Trump: onschuldige zwarten toch schuldig

In 1989 werden vijf jonge New Yorkers na valse bekentenissen jarenlang opgesloten voor een gewelddadige verkrachting. Donald Trump had via een paginagrote advertentie opgeroepen speciaal voor hen de doodstraf te herinvoeren. Naderhand werd de echte dader gepakt en het vijftal op basis van dna-analyse vrijgesproken. Maar Trump weigert tot op heden hun onschuld te erkennen, en dit vinden sommigen veel zorgelijker dan zijn vunzige opmerkingen over vrouwen.

De Republikeinse presidentskandidaat zei volgens de BBC vlak voor de publicatie van het beruchte filmpje uit 2005 dat hij nog steeds gelooft dat de vijf, vier zwarten en een latino, schuldig zijn.

"Ze gaven toe dat ze schuldig waren. De politie die het oorspronkelijke onderzoek deed zei dat ze schuldig waren. Dat deze zaak werd geschikt met zoveel bewijs tegen hen is belachelijk", aldus de vastgoedmagnaat vorige week tegen CNN.

Het slachtoffer, de blanke Trisha Meili, werd in Central Park met grof geweld in elkaar geslagen en verkracht. Ze overleefde maar ternauwernood.

Doodstraf
"De doodstraf moet terug!", stond er in Trumps advertentie destijds. "Ik haat deze moordenaars en zal dat altijd blijven doen. Ik wil ze niet psychoanalyseren of begrijpen maar straffen. Burgerrechten eindigen wanneer onze veiligheid wordt aangevallen!"

De bekentenissen werden echter verkregen nadat de verdachten bijna twee dagen niets te eten hadden gekregen en uit hun slaap waren gehouden. In 2002 werd de zaak heropend en gaf een reeds opgesloten serieverkrachter toe de dader te zijn. Dna-onderzoek bevestigde zijn verhaal en pleitte het vijftal vrij.

Een rechtszaak van hen tegen de stad werd uiteindelijk voor miljoenen geschikt, maar dit vat Trump op alsof het de rechtszaak over hun schuldvraag betrof. De zogeheten Central Park Five eisen excuses van Trump maar dit weigert hij. Verscheidene stemmen binnen de media denken dat de opname met Trumps vunzige opmerkingen een potentieel nog groter schandaal nu met succes heeft overschaduwd.

Vooroordelen
"Hij neemt geen nieuwe informatie op om zijn kijk op de werkelijkheid bij te stellen. Zijn enige werkelijkheid bestaat uit zijn eigen vooroordelen, ook al zijn die vele jaren oud", zegt biograaf Michael D'Antonio tegen CNN.

Volgens sommigen, zoals Eugene Robinson van de Washington Post, geeft Trump er blijk van dat hij een zuivere racist is. "Voor jonge Afro-Amerikanen en Latino's heeft Trump een duidelijke en zorgwekkende boodschap: Je moet wel ergens schuldig aan zijn. Zelfs wetenschappelijk bewijs brengt hem niet op andere gedachten. Als dat niet racistisch is, heeft het woord geen betekenis."