Poetin: "Sporters met TUE's mogen niet meedoen"

Als het aan de Russische president Vladimir Poetin ligt mogen sporters die gebruik maken van zogeheten therapeutic use exemptions (TUE's) niet meer meedoen aan wedstrijden. TUE's geven sporters toestemming om een bepaald, doorgaans verboden, middel te gebruiken om een strikt medische reden. Zo kan een in principe verboden middel bijvoorbeeld gebruikt worden om de gevolgen van astma tegen te gaan.

TUE's zijn de laatste tijd regelmatig in het nieuws gekomen door de hackactiviteiten van Fancy Bear, een vermoedelijk Russische groep. Zij hebben de database van werelddopingautoriteit WADA gehackt en maakten informatie over TUE's van vele atleten buit. Die werden in de afgelopen weken regelmatig gepubliceerd, wat sporters als wielrenner Bradley Wiggins de nodige problemen opleverden. Zo bleek Wiggins de nodige injecties tegen astma gebruikt te hebben, strikt tegen het beleid van zijn toenmalige Team Sky in. 

"We moeten echt gaan kijken wat we met die TUE's moeten doen", zei Poetin dinsdag op een bijeenkomst over sport in Rusland. "Als we dat niet doen zien we straks alleen nog maar zeges en records door sporters die een chronische ziekte hebben", zo doelde hij op het grote aantal sporters dat medische aandoeningen lijkt te hebben. Zo lijkt astma bijzonder vaak voor te komen. Het dominante Noorse langlaufteam heeft als bijnaam zelfs Team Astma gekregen, omdat ze er vrijwel allemaal mee te maken zouden hebben en dus allemaal met goedkeuring van de instanties doorgaans verboden middelen konden gebruiken. "Misschien kunnen we die sporters in een aparte categorie zetten", gaat Poetin verder. "We zouden hun prestaties, punten, tijden en alles op een speciale manier aan kunnen duiden." 

De baas van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, Travis Tygart, reageerde niet geheel verrassend weinig positief op de uitspraken van Poetin: "Lachwekkend! Het geeft maar aan dat hij simpelweg niet snapt dat de hele sportwereld ermee akkoord is gegaan om atleten medicatie te laten gebruiken voor medische condities en zaken als anticonceptie, acne of zware operaties. Het is óf een duidelijk voorbeeld van het niet snappen van de regels óf een poging om onschuldige atleten zwart te maken als reactie op het boven water halen van het enorme Russische staatsdopingprogramma." Dat programma bracht de Russen in flinke problemen: op verspringster Darya Klishina na mocht de gehele atletiekploeg dit jaar niet meedoen aan de Olympische Spelen, net als de volledige gewichthefploeg.