FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 november 2016

Amerikaanse remake van A'dam - E.V.A.

De Amerikaanse producent Fox 21 werkt aan een remake van A'dam - E.V.A. De Amerikaanse versie zal zich afspelen in New York, vertelt regisseur Norbert ter Hall aan de Volkskrant.

"Net als in onze serie wordt de romance van Adam en Eva vervlochten met andere verhalen in de stad. Sommige verhalen lijken op die van ons, andere zijn nieuw'', zegt Norbert ter Hall.

Op NPO3 zenden de NTR, VARA en VPRO vanaf zondag het derde seizoen uit. In de nieuwe reeks van acht afleveringen keren alle vaste personages terug. De hoofdrollen worden gespeeld door Teun Luijkx, Eva van de Wijdeven, Rick Paul van Mulligen, Rutger Remkes, Urmie Plein en Sanne den Hartogh. Het seizoen vormt de afsluiting van een drieluik.

Het tweede seizoen van A'dam - E.V.A werd in 2014 genomineerd voor een Gouden Kalf. Eerder won A'dam - E.V.A. onder andere de Beeld en Geluid Award voor beste Nederlandse dramaserie en werd de reeks bekroond als beste internationale dramaproductie op het Festival de la Fiction TV in Frankrijk.

Amerikaanse remake van  A'dam - E.V.A.
Amerikaanse remake van A'dam - E.V.A. (Foto: BuzzE)

Tolheffing in Duitsland nabij

Na maandenlang bekvechten over tolheffing op de Duitse snelwegen, is nu verrassend een doorbraak nabij. Minister van Verkeer Alexander Dobrindt zei donderdagavond dat hij ervan uitgaat dat Duitsland en de Europese Unie nog deze maand tot overeenstemming komen in deze kwestie. Het oorspronkelijke plan van de Duitsers wordt wel op onderdelen aangepast. De betreffende EU-commissie liet in Brussel weten dat er 'verstrekkende vooruitgang' is geboekt.

Een van de veranderingen in de 'tolwet' is een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruik maken van het Duitse wegennet. Bovendien wordt de automatische compensatie van Duitse automobilisten via de wegenbelasting herzien. De EU had daar grote moeite mee.

In het nieuwe voorstel is ook opgenomen belastingvoordeel te koppelen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. De bezitters van milieuvriendelijke auto's betalen minder. Door deze concessies kan de EU-commissie afzien van de voorgenomen gang naar het Europees Hof van Justitie.

"We naderen elkaar", zei Dobrindt tevreden. "Ik heb er alle vertrouwen in dat het akkoord met de EU er in november ligt." Een woordvoerster van de EU-commissie was eveneens hoopvol gestemd dat de laatste plooien binnen een aantal weken met wederzijdse instemming zijn gladgestreken. Wanneer dan precies tol gaat worden geheven is nog niet bekend. Duitsland denkt ermee jaarlijks netto 500 miljoen euro binnen te halen.

Tolheffing in Duitsland nabij
Tolheffing in Duitsland nabij (Foto: ANP)

Kamer wil opheldering over snelwegpolitie

De Tweede Kamer wil opheldering over het bericht dat de snelwegpolitie verdwijnt. Het gaat om twintig man van de Landelijke Eenheid van de politie die met snelle auto's zogeheten verkeershufters op de snelweg aanpakt. RTL Nieuws meldde het nieuws donderdag.

"De VVD wil meer tekst en uitleg", zei Barbara Visser in een debat met minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) in de Tweede Kamer. Ook PvdA, CDA en PVV willen weten hoe het precies zit. CDA'er Martijn van Helvert wil dat Schultz hier 'hard stelling tegen neemt'.

Volgens Schultz wil het ministerie van Veiligheid en Justitie de aanpak van verkeershufters 'op een andere manier organiseren'. Het is de intentie om met de nieuwe organisatie tot meer aanhoudingen te komen. Het besluit is nog niet officieel naar buiten gebracht.

Kamer wil opheldering over snelwegpolitie
Kamer wil opheldering over snelwegpolitie (Foto: ANP)

Nederlandse MMORPG SamuTale gaat in alfa

Haast ongemerkt is gisteren de alfa-test voor free-to-play MMORPG SamuTale van start gegaan. Je kunt gebruik maken van microtransacties, maar deze zijn slechts voor cosmetische zaken. FOK! zit natuurlijk gewoon in de alfa en verwacht dan ook een preview binnenkort.

 

SamuTale is een MMO die veel zaken in het genre net even anders wil doen. Je kan met anderen een clan stichten en daarmee je eigen dorp bouwen. Er zijn geen spullen die aan je personage worden ‘gebonden’, dus je kunt alles verkopen. De bomen en planten in de wereld hebben hun eigen groeicycli en je kan ze ook verpotten als je dat wilt. Er zijn geen klassen,  dus je kan gewoon je pantser pakken en erop los hakken. Over hakken gesproken: het vechten heeft een hack ’n slash-karakter. Er is ook PvP, maar als je een ander doodmaakt, dan krijg je een tijdelijk merkteken mee. Mocht iemand jou weer vermoorden terwijl je dat merkteken hebt, dan kan deze al jouw spullen, wapens en pantser afpakken.

SamuTale - Dorp 

Je kunt je nog steeds opgeven voor de alfa. Ook kun je een Founders Pack aanschaffen en zo jezelf verzekeren van toegang tot alle toekomstige alfa’s en bèta’s.  

Patricia Paay trouwt met nieuwe liefde

Patricia Paay heeft donderdag haar jawoord gegeven aan haar nieuwe liefde Robbert Hinfelaar. Dat heeft haar dochter Christina Curry onthuld via Instagram.

"Je kiest niet van wie je houdt, maar ik hoop dat degene die jou dit keer heeft gekozen je gelukkig maakt", schrijft Christina bij een foto van de twee handen van de 67-jarige Patricia en de 32-jarige Robbert. Op een tweede kiekje is Christina zelf ook te zien. Daarop tekent ze de trouwpapieren als getuige.

Patricia maakte vorige maand bekend dat ze voor de vierde keer in het huwelijksbootje zou stappen. De twee leerden elkaar kennen toen het huis, waar Patricia met haar toenmalige man Adam Curry woonde, te koop stond. Zijn ouders wilden er destijds in wonen. Jaren later zocht Robbert, toen hij las dat Patricia weer vrijgezel was, weer contact met haar. Binnen de kortste keren volgde er een huwelijksaanzoek.

Vorig jaar liet Patricia in Weekend nog optekenen dat ze nooit meer van plan was aan een huwelijk te beginnen. Destijds had de voormalige zangeres een relatie met de veertig jaar jongere Maurice Dix.

Patricia Paay trouwt met nieuwe liefde
Patricia Paay trouwt met nieuwe liefde (Foto: BuzzE)

Starbucks beloont aandeelhouders

Koffieketen Starbucks gaat zijn aandeelhouders extra belonen. Het bedrijf maakte donderdag bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten bekend het dividend met een kwart te zullen verhogen tot 0,25 dollar per aandeel.

In het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar realiseerde het concern een omzetgroei van 16 procent tot 5,7 miljard dollar. De omzet bij Starbucks-filialen die langer dan een jaar open zijn, steeg met 4 procent. Onder de streep hield Starbucks 801 miljoen dollar over. Dat was over dezelfde periode een jaar eerder nog 653 miljoen dollar.

Volgens financieel directeur Scott Maw van Starbucks was het afgelopen kwartaal het meest winstgevende in de 24-jarige geschiedenis van het bedrijf. Voor komend boekjaar heeft Starbucks als doel gesteld om wereldwijd 2100 nieuwe filialen te openen. De omzet bij winkels die langer dan een jaar open zijn moet daarbij met circa 5 procent toenemen. De totale omzetgroei moet daarbij in de dubbele cijfers uitkomen.

Starbucks opende afgelopen kwartaal zijn eerste filiaal in Trinidad en Tobago. Daarmee kwam de teller van het aantal landen waar de keten actief is uit op 75. In het hele boekjaar opende Starbucks wereldwijd 2042 nieuwe filialen. Naast Trinidad en Tobago opende de alom bekende koffieketen ook voor het eerst in Cambodja, Kazachstan, Luxemburg, Andorra, Zuid-Afrika en Slowakije de deuren.

Starbucks beloont aandeelhouders
Starbucks beloont aandeelhouders (Foto: ANP)

Slapstick struikelpartij in de NBA

Regelmatig zie je de meest briljante acties in de NBA, de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie, maar nu was er gisteren een manoeuvre te zien waar de gemiddelde FOK!ker zich vast wel in kan herkennen. De stuntelactie van Sam Dekker van de Houston Rockets mag als heuse slapstick bestempeld worden.

Terwijl de jonge basketballer een vrije doortocht had naar de basket leek niets hem nog te kunnen stoppen, nouja op hijzelf na dan. Een klungelige struikelpartij met als uitsmijter de bal die hij in zijn eigen gezicht kreeg, maakten een einde aan alle illusies. Dekker kon er na afloop wel om lachen. "Het vloermonster kreeg me te pakken vanavond", tweette hij. "Waarom zou ik er boos om zijn? We wonnen en ik had een behoorlijke match, op dat detail na."

EL: Uitslag Maccabi Tel Aviv - AZ

AZ houdt nog een sprankje hoop op het bereiken van de tweede ronde in de Europa League. De Alkmaarders speelden uit bij Maccabi Tel Aviv met 0-0 gelijk, waardoor de ploeg nu op twee punten uit vier duels staat. Maccabi en FC Dundalk hebben vier punten uit evenzovele duels. Zenit St. Petersburg won vandaag van Dundalk, waardoor de Russen met twaalf punten al verzekerd zijn van de volgende ronde.

In eigen huis had AZ enkele weken geleden nog van Maccabi verloren, maar ditmaal had de ploeg van John van den Brom verdedigers Ron Vlaar en Ridgeciano Haps terug van blessures. Toch kon Maccabi uit de startblokken schieten en Tal Ben Haim vond in één aanval tot driemaal toe doelman Sergio Rochet op zijn weg. Vloar Kjartansson schoot hierna maar net naast.

AZ ging na een kwartier iets beter spelen en de Alkmaarders kregen ook enkele kansen. Ben Rienstra en Mattias Johansson wisten hun mogelijkheden niet te benutten. Na rust beoordeelde Rochet een terugspeelbal van Wout Weghorst niet goed, maar de Alkmaarders kwamen met de schrik vrij. In het vervolg was AZ de bovenliggende partij, maar Levi García (schot gestopt), Dabney Dos Santos (bal verkeerd geraakt) en invaller Robert Mühren (net naast en zijnet) wisten de ban ook niet te breken.

Beau van Erven Dorens verwondt zich aan drone

Beau van Erven Dorens heeft zich tijdens de uitzending van RTL Boulevard verwond door met zijn hand een vliegende drone in de tv-studio te pakken. Met een bloedende vinger aan zijn rechterhand zette hij de presentatie voort.

Tech-journalist Merijn Doggen demonstreerde een nieuwe opklapbare drone in de studio van RTL Boulevard. Tot verbazing van presentator Beau, die had verwacht dat er minstens iets mis zou gaan tijdens het vliegen.

Hoewel de demonstratie vlekkeloos verliep, besloot Beau na enige tijd spontaan om achter de desk vandaan te komen en de vliegende drone met een snelle greep uit de lucht te halen. Daarbij werd hij geraakt en schreeuwde de presentator het uit, waarna hij op de grond viel.

Later in de uitzending was te zien dat Beau een pleister had gekregen.

Beau van Erven Dorens verwondt zich aan drone
Beau van Erven Dorens verwondt zich aan drone (Foto: BuzzE)

Spaanse premier presenteert kabinet

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft donderdag zijn nieuwe kabinet bekendgemaakt. Veel bewindslieden blijven op dezelfde plek als tijdens zijn eerste regering, maar de nieuwe ploeg van veertien bewindslieden (inclusief de premier) telt zes nieuw gezichten. Vijf bewindslieden zijn vrouwen.

Rajoy heeft van de volksvertegenwoordiging de kans gekregen weer een regering te leiden, maar hij mist een meerderheid in de Spaanse Tweede Kamer. Hij moet nu telkens schipperen om aan gedoogsteun te komen.

Vicepremier blijft Soraya Sáenz de Santamaría. Luis de Guindos blijft op Economische Zaken. Financiën krijgt Cristóbal Montoro Romero. De minister van Defensie wordt nu een vrouw, María Dolores de Cospedal García. Alfonso Dastis Quecedo wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en de burgemeester van Sevilla, Juan Ignacio Zoido, minister van Binnenlandse Zaken. Vrijdag wordt de regering officieel geïnstalleerd.

Rajoy van de Conservatieve Volkspartij (PP) werd eind 2011 premier. De PP verloor in 2015 de meerderheid. Met het tweede kabinet-Rajoy komt er voorlopig een einde aan de politieke impasse die tien maanden heeft geduurd.

Spaanse premier presenteert kabinet
Spaanse premier presenteert kabinet (Foto: ANP)

EL: Uitslag Zorya Luhansk - Feyenoord

Het uitduel met Zorya Luhansk heeft een punt opgeleverd voor Feyenoord. De wedstrijd in Odessa kende twee gezichten.

Trainer Giovanni van Bronckhorst moest wat puzzelen op het middenveld wegens het ontbreken van Tonny Vilhena (familie-omstandigheden) en Karim El Ahmadi (voetblessure). Daarom startten Marko Vejinovic en Renato Tapia op de middenlinie van de Rotterdammers.

De thuisploeg nam het initiatief in de beginfase, maar het was Feyenoord dat het meest gevaarlijk werd. Al na een kwartier kopte spits Nicolai Jörgensen raak op aangeven van Dirk Kuijt. Jörgensen gaf daarbij een slim duwtje, maar de Deense arbitrage keurde de goal van hun landgenoot goed.

Op slag van rust keerde de wedstrijd volledig om. Eerst kreeg Eric Botteghin geel voor een overtreding op het middenveld en een halve minuut later kreeg hij zijn tweede kaart. De Braziliaan maakte hands in de zestien, zodat Feyenoord een strafschop tegen kreeg én met tien man verder moest. De strafschop werd vervolgens in twee instanties benut door Raphael Forster, nadat doelman Brad Jones eerst nog wist te redden.

Na de pauze bleef doelpuntenmaker Jörgensen in de kleedkamer achter en kwam Miquel Nelom in de ploeg. De druk van Zorya op het doel van Jones werd enorm, maar de vele kansen bleven onbenut. Feyenoord kreeg zelf vervolgens nog een enorme mogelijkheid via een counter. Vejinovic mocht ver komen en schoot van rand zestien, maar mikte de bal over.

Het bleef dus bij 1-1 in Odessa, na een duel met twee gezichten. Lang leek er niks aan de hand voor Feyenoord, maar door die halve minuut voor rust werd het behoorlijk penibel. De Rotterdammers kunnen met een punt, gezien de omstandigheden, prima leven.

Bottheghin ziet rood. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Bottheghin ziet rood. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Zorya Luhansk

1 - 1

Feyenoord

 44' Forster(pen)    15' Jorgensen
 
 Gele kaart: Petriak, (Zorya Luhansk), Vejinovic, Basacikoglu, Tapia, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Botteghin (43/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: Chornomorets, Odessa
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kehlet,Den
 
Opstelling:   Opstelling:
O.Shevchenko
Opanasenko (Kamenyuka/30)
Grechyshkin
Forster
Sobol
Karavayev
Charatin
Ljubenovic (Paulinho/63)
Chaikovsky
Petriak
Bonaventure (Kulach/54)
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
Vejinovic
Kuijt (Basacikoglu/70)
Tapia
Toornstra (Nieuwkoop/81)
Jorgensen (Nelom/46)
Elia

1000 keer Tatort op Duitse televisie

De Duitse zender ARD zendt 13 november de duizendste aflevering van de krimiserie Tatort uit. In de aflevering, getiteld Taxi naar Leipzig, worden twee commissarissen 46 jaar nadat de serie begon met dezelfde titel, op een horrortocht gestuurd. In de jubileumeditie spelen ook gastacteurs uit eerdere Tatorts mee.

Als de duizendste aflevering is afgelopen dan zijn er, volgens Tatort-experts, in totaal 2280 lijken voorbijgekomen. Dat zijn precies 2,3 doden per aflevering.

In de duizendste aflevering worden commissaris Klaus Borowski (Axel Milberg) en zijn collega Charlotte Lindholm (Maria Furtwängler) uit Hannover gegijzeld door een taxichauffeur. In de eerste aflevering, uitgezonden op 29 november 1970, speelde Walter Richter de Hamburgse commissaris Paul Trimmel in Taxi naar Leipzig.

Bijna elke grote stad in Duitsland kent een eigen versie van de populaire politieserie.

1000 keer Tatort op Duitse televisie
1000 keer Tatort op Duitse televisie (Foto: BuzzE)

Oudste taxibedrijf San Francisco daagt Uber

Flywheel, het oudste taxibedrijf van San Francisco daagt Uber. Het bedrijf dat vroeger DeSoto Cab heette, eist 5 miljoen dollar van het technologiebedrijf dat taxidiensten sinds een paar jaar op een relatief nieuwe manier aanbiedt in de Amerikaanse stad.

Sinds de introductie van Uber in San Francisco in 2012 zag Flywheel de omzet fors dalen door de lagere prijzen die Uber rekent. Ook stapte 65 procent van de taxichauffeurs over, meldt SF Gate.

Flywheel denkt dat Uber met het huidige model - met venture kapitalisten als investeerders - op termijn alle competitie uitschakelt, een monopoliepositie creëert en vervolgens de prijzen voor taxiritten zal verhogen.

Oudste taxibedrijf San Francisco daagt Uber
Oudste taxibedrijf San Francisco daagt Uber (Foto: BuzzT)

'Kaalslag dreigt in detailhandel'

In de Nederlandse winkelbranche dreigen nog meer dan honderdduizend banen verloren te gaan als er niet snel grote veranderingen in gang worden gezet. Volgens een nieuw rapport in opdracht van Detailhandel Nederland kunnen winkeliers de omslag niet alleen maken, maar hebben ze ook hulp nodig van de overheid.

Die kan regelgeving aanpassen om een gunstig groeiklimaat te creëren, is de gedachte. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om versoepeling van het arbeidsrecht, zodat winkeliers flexibeler met personeel kunnen omgaan. Ook kunnen "structurele barrières", zoals onhandige bestemmingsplannen, worden weggenomen.

Adviesbureau McKinsey, dat het rapport voor de branche heeft opgesteld, zegt ook dat vastgoedeigenaren en winkeliers moeten samenwerken. Verder is het van belang dat winkels zelf meer innoveren en zich onderscheiden in winkelbeleving, zowel online als offline. Zaken als het gedrag van consumenten en de concurrentie uit het buitenland veranderen voortdurend. Winkeliers zullen daarop moeten inspelen.

Afname
Niet tijdig ingrijpen kan grote gevolgen hebben, aldus McKinsey. Het bureau voorziet dan een afname in de werkgelegenheid die kan oplopen tot 130.000 voltijdbanen en een vermindering in de bijdrage aan de Nederlandse economie van 0,3 tot 1 procentpunt tegen 2025.

Ook dreigt in dat geval een verdere toename van de winkelleegstand: McKinsey schat dat bij ongewijzigd beleid 20 tot 35 procent van de huidige en geplande winkelruimte overbodig zou kunnen worden.

Het rapport werd donderdagmiddag op een groot winkelierscongres in Den Haag overhandigd aan premier Mark Rutte, die als hoofdgast aanwezig was. Guido van Woerkom, de voorzitter van Detailhandel Nederland, riep de minister-president daarbij op om de problemen samen met de winkelbranche op te lossen.

'Kaalslag dreigt in detailhandel'
'Kaalslag dreigt in detailhandel' (Foto: ANP)

'Connected toys zo lek als een mandje'

Connected toys worden steeds goedkoper en daardoor voor iedereen bereikbaar, maar voor de veiligheid ervan haalt iedereen zijn schouders op. Dat zegt Mary-Jo de Leeuw tegen RTL Nieuws. Ze is de oprichter van het platform Internet of Toys, dat drie jaar lang onderzoek deed. "Iedereen trekt zijn handen er vanaf, dat vind ik heel zorgelijk."

De Leeuw en haar compagnon onderzochten een hele reeks producten en de bijbehorende apps. Denk aan poppen die onthouden wat je zegt en kattenoren die bewegen op basis van je hersenactiviteit. "We vonden privacyissues die echt tenenkrommend waren. Waarom heeft zo'n app toegang nodig tot je contactgegevens? En waarom worden jouw data ter beschikking gesteld aan derden? Het is bovendien helemaal niet duidelijk of je gegevens opgeslagen worden op een veilige plek."

Wat De Leeuw het meest is opgevallen na drie jaar onderzoek en het voeren van talloze gesprekken, is dat niemand zich verantwoordelijk lijkt te voelen voor veiligheids- en privacyproblemen met connected toys. "De Consumentenbond, Autoriteit Persoonsgegevens, ministeries; iedereen zegt: dit is niet mijn werkveld."

'Connected toys zo lek als een mandje'
'Connected toys zo lek als een mandje' (Foto: BuzzT)

'Plannen Air France-KLM vallen mee'

De nieuwe strategie van Air France-KLM pakt voor het Nederlandse deel van de luchtvaartcombinatie minder nadelig uit dan door sommigen werd verwacht. Dat concludeerde de pilotenvakbond VNV donderdagmiddag.

"De voorspellingen over donkere wolken die zich boven KLM zouden samenpakken lijken onterecht", aldus een woordvoerder van de bond. "Het idee van één groep met twee luchtvaartmaatschappijen blijft overeind. Ook het bestuursmodel blijft ongewijzigd."

Air France-KLM kondigde eerder op de dag onder meer de oprichting van een nieuwe Franse maatschappij aan, die op basis van lagere kosten dan Air France de concurrentie met maatschappijen uit de Golfstaten moet aangaan op langeafstandsvluchten. Die maatschappij krijgt tien vliegtuigen, die worden bemand door piloten die nu voor Air France vliegen. Zij kunnen zich vrijwillig melden, maar moeten dan wel met een lager salaris genoegen nemen.

"We zijn benieuwd hoe het Franse personeel daarop gaat reageren", aldus de woordvoerder van de VNV. Air France-KLM liet weten in de komende weken met bonden te onderhandelen over de inrichting van de nieuwe maatschappij.

'Plannen Air France-KLM vallen mee'
'Plannen Air France-KLM vallen mee' (Foto: ANP)

Onderzoek naar aanpak huiselijk geweld

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoeken of medewerkers van zorginstellingen de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling naleven. Dat is een verplicht stappenplan om geweld te signaleren en aan te pakken.

Uit eerder onderzoek in 2013 bleek dat de meldcode maar zeer gering werd gebruikt in een aantal sectoren in de gezondheidszorg. In juli van dat jaar werd de code wettelijk verplicht. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaf toen aan dat de inspectie zou overgaan tot handhaving als zorginstellingen de meldcode onvoldoende gebruiken.

Huiselijk geweld en kindermishandeling komen veel voor. "Om hier iets aan te kunnen doen, is het belangrijk dat zorgmedewerkers het vroeg opmerken. Dat kan alleen als zij weten waar ze op moeten letten. En hoe ze het bespreekbaar kunnen maken en kunnen aanpakken", aldus de IGZ.

Onderzoek naar aanpak huiselijk geweld
Onderzoek naar aanpak huiselijk geweld (Foto: ANP)

Campagneclimax Clinton in Philadelphia

Hillary Clinton rondt haar verkiezingscampagne maandagavond af in Philadelphia, samen met haar man Bill en dochter Chelsea en met partijgenoot en president Barack Obama en diens vrouw Michelle. Bill was Democratisch president van de VS van 1993 tot 2001. Hillary hoopt de post te winnen in de verkiezingen van dinsdag 8 november.

Clintons campagneteam heeft donderdag bekendgemaakt dat de 'campagneclimax' in Philadelphia zal zijn, maar het is nog niet duidelijk waar precies. Zaterdag maakt Clinton al haar opwachting in de stad en gaat ze naar een optreden van popzangeres Katy Perry, die in een concertgebouw aan de rand van de stad haar muzikale steun aan Clinton uit. Vrijdag doet Stevie Wonder dat al in een muziektheater in het centrum.

Clinton leidde eerder duidelijk in peilingen, maar de marge wordt volgens Amerikaanse media steeds kleiner. Democraten vrezen ook dat de opiniepeilingen de werkelijke omvang van de aanhang van de Republikein Donald Trump onderschatten.

Zwarte kiesgerechtigden
De Afro-Amerikaanse Obama heeft zich ook ingezet om zwarte kiesgerechtigden naar de stembus te lokken. Hij bezwoer hun dat ,,de man die alle vooruitgang van de afgelopen jaar uit het raam wil gooien, verslagen moet worden. Obama doelde in Florida op de Republikeinse presidentskandidaat. Rond Trump is het voor zijn doen relatief stil. Zijn vrouw Melania is donderdag (3 november) in Philadelphia.

In Philadelphia werd in 1776 de Amerikaanse onafhankelijkheid uitgeroepen. Het is ook de grootste stad van de staat Pennsylvania, waar de politieke strijd hevig woedt. De eerste Europeanen in het gebied waren rond 1630 vooral Nederlanders, gevolgd door onder anderen Zweden en Britten.

Campagneclimax Clinton in Philadelphia
Campagneclimax Clinton in Philadelphia (Foto: ANP)

Medewerkers Pernis verwerpen loonbod Shell

Medewerkers van Shell in Pernis en Moerdijk hebben donderdag in meerderheid het loonvoorstel van het concern verworpen. Dat meldden vakbonden CNV en FNV donderdag na ledenraadplegingen. Het huidige voorstel zou achterblijven bij dat van vergelijkbare bedrijven.

Shell biedt volgens de bonden een loonsverhoging dit jaar van 1 procent en 1,25 procent volgend jaar, en tweemaal een eenmalige uitkering van 1000 euro. De bonden zien graag een structurele loonsverhoging van 1,5 procent dit jaar en 1,75 procent volgend jaar.

De bonden zullen volgende week met een ultimatum komen en sluiten daarbij verdere acties niet uit.

Medewerkers Pernis verwerpen loonbod Shell
Medewerkers Pernis verwerpen loonbod Shell (Foto: ANP)

Australiërs leiden Noord-Koreanen om de tuin en spelen mee in golftoernooi

Twee Australiërs hebben onlangs voor een opmerkelijk stuntje gezorgd. Morgan Ruig en Evan Shay hadden wel zin in een bijzonder potje golf en wilden meedoen aan het North Korean Open, gehouden op de enige golfbaan van Noord-Korea. 

Het begin was vrij simpel: ze stuurden een email naar Noord-Korea. Officials zouden vermoedelijk niet al te veel middelen tot hun beschikking hebben om te controleren of de twee wel echt professionals waren, zoals ze zich aan hadden gemeld, en dat bleek juist. Al snel hoorden Ruig en Shay dat ze uitgenodigd waren om in Pyongyang mee te spelen. De makelaar en bouwvakker lieten wat nette, neppe Australische 'teamkleding' maken en zagen er uit als echte pro's.

Er was echter één probleem: ze hadden nog nooit serieus gegolfd. Het was niet zo dat ze simpelweg geen professionals waren, ze konden het gewoon eigenlijk niet. Shay sloeg een bal het water in, wat zijn Noord-Koreaanse caddie niet echt kon waarderen: "Jullie hebben je familie grote schaamte bezorgd." Het duurde niet lang voor officials door hadden dat de twee helemaal geen echte golfers waren, maar ze speelden toch door. Ruig en Shay waren bang dat dit bij de immigratie wellicht problemen op zou leveren - Noord-Korea in de zeik nemen is wellicht niet altijd een handig idee - maar gelukkig kwam dat allemaal goed.

Ruig en Shay eindigden overigens als de nummers twee en drie...van onderen. De enige die onder het duo eindigde was de 15-jarige dochter van de Nepalese ambassadeur in Noord-Korea. 

Indie-hit Bastion komt naar Xbox One - gratis voor eigenaren van het origineel

Bastion, één van de beste games van het Xbox Live Arcade-programma van Xbox 360, komt ook naar Xbox One. Zo laat de ontwikkelaar op hun website weten.

In de afgelopen vijf jaar heeft Bastion bijna 4 miljoen exemplaren verkocht over alle platformen en meer dan 100 prijzen gewonnen. Om dat te vieren komt de game nu ook naar Xbox One en is verkrijgbaar vanaf 12 december. Als je de game al op Xbox 360 bezit, is Bastion gratis te downloaden tot 1 januari 2017. De ontwikkelaar laat verder weten dat de nieuwe versie op 1080p draait ten opzichte van 720p van de Xbox 360-versie, ook zal de DLC Stranger's Dream direct inbegrepen zijn en zullen er nieuwe achievements toegevoegd worden.

Rood zal nooit meer hetzelfde zijn in Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport zal gebruik maken van de extra kracht die de PlayStation 4 Pro zal brengen. Kazunori Yamauchi, CEO bij Polyphony Digital heeft dat bekendgemaakt bij een presentatie over de nieuwe console.

Niet erg verrassend kende die presentatie aardig wat technische verhalen, zoals hoeveel resolutie en helderheid de hardware wel aan kan. Yamauchi kwam met een voorbeeld wat dit in de praktijk betekent voor Gran Turismo Sport: het zal de eerste game zijn die Ferrari-rood weer kan geven. "Mensen die ooit wel eens een Formule 1-race hebben bezocht hebben wellicht gemerkt dat de Ferrari-auto's een vreemde oranje gloed hebben. Dat is gedaan zodat de auto's meer op het traditionele Ferrari-rood lijken op tv." Yamauchi heeft ons nu dus verzekerd dat we niet langer naar een dure Formule 1-race hoeven om dat te aanschouwen, Gran Turismo Sport zal het perfect simuleren.

Gran Turismo Sport staat voor nu nog gepland voor 2017, maar het is nog maar de vraag of Polyphony dat gaat halen met dit baanbrekende nieuwe kleurenpalet.

Gigi Hadid was niet dun genoeg voor Hilfiger

Gigi Hadid was tijdens haar eerste modeshow voor Tommy Hilfiger in 2015 eigenlijk niet dun genoeg voor de kleding van de ontwerper. Dat vertelt Hilfiger in een interview met Yahoo.

"Onze castingdirecteur zei, ze past er niet echt bij want ze is niet zo lang als de andere meisjes, en niet zo dun." Uiteindelijk mocht Gigi wel meedoen in de show, maar de outfit die ze liet zien was een wijdvallende rode poncho.

Inmiddels heeft Hilfiger met het 21-jarige model samengewerkt aan een razend populaire kledingcollectie.

Gigi Hadid was niet dun genoeg voor Hilfiger
Gigi Hadid was niet dun genoeg voor Hilfiger (Foto: BuzzE)

LinkedIn introduceert salarisvergelijker

LinkedIn heeft een nieuwe tool ontwikkeld waarmee leden hun salaris kunnen vergelijken met dat van anderen en erachter kunnen komen hoeveel extra ze kunnen verdienen als ze zich nieuwe vaardigheden eigen maken: LinkedIn Salary. Daarbij wordt rekening gehouden met tal van factoren die van invloed kunnen zijn op de loonschaal, zoals ervaring, opleidingsniveau, industrie en bedrijfsgrootte.

Het bedrijf levert de tool volgens het 'give-to-get-model'. Dat betekent dat een gebruiker eerst zijn of haar eigen salaris moet invoeren om te kunnen zien wat andere mensen met dezelfde baan verdienen.

De nieuwe functie is vooralnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië, maar er zijn wel plannen om LinkedIn Salary uit te rollen naar andere landen begin volgend jaar.

LinkedIn introduceert salarisvergelijker
LinkedIn introduceert salarisvergelijker (Foto: BuzzT)

Geen octrooi op veredelde tomaat

Op veredelde planten kan in principe geen octrooi worden aangevraagd. Eigenschappen van bijvoorbeeld groenten en fruit die via biologische processen worden 'verbeterd' zijn niet patenteerbaar. Dat stelt de Europese Commissie donderdag in een verklarende uitleg van een richtlijn uit 1998 die biotechnologische uitvindingen moet beschermen.

Het Europese Octrooibureau had in maart 2015 besloten dat op veredelde producten onder voorwaarden wel een octrooi kan worden aangevraagd. Dat zou ook gelden voor bijvoorbeeld gekruiste broccoli- of tomatensoorten. Brussel zegt nu dat dat nooit de bedoeling van de regelgeving is geweest en tot juridische problemen leidt.

Het Europees Parlement sprak zich eind vorig jaar uit tegen het besluit van het octrooibureau. Europarlementariërs als Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP) wilden voorkomen dat Europese boeren en kwekers die veredelen zonder biotechnologie, gepatenteerde zaden van hun zelfgekweekte planten niet meer zouden mogen gebruiken.

Innovatie
"Patenten op natuurlijke eigenschappen van planten blokkeren innovatie en zijn een gevaar voor de voedselvoorziening en gewasdiversiteit", reageert Huitema. "De eerste slag is gewonnen, het Europees Octrooibureau is aan zet om op basis van deze nieuwe informatie hun richtsnoeren aan te passen."

Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van zogenoemde agrofoodproducten. Het ministerie van Economische Zaken had in mei een symposium in Brussel georganiseerd met als doel de "disbalans"tussen de rechten van patenthouders en telers recht te trekken. Daar kwam uit naar voren dat er snel een pragmatische oplossing moest komen om een eind te maken aan de juridische onzekerheid.

Geen octrooi op veredelde tomaat
Geen octrooi op veredelde tomaat (Foto: ANP)

De Visser: "Gele kaart van Chelsea gekregen"

Piet de Visser speurt nog altijd de Europese velden af namens Chelsea, op zoek naar nieuw talent. Echter moet hij de resultaten voor zich houden. De Visser is de ontdekker van spelers als Ronaldo (de Braziliaanse), Robinho en Neymar. De meesterscout is momenteel in dienst van Chelsea, dat zijn rapporten maar wat graag overneemt. Echter mag hij zich niet al te gortig uitlaten in de media, zo laat hij aan Omnisport.

"Als ik zeg welke spelers ik nu volg, dan staat dat binnen de kortste keren op internet", aldus De Visser. "Ik heb van Chelsea wel eens een 'gele kaart' gekregen, omdat ik te openhartig was in interviews. Maar een scout moet juist rustig blijven."

John de Mol weer rijkste BN'er

De Quote 500 levert ook dit jaar weer behoorlijk wat bekende namen op. John de Mol is opnieuw de hoogst genoteerde BN'er in de lijst van Nederlandse rijken. De mediamagnaat staat op de vierde plek in de lijst met een geschat vermogen van 2,5 miljard euro, zo heeft het zakenblad donderdag bekendgemaakt. Vanwege het twintigjarig jubileum is er dit jaar een top duizend gemaakt.

Andere bekende namen zijn onder meer Joop van den Ende op plaats negen met 1,5 miljard, Tiësto staat op 240 met 100 miljoen en collega-dj Armin van Buuren moet het doen met een vermogen van 36 miljoen. Hij staat op plaats 719. Het vermogen van Linda de Mol wordt geschat op 34 miljoen. Daarmee staat ze op 773.

De rijkste man van Nederland is net als vorig jaar Randstad-oprichter Frits Goldschmeding met 3,5 miljard euro. Hij heeft in een jaar tijd wel een kwart van zijn vermogen zien verdampen. Rijkste Nederlander in het buitenland is Charlene de Carvalho-Heineken, die 11 miljard euro op haar bankrekening heeft staan. De rijkste familie is de C&A-familie Brenninkmeijer, die gezamenlijk 21 miljard bezit.

John de Mol weer rijkste BN'er
John de Mol weer rijkste BN'er (Foto: BuzzE)

Zeehond uit Veluwemeer gehaald

De zeehond die al een aantal dagen rond zwom in het Veluwemeer is uit het water gehaald. Een medewerker van het Zeehondencentrum Pieterburen heeft het jonge vrouwtje kunnen vangen.

De zeehond liet zich dinsdag voor het eerst zien bij een bungalowpark in Nijkerk. In eerste instantie leek het beestje in een redelijke conditie, maar na observatie bleek ze volgens Pieterburen last te hebben van een longworminfectie. Omdat ze ook rondzwom in druk gebied werd besloten om het dier te vangen.

Medewerkers van de Dierenambulance en een expert van de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) probeerden het woensdag al. Een medewerker van het Zeehondencentrum Pieterburen slaagde er donderdagochtend in het dier uit het water te halen. Ze wordt nu verder onderzocht.

Zeehond uit Veluwemeer gehaald
Zeehond uit Veluwemeer gehaald (Foto: ANP)

'Megadeal voor Kim Kardashian'

Kim Kardashian heeft een nieuw miljoenencontract getekend waarmee ze voorlopig verbonden blijft aan de realityserie Keeping Up With The Kardashians. Naar verluidt krijgt ze een bonus van 20 miljoen dollar boven op haar normale inkomsten, zeggen insiders tegen Radar Online.

Sinds Kim slachtoffer werd van de brute overval vorige maand in Parijs, verstopt ze zich in haar kolossale villa in Los Angeles. Dat wordt volgens de bron gevoeld bij de rest van de familie. Zonder haar staat de show op omvallen. "Iedereen in de familie was zich ervan bewust dat als Kim niet zou terugkeren, de show na dit seizoen zou stoppen."

De makers van de serie besloten daarom Kim een bonus te geven om haar over de streep te trekken. "Ze krijgt bovendien meer controle over de productie en de koers van de show. Daarnaast eist ze een eigen camerateam en eigen securityteam om er zeker van te zijn dat ze veilig is", aldus de bron.

Vorige week werden de opnames van Keeping Up With The Kardashians hervat. De productie van de reallifesoap lag ruim drie weken stil na de overval op Kim.

'Megadeal voor Kim Kardashian'
'Megadeal voor Kim Kardashian' (Foto: BuzzE)

Google blijft machtsmisbruik ontkennen

Google ontkent opnieuw dat het zijn machtspositie heeft misbruikt met zijn dienst Google Shopping. Het Amerikaanse bedrijf schrijft dat in een tweede verweer aan de Europese Commissie. Het onderzoek naar Google Shopping loopt al sinds 2007 na klachten van prijsvergelijkingswebsites.

Google beargumenteert dat de markt gezond is en Google Shopping dus geen belemmering vormt voor concurrentie op de markt. Ook merkt de zoekgigant op dat consumenten op verschillende manieren zoeken en lang niet altijd beginnen bij een prijsvergelijker.

In Duitsland begint zelfs een derde van de mensen een zoektocht naar een product op Amazon om daar de prijzen te vergelijken, terwijl ze daar lang niet altijd iets kopen. Volgens Google had de Europese Commissie juist beargumenteerd dat Amazon geen concurrent is van prijsvergelijkers, maar een klant. Google stelt dat Amazon juist wel vergelijkingsdiensten aanbiedt en veel groter is dan Google op de consumentenmarkt.

Ook in een zaak rond advertentiedienst AdSense heeft Google de Europese Commissie van repliek gediend. De techreus heeft de voorwaarden van die dienst aangepast en hoopt zo aan een straf te ontkomen. In de zaak rond mobiel besturingssysteem Android heeft Google nog tot 11 november de tijd om te reageren. Ook hier wordt het Amerikaanse bedrijf beschuldigd van misbruik van een dominante marktpositie.

Google blijft machtsmisbruik ontkennen
Google blijft machtsmisbruik ontkennen (Foto: BuzzT)

Dijksma klaar met taxi-ronselaars op Schiphol

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) wil dat er snel een einde komt aan het ronselen van klanten door taxichauffeurs op Schiphol. "Ik ben er wel klaar mee", zei ze donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze vindt de praktijk 'ontoelaatbaar'.

Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie hebben de handen ineengeslagen om het probleem aan te pakken. Dijksma heeft de gemeente juridische steun aangebonden om het probleem op 'zeer korte termijn' op te lossen. Er wordt gekeken om de gemeentelijke verordening aan te passen om de ronselaars aan te pakken.

Ook gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport intensiever controleren en worden met de marechaussee afspraken gemaakt. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen, aldus de bewindsvrouw. "We moeten de straat terugpakken voor de burger en niet overlaten aan de hufter", zei Dijksma.

Veegactie
Donderdag was er al een eerste veegactie tegen de ronselaars, aldus de bewindsvrouw. Daarbij was ook de marechaussee betrokken.

Toeristen op de luchthaven worden geronseld door taxichauffeurs die niet op de officiële standplaats staan, maar in de parkeergarage. Ze geven veel overlast en klanten worden nogal een geconfronteerd met hoge rekeningen. "Dit is slecht voor het aanzien van het land", aldus Dijksma.

Dijksma klaar met taxi-ronselaars op Schiphol
Dijksma klaar met taxi-ronselaars op Schiphol (Foto: ANP)

Advocaat Knoops wraakt rechter in Wilders-proces

De rechtzaak tegen Geert Wilders in het 'minder minder'-proces blijft de gemoederen zoals te verwachten was bezig houden. Advocaat Geert-Jan Knoops heeft vandaag een wrakingsverzoek ingediend tegen een van de rechters.

Geert Wilders zelf liet eerder al weten dat hij de rechter in kwestie, Elianne van Rens, graag ziet vertrekken omdat ze partijdig zou zijn. Knoops onderbrak vandaag het betoog van de benadeelde partijen om zijn verzoek te doen. De rechtbank is op dit moment over in beraad over het wrakingsverzoek.

Update 17:01

Knoops kreeg na een schorsing gelegenheid om zijn grieven jegens de rechter toe te lichten. Voor het wrakingsverzoek had hij contact gehad met zijn cliënt Wilders.

Zij gaf bij ondervraging van getuige-deskundige Paul Cliteur volgens de raadsman "blijk van een mate van vooringenomenheid, althans niet onpartijdigheid". Rechter Van Rens zou aan het slot van haar ondervraging volgens Knoops hebben gesteld dat het oordeel van de getuige-deskundige "niet meer of minder is dan een mening". Daardoor kan zij niet meer onbevangen oordelen, vindt de raadsman.

Eigen mening
Door die ondervraging werd naar de mening van Knoops het beeld geschapen "alsof Cliteur alleen zijn eigen mening kwam verkondigen". De rechter moest volgens Wilders' advocaat ook gecorrigeerd worden op het punt van het verdraagzaamheidscriterium en de uitspraak daarover van de Hoge Raad. "Deze zaak draait in grote mate om onverdraagzaamheid en is dus niet onbelangrijk", aldus Knoops.

Het is niet voor het eerst dat Van Rens in aanvaring komt met Wilders en zijn verdediging. Wilders had haar tijdens een regiezitting op 18 maart al verzocht te stoppen met de zaak, maar Van Rens kondigde in april aan door te gaan.

Kritisch
Van Rens zou volgens Wilders in het tv-programma 'Kijken in de ziel' kritisch zijn geweest over de rechterlijke beslissing tijdens diens vorige proces om wraking van de rechter toe te wijzen.

De rechter zei destijds dat ze ook als rechter kritiek mag hebben. Ze verzekerde Wilders toen in een korte verklaring dat ze onafhankelijk in zijn zaak zal oordelen.

SGP: geboortepremie bij eerste kind

Als het aan de SGP ligt, ontvangt elk gezin na de komst van het eerste kind 1000 euro. Het voorstel voor zo'n geboortepremie staat in het voorlopige verkiezingsprogramma dat de partij vrijdag officieel presenteert.

De premie past in het beeld dat de SGP heeft van een samenleving waarin ruimte is voor gezinnen en voor mensen die omzien naar elkaar. Het voorstel kan echtparen helpen te beslissen om voor het ouderschap te kiezen, denkt de SGP. De partij wil ook dat de kinderbijslag omhoog gaat.

In andere landen is een dergelijke toeslag, die bovenop de kinderbijslag zou moeten komen, al gebruikelijk. In België krijgen verse ouders 1200 euro, in Frankrijk 900. Het voorstel van de SGP zou jaarlijks zo'n 80 miljoen euro kosten.

SGP: geboortepremie bij eerste kind
SGP: geboortepremie bij eerste kind (Foto: ANP)

15 jaar voor vader die kinderen 'weggooide'

Een vader in Duitsland die zijn drie kinderen uit het raam van een woning op de eerste verdieping gooide, is donderdag door een rechtbank in Bonn tot vijftien jaar celstraf veroordeeld. Er was levenslang tegen hem geëist.

De rechtbank achtte de 35-jarige asielzoeker uit Syrië schuldig aan drievoudige poging tot moord. De kinderen overleefden het, maar raakten levensgevaarlijk gewond.

De man slingerde zijn kroost in de plaats Lohmar naar buiten omdat hij zijn vrouw wilde straffen. Die had gedreigd naar de politie te stappen als hij haar bleef mishandelen. Volgens de aanklager had de man de kinderen "als een oude kerstboom" uit het raam geworpen.

Volgens de verdediging, die voor een veel kortere celstraf pleitte, was de man afkomstig uit arme kringen in Syrië waar geweld aan de orde van de dag was. Na zijn vlucht naar Duitsland kon hij niet omgaan met de andere omgangsvormen.

15 jaar voor vader die kinderen 'weggooide'
15 jaar voor vader die kinderen 'weggooide' (Foto: ANP)

'Omroep geen serviceorganisatie van Wilders'

De NOS vindt het proces tegen Geert Wilders een belangrijk onderwerp, maar de omroep voelt zich niet geroepen om alle zittingsdagen volledig live uit te zenden via internet. "We zijn geen serviceorganisatie van een politieke partij", zei hoofdredacteur Marcel Gelauff donderdag, nadat Wilders had geklaagd over het ontbreken van livestreams.

Justitie vervolgt Wilders onder meer voor aanzetten tot haat door zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken. De politicus woont zijn zaak niet bij, omdat het volgens hem een 'politiek proces' is. "Ik weiger daaraan mee te werken", legde hij eerder uit in een verklaring. In plaats daarvan volgt hij de zaak op afstand.

Maar donderdag lukte dat niet, omdat de NOS de zitting niet live uitzond en RTL Nieuws in eerste instantie ook niet. Bij RTL kwam dat door een vergissing, legde adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein uit. "Ergens was een knop niet omgezet, waardoor de stream niet op onze site te zien was." Enige tijd later was de zaak alsnog te volgen.

Relevant
"We zenden alle zittingsdagen uit die we relevant vinden", zegt Klein. Hij verwacht dat dit alle dagen zullen zijn. De NOS maakt een selectie van de belangrijkste onderdelen van het proces, zoals de openingsdag, het requisitoir van de aanklager, het verweer van de verdediging en de laatste dag. "We doen het heel substantieel, maar we besteden ook aandacht aan andere onderwerpen op ons streamingkanaal", zegt hoofdredacteur Gelauff.

Wilders had via Twitter gesuggereerd dat het ontbreken van live beelden te maken had met het feit dat rechtsgeleerde Paul Cliteur, die wordt gehoord als getuige-deskundige, vindt dat de PVV-leider onterecht wordt vervolgd. "OK, dus het live uitzenden van een getuige ter mijn verdediging mag Nederland niet zien volgens de NOS en RTL", luidde de tweet.

"Dat is dus onzin", zegt Pieter Klein. "Iedereen kent het verhaal van Cliteur al uit de krant. We doen ook gewoon verslag van de zitting."

'Omroep geen serviceorganisatie van Wilders'
'Omroep geen serviceorganisatie van Wilders' (Foto: ANP)

Brexit moet eerst door parlement

De Britse High Court heeft besloten dat de regering van premier Theresa May niet op eigen houtje op de Artikel 50-knop mag drukken. Daar is toestemming van het parlement voor nodig, meldt de BBC.

May is van plan om Brussel voor april volgend jaar via Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon formeel op de hoogte brengen van het voornemen de Europese Unie te verlaten. Daartoe wilde de eerste minister aanvankelijk het zogenaamde koninklijke recht van de regering gebruiken, waarmee het parlement gepasseerd kan worden.

Het probleem voor de conservatieve regering is dat de meeste parlementariërs tegen de uittreding uit de EU zijn. De weerstand is het sterkst onder de lords van het Hogerhuis. In het Lagerhuis is het denkbaar dat tegenstanders toch voor inwerkingstelling van Artikel 50 stemmen om niet tegen hun eigen kiesdistricten in te gaan.

Waarschijnlijk gaat de regering in hoger beroep bij de hoogste Britse rechtbank, de Supreme Court. Daarna is er nog een beroepsmogelijkheid bij het Europese Hof, maar die rechtsgang zou wel erg ironisch zijn.

Update 15.00 uur
De regering heeft bekendgemaakt dat de uitspraak inderdaad zal worden aangevochten in de Supreme Court. Het hoger beroep was te verwachten omdat de regering vastbesloten blijft om Artikel 50 voor april in werking te stellen.

In het Lagerhuis stemmen parlementariërs die voor Remain waren, mogelijk pas in met een Artikel 50-wet wanneer ze tevreden zijn over de voorwaarden van de EU-uittreding. Dat zou maanden of zelfs jaren gesteggel op kunnen leveren. Daarom wordt er al gespeculeerd over vervroegde verkiezingen. Vanwege het gerommel in de Labourpartij zouden de Conservatieven van May hun krappe meerderheid daarmee vermoedelijk behoorlijk uit kunnen breiden.

Het oordeel van de High Court wordt vooralsnog gezien als een klap voor de voorstanders van een zogeheten harde Brexit, het volledig doorsnijden van de banden met de EU. Onder meer Brexit-minister David Davis wil dit. UKIP-leider Nigel Farage sprak al zijn vrees uit dat er nu wellicht niet meer dan een halfbakken Brexit komt.

De verwachting is overigens niet dat het parlement zal proberen de Brexit tegen te houden. Ze hadden immers zelf ingestemd met de wetgeving die het referendum mogelijk maakte. Maar het is nu wel waarschijnlijker dat de Britten onderdeel uit blijven maken van de vrije handelszone van de EU. Daarvoor moet dan wel het vrije verkeer van personen worden gehandhaafd.

Het hoger beroep zal begin december worden behandeld.

Brexit moet eerst door parlement
Brexit moet eerst door parlement (Foto: ANP)

'Je kunt van nationaliteit geen ras maken'

Met de stelling dat een nationaliteit niet hetzelfde is als een ras heeft hoogleraar en rechtsfilosoof Paul Cliteur het donderdag opgenomen voor PVV-leider Geert Wilders. "Je kunt van een nationaliteit geen ras maken en van een ras geen nationaliteit", aldus Cliteur.

Hij ging donderdag in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp als getuige-deskundige in op de betekenis en de strafbaarheid van de 'minder-Marokkanen'-uitspraak van Wilders.

Volgens hem wordt in de wet alleen gesproken over discriminatie op basis van ras, geloof, handicap, geslacht of seksuele geaardheid, maar niet over nationaliteit of herkomst. "Je kunt ook zeggen: wenst u minder Amerikanen, minder Maleisiërs of Syriërs in Nederland. Dat is misschien hardvochtig, maar geen racisme."

'Je kunt van nationaliteit geen ras maken'
'Je kunt van nationaliteit geen ras maken' (Foto: ANP)

'Facebook flink omlaag op Wall Street'

De beursgraadmeters in New York openen donderdag naar verwachting zonder grote uitslagen. Facebook gaat echter een flink lagere opening tegemoet na een waarschuwing voor de toekomstige prestaties. Beleggers verwerken verder een flink aantal macro-economische cijfers.

Facebook meldde woensdag nabeurs dat de omzet in het afgelopen kwartaal is gestegen naar een recordniveau, terwijl de winst zeer sterk omhoog ging. Financieel topman David Wehner suggereerde later echter dat Facebook die prestaties waarschijnlijk niet weet vast te houden. Dat komt onder meer door hogere uitgaven. Ook zal het groeitempo van de opbrengsten duidelijk afzwakken.

Ook de verkoper van draagbare 'fitness trackers' Fitbit gaat hard omlaag in de handel voorbeurs. De omzetprognoses voor het belangrijke feestdagenseizoen vallen analisten sterk tegen.

Belangstelling
De Amerikaanse bank Wells Fargo kan ook op belangstelling rekenen. De beurstoezichthouder SEC is een onderzoek begonnen naar de malafide verkooppraktijken bij de bank. De zaak heeft al tot een hoge boete geleid voor Wells Fargo.

Aan het economisch front krijgen beleggers in New York cijfers voorgeschoteld over de wekelijkse uitkeringsaanvragen, de fabrieksorders, de arbeidsproductiviteit en gegevens over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector van marktonderzoekers Markit en ISM.

Besluit
Woensdag verwerkte Wall Street het besluit van de Federal Reserve om de rente, zoals al was verwacht, onveranderd te laten. Wel blijft de deur voor een rentestap in december duidelijk open. De aandelenbeurzen in New York sloten opnieuw met verliezen. De hernieuwde opmars van Donald Trump in de peilingen zorgde voor een nerveuze stemming.

Daarbij ging de S&P 500 voor de zevende dag op rij omlaag, met 0,7 procent naar 2097,94 punten. De Dow eindigde 0,4 procent lager op 17.959,64 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,9 procent naar 5105,57 punten.

'Facebook flink omlaag op Wall Street'
'Facebook flink omlaag op Wall Street' (Foto: ANP)

Amsterdam wil cruiseschepen uit centrum weren

Amsterdam wil de cruiseterminal verplaatsen naar een plek buiten de binnenstad. Dit is nodig om de grote massa bezoekers die de hoofdstad momenteel aandoet, beter te spreiden. Dat zei wethouder Kajsa Ollongren (economie) donderdag in een speech tijdens het Havendebat.

"Als we serieus werk willen maken van de spreiding van toerisme, dan is er geen plaats meer voor de grote cruiseschepen in het hart van de stad" meent de wethouder. "Het zeventiende eeuwse Amsterdam is niet gebouwd voor al die toerbussen die in de rij staan om deze mensen van cruiseschip naar de Dam of de Wallen te brengen. Het past gewoon niet. De binnenstad moet worden ontlast."

De drukte in de binnenstad is veel Amsterdammers een doorn in het oog. Het stadsbestuur werkt er dan ook hard aan om de bezoekers meer te verspreiden.

Amsterdam wil cruiseschepen uit centrum weren
Amsterdam wil cruiseschepen uit centrum weren (Foto: ANP)

Nederlander niet tuk op presidentschap Trump

Driekwart van de Nederlanders zal negatief tegen Amerika aankijken als Republikein Donald Trump de presidentsverkiezing wint. Dat blijkt uit een speciale politieke barometer van marktonderzoeksbureau Ipsos. Winst van Democraat Hillary Clinton zal aanzienlijk beter vallen: 41 procent bekijkt Amerika dan (zeer) positief.

Als Nederlanders zouden mogen stemmen, zou 73 procent voor Clinton kiezen. Een krappe 6 procent zou stemmen op Trump. PVV-kiezers zijn nog het meest van Trump gecharmeerd, toch zou ook van hen de helft liever Clinton als president zien.

Clinton zal volgens de meeste Nederlanders een gunstige invloed hebben op de wereldeconomie, de wereldvrede en veiligheid en kwesties die Nederland aangaan. Van Trump denkt maar 3 tot 5 procent dat.

Ipsos peilde de mening van duizend Nederlanders via een representatieve steekproef.

Nederlander niet tuk op presidentschap Trump
Nederlander niet tuk op presidentschap Trump (Foto: ANP)

Williams laat Stroll debuteren in Formule 1

Max Verstappen is volgend jaar niet meer de jongste rijder in het Formule 1-veld. Williams heeft bekendgemaakt in zee te gaan met de net achttien geworden Lance Stroll. De jonge Canadees is de opvolger van Felipe Massa en krijgt Valtteri Bottas als teamgenoot.

Dat Stroll de teamgenoot wordt van Bottas is geen verrassing. De Canadees maakte de afgelopen jaren indruk in de lagere formuleklasses en zegevierde dit jaar in de Europese Formule 3 met onder meer veertien raceoverwinningen. Ondertussen maakte hij deel uit van het opleidingsprogramma van Williams.

Stroll: "Om in 2017 in de Formule 1 te mogen racen is fantastisch, ik kan Williams dan ook niet genoeg bedanken voor het vertrouwen dat ze in mij hebben. Racen in de F1 was iets waar ik als klein kind al over droomde. Toen ik serieus begon te karten was F1 al mijn doel en met name toen ik in 2014 de overstap maakte naar raceauto's. 2017 wordt een steile leercurve voor mij, maar ik ben er klaar voor om alles dat Williams mij vertelt te absorberen en mijzelf te verbeteren."

Sylvana Simons had geen zin in Giel Beelen

Ziekte was niet de ware reden dat Sylvana Simons woensdagavond verstek liet gaan bij De Wereld Draait Door. De voormalig presentatrice had geen zin om tegenover Giel Beelen te gaan zitten, zegt ze op Facebook.

Giel, die in het programma nogmaals zijn excuses maakte voor een misplaatste grap vorige week over Sylvana, zei aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk dat ze er niet was omdat ze ziek op bed lag, maar dat klopt volgens haar niet. "De reden was niet 'wegens ziekte' maar 'wegens geen behoefte om met Giel te gaan zitten doen alsof dit over mij en/of hem gaat'", aldus Sylvana.

Tijdens de laatste seconden van zijn vrijdagshow liet Giel apengeluiden horen en riep daarbij in een opwelling de opmerking: 'Rustig Sylvana.' Dit deed hij volgens eigen zeggen als referentie aan de discussie rondom de eerdere uitspraken van Johan Derksen over de presentatrice in het programma Voetbal Inside.

Giel bood maandag zijn excuses aan en noemde de grap 'fout en slecht'.

Sylvana Simons had geen zin in Giel Beelen
Sylvana Simons had geen zin in Giel Beelen (Foto: BuzzE)

Jaar cel voor man die Bredase peuter doodreed

De man die in april een driejarige peuter doodreed toen hij met 80 kilometer per uur door Breda reed, moet een jaar de cel in. Daarnaast krijgt hij een halfjaar voorwaardelijk, moet hij zich laten behandelen in een kliniek en raakt hij zijn rijbewijs voor vier jaar kwijt.

De straf valt lager uit dan de drie jaar die justitie had geëist, omdat de achttienjarige dader een grote ontwikkelingsachterstand heeft. Hij is onder meer licht zwakzinnig en liep door de fatale aanrijding een posttraumatische stressstoornis op.

"De rechtbank beseft dat geen enkele straf, in welke vorm of mate dan ook, het verlies van Nassim goed zal kunnen maken en het leed van de nabestaanden zal kunnen wegnemen", zei de rechter die het vonnis donderdag uitsprak.

Jaar cel voor man die Bredase peuter doodreed
Jaar cel voor man die Bredase peuter doodreed (Foto: ANP)

Verdachte Joods Museum verbreekt stilzwijgen

De hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel ruim twee jaar geleden, Mehdi Nemmouche, heeft voor het eerst iets over de zaak gezegd en bekend dat hij er "in zekere mate" bij betrokken was. Dat meldden Belgische media. De 31-jarige verdachte blijft wel ontkennen dat hij de schutter was bij de aanslag waardoor vier doden vielen.

Nemmouche werd een week na de aanslag op 24 mei 2014 in Marseille opgepakt. Hij was in bezit van wapens, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Hij zei toen dat hij die wapens en munitie had gevonden in een auto in Brussel die niet op slot was maar hield daarna verder zijn mond.

De terreurverdachte heeft nu toegegeven dat hij de wapens niet zo maar heeft gevonden en het is voor het eerst sinds zijn arrestatie dat hij iets over de zaak zegt. "Hij beseft nu dat die uitleg geen steek hield", zegt zijn advocaat Sébastien Courtoy donderdag in Het Nieuwsblad.

Verdachte Joods Museum verbreekt stilzwijgen
Verdachte Joods Museum verbreekt stilzwijgen (Foto: ANP)

Overweg moet veiliger door technische snufjes

De ruim vijfhonderd onbewaakte spoorwegovergangen die Nederland nog telt moeten veiliger worden, vindt ProRail. De spoorbeheerder zoekt de oplossing in nieuwe techniek en gaat de komende maanden zeven nieuwe systemen testen. Die maken weggebruikers erop attent dat ze een onbeveiligde overweg naderen en waarschuwen als er een trein aankomt.

De effectiefste manier om ongelukken te voorkomen, is overwegen vervangen door tunnels en bruggen. Dat is op veel plekken gedaan, maar nog altijd telt Nederland zo'n 2500 overwegen. Een op de vijf is onbewaakt. Een oproep van ProRail om met slimme ideeën te komen die de veiligheid van die overgangen verbeteren, leverde 62 inzendingen op. De komende maanden wordt de haalbaarheid van zeven systemen getest.

Een van de ideeën is om mensen via telefoon of navigatie een seintje te geven als ze een onbewaakte overweg naderen.

Overweg moet veiliger door technische snufjes
Overweg moet veiliger door technische snufjes (Foto: BuzzT)

VN: klimaatverdrag Parijs niet genoeg

De doelstellingen in de klimaatovereenkomst van Parijs gaan niet ver genoeg. Vrijdag wordt die klimaatovereenkomst van kracht, maar volgens het Milieubureau van de VN moet de CO2-uitstoot met nog eens een kwart extra worden gereduceerd.

Het milieubureau bracht donderdag het Emissions Gaprapport uit. Daarin staat dat dat de wereldwijde CO2-uitstoot in 2030 naar verwachting zo'n 54 tot 56 gigaton bedraagt. Dat is veel meer dan de 42 gigaton om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden te houden.

Als de temperatuurstijging onder de 2 graden blijft, zal dat volgens wetenschappers de kans op onder meer hevige stormen, langere droogte, en de stijging van de zeespiegel kleiner maken.

Vertragen
"We gaan in de goede richting", zei directeur van het Milieubureau Erik Solheim. "De overeenkomst van Parijs zal de klimaatveranderingen vertragen, maar het is niet genoeg om die te stoppen."

Hij waarschuwde voor ,,vermijdbare menselijke tragedies" in de vorm van honger, ziekte en conflicten als gevolg van de opwarming van de aarde. Solheim riep eerder op tot actie over te gaan. Om te beginnen op de Wereld Klimaat Conferentie die maandag begint in de Marokkaanse stad Marrakesh.

VN: klimaatverdrag Parijs niet genoeg
VN: klimaatverdrag Parijs niet genoeg (Foto: ANP)

Sony bevestigt launch line-up PS4 Pro-titels

Sony heeft een officiële lijst naar buiten gebracht van titels die op de releasedag van de PlayStation 4 Pro beschikbaar zijn en profiteren van de extra kracht van de nieuwe console. In hoeverre de games profiteren verschilt per titel.

Meer dan 30 titels zijn op 10 november, de lanceerdag van de PlayStation 4 Pro, beschikbaar. Tegen het einde van het jaar moet dat aantal op 45 staan. Voor de meesten ten overvloede maar om verwarring te voorkomen: dit betekent dus niet dat andere games niet werken op de PS4 Pro, maar dat die simpelweg (nog) niet geoptimaliseerd zijn om extra's te kunnen bieden zoals 4K-resolutie, verbeterde lichteffecten en HDR.

  • Bound
  • Battlefield 1
  • Call Of Duty: Black Ops 3
  • Call of Duty: Infinite Warfare
  • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
  • Deus Ex: Mankind Divided
  • Driveclub VR
  • FIFA 17
  • Helldrivers
  • Hitman
  • Hustle Kings
  • Infamous: First Light
  • Infamous: Second Son
  • Knack
  • Mafia 3
  • Middle-earth: Shadow of Mordor
  • NBA 2K17
  • Paragon
  • Ratchet & Clank
  • RIGS: Mechanized Combat League
  • Rise Of The Tomb Raider
  • Robinson: The Journey
  • SMITE
  • Super Stardust Ultra
  • The Elders Scrolls Online: Tamriel Unlimited
  • The Elder Scrolls 5: Skyrim Special Edition
  • The Last of Us Remastered
  • The Last of Us: Left Behind
  • The Playroom VR
  • Titanfall 2
  • Tumble
  • Uncharted 4: A Thief’s End
  • Until Dawn: Rush of Blood
  • VR Worlds
  • World Of Tanks
  • XCOM 2

Derde Wereldoorlog op 3 november 2016

UPDATE: Volgens het AD, zegt Siri vandaag weer heel wat anders! Ze weet het niet meer en geeft alleen nog maar google-resultaten. Ja mensen het blijft spannend!

Als je een Apple-telefoon hebt, dan heb je daar een hulpje in verborgen. Ze heet Siri en geeft anwoord op al jouw vragen. Nu blijkt dat als je aan Siri vraagt wanneer de derde wereldoorlog uitbreekt, dit donderdag 3 november 2016 gaat gebeuren!
 

COC blij: koninklijk bezoek 'steun in de rug'

Koning Willem-Alexander bezoekt eind deze maand in Amsterdam het jarige COC. De belangenvereniging voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT's) is erg blij met zijn komst. Voorzitter Tanja Ineke noemt het koninklijke bezoek een "bijzondere steun in de rug voor LHBT's in Nederland en de wereld op de weg naar acceptatie en gelijke rechten".

Aanleiding is het zeventigjarige bestaan van COC Nederland, dat daarmee naar eigen zeggen de oudste nog bestaande LHBT-organisatie ter wereld is.

De koning gaat tijdens zijn bezoek op 22 november in gesprek met mensen uit diverse groepen "waar acceptatie vaak nog achterblijft", liet de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag weten. Dan gaat het bijvoorbeeld om jongeren, ouderen en mensen met een religieuze achtergrond. Ook spreekt Willem-Alexander met vrijwilligers en medewerkers van het COC.

COC blij: koninklijk bezoek 'steun in de rug'
COC blij: koninklijk bezoek 'steun in de rug' (Foto: ANP)

Steven Seagal krijgt Russisch paspoort

President Vladimir Poetin heeft acteur en muzikant Steven Seagal het Russisch staatsburgerschap verleend. Het Kremlin maakte donderdag bekend dat de president het decreet daarover heeft ondertekend.

Seagal en Poetin zijn geen onbekenden van elkaar. De acteur die beroemd werd met actiefilms als Under Siege en Above The Law staat zelfs bekend als fervent Rusland-liefhebber. In maart 2013 promootte de acteur vechtsporten in Rusland en noemde hij de Russische president 'een vriend die ik als broer beschouw'. De actiefilmacteur benadrukte toen al dat zijn liefde voor Rusland zo groot was dat hij overwoog een Russisch paspoort aan te vragen.

In augustus 2014 trad Seagal in Oekraïne op voor een groep pro-Russische separatisten.

Seagal is niet de eerste ster die een Russisch paspoort krijgt. In 2013 deed Poetin hetzelfde voor de van oorsprong Franse acteur Gérard Depardieu.

Steven Seagal krijgt Russisch paspoort
Steven Seagal krijgt Russisch paspoort (Foto: BuzzE)

Amerikaanse militairen gedood in Afghanistan

Twee Amerikaanse militairen zijn donderdag om het leven gekomen in Afghanistan. Twee andere soldaten raakten gewond. Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan donderdag bekendgemaakt.

De Amerikanen maakten deel uit van een NAVO-trainingsmissie die de Afghanen bijstaat in hun strijd tegen de Taliban. Zelf zouden ze officieel niet mee hebben gevochten. De twee kwamen om het leven toen ze onder vuur werden genomen in de provincie Kunduz, in het noorden van het land.

De commandant van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan, generaal John W. Nicholson, zei in een verklaring "ondanks deze tragische gebeurtenis verder te gaan met onze belofte om onze Afghaanse partners te helpen bij de verdediging van hun land."

Amerikaanse militairen gedood in Afghanistan
Amerikaanse militairen gedood in Afghanistan (Foto: ANP)

AF-KLM beconcurreert Golfmaatschappijen

Air France-KLM tuigt een nieuwe Franse luchtvaartmaatschappij op die de concurrentie met maatschappijen uit de Golfstaten moet aangaan. Dat maakte de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie donderdag bekend.

De nieuwe maatschappij richt zich op routes waar de concurrentie nu moordend is en moet Air France-KLM bovendien de mogelijkheid geven nieuwe routes te openen. De maatschappij moet in 2020 beschikken over tien langeafstandsvliegtuigen, die worden bemand door piloten die nu voor Air France werken. Zij kunnen zich vrijwillig melden, maar moeten dan wel rekenen op een versobering van hun arbeidsvoorwaarden.

Het plan maakt deel uit van de nieuwe strategie die Air France-KLM donderdag presenteert. Die moet in 2020 zorgen voor een omzet van ongeveer 28 miljard euro, tegen 26 miljard euro vorig jaar. Daarbij moeten tegen die tijd zo'n 100 miljoen passagiers worden vervoerd, wat er ruim 20 miljoen meer zouden zijn dan in 2015.

AF-KLM beconcurreert Golfmaatschappijen
AF-KLM beconcurreert Golfmaatschappijen (Foto: ANP)

Serious Request 2015 hielp 90.000 mensen

Meer dan 90.000 mensen, onder wie 10.000 jongeren, in oorlogsgebieden in Syrië, de Democratische Republiek Congo (DRC), Zuid-Soedan en Afghanistan zijn geholpen door de opbrengst van Serious Request 2015. Dat hebben NPO 3FM en het Rode Kruis donderdag laten weten.

De inzamelingsactie leverde vorig jaar ruim 8,6 miljoen euro op. Het geld werd onder meer besteed aan opleidingen, landbouwmaterialen, medische en psychosociale hulp en noodhulpgoederen.

Serious Request is elk jaar in de week voor kerst. Drie dj's van 3FM laten zich opsluiten in het Glazen Huis en eten al die tijd niets. Ze zamelen op alle mogelijke manieren geld in, onder meer door tegen betaling verzoeknummers te draaien en spullen te veilen. Vorig jaar stond het Glazen Huis in Heerlen, dit jaar in Breda. Met de komende editie wordt aandacht gevraagd voor kinderen die sterven aan longontsteking.

Serious Request 2015 hielp 90.000 mensen
Serious Request 2015 hielp 90.000 mensen (Foto: ANP)

Burenruzies en festivals in De Sims 4 Stedelijk Leven

Electronic Arts kondigde vandaag aan dat De Sims 4 Stedelijk Leven nu wereldwijd beschikbaar is via Origin voor pc en Mac. En dat viert de uitgever natuurlijk met een launchtrailer.

"Met de ontwikkeling van De Sims 4 Stedelijk Leven bereikt Maxis met het nieuwe expansion pack een niet eerder vertoonde mate van detail voor een Sims expansion pack", aldus Lyndsay Pearson, sr. producent voor De Sims. "Tijdens het ontdekken van de bruisende stad San Myshuno zullen spelers beslist genieten van de meest overweldigende en robuuste wereld die we ooit hebben gemaakt, compleet met wolkenkrabbers, dynamische evenementen, drukbevolkte buurten en meer. En we kunnen niet wachten om de verhalen te horen wanneer spelers hun Sims naar de stad sturen."

De Sims 4 Stedelijk Leven breidt De Sims 4 uit met een nieuwe wereld die sims kunnen ontdekken. Spelers kunnen de stad San Myshuno verkennen, van de luidruchtige buren en huisbazen die je alleen tegenkomt wanneer je in een appartement woont, tot de exotische gerechten en nieuwe bestemmingen die Sims buiten de voordeur kunnen vinden.

Het De Sims 4 Stedelijk Leven is verkrijgbaar als download voor €39,99. We zijn al in het drukke stadsleven gedoken om ruzie te maken met de buren. Onze review is hier te lezen.

Winst ING loopt stevig op

ING heeft afgelopen kwartaal ongeveer een kwart meer winst geboekt dan een jaar eerder. De bank verstrekte meer leningen aan consumenten en bedrijven en trok meer spaargeld aan. Daarbij namen de kosten licht af en werd de kapitaalbuffer versterkt, bleek donderdag.

ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,35 miljard euro. Dat was 27 procent meer dan een jaar eerder. De totale opbrengsten van de bank stegen met 9 procent naar 4,4 miljard euro.

ING zag de kredietverlening met 3,6 miljard euro groeien en trok per saldo voor 2 miljard euro spaargeld aan. Ondanks de lage rente wist de bank naar eigen zeggen 'gezonde' marges te halen op zijn leningen.

Winst ING loopt stevig op
Winst ING loopt stevig op (Foto: ANP)

Nederlander eet weer minder vlees

Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Ruwweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd.

De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens en koeien eten. De consumptie van kip, kalf, geit/schaap en paard bleef hetzelfde.

Afname
Hoewel de actiegroep blij is met de afname, gaat het toch niet snel genoeg. "We eten nog altijd zo'n 45 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Dat gaat ten koste van miljoenen dieren die een ellendig leven leiden in de vee-industrie", stelt Wakker Dier. Ook om de klimaatverandering tegen te gaan zou er volgens de organisatie minder vlees verorberd moeten worden.

"Het is in ons aller belang dat we minder vlees eten en daarom is het absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt", aldus Wakker Dier.

Volgens de organisatie kiest de consument steeds vaker voor biologisch vlees. Ook het diervriendelijker 'Beter Leven' vlees zit sterk in de lift.

Nederlander eet weer minder vlees
Nederlander eet weer minder vlees (Foto: ANP)

Na 108 jaar winnen Cubs de World Series na zinderend slot

Na 108 jaar wachten hebben de Chicago Cubs eindelijk weer de World Series gewonnen. In een zinderende finale van het Amerikaanse honkbalseizoen werd in de zevende en beslissende wedstrijd afgerekend met de Cleveland Indians. De Indians kwamen in de strijd na vier wedstrijden op een 3-1 voorsprong, maar in de afgelopen dagen trokken de Cubs de stand weer gelijk: 3-3.

De wedstrijd in Cleveland werd er één die als ware thriller de geschiedenisboeken in zou gaan. Na zeven innings hadden de Cubs een 6-3 voorsprong in handen, waarmee de historische titel erg dichtbij leek. Toch konden de Indians weer wat terugdoen en na de achtste inning stond het zowaar weer gelijk: 6-6. In de negende inning werd geen punt meer gemaakt en dus moest er een tiende inning, verlenging, aan te pas komen.

Na een regenpauze sloeg Chicago al snel toe. Ben Zobrist maakte een honkslag, waarna Albert Almora Jr de Cubs op voorsprong zette. Dankzij een honkslag van Miguel Montero kon Anthony Rizzo scoren en dus moesten de Indians in de achtervolging. Brandon Guyer kwam weliswaar nog over de thuisplaat, maar verder dan dat kwam men niet en dus was het afgelopen: 8-7. 

De beslissing in de wedstrijd (Bron: YouTube)

Door de zege is ook eindelijk een einde gekomen aan de Curse of the Billy Goat. De Cubs stonden in 1945 voor het laatst in de World Series en tijdens de vierde wedstrijd werd Billy Sianis uit het thuisstadion van de Cubs gezet: zijn geit, in bezit van een geldig toegangsbewijs, stonk te erg en moest vertrekken. "De Cubs zullen nooit meer een titel winnen en hier zal nooit meer om de World Series gespeeld worden!", vervloekte hij het team. Maar liefst 71 jaar lang bleef de 'vloek' boven Chicago hangen, maar nu is die eindelijk opgeheven.

Cubs winnen de World Series. (PRO SHOTS/Action Images)
Cubs winnen de World Series. (PRO SHOTS/Action Images)

Woonbond: Rotterdammers, stem tegen sloopplan

De Woonbond heeft er geen begrip voor dat Rotterdam 20.000 sociale huurwoningen wil laten slopen. Volgens de huurdersorganisatie is er een tekort aan deze huizen in de stad. Ze roept Rotterdammers daarom op bij het referendum op 30 november massaal tegen de plannen te stemmen.

,,Wie naar deze cijfers kijkt, kan niet concluderen dat er nu een 'overschot' aan betaalbare huurwoningen is in Rotterdam. De plannen om er 20.000 betaalbare huurwoningen te laten verdwijnen raken dan ook kant noch wal", aldus directeur Ronald Paping van de Woonbond.

De inwoners van Rotterdam kunnen zich in een stedelijk raadgevend referendum uitspreken over de Woonvisie 2030. Hierin staat dat de gemeente de sociale huurwoningen wil slopen of verkopen. Het referendum is pas geldig als 30 procent van de kiesgerechtigde Rotterdammers zijn stem uitbrengt en daarom hoopt de Woonbond dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen.

Woonbond: Rotterdammers, stem tegen sloopplan
Woonbond: Rotterdammers, stem tegen sloopplan (Foto: ANP)

Kleinzoon vermoordt opa en oma

Een 25-jarige Duitser wordt ervan verdacht dat hij zijn 82-jarige oma en 75-jarige opa heeft vermoord. Dat gebeurde in de woning van de twee bejaarden in de plaats Springe bij Hannover.

Buren hadden de politie gealarmeerd toen ze woensdagavond hulpgeroep hoorde uit de woning op de vierde verdieping. Toen de politie ging kijken, werden de levenloze lichamen van de senioren ontdekt. De kleinzoon werd kort daarna in de buurt aangehouden. Zijn motief is niet bekend.

Kleinzoon vermoordt opa en oma
Kleinzoon vermoordt opa en oma (Foto: ANP)

Aantal nertsen weer onder 1 miljoen

Bij Nederlandse nertsenfokkerijen was 1 april van dit jaar het aantal moederdieren met ruim 100.000 afgenomen tot 919.000. Met deze daling van 10 procent op jaarbasis kwam dit aantal voor het eerst sinds 2012 weer onder de 1 miljoen uit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2012 nam het parlement een wet aan waarin de nertsenfokkerij per 2024 wordt verboden. Er geldt nu een afbouwperiode tot 2024. Tegen de wet loopt nog wel een rechtszaak bij de Hoge Raad.

Nertsen paren op de fokkerijen doorgaans in maart, waarna in april de jongen komen. In november en december worden de dieren gedood en van hun pels ontdaan. Nertsen die geschikt worden gevonden voor het fokken overleven de winter tot de volgende paringsperiode.

De meeste moederdieren (ruim een half miljoen) zaten in Noord-Brabant. In deze provincie zit ook de 'nertsenhoofdstad' van Nederland; de gemeente Gemert-Bakel is goed voor 221.000 moederdieren.

Aantal nertsen weer onder 1 miljoen
Aantal nertsen weer onder 1 miljoen (Foto: ANP)

Mila Kunis bedreigd na weigeren naaktfoto's

Mila Kunis kreeg eens een bedreiging als reactie op haar weigering halfnaakt voor een mannenblad te poseren. "Je zal nooit meer aan werk komen in deze stad", zei een producent van de film die Mila met de fotoshoot moest promoten.

"Ik was woedend", vertelt Mila over het incident in een artikel op Aplus, de website van haar man Ashton Kutcher. "Voor het eerst in mijn carrière zei ik 'nee'. En weet je wat? De wereld kwam niet ten einde. De film heeft een hoop geld binnengebracht en ik heb wel opnieuw werk gekregen in deze stad."

Mila spreekt in het artikel over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het algemeen en geeft aan dat zij dit niet meer accepteert. Met haar tekst hoopt ze andere vrouwen die soortgelijke dingen hebben meegemaakt de moed te geven voor zichzelf op te komen.

Mila Kunis bedreigd na weigeren naaktfoto's
Mila Kunis bedreigd na weigeren naaktfoto's (Foto: BuzzE)

MC Slotervaart op de vingers getikt

Het ziekenhuis MC Slotervaart in Amsterdam is op de vingers getikt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij inspectiebezoeken zijn tekortkomingen aangetroffen rond de procedures bij operaties, werd donderdag bekend.

"Die kunnen ernstige gevolgen hebben voor de patiëntveiligheid", stelt de IGZ. Het gaat onder meer om instrumenten die niet volgens de regels worden bewaard en klaargelegd voor operaties, waardoor ze mogelijk niet steriel zijn. Ook heeft het ziekenhuis geopereerd in operatiekamers die niet geschikt zijn voor het type ingreep. Daarnaast moet de overdracht van patiëntgegevens tussen verschillende medewerkers in het ziekenhuis beter.

MC Slotervaart moet alle tekortkomingen voor het eind van het jaar hebben opgelost. Als dit niet het geval is kan het ziekenhuis worden beboet.

MC Slotervaart op de vingers getikt
MC Slotervaart op de vingers getikt (Foto: ANP)

'Te weinig geld voor woningdeler in bijstand'

Mensen in de bijstand die met anderen in een huis wonen, houden te weinig geld over om van te leven. Volgens de zogeheten kostendelersnorm kunnen meerdere bewoners in een woning met elkaar de gezamenlijke kosten zoals huur, energie en internet delen. Ze krijgen daarom een lagere uitkering. Maar uit de praktijk blijkt dat de woningdelers veel minder kosten kunnen delen met elkaar dan was berekend.

De kosten die je niet kunt delen met je medebewoners, zoals je zorgkosten en kosten voor eten, verzekeringen, kleding, persoonlijke verzorging en dergelijke, zijn volgens het onderzoek veel hoger dan het kabinet heeft aangenomen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Regioplan, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam.

De kostendelersnorm werd vorig jaar ingevoerd door staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

'Te weinig geld voor woningdeler in bijstand'
'Te weinig geld voor woningdeler in bijstand' (Foto: ANP)

Volgende gratis Ubisoft-game is Blood Dragon

De gratis Ubisoft-game voor de maand november wordt de standalone-uitbreiding Far Cry 3: Blood Dragon. In het kader van haar dertigjarig bestaan geeft het Franse bedrijf sinds juni van dit jaar iedere maand een gratis pc-game weg. Blood Dragon is vanaf 9 november gratis te downloaden.

Het enige wat je nodig hebt is een Uplay-account om de gepromote games te kunnen downloaden en spelen. Games die Blood Dragon al vooraf gingen waren onder andere Rayman Origins, The Crew en Splinter Cell; op dit moment is Beyond Good and Evil nog gratis te downloaden.

Far Cry 3: Blood Dragon is een hommage aan de jaren 80 met een overvloed aan paars-roze neonverlichting, 16-bit cutscenes en leipe synth-popmuziek. Lees hier de FOK!-review uit 2013. Mocht je geen genoeg krijgen van het stijltje: Ubisoft kwam eerder dit jaar nog met een spin-off van hun platform racegame Trials in een zelfde jasje, genaamd Trials of the Blood Dragon. Het toeval wil dat Blood Dragon later deze maand ook gratis is op Xbox Live. De game kan dan op zowel Xbox 360 als Xbox One gratis gedownload worden door Gold-abonneehouders.


Boer heeft meer varkens en koeien

Boeren in Nederland houden steeds meer varkens of koeien op hun bedrijf. Zowel het gemiddeld aantal melkkoeien als het aantal varkens per boerenbedrijf steeg dit jaar met bijna 10 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van voorlopige cijfers van de Landbouwtelling.

Een gemiddeld varkensbedrijf telt in Nederland momenteel 2800 krulstaarten. Bij de melkkoeien houdt een boerderij door de bank genomen honderd stuks vee. Het aantal 'grote bedrijven', waar meer dan 250 melkkoeien of meer dan 7500 vleesvarkens worden gehouden nam daarnaast toe.

Al jaren is in de agrarische sector sprake van een daling van het aantal bedrijven en schaalvergroting bij bedrijven die overblijven. Ten opzichte van begin deze eeuw daalde het aantal melkveebedrijven met 40 procent tot bijna 18.000. Bij de varkensbedrijven was er een sprake van een afname met 70 procent tot 4400 bedrijven.

In vergelijking met het jaar 2000 is het aantal varkens dat gemiddeld per bedrijf wordt gehouden verdrievoudigd. In totaal telde Nederland in 2016 circa 12,5 miljoen varkens, 600.000 minder dan begin deze eeuw. De Nederlandse melkveestapel groeide in deze periode wel. In 2016 hielden melkveehouders in totaal 1,7 miljoen koeien, wat een stijging betekende van 16 procent ten opzichte van 2000.

Verder blijkt uit de CBS-cijfers dat het aantal gespecialiseerde varkens- en melkveebedrijven toeneemt. Van de bedrijven die koeien houden richt 92 procent zich louter op melkvee. Bij de varkenshouders heeft 69 procent van de boeren er geen beesten naast. Doorgaans hebben gespecialiseerde bedrijven een grotere veestapel dan bedrijven die meerdere diersoorten houden.

Volgens Milieudefensie wijst de stijging van het aantal koeien en varkens erop dat het overheidsbeleid schaalvergroting in de hand werkt. "De ongebreidelde groei van de veestapel en de daarbij behorende megastallen zijn slecht voor het milieu, de boer en uiteindelijk heel Nederland", zegt woordvoerder Bart van Opzeeland.

Boer heeft meer varkens en koeien
Boer heeft meer varkens en koeien (Foto: ANP)

Doden bij treinbotsing in Pakistan

Bij een botsing tussen twee treinen in de Pakistaanse havenstad Karachi zijn donderdag minstens zestien doden gevallen. Zeker veertig mensen raakten gewond, meldde de politie.

Bij de botsing, dichtbij een station, waren twee intercitytreinen betrokken. Het treinverkeer tussen Karachi en de rest van het land is stilgelegd.

In september was er ook al een zwaar treinongeluk toen twee treinen op elkaar botsten in de provincie Punjab. Toen vielen er vier doden en raakten 93 mensen gewond.

Doden bij treinbotsing in Pakistan
Doden bij treinbotsing in Pakistan (Foto: ANP)

Uitdaging schoolklas: half jaar niet roken

In totaal 120 klassen van vmbo- en praktijkscholen in de regio's Amsterdam, Friesland, Limburg en Flevoland/Gelderland gaan een bijzondere uitdaging aan. Ze hebben met elkaar een contract ondertekend om een half jaar niet te roken. De klas die het volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas.

Met de lancering van de Smokefree Challenge hoopt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) jongeren van het roken af te houden en weer een stap dichterbij een rookvrije generatie te komen.

Het gaat bij de scholen om een proef. De uitdaging is vooral gericht op jongeren in de eerste twee klassen van het vmbo. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen hier vaak voor het eerst met sigaretten in aanraking komen. Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald, maar de kans dat een vmbo-leerling rookt is bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt.

Uitdaging schoolklas: half jaar niet roken
Uitdaging schoolklas: half jaar niet roken (Foto: ANP)

Jongeren zonder diploma vaker werkloos

Schoolverlaters zonder diploma komen steeds lastiger aan een baan. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Ruim zes op de tien jongeren zonder minimaal een mbo niveau 2-, havo- of vwo-diploma hebben geen baan. Acht jaar geleden gold dat voor ongeveer 30 procent van de jongeren zonder zo'n startkwalificatie. Binnen deze groep hebben jonge mannen vaker een baan dan jonge vrouwen.

Zonder diploma blijven de lonen ook vaak laag. Ruim een derde van de vrouwen en bijna een kwart van de mannen in de groep verdiende in 2014 hoogstens 10.000 euro per jaar. Het doorsnee-inkomen voor jonge vrouwen zonder startkwalificatie bedroeg 13.000 euro, tegen 24.000 euro met startkwalificatie. Bij jonge mannen lag het gemiddelde loon zonder diploma op 22.000 euro, tegen 30.000 euro met startkwalificatie.

Van de jongeren die geen onderwijs meer volgen maar wel een diploma hebben, heeft 90 procent een baan. Dat is iets minder dan voor de economische crisis, maar de werkgelegenheid voor die groep zit sinds 2014 weer in de lift.

Jongeren zonder diploma vaker werkloos
Jongeren zonder diploma vaker werkloos (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Een enkele bui, ook zon

Welkom! Ja, dat was helemaal niet verkeerd gisteren. In een polaire noordwestelijke stroming werden behoorlijk wat buien aangevoerd. Dit leverde soms schitterende wolkenluchten op. Ook werden er door veel mensen prachtige regenbogen gezien. De buien waren vaak kortdurend, maar soms vrij fel. Er kwam hagel voor, echter onweer werd er bijna niet gerapporteerd omdat de wolkentoppen daarvoor niet hoog genoeg kwamen. Zie je vaker bij een noordwestenwind.

Na een frisse nacht trekt er vandaag een rug van hogedruk over het land. Dit wil echter niet zeggen dat het overal droog blijft. Vanochtend valt er langs de kust nog een bui, terwijl er vanmiddag juist in het binnenland nog wat regendruppels mogelijk zijn. Wel komt er in de loop van de dag steeds meer zon en dan is het toch lekker om even een namiddagwandelingetje te maken. De wind zwakt in vergelijking met gisteren wat af en draait daarbij naar het zuidwesten. Het wordt ongeveer 11 graden.

De komende dagen is het vrij wisselvallig weer. Zeker in het weekend vallen er geregeld buien. Daarna zakken de maxima naar een graad of 8 en breekt de zon vaker door. In de nachten neemt zeker landinwaarts de kans op lichte vorst toe.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:37
Zon onder: 17:09
Zonkracht: 2 / 1

  
Burg Hohenzollern (Foto: Erwin Klein)
Erwin Klein was afgelopen weekend in Burg Hohenzollern in Duitsland en maakte deze schitterende foto van de mistbanken en het kasteel dat daar bovenuit torent. ( foto: Erwin Klein)
Zonsopkomst Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Zonsopkomst in de polder. Een mistbank, waar de zon bovenuit steekt. Ook een prachtige foto. (foto: KlapMongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1891 De Gazet van Antwerpen publiceert haar allereerste uitgave
1944 Vlissingen wordt bevrijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
1967 Benoeming van Hubertus Ernst tot bisschop van Breda in Nederland.
2008 De VRT stopt met analoge uitzending onder de term 'Weg met de sneeuw op je TV'.
2010 De Russische oud-politicus Viktor Tsjernomyrdin overlijdt.

Jennifer Lawrence deelt lolly met nieuwe vlam

Jennifer Lawrence deelde onlangs een lolly met regisseur Darren Aronofsky. E! News heeft foto's van de intieme activiteit, die geruchten dat de twee aan het daten zijn lijken te bevestigen.

"Ze lachten terwijl ze haar hond aan het uitlaten waren en zagen er absoluut uit als een stel", zo vertelt een ooggetuige. Eerder vertelde een bron al aan People dat de 26-jarige actrice en de 47-jarige regisseur, die samen aan een film werken, iets hebben. Jennifer zou zich "minder gestrest" voelen met de regisseur, die een stuk minder in de spotlights staat dan haar ex Chris Martin.

Voor haar tijd met Chris Martin had Lawrence jarenlang een relatie met haar X-Men-collega Nicholas Hoult. Darren heeft een tienjarige zoon met ex Rachel Weisz, die tegenwoordig getrouwd is met Daniel Craig.

Jennifer Lawrence deelt lolly met nieuwe vlam
Jennifer Lawrence deelt lolly met nieuwe vlam (Foto: BuzzE)

Opnieuw aardbeving in Italië

Midden-Italië is in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw getroffen door een aardbeving. De regio die recentelijk al door meerdere bevingen werd getroffen, kreeg dit keer een aardbeving met een kracht van 4,8 te verduren, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Volgens Italiaanse media was het epicentrum bij Pieve Torina op 51 kilometer ten oosten van Perugia en op slechts 10 kilometer diepte. Een beving met een kracht van 5,0 wordt als gemiddeld gezien, maar het feit dat die niet zo diep plaatsvond, versterkt de beving aan de oppervlakte. Over schade is nog niets bekend.

Zondag vond er een aardbeving met ene kracht van 6,5 plaats in de buurt van Norcia en enkele dagen ervoor waren er ook al bevingen van 5,5 en 6,1 geweest. Sindsdien zijn er meer dan duizend kleine naschokken gemeten.

Opnieuw aardbeving in Italië
Opnieuw aardbeving in Italië (Foto: ANP)

Tom Holland gecast voor rol The Current War

Tom Holland is toegevoegd aan de cast van The Current War. Dit meldt Deadline.

De film gaat over de strijd tussen George Westinghouse (Michael Shannon) en zijn rivaal Thomas Edison over een standaardsysteem voor elektriciteit. Onlangs werd Katherine Waterston aangetrokken voor de rol van de echtgenote van Westinghouse, Marguerite Erskine. Nicholas Hoult speelt de rol van Nikola Tesla.

Tom Holland, bekend van Captain America: Civil War, speelt de rol van Samuel Insull, de rechterhand van Edison die eind negentiende eeuw gelijkstroom promootte, terwijl Westinghouse en Tesla wisselstroom bepleitten. Uiteindelijk trok Edison daarbij aan het kortste eind.

Michael Mitnick schreeft het script voor The Current War. Regisseur is Alfonso Gomez-Rejon.

Tom Holland gecast voor rol The Current War
Tom Holland gecast voor rol The Current War (Foto: BuzzE)

Robbie Williams geeft voorproefje nieuwe cd

Zo'n tweehonderd dolgelukkige prijswinnaars waren woensdagavond getuigen van een mini-optreden van Robbie Williams in Club Air in Amsterdam. In aanloop naar de wereldwijde release van zijn nieuwe album The Heavy Entertainment Show reisde de Britse popster naar Amsterdam voor een intiem voorproefje.

Qmusic-dj's Mattie en Wietze strikten Williams als gast voor hun tv-programma Soundcheckers van KPN Presenteert dat voor de speciale gelegenheid woensdag werd opgenomen in de nachtclub in Amsterdam. Na wat vragen uit het publiek en een gezellig kletspraatje met de presentatoren werd de 42-jarige zanger voorafgaand aan het optreden nog even onderworpen aan een quiz met 'spannende' vragen.

Toen Robbie de vraag naar zijn meest gênante moment ooit terugspeelde naar Mattie was het hek van de dam. Het publiek, dat meteen dacht aan de pijnlijke affaire rond de ex-vrouw van de radio-dj, had meteen de gevoeligheid door. Hoewel de zanger niet veel begreep van de commotie die in de zaal ontstond, was met de onbewuste 'grap' het ijs meteen gebroken.

Intiem
Speciaal voor het selecte clubje aanwezigen speelde Williams daarna drie nummers van zijn nieuwe album The Heavy Entertainment Show, dat vrijdag uitkomt. Natuurlijk waren daar de nieuwe single Party Like a Russian en de titelsong van zijn nieuwe plaat. Ook deelde hij een intiem momentje met het publiek over zijn kwetsbaarheid nu hij twee kinderen heeft. "Ik heb een aantal keer in rehab gezeten en een heleboel therapie gevolgd. En ik hoop zo ontzettend dat mijn kinderen niet zo fucked up worden als ik."

Daarop droeg hij het nieuwe nummer I Love My Life op aan zijn kroost en de kinderen van alle bezoekers in Club Air. Om het publiek, naar eigen zeggen, toch nog wat bekends te geven om mee te zingen sloot hij af met de hit Angels. Robbie Williams verklapte op de valreep dat hij in juli 'natuurlijk' ook Nederland aandoet tijdens zijn aanstaande Europese tournee.

Na het mini-optreden in Club Air moest de Britse popster meteen door naar RTL Late Night. Voor de club ontstond een enorme opstopping van fans die een glimp hoopten op te vangen van hun idool. En voor voor het vlak naast de club gelegen NH Schiller hotel, waar de RTL-talkshow met Humberto Tan wordt opgenomen, hadden zich tientallen fans met camera's in de aanslag verzameld, wachtend op de zanger.

Robbie Williams geeft voorproefje nieuwe cd
Robbie Williams geeft voorproefje nieuwe cd (Foto: BuzzE)

Federal Reserve houdt rente onveranderd

De Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, handhaaft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten op het huidige niveau, zoals was verwacht door de financiële markten. Mogelijk gaat de Fed in december wel over tot een renteverhoging.

De rente blijft op het zeer lage peil van 0,25 tot 0,5 procent. Kenners hadden al verwacht dat de rente deze maand ongewijzigd zou blijven, mede met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgende week dinsdag. De financiële markten achten de kans zeer groot dat volgende maand de Amerikaanse rente zal worden verhoogd.

De Fed verhoogde vorig jaar december voor het eerst in jaren de rente, nadat het tarief sinds eind 2008 op 0 tot 0,25 procent had gestaan.

Federal Reserve houdt rente onveranderd
Federal Reserve houdt rente onveranderd (Foto: ANP)

Twee aanhoudingen voor Posbankmoord

De politie heeft in de zaak van de Posbankmoord twee verdachten opgepakt. Een verdachte meldde zich zelf op het bureau. Een tweede aanhouding volgde later op woensdag.

Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Alex Wiegmink in 2003. Dat maakte de politie woensdagavond bekend.

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt kwam in januari 2003 niet meer thuis van een rondje hardlopen op de Posbank in het Gelderse Rheden. 's Avonds vond de politie zijn verbrande lichaam in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

Twee aanhoudingen voor Posbankmoord
Twee aanhoudingen voor Posbankmoord (Foto: ANP)

Broederliefde winnaar MTV EMA Best Dutch Act

De Rotterdamse rapformatie Broederliefde heeft woensdagavond de MTV EMA voor Best Dutch Act in de wacht gesleept. Broederliefde kreeg de muziekprijs tijdens de openingsavond van de MTV Music Week in Rotterdam. De andere kanshebbers op de publieksprijs waren Douwe Bob, Sam Feldt, Julian Jordan en Ronnie Flex. De afgelopen drie jaar won Kensington deze prijs.

Broederliefde, bestaande uit Emms, Jerr, Sjaf, Mella en Edson, maakt nu ook kans in de categorie Best Worldwide Act tijdens de MTV EMA 2016. Het publiek kan in deze categorie vanaf donderdag stemmen op de website van MTV EMA.

MTV zendt de awarduitreiking zondagavond 21.00 uur live uit vanuit Rotterdam Ahoy. Tijdens het evenement zijn er optredens te zien van Bruno Mars, Kings of Leon, OneRepublic, Martin Garrix, Afrojack, Shawn Mendes, DNCE, Lukas Graham en Zara Larsson. Popster Bebe Rexha presenteert de show en treedt tevens op.

Broederliefde winnaar MTV EMA Best Dutch Act
Broederliefde winnaar MTV EMA Best Dutch Act (Foto: BuzzE)

Ben Saunders onthult dat hij een zoon krijgt

Het gezin van Ben Saunders wordt uitgebreid met een jongen. Ben plaatste woensdagavond een echofoto op Instagram waarmee hij het geslacht van het kindje onthulde. Zijn geliefde Janita is nu bijna vijftien weken in verwachting.

De zanger, die in 2011 het eerste seizoen van The Voice of Holland won, heeft al een dochter Stacey uit een eerdere relatie. Ook Janita had al een dochter toen ze Ben leerde kennen, Nikia.

In september werd bekend dat Janita zwanger is. Ze leerden elkaar eind 2014 kennen.

Ben Saunders onhult dat hij een zoon krijgt
Ben Saunders onhult dat hij een zoon krijgt (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.