische iconen die met recht de titel Rijksmonument verdienen", aldus minister Jet Bussemaker (Cultuur). Ze heeft maandag het bijbehorende rijksmonumentenbord overhandigd aan directeur-generaal Jan-Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat, dat eigenaar is van de sluizen.

De Haringvlietsluizen zijn tussen 1956 en 1970 gebouwd als onderdeel van de Deltawerken, die na de Watersnoodramp van 1953 werden aangelegd.

De Haringvlietdam met daarin de Haringvlietsluizen beschermt tegen hoogwater van de zee. De sluizen regelen het waterpeil volgens Rijkswaterstaat "op een manier die vergelijkbaar is met het open- of dichtdraaien van een kraan".

Haringvlietsluizen Rijksmonument
Haringvlietsluizen Rijksmonument (Foto: ANP)

Assange verhoord op ambassade Ecuador

Wikileaks-voorman Julian Assange is maandag verhoord in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen. Assange is onderwerp van een onderzoek in Zweden naar seksueel misbruik van twee vrouwen. Hij zou de vrouwen zes jaar geleden hebben lastiggevallen.

Het verhoor werd afgenomen door een Ecuadoraanse officier van justitie. De Zweedse hoofdaanklager, Ingrid Isgren, was daarbij aanwezig en stelde via de officier vragen aan Assange. Isgren was zo'n vier uur in de ambassade. Ze verliet het pand zonder vragen te beantwoorden.

Assange zocht vier jaar terug zijn toevlucht in de Ecuadoriaanse ambassade. Hij vreesde voor uitlevering aan Zweden, omdat hij bang was dat hij vanuit Zweden weer zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Die willen Assange vervolgen, omdat hij via Wikileaks een groot aantal geheime Amerikaanse diplomatieke berichten openbaar maakte.

Zweden probeert Assange al jaren te verhoren, maar tot dusver lukte dat niet. Isgren kreeg nu toestemming van Ecuador om Assange vragen te stellen. Met de bevindingen van Isgren in de hand gaat de Zweedse justitie bepalen of het onderzoek wordt voortgezet. De Zweedse advocaat van Assange, Per Samuelson, zei dat hij niet bij het verhoor aanwezig mocht zijn. "Ecuador weigert me binnen te laten en houdt vol dat de ondervraging zonder mijn aanwezigheid wordt voortgezet, tegen de zin van mijn cliënt", aldus Samuelson.

Assange verhoord op ambassade Ecuador
Assange verhoord op ambassade Ecuador (Foto: ANP)

Big Brother Award voor Edith Schippers

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de gemeente Rotterdam schenden onze privacy zodanig dat ze er een 'prijs' voor hebben gewonnen. Schippers krijgt de zogenoemde Big Brother Award omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken.

Initiatiefnemer van de prijs, Bits of Freedom, geeft daarnaast de zogeheten 'expertprijs', voor privacyschendingen die minder aandacht krijgen, aan de gemeente Rotterdam. De stad krijgt die omdat de gemeente op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren.

De winnaar werd maandagavond bekendgemaakt in Amsterdam. Er werden in totaal 4673 stemmen uitgebracht. Een meerderheid van 51 procent van die mensen maakte een keuze voor Schippers. Naast de minister waren dit jaar ook de AIVD en WhatsApp genomineerd. De AIVD was genomineerd omdat hoofd Rob Bertholee versleuteling wil beperken. Daarmee behandelt hij privacy en veiligheid als tegenpolen, aldus Bits of Freedom. WhatsApp wil gegevens van zijn gebruikers, in totaal meer dan een miljard mensen, delen met moederbedrijf Facebook.

Plasterk
De Big Brother Award ging vorig jaar naar minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) om zijn afluisterwet. De politie kreeg de expertprijs voor 'predictive policing', op basis van gegevens voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden.

Rotterdam liet in reactie op de expertprijs weten dat deze maatregel een van de instrumenten is die de stad gebruikt om de leefbaarheid in de wijken te vergroten. "We willen bijvoorbeeld voorkomen dat overlastgevers een woning betrekken in gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat", aldus wethouder Stedelijke Ontwikkeling Ronald Schneider. "Het is overigens geen permanente maatregel. Zodra de leefbaarheid verbetert, is er geen noodzaak meer voor."

Big Brother Award voor Edith Schippers
Big Brother Award voor Edith Schippers (Foto: BuzzT)

'ING vraagt loonoffer Belgisch personeel'

ING België is naar verluidt bereid minder medewerkers te ontslaan als blijvend personeel akkoord gaat met een lager loon. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zal de bank dat voorstel deze week op tafel leggen bij de start van de onderhandelingen over een sociaal plan.

Het financiële concern kondigde begin oktober aan dat er komende jaren wereldwijd 7000 banen moeten verdwijnen, waarvan 2300 in Nederland en 3500 in België. De ingreep, die bij onze Zuiderburen kan leiden tot zo'n 1700 gedwongen ontslagen, zorgde voor veel verontwaardiging bij het Belgische personeel van ING.

De Tijd zegt op basis van bronnen dat Rik Vandenberghe, de topman van ING België, er nu alles aan wil doen om het aantal ontslagen zoveel mogelijk terug te brengen. Zo zou er ook worden gedacht aan het beperken van de overuren om financiële ruimte te creëren.

ING België wilde tegenover de krant geen commentaar geven.

'ING vraagt loonoffer Belgisch personeel'
'ING vraagt loonoffer Belgisch personeel' (Foto: ANP)

CNN schoffeert blanke geweldsslachtoffers

Hoewel de media veel over geweld tegen minderheden schrijven, is geweld van boze Hillary-supporters tegen Trump-aanhangers ook aan de orde van de dag. Een CNN-commentator kon daar maandag echter geen medelijden voor opbrengen.

De dame, Symone Sanders geheten, werd gewezen op een in elkaar geslagen blanke Trump-supporter en reageerde neerbuigend met "O mijn God, arme blanken." Het fragment is hier te bekijken:

Het voorval waarnaar verwezen wordt gebeurde op woensdag. Een 49-jarige blanke man schuurde met zijn auto langs een andere auto, waarna de inzittenden van beide voertuigen uitstapten om verzekeringsgegevens uit te wisselen. Vrij direct werd de man uitgescholden voor Trump-supporter en zonder verdere redenen genadeloos in elkaar getrapt:

De Chicago Tribune vond de man enkele dagen later en interviewde hem. Dat interview is hier te zien:

"Oh my God! Poor white people!"

Wereldrecord Uruguayaanse voetballer na 28e transfer

Voetballer Sebastian Abreu heeft weer een nieuwe club. Dat geldt voor meer voetballers, maar voor de 40-jarige Uruguayaan is het inmiddels al zijn 28e transfer en dat is een nieuw wereldrecord voor professionele voetballers.

De lange loopbaan van Abreu begon ruim twintig jaar geleden in eigen land, bij Defensor. Via het Argentijnse San Lorenzo kwam hij bij Deportivo la Coruña terecht, waar hij onder meer met Roy Makaay tot in totaal vijftien duels kwam. In de jaren daarna werd hij uitgeleend aan clubs in Brazilië, Mexico en Uruguay, waar hij zijn volgende contract tekende. In 2008 kwam hij aan in Israël, maar tot een duel voor Beitar Jerusalem kwam het niet. 

Via het Griekse Aris Thessaloniki kwam Loco Abreu terecht bij Botafogo. In Rio de Janeiro groeide hij uit tot een ware held en bij Fogão beleefde hij dan ook de beste twee jaar uit zijn loopbaan. Hij speelde maar liefst 93 wedstrijden voor de club en trof 55 keer doel - meer dan bij welke andere club. In de finale van het staatskampioenschap van Rio de Janeiro besliste Abreu de wedstrijd met een penalty, waardoor hij helemaal niet meer stuk kon bij de fans.  

De goals van Loco Abreu bij Botafogo, de club waar hij in korte tijd uitgroeide tot een ware held (Bron: YouTube)

Toch ging de reis voor Abreu weer verder met een derde periode bij Nacional in zijn thuisland en huurcontracten in Argentinië en Ecuador. Dit jaar begon hij bij Sol de America, waardoor Paraguay ook van zijn lijstje gestreept kon worden. Na tien duels verkaste hij naar El Salvador, om voor Santa Tecla te spelen. Vijftien duels later vindt hij het nu wel welletjes geweest en is het tijd voor een nieuw avontuur. Abreu is teruggekeerd naar Brazilië om voor de oude club Bangu te spelen, in de vierde nationale divisie in het land. 

Overigens kan van Abreu van alles gezegd worden, maar hij maakt het vaak wel waar: na 23 verschillende clubs heeft hij slechts bij drie clubs niet gescoord. In twee gevallen, waaronder Beitar Jerusalem, komt dat doordat hij niet speelde en bij Figueirense kwam hij maar tot vijf duels. Scoren deed hij overigens ook voor het nationale elftal. Tussen 1996 en 2012 speelde hij zeventig interlands, waarin hij tot 26 treffers kwam. Op het WK van 2010 nam hij in de kwartfinale de beslissende strafschop: met een heuse 'Panenka' bezorgde hij Uruguay een plek in de halve eindstrijd tegen Nederland. 

Nieuwe mug ontdekt in Nederland

Muggenonderzoekers hebben in de omgeving van Doorwerth een voor Nederland geheel nieuwe muggensoort ontdekt. De steekmug was tot nu toe alleen bekend in koude streken zoals het noorden van Japan en Rusland en de noordelijke delen van Zweden en Noorwegen. Het is heel opmerkelijk dat een mug uit zulke koude gebieden Nederland heeft opgezocht, zegt entomoloog Sander Koenraadts van de Wageningen Universiteit maandag.

De Culiseta bergrothi is verschillende keren gevangen in een muggenval bij een boerderij in Doorwerth. In het kader van een Europees onderzoek naar de verspreiding van muggen zijn dergelijke vallen in Nederland, Italië en Zweden geplaatst. In Nederland zijn in de vallen in totaal veertien verschillende soorten muggen gevangen.

Door de klimaatverandering vinden biologen tegenwoordig vaker soorten die eigenlijk in veel warmere streken thuishoren. Waarom nu een mug uit een veel kouder gebied in Nederland is gevonden moet nog nader worden uitgezocht volgens Koenraadts. De nieuwe mug zal volgens hem niet veel overlast veroorzaken, want het beest steekt bij voorkeur rundvee en draagt geen ziekteverwekkers bij zich.

Nieuwe mug ontdekt in Nederland
Nieuwe mug ontdekt in Nederland (Foto: ANP)

Afscheidstour Aerosmith slaat Nederland over

Aerosmith komt vooralsnog niet naar Nederland om afscheid te nemen van de fans. De Amerikaanse rockband maakte maandag de data voor de Aero-Vederci Baby! The 2017 European Farewell Tour bekend.

Steven Tyler en co trappen het Europese deel van hun afscheidstournee in mei af in Israël. Vervolgens trekt het vijftal langs onder meer Rusland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje naar Zwitserland. Daar geeft Aerosmith op 5 juli zijn laatste show op Europese bodem. Kaarten voor de concerten zijn vanaf 18 november te verkrijgen.

"Het is al drie jaar geleden sinds we door Europa hebben getourd", zegt Joe Perry. "Ik spreek namens de hele band als ik zeg dat we niet kunnen wachten weer die kant op te komen." De heren hebben net een tournee door Zuid-Amerika achter de rug. "De band is op dit moment niet te stoppen", weet frontman Steven Tyler.

Afscheidstour Aerosmith slaat Nederland over
Afscheidstour Aerosmith slaat Nederland over (Foto: BuzzE)

'PvdA zonder andere leider geen factor'

De PvdA moet zijn boodschap en leiderschap veranderen, anders zal de partij in maart bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer 'geen factor' zijn. "Dan gaan Wilders en Rutte het uitmaken."

Dat zei Lodewijk Asscher maandagavond in het eerste debat om het lijsttrekkerschap van de PvdA met Diederik Samsom. In een theater in de Haagse Schilderswijk gingen ze voor ongeveer 350 mensen in discussie.

Vooral Asscher probeerde het verschil met de huidige partijleider bloot te leggen. "Er is behoefte aan een ander soort leiderschap." Volgens hem willen mensen 'principes en waarden zien die niet onderhandelbaar zijn'.

Samsom zei dat hij nog veel strijdlust en passie heeft om de partij nog eens te leiden. Hij ziet maar een meningsverschil met zijn rivaal: "Lodewijk wil mij weg en ik wil blijven. Verder is er geen verschil."

'PvdA zonder andere leider geen factor'
'PvdA zonder andere leider geen factor' (Foto: ANP)

Van der Steur mag antiquariaat aanhouden

Minister Ard van der Steur heeft, anders dan werd gesteld bij zijn benoeming, nog altijd een zakelijk belang in een antiquariaat. Premier Mark Rutte schrijft in een brief aan de Kamer dat het de bewindsman niet is gelukt om van de vof waarin hij vennoot is een bv te maken. Omdat de belangen volgens de minister-president niet botsen met het werk van Van der Steur laat hij het er bij zitten.

Rutte schreef bij de benoeming van Van der Steur als minister van Veiligheid en Justitie dat hij in overleg met de landsadvocaat afstand zou nemen van het antiquariaat door de vof onder te brengen in een bv. De premier ging er destijds van uit dat dit al was gebeurd, maar hij moet nu op die woorden terugkomen. Volgens Rutte is voor een wijziging van de zakelijke verhoudingen de instemming van alle vennoten nodig en dat is niet gelukt.

Van der Steur mag antiquariaat aanhouden
Van der Steur mag antiquariaat aanhouden (Foto: ANP)

Oud-Rabohandelaar ontloopt gevangenisstraf

Liborfraudeur en voormalig handelaar van Rabobank Paul Robson, die de Amerikaanse justitie hielp bij de veroordeling van twee oud-collega's, hoeft niet de bak in voor zijn rol in het Liborschandaal. Dat heeft een rechtbank in New York maandag bepaald.

Paul Robson had eerder al zelf toegegeven dat hij had gesjoemeld met het belangrijke rentetarief Libor. De vroegere collega's tegen wie hij getuigde, Anthony Allen en Anthony Conti, kregen eerder wel celstraffen toebedeeld, van respectievelijk twee en één jaar. Robson deed bij hun proces de opmerkelijke onthulling dat de handelaren vroeger elke dag "It's Libor time" riepen, vlak voordat ze de door hun gemanipuleerde rentetarieven indienden.

Rabobank schikte in 2013 met toezichthouders in Nederland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De bank betaalde destijds een boete van 774 miljoen euro voor manipulatie van zowel de Libor- als de Euriborrente. Een woordvoerder van het financiële concern wilde geen commentaar geven.

Paul Thompson, een andere oud-handelaar van Rabobank, werd vorige week in verband met de hele kwestie nog veroordeeld tot drie maanden achter de tralies.

Oud-Rabohandelaar ontloopt gevangenisstraf
Oud-Rabohandelaar ontloopt gevangenisstraf (Foto: ANP)

Nederlandse toeristen vast na aardbeving

Ongeveer zestig Nederlandse toeristen zitten vast in de Nieuw-Zeelandse kustplaats Kaikoura. De plaats is door de aardbeving van dit weekeinde volledig afgesloten van de buitenwereld omdat aardverschuivingen de toegangsweg blokkeren.

Het gaat om mensen die individuele rondreizen hebben geboekt bij het reisbureau Travel Essence, zo bevestigt een woordvoerder van het reisbureau berichtgeving van BNR Nieuwsradio. "We hebben met iedereen contact gehad en alle mensen zijn ongedeerd." Er is een marineschip onderweg naar Kaikoura om de toeristen via zee te evacueren. Maar volgens Travel Essence duurt het zeker tot dinsdagavond (Nederlandse tijd) voordat het vaartuig daar aankomt.

Het plaatsje ligt aan de oostkust van het Zuidereiland, ongeveer 180 kilometer ten noorden van Christchurch. Het is bijzonder populair bij toeristen omdat vanaf deze plek onder meer walvissen en dolfijnen kunnen worden gespot. In totaal zijn er ongeveer 1200 toeristen in de plaats vast komen te zitten.

"Kaikoura is alleen bereikbaar via een tweebaansweg langs de kust, met aan één kant bergen", aldus de woordvoerder. "Door de aardverschuivingen is die weg dicht en kan niemand er meer in of uit." Een aantal onderkomens van toeristen zijn beschadigd geraakt door de aardbeving, maar alle Nederlanders hebben volgens het reisbureau een dak boven hun hoofd.

Door de schokken is ook de waterleiding en de riolering van Kaikoura kapot. Vooralsnog levert dat echter geen problemen op.

Nederlandse toeristen vast na aardbeving
Nederlandse toeristen vast na aardbeving (Foto: ANP)

Ministerie stopt 7 miljoen in snelfietsroutes

Om het (elektrische)fietsgebruik in de regio Haaglanden te stimuleren, stopt het ministerie van Infrastructuur en Milieu maximaal 7,7 miljoen euro in vijf nieuwe fietssnelroutes. De hoop is dat het een alternatief wordt voor de auto in de spits.

Twee snelfietsroutes tussen Leiden en Den Haag hebben voor een stijging van 15 tot 25 procent van het aantal fietsers geleid. De vijf nieuwe routes moeten eind volgend jaar klaar zijn. Het ministerie betaalt de helft van de kosten, de provincie Zuid-Holland en gemeenten nemen het andere deel voor hun rekening.

Ministerie stopt 7 miljoen in snelfietsroutes
Ministerie stopt 7 miljoen in snelfietsroutes (Foto: ANP)

Congo weert buitenlandse media

De regering van Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa) wil buitenlandse media die nieuws in het land uitzenden gaan verbieden. Onder andere de BBC en Deutsche Welle worden daardoor getroffen. Deze buitenlandse media hebben zich ontpopt als stem voor de oppositie, aldus minister van Communicatie Lambert Mendé.

In het vervolg mogen de zenders alleen nieuws brengen als ze daarvoor gebruikmaken van lokale media. Naast de BBC en Deutsche Welle worden ook de Franse radiozender RFI en televisiezender TV 5 Monde getroffen.

De oppositie krijgt bij de buitenlandse media meer aandacht dan bij de streng gecontroleerde staatsomroep. De oppositie wil dat president Joseph Kabila van het toneel verdwijnt. Zijn ambtstermijn loopt vlak voor kerstmis af, maar hij is niet van plan de macht af te staan.

Brit wil Atlantische Oceaan zwemmend oversteken

Een Brit wil als eerste mens ooit de Atlantische Oceaan zwemmend oversteken. De 38-jarige Ben Hooper is zondag gestart in het Senegalese Dakar. Hij heeft zich tot doel gesteld om de 3000 kilometer naar Brazilië te zwemmen. Hooper wil niet alleen een record vestigen, hij wil ook aandacht vragen voor een goed doel.

De voormalige agent zwemt de komende vier maanden elke dag twaalf uur achter elkaar. Hij krijgt te maken met allerlei gevaren bij zijn oversteek, zoals golven van ruim zes meter hoog en hij moet rekening houden met kwallen en haaien. Om die laatste het hoofd te kunnen bieden draagt Hooper een speciaal pak dat hem onzichtbaar maakt voor de dieren.

De avontuurlijke zwemmer wordt begeleid door een team dat met een boot in de buurt blijft. Daarnaast reist er een arts mee, evenals een toezichthouder van het Guinness Book of Records.

Brit wil Atlantische Oceaan zwemmend oversteken
Brit wil Atlantische Oceaan zwemmend oversteken (Foto: ANP)

Burger King bezorgt Whoppers bij mensen thuis

Burgers en friet van Burger King worden in Nederland voortaan ook bij de mensen aan huis afgeleverd. De fastfoodketen heeft daarvoor een deal gesloten met maaltijdbesteldienst Thuisbezorgd.nl. Het bezorgen gebeurt voorlopig wel alleen vanuit de vestigingen in Den Haag en Emmen.

Thuisbezorgd.nl, onderdeel van het beursgenoteerde Takeaway.com, zegt dat het streven is om het aantal filialen dat bezorgt snel op te voeren. In diverse andere landen is het ook al mogelijk om eten van Burger King thuisbezorgd te krijgen. De keten wil die dienst graag uitbreiden voor de klanten in Nederland.

Burger King bezorgt Whoppers bij mensen thuis
Burger King bezorgt Whoppers bij mensen thuis (Foto: ANP)

Strengere maatregelen tegen vogelgriep

Het ministerie van Economische Zaken neemt strengere maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Zo mogen stallen met pluimvee vanaf maandag niet meer door buitenstaanders worden bezocht en mogen bezoekers van kinderboerderijen en dierentuinen niet meer in contact komen met de vogels.

De afgelopen dagen werden in verschillende delen van Nederland tientallen dode vogels gevonden die mogelijk besmet waren met vogelgriep. Van een aantal van deze dieren, gevonden in Monnickendam, is inmiddels vastgesteld dat het om de voor dieren zeer besmettelijke variant H5N8 ging. Sinds woensdag geldt al een landelijke ophok- en afschermplicht voor alle vogels die commercieel gehouden worden omdat in andere landen wilde vogels met dit type vogelgriep zijn aangetroffen.

Strengere maatregelen tegen vogelgriep
Strengere maatregelen tegen vogelgriep (Foto: ANP)

240 dagen cel voor zeer grote DDoS-aanval

De 39-jarige Amsterdamse hacker Sven Olaf K. is maandag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 240 dagen waarvan 185 dagen voorwaardelijk voor de grote DDoS-aanval in maart 2013. Die aanval was op het netwerk van het Amerikaanse internetbedrijf Spamhaus.

K. had al 55 dagen vastgezeten in voorarrest. Daarom hoeft hij niet terug naar de gevangenis. De straf valt redelijk laag uit, omdat hij lang heeft moeten wachten op zijn proces en vonnis. Bovendien heeft K. "meer hinder dan schade veroorzaakt, er is niet iets blijvend kapot", aldus de rechtbank.

De officier van justitie had 365 dagen cel geëist, waarvan 310 dagen voorwaardelijk. Ook dan had K. niet meer naar de gevangenis hoeven gaan.

Het was een van de grootste aanvallen ooit. K. heeft hiermee "het goed functioneren van het internet in gevaar gebracht en daarmee de belangen van een groot aantal particulieren, bedrijven en instellingen", aldus de rechtbank.

K. werd in 2013 in Spanje opgepakt en daarna aan Nederland uitgeleverd.

Het doelwit van de aanval, Spamhaus, houdt spamdatabases bij. Providers kunnen die gebruiken voor hun spamfilters. K. is een van de mensen achter provider CyberBunker, die onderdak zou bieden aan spammers, malware en oplichters. Spamhaus blokkeerde de klanten van CyberBunker. Uit wraak voerde K. met een paar anderen de DDoS-aanval uit. K. reed met een speciaal geprepareerd busje vol computers en antennes door Spanje.

240 dagen cel voor zeer grote DDoS-aanval
240 dagen cel voor zeer grote DDoS-aanval (Foto: BuzzT)

Duitse politie pakt 'thuiszorgcriminelen' op

De Duitse politie verdenkt meer dan tweehonderd personen die actief zijn in de thuiszorg van fraude op grote en nationale schaal. Bij invallen op meerdere plaatsen zijn verdachten opgepakt en zijn wapens gevonden, meldde het Openbaar Ministerie maandag in Düsseldorf.

De politie doet in deze zaak al sinds 20 september met circa vijfhonderd man onderzoek. In meer dan honderd plaatsen is huiszoeking gedaan. Drie hoofdverdachten zijn in Duitsland gearresteerd en een vierde is in Moskou aangehouden. Onder de verdachten zouden relatief veel Russen zijn. In mei al hebben volgens het blad Focus een aantal gemeentelijke verzekeringsinstellingen geklaagd over verdachte praktijken van Russische ondernemingen in de thuiszorg.

De 'thuiszorgcriminelen' zouden op grote schaal sociale verzekeringsinstellingen oplichten met behulp van rekeningen voor niet-geleverde diensten. De oplichters hebben gebruik gemaakt van nepbedrijven en zouden al zeker 7 miljoen euro hebben buitgemaakt.

Duitse politie pakt 'thuiszorgcriminelen' op
Duitse politie pakt 'thuiszorgcriminelen' op (Foto: ANP)

'Touchscreens belachelijk voor desktop'

Waar de concurrentie aan de lopende band touchscreens in desktops en laptops stopt, kiest Apple er voor om alleen tablets en smartphones met een aanraakgevoelig scherm uit te rusten. Marketingbaas Phil Schiller laat bij Backchannel weten dat touchscreens 'een belachelijk idee' zijn voor vaste computers en laptops.

Schiller zegt dat Apple touchscreens in MacBooks en iMacs heeft uitgeprobeerd, maar dat het telkens tot frustratie leidde. Volgens de Apple-veteraan is het helemaal niet handig om met je arm naar een beeldscherm te moeten bewegen als er nog een toetsenbord tussen zit. In een laptop is die afstand misschien nog wel te overzien volgens Schiller, maar hij voegt er aan toe dat een muis en toetsenbord op een laptop veel meer toegevoegde waarde hebben dan een touchscreen.

Apple bracht onlangs laptops uit met een aanraakgevoelige strip op het toetsenbord. De TouchBar past zich aan aan de programma's die de gebruiker open heeft staan op zijn of haar MacBook Pro.

CabaretiŤre door Trumpets weggejoeld

De linkse Afro-Amerikaanse cabaretière Wanda Sykes stak zondag de draak met Donald Trump, maar werd door het publiek uitgejouwd. Daarop begon ze de aanwezigen ogenblikkelijk uit te schelden. Dat blijkt uit videobeelden die op Twitter werden geüpload.

"Ik weet zeker dat dit niet de eerste keer is dat we een racistische, seksistische, homohatende president hebben gekozen", stelde mevrouw Sykes. Toen het publiek begon te joelen werd ze direct boos: "Krijg de klere, klootzakken, jullie allemaal. Fuck you, you, you you and you."

Van grappigheid was vervolgens weinig sprake meer. Nadat onderstaande beelden werden opgenomen, stormde ze boos het podium af, maar niet voordat ze het publiek haar middelvinger had opgestoken.

Noemenswaardig is overigens dat het voorval gebeurde in het liberale Boston in de overwegend Democratische staat Massachusetts.

'Guardians of the Galaxy krijgt Telltale-behandeling'

Het is alweer een tijdje terug, maar Marvel en Telltale Games hebben vorig jaar een samenwerking aangekondigd. Nu lijkt eindelijk duidelijk wie daarin centraal staan: de Guardians of the Galaxy.

Afgelopen maand vond er een staking plaats voor voice-actors. Nu heeft SAG-AFTRA, een vakbond voor acteurs, een lijst uitgebracht met projecten die hierdoor beïnvloed zijn. Met uiteraard daarop het onaangekondigde Guardians of the Galaxy - The Video Game, gemaakt door hetzelfde bedrijf als The Walking Dead: Season 3.

Telltale Games is bekend van hun interactieve verhalen van bestaande franchises, vaak verdeeld over meerdere afleveringen. Zo hebben ze al hun interpretatie van onder andere The Walking Dead, Game of Thrones, Borderlands, Minecraft en de Fables-comics uitgebracht.

Er is verder niets bekend over data of platforms, maar de film Guardians of the Galaxy Vol. 2 zou in april 2017 het levenslicht moeten zien, het is dus waarschijnlijk dat de game rond dezelfde tijd zal worden uitgebracht. De verwachting is dat op 1 december, tijdens de Video Game Awards, de game officieel tentoon wordt gesteld.

Toetredingsgesprekken met Turkije verdelen EU

De 28 lidstaten van de Europese Unie zijn verdeeld over de gesprekken over toetreding van Turkije. Dat bleek maandag in Brussel bij een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken.

De Oostenrijkse minister Sebastian Kurz herhaalde dat hij vindt dat voor Turkije geen plaats is in de EU en de onderhandelingen moeten worden afgebroken. Ook Luxemburg vindt dat. De Britse minister Boris Johnson stelde echter dat Turkije niet in een hoekje moet worden geduwd. "We moeten niet te sterk reageren op een manier die tegen onze collectieve belangen is."

Landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland vinden ook dat stoppen te veel schade zou aanrichten. Daarbij speelt mee dat Turkije heeft gedreigd de vluchtelingendeal van maart te torpederen. Turkije neemt volgens dat plan vluchtelingen terug uit Griekenland, in ruil voor extra financiële steun en voor afspraken over visumvrij reizen voor Turken in de EU.

Koenders

"Dit proces moeten we stap voor stap doorlopen, maar tegelijkertijd wel helder zijn over onze rode lijnen, zoals de doodstraf", aldus minister Bert Koenders. "We hebben alle reden om Turkije kritisch te blijven volgen, juist omdat Turkije van enorm belang is op de terreinen veiligheid en migratie. We zullen daar scherp op toezien. De bal ligt bij Turkije om te laten zien welke kant het op wil."

Een eventueel besluit komt op dinsdag 13 december aan de orde, als ministers de EU-top van later die week in Brussel voorbereiden.

De Europese Commissie stelde woensdag in een voortgangsrapportage over het toetredingsproces dat Turkije zich sinds de verijdelde staatsgreep van juli heeft verwijderd van Europa en "significante vooruitgang"moet boeken. In het Europees Parlement zijn steeds meer voorstanders van het staken van de onderhandelingen, onder wie Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA).

Toetredingsgesprekken met Turkije verdelen EU
Toetredingsgesprekken met Turkije verdelen EU (Foto: ANP)

Teambaas Mercedes: "Verstappen verbuigt natuurwetten"

Er waren na afloop van de Grand Prix van Brazilië maar weinig mensen die niet laaiend enthousiast waren over Max Verstappen. Ook de teambaas van Mercedes, Toto Wolff, was zeer onder de indruk van het optreden van de jonge Nederlander. 

"Na de race kwam ik Toto tegen, en hij zei me dat zijn jongens weliswaar een en twee werden, maar dat het de grote Verstappenshow was", sprak vader Jos Verstappen na de race. Tegenover de verzamelde media gaf Wolff zelf ook zijn mening: "Dit was een ongelooflijke staaltje rijden wat hij heeft laten zien, dit was puur entertainment. Verstappen was bezig om de natuurwetten te verbuigen", klonk het vol lof.

Dat Mercedes onder de indruk was van Verstappen was al vroeg in de race duidelijk. De Nederlandse Red Bullcoureur passeerde Nico Rosberg en nam de tweede plek over van de Duitser, waarna het team op Twitter gelijk de loftrompet stak. "We zouden het veel liever niet hoeven zeggen...maar dat was een briljante actie!", gevolgd door "We kunnen niks anders dan een hele diepe buiging maken" op het moment dat de Nederlander de ene na de andere rijder inhaalde. "Eerlijk is eerlijk, dat was een ongelooflijke race", sloot het team af als antwoord op Verstappen's inhaalrace. 

EO vraagt fans te bidden voor zieke Knevel

EO-coryfee Andries Knevel is ernstig ziek. De 64-jarige presentator heeft in Bolivia een ernstige legionellabesmetting opgelopen. Dat meldt de omroep op haar website.

Hij is vermoedelijk ziek geworden tijdens de opnames van het programma EO Metterdaad. Knevel ligt momenteel op de intensive care van een niet nader genoemd ziekenhuis.

De EO roept leden op om te bidden voor hem en zijn familie. Ook suggereert de EO kaarten te sturen om het medeleven aan de zieke coryfee te betuigen.

EO vraagt fans te bidden voor zieke Knevel
EO vraagt fans te bidden voor zieke Knevel (Foto: BuzzE)

Zo. Nu eerst een nieuwe slogan

Bavaria stopt met de bekende slogan 'Zo. Nu eerst een Bavaria'. De Brabantse bierbrouwerij vond het na dertig jaar tijd voor een modernere boodschap en lanceerde maandag zijn nieuwe, internationale reclamecampagne.

De naar eigen zeggen grootste onafhankelijke familiebrouwerij ter wereld wil met de nieuwe slogan 'Welcome to the Family' de kracht van bier als verbindende factor benadrukken. "Bier verbroedert en brengt mensen samen. Daarom willen we deze universele boodschap uitdragen. Eerst in Nederland en vervolgens in alle landen waar Bavaria actief is", zegt marketingdirecteur Pieter Swinkels.

Afgelopen zomer verloor Bavaria een rechtszaak tegen internetbedrijf Your Hosting dat reclame maakte met de slogan 'Zo. nu eerst naar de cloud.' De rechtbank was het in eerste instantie nog met Bavaria eens dat die zin te veel leek op de slogan van Bavaria, maar de brouwer verloor het hoger beroep.

Zo. Nu eerst een nieuwe slogan
Zo. Nu eerst een nieuwe slogan (Foto: ANP)

'Verdrag met OekraÔne werpt vruchten af'

De Europese Unie is tevreden over de uitvoering van het associatieverdrag met Oekraïne dat op 1 januari voorlopig en deels in werking trad. De voortgang bespoedigt de politieke samenwerking en economische integratie tussen beide partijen, stelden de 28 EU-minister van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel.

De verklaring van de ministers maakt geen melding van het ontbreken van de Nederlandse ratificatie, de reden dat vooralsnog alleen het handelsdeel van het verdrag van kracht kan zijn.

Premier Mark Rutte probeert zijn collega's er volgende maand van te overtuigen dat aan het verdrag een verklaring wordt gehecht waarin tegemoet wordt gekomen aan de Nederlanders die in april in een referendum nee zeiden tegen het verdrag. Daarin zou onder meer moeten komen te staan dat het verdrag geen opstapje is naar het EU-lidmaatschap en geen veiligheidsgaranties biedt.

De EU-ministers bespraken maandag het zogeheten Oostelijk Partnerschap. In dat verband worden sinds 2009 de banden met Georgië, Oekraïne, Moldavië, Armenië, Wit-Rusland en Azerbeidzjan aangehaald. Met de drie eerstgenoemde landen zijn associatie-akkoorden gesloten. Inwoners van Moldavië mogen al visumvrij naar de EU reizen. Oekraïne en Georgië is dit ook in het vooruitzicht gesteld maar vooralsnog zijn er bureaucratische en politieke obstakels.

Over een jaar wordt het partnerschap op een gezamenlijke top in Brussel geëvalueerd en mogelijk versterkt.

EU: verdrag met Oekraïne werpt vruchten af
'Verdrag met Oekraïne werpt vruchten af' (Foto: ANP)

Peter Jan Rens krijgt realitysoap bij RTL

Presentator, schrijver en voormalig fysiotherapeut Peter Jan Rens krijgt zijn eigen realityserie bij RTL5. Dat heeft een woordvoerster van de zender gemeld.

De serie is vanaf begin 2017 wekelijks te zien op de zender. De zegsvrouw kan niet melden hoelang de reeks wordt uitgezonden. Virginia van Eck, de vrouw met wie de 66-jarige Rens een 2-jarig kind heeft, zal ook in het programma te zien zijn.

De focus van de serie ligt vooral op hun stormachtig samenzijn, stelt RTL. Het tweetal verbrak al meerdere malen de relatie. Rens is vooral bekend van de Grote Meneer Kaktus Show, die tot 1993 te zien was bij Veronica en de VARA.

Peter Jan Rens krijgt realitysoap bij RTL
Peter Jan Rens krijgt realitysoap bij RTL (Foto: BuzzE)

Douane vindt oude sok van 1,5 ton

Medewerkers van de douane in het Duitse Dresden hebben in de wasruimte van een passagierstrein achter de wand een oude sok tevoorschijn gepeuterd waarin 1 kilo cocaïne was geperst. Marktwaarde: 150.000 euro.

Een beambte ontdekte 'een donkere stoffen bal' achter een spleet van de wandbedekking. Een te hulp geroepen drugshond bevestigde het vermoeden. Het ging om een flinke herensok, waarin twee pakjes met elk een pond cocaïne waren geduwd. De douane kon geen reiziger met de drugs in verband brengen. De vondst werd gedaan in de trein van Praag - via Duitsland - naar Zürich.

Douane vindt oude sok van 1,5 ton
Douane vindt oude sok van 1,5 ton (Foto: ANP)

School weigert Dave Roelvink op feest

Het Montessori College in Arnhem heeft Dave Roelvink geweigerd als dj op een groot schoolfeest. Roelvink zou komen draaien op een schoolfeest, maar ouders van de scholengemeenschap maakten duidelijk het optreden van de omstreden Roelvink niet op prijs te stellen.

Een woordvoerder van de school heeft een bericht van De Gelderlander bevestigd. Er zouden zich na de aankondiging van het optreden zeker veertig ouders hebben gemeld die niet wilden dat Roelvink voor hun kinderen zou optreden. Roelvinks boeker bevestigt dat ouders hebben geklaagd over het voorgenomen optreden van Dave. "Ik begrijp het standpunt van de school ook wel."

De boeker baalt van alle aandacht voor het afgelaste optreden. "Van de acht succesvolle optredens die hij afgelopen weekeinde heeft gegeven, hoor je niets. Daarvan waren er ook een aantal op jeugdfeesten."

Werkstraf
Tegen Roelvink loopt momenteel een rechtszaak. Hij staat terecht voor een juwelendiefstal en het verspreiden van een seksfilmpje dat hij maakte in een bubbelbad. Het meisje in het filmpje stelde hier geen toestemming voor te hebben gegeven.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze week een werkstraf van 240 uur tegen de BN'er en een schadevergoeding van 23.000 euro. De school overweegt Roelvink alsnog te vragen voor het feest als hij wordt vrijgesproken.

School weigert Dave Roelvink op feest
School weigert Dave Roelvink op feest (Foto: BuzzE)

'Qatar mogelijke kandidaat voor Olympische Spelen'

De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft gezegd dat hij Qatar ziet als prima kandidaat om in de toekomst de Olympische Spelen te organiseren. De Duitser is in het land onder meer op bezoek bij de Aspire Academy, waar jonge sporters een opleiding en sporttraining krijgen.

"Ik kan me voorstellen dat Qatar op een dag met een sterke kandidatuur komt om de Spelen te organiseren", vertelde Bach. De Qatarese hoofdstad Doha meldde zich eerder al aan als gaststad voor de Spelen van 2016 en 2020, maar haalde de eindfase van de selectie niet. In de afgelopen jaren werden veel grote toernooien in het land gehouden, zoals WK's boksen, handbal en - dit jaar - wegwielrennen. In 2019 vindt het WK atletiek plaats in Doha en drie jaar later strijkt zelfs het WK voetbal er neer.

De procedure voor steden om zich aan te melden voor de Zomerspelen van 2024 is in volle gang, maar volgens Bach is dat nog te vroeg voor een echt goede poging van Qatar. "We zijn nu met name op 2024 gericht en speculeren nog niet over de jaren daarna", aldus Bach, die onder de indruk was van de Aspire Academy. "Dit is een van de hoogtepunten in de wereld als het gaat om de combinatie van educatie, wetenschappelijke mogelijkheden en het groeien in de sport." De bekendste atleet van de academie is zonder meer hoogspringer Mutaz Essa Barshim, die in Londen olympisch brons won en in Rio de Janeiro dit jaar zilver veroverde.

Kim Kardashian overweegt draagmoeder

Kim Kardashian wil graag een derde kind en overweegt een draagmoeder om dit te verwezenlijken. Een derde zwangerschap zou riskant zijn voor de realityster.

In de nieuwste aflevering van de realityserie Keeping Up With The Kardashians, waar Gossip Cop verslag van doet, was zondagavond te zien hoe Kim haar opties afweegt. Een dokter en een specialist vertellen haar dat er tijdens een derde zwangerschap complicaties zouden kunnen optreden. Kim geeft ook toe te twijfelen over een derde kind, omdat ze al twee zware zwangerschappen en bevallingen heeft gehad.

Wanneer Kims oudere zus Kourtney haar vraagt of ze van plan is een draagmoeder te gebruiken, antwoordt ze: "Ik wil natuurlijk mijn eigen baby, maar ik weet eerlijk waar niet of mijn lichaam het aan kan." Ook over draagmoeders twijfelt Kim nog, omdat ze er niet genoeg van af zegt te weten. Ook zegt ze bang te zijn dat ze minder van de baby zal houden wanneer ze de zwangerschap niet zelf doorstaat.

Kim en haar man Kanye West hebben een dochtertje, North, en een zoontje, Saint.

Kim Kardashian overweegt draagmoeder
Kim Kardashian overweegt draagmoeder (Foto: BuzzE)

Herstart kernreactor Tihange maand uitgesteld

De omstreden Belgische kernreactor Tihange 1 gaat pas vanaf 31 december weer stroom leveren. Het herstarten van de reactor, niet ver van Maastricht, is wegens herstelwerkzaamheden een maand uitgesteld. Dat meldt exploitant Engie Electrabel maandag op zijn website.

De reactor werd begin september stilgelegd, nadat bij werkzaamheden een niet-nucelair gebouw was beschadigd. Tihange 1 was na maanden onderhoud toen nog net geen maand in bedrijf.

Of het uitstel voor elektriciteitsproblemen gaat zorgen in de winter is nog onduidelijk. De Franse netbeheerder RTE waarschuwde vorige week voor een tekort aan stroom vanwege de tijdelijke sluiting van kernreactoren.

Van de zeven Belgische reactoren in Tihange en Doel draaien er nu vier. Doel 1 wordt maandagmiddag weer opgestart na een onderhoudsbeurt, aldus Engie, en Doel 3 op 4 december. In Nederland, Duitsland en Luxemburg wordt met onrust gekeken naar de volgens hen onveilige centrales, waarvan de levensduur is verlengd tot 2025.

Herstart kernreactor Tihange maand uitgesteld
Herstart kernreactor Tihange maand uitgesteld (Foto: ANP)

'Miljardenaankoop marineschepen met BelgiŽ'

België en Nederland gaan samen voor 4 miljard euro vier fregatten en twaalf mijnenjagers aanschaffen. De defensieministers ondertekenen eind deze maand afspraken hierover, melden Belgische media maandag. Zij baseren zich op bronnen bij Defensie in Brussel.

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het om een voorlopige eerste schatting van zowel het bedrag als het aantal schepen. "Maar het ligt wel voor de hand om gezamenlijk te gaan vervangen", aldus een woordvoerder. De Nederlandse schepen zijn in de periode 2020-2024 aan vervanging toe.

België onderhoudt nu al de Nederlandse mijnenjagers en krijgt de leiding over de aankoop van deze schepen. Nederland zou het voortouw bij de fregatten nemen. De Belgische en de Nederlandse marine werken al jaren samen, maar zo'n grote investering hebben ze nog niet eerder gedaan.

In september zei de nieuwe admiraal van de Belgische marine, Wim Robberecht, dat België en Nederland samen twee fregatten ter waarde van 1 miljard euro zouden kopen.

'Miljardenaankoop marineschepen met België'
'Miljardenaankoop marineschepen met België' (Foto: ANP)

A2-tunnel Maastricht vanaf 16 december open

De vier tunnelbuizen van de nieuwe 2,3 kilometer lange tunnel van de A2 door Maastricht gaan in de nacht van 15 op 16 december open. Dat heeft wethouder John Aarts van Maastricht maandag laten weten.

De tunnel vervangt de oude stadstraverse die vanwege de vele verkeerslichten voor veel files en vertragingen zorgde.

De bouw haalt de oorspronkelijk geplande einddatum. Uniek, volgens de wethouder. Het is de eerste dubbellaagstunnel in Nederland.

A2-tunnel Maastricht vanaf 16 december open
A2-tunnel Maastricht vanaf 16 december open (Foto: ANP)

Data miljoenen gebruikers sekssites gestolen

Hackers hebben de gegevens van ruim 412 miljoen klanten van een paar grote dating- en sekssites gestolen. Onder hen zijn mogelijk ook Nederlanders, omdat 3,8 miljoen mensen Nederlands als gebruikstaal hadden ingesteld. Dat melden onderzoeker LeakedSource en techsite ZDNet.

De diefstal trof de sites AdultFriendFinder.com, Cams.com, Penthouse.com, Stripshow.com en iCams.com. Die zijn eigendom van Friend Finder Networks.

Onder de gestolen accounts zijn ongeveer 15,8 miljoen gewiste profielen. Die gebruikers hebben hun abonnement opgezegd, maar hun gegevens bleven achter de schermen bewaard.

Volgens LeakedSource hadden 78.301 gebruikers een e-mailadres dat eindigt op .mil. Dat betekent dat ze in dienst zijn van het Amerikaanse leger. Duizenden anderen mailden via .gov, de code van de Amerikaanse regering. Een kwart miljoen gebruikers waren geregistreerd via live.nl van Microsoft.

Veel gebruikers bleken bijzonder zwakke wachtwoorden te hebben. Zo logden bijna een miljoen mensen in met de code 123456. Ook 12345, 123456789, 12345678, password en qwerty werden veel gebruikt. Maar er waren ook zeventien mensen op het idee gekomen om 'brazilianfartporn' te gebruiken.

Data miljoenen gebruikers sekssites gestolen
Data miljoenen gebruikers sekssites gestolen (Foto: BuzzT)

Mondiale CO2-uitstoot blijft stabiel

De wereldwijde uitstoot van CO2 is in 2015 voor het derde jaar op rij min of meer gelijkgebleven, ondanks de economische groei. Dat blijkt uit een jaarlijks analyse van het Global Carbon Project, die maandag wordt gepresenteerd.

De onderzoekers geven als oorzaak de afname van de steenkoolproductie in de VS en de getemperde economische groei van China. In China daalde daardoor de uitstoot met 0,7 procent in 2015 en zal in 2016 met 0,5 procent dalen. In de VS was de daling vorig jaar 2,5 procent en zal in 2016 volgens het rapport uitkomen op 1,7 procent.

Daartegenover staat een groei in India, dat jaarlijks 6 procent meer CO2 uitstoot.

Mondiale CO2-uitstoot blijft stabiel
Mondiale CO2-uitstoot blijft stabiel (Foto: ANP)

'Schade vrachtwagenkartel ruim 100 miljard'

Europese vrachtwagenfabrikanten, waaronder het Nederlandse DAF Trucks, moeten rekening houden met miljardenclaims van bedrijven die de dupe zijn geworden van hun verboden prijsafspraken. Die kunnen oplopen tot in totaal meer dan 100 miljard euro.

Dat stelt het Britse bedrijf Bentham, dat is gespecialiseerd in collectieve rechtszaken tegen valsspelende ondernemingen, en dat namens gedupeerde partijen wil gaan optreden. Bedrijven die tussen 1997 en 2011 trucks hebben gekocht of geleased bij MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF of Scania, kunnen zich daarvoor aanmelden.

Bentham schat dat de deelnemers aan het kartel in de genoemde periode zo'n 10 miljoen vrachtwagens hebben verkocht. Gemiddeld is daarbij zo'n 10.500 euro per vrachtwagen te veel betaald. Niet eerder leidde een Europese karteluitspraak tot zulke hoge potentiële schadeclaims, aldus het bedrijf.

De Europese Commissie legde de truckbouwers eerder dit jaar al boetes van in totaal 2,9 miljard euro op. DAF moest 752 miljoen euro betalen. MAN ontkwam als verklikker van het kartel aan een boete, maar moet net als de overige deelnemers wel rekening houden met schadeclaims.

'Schade vrachtwagenkartel ruim 100 miljard'
'Schade vrachtwagenkartel ruim 100 miljard' (Foto: ANP)

Suske en Wiske-strips brengen 125.000 euro op

Stripliefhebbers hebben hun slag geslagen bij een veiling van originele tekeningen van Suske en Wiske. Voor in totaal 125.000 euro gingen 53 pagina's uit het album De Wolkeneters (1961) van de hand. De creaties van tekenaar Willy Vandersteen brachten 25.000 euro meer op dan verwacht, meldt onlineveilinghuis Catawiki maandag.

"De markt voor originele striptekeningen zit enorm in de lift en dat was duidelijk terug te zien tijdens de veiling", aldus een woordvoerder. Met 2700 euro bracht pagina 31 uit De Wolkeneters het meeste op.

De Wolkeneters gaat over de verovering van de ruimte door de mens. In 1961 maakte de Rus Gagarin de eerste ruimtereis en kondigde president John F. Kennedy aan de eerste mens op de maan te willen laten landen.

Suske en Wiske-strips brengen 125.000 euro op
Suske en Wiske-strips brengen 125.000 euro op (Foto: BuzzE)

Bitterbalmotie Groenlinks krijgt keihard 'nee'

Als je nooit naar een naborrel van de gemeenteraad gaat 'omdat je de dag erna vroeg op moet', maar wel denkt te kunnen bepalen dat het gezellige bittergarnituurtje moet wijken omdat deze 'te ongezond' is moet je niet raar opkijken als de collega's die wél gebruik maken van dat garnituurtje je gewoon keihard in je gezicht uitlachen.

Dat merkte ook de voorzitter van de GroenLinks-fractie in Bellingwedde, Marja Bos, toen zij haar 'bitterballenmotie' indiende. "Binnenkort komen we met een sportvisie waarin wordt gewezen op het belang van bewegen en gezonde voeding in sportkantines. Dan zou het goed zijn als wij het goede voorbeeld geven en minder vette hapjes laten komen" aldus Bos in het Dagblad van het Noorden.

Bos, die zelf altijd direct na de vergadering het pand verlaat, heeft een uitgesproken holier-than-thoumening over de snacks die haar collega's nuttigen na de raadsvergadering, ook al maakt ze er nooit gebruik van. Volgens Bos zouden ook caloriearme snacks namelijk 'gezellig' zijn.

Naast Bos zelf waren nog twee SP-raadsleden zo gek om vóór de motie te stemmen, maar de rest van de aanwezige politici voelden er helemaal niets voor de bitterbal in te ruilen voor rabarbersteeltjes.

Enkele jaren geleden diende Bos de motie overigens ook tevergeefs in. Want mensen die gezellig naborrelen? Dat kan natuurlijk niet.

Marja Bos (GL)
Marja Bos (GL) - foto: Groenlinks.nl

Horner: "Verstappen zelfde niveau als Senna en Schumacher"

Red Bull-teambaas Christian Horner is vol lof over zijn coureur Max Verstappen. Na diens optreden gisteren tijdens de Grand Prix van Brazilië schaart Horner de Nederlander onder dezelfde categorie als Ayrton Senna en Michael Schumacher, die onder natte omstandigheden ook vaak wisten uit te blinken.

Een klasse apart, zo omschrijft Horner de race van de Nederlander. De Red Bull-coureur wist zich in vijftien ronden vanaf de zestiende positie terug te knokken naar de derde plek. "Een race als deze maak je niet vaak mee, en wat we zagen was iets heel erg speciaals. We kunnen Max nu rekenen tot regenmeesters als Senna en Schumacher" stelt de teambaas van Red Bull.

"Zelfs achter de safety car zag je Max andere lijnen zoeken die meer grip boden. Dit betaalde zich uit in bijvoorbeeld bocht drie of het opkomen van het rechte stuk waar hij enkele fraaie inhaalacties uitvoerde. Ik heb dit niemand anders deze middag zien doen op de manier zoals Verstappen dat deed", aldus Horner.

Toch wist de Nederlander het nog even heel spannend te maken, tot grote schrik bij de mannen van Red Bull achter de pitmuur: "We moesten bijna onze onderbroek verschonen", grapte Horner. "Hij bleef echter heel kalm. Behalve dat moment leek Max de hele race onder controle te hebben."

Horner sprak vol lof over Verstappen (PROSHOTS/Action Images)
Horner sprak vol lof over Verstappen (PROSHOTS/Action Images)

Bolt naar Borussia Dortmund en vindt zich een mix van Messi en Ronaldo

Negenvoudig olympisch kampioen Usain Bolt speculeerde er al veel vaker over maar nu lijkt het dan echt te gaan gebeuren, hij gaat meetrainen bij een professionele voetbalclub. Bolt die al jarenlang hint op een stap in de voetbalwereld zal later dit seizoen mee gaan trainen bij de Duitse grootmacht Borussia Dortmund.

"Het is geen grap of marketingstunt", zo laat Dortmund-manager Watzke weten. "Dat Bolt zal meetrainen is al even vastgelegd. Puma-baas Björn Gulden, die in onze raad van toezicht zetelt, heeft ons enkele weken geleden op de hoogte gebracht dat Bolt graag zou trainen met Borussia. We zien dat als een eer voor de club en ook onze trainer is het idee genegen. Bolt zal vermoedelijk meetrainen op een kalm moment in het seizoen."


In The Guardian liet Bolt gisteren zelf weten dat hij wel ziet hoe gaat lopen. Maar in bij Borussia zullen de verwachtingen hooggespannen zijn aangezien de Jamaicaan zichzelf op het voetbalterrein als een mix van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo ziet.

Bolt naar Borussia Dortmund en vindt zich een mix Messi en Ronaldo (Pro Shots / Action Images)
Bolt naar Borussia Dortmund en vindt zich een mix Messi en Ronaldo (Pro Shots / Action Images)

China dreigt, noemt Trump 'naÔeve idioot'

De Chinese partijkrant Global Times heeft maandag keihard uitgehaald naar de Amerikaanse president-elect Donald Trump. Op zijn campagnebeloftes om 'het [economische] valsspelen van China' aan te pakken, reageren de Chinezen dat ze de verkoop van en handel in Amerikaanse producten indien nodig zullen inperken. Dat meldt de Guardian.

Trump riep tijdens de campagne op om de invoerheffingen vanuit China 'defensief' te verhogen naar 45% en China officieel aan te gaan pakken omdat ze zouden knoeien met hun munteenheid. Hij noemde dit 'de grootste diefstal in de geschiedenis van de wereld.' De Chinezen reageren dat Trump een 'naïeve idioot' is als hij daad bij het woord zou voegen.

Trump, stelt China, 'zal worden veroordeeld voor zijn roekeloosheid, onwetendheid en incompetentie' als hij importheffingen verhoogt of andere anti-Chinese maatregelen treft: "Als Trump de Chinees-Amerikanse handel sloopt, zullen een aantal Amerikaanse industrietakken daar ogenblikkelijk onder gaan lijden."

China belooft een 'oog om oog, tand om tand'-aanpak en dreigt met 'directe tegenmaatregelen' als Trump het land aanpakt. "Bestellingen van Boeing-vliegtuigen zullen worden ingetrokken ten faveure van Airbus, de verkoop van Amerikaanse auto's en iPhones zal worden ingeperkt en de import van Amerikaanse sojabonen en mais zal een halt toe worden geroepen. (…) Het China lastig maken zal Trump niets goeds doen."

DENK: inspraak burgers bij inzet politie

Burgers krijgen inspraak bij de inzet van de politie in hun wijk, kindermisbruik wordt voortaan bestraft met chemische castratie en de naam van het ministerie van Defensie moet veranderen in Vrede en Wederopbouw. Dat zijn enkele van de punten uit het verkiezingsprogramma van de politieke beweging DENK, dat maandag in Rotterdam is gepresenteerd.

DENK zit niet in de Tweede Kamer, de twee voortrekkers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk wel als eigen groep. De beweging zet vol in op de bestrijding van discriminatie. Ook nieuwe Nederlanders in de samenleving krijgen volop aandacht. Als het aan DENK ligt wordt niet alleen afscheid genomen van de termen allochtoon en autochtoon, maar wordt de term integratie vervangen door 'wederzijdse acceptatie'. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en discriminatie moet zeer streng worden bestreden.

DENK: inspraak burgers bij inzet politie
DENK: inspraak burgers bij inzet politie (Foto: ANP)

Marokkanen aan top asielaanvragen

Marokkanen vroegen in oktober het vaakst asiel aan in Nederland, gevolgd door Algerijnen en mensen uit Eritrea. Het aantal Marokkanen en Algerijnen is sinds juli van maand op maand aan het stijgen.

Dat meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst maandag. In totaal vroegen in oktober 1956 mensen voor het eerst asiel aan. Daarnaast waren er 1552 aanvragen van nareizende gezinsleden en werden 155 aanvragen opnieuw ingediend. Met in totaal 3663 was het een stijging van 16 procent in vergelijking met september.

Na de Marokkanen (20 procent), Algerijnen (14 procent) en Eritreeërs (10 procent) komen de Syriërs op de vierde plaats met 7 procent. Het aantal eerste asielaanvragen uit de zes Westelijke Balkanlanden daalde opnieuw.

Marokkanen aan top asielaanvragen
Marokkanen aan top asielaanvragen (Foto: ANP)

Alonso: "Ooit moet iemand Vettel raken om hem een les te leren"

Tijdens de Grand Prix van Brazilië lag Sebastian Vettel niet alleen in de clinch met Max Verstappen - uiteraard de fout van de Nederlander, volgens Vettel - maar ook met Fernando Alonso. 

Vettel probeerde de Spanjaard van de zevende plek te verdringen en slaagde daarin, waarna Alonso buitenom terug wilde slaan. Daarbij liet Vettel met een prima verdedigende actie zijn auto gewoon staan, en omdat Alonso niet van het gas af ging kwam de McLaren-coureur buiten de baan terecht. Verrassend genoeg besloten officials om het voorval niet eens te onderzoeken, maar Alonso was er na afloop toch niet echt over te spreken.

"Er zal vast geen straf voor hem komen, anders was er al wel iets bekend inmiddels. Hier lag een asfaltstrook naast de baan, waardoor ik daar gebruik van kon en moest maken, maar als er een muur had gestaan had ik óf de muur óf Vettel geraakt. Dat laatste is wat ik volgende keer zal doen. Dan raak ik hem en verliest hij meer punten dan ik", sprak Alonso na afloop.

"In de regen hebben we niet hetzelfde zicht als in droog weer en zelfs de spiegels waren nat, dus ik kon niet zien wat er achter me gebeurde. Uiteindelijk gebeurde er niks vanwege die asfaltstrook waar ik overheen kon, maar er komt een dag dat iemand Vettel een beuk moet geven om hem eens te leren dat de baan niet alleen van hem is", foeterde de Spanjaard, die als tiende over de streep kwam. 

Watch Dogs 2 teaset nieuwe sci-fi game van Ubisoft

Ubisoft heeft een korte teaser van een nog onaangekondigd project als easter egg in Watch Dogs 2 gestopt. Dit artikel kent kleine spoilers voor een missie in Watch Dogs 2, dus let op.

Watch Dogs 2 draait natuurlijk om het hacken van van alles en nog wat in San Francisco, maar in de game zijn zelfs game-ontwikkelaars niet veilig. In een missie krijg je de taak om een teaser van een game te stelen die bedoeld is voor de E3. Deze teaser kan je vervolgens zelf bekijken.

Leuke twist zou je zeggen, maar volgens een ex-Ubisoft werknemer is de game die in de teaser wordt laten zien echt in ontwikkeling bij Ubisoft. "Oh, eindelijk wordt dit eens geteased. Ik hoorde hier al een klein beetje over voordat ik twee jaar geleden bij Ubisoft vertrok. Ik weet best wel zeker dat het echt is. Ik hoorde hier en daar wat dingen over een game die zich afspeelt in de ruimte. Maar ze waren heel voorzichtig in het verspreiden van informatie, dus meer weet ik niet.", aldus de anonieme NeoGAF-gebruiker.

In diezelfde missie wordt er ook gehint naar een Assassin's Creed dat zich zou afspelen in Egypte, waar eerder al hardnekkige geruchten over waren. Wat denken jullie, marketingstunt of een daadwerkelijk project? Hoe dan ook, Watch Dogs 2 komt 15 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Uiteraard kun je binnenkort onze review van Watch Dogs 2 verwachten.

President Trump weigert salaris

In een interview met de Amerikaanse zender CBS stelde Donald Trump zondagnacht dat hij als president geen salaris zal accepteren. Dat meldt USA Today.

Op de vraag of hij de $450.000 per jaar zou accepteren antwoordde Trump: "Ik heb er nooit iets over gezegd, maar het antwoord is 'nee.' Ik zal dat salaris niet aannemen."

Als voor niks werken om de een of andere reden niet zou mogen, gaf Trump aan dat hij eventueel een symbolisch salaris van $1 prima zou vinden.

De president-elect heeft een geschat totaal vermogen van rond de 4 miljard euro, dus hij zal het salaris verder vermoedelijk ook niet missen.

Emotioneel afscheid Massa van Braziliaanse fans

Voor Felipe Massa was de Grand Prix van Brazilië zondag zijn allerlaatste thuisrace. De veertiende en laatste keer dat hij op het circuit van Interlagos in de Formule 1 streed werd geen succes, want 48 ronden crashte hij en was het voorbij voor de coureur van Williams.

Massa's auto kwam bij de ingang van de pitstraat tot stilstand en vanaf daar kreeg hij een emotioneel afscheid terwijl hij op weg was naar zijn team. De vele duizenden fans op de tribunes gaven hem een staande ovatie en met tranen op zijn gezicht en een Braziliaanse vlag in de handen nam Massa afscheid van de fans.

Aangekomen in de pitstraat was het nog niet voorbij, want tientallen monteurs en andere teamleden van nagenoeg alle teams stonden hem op te wachten, net als zijn vrouw, zoontje en vader. Vooral bij Ferrari was het druk: de Massa waande zich in 2008 enkele seconden wereldkampioen voor dat team, in Interlagos, tot Lewis Hamilton het feestje verstierde.

"Ik kan het gevoel van vandaag onmogelijk uitleggen", verklaarde Massa na afloop. "Ik wilde op een hogere positie eindigen, voor al die fans, maar helaas kon ik dat niet. Op de een of andere manier kwam ik precies voor die volle tribune stil te staan, wat voor emotionele momenten zorgde." Ook de 'erehaag' in de paddock deed de Braziliaan veel: "Die waren allemaal hard aan het werk, midden in de race, maar kwamen allemaal naar buiten om voor mij te klappen..zelfs van teams waar ik nooit mee gewerkt heb. Dat is zo'n bijzonder gevoel, ik ben heel erg trots op alles, maar een dag als vandaag had ik nooit verwacht."

Massa krijgt een uitgebreid applaus van de teams in de pitstraat (Bron: YouTube)

Sony showt PS4-games in nieuwe tv-reclame

Sony heeft weer een nieuwe commercial uitgebracht voor PlayStation 4. De electronicagigant staat bekend om opvallende spotjes voor de PlayStation, denk bijvoorbeeld eens terug aan aan Double Life of Michael (onderaan).

In het nieuwe spotje volgen we 'The King', wat de speler in feite moet voorstellen, terwijl hij zich een weg baant door verschillende PlayStation 4-games. Zo zien we onder andere Horizon Zero Dawn, God of War 4 en komt ook Spiderman langs. Bekijk 'The King' hieronder.

De wat oudere maar niet minder gewaardeerde commercials van PlayStation, Double Life en Michael, kun je hieronder nog even terugkijken. #Nostalgie.

 

Schimmelpenninck (:D) nieuwe hoofdredacteur Quote

Sander Schimmelpenninck (lees het nog even een keer GOED, er staat niet wat je denkt) wordt de nieuwe hoofdredacteur van Quote. Dat meldt het blad maandag op de eigen website. Hij neemt na vijf jaar het stokje over van Mirjam van den Broeke. Zij was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe stap in haar carrière.

De 32-jarige Schimmelpenninck schrijft al drie jaar voor het blad. De nieuwe hoofdredacteur studeerde rechten in Rotterdam en was enige tijd als advocaat werkzaam. Daarna begon hij een vastgoedbedrijf en ging aan de slag als parttime schrijver voor Quote.

De nieuwe hoofdredacteur wil dat "de combinatie van onderzoeksjournalistiek en goede, meeslepende verhalen over elites, wereldjes en succes" weer de leidende koers van het blad wordt. Ook gaat Quote onder leiding van Schimmelpenninck "creatiever worden met online content".

Schimmelpennick nieuwe hoofdredacteur Quote
Schimmelpenis nieuwe hoofdredacteur Quote (Foto: BuzzE)

Trump gaat NASA weer groots maken

In het eerste interview sinds zijn verkiezingszege stelde de Amerikaanse president-elect Donald Trump dat hij NASA uit het slop gaat trekken. Dat melden media op basis van het 60 Minutes-interview dat vannacht werd uitgezonden.

Trump stelt dat NASA tegenwoordig alleen nog wordt gebruikt als transportbedrijf voor zaken in een zogeheten Low Earth orbit, zoals satellieten en ruimtestations. Trump: "Ik ga NASA bevrijden van [die] restrictie. In plaats daarvan gaan we de focus bijstellen naar ruimteonderzoek."

Hoewel Trump nog geen technische details gaf, ligt het in de lijn der verwachting dat hij doelt op bemand en onbemand onderzoek van Mars en de andere planeten. Hij noemde specifiek een bezoek aan de Jupiter-maan Europa. Ook stelt hij het budget flink te gaan vergroten.

Trump is overigens niet de enige in de Republikeinse partij die NASA weer wil oplappen. Zo roept beoogd kabinetslid Newt Gingrich al jaren om een bemande maanbasis.

'Angst na Wilders-uitspraak duurt voort'

Voor het veroorzaken van "woede, verslagenheid en onmacht in tienduizenden gezinnen" (en natuurlijk omdat gratis geld) eisen circa veertig Marokkaanse Nederlanders 500 euro schadevergoeding per persoon van PVV-leider Geert Wilders.

Die compensatie is "alleszins redelijk", betoogde hun advocaat Göran Sluiter maandagochtend in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp, waar het proces tegen Wilders loopt wegens zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken.

Sluiter verwees naar een eerdere uitspraak in Den Bosch, waar een geweigerde cafébezoeker op grond van discriminatie 250 euro schadevergoeding had ontvangen. "Deze feiten zijn ernstiger", zei Sluiter over zijn hogere eis tot schadevergoeding. Er is volgens hem sprake van een aanhoudende schade, "want de gevoelens van angst duren voort". Hij bracht verder naar voren dat Wilders na diens uitspraken "daarvan niets heeft teruggenomen".

Hoe 'minder, minder' erger is dan daadwerkelijke discriminatie heeft Goran - uiteraard - NIET betoogd. Ook is onduidelijk waar de zogenaamde 'angst' dan vandaan komt bij deze 'Wildersofoben'*.

'Angst na Wilders-uitspraak duurt voort'
* Wildersofobie: De angst voor slecht geblondeerde, Limburgse clowns met een mening (Foto: ANP)

Ubisoft geeft Rainbow Six Siege tweede jaar vol content

Het eerste jaar van Rainbow Six Siege zit erop, maar de heren bij Ubisoft hebben per Twitter bekendgemaakt dat de game ook een tweede jaar op hun volledige ondersteuning kan rekenen. De vierde grote update voor seizoen één komt later deze week uit.

Ondanks een stroeve start aan het einde van 2015, spelen er nu meer mensen Siege dan toen de game uitkwam. Gamers zijn door de bank genomen zeer te spreken over de ondersteuning die Ubisoft heeft gegeven sinds december 2015. Er wordt geluisterd naar klachten en feedback uit de community en Ubisoft voorziet de meest recente Rainbow Six-game regelmatig van corrigerende updates. De game heeft momenteel een player-base van 10 miljoen sterk.

De update van deze week bevat een nieuwe map in Nagoya, Japan, waar operators een typisch Japans landhuis moeten infiltreren om leden van de beruchte Yakuza uit te schakelen. De update, genaamd Operation Red Crow, komt uit op 24 november voor gewone stervelingen: seizoenspashouders kunnen de update op 17 november al oppikken.

Kledingbedrijf moet 'leefbaar loon' uitbetalen

Bedrijven in de kledingindustrie moeten hun productiemedewerkers uiterlijk in 2030 een fatsoenlijk loon betalen. Dat stellen onderzoekers in een onderzoeksrapport van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de ASN Bank. Het plan, dat de duurzaamheid in de sector moet bevorderen, wordt maandag in Genève gepresenteerd op een mensenrechtenconferentie.

Veertien grote bedrijven in de kleding- en textielsector zijn onderzocht en geen van die bedrijven betaalt al zijn productiemedewerkers 'een leefbaar loon'. Dat is een loon waarmee iemand zichzelf en zijn gezin kan voorzien van voeding, kleding, huisvesting, onderwijs en zorg en waarbij nog iets overblijft voor onvoorziene kosten of om te sparen.

Van de onderzochte bedrijven, waaronder H&M, Adidas en Esprit, hebben er negen in hun beleid opgenomen dat ze het gemiddelde loon voor de sector betalen als dat hoger is dan het wettelijke minimumloon.

Kledingbedrijf moet 'leefbaar loon' uitbetalen
Kledingbedrijf moet 'leefbaar loon' uitbetalen (Foto: ANP)

'Dubbele achternaam eerlijk voor beide ouders'

Kinderen zouden de achternaam van beide ouders moeten krijgen, om een eerlijker beeld te schetsen van hun herkomst. Dat beoogt de Amsterdamse Laura Kraak, die dinsdag in de Tweede Kamer een petitie daarover overhandigt.

Kraak vindt het Nederlandse systeem van naam geven, waarbij het kind de achternaam van een van de ouders krijgt, achterhaald. "Uit onderzoek van het tijdschrift Wij jonge ouders blijkt dat 87 procent nog altijd kiest voor de achternaam van de vader. Maar het kind is van twee ouders."

Kraak heeft voor ogen dat mensen maximaal twee achternamen hebben. "Dus als ze trouwen of zelf een kind krijgen, moeten ze een keuze maken. In landen als Spanje krijgen de kinderen dan alsnog de achternaam van de opa's , maar dat is ook niet eerlijk. Ik wil dat de keuze vrij is."

De petitie kreeg amper 4000 handtekeningen, volstrekt onvoldoende om een behandeling in de Tweede Kamer te garanderen. Kraak: "D66 is er wel voorstander van , maar die willen hun nek er niet voor uitsteken. Ik hoop dat de petitie niet in een la verdwijnt."

Kraak is er zeker van dat Nederland op termijn went aan het idee van dubbele achternamen. "Dit gaat gebeuren in Nederland, daar ben ik van overtuigd."

Maar wat vinden FOK!kers van dit idee?

'Dubbele achternaam eerlijk voor beide ouders'
'Dubbele achternaam eerlijk voor beide ouders' (Foto: ANP)

Lauda prijst Verstappen: "Ongelooflijk"

Dat Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Brazilië een enorme indruk heeft gemaakt op alles en iedereen is inmiddels duidelijk. Ook criticaster Niki Lauda was het daar dit keer volmondig mee eens, zo vertelde hij na afloop tegen Sky Sports.

"Na al dat gedoe met de safety car, waar ik niks van begrijp, was de race fantastisch om te kijken. Lewis (Hamilton) en Nico (Rosberg) deden perfect wat ze moesten doen, Verstappen was buitengewoon, vooral de manier waarop hij iedereen inhaalde", aldus de Oostenrijker.

De Nederlander reed tijdens zijn inhaalronde wel op veel nieuwere banden, maar dat maakte Lauda niet uit. "Dan nog, hij heeft ongelooflijk gereden. Hoe hij de rest inhaalde was indrukwekkend. Ik wist dat hij goed was, maar hij heeft vandaag nog maar eens aan iedereen bewezen waar hij toe in staat is."

'Memphis alternatief voor Juventus'

Memphis Depay komt momenteel niet in de plannen van José Mourinho bij Manchester United voor en dat is ook Juventus opgevallen.

Juventus wil zich versterken met James Rodríguez, maar als de Colombiaan niet haalbaar is, dan overweegt de Turijnse club Memphis Depay aan te trekken, meldt Don Balon.

James zou Juventus €87 miljoen kunnen kosten als ze hem definitief vast willen leggen, maar Memphis is mogelijk op huurbasis beschikbaar om zo aan de broodnodige minuten te komen.

Juventus krijgt echter concurrentie van Everton. Manager Ronald Koeman sprak zich uit dat hij de Nederlandse vleugelaanvaller in januari op huurbasis wil vastleggen.

PvdA & CU: nieuwe ouders moeten worden voorbereid

De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie lanceren vandaag een plan om jonge aanstaande ouders voor te bereiden op de komst van hun eerste kindje. Daarmee wordt niet gedoeld op een cursus luiers verwisselen, maar op voorbereiding op bijvoorbeeld de gevolgen voor de relatie. De leden Loes Ypma (PvdA) en Joël Voordewind (CU) sturen hun plan vandaag naar de Tweede Kamer.

Nieuwe ouders moeten straks een lijst met vragen en een lijst met oefeningen aangeboden krijgen. De antwoorden moeten praktische tips opleveren, zoals stoppen met roken, waarbij verloskundige of consultatiebureau zouden kunnen helpen. Ook voor zwangerschapsgymnastiek is een belangrijke rol weggelegd, omdat dat een goed moment is om stil te staan bij zowel de fysieke als de mentale kant van de komst van een baby.

De 'eerste 1001 dagen' zijn cruciaal in de ontwikkeling van een kind terwijl dit vaak ook relationeel een lastige periode is voor de ouders. Uit onderzoek blijkt dat 83% van de kersverse ouders door een matige tot serieuze crisis gaat na de geboorte van hun eerste kind. Dit plan moet ervoor zorgen dat psychische problemen, verslavingen en armoede sneller aan het licht komen.

Politie peilt kwetsbaarheid na aangifte

De politie doet steeds meer om slachtoffers van criminaliteit te helpen. Wie aangifte doet, krijgt extra hulp en indien nodig bescherming. Een aangifte kan mensen in gevaar brengen en ze kunnen zelfs opnieuw slachtoffer worden van een misdrijf. Daarom maakt de politie een zogenoemde kwetsbaarheidsanalyse.

"We gaan andere vragen stellen. Een fietsendiefstal kan voor een oudere vrouw heel andere effecten hebben dan voor een student", zegt politiechef Oscar Dros in een interview, maandag in het AD. Hij noemt de nazorg voor slachtoffers een extra belasting voor de politie, die het toch al erg druk heeft. "Maar als je een slachtoffer belt om te laten weten hoe een onderzoek verloopt, merk je hoeveel waardering dat oplevert", aldus Dros die in de krant laat weten dat hij zulke telefoontjes ook zelf doet.

De procedure, waarbij agenten extra vragen stellen aan slachtoffers over hun veiligheidsgevoel, moet in 2018 standaard zijn.

Subsidie om werknemer gezonder te laten werken

Bedrijven die werknemers langer en gezonder proberen te laten werken komen in aanmerking voor een subsidie. Zij kunnen maximaal 10.000 euro van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgen voor projecten om dit te stimuleren.

Er is hiervoor in totaal 13 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds beschikbaar, meldt minister Lodewijk Asscher later maandag bij de aftrap van de Week van de Werkstress. Die wordt voor de derde keer georganiseerd in de strijd tegen hoge werkdruk.

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Bijna 2,7 miljoen werknemers hebben last van een hoge werkdruk van wie ongeveer een miljoen een kans heeft op een burn-out. Jongeren lopen het grootste risico op een burn-out. Op de werkvloer is het onderwerp vaak nog een taboe.

Nieuw onderzoek van TNO en CBS maakt duidelijk dat de leidinggevende een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van een burn-out, aldus het ministerie. Bij personeel met een hoge werkdruk en weinig steun van de leidinggevende, kampt 45 procent met burn-out klachten. Bij werknemers die wel door hun chef worden gesteund, daalt dit percentage naar 18 procent.

Tijdens de Week van de Werkstress gaan ruim honderdvijfentwintig bedrijven aan de slag om onder meer werkstress aan te pakken en om het werkplezier te vergroten.

Subsidie om werknemer gezonder te laten werken
Subsidie om werknemer gezonder te laten werken (Foto: ANP)

'Terugkerende jihadisten bedreiging Nederland'

Terugkerende jihadisten kunnen een bedreiging vormen voor de veiligheid in Nederland. De verwachting is dat het aantal mensen dat vanuit Syrië en Irak naar Nederland terugkeert, gaat toenemen. Dat staat in het maandag gepubliceerde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof.

Het dreigingsniveau staat nog altijd op niveau 4, op een schaal van 5. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag. Op dit moment zijn nog ongeveer 190 van de in totaal 270 uitgereisde Nederlandse jihadisten in Syrië en Irak.

De NCTV verwacht dat als het door IS gestichte kalifaat uiteenvalt, het aantal terugkeerders geleidelijk gaat toenemen. Een deel van hen zal dan de jihadistische beweging hier versterken en zich op Nederland gaan richten. "In Nederland wonende jihadisten kunnen gehoor geven aan de voortdurende oproepen van IS en Al Qaida om in eigen land terroristisch geweld te plegen", staat in het dreigingsbeeld.

Extreemrechts
Er wordt ook vermeld dat IS al tientallen aanhangers naar Europa heeft gestuurd. Een deel van die mensen is nog niet bekend bij de veiligheidsdiensten, net als hun bedoelingen, aldus de NCTV.

De NCTV waarschuwt behalve voor de dreiging van jihadisten ook voor incidenten uit extreemrechts en extreemlinkse hoek. "Meer polarisatie is voorstelbaar in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Tijdens de verkiezingscampagne is er ook een hoger risico op een gewelddaad door een eenling."

Extreemrechts heeft volgens de NCTV minder gelegenheid voor actie omdat het aantal asielzoekers terugloopt. Maar de haat tegen de islam, vluchtelingen en de Nederlandse politiek zijn daarmee niet verdwenen en nog steeds zichtbaar, vooral op internet. De NCTV noemt in dat verband ook de oprichting van burgerwachten met een extreemrechtse achtergrond, zoals de Nederlandse versie van Soldiers of Odin.

'Terugkerende jihadisten bedreiging Nederland'
'Terugkerende jihadisten bedreiging Nederland' (Foto: ANP)

Druk op de arbeidsmarkt neemt toe

De beroepsbevolking is in het derde kwartaal verder gegroeid. In vergelijking met een jaar eerder kwamen er bijna 130.000 werkenden bij. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De werkloosheid daalde in dezelfde periode met 80.000. Dat kwam enerzijds doordat minder werkenden hun baan kwijtraakten en anderzijds doordat meer toetreders op de arbeidsmarkt werk vonden.

De langdurige werkloosheid - mensen die langer dan een jaar thuis zitten - daalde eveneens, ook onder de moeilijke groep van 45-plussers. Wel zijn nog steeds ruim zes op de tien werkloze 45-plussers twaalf maanden of langer op zoek naar werk. Onder alle werklozen is dat vier op de tien.

Druk op de arbeidsmarkt neemt toe
Druk op de arbeidsmarkt neemt toe (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kil en somber weer

Gisteren was het een sombere dag. Mederedacteur qltel was gisteren bij kasteel Doorwerth en daar miezerde de regen de hele dag naar beneden.

De afgelopen nacht is het in grote delen van het land gelukkig opgeklaard. In het zuiden is daarbij wel plaatselijk mist ontstaan en in het noorden heeft het gevroren waarbij het kwik op sommige plaatsen zakte tot -5. Het zou me niet verbazen als het plaatselijk ook best glad kan zijn geworden en autobezitters die vroeg weg moeten en hun auto buiten hebben staan lopen de kans dat de ruiten bevroren zijn. Met een beetje pech wordt dat dus ruiten krabben.

De mist lost vanmorgen vlot op. Vanuit het westen neemt in de loop van de ochtend dan de bewolking toe en kan het af en toe regenen of motregenen. De temperatuur loopt daarbij op tot zo'n 4 graden, maar aan zee kan het kwik in de loop van de middag nog wat verder oplopen. Er staat een matige zuidenwind die aan zee en op het IJsselmeer kan oplopen tot krachtig en in het waddengebied zelfs tot hard.

De komende dagen gaat de temperatuur wat omhoog en blijft het wisselvallig. Vooral donderdag kan het een regenachtige dag worden.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:59
Zon onder: 16:50
Zonkracht: 1 / 1
qltel heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Bommel- en Tom Poes-dag bij kasteel Doorwerth en maakte deze foto van het kasteel.
Kasteel Doorwerth in de regen (Foto: qltel)
Kasteel Doorwerth in de regen (Foto: qltel)
                
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1666 De eerste bloedtransfusie wordt uitgevoerd door Richard Lower.
1945 In de Duitse stad Neurenberg begint het proces tegen een groot aantal nazi-leiders.
1969 NASA lanceert de Apollo 12.
1998 President Bill Clinton betaalt 850.000 dollar aan Paula Jones die in ruil daarvoor haar aanklacht van seksuele intimidatie intrekt.
2005 In Leeuwarden wordt bij de voorbereidingen van Domino Day in de sporthal een huismus in opdracht van de omroep SBS 6 doodgeschoten. Het vogeltje had 26.000 dominostenen omgegooid.
2008 Domino Day vestigt nieuw wereldrecord: 4.345.027 stenen vallen om. Ook enkele randrecords, maar gelukkig geen vogels,  sneuvelen tijdens de recordpoging.

Grote drugsrechtszaak Satudarahleden van start

In de rechtbank in Breda begint maandag een grote rechtszaak tegen maar liefst negentien personen, onder wie veel leden van motorclub Satudarah. Ze worden verdacht van de productie van drugs en smokkel van die drugs naar Indonesië. Voor deze zaak-Akutan zijn twaalf zittingsdagen uitgetrokken.

De verdenkingen dateren al uit 2011. Toen werd met groot machtsvertoon van maar liefst vijfhonderd agenten invallen gedaan in verschillende woningen, loodsen, garageboxen, bedrijven en het Tilburgse clubhuis van Satudarah.

Daarbij werden onder meer drugs, een raketwerper, motorfietsen, een aantal auto's en geld in beslag genomen. Ook werden diverse mensen gearresteerd in Breda, Tilburg, Dongen, Eindhoven en Weert. Een van de aanhoudingen was spectaculair: een arrestatieteam rekende een destijds 34-jarige man in op de A2, ter hoogte van Vianen, geassisteerd door een helikopter.

Grote drugsrechtszaak Satudarahleden van start
Grote drugsrechtszaak Satudarahleden van start (Foto: ANP)

Dam gebroken na flinke naschok Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is een dam gebroken nadat het land maandag werd opgeschrikt door flinke naschokken na de aardbeving van gisteren. Naar zes mensen die aan het kajakken waren wordt gezocht, melden lokale media.

De dam was ontstaan door puin dat in de Clarence River was gevallen. Het water hoopte zich op totdat de natuurlijke barrière het begaf en het water met grote hoeveelheden naar beneden stortte. De autoriteiten adviseren inwoners hun heil hogerop te zoeken.

Nadat een zware aardbeving maandag (lokale tijd) voor twee doden had gezorgd, zorgden veel naschokken opnieuw voor problemen. Het Amerikaans geologisch onderzoeksinstituut noteerde onder meer een beving met een kracht van 6.2. Het epicentrum lag wederom in de buurt van het Zuidereiland op een diepte van 10 kilometer, ongeveer 120 kilometer ten noordoosten van Christchurch.

Na de eerste beving met een kracht van 7.9 ontstonden hoge golven van 3 tot 5 meter die in de nacht van zondag op maandag (plaatselijke tijd) op meerdere plekken de kust van Nieuw-Zeeland bereikten.

Dam gebroken na flinke naschok Nieuw-Zeeland
Dam gebroken na flinke naschok Nieuw-Zeeland (Foto: ANP)

Knegt rijdt wereldrecord uit de boeken

Shorttracker Sjinkie Knegt mag zich sinds zondagavond houder van het wereldrecord op de 1500 meter noemen. De Nederlander snelde tijdens de World Cup in Salt Lake City in de finale van de tweede 1500 meter van het weekeinde na 2:07,943 minuten als winnaar over de finish. 

Met zijn tijd was Knegt veel sneller dan de oude toptijd. Die stond al sinds 2011 met 2:09,041 op naam van de in april van dit jaar overleden Zuid-Koreaan Noh Jin-kyu. De hele top-4 van de finale in Salt Lake dook overigens onder die oude toptijd, maar Knegt was een klasse apart. 

Het was de tweede medaille voor de Nederlandse shorttrackploeg in Salt Lake, waar de tweede World Cup van het seizoen gehouden wordt. Op de 1000 meter bij de vrouwen liet Suzanne Schulting zien definitief bij de wereldtop te horen. In de finale moest ze alleen de Zuid-Koreaanse Kim Ji-yoo voor zich dulden, waardoor ze al haar derde individuele medaille van het prille seizoen pakte. De enige andere individuele finaleplek voor Nederland kwam op de eerste 1500 meter bij de vrouwen, maar Jorien ter Mors werd als straf teruggezet naar de laatste plek.

Dat in Salt Lake bijzonder hard gereden wordt was het hele weekeinde al duidelijk. Het wereldrecord van Knegt was nummer vijf van de World Cup aldaar, nadat onder meer Elise Christie in de kwartfinales van de 500 meter al een wereldrecord neerzette. 

Luister mee met Verstappen tijdens kiezen van de banden

Tijdens de Grand Prix van Brazilië reed Max Verstappen een kleine twintig ronden voor het einde op intermediates, de banden die doorgaans op een iets drogere baan gebruikt worden dan de echte regenbanden. Het ging niet lekker voor de Nederlander, en dus moest er een keuze gemaakt worden: door blijven rijden op intermediates of wéér naar binnen komen - en ver terugvallen - om regenbanden te halen? Op de boordradio viel mooi mee te luisteren met hoe een dergelijke beslissing tot stand komt.

Team: "Max, op welke banden zou je op dit moment het liefst rijden?"

Verstappen: "Honderd procent zeker de regenbanden."

Team: "Ok."

Verstappen: "Maar ja, dan zakken we terug in het verkeer en zijn we ook genaaid."

Team: "Hoe denk je dat je het op de intermediate banden kunt doen nu?"

Verstappen: "Het gaat echt volledig om de laatste sector. Net als eerder is er daar gewoon geen grip. Alle tijd die je voor dat stuk wint verlies je daar weer."

Team: "Dus eigenlijk is de vraag: denk je dat je een hele rij aan andere auto's in kunt halen op regenbanden?"

Verstappen: "Nou ja, de basissnelheid is er. Dan kan ik in elk geval andere lijnen rijden..nu ben ik alleen maar met de auto aan het vechten."

Verstappen: "Oh man, het lijkt wel alsof ik in een boot zit. In de laatste sector kan ik helemaal niks."

Team: "Wil je regenbanden onder de auto krijgen, Max?"

Verstappen: "Op deze manier is het wachten op een crash."

Team: "Ok, begrepen."

Verstappen kwam vervolgens naar binnen en de rest is geschiedenis: van de zestiende plek werkte hij zich op magistrale wijze naar de derde plek, wat hem wereldwijde lof bezorgde. 

Tweede zege Van Gerwen, Van Barneveld, Van de Pas op GSoD

De Nederlandse darters Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Benito van de Pas hebben tijdens de tweede dag van de Grand Slam of Darts ook hun tweede wedstrijd gewonnen. Het drietal gaat in hun poule met vier punten aan de leiding. Bij dit toernooi spelen darters van de PDC en de BDO tegen elkaar.

Raymond van Barneveld 5-2 Danny Noppert (F)
In de middagsessie was voor de Nederlandse dartfans de clash tussen Raymond van Barneveld (PDC) en Danny Noppert (BDO) er eentje om naar uit te kijken. Beiden hadden hun eerste duel gewonnen, waarbij Noppert gisteren tegen Mensur Suljevic (PDC) een enorme stunt uithaalde. De Nederlanders deden met gemiddeldes van 104 punten per drie pijlen niet veel voor elkaar onder, maar het was Van Barneveld die in bijna alle legs als eerste op een finish stond en zo de wedstrijd naar zich toe kon trekken.

Michael van Gerwen 5-1 Brendan Dolan (A)
Van Gerwen had geen enkele moeite om over Dolan heen te walsen. De nummer een van de wereld bij de PDC was scorend bijna tien punten per drie pijlen beter dan zijn tegenstander en stond binnen een mum van tijd met 4-0 voor. Bij die stand haperde de motor van de Nederlander even en mocht Dolan een leg pakken. Daarna was hij weer bij de les en maakte hij de partij met een 126-finish uit.

Benito van de Pas 5-1 Scott Mitchell (H)
Van de Pas hoefde tegen Mitchell niet tot het uiterste te gaan. De Nederlander pakte meteen een break voorsprong, maar verzuimde om op de stand van 2-0 een tweede break te maken. Bij de stand van 4-1 kreeg Mitchell de kans om terug te komen in de wedstrijd, maar miste op de dubbel, waarna enkele beurten later Van de Pas de partij alsnog uit maakte.

Peter Wright 5-0 Simon Whitlock (C)
Een topper op papier in de GSoD was de poulewedstrijd tussen Peter Wright en Simon Whitlock. Wright verkeert momenteel in blakende vorm, terwijl ook Whitlock in de afgelopen weken mooie partijen afgeleverd heeft. Snakebite noteerde een gemiddelde van maar liefst 107,36 per drie pijlen, terwijl zijn Australische tegenstander met nog geen 88 punten er drie pijlen niet thuis gaf.

Adrian Lewis 3-5 Chris Dobey (H)
De grootste verrassing van het toernooi is dat Adrian Lewis na de poulewedstrijden weer huiswaarts kan keren. De nummer drie van de PDC verloor tegen Chris Dobey al zijn tweede wedstrijd en kan hierdoor niet meer doordringen tot de volgende ronde.

Uitslagen middagsessie Groepen B, C, F en G
Ted Evetts 4-5 Jeff Smith (C)
Mensur Suljovic 5-3 Nathan Aspinall (F)
Gerwyn Price 5-2 Scott Waites (B)
Dave Chisnall 1-5 Jamie Hughes (G)
Robert Thornton 5-4 Dimitri Van den Bergh (B)
James Wade 5-3 James Wilson (G)
Raymond van Barneveld 5-2 Danny Noppert (F)
Peter Wright 5-0 Simon Whitlock (C)

Uitslagen avondsessie Groepen A, D, E en H
Darren Webster 4-5 Daryl Fitton (D)
Adrian Lewis 3-5 Chris Dobey (H)
Alan Norris 1-5 Glen Durrant (E)
Max Hopp 5-3 Martin Adams (A)
Phil Taylor 5-1 Ian White (D)
Gary Anderson 5-0 Nathan Derry (E)
Michael van Gerwen 5-1 Brendan Dolan (A)
Benito van de Pas 5-1 Scott Mitchell (H)

Programma 15 november
Gary Anderson v Alan Norris (E)
Nathan Derry v Glen Durrant (E)
Chris Dobey v Scott Mitchell (H)
Adrian Lewis v Benito van de Pas (H)
Brendan Dolan v Martin Adams (A)
Michael van Gerwen v Max Hopp (A)
Phil Taylor v Darren Webster (D)
Ian White v Daryl Fitton (D)

Dartslegende Taylor kondigt afscheid aan

Dartslegende Phil Taylor heeft zondag zijn afscheid aangekondigd. De 56-jarige Engelsman deed dat na afloop van zijn tweede partij op de Grand Slam of Darts. Taylor is veruit de succesvolste darter ooit en won zestien wereldtitels en vele tientallen andere grote toernooien.

Het ligt bij Taylor vooral aan de motivatie, zo gaf hij zelf toe. "Ik ben 56 jaar oud, dan begint je motivatie op een gegeven moment wel wat minder te worden. Volgend jaar zal mijn laatste jaar zijn", aldus The Power"Aan het eind van volgend jaar stop ik. Ik zal geen Europees kampioenschap of Players Championships meer spelen. Ik ga alleen nog in de toernooien spelen waar ik voor uitgenodigd wordt, zoals misschien de Premier League en de World Tour-toernooien, want dat wil de PDC graag."

Vettel niet blij met Verstappen: "Actie was niet correct"

Net als na de recent verreden race in Mexico liet Sebastian Vettel zich weer kritisch uit over Max Verstappen. De Duitser was na afloop van de race van Brazilië niet blij met de manier waarop Verstappen hem verschalkte en vond de inhaalmanoeuvre niet correct. 

"Ik denk niet dat de inhaalactie correct was", stelde Vettel na afloop van de race. "We reden naast elkaar en ik denk dat hij me zag. Ik zat er op dat moment nog een klein stukje voor. Verstappen was echter veel sneller, dus het gaat mij niet om het feit dat hij mij inhaalde, maar om de bocht waar ik ingehaald werd. "

Na een spin in de openingsfase van de wedstrijd viel de Ferrari-coureur terug naar de zestiende positie, maar hij wist zich terug te vechten tot de vijfde plek. Vettel staat momenteel vierde in het kampioenschap met 197 punten en ziet zijn voorsprong op naaste concurrent Verstappen slinken tot vijf punten, die op de vijfde plek staat met 192 punten.

Vettel niet blij met Verstappen (PROSHOTS/Action Images)
Vettel niet blij met Verstappen (PROSHOTS/Action Images)

FOK! sportfoto-onderschrift week 45

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is alpeko met het volgende onderschrift: "Welk gat van de deur?"

De opgave van deze week:

We troffen Chelsea-speler Diego Costa aan in deze ietwat vreemde positie, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)
We troffen Chelsea-speler Diego Costa aan in deze ietwat vreemde positie, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
©FOK.nl e.a.