Wereldrecord Uruguayaanse voetballer na 28e transfer

heywoodu

Voetballer Sebastian Abreu heeft weer een nieuwe club. Dat geldt voor meer voetballers, maar voor de 40-jarige Uruguayaan is het inmiddels al zijn 28e transfer en dat is een nieuw wereldrecord voor professionele voetballers.

De lange loopbaan van Abreu begon ruim twintig jaar geleden in eigen land, bij Defensor. Via het Argentijnse San Lorenzo kwam hij bij Deportivo la Coruña terecht, waar hij onder meer met Roy Makaay tot in totaal vijftien duels kwam. In de jaren daarna werd hij uitgeleend aan clubs in Brazilië, Mexico en Uruguay, waar hij zijn volgende contract tekende. In 2008 kwam hij aan in Israël, maar tot een duel voor Beitar Jerusalem kwam het niet. 

Via het Griekse Aris Thessaloniki kwam Loco Abreu terecht bij Botafogo. In Rio de Janeiro groeide hij uit tot een ware held en bij Fogão beleefde hij dan ook de beste twee jaar uit zijn loopbaan. Hij speelde maar liefst 93 wedstrijden voor de club en trof 55 keer doel - meer dan bij welke andere club. In de finale van het staatskampioenschap van Rio de Janeiro besliste Abreu de wedstrijd met een penalty, waardoor hij helemaal niet meer stuk kon bij de fans.  

De goals van Loco Abreu bij Botafogo, de club waar hij in korte tijd uitgroeide tot een ware held (Bron: YouTube)

Toch ging de reis voor Abreu weer verder met een derde periode bij Nacional in zijn thuisland en huurcontracten in Argentinië en Ecuador. Dit jaar begon hij bij Sol de America, waardoor Paraguay ook van zijn lijstje gestreept kon worden. Na tien duels verkaste hij naar El Salvador, om voor Santa Tecla te spelen. Vijftien duels later vindt hij het nu wel welletjes geweest en is het tijd voor een nieuw avontuur. Abreu is teruggekeerd naar Brazilië om voor de oude club Bangu te spelen, in de vierde nationale divisie in het land. 

Overigens kan van Abreu van alles gezegd worden, maar hij maakt het vaak wel waar: na 23 verschillende clubs heeft hij slechts bij drie clubs niet gescoord. In twee gevallen, waaronder Beitar Jerusalem, komt dat doordat hij niet speelde en bij Figueirense kwam hij maar tot vijf duels. Scoren deed hij overigens ook voor het nationale elftal. Tussen 1996 en 2012 speelde hij zeventig interlands, waarin hij tot 26 treffers kwam. Op het WK van 2010 nam hij in de kwartfinale de beslissende strafschop: met een heuse 'Panenka' bezorgde hij Uruguay een plek in de halve eindstrijd tegen Nederland.