'Miljardenaankoop marineschepen met België'

België en Nederland gaan samen voor 4 miljard euro vier fregatten en twaalf mijnenjagers aanschaffen. De defensieministers ondertekenen eind deze maand afspraken hierover, melden Belgische media maandag. Zij baseren zich op bronnen bij Defensie in Brussel.

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het om een voorlopige eerste schatting van zowel het bedrag als het aantal schepen. "Maar het ligt wel voor de hand om gezamenlijk te gaan vervangen", aldus een woordvoerder. De Nederlandse schepen zijn in de periode 2020-2024 aan vervanging toe.

België onderhoudt nu al de Nederlandse mijnenjagers en krijgt de leiding over de aankoop van deze schepen. Nederland zou het voortouw bij de fregatten nemen. De Belgische en de Nederlandse marine werken al jaren samen, maar zo'n grote investering hebben ze nog niet eerder gedaan.

In september zei de nieuwe admiraal van de Belgische marine, Wim Robberecht, dat België en Nederland samen twee fregatten ter waarde van 1 miljard euro zouden kopen.

'Miljardenaankoop marineschepen met België'
'Miljardenaankoop marineschepen met België' (Foto: ANP)