FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 oktober 2016

Wet voor hulp sterven na voltooid leven op komst

Ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, moeten onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen. Het kabinet wil hiervoor in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet uitwerken.

Een van de voorwaarden moet zijn dat een stervenshulpverlener met een medische achtergrond en een speciale opleiding de oudere begeleidt en het verzoek om het leven te beëindigen toetst. De ministers Edith Schippers (volksgezondheid) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) schrijven dit woensdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet reageert daarmee op het rapport 'Voltooid Leven' van de commissie onder leiding van Paul Schnabel.

De commissie-Schnabel bekeek op verzoek van de Kamer de maatschappelijke knelpunten en juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding voor mensen met een voltooid leven. De conclusie was dat de bestaande euthanasiewet niet aangepast hoeft te worden om hulp bij zelfdoding om een niet-medische reden mogelijk te maken. Het kabinet vindt echter dat ook "ondraaglijk en uitzichtloos lijden zonder medische grondslag" een legitieme reden kan zijn om het leven te willen beëindigen.

Schippers en Van der Steur geven aan dat zij ruimte zien om duidelijke voorwaarden en criteria op te stellen zodat ouderen die klaar zijn met het leven, geholpen kunnen worden hun leven op waardige wijze af te sluiten. De procedures daarvan moeten lijken op de procedures in de euthanasiewet, die niet wordt gewijzigd.

Reacties Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is een meerderheid positief. Naast de coalitiepartijen VVD en PvdA steunt ook D66 het plan.

De PvdA is tevreden, laat Agnes Wolbert woensdag weten. "Dit is een goede stap vooruit, die de PvdA van harte ondersteunt." Arno Rutte van de VVD: "Als je weloverwogen, zonder druk van buiten, tot de conclusie komt dat je leven voltooid is, moet die weg openstaan."

D66'er Pia Dijkstra is "blij verrast" door het voorstel van het kabinet. "Ik hoop dat we nu een goed maatschappelijk debat hebben, want te lang heeft de politiek weggekeken van de wens om zelfbeschikking van ouderen die hun leven voltooid achten." Ze komt binnenkort zelf met een initiatiefwet over dit onderwerp en wil met het kabinet gaan samenwerken.

Christelijke partijen
De christelijke partijen zijn niet blij. "Het CDA vindt het zeer onzorgvuldig dat het kabinet het breed gedragen advies van de commissie-Schnabel om de huidige wetgeving in stand te laten naast zich neerlegt. Het CDA is tegen een verruiming van de euthanasiewet bij voltooid leven", laat Sybrand Buma weten.

Volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie gaat het voorstel uit "van de mythe dat dit een puur individuele keus is, terwijl dit ook altijd familieleden, de omgeving, zorgverleners en uiteindelijk ook de samenleving raakt". Door het voorstel "staat de zorg voor en veiligheid van ouderen onder druk".

"Nederland zet zich internationaal op een bizarre manier neer. Op deze manier wordt de negatieve beeldvorming rond ouderdom versterkt", vindt Kees van der Staaij van SGP. "Is dìt wat wij onze ouderen te bieden hebben?"

Maar ook de SP steunt het voorstel niet. Emile Roemer: "De wens van een kleine groep kan tot druk leiden bij anderen die zich wellicht teveel voelen voor onze samenleving. Dat mag niet gebeuren."

Wet voor hulp sterven na voltooid leven
Wet voor hulp sterven na voltooid leven op komst (Foto: ANP)

Gordon: Televizier-Ring zou groei bevestigen

Als hij donderdagavond de Gouden Televizier-Ring wint, dan ziet Gordon dat als een bevestiging dat hij als programmamaker is gegroeid. Dat zei hij woensdag in RTL Late Night.

"De eerste programma's die we maakten waren een beetje keten, lachen, humor. Het ging nergens heen", zei Gordon over Joling & Gordon over de vloer, dat in 2005 voor het eerst op televisie was. "Ik ben er niet trots op", gaf 'Goor' toe over de eerste uitzendingen waarin hij een tv-duo vormde met Gerard Joling. "Opvoedkundig was het niet oké."

Hoewel Gordon een paar maanden geleden aangaf dat hij het niet meer dan terecht zou vinden als hij en Gerard de Gouden Televizier-Ring winnen, zei hij woensdag dat hij al heel blij is met de nominatie. "Ik ben heel blij dat we genomineerd zijn. En ik ben heel blij dat Nederland nu weet dat dit bestaat", zei hij over de vele eenzame ouderen die centraal staan in de programma's die 'Geer en Goor' tegenwoordig maken.

Voorbeeld
"Ik denk dat het heel mooi is voor diegenen die het programma maken en dat het ook heel mooi is voor de ouderen", vulde Gerard aan. Met of zonder Televizier-Ring gaan de twee door met hun programma's voor ouderen.

In de nieuwe reeks willen Gerard en Gordon een bejaardenhuis openen. "We willen iets achterlaten", zei Gordon. "Meer doen dan alleen even leuk op de koffie gaan", vulde Gerard aan. De heren hopen dat hun tehuis een succes wordt. "Dan kunnen we het aan de overheid laten zien en hoop ik dat ons voorbeeld wordt gevolgd."

Televizier-Ring bevestigt groei voor Gordon
Gordon: Televizier-Ring zou groei bevestigen  (Foto: BuzzE)

Ook donderdag weer problemen bij Merwedebrug

Automobilisten moeten ook donderdagochtend rekening houden met flinke vertragingen rond de Merwedebrug wegens politiecontroles op vrachtwagens. De VerkeersInformatieDienst (VID) raadt weggebruikers aan de A27 bij Gorinchem te mijden.

De Merwedebrug is gesloten voor vrachtwagens omdat er scheurtjes in de betonconstructie zijn ontdekt. Wegens de politiecontroles is daarom in beide richtingen maar één rijstrook open en dat is veel te weinig, aldus de VID. Vrachtwagens moeten de route mijden en omrijden.

Woensdagmiddag liep de vertraging tijdens de avondspits op tot ruim twee uur. Zolang de politie en/of Rijkswaterstaat geen andere manier van handhaven heeft bedacht, vreest de VID voor lange files.

Ook donderdag weer problemen bij Merwedebrug
Ook donderdag weer problemen bij Merwedebrug (Foto: ANP)

WK wielrennen 2019 in Yorkshire

Het WK wielrennen van 2019 wordt gehouden in de Britse regio Yorkshire. Dat heeft wereldwielerbond UCI woensdag bekendgemaakt. Yorkshire organiseerde in 2014 de start van de Tour de France, wat alom geprezen werd. Het parcours was prima en er stonden enorme mensenmassa's. Dat is op het huidige WK, dat deze week in en rond het Qatarese Doha verreden wordt, wel anders: oplettende kijkers hebben vooralsnog zo'n 27 toeschouwers geteld na een halve WK-week.

Het Noorse Bergen zal volgend jaar het WK organiseren, waarna men in 2018 naar het mooie Innsbruck in Oostenrijk trekt. Overigens heeft de UCI woensdag van een hele rits WK's bekendgemaakt waar ze gehouden zullen worden. Zo krijgt Emmen in 2019 het WK parawielrennen en gaan de WK's BMX in 2018 en 2019 naar Heusden-Zolder (België) en Houston (VS). De Belgen worden verwend, want in 2018 krijgen zij het WK 'fietsbal' op bezoek in Luik: een soort voetbal op fietsen. 

Jackson grootverdiener onder overledenen

Michael Jackson blijft aanvoerder van de lijst met de best betaalde beroemdheden die niet meer in leven zijn. De in 2009 overleden artiest harkte volgens het zakenblad Forbes de afgelopen twaalf maanden, peildatum 1 oktober, 825 miljoen dollar (bijna driekwart miljard euro) bijeen. Dat bedrag viel zo hoog uit door de verkoop van aandelen uit zijn nalatenschap. Sony Corp had voor zijn belang in muziekuitgeverij Sony/ATV, met onder meer de rechten op tal van Beatles-songs, 750 miljoen dollar over.

Jackson troefde postuum zijn collega's Prince en David Bowie af, die dit jaar stierven aan respectievelijk een overdosis pijnstillers en kanker. Forbes zette Prince op de vijfde plaats met 25 miljoen, net achter Elvis Presley (27 miljoen). Bowie overleed in januari vlak nadat hij een nieuw album had uitgebracht. Zijn platen en singles verkochten in 2016 beter dan die van Prince en Elvis, maar de Brit verdiende in totaal 'slechts' 10,5 miljoen dollar.

Golflegende Arnold Palmer, vorig maand ten grave gedragen, was nog goed voor 40 miljoen bruto. Hij dankte dat op 87-jarige leeftijd aan zijn handtekening op frisdrank, sportieve kleding en ontwerpen van golfbanen.

Jackson grootverdiener onder overledenen
Jackson grootverdiener onder overledenen (Foto: BuzzE)

FBI onderzoekt crash vliegtuigje

De FBI heeft woensdag het onderzoek naar het neerstorten van een vliegtuigje in East Hartford, Connecticut, overgenomen. Dat is volgens de New York Times gebeurd omdat het sterke vermoeden is gerezen dat de crash geen ongeluk was.

Het toestel, een Piper PA-34 Seneca, kwam dinsdagmiddag neer op straat vlak bij de motorenfabriek van Pratt & Whitney. Er waren twee passagiers aan boord. De 28-jarige piloot uit Jordanië, die in de buurt van Chicago woonde en sinds een jaar een vliegbrevet had voor éénmotorige vliegtuigjes, overleefde de ramp niet. De andere inzittende werd zwaargewond uit het brandende wrak gehaald. Het is niet bekend wat hij tegen de FBI heeft gezegd.

Volgens de politie was het een wonder dat er geen andere slachtoffers zijn gevallen.

FBI onderzoekt crash vliegtuigje
FBI onderzoekt crash vliegtuigje (Foto: ANP)

Winst en verlies basketbalsters op WK 3x3

De Nederlandse 3x3-basketbalsters zijn het WK in het Chinese Guangzhou begonnen met winst en verlies, net als de mannen een dag eerder. Nederland is op het WK als eerste geplaatst.

Jacobine Klerx, Sonja Kuijt, Lisa van den Adel en Charlotte van Kleef - winnares van jeugdolympisch zilver in 2014 - begonnen met een duel tegen Oekraïne. Dat ging lang gelijk op, maar bij 8-8 kwam de Oost-Europeaanse ploeg los. Ze liepen uit naar een 12-8 voorsprong en wonnen de wedstrijd.

Vervolgens stond Indonesië tegenover Oranje en dat ging beter voor de Nederlandse ploeg. Ze kregen het in het begin nog even lastig, maar maakten vervolgens overtuigend een einde aan de Indonesische hoop: 20-11. Met name Klerx maakte woensdag een prima indruk: met haar dertien punten staat ze op een gedeeld vierde plek in de ranglijst tot nu toe. 

Donderdag zijn de mannen weer aan de beurt voor hun laatste twee groepswedstrijden. Vrijdag mogen de dames de beslissende wedstrijden in de groepsfase spelen, waarbij de nummers één en twee zich plaatsen voor de kwartfinales. 

Daniel Craig krijgt nog steeds kick van Bond

Acteur Daniel Craig heeft nog geen genoeg van het spelen van James Bond, weet The Independent.

"Ik heb de beste baan ter wereld als Bond. Ik zou het vreselijk missen", zegt Craig over het spelen van de wereldberoemde spion. Ook vertelde de 48-jarige acteur dat hij nog steeds een kick krijgt zodra hij op de set van een nieuwe Bondfilm verschijnt.

Toch is de beroemde filmserie over de Britse spion volgens geruchten op zoek naar een nieuwe acteur om de rol te vervullen. Craig zou te oud zijn om jongeren te enthousiasmeren voor Bond.

Zelf zegt hij het eigenlijk alleen nog voor het geld zou doen want het draaien van de film is een enorme aanslag op zijn gezinsleven: "Ze zeggen dat het zwaar is. Dat is het zeker. Na de laatste draaidag van Spectre realiseerde ik me dat ik bijna een jaar niet thuis was geweest", vertelde Craig.

Daniel Craig krijgt nog steeds kick van Bond
Daniel Craig krijgt nog steeds kick van Bond (Foto: BuzzE)

Inslagen ploegen de maan om

De maan krijgt veel meer te verduren dan we dachten. Er slaan zo veel meteoroïden in, dat het oppervlak wordt omgeploegd. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. De studie staat donderdag in het belangrijke wetenschapsblad Nature.

De wetenschappers bekeken de beelden die de satelliet Lunar Reconnaissance Orbiter in zeven jaar tijd heeft gemaakt. In die periode waren 222 inslagkraters ontstaan. Sommige plekken zijn een paar meter in doorsnee, maar de grootste krater is 43 meter breed. Het aantal verse inslagen is veel groter dan verwacht. "Vroeger dachten we dat het honderdduizenden tot miljoenen jaren zou duren voordat het oppervlak van de maan helemaal omgeploegd was. We ontdekten dat het oppervlak in ongeveer 80.000 jaar vrijwel volledig omgewoeld is", aldus hoofdonderzoeker Emerson Speyerer.

Als mensen zich ooit op de maan gaan vestigen, moeten ze er bouwwerken en ruimtevaartuigen neerzetten. Het is belangrijk om te weten met hoeveel inslagen ze te maken krijgen. Dat heeft namelijk gevolgen voor de bescherming die nodig is.

Inslagen ploegen de maan om
Inslagen ploegen de maan om (Foto: ANP)

Politie Rotterdam houdt 'killerclown' aan

De politie in Rotterdam heeft woensdagavond een zogenoemde "killerclown" aangehouden. Op haar Facebookpagina toont de politie een clownsmasker, een met bloed besmeurd plastic slagersmes en groene handschoenen.

Een woordvoerder zei dat de politie in actie kwam na meerder meldingen van de clowns die mensen schrik aanjagen. "Als iemand met een vuurwapen of wapen loopt, gaan we ervan uit dat het echt is. Als iemand de intentie heeft anderen schrik aan te jagen dan gaat dat te ver. Dan gaat dat de grap voorbij", aldus de zegsman.

Volgens hem had de aangehouden "horrorclown" geen kwade bedoelingen. "Maar we willen wel duidelijk maken dat dit te ver gaat". De beweegredenen van de man zijn niet bekend.

Ook elders in het land doken de laatste dagen her en der horrorclowns op die de mensen de stuipen op het lijf jagen.

Politie Rotterdam houdt 'killerclown' aan
Politie Rotterdam houdt 'killerclown' aan (Foto: ANP)

1,8 miljoen euro boete na beenbreuk Ford

De Britse productiemaatschappij Foodles Production, onderdeel van Disney, moet een boete van 1,6 miljoen pond (bijna 1,8 miljoen euro) betalen na een ongeluk op de set van Star Wars: The Force Awakens. Dat meldt de BBC. Bij het ongeval brak acteur Harrison Ford een been.

Ford, die in de film weer te zien is als Han Solo, liep in juni 2014 op de set door het ruimteschip Millennium Falcon toen er een hydraulische deur tegen hem aan klapte. De destijds 71-jarige acteur kwam vast te zitten en brak een been. Daarmee kwam Ford nog goed weg, volgens de aanklagers had hij wel dood kunnen zijn.

Foodles Production gaf eerder dit jaar toe nalatig te zijn geweest. Zo had de productiemaatschappij Ford beter in moeten lichten over de gevaren op de filmset. De acteur werd direct na het ongeluk overgebracht naar het ziekenhuis, maar rondde de opnamen van Star Wars: The Force Awakens later wel af.

1,8 miljoen euro boete na beenbreuk Ford
1,8 miljoen euro boete na beenbreuk Ford (Foto: BuzzE)

Den Haag krijgt 2,7 miljard euro uit Brussel

Nederland krijgt begin volgend jaar bijna 2,7 miljard euro uit Brussel terug. Dat is het gevolg van een nieuw zogeheten Eigen Middelen Besluit (EMB) dat net in werking is getreden. Daardoor valt de afdracht aan de EU voor Den Haag gunstiger uit.

Dat heeft het ministerie van Financiën woensdagavond bevestigd nadat Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer, in Brussel over het 'goede nieuwtje' had gesproken. Het bedrag zit al verwerkt in de ontwerp-begroting van 2017 die dezer dagen in Brussel wordt ingeleverd, aldus een woordvoerder van Financiën.

De 2,7 miljard is een correctie met terugwerkende kracht over de jaren 2014, 2015 en 2016. Structureel gaat Nederland tot 2020 900 miljoen euro minder betalen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft de Kamer begin deze maand per brief op de hoogte gesteld van de 'meevaller' die al sinds 2014 in de pijplijn zat.

Den Haag krijgt 2,7 miljard euro uit Brussel
Den Haag krijgt 2,7 miljard euro uit Brussel (Foto: ANP)

Luchtmachtdagen 2017 geschrapt

De Luchtmachtdagen die in de zomer van 2017 op de basis Volkel gehouden zouden worden, gaan niet door.

Toekomstig commandant Rob van den Heuvel van de vliegbasis Volkel zei woensdag dat door de missies in het buitenland de inzetbaarheid van F16's en helikopters is uitgeput. Bovendien zijn de financiële middelen beperkt, zei hij.

Deze zomer trok het evenement in Leeuwarden in totaal 280.000 mensen. Volgens een woordvoerder van Defensie kost dit evenement enorm veel tijd en mankracht. Volgens hem speelt geldgebrek geen enkele rol, maar wil Defensie een adempauze inlassen en de brede inzet van de luchtmacht herstellen. Na de inzet in onder meer het Midden-Oosten "is een adempauze nodig om alles weer op orde te krijgen".

Defensie gebruikt de Luchtmachtdagen onder meer voor de werving van personeel. Van den Heuvel zegt dat het leger nog steeds op zoek is naar goed personeel maar dat er andere manieren gevonden moeten worden om aan mensen te komen.

Het is nog niet bekend of er in 2018 wel Luchtmachtdagen worden georganiseerd.

Van den Heuvel neemt het commando op vliegbasis Volkel op 1 november over.

Luchtmachtdagen 2017 geschrapt
Luchtmachtdagen 2017 geschrapt (Foto: ANP)

Zorgen over Jan Smit niet nodig

Nederland hoeft zich 'absoluut' geen zorgen te maken om Jan Smit. Dat zei de Volendammer in RTL Boulevard. Jan viel eind vorige maand van de trap en hield daar een zware hersenschudding aan over.

"Je merkt zelf heel goed hoe ver je kan gaan", zei Jan, die donderdagavond het Gouden Televizier-Ring Gala presenteert. De presentatie van het gala is volgens Jan geen probleem. "Daar hoeven mensen zich absoluut geen zorgen over te maken."

De Volendammer voelt zich goed. "Ik heb geen pijn meer, ben niet meer misselijk." Dat was vorige week wel anders. Jan gleed op vrijdag 30 september thuis van de trap. "Het hele stuk van boven naar beneden kan ik me niet meer herinneren. Ik weet wel dat ik op mijn achterhoofd ben gevallen want dat voel ik nog steeds."

Jan hield ruim een week rust en lag een paar dagen plat. "Ik heb niks gedaan. Als ik van mezelf liet horen, ging ik meteen weer tegen de vlakte." Als gevolg van zijn klap moest Jan twee concerten van zijn Elfstedentour afzeggen. "Dat is gewoon verschrikkelijk. We doen een hele serie met elke week een concert als afsluiter van het jubileumjaar. Dan is het heel vervelend dat je daar niet bij kan zijn."

Zorgen over Jan Smit niet nodig
Zorgen over Jan Smit niet nodig (Foto: BuzzE)

Stemming fusie Tesla en SolarCity in november

De aandeelhouders van Tesla en SolarCity mogen op 17 november stemmen over de geplande fusie. De bedrijven hebben dat woensdag bekendgemaakt.

De fusie tussen de autobouwer en de zonnepanelenfabrikant werd in juli aangekondigd. Tesla-oprichter Elon Musk is de voorzitter en grootste aandeelhouder van beide bedrijven. Bovendien staat SolarCity onder leiding van zijn neef Lyndon Rive.

Andere aandeelhouders hebben grote moeite met die nauwe banden tussen de bedrijven. Zeker vier en mogelijk zeven aandeelhouders zijn naar de rechter gestapt om de fusie te voorkomen. Ze zien de noodzaak niet en vinden het geldverspilling.

Stemming fusie Tesla, SolarCity in november
Stemming fusie Tesla, SolarCity in november (Foto: BuzzT)

'Huwelijk Shia LaBeouf niet rechtsgeldig'

Shia LaBeouf blijkt toch niet echt te zijn getrouwd met zijn vriendin Mia Goth. De acteur leek maandag te trouwen in Las Vegas, maar volgens de lokale overheid is er helemaal geen huwelijksakte.

Clark County Nevada, waarvan Las Vegas de hoofdstad is, twitterde woensdag dat Shia en Mia hun verbintenis vierden, maar niet in het huwelijk zijn getreden. De 30-jarige acteur en zijn 23-jarige geliefde deden dat maandag in trouwkapel Viva Las Vegas.

In een video waarop TMZ de hand wist te leggen, wisselen Shia en Mia wel trouwgeloften uit. Of de twee van plan zijn hun huwelijk officieel te maken, is niet bekend. Shia en Mia leerden elkaar kennen tijdens de opnamen van Nymphomaniac: Volume II en zijn sinds 2012 samen. In maart werd Mia gespot met een verlovingsring om haar vinger.

'Huwelijk Shia LaBeouf niet rechtsgeldig'
'Huwelijk Shia LaBeouf niet rechtsgeldig' (Foto: BuzzE)

Geen onderzoek mogelijk wanbeleid Delta Lloyd

Er komt geen onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Delta Lloyd sinds 1 januari 2015. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Grootaandeelhouder Highfields Capital Management had om zo'n onderzoek gevraagd, maar een verzoek om een onderzoek te gelasten werd door de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam afgewezen.

Highfields was het niet eens met de gang van zaken bij Delta Lloyd. De investeerder stoorde zich in het bijzonder aan het besluit van de verzekeraar dit voorjaar om zijn kapitaalbuffer met 650 miljoen euro te versterken.

Delta Lloyd wees vorige week een overnamebod van 2,4 miljard euro van branchegenoot NN Group van de hand. Highfields staat naar verluidt niet onwelwillend tegenover dat bod.

Geen onderzoek mogelijk wanbeleid Delta Lloyd
Geen onderzoek mogelijk wanbeleid Delta Lloyd (Foto: ANP)

Groningen naar Raad van State om gaswinning

De provincie Groningen stapt naar de Raad van State om het gaswinningsbesluit van de regering aan te vechten. Minister Henk kamp (Economische Zaken) maakte op 23 september bekend dat er jaarlijks 24 miljard kubieke meter gas mag worden gewonnen, in strenge winters oplopend tot 27 miljard kuub. Het besluit geldt voor vijf jaar en dat vindt de provincie te lang.

"In vijf jaar kan er van alles gebeuren. De provincie wil dat de gaswinning de komende jaren verder omlaag gaat." De veiligheid van de inwoners is een factor die in het gaswinningsbesluit meegewogen moet worden. Daar wordt aan gewerkt maar niet snel genoeg, aldus de provincie.

Een evaluatiemoment zoals de PvdA heeft voorgesteld is onvoldoende, vindt SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar. "We weten onvoldoende wat zo'n evaluatiemoment inhoudt. Bovendien hebben wij als regio formeel geen positie hierin. Wij willen dat de veiligheid van de Groningers maximaal wordt gewaarborgd en volgens mij vraagt dat om een gaswinningsniveau wat de komende jaren naar beneden gaat."

Groningen naar Raad van State om gaswinning
Groningen naar Raad van State om gaswinning (Foto: ANP)

Totale lul van TCS rijdt bijna kind omver in Amsterdam

Woensdagmiddag rond half 4 reed er op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam een taxi van taxicentrale TCS. Nu rijden er dagelijks taxi's in onze hoofdstad, maar deze taxicauffeur mag wel een opfriscursusje gebruiken. De chauffeur rijdt blindelings de rijbaan op, bijna een kind op de fiets omver. Het is een wonder dat het ventje met zijn fiets nog optijd kan stoppen. TCS, shame on you!

Feyenoord vergroot eigen vermogen; minder nettowinst

Net als PSV en Ajax, maakte ook Feyenoord de jaarcijfers bekend van afgelopen seizoen. De Rotterdammers hebben een nettowinst geboekt van 5,8 miljoen euro. Middels een officiële bericht geeft de bespeler van De Kuip aan dat het eigen vermogen is vergroot, en dat de omzet slechts licht gedaald is. Deze ging terug van 61,8 naar 60,6 miljoen euro.

De goede prestaties van Feyenoord in de beker zorgden voor een extra inkomsten bron. Echter, de uitschakeling in de voorrondes van de Europa League betekende een gemis, waardoor de omzet daalde. Gedurende laatste vier jaar werd er in Rotterdam een nettowinst geboekt. Door het uitblijven van grote transfers ligt deze nu lager dan in de voorgaande jaren. Toen werden kroonjuwelen verkocht voor aanzienlijke bedragen.

PSV behaalde mede door het bereiken van de achtste finale van de Champions League een omzet van 95 miljoen euro. Omdat ook de kosten stegen vanwege het versterken van de spelersgroep en het uitkeren van meer premies bleef de nettowinst steken op 4,3 miljoen euro.

Ajax liet al eerder weten dat de omzet gedaald was naar 93,4 miljoen euro en dat er een operationele winst van 0,7 miljoen euro lag. Na belastingen was dit een verlies van 0,7 miljoen euro.

'Delftse hacker moet jaren de cel in'

Een 28-jarige man uit Delft zou drie jaar en zes maanden de cel in moeten, vindt het Openbaar Ministerie. Hij wordt ervan verdacht malware naar bedrijven te hebben gestuurd. Zo wist hij de computers daar binnen te dringen. Vervolgens zou hij ervoor hebben gezorgd dat banken geld overmaakten naar zijn rekeningen. Volgens de aanklager had hij digitale overschrijvingsformulieren vervalst.

De man, een Pool, staat terecht in Rotterdam en hoorde daar woensdag de eis van het OM. De man was in maart vorig jaar opgepakt. In zijn woning had hij twee Remote Access Tools openstaan. Die waren samen met honderd geïnfecteerde computers verbonden.

De rechtbank doet op 26 oktober uitspraak.

'Delftse hacker moet jaren de cel in'
'Delftse hacker moet jaren de cel in' (Foto: BuzzT)

WoensdagCuilinair #64 Tijd voor winterkost

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Bruine bonen schotel

   

Stamppot zuurkool met gehaktbal

   

Zuurkool met shoarma

   

Erwtensoep

   

Rode kool met appeltjes, lekker bij stoofvlees of suddervlees

   

Suddervlees

Lily Allen huilt in migrantenkamp de 'jungle'

Lily Allen hield het niet droog toen ze met de BBC de 'jungle' bij Calais bezocht. In het migrantenkamp bood de Engelse zangeres 'namens haar land' excuses aan aan een dertienjarige Afghaanse jongen.

De jongen vertelde de zangeres dat hij uit Afghanistan vluchtte uit angst voor de Taliban en IS. Zijn vader woont in Birmingham en daarom heeft de jongen het recht om in het Verenigd Koninkrijk te gaan wonen. De procedure is lang, te lang volgens de tiener, en daarom probeert hij dagelijks aan boord van een vrachtwagen te klimmen.

"Het lijkt erop dat er drie momenten zijn dat de Britten jouw leven in gevaar hebben gebracht", zei Lily tegen de jongen. "We hebben je land gebombardeerd, je overgelaten aan de Taliban en nu moet je je leven wagen om ons land in te kunnen komen. Ik bied mijn excuses aan uit naam van mijn land. Het spijt me voor wat je door ons toedoen mee hebt moeten maken", zei ze, voordat ze in huilen uitbarstte. "Het spijt me enorm."

Lily ging naar de 'jungle' omdat ze met eigen ogen wilde zien hoe het eraan toe gaat in het kamp. "Ik ben geschokt dat dit zo dicht bij huis gebeurt. Er moet iets gedaan worden, dit is onmenselijk." De zangeres, die twee kinderen heeft, zei dat zij hoopt nooit te eindigen in een kamp als dat in Calais. "Niemand heeft ervoor gekozen hier te verblijven. Waar je geboren wordt, is een geografische loterij."

Lily Allen huilt in migrantenkamp de 'jungle'
Lily Allen huilt in migrantenkamp de 'jungle' (Foto: BuzzE)

Trump: onschuldige zwarten toch schuldig

In 1989 werden vijf jonge New Yorkers na valse bekentenissen jarenlang opgesloten voor een gewelddadige verkrachting. Donald Trump had via een paginagrote advertentie opgeroepen speciaal voor hen de doodstraf te herinvoeren. Naderhand werd de echte dader gepakt en het vijftal op basis van dna-analyse vrijgesproken. Maar Trump weigert tot op heden hun onschuld te erkennen, en dit vinden sommigen veel zorgelijker dan zijn vunzige opmerkingen over vrouwen.

De Republikeinse presidentskandidaat zei volgens de BBC vlak voor de publicatie van het beruchte filmpje uit 2005 dat hij nog steeds gelooft dat de vijf, vier zwarten en een latino, schuldig zijn.

"Ze gaven toe dat ze schuldig waren. De politie die het oorspronkelijke onderzoek deed zei dat ze schuldig waren. Dat deze zaak werd geschikt met zoveel bewijs tegen hen is belachelijk", aldus de vastgoedmagnaat vorige week tegen CNN.

Het slachtoffer, de blanke Trisha Meili, werd in Central Park met grof geweld in elkaar geslagen en verkracht. Ze overleefde maar ternauwernood.

Doodstraf
"De doodstraf moet terug!", stond er in Trumps advertentie destijds. "Ik haat deze moordenaars en zal dat altijd blijven doen. Ik wil ze niet psychoanalyseren of begrijpen maar straffen. Burgerrechten eindigen wanneer onze veiligheid wordt aangevallen!"

De bekentenissen werden echter verkregen nadat de verdachten bijna twee dagen niets te eten hadden gekregen en uit hun slaap waren gehouden. In 2002 werd de zaak heropend en gaf een reeds opgesloten serieverkrachter toe de dader te zijn. Dna-onderzoek bevestigde zijn verhaal en pleitte het vijftal vrij.

Een rechtszaak van hen tegen de stad werd uiteindelijk voor miljoenen geschikt, maar dit vat Trump op alsof het de rechtszaak over hun schuldvraag betrof. De zogeheten Central Park Five eisen excuses van Trump maar dit weigert hij. Verscheidene stemmen binnen de media denken dat de opname met Trumps vunzige opmerkingen een potentieel nog groter schandaal nu met succes heeft overschaduwd.

Vooroordelen
"Hij neemt geen nieuwe informatie op om zijn kijk op de werkelijkheid bij te stellen. Zijn enige werkelijkheid bestaat uit zijn eigen vooroordelen, ook al zijn die vele jaren oud", zegt biograaf Michael D'Antonio tegen CNN.

Volgens sommigen, zoals Eugene Robinson van de Washington Post, geeft Trump er blijk van dat hij een zuivere racist is. "Voor jonge Afro-Amerikanen en Latino's heeft Trump een duidelijke en zorgwekkende boodschap: Je moet wel ergens schuldig aan zijn. Zelfs wetenschappelijk bewijs brengt hem niet op andere gedachten. Als dat niet racistisch is, heeft het woord geen betekenis."

Overleg tussen Rusland en VS over SyriŽ

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry ontmoeten elkaar zaterdag in Lausanne om over de situatie in Syrië te praten en na te denken over de stappen die nodig zijn voor een politieke oplossing van de conflicten in het land.

Dat heeft Moskou woensdag bekendgemaakt. Weinig later bevestigde Washington de afspraak van Kerry met Lavrov in Zwitserland. Het is de bedoeling dat ook regeringsvertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Turkije, Qatar en Iran aanschuiven bij de bespreking.

Een week geleden schortten de Amerikanen het overleg met Rusland over een nieuwe wapenstilstand in de zwaar belegerde stad Aleppo nog op. Omdat beide grootmachten totaal verschillende belangen hebben in Syrië, is het gevaar van escalatie in de hele regio en zelfs buiten het Midden-Oosten bepaald niet hypothetisch.

Onlangs zei de Russische president Vladimir Poetin nog een bezoek aan Parijs af omdat hij praten over Syrië zinloos achtte. Dat was nadat Moskou een Franse VN-resolutie over Aleppo had geblokkeerd, en de Franse regering direct overleg eiste. Sindsdien laait het anti-westerse sentiment in Rusland op.

Overleg tussen Lavrov en Kerry over Syrië
Overleg tussen Rusland en VS over Syrië (Foto: ANP)

Meer mails voorzitter Democraten op WikiLeaks

WikiLeaks heeft woensdag nog eens 1200 e-mails gepubliceerd van de voorzitter van het campagneteam van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton. Sinds vrijdag zijn nu al 6500 berichten van de Democraat John Podesta naar buiten gebracht.

Uit de eerder gepubliceerde mails kwam onder meer naar voren dat Clinton in een besloten bijeenkomst met grote bedrijven het tegenovergestelde zei van wat ze heeft verteld in openbare campagnebijeenkomsten.

WikiLeaks claimt in totaal ongeveer 50.000 mails van Podesta in handen te hebben. De FBI doet daar onderzoek naar. Eerder bracht WikiLeaks andere mails van de Democraten naar buiten. Zowel Amerikaanse inlichtingendiensten als de Democraten zeggen dat Rusland er achter zit.

Meer mails voorzitter Democraten op WikiLeaks
Meer mails voorzitter Democraten op WikiLeaks (Foto: BuzzT)

Markt in Aleppo gebombardeerd

Zware bombardementen op wijken van Aleppo die in handen zijn van rebellen hebben ook woensdag tal van slachtoffers gemaakt en grote schade aangericht. Zeker 25 mensen kwamen door de luchtaanvallen om het leven. In het district Fardous werd een markt getroffen. Daar vielen volgen de reddingsdiensten vijftien doden.

President Bashar al-Assad wil met Russische steun de hele stad koste wat kost weer in handen krijgen. Na enkele dagen van betrekkelijke rust, volgens de regering Assad bedoeld om burgers de kans te geven het belegerde gebied te ontvluchten, werden de bombardementen dinsdag in alle hevigheid hervat. Volgens het Observatorium voor Mensenrechten hebben gevechtsvliegtuigen van het leger ook weer doelen van opstandelingen ten oosten van Damascus onder vuur genomen.

Markt in Aleppo gebombardeerd
Markt in Aleppo gebombardeerd (Foto: ANP)

Marine levert eerst hulpgoederen af in HaÔti

Het marineschip Zr. Ms. Holland heeft de eerste hulpgoederen afgeleverd in Haïti, dat vorige week werd getroffen door een zware orkaan. Volgens het ministerie van Defensie zijn familietenten afgeleverd in Les Cayes. Woensdag gaat een team van de marine naar het plaatselijke ziekenhuis om schade te verhelpen.

Inmiddels is ook een tweede schip van de marine bij Haïti aangekomen. Aan boord van Zr. Ms. Pelikaan zijn goederen en bouwmaterialen. Dat materiaal wordt via een ponton aan land gezet.

Orkaan Matthew trof de zuidkust van het straatarme land op 4 oktober. Er zijn al rond de duizend doden geteld. De Verenigde Naties hebben donoren gevraagd de komende drie maanden ruim 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de slachtoffers.

Marine levert eerst hulpgoederen af in Haïti
Marine levert eerst hulpgoederen af in Haïti (Foto: ANP)

Utrecht: inkomen van sommigen echt te laag

Het inkomen van stellen en van gezinnen met kinderen ouder dan twaalf jaar die afhankelijk zijn van een uitkering, is structureel te laag. Als het rijk die uitkeringen niet verhoogt, kan de gemeente echte armoede voor zulke groepen inwoners niet voorkomen.

Dat zegt woensdag de Utrechtse wethouder Victor Everhardt, die in Den Haag aan de bel gaat trekken. Utrecht is vorig jaar met enkele andere gemeenten in Nederland begonnen met experimenten om armoede in de stad uit te bannen.

Nu blijkt dat een gezin met oudere kinderen op bijstandsniveau 307 euro in de maand tekortkomt, ook als gebruik is gemaakt van alle oude en nieuwe regelingen in de stad. Een stel in de bijstand zonder kinderen heeft elke maand 138 euro te weinig.

Het kenniscentrum voor huishoudfinanciën Nibud heeft dat voor de gemeente uitgerekend nu het armoedebeleid bijna een jaar loopt. Sommige gezinnen kunnen zelfs dingen als energie, voeding en huur niet altijd betalen. Op visite gaan of kinderen zakgeld geven is onmogelijk.

Volgens Everhardt is niet alleen de uitkering, maar ook het kindgebonden budget voor gezinnen met oudere kinderen te laag. Daarnaast is Utrecht een dure stad om in te wonen. De gemeente gaat met de corporaties praten over huurverlagingen en het uitbreiden van het aantal sociale huurwoningen. "Maar als het rijk het basisinkomen niet op orde brengt, heeft alle maatwerk en incidentele ondersteuning geen zin."

Utrecht: inkomen van sommigen echt te laag
Utrecht: inkomen van sommigen echt te laag (Foto: ANP)

Leonard Cohen klaar om te sterven

Leonard Cohen maakt zich langzamerhand op voor de laatste fase in zijn leven. De 82-jarige zanger heeft nog wat onafgemaakte muziek op de plank liggen, maar is er niet zeker van dat hij dat ooit af kan maken.

"Misschien, wie weet", zegt Cohen in een openhartig interview met The New Yorker. "Misschien krijg ik een tweede adem, ik weet het niet", aldus de singer-songwriter die vooral beseft dat zijn dood vrijwel het enige is wat er nog aan zit te komen voor hem. "Ik heb nog wat werk te doen. Vooral zaken afhandelen. Ik ben klaar om te sterven. Ik hoop dat het niet al te zwaar wordt."

Cohen brengt deze maand zijn veertiende studioalbum, You Want it Darker, uit. De nieuwe plaat telt negen nummers en is de opvolger van het in 2014 uitgekomen Popular Problems. De eerste single is al uit. Het gaat om een remix van de gelijknamige titelsong door de Duitse dj Paul Kalkbrenner.

Leonard Cohen klaar om te sterven
Leonard Cohen klaar om te sterven (Foto: BuzzE)

Belgisch meisje (15) doet 2 leraren

Het Collège Notre-Dame du Bonlieu in Virton is verwikkeld in een seksschandaal. Een scholiere aan de Waalse school zou daar in korte tijd twee leraren hebben afgewerkt.

Het tienermeisje was in december 2014 nog maar net vijftien lentes, toen een onderwijzer stapelverliefd op haar werd. Hierna ontstond een korte seksuele affaire. Maar al snel bleek het gras bij de buurman toch groener.

Leraar twee kwam aankloppen bij de wellustige Waalse. Met hem onstond een vurige liefdesrelatie. Vele malen verlustigen de twee tortelduifjes zich aan elkaar.

Docent nummer drie, mogelijk jaloers geworden, ontdekte dat het met de schoolprestaties van het meisje bergafwaarts ging. Deze kwam achter de verboden affaire en raadde het tienermeisje aan aangifte te doen. Dit deed ze, maar ze trok die aanklacht weer snel in om haar vriendje niet in de shit te brengen.

Helaas pindakaas, in dergelijke gevallen is het ook zonder een aanklacht mogelijk dergelijke personen te vervolgen. De geile leraren zullen zich dus ook voor de rechter moeten verantwoorden wegens 'het aanzetten tot losbandigheid bij een minderjarige'.

Overigens zal hen geen verkrachting ten laste worden gelegd. "Er wordt over verkrachting gesproken als de betrokkene minder dan 14 jaar is op het moment dat hij of zij seks heeft zonder wederzijdse toestemming", aldus de aanklager. Het docentenduo is overigens gewoon nog in dienst bij de bewuste school

Frankrijk vormt nationale garde tegen terreur

Frankrijk vormt een nationale garde die de veiligheid bij terreuraanvallen extra moet waarborgen. De eenheid zal eind 2018 circa 85.000 man tellen, die grotendeels worden gerekruteerd uit de reserves van het leger, de gendarmerie en de politie.

De garde moet volgens de ministers Le Drian van Defensie en Cazeneuve van Binnenlandse Zaken worden gezien als een aanvulling op en ondersteuning van de bestaande veiligheidstroepen. Het kabinet stemt woensdag over het voornemen van de twee bewindslieden.

President Hollande zinspeelde al na de aanslagen in Parijs vorig jaar november op de vorming van een nationale garde. Dat idee is na de aanslag in juli met de vrachtwagen in Nice geconcretiseerd. Momenteel patrouilleren nog altijd 10.000 reguliere soldaten in de straten van de Franse steden.

Frankrijk vormt nationale garde tegen terreur
Frankrijk vormt nationale garde tegen terreur (Foto: ANP)

Politie kan niet lachen om 'loser-clowns'

De politie is de 'killerclowns' die her en der mensen de stuipen op het lijf te jagen beu. "Puberaal en vooral heel sneu", noemt de politie het fenomeen, dat is overgewaaid uit onder meer de VS en Australië.

In een persbericht klaagt de eenheid Oost-Nederland over 'loser-clowns' die aangepakt moeten worden door opvoeders, scholen en vrienden. "We weten niet of iedereen zich dat realiseert, maar als er aangifte wordt gedaan kan de 'grap' uitmonden in een echt politie-onderzoek met alle mogelijke gevolgen van dien."

Onder meer in Oss en Almere kwam de politie in actie nadat meldingen waren binnengekomen over clowns die met messen rondliepen. Tot arrestaties heeft het nog niet geleid.

In het prominent op de eigen website geplaatste bericht wijst de politie media erop "dat de spanning vooral ligt in de aandacht die dit krijgt". "Over aandacht op tv, radio, social media en in kranten kunnen deze types opscheppen."

Politie kan niet lachen om 'loser-clowns'
Politie kan niet lachen om 'loser-clowns' (Foto: ANP)

Afsluitdijk (A7) naar Friesland afgesloten

De A7 over de Afsluitdijk richting Friesland is woensdag aan het einde van de middag afgesloten na een ongeluk met een vrachtauto, melden de verkeersdiensten van ANWB en VID. Hulpdiensten en een traumaheli zijn onderweg.

Vanaf Den Oever richting Zurich staat een file van 7 kilometer lengte. Het verkeer wordt teruggeleid naar Den Oever. Rijkswaterstaat heeft een omleidingsroute ingesteld via Amsterdam naar Lelystad via de A7, de A10, de A1 en de A6.

Afsluitdijk (A7) naar Friesland afgesloten
Afsluitdijk (A7) naar Friesland afgesloten (Foto: ANP)

Veel vertraging door politiecontrole A27

Het verkeer op de A27 richting het zuiden moet rekening houden met vertragingen oplopend tot een uur. De politie heeft voor de brug over de Merwede een rijstrook dichtgegooid voor controles. Vrachtwagens mogen de brug niet meer over en worden uit de verkeersstroom naar andere wegen weggeleid. Rond 17.00 uur stond er een file van 15 kilometer, aldus de ANWB. Ook verkeer dat noordwaarts rijdt moet rekening houden met vertraging.

Ook op de A2 richting het zuiden is het druk. Voertuigen zwaarder dan 3,5 ton kunnen die snelweg wel gebruiken. Dagelijks rijden er volgens Rijkswaterstaat 18.000 vrachtwagens over de Merwedebrug. Omrijden kost 39 kilometer.

Veel vertraging door politiecontrole A27
Veel vertraging door politiecontrole A27 (Foto: ANP)

Franse politie onderzoekt dna-sporen roof Kim

De Franse politie is nog druk bezig met het onderzoek naar de beroving van Kim Kardashian. Forensisch experts onderzoeken dna-sporen die zijn aangetroffen in het Parijse hotel waar Kim vorige week bruut werd overvallen. Dat meldt People op basis van Franse media.

Het dna werd onder meer gevonden op een hanger van Kim die een paar straten van het hotel werd gevonden door een voorbijganger. Ook in het luxe appartement waar de 35-jarige realityster verbleef is dna-materiaal gevonden. Het Franse Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar de brute overval officieel geopend.

Kim, die inmiddels weer bij vrienden en familie in Los Angeles is, heeft het nog moeilijk met de beroving. "Het gaat al beter, maar ze heeft nog een lange weg te gaan", zei een bekende van de realityster tegen E! News. "Ze krijgt professionele hulp. Haar vrienden en familie steunen haar zo veel mogelijk. Haar zussen en moeder komen elke dag langs."

Paranoïde
Kims echtgenoot Kanye West heeft zijn Saint Pablo World Tour weer opgepikt. De rapper, die een concert onderbrak toen hij te horen kreeg wat zijn echtgenote was overkomen, steunt Kim ook nu hij op tournee is wanneer hij kan. "Kanye is bij haar als hij niet aan het werk is en belt haar non-stop."

Als ze alleen is, heeft Kim het echter nog taai. De realityster en moeder van twee, die in Parijs gekneveld in een badkuip werd gegooid terwijl de overvallers haar juwelen stalen, is 'paranoïde' als ze alleen is. "Ze heeft flashbacks en slaapt nog steeds niet goed."

Franse politie onderzoekt dna-sporen roof Kim
Franse politie onderzoekt dna-sporen roof Kim (Foto: BuzzE)

Minister zwijgt over IS-verdachten Schiphol

Ondanks zeer sterk aandringen van Tweede Kamerleden wil minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet zeggen of twee terreurverdachten die mogelijk Schiphol in het vizier hadden vorig jaar daadwerkelijk in Nederland zijn geweest. Onder anderen Geert Wilders (PVV) en Ronald van Raak (SP) eisten woensdag openheid van Van der Steur.

Hij liet de vraag echter onbeantwoord en wilde ook niet niet zeggen of hij het überhaupt weet. Van der Steur wil naar eigen zeggen voorkomen dat hij het strafrechtelijk onderzoek naar de twee terreurverdachten in België schaadt, door hier uitspraken over te doen.

Kamerleden hekelden Van der Steurs zwijgzaamheid. Kees Verhoeven (D66) en Van Raak concludeerden dat het zo voor de Tweede Kamer erg moeilijk is om te controleren of de Nederlandse antiterreurmaatregelen werken. Of het zo is dat Van der Steur zijn mond houdt om te voorkomen dat hij op een later moment alweer sorry moet zeggen, is niet duidelijk.

Minister zwijgt over IS-verdachten Schiphol
Minister zwijgt over IS-verdachten Schiphol (Foto: ANP)

Moeder met ontvoerde kinderen in BelgiŽ gepakt

Een vrouw die wordt verdacht van kinderontvoering is in het Belgische Tessenderlo aangehouden. Ze zou haar vier kinderen hebben ontvoerd die onder toezicht stonden van de Jeugdbescherming in Amsterdam. Alle kinderen zijn inmiddels in Nederland naar opvangtehuizen gebracht.

Volgens de politie zetten Belgische motorcollega's de vrouw begin deze maand aan de kant van de weg omdat de twee inzittenden geen gordel droegen. Bij het controleren bleek dat de 39-jarige vrouw en haar 15-jarige dochter internationaal gesignaleerd stonden: de Amsterdamse politie was naar ze op zoek. De Belgen namen contact op met Amsterdam.

In het gezamenlijke onderzoek doken daarna vier adressen in Tessenderlo op waar de andere drie kinderen (twee, vier en zes jaar) misschien waren. In één van de huizen bleken de kinderen inderdaad te zitten. De vrouw wordt woensdag nog uitgeleverd aan Nederland. Vrijdag moet ze voor de rechter-commissaris verschijnen.

Moeder met ontvoerde kinderen in België gepakt
Moeder met ontvoerde kinderen in België gepakt (Foto: ANP)

Jochem van Gelder mist Praatjesmakers

Het doet Jochem van Gelder nog een beetje zeer dat SBS een aantal jaar geleden met Jeroen van Koningsbrugge een remake van zijn show Praatjesmakers maakte. De presentator had gehoopt dat de zender daarvoor bij hem zou aankloppen.

"Ja, dat had ik willen doen", zei Jochem in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op 100%NL. Hoewel Jeroen het 'best goed' deed, vond hij dat SBS dat beter aan had moeten pakken. "Ik vind dat je ook moet laten zien als een kind het even niet weet, niet die snelle montages, geef het wat de ruimte en tijd."

Jochem zou het leuk vinden als Praatjesmakers ooit nog terugkomt. De presentator mist het programma nog steeds. "Ik ben hartstikke blij met mijn werk bij SBS, maar ik vind ook dat het net als voetbal is: je moet een linksbuiten niet rechtsback inzetten. Dan is hij niet op zijn best", aldus Jochem. "Lachen Om Home Video's is natuurlijk niet mijn ultieme ambitie om te doen. Ik mis Praatjesmakers nog steeds, daar kan ik heel eerlijk over zijn. Ik zou het heel graag weer op tv willen doen."

Jochem van Gelder mist Praatjesmakers
Jochem van Gelder mist Praatjesmakers (Foto: BuzzE)

Koopwoningen weer duurder in eurolanden

Koopwoningen in de eurozone waren in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 2,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit woensdag publiceerde cijfers van statistiekbureau Eurostat. In het eerste kwartaal kwam de prijsstijging uit op 3,1 procent op jaarbasis.

In Nederland stegen de huizenprijzen in de maanden april tot en met juni sterker dan gemiddeld, met 5,3 procent. De sterkste stijging deed zich evenwel voor in Letland. Daar werden woningen gemiddeld 10,3 procent duurder. Net als in Hongarije, dat wel EU-lid is maar niet tot de eurolanden behoort.

Ook in Oostenrijk (9 procent) en de niet-eurolanden Groot-Brittannië (8,8 procent) en Zweden (8,7 procent) stegen de huizenprijzen nog sterker dan in ons land. Dalingen waren er in Cyprus (8,9 procent) en Italië (1,4 procent).

Koopwoningen weer duurder in eurolanden
Koopwoningen weer duurder in eurolanden (Foto: ANP)

Q-koortspatiŽnten slepen staat voor de rechter

Driehonderd Q-koortspatiënten slepen de staat maandag voor de rechter. Zij vinden dat de overheid schuldig is aan hun ziekte door veel te lang te wachten met het nemen van maatregelen, zegt Luc Rohof, advocaat van de slachtoffers.

De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Officieel zijn er inmiddels al 75 mensen overleden aan de ziekte. Maar in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer, omdat artsen de ziekte vaak moeilijk herkennen.

"Het wrange is dat geitenhouders wel zijn gecompenseerd, terwijl de patiënten nu met de ellende zitten. De overheid heeft twee jaar lang de boot afgehouden in plaats van snel op te treden", stelt Rohof. Hij wijst erop dat bij eerdere dierenziektes zoals de vogelgriep en varkenspest, er wel meteen adequate maatregelen werden genomen. "Toen werden er voor de hand liggende maatregelen genomen zoals een fokverbod, een transportverbod en een uitrijverbod van mest".

Rohof wil nog niet zeggen wat voor schadevergoedingen de slachtoffers eisen. "Eerst willen we een erkenning van aansprakelijkheid, ik noem nu geen concrete bedragen". De rechtbank verwacht dat veel eisers de zitting zullen bijwonen.

De provincie Noord-Brabant riep vorige maand minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op om mensen die mogelijk besmet zijn geraakt met de Q-koortsbacterie op te sporen. Aanleiding is een rapport van eerder dit jaar waaruit blijkt dat de gevolgen van de ziekte op de langere termijn veel schadelijker kunnen zijn dan gedacht.

Q-koortspatiënten slepen staat voor de rechter
Q-koortspatiënten slepen staat voor de rechter (Foto: ANP)

Meer kans dementie bij plotse lage bloeddruk

Ouderen die bij te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk, hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie. Dat concludeert het Erasmus MC in een onderzoek.

Bijna 20 procent van de 55-plussers heeft last van een lage bloeddruk bij het opstaan, ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Bij 75-plussers is dit zelfs een op de drie ouderen.

Door de zwaartekracht daalt de bloeddruk in het lichaam bij opstaan tijdelijk. Om dit te compenseren moet het hart sneller werken, waarna de bloeddruk weer stijgt.

"Het zwart worden voor de ogen en soms flauwvallen komt omdat er tijdelijk te weinig bloed naar de hersenen gaat en er dus weinig zuurstof in de hersenen is. Als dit vaak gebeurt, veroorzaakt dit schade aan de hersenen die op langere termijn het risico op dementie verhoogt", aldus de onderzoekers.

Meer kans dementie bij plotse lage bloeddruk
Meer kans dementie bij plotse lage bloeddruk (Foto: ANP)

IOC gelooft in vrij internet bij Spelen China

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is ervan overtuigd dat er tijdens de Winterspelen van 2022 in Peking sprake zal zijn van een ongecensureerd internet. "Het is gegarandeerd in het bid", zei vicepresident Juan Antonio Samaranch junior, de zoon van de oud-voorzitter, na een bijeenkomst in Peking. "Onze ervaring met de Chinezen is dat ze doen wat ze beloven."

De Chinese overheid heeft een strikte controle op het internet en waarschuwt dat social media, met name uit buitenlandse hoek, de Chinese maatschappij kunnen destabiliseren en zelfs een gevaar vormen voor de veiligheid van het land. Daarom zijn media als Facebook, Twitter, YouTube en Instagram slechts toegankelijk met speciale software die de zogenoemde 'Great Firewall' kan neerhalen. Voor de Zomerspelen van 2008 had China dezelfde belofte gedaan, maar toen bleek lang niet elke site oproepbaar.

IOC gelooft in vrij internet bij Spelen China
IOC gelooft in vrij internet bij Spelen China (Foto: BuzzT)

OM onderzoekt contract Panorama en motorclub

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een contract waarin hoofdredacteur Frans Lomans van weekblad Panorama verklaart om geen (negatieve) publiciteit meer te schenken aan motorclub No Surrender. Het OM onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten en denkt daarbij aan bedreiging of afpersing, aldus een woordvoerster naar aanleiding berichtgeving van NRC.

De verklaring is ondertekend door Lomans en twee leden van No Surrender die optreden namens oprichter Klaas Otto, die het contract overigens al anderhalf jaar geleden op zijn Facebook zette. Panorama riskeert volgens de overeenkomst een boete van 5000 euro als de afspraken niet worden nageleefd.

De politie heeft contact gehad met de hoofdredacteur over het contract, maar door hem is geen aangifte gedaan.

OM onderzoekt contract Panorama en motorclub
OM onderzoekt contract Panorama en motorclub (Foto: ANP)

Kabinet noemt 'Birma' nu ook Myanmar

Nederland zal niet meer de naam Birma gebruiken, maar uitsluitend Myanmar. Dat gebeurt om de politieke veranderingen in het Zuidoost-Aziatische land te steunen. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag laten weten.

Militairen veranderden de naam van het land in 1989, maar politieke dissidenten hielden vast aan Birma. Nu is de naam Myanmar algemeen geaccepteerd door iedereen, aldus Koenders die op bezoek is in het land. Hij opende daar woensdag na vijftig jaar weer een Nederlandse ambassade.

"Het is het juiste moment om de banden aan te halen", aldus de bewindsman in een verklaring. Hij hoopt dat de ambassade kan bijdragen aan de democratische veranderingen in het land waar militairen lang met harde hand regeerden. Nederland gaat militairen en diplomaten uit Myanmar trainen op het terrein van democratisering en rechtsstaat.

Kabinet noemt 'Birma' nu ook Myanmar
Kabinet noemt 'Birma' nu ook Myanmar (Foto: ANP)

Koningin MŠxima naar de Haagse Schilderswijk

Koningin Máxima bezoekt donderdag 17 november in de Haagse Schilderswijk het buurtcentrum De Mussen. Dat bestaat negentig jaar.

De Mussen is het oudste buurthuis van Nederland, staat op de eigen site. Ene meester De Bruin richtte het in 1926 op om kansarme kinderen in de wijk een betere toekomst te geven. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wijkcentrum met allerlei activiteiten op het gebied van participatie, sport en gezondheid, natuur en techniek, kunst en cultuur. Het buurthuis krijgt elke week 1200 buurtbewoners over de vloer.

De koningin is aanwezig bij optredens van kinderen en krijgt een rondleiding. Haar echtgenoot bezocht de Schilderswijk nog in maart dit jaar.

Koningin Máxima naar de Haagse Schilderswijk
Koningin Máxima naar de Haagse Schilderswijk (Foto: ANP)

'Geen sancties om Russische kritiek MH17'

Nederland voelt niets voor sancties tegen Rusland wegens de Russische kritiek op het internationale onderzoek naar vlucht MH17. "Dat zou alleen maar averechts werken", aldus premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer.

De premier reageerde op een verzoek van oppositiepartijen om meer druk uit te oefenen op de Russen. Zo drong Kamerlid Louis Bontes aan op harde stappen na de "moordaanslag" en de "onbeschofte" Russische kritiek op het onderzoek. Daaruit blijkt dat een Russische raket, afgeschoten vanuit rebellengebied in Oekraïne, MH17 heeft geraakt.

Rutte zei de boosheid van Bontes te delen. Hij wil echter vermijden dat het onderzoek nu al "politiek" wordt. "We hebben allemaal maar een doel: in de volgende fase van het onderzoek erin slagen de namen van de daders in beeld te krijgen en veroordeeld te krijgen. Dan pas kun je met de beschuldigende vinger wijzen."

'Geen sancties om Russische kritiek MH17'
'Geen sancties om Russische kritiek MH17' (Foto: ANP)

'We zijn te afhankelijk van banken'

De Nederlandse samenleving heeft zich te afhankelijk gemaakt van banken en andere financiële instellingen, waardoor ons land erg gevoelig is geworden voor de wispelturigheid van de financiële markten. De overheid moet daarom meer doen om de dominantie van de financiële sector terug te dringen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een woensdag gepresenteerd rapport.

Volgens het belangrijke adviesorgaan is het vertrouwen dat het financiële systeem overeind wordt gehouden door de huidige gedetailleerde regelgeving niet terecht. Om Nederland beter bestand te maken tegen eventuele nieuwe financiële crises stelt de WRR daarom extra maatregelen voor.

Zo moet Nederland stoppen met de fiscale stimulansen voor het aangaan van schulden, zoals de hypotheekrenteaftrek. Nog altijd hebben veel huishoudens met hun hypotheken grote schulden uitstaan. Daardoor heeft de geringste beweging in rente en aandelenmarkten invloed op het huishoudboekje.

Grotere buffers
Banken en verzekeraars moeten volgens de raad weerbaarder worden door grotere buffers aan te leggen dan nu wordt geëist. Daarnaast wordt een onderzoek gevraagd naar de mogelijkheid om 'omheiningen' binnen financiële instellingen te introduceren. Het idee is om de verschillende onderdelen van een bank zodanig af te scheiden, dat problemen van het ene bedrijfsonderdeel niet direct kunnen overslaan naar andere bedrijfsonderdelen.

Pensioenfondsen laten zich door hun focus op dekkingsgraden en rekenrente nu wel erg sterk leiden door kortetermijnontwikkelingen op de financiële markten. Dat zou best eens kritisch onder de loep genomen kunnen worden, vindt de raad verder.

Zelfs woningcorporaties en zorginstellingen gaan de laatste jaren veel ingewikkelde financiële transacties aan, waardoor ze soms in de problemen komen. "Het financieel systeem is eerder leidend dan volgend of faciliterend geworden", concludeert de raad.

WRR: we zijn te afhankelijk van banken
'We zijn te afhankelijk van banken' (Foto: ANP)

Geluidswal A50 wekt stroom op

Langs de A50 bij Uden komt een nieuw soort geluidscherm dat verkeerslawaai tegenhoudt en tegelijkertijd energie opwekt. Het scherm wordt bekleed met zonnepanelen die aan twee zijden zonne-energie opwekken. Het gaat om een proef.

Rijkswaterstaat maakte woensdag bekend dat de bouw aan de oostzijde van de A50 in Uden in 2018 begint. Het geluidsscherm wordt 400 meter lang en 5 meter hoog, waarvan de bovenste 4 meter uit zonnepanelen bestaat. Vanaf 2019 kan het zonne-geluidscherm naar verwachting ongeveer veertig tot zestig huishoudens van lokale groene stroom voorzien.

Rijkswaterstaat kijkt met deze proef of meer van deze 'Solar Highways' mogelijk zijn. Bij het project zijn ook Energie Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC) betrokken. Er is Europese subsidie voor beschikbaar.

Geluidswal A50 wekt stroom op
Geluidswal A50 wekt stroom op (Foto: BuzzT)

Meisje aangerand door jongen met masker

Een zestienjarig meisje uit Breda is zondag in haar woonplaats aangerand door een jongen met een masker met rode wangen. Het was volgens haar een masker uit de film Saw, aldus haar aangifte bij de politie.

Het meisje meldde zich maandag bij de politie en vertelde dat ze twee weken eerder op dezelfde plek onder een viaduct ook al was lastig gevallen door een groepje jongens. De tweede keer was ze zo geschrokken dat ze besloot om aangifte te doen, aldus een politiewoordvoerder woensdag.

Uit de regio Breda zijn nog niet eerder meldingen gekomen over zogenoemde 'horrorclowns' die mensen de stuipen op het lijf jagen en de lokale politie gelooft dan ook niet in een trend. "Het laten schrikken van mensen is ook iets anders dan ze betasten."

Meisje aangerand door jongen met masker
Meisje aangerand door jongen met masker (Foto: ANP)

Blokker schikt niet met Chinezen om partytent

Winkelbedrijf Blokker en zijn Chinese branchegenoot Zhejiang Zhengte zijn niet tot een schikking gekomen in de zaak rondom de al dan niet nagemaakte partytenten. De rechter in Den Haag zal daarom op 2 november uitspraak doen, liet een woordvoerster van de rechtbank woensdag weten.

Het Chinese bedrijf beschuldigde Blokker er eerder van dat het zijn partytenten had nagemaakt. De partytent in vlindervorm zou te veel lijken op een partytent uit de collectie van Zhejiang Zhengte. Via de rechter probeerden de Chinezen de verkoop door Blokker en Leen Bakker, dat ook onder Blokker Holding valt, te verbieden.

Blokker schikt niet met Chinezen om partytent
Blokker schikt niet met Chinezen om partytent (Foto: ANP)

Veel minder asielzoekers naar Duitsland

Het aantal asielzoekers dat naar Duitsland komt, loopt fors terug. In de eerste negen maanden van 2016 kwamen 213.000 asielzoekers het land binnen, tegenover 577.000 in dezelfde periode vorig jaar, meldden Duitse media.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière maakte de daling woensdag bekend. De bewindsman zei dat er in 2016 tot dusver 660.000 asielaanvragen zijn afgehandeld en dat 60 procent positief werd beoordeeld. Het grote verschil tussen het aantal behandelde aanvragen en het aantal mensen dat in 2016 arriveerde, komt omdat veel aanvragen uit 2015 pas dit jaar konden worden afgehandeld.

Zo'n 60.000 migranten hadden Duitsland eind september weer verlaten, een deel vrijwillig en een deel gedwongen.

In heel 2015 klopten er zo'n 890.000 asielzoekers in Duitsland aan.

Veel minder asielzoekers naar Duitsland
Veel minder asielzoekers naar Duitsland (Foto: ANP)

Martin met groot machtsvertoon naar wereldtitel tijdrijden

Tony Martin heeft in het Qatarese Doha verschroeiend hard uitgehaald op het WK wielrennen. Op de tijdrit was de Duitser meerdere maten te groot voor het hele veld, wat hem zijn vierde wereldtitel opleverde.

Der Panzerwagen legde de 40 kilometer in en rond Doha af in 44:43 minuten, wat een gemiddelde snelheid van maar liefst 53,67 kilometer per uur betekende. Met name in het tweede deel van de tijdrit was duidelijk dat helemaal niemand een kans had tegen de Duitser, in 2011, 2012 en 2013 ook al goed voor de wereldtitel. 

Uittredend wereldkampioen Vasil Kiryenka was bij het eerste tussenpunt nog maar ruim twee seconden trager dan Martin, maar daarna moest ook hij toch echt zijn meerdere erkennen. Aan de streep had hij 45 seconden achterstand op de Duitser, maar na het goud van 2015 en brons van 2012 kan Kiriyenka zijn setje medailles met zilver wel compleet maken. Op 1:10 minuten was het brons voor de Spanjaard Jonathan Castroviejo. 

De Nederlanders kenden een wisselende dag. Jos van Emden deed het met de achtste plek op 1:45 minuten zeker niet verkeerd, maar Tom Dumoulin viel tegen, hoewel vooraf al wel te verwachten was dat hij zijn topvorm niet meer had. De nummer twee van de Olympische Spelen moest dik twee minuten toegeven op Martin en werd elfde. 

'Nederlanders in heropvoedingskamp IS'ers'

Rebellen in Syrië hebben een kamp opgezet om overlopers en krijgsgevangenen van terreurbeweging Islamitische Staat te rehabiliteren. In het kamp zitten onder meer Nederlanders, meldt de BBC woensdag. Ook de families van voormalige IS-leden worden in het kamp opgevangen.

De BBC sprak met de commandant van Jaysh al-Tahrir, de rebellengroep die de baas is over het kamp. Volgens Mohammad al-Ghabi zitten er zo'n driehonderd gewezen IS-leden in het kamp, gelegen in het noorden van de provincie Idlib.

Een team van de BBC was niet in staat het kamp te bezoeken, maar ontving wel informatie en beelden uit het kamp. Een van de strijders, die zich de naam Abu Sumail heeft aangemeten, zou twee jaar geleden uit Nederland naar Syrië zijn gereisd, via België en uiteindelijk Turkije. Hij noemde de wijze waarop strijders uit het buitenland worden behandeld ontluisterend.

'Nederlanders in heropvoedingskamp IS'ers'
'Nederlanders in heropvoedingskamp IS'ers' (Foto: ANP)

Janet Jackson bevestigt zwangerschap

Janet Jackson heeft eindelijk zelf bevestigd dat ze zwanger is. In een fotoshoot voor People laat de zangeres haar groeiende babybuik zien. "We danken God voor zijn zegening", zegt Janet in het bijbehorende artikel.

Janet annuleerde in april de resterende concerten van haar Unbreakable Tour om zich volledig te richten op het krijgen van een baby. De vijftigjarige zangeres, die nog kinderloos is, suggereerde in een video dat dat gelukt zou zijn, maar zelf sprak ze tot nu toe niet uit dat er een kindje onderweg is. Broer Jermaine bevestigde al wel dat hij oom werd en ook op paparazzifoto's was recent al een 'buikje' te zien.

Wanneer Janet is uitgerekend, is niet bekend.

Janet Jackson bevestigt zwangerschap
Janet Jackson bevestigt zwangerschap (Foto: BuzzE)

Ook ex-schoonmoeder klaagt Jim Carrey aan

De ex-schoonmoeder van Jim Carrey klaagt de acteur aan voor dood door schuld van haar dochter Cathriona White. Dat meldt de BBC dinsdag.

Brigid Sweetman beschuldigt Carrey van betrokkenheid bij de dood van haar dochter Cathriona White, waarmee de acteur een relatie had. White pleegde in 2015 zelfmoord. "De wereld moet weten wat voor man Jim Carrey echt is. Hij gaf mijn dochter drie soa's", aldus de moeder van White.

De voormalige echtgenoot van White, Mark Burton, begon vorige maand al een soortgelijke rechtszaak tegen de 54-jarige acteur. Carrey ontkent alle betrokkenheid en zegt dat de familie van White uit is op geld.

De moeder en voormalige echtgenoot van White houden vol dat Carrey zijn ex-vriendin geestelijk mishandelde waardoor ze uiteindelijk een einde aan haar leven maakte.

Ook ex-schoonmoeder klaagt Jim Carrey aan
Ook ex-schoonmoeder klaagt Jim Carrey aan (Foto: BuzzE)

'Trump is gevaarlijk'

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties heeft zich bij de criticicasters van Donald Trump gevoegd. Volgens Zeid Ra'ad al Hussein is de Republikeinse presidentskandidaat 'vanuit internationaal oogpunt gevaarlijk'.

Al-Hussein haalde Trumps uitlatingen over minderheden aan, evenals zijn pleidooien voor het gebruik van martelmethoden die in het internationaal recht zijn verboden. Volgens de mensenrechtenchef zijn de uitspraken 'erg verontrustend'. "Als Donald Trump wordt gekozen op basis van de dingen die hij heeft gezegd - en tenzij die dingen niet veranderen - kan er volgens mij geen twijfel over bestaan dat hij internationaal gezien gevaarlijk zal zijn."

Mensenrechtenchef VN noemt Trump 'gevaarlijk'
'Trump is gevaarlijk' (Foto: ANP)

Zevende The Passion in Leeuwarden

De zevende editie van het tv-spektakel The Passion gaat naar Leeuwarden. EO en KRO-NCRV zenden de muzikale paasvertelling op donderdag 13 april live uit. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft dat, samen met de twee omroepen, bekendgemaakt. Het Wilhelminaplein vormt het decor.

The Passion vertelt over de laatste uren van het leven van Jezus, zijn dood en opstanding. Bekende Nederlanders vertolken de rollen van Jezus, Maria, Petrus, Judas, de verteller en verslaggever. Welke artiesten er dit keer meedoen, wordt nog bekendgemaakt. Eerder waren Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Enschede en Amersfoort gastheer.

In het project werken EO en KRO-NCRV, de Protestantse Kerk Nederland en het Nederlands Bijbelgenootschap samen.

Zevende The Passion in Leeuwarden
Zevende The Passion in Leeuwarden (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian sleept roddelsite voor rechter

Kim Kardashian sleept een entertainmentsite voor de rechter vanwege beweringen dat de realityster de overval waarvan ze vorige week slachtoffer werd in Parijs, heeft verzonnen. Ze eist een schadevergoeding wegens laster, meldt de BBC.

Het gaat om de site MediaTakeout. In de claim staat dat Kim als slachtoffer van een gruwelijke en traumatiserende overval terugkeerde in de Verenigde Staten en daar opnieuw slachtoffer werd, maar dit keer van een roddeltabloid dat een serie artikelen publiceerde waarin Kim werd neergezet als een 'leugenachtige dief'. In de publicaties wordt zonder feitelijke ondersteuning beschreven dat Kim de overval heeft verzonnen om vervolgens een de schade te claimen bij haar verzekeringsmaatschappij, puur om haar eigen vermogen te verhogen.

De eigenaar van de site, Fred Mwangaguhunga, weigert tot dusver de artikelen terug te trekken en zich te verontschuldigen. MediaTakeout heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Kim Kardashian sleept roddelsite voor rechter
Kim Kardashian sleept roddelsite voor rechter (Foto: BuzzE)

Skipas gemiddeld ruim 5 euro duurder

Wintersporters zijn dit seizoen gemiddeld 5,30 euro meer kwijt aan hun skipas dan vorig jaar. Dat kom neer op een prijsstijging van 3 procent, meldt wintersportwebsite Snowplaza woensdag op basis van een eigen inventarisatie.

De gemiddelde prijs voor zes dagen skiën of snowboarden in een van de grotere skigebieden in de Alpen ligt komende winter op 248 euro. Wanneer ook de kleinere, minder sneeuwzekere regio's in bijvoorbeeld Duitsland worden meegerekend, komt de gemiddelde prijs op 237 euro.

De duurste wintersportgebieden liggen nog altijd in Zwitserland. Wel is dat land iets voordeliger dan vorig jaar. De meeste gebieden hebben de prijzen gelijk gehouden, maar de wisselkoers van Zwitserse frank is gunstiger. Dat scheelt een paar euro.

De populaire Franse skigebieden Les Trois Vallées, Espace Killy en Les Portes du Soleil rekenen dit jaar tussen de 5 en 8 euro per week meer voor het gebruik van de liften en gondels. Voor een zesdaagse pas in het Oostenrijkse Ski Arlberg moet een tientje meer worden betaald.

Skipas gemiddeld ruim 5 euro duurder
Skipas gemiddeld ruim 5 euro duurder (Foto: ANP)

Laatste Hitman episode speelt zich af in Japan

De zesde en laatste episode van het eerste seizoen van Hitman gaat plaatsvinden in Hokkaido, Japan. De DLC zal op 31 oktober beschikbaar worden.

Het level in Hokkaido vindt plaats in een privé-kliniek genaamd GAMA. De afgelegen faciliteit is een combinatie van Japanse schoonheid en de nieuwste technologie en heeft daarbij zijn eigen typisch Japanse tuinen en een sushi restaurant. Eerder dit jaar werd Agent 47 al gestuurd naar Parijs, de Italiaanse kust, Marrakesh, Bangkok en Colorado.

De episode zal vanzelfsprekend uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Voor januari 2017 staat een retail release gepland met daarin alle zes episodes van dit seizoen. Hoewel seizoen 2 nog niet bevestigd is, heeft IO Interactive de intentie om in totaal drie seizoenen te maken.

Duitsers willen indoor schansspringen, langlaufen en bobsleeŽn

Als het aan de Duitsers Klaus Götze en Marius Kowalsky ligt wordt in het Duitse Wernigerode de eerste hal gebouwd waar men onder een dak kan schansspringen. In het complex moeten zelfs twee schansen komen, net als faciliteiten voor een scala aan andere wintersporten.

Er wordt al jaren gedacht over indoor schansspringen, omdat wedstrijden regelmatig verstoord worden door de wind. Om een fatsoenlijke schans neer te kunnen zetten moet het gebouw uiteraard vrij fors zijn en dat heeft de meeste pogingen tot nu toe in de weg gestaan. In Wernigerode wil men de boel tegen de Astberg aan gaan bouwen en de plannen zijn ambitieus: twee schansen, een piste voor het alpineskiën, een langlaufbaan van driekwart kilometer - inclusief schietbaan om ook biatlonwedstrijden te kunnen houden - en een bobsleebaan met twaalf bochten, hier geïllustreerd.

In het Astberg Wintersportzentrum moet het zelfs mogelijk zijn om met grote windturbines elke gewenste wind te creeëren, zodat schansspringers er op wind van voor, achter, links en rechts kunnen trainen wanneer ze willen. Niet iedereen is overigens even blij met het idee. De lokale oud-schansspringer Alexander Lande bijvoorbeeld: "Ze praten hier nu over terwijl we hier een schans hebben die helemaal vervallen is. Ze wilden dat voor 400.000 euro verbouwen, maar zelfs dat lukte niet...en dan moet dit idee wel van de grond gaan komen?", vraagt hij zich af.

Wanneer de eventuele bouw moet beginnen is nog niet bekend, maar het lijkt erop dat er al wel een aantal investeerders gevonden zijn. Het Duitse MDR nam onlangs een kijkje bij de Astberg en plaatste wat foto's online van hoe het er nu uitziet.

Twitch-streamer Gears of War 4 flipt door lag

Gears of War 4 is gisteren uitgekomen voor pc en Xbox One, en veel spelers klagen over verbindingsissues en lag tijdens het spelen van de multiplayer. Zo ook de populaire Twitch-streamer GoldGlove. Tijdens een recent potje Versus had hij het even helemaal gehad en flikkerde in een moment van woeste razernij zijn controller en headset van zich af.

Al tijdens de Early Access-periode van Gears 4 waren er meldingen van mensen die moeite hadden om een game te joinen, uit speelsessies gegooid werden en last hadden van lag. Op het officiële forum van Gears of War staan inmiddels talloze meldingen van mensen met soortgelijke problemen. Het lijkt puur een server-side-issue te zijn. Zo zijn er ook filmpjes opgenomen van mensen die onzichtbaar en/of onsterfelijk zijn voor de tegenpartij.

GoldGlove, een van de populairste Gears of War-streamers op Twitch, liep tegen een zelfde soort probleem aan toen hij een vijand volpompte met zijn Gnasher Shotgun maar deze vrolijk overeind bleef staan. Bekijk de frustie hieronder in actie. Wij waren in ieder geval erg te spreken over Gears of War 4, hier kun je de FOK!-review lezen.

Hieronder nog een opname van een andere speler die zich meldde op het Gears-forum, en volledig onzichtbaar lijkt te zijn voor tegenstanders:

Obama richt zijn pijlen op Trump

Donald Trump is nog niet geschikt om in een supermarkt te werken, laat staan om president van de Verenigde Staten te worden. Dat heeft president Barack Obama dinsdag gezegd in een campagnespeech voor Hillary Clinton.

Met zichtbaar plezier somde Obama de redenen op waarom Trump in zijn ogen totaal ongeschikt is voor het ambt: het feit dat hij als zakenman bijna een miljard dollar verloor, zijn weigering zijn belastinggegevens openbaar te maken en zijn opmerkingen over vrouwen. "Deze kerel zegt dingen die je nog niet acceptabel zou vinden van iemand die solliciteert bij een supermarkt", citeerde The Washington Post Obama.

Obama hamerde op het belang van de komende verkiezingen. "Je hebt alles te verliezen", aldus de president. "Alle vooruitgang die de afgelopen acht jaar is geboekt staat op het stembiljet. Beschaafdheid staat op het stembiljet, gerechtigheid staat op het stembiljet, gelijkheid staat op het stembiljet, democratie staat op het stembiljet. Als je in deze verkiezing een boodschap wilt afgeven, verzet je dan tegen racisme en seksisme."

Obama richt zijn pijlen op Trump
Obama richt zijn pijlen op Trump (Foto: ANP)

Baldisserri: "Angstcultuur binnen Ferrari F1"

Volgens Luca Baldisserri staat het Formule 1-team Ferrari er niet goed op. De voormalig hoofdengineer van de Italiaanse renstal vindt dat er nu een angstcultuur binnen Ferrari heerst en dat de groep mensen geen team vormt.

Ferrari worstelt al jaren om weer echt aan te sluiten bij de top van het Formule 1-veld. De Italianen hadden bijvoorbeeld problemen met de windtunnel en binnen de renstal is de ene na de andere reorganisatie geweest omdat de resultaten tegen vielen. Vorig jaar won coureur Sebastian Vettel weliswaar drie races, maar dit jaar heeft de renstal uit Maranello nog niet eenmaal op de hoogste trede van het podium gestaan. Bovendien is de tweede plaats in het constructeurskampioenschap verspeeld aan Red Bull Racing.

Volgens de vorig jaar vertrokken Baldisserri heerst er binnen Ferrari een angstcultuur. "Jammer genoeg heeft zowel president Sergio Marchionne als teambaas Maurizio Arrivabene geen ervaring in de racesport, een cultuur die de Scuderia tegenwoordig kwijt is. Ze zijn niet langer een team, maar een groep bange mensen. Er hangt een angstcultuur. De jongens nemen geen risico's meer uit angst met pek en veren de laan uit gestuurd te worden."

Dat Ferrari nu een meer horizontale structuur van werken heeft zegt Baldisseri niets, omdat een Formule 1-team juist als een leger geleid zou moeten worden. De bazen moeten volgens de Italiaan de richting aangeven, de mensen motiveren, beslissingen nemen en als het een keer fout gaat juist achter hun personeel gaan staan in plaats van hen te ontslaan. Dit gebeurde eerder dit jaar nog bij James Allison.

Lubach weerspreekt aantijgingen Schippers

De redactie van het programma Zondag met Lubach weerspreekt dat het geen goede research zou hebben verricht over het item waarin de baan van de echtgenoot van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ter sprake kwam. In het item noemde Lubach het dubieus dat haar man werkt voor het zorgconsultancybureau P5COM.

"Juist omdát het zo'n persoonlijke en gevoelige kwestie was hebben we uitgebreid gesproken met experts, journalisten en (soms anonieme) bronnen", laat de redactie in een reactie weten. Schippers liet dinsdagavond in het programma Pauw weten dat haar echtgenoot, mede naar aanleiding van de commotie over het satirische programma, heeft besloten het bedrijf te verlaten.

Zondag met Lubach was niet de eerste publicatie waarin vraagtekens werden gezet bij de baan van de man van Schippers. Maar de minister stelde wel dat het item van ZML zijn weggaan heeft bevorderd. "Zowel mijn man als het bedrijf heeft de praktijken waarover wordt gesproken verwerpelijk genoemd", stelde de bewindsvrouw. "Het knaagt enorm aan mijn rechtvaardigheidsgevoel dat zo'n verhaal toch maar door blijft circuleren. Je moet als partner van een minister, die er ook recht op heeft zijn eigen brood te verdienen, blijkbaar heel alert zijn."

ZML haalde in het item onder meer een onderzoek van de Universiteit van Tilburg aan dat er in de zorg veel winst wordt gemaakt. Presentator Arjen Lubach liet zien dat artsen die een hoger tarief mogen rekenen naarmate de behandeling langer duurt vaak stoppen met behandelen nadat de grens van het hogere tarief is gepasseerd. De behandelcurve van artsen die een vast inkomen hebben, loopt veel gelijkmatiger. Zorgconsultants van bedrijven als P5COM zouden artsen advies geven over het slim declareren en plannen van behandeltrajecten.

Lubach weerspreekt aantijgingen Schippers
Lubach weerspreekt aantijgingen Schippers (Foto: BuzzE)

Air France heeft ruimte voor nieuwe piloten

Air France wil tussen nu en eind maart volgend jaar ruim honderd nieuwe piloten aannemen. Dat schrijft zakenkrant Les Echos woensdag. Sinds 2008 gold bij de Franse zustermaatschappij van KLM een vacaturestop voor vliegers.

Directeur vluchtoperaties Gilles Laurent sprak tegenover het dagblad van 'een teug frisse lucht' voor het pilotenkorps, dat de laatste jaren sterk is vergrijsd. Van de ruim 3500 vliegers die al in dienst zijn, krijgen er bovendien tweehonderd de kans een stap omhoog te zetten, bijvoorbeeld naar een groter type vliegtuig of een hogere functie aan boord.

Air France kwam door zijn vele bezuinigingsplannen de laatste jaren herhaaldelijk hard in aanvaring met zijn piloten. Topman Jean-Marc Janaillac, die het stokje eerder dit jaar overnam van Alexandre de Juniac, werkt momenteel aan plannen om het onderling vertrouwen te herstellen.

Air France heeft ruimte voor nieuwe piloten
Air France heeft ruimte voor nieuwe piloten (Foto: ANP)

Blaudzun hoeft geen hits

Blaudzun is er niet gebrand op om hits te scoren. De zanger is daar naar eigen zeggen nooit mee bezig, zegt hij in de Volkskrant.

"Ik ben eigenlijk nooit uit geweest op het schrijven van hits", vertelt Blaudzun. "Er wordt me ook wel eens verweten dat mijn liedjes geen refrein hebben. Dat klopt. Ik vind het maken van hits niet zo boeiend. Van die liedjes die je in elkaar zet en waar iedereen dan iets mee kan. Dat is zo IKEA."

Ook op zijn nieuwe album Jupiter, het eerste deel van een drieluik, staan dan ook geen hits, vermoedt Blaudzun. Wel klinkt het iets minder zwaar dan zijn vorige cd's Heavy Flowers en Promises of No Man's Land. "Geen album met kop en staart, maar losse nummers", zo beschrijft de 41-jarige zanger het.

"Zodra een plaat helemaal af is, kan hij ook weer weg. Dan is het gewoon klaar voor me. Jupiter is een levend iets", aldus Blaudzun. "De eerste negen liedjes zijn er en ik ben meteen begonnen aan nieuwe nummers. De eerste wordt niet het begin van een nieuwe plaat maar liedje tien van Jupiter."

Blaudzun hoeft geen hits
Blaudzun hoeft geen hits (Foto: BuzzE)

Kritiek op Wiebes zwelt aan

De kritiek op staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zwelt aan. Oppositiepartijen nemen geen genoegen met de manier waarop hij tot nu toe omging met de misstanden bij de Belastingdienst. Donderdag buigt de Kamer zich over de kwestie.

Wiebes heeft besloten de fiscus strenger in de gaten te gaan houden omdat een afvloeiingsregeling fors uit de hand is gelopen. Maar CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt plaatst vraagtekens: "Pas nadat de Tweede Kamer de problemen ontdekt, zet de baas van de Belastingdienst, Wiebes zelf dus, de Belastingdienst onder curatele."

De grootste oppositiepartij, de SP, zegt het vertrouwen in Wiebes te verliezen. "De belastingbetaler betaalt netjes belasting. VVD-bewindspersoon Wiebes maakt er een bende van. Geld is nu weg. Hoe geloofwaardig ben je dan?", twittert SP-Kamerlid Farshad Bashir.

De voorganger van Wiebes, Frans Weekers, struikelde over problemen bij de fiscus.

Kritiek op Wiebes zwelt aan
Kritiek op Wiebes zwelt aan (Foto: ANP)

Toyota en Suzuki zinnen op samenwerking

De Japanse autofabrikanten Toyota en Suzuki onderzoeken de mogelijkheden tot samenwerking bij de ontwikkeling van nieuwe technologie. Dat lieten de twee ondernemingen woensdag weten.

Toyota en Suzuki zien met name mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van milieu, veiligheid en informatietechnologie. Die onderzoeksterreinen worden steeds belangrijker voor autobouwers. Ook elders in de branche slaan fabrikanten de handen ineen, aldus de Japanse bedrijven.

Het is de bedoeling dat de samenwerking niet beperkt blijft tot alleen Toyota en Suzuki. Ook andere bedrijven zijn welkom om zich aan te sluiten. Voorwaarde is wel dat de onafhankelijkheid en een eerlijke concurrentie gewaarborgd blijven.

Toyota en Suzuki zinnen op samenwerking
Toyota en Suzuki zinnen op samenwerking (Foto: ANP)

Khloť: Het gaat niet goed met Kim

Het gaat niet zo best met Kim Kardashian na de overval van begin deze maand in Parijs. Dat vertelde haar zus Khloé aan Ellen DeGeneres. Het interview wordt dinsdagavond in Amerika uitgezonden.

"Het is uitermate traumatisch wat haar is overkomen", zegt Khloé. "Maar gelukkig is onze familie heel erg close en we komen er met z'n allen wel doorheen."

Khloé noemt de brute overval een 'wake up-call'. Daarom vindt ze het een verstandig besluit dat de familie het even kalm aan doet op social media. "Bovendien moeten we er voor zorgen dat we goed beveiligd worden. Soms is het noodzakelijk om even gas terug te nemen voor onze veiligheid."

Verder liet Khloé weten dat haar familie alle steunbetuigingen van de fans erg waardeert. "Maar het zal nog wel een tijdje duren voordat alles weer normaal is. Het is vreselijk wat Kim is overkomen."

Het is voor het eerst dat een lid van de Kardashian-clan reageert op de overval van 2 oktober in Parijs.

Khloé: Het gaat niet goed met Kim
Khloé: Het gaat niet goed met Kim (Foto: BuzzE)

Miley Cyrus: 'eerste liefde was een meisje'

Miley Cyrus was op de lagere school verliefd op een meisje, meldt Page Six.

De 23-jarige zangeres bezocht dinsdag een centrum voor LHBTI-jongeren in Los Angeles. Miley biechtte niet alleen haar eerste liefde op, ook zei ze dat ze zichzelf als panseksueel ziet. Iemand die van alle mensen houdt, zonder specifieke seksuele voorkeur.

"Ik geloof niet in die hokjes van biseksueel enzo. Ik kijk niet naar mensen als jongens of meisjes", aldus de zangeres.

Op dit moment heeft Miley opnieuw verkering met acteur Liam Hemsworth. De relatie tussen de twee is wispelturig maar toen ze in maart dit jaar samen werden gezien leek het alsof Miley een verlovingsring droeg.

Miley Cyrus: 'eerste liefde was een meisje'
Miley Cyrus: 'eerste liefde was een meisje' (Foto: BuzzE)

FBI doet onderzoek naar hack bij Democraten

De FBI onderzoekt wie e-mails van de Amerikaanse Democraat John Podesta heeft gehackt. Podesta is de campagnemanager van Hilary Clinton. Deze week kwamen via Wikileaks nieuwe vertrouwelijke documenten naar buiten, onder meer over toespraken van Clinton.

Volgens Podesta is het FBI-onderzoek onderdeel van een groter onderzoek naar het hacken van computers van de Democraten. Hij denkt dat de Russen verantwoordelijk zijn voor de hack en mogelijk samenwerken met de Republikein Donald Trump.

FBI doet onderzoek naar hack bij Democraten
FBI doet onderzoek naar hack bij Democraten (Foto: BuzzT)

Robbie Williams heeft last van artritis

Robbie Williams heeft last van artritis in zijn rug en kan daarom minder vaak optreden. Dat vertelt de zanger aan het Britse dagblad Daily Star.

Robbie zegt graag op tour te gaan als zijn nieuwe album, Heavy Entertainment Show, volgende maand uitkomt. Hij zal het dan echter wel een stuk rustiger aan moeten doen vanwege zijn aandoening: "Maar ik moet wel iets doen op het podium, al is het maar om de tijd te vullen", zegt Robbie gekscherend.

De 42-jarige zanger vertelt ook openhartig over zijn regelmatige drugsgebruik in het verleden. Volgens Robbie is het hebben van kinderen dat wat hem nu op het rechte pad houdt: "Ik heb al mijn aandacht op mijn kinderen gefocust, en blijf weg van mijn neurotische- en verslavende gedrag".

Robbie Williams heeft last van artritis
Robbie Williams heeft last van artritis (Foto: BuzzE)

Debacle Note 7 raakt winst Samsung fors

Samsung heeft naar aanleiding van het debacle rond de brandgevaarlijke smartphone Galaxy Note 7 zijn winstverwachting voor het derde kwartaal flink verlaagd. Dat maakte het Zuid-Koreaanse technologieconcern woensdag bekend.

Samsung voorziet nu een operationele winst van 5,2 biljoen won (4,2 miljard euro). Voordat het bedrijf deze week besloot de productie en verkoop van de geplaagde Galaxy Note 7 helemaal te staken, ging het nog uit van een resultaat van 7,8 biljoen won.

Debacle Note 7 raakt winst Samsung fors
Debacle Note 7 raakt winst Samsung fors (Foto: ANP)

A2 iets milieuvriendelijker door led-lampen

De A2 is met zijn twaalf rijstroken niet bepaald milieuvriendelijk te noemen, maar de snelweg wordt tussen Holendrecht en Maarssen wel iets 'groener'. Rijkswaterstaat vervangt alle verlichting op dat traject door ledlampen. Daarmee wordt het de breedste snelweg ter wereld die met ledlampen wordt verlicht.

De ledlampen gebruiken 310 watt, terwijl de oude lampen 440 watt waren. Daardoor verwacht Rijkswaterstaat een energiebesparing van 241.600 kilowattuur per jaar, wat neerkomt op het jaarverbruik van 73 huishoudens. Zodoende vermindert de CO2-uitstoot met 38 procent.

Wat ook scheelt: ledlampen gaan langer mee, waardoor er minder onderhoud nodig is. Bovendien verbetert het zicht voor automobilisten erdoor, stelt de wegbeheerder.

A2 iets milieuvriendelijker door led-lampen
A2 iets milieuvriendelijker door led-lampen (Foto: ANP)

Verkiezingsprogramma CDA: Samen leven

Vandaag heeft het CDA zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd, getiteld 'Keuzes voor een beter Nederland'. De Christendemocraten leggen zoals gebruikelijk veel nadruk op waarden en tradities en op de centrale positie van het gezin. Maar ook staan er veel voorstellen in die behoorlijk haaks staan op het beleid dat het kabinet Rutte heeft gevoerd.

De toenemende polarisatie zit het CDA duidelijk dwars. Tegenstellingen bij afkomst, opleidingsniveau of leeftijdsgroep worden steeds groter en krijgen ook steeds meer nadruk in het publieke debat. "Een samenleving van ieder-voor-zich verliest ook het besef van gedeelde waarden en tradities, van respect en saamhorigheid", aldus lijsttrekker Sybrand Buma. Om aan de bevolking duidelijk te maken dat samenleven echt een gezamenlijke taak is, is de dienstplicht in het verkiezingsprogramma opgenomen. Bij defensie of bij een maatschappelijke organisatie moet de dienstplicht een (her)opvoedende rol krijgen. De partij wil ook dat mensen zeggenschap krijgen bij alle publieke organisaties, zoals scholen, zorginstellingen en woningcorporaties. Zo zou een school waar ouders inspraak hebben, niet kiezen voor een groot gebouw maar voor beter onderwijs.

Gisteren werd al bekend dat het CDA de studiebeurs gedeeltelijk wil herinvoeren. Om te zorgen voor meer vaste arbeidscontracten gaat de verplichting voor werkgevers om loon door te betalen bij ziekte fors omlaag (maar hoe fors staat er niet in). Voor zzp'ers komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Op het gebied van de zorg kiest het CDA een gulden middenweg: het eigen risico niet intact laten of afschaffen, maar verlagen (maar hoeveel staat er niet in). Om de forse bezuiniging op ouderen te compenseren komt er een zorgbonus voor mantelzorgers. Niet te verwarren met de zorgtoeslag natuurlijk.

Typische CDA-familiepunten vinden we terug bij het ouderschapsverlof: na de bevalling krijgen de nieuwe ouders samen drie maanden ouderschapsverlof. De mogelijkheden voor flexibel verlof en flexibele werktijden voor jonge ouders moeten worden vergroot. Tot slot hebben al die drukke gezinnen ook recht op een gezamenlijk rustmoment: de zondag.

Nog twee punten tot slot: het verkiezingsprogramma pleit voor een sluiting van alle coffeeshops, en er moet een kiesdrempel worden ingevoerd van twee zetels om de verplintering in de politiek tegen te gaan.

Het CDA heeft naar eigen zeggen bewust 'een programma op hoofdlijnen' gepresenteerd. Daarom is het ook maar 49 pagina's. Het hele programma is hier te lezen.

Buma: vrijheid meningsuiting niet onbegrensd (Foto: ANP)
CDA-leider Sybrand Buma presenteert verkiezingsprogramma (Foto: ANP)

Poetin: "Sporters met TUE's mogen niet meedoen"

Als het aan de Russische president Vladimir Poetin ligt mogen sporters die gebruik maken van zogeheten therapeutic use exemptions (TUE's) niet meer meedoen aan wedstrijden. TUE's geven sporters toestemming om een bepaald, doorgaans verboden, middel te gebruiken om een strikt medische reden. Zo kan een in principe verboden middel bijvoorbeeld gebruikt worden om de gevolgen van astma tegen te gaan.

TUE's zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws gekomen door de hackactiviteiten van Fancy Bear, een vermoedelijk Russische groep. Zij hebben de database van werelddopingautoriteit WADA gehackt en maakten informatie over TUE's van vele atleten buit. Die werden in de afgelopen weken regelmatig gepubliceerd, wat sporters als wielrenner Bradley Wiggins de nodige problemen opleverden. Zo bleek Wiggins de nodige injecties tegen astma gebruikt te hebben, strikt tegen het beleid van zijn toenmalige Team Sky in. 

"We moeten echt gaan kijken wat we met die TUE's moeten doen", zei Poetin dinsdag op een bijeenkomst over sport in Rusland. "Als we dat niet doen zien we straks alleen nog maar zeges en records door sporters die een chronische ziekte hebben", zo doelde hij op het grote aantal sporters dat medische aandoeningen lijkt te hebben. Zo lijkt astma bijzonder vaak voor te komen. Het dominante Noorse langlaufteam heeft als bijnaam zelfs Team Astma gekregen, omdat ze er vrijwel allemaal mee te maken zouden hebben en dus allemaal met goedkeuring van de instanties doorgaans verboden middelen konden gebruiken. "Misschien kunnen we die sporters in een aparte categorie zetten", gaat Poetin verder. "We zouden hun prestaties, punten, tijden en alles op een speciale manier aan kunnen duiden." 

De baas van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, Travis Tygart, reageerde niet geheel verrassend weinig positief op de uitspraken van Poetin: "Lachwekkend! Het geeft maar aan dat hij simpelweg niet snapt dat de hele sportwereld ermee akkoord is gegaan om atleten medicatie te laten gebruiken voor medische condities en zaken als anticonceptie, acne of zware operaties. Het is óf een duidelijk voorbeeld van het niet snappen van de regels óf een poging om onschuldige atleten zwart te maken als reactie op het boven water halen van het enorme Russische staatsdopingprogramma." Dat programma bracht de Russen in flinke problemen: op verspringster Darya Klishina na mocht de gehele atletiekploeg dit jaar niet meedoen aan de Olympische Spelen, net als de volledige gewichthefploeg. 

Red Dead Revolver nu beschikbaar voor PS4

Het is sinds gisteren mogelijk om een Red Dead-game te spelen op PlayStation 4, maar waarschijnlijk niet de Red Dead die je graag zou willen. Rockstars PlayStation 2- en Xbox-actiegame Red Dead Revolver is nu beschikbaar in de PlayStation Store.

De nieuwe versie bevat volledige '1080p-uprendering' en standaardfuncties zoals trophies, shareplay en remote play. Red Dead Revolver kwam in 2004 uit en werd goed beoordeeld, maar lang niet zo goed als diens opvolger Red Dead Redemption, wat volgens velen nog steeds een van de beste titels van de vorige generatie consoles is. Red Dead Redemption werd enige tijd geleden beschikbaar gemaakt als backward compatibility-titel voor Xbox One.

Voor wat betreft de toekomst zijn er de afgelopen jaren vele aanwijzingen opgedoken die duiden op een op handen zijnde Red Dead Redemption 2, zoals nieuwe vacatures bij Rockstar San Diego en een uitgelekte map, maar een nieuw deel is nog niet aangekondigd door Rockstar zelf. Red Dead Revolver kun je voor 15 euro oppikken in de PlayStation Store.

PES 2017

Vorig jaar had Konami met PES 2016 na wat turbulente jaren - wat mij betreft - eindelijk de kroon weer overgenomen van FIFA. Echter, overnemen is natuurlijk één ding, maar kunnen behouden iets heel anders. De concurrentie heeft met een overstap naar de Frostbyte-engine – zoals PES dat enkele jaren eerder naar de FOX-engine deed – zeker niet stilgezeten. Het is dit jaar dus wederom zeer interessant om te gaan meemaken hoe PES 2017 zich staande weet te houden ten opzichte van FIFA17.

Pokťmon Prism is mooi fan project

Een aantal weken geleden konden we al genieten van Pokémon Uranium, een fan project die gebruik maakte van engine uit de Gameboy Advance-versies van Pokémon. Nu is er een volgend fan project bijna klaar: Pokémon Prism.

Pokémon Prism draait op de engine van de Gameboy Color-versies, maar met een aantal wijzigingen. Zo draait de game op 60 FPS en zijn er een aantal vernieuwingen, waaronder het customizen van je personage en het spelen als een Pokémon. Daarnaast is de wereld vrij groot: er zijn twintig badges om te verzamelen en tweehonderd (bestaande) Pokémon om te vangen.

De game is na acht jaar ontwikkeling in de afrondende fase met een geraamde release in december. Voor de echte fan zal het geheel een aantal nostalgische gevoelens oproepen. Of Nintendo de release gaat proberen te voorkomen of kort na release de download offline laat halen (net als bij Uranium) is nog even afwachten.

'Auto Frijns was 4 minuten voor pitstop pas klaar'

Robin Frijns had zondag tijdens de ePrix van Hong Kong het nodige geluk aan zijn zijde, zo blijkt achteraf. De Nederlander werd in de eerste Formule E-race van het seizoen zesde, maar had bijna de race niet eens af kunnen maken.

In de kwalificatie schoot Frijns rechtdoor de muur in bij een chicane waar de organisatie, zonder medeweten van de coureurs, wat aan de curbstones veranderd had. Dat leverde dusdanig veel schade op dat de auto vrijwel helemaal opnieuw opgebouwd moest worden door het team van Andretti, waar de Nederlander voor rijdt. 

Frijns ging in de andere auto van start, maar halverwege was het tijd voor de autowissel - vooralsnog noodzakelijk in de Formule E, om zo in een auto met volle accu te stappen. Nu blijkt dat die auto pas vier minuten voor Frijns' pitstop gereed was, waardoor het niet verkeerd uitkwam dat de Nederlander als allerlaatste naar binnen kwam - hij had immers genoeg stroom weten te sparen om het wat langer vol te houden. 

"Normaal gesproken kost deze schade wel een dag om te repareren, omdat de auto eigenlijk gewoon vanaf nul opgebouwd moet worden. Het team is er echter in geslaagd om een nieuwe auto voor mij te bouwen in een paar uur tijd, ongelooflijk", reageerde Frijns. "Dat ze dan ook nog een auto hebben gebouwd die zo snel ging...ongelooflijk." Frijns was in het slot van de race de snelste man op de baan en werd vanaf zijn twintigste startplek knap zesde. 

Meer doden door Matthew in North Carolina

Het dodental in de Amerikaanse staat North Carolina door orkaan Matthew blijft oplopen. De autoriteiten bevestigden dinsdag dat Matthew zeker achttien levens heeft geëist. Duizenden mensen in de staat hebben vanwege overstromingen hun huis moeten ontvluchten.

De gouverneur waarschuwde voor "extreem gevaarlijke" omstandigheden in het midden en oosten van de staat. De waterstand in diverse rivieren is tot recordhoogte gestegen. Bijna 4000 mensen zitten in de noodopvang.

Matthew richtte enorme verwoestingen aan in Haïti voordat hij verder trok naar de oostkust van de Verenigde Staten. In Haïti kwamen ten minste duizend mensen om het leven. In de Amerikaanse staten Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina zijn tot dusver dertig slachtoffers geteld.

Meer doden door Matthew in North Carolina
Meer doden door Matthew in North Carolina (Foto: ANP)

Tientallen gokapps uit appstore gehaald

Mensen met een Nederlands account kunnen tientallen gokapps niet meer downloaden via appstores. De gokapps zijn verwijderd op verzoek van de Kansspelautoriteit.

Aanvankelijk werden 49 zogenoemde real money gambling apps verwijderd en later nog eens zes. De NOS meldt dat de apps te vinden waren in de appstore van Apple, Google zou de apps al niet hebben aangeboden. Een woordvoerder van de Kansspelautoriteit wil hierover niets zeggen.

In een aantal gevallen kunnen voor de verwijdering gedownloade apps nog worden gebruikt. De Kansspelautoriteit geeft aan dit gebruik te zullen volgen.

Achter de apps zitten gokbedrijven als Unibet en Bwin. Ze zijn onder meer gericht op Nederlanders en dat mag niet onder de huidige wetgeving, stelde de Kansspelautoriteit in mei bij de aankondiging van de in eerste instantie tijdelijke actie tegen illegale gokapps. De toezichthouder op de Nederlandse kansspelmarkt heeft inmiddels besloten gokapps op te nemen als standaardonderdeel in zijn toezicht.

Tientallen gokapps uit appstore gehaald
Tientallen gokapps uit appstore gehaald (Foto: BuzzT)

Cuphead uitgesteld tot medio 2017

De rubber hose-animatiegame Cuphead is uitgesteld tot medio 2017. Het was eerst de bedoeling dat Cuphead later dit jaar zou uitkomen voor pc en Xbox One, maar de ontwikkelstudio MDHR heeft besloten dat het nog wat meer tijd nodig heeft voor hun ode aan de 1930-animatiestijl.

"Gedurende dit jaar hebben we gesproken over het reduceren van de scope om een 2016-release mogelijk te maken, maar we hebben de moeilijke keuze gemaakt om de release uit te stellen en onze visie zodoende intact te houden", aldus een woordvoerder van ontwikkelaar MDHR. Cuphead komt nu dus ergens halverwege 2017 uit voor Xbox One, Windows 10 en Steam.

Hennis tegen herinvoering van dienstplicht

Jeanine Hennis, minister van Defensie, wil de dienstplicht niet opnieuw invoeren. Het zou niet genoeg opleveren, zo zegt ze in een interview met het AD. Ze reageert hiermee op een vraag over de verkiezingsprogramma's van sommige partijen.

Volgens Hennis is de krijgsmacht na de officiële opschorting van de opkomstplicht in 1997 ingrijpend veranderd. "Herinvoeren van de dienstplicht? Het bekt lekker. Maar ik vraag me af wat het oplevert. Activering van de dienstplicht vraagt om een enorme investering. De krijgsmacht is veranderd: vroeger hadden we een kleine beroepskern, met daarnaast een enorm reservoir dienstplichtigen," aldus de minister.

Nederland kent nu een beroepsleger, met een flexibele schil van reservisten. Er zijn taken bijgekomen, aldus Hennis. "De meeste missies voeren we uit in het kader van een stabiele internationale rechtsorde. Met 'even' zes maanden opleiden ben je er niet. En dan nog praktisch: kijk wat er nodig is aan opleidingscapaciteit, legering, voertuigen, eten. Onder de streep pleit er dan weinig voor een activering van de dienstplicht."

Hennis tegen herinvoering van dienstplicht
Hennis tegen herinvoering van dienstplicht (Foto: ANP)

Xbox One S

De nieuwe Xbox One Slim ligt al een tijd in de winkels en hoewel dat niet onopgemerkt ging, komt nu pas de ware kracht van de console naar voren. Toen Microsoft zijn nieuwe paradepaardje presenteerde tijdens de E3, gooiden ze met allerlei marketingtermen alsof het niets was en prezen ze hem de hemel in, alsof het de nieuwe Messias was. 

FOK! Wat een weer: droog

Goedemorgen! De afgelopen nacht was het bewolkt en in de zuiden kan ook wat regen gevallen zijn. In het zuid-oosten is mist ontstaan. Ook vandaag wordt het bewolkt maar blijft het wel overwegend droog. In de middag zou de zon zich nog even kunnen laten zien en het wordt niet warmer dan zo'n 11 a 12 graden.

Zon op 08:01
Zon onder 18:51
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Zonnetje in park de Hout in Alkmaar (Foto: DJMO)
Zonnetje in park de Hout in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1492 Columbus "ontdekt" Amerika: hij denkt een andere zeeweg naar Indië gevonden te hebben. De bewoners van het nieuw ontdekte land noemt hij 'Indianos'.
1652 De Delftse donderslag, ontploffing van een opslagplaats voor buskruit in de binnenstad van Delft leidt tot vele doden en grote schade.
1964 Lancering van de Russische Voschod 1, eerste ruimtevlucht met een bemanning bestaande uit meer dan één persoon.
1999 De VN melden de geboorte van de zes miljardste wereldburger.
2000 Bij een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse torpedojager USS Cole in de haven van Aden in Jemen vallen 17 doden en 39 gewonden; Osama bin Laden zou erachter zitten.

Advocaten Salah Abdeslam trekken zich terug

De advocaten van terreurverdachte Salah Abdeslam trekken zich terug. De enige overlevende terrorist van de aanslagen van 13 november in Parijs, hult zich al maandenlang in stilzwijgen. Hij zou geen nieuwe advocaat willen.

Abdeslam blijft weigeren in Frankrijk een verklaring af te leggen over de aanslagen. Telkens als hij voor de onderzoeksrechter wordt geleid, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. "Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die besloten heeft zich niet te verdedigen", zegt toppleiter Frank Berton in een gesprek met De Standaard.

De Franse toppleiter en zijn Belgische confrater Sven Mary lieten aan Abdeslam weten dat ze niet langer zijn advocaat zijn. "Toen we hem onze beslissing meedeelden, heeft Abdeslam me gezegd dat hij een brief aan de onderzoeksrechter zou richten waarin hij afzag van zijn recht op verdediging", aldus Frank Berton. "Hij zegt dat Allah over hem zal waken."

De Standaard meldt ook op gezag van het federaal parket dat Islamitische Staat steeds meer minderjarigen warm probeert te maken om aanslagen te plegen in België. Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. De slachtoffers zijn niet alleen minderjarige jongens, maar ook meisjes. Meestal schommelt hun leeftijd rond 16 tot 17 jaar.

Advocaten Salah Abdeslam trekken zich terug
Advocaten Salah Abdeslam trekken zich terug (Foto: ANP)

McDonald's haalt clown uit openbaarheid

De Amerikaanse McDonald's-filialen houden bedrijfsclown en mascotte Ronald McDonald even uit de openbaarheid. De maatregel wordt genomen vanwege de onrust over de zogenoemde 'killerclowns', die her en der in het land opduiken en mensen laten schrikken. Dat meldt McDonald's Corporation. De politie moest verschillende keren in actie komen na klachten over de enge clowns.

De 'horrorclowns' lijken ook in Nederland op te duiken naar Amerikaans voorbeeld. Dinsdag waarschuwden zowel de politie Oss als de politie Almere voor een soortgelijk figuur dat mensen de stuipen op het lijf jaagt door verkleed als enge clown met een mes door de stad te lopen. Ook in Australië en Groot-Brittannië doemt de killerclown op.

McDonald's haalt clown uit openbaarheid
McDonald's haalt clown uit openbaarheid (Foto: ANP)

Uitslaande brand bij bouwmarkt in Meppel

Bij bouwcentrum Concordia aan de Pieter Mastebroekweg in Meppel heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle.

Door inzet van meerdere brandweerkorpsen is voorkomen dat het vuur is overgeslagen naar het naburige pand. Het vuur is nog niet uit en daarom gaan de bluswerkzaamheden door, aldus de brandweer.

Concordia is leverancier van hout- en bouwmaterialen.

Thuis is niet per se reisdoel in avondspits

De meeste mensen die in de ochtendspits in de auto stappen of met het openbaar vervoer reizen, zijn op weg naar werk of school. Maar tijdens de avondspits reizen mensen relatief vaak om een andere reden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In de avondspits zijn relatief veel mensen op pad om boodschappen te doen of voor sociale contacten. Het gaat dan minder vaak om woon-werkverkeer dan 's ochtends.

Uit de cijfers van 2014 blijkt dat van de bijna 8,3 miljoen verplaatsingen tijdens de ochtendspits 46 procent bestond uit woon-werkverkeer of zakelijk bezoek. Voor 31 procent was onderwijs of cursus het reismotief. Op een gemiddelde werkdag waren er 's avonds 9,7 miljoen verplaatsingen, 29 procent daarvan was woon-werkverkeer.

In het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland (OViN) kregen mensen vragen voorgeschoteld over hoe ze zich verplaatsen en wat hun reisdoel was.

Thuis is niet per se reisdoel in avondspits
Thuis is niet per se reisdoel in avondspits (Foto: ANP)

Groeiende anti-westerse toon in Rusland

Na het afzeggen van een bezoek aan Parijs door de Russische president Vladimir Poetin lijkt de koude oorlog met het westen nu helemaal terug. Tegen Berlijn staan inmiddels raketten gestationeerd. Daarnaast worden banden aangehaald met Egypte, Cuba en Vietnam om daar militaire bases te openen. Anti-westerse retoriek op de Russische staats-tv groeit intussen.

Afgelopen weekeinde stond Rusland alleen in de VN-Veiligheidsraad. Een Franse resolutie over een einde aan de luchtaanvallen op Aleppo werd door de Russen geblokkeerd. Opvallend was dat China zich van stemming onthield, terwijl het eerder met Moskou meestemde, schrijft de Volkskrant. Groot-Brittannië riep vervolgens op tot sancties vanwege de luchtaanvallen maar Poetin trekt zich daar niets van aan.

De door Poetin aangestelde presentator Dmitri Kiseljov van de veelbekeken staatstelevisiezender Rossiya 1, zei de afgelopen dagen dat Amerikaanse vliegtuigen boven Aleppo zullen worden neergehaald. Ook suggereerde hij dat Rusland het westen nucleair aan zou vallen.  Sinds maandag staan in de enclave Kaliningrad Iskander-raketten die met kernkoppen kunnen worden uitgerust en Berlijn kunnen bereiken.

Maandag kwam ook de aankondinging dat Rusland aan een marinebasis werkt in het Syrische Tartus. Tevens streeft het land ernaar de oude Sovjet-bases in Cuba en Vietnam te heropenen. Ook wordt met Egypte gepraat over een luchtmachtbasis in dat land. Russische eenheden trainen later deze maand al met het Egyptische leger.

Daarnaast haalt Moskou de banden aan met Iran en Turkije. Die laatste is een Navo-lidstaat, maar daar lijkt de laatste tijd nog maar weinig van over.

FinanciŽn Belastingdienst onder curatele

De Belastingdienst wordt onder curatele gesteld voor wat betreft de financiën. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer. Het is een van de stappen om de cultuur van 'autonomie' bij de fiscus te veranderen. Het is een reactie op de volledig uit de hand gelopen reorganisatie bij de fiscus.

De Inspectie der Rijksfinanciën gaat toezien op de uitgaven van de Belastingdienst. Verder gaat een 'commissie van wijzen' onderzoeken hoe besluiten worden genomen bij de Belastingdienst. In december moet de commissie al met aanbevelingen komen. Ook gaat een topambtenaar aan de slag om de fiscus sneller onder het ministerie van Financiën te laten vallen.

Een vrijwillige vertrekregeling voor personeel van de Belastingdienst viel veel duurder uit dan verwacht. Dat kwam omdat veel meer mensen zich aanmeldden voor de regeling. Volgens het plan zouden 4800 mensen moeten afvloeien. Dat worden er naar verwachting tussen de 5200 en 5800. De vertrekregeling kost uiteindelijk 70 miljoen euro meer dan begroot. Er dreigde zelfs een overschrijding van 638 miljoen.

De harde ingreep in noodzakelijk omdat de Belastingdienst veel te veel haar eigen gang ging. Bij de besluitvorming rond de vertrekregeling zijn de bewindslieden op het ministerie van Financiën "voor een voldongen feit geplaatst". Bij de Belastingdienst is "teveel vertrouwd op informele contacten in een kleine kring", schrijft Wiebes aan de Kamer.

De staatssecretaris kwam vorige week tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de problemen over de kwestie. Daarop eiste de Kamer een uitgebreid feitenrelaas. De Kamer praat donderdag opnieuw over de kwestie met Wiebes.

Financiën Belastingdienst onder curatele
Financiën Belastingdienst onder curatele (Foto: ANP)

Franse soldaten zwaargewond door droneaanval

Twee Franse soldaten zijn zwaargewond geraakt bij een aanval met een drone in Irak. Een van hen zou op sterven liggen. Twee Peshmerga-strijders werden bij dezelfde aanval gedood, aldus het Franse dagblad Le Monde. Het zou de eerste aanval door strijders van Islamitische Staat zijn op Franse soldaten, die is uitgevoerd met een drone. Een onbekend aantal Franse soldaten raakte gewond.

De 'bomdrone' werd onderschept en explodeerde nadat die op de grond terecht was gekomen. Het is niet duidelijk of deze drone op afstand tot ontploffen is gebracht of dat er een tijdbom aan het vliegtuig vastzat. Het ongeval gebeurde op 2 oktober, het Franse Ministerie van Defensie wil geen commentaar geven.

Franse soldaten zwaargewond door droneaanval
Franse soldaten zwaargewond door droneaanval (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
©FOK.nl e.a.