Groeiende anti-westerse toon in Rusland

Na het afzeggen van een bezoek aan Parijs door de Russische president Vladimir Poetin lijkt de koude oorlog met het westen nu helemaal terug. Tegen Berlijn staan inmiddels raketten gestationeerd. Daarnaast worden banden aangehaald met Egypte, Cuba en Vietnam om daar militaire bases te openen. Anti-westerse retoriek op de Russische staats-tv groeit intussen.

Afgelopen weekeinde stond Rusland alleen in de VN-Veiligheidsraad. Een Franse resolutie over een einde aan de luchtaanvallen op Aleppo werd door de Russen geblokkeerd. Opvallend was dat China zich van stemming onthield, terwijl het eerder met Moskou meestemde, schrijft de Volkskrant. Groot-Brittannië riep vervolgens op tot sancties vanwege de luchtaanvallen maar Poetin trekt zich daar niets van aan.

De door Poetin aangestelde presentator Dmitri Kiseljov van de veelbekeken staatstelevisiezender Rossiya 1, zei de afgelopen dagen dat Amerikaanse vliegtuigen boven Aleppo zullen worden neergehaald. Ook suggereerde hij dat Rusland het westen nucleair aan zou vallen.  Sinds maandag staan in de enclave Kaliningrad Iskander-raketten die met kernkoppen kunnen worden uitgerust en Berlijn kunnen bereiken.

Maandag kwam ook de aankondinging dat Rusland aan een marinebasis werkt in het Syrische Tartus. Tevens streeft het land ernaar de oude Sovjet-bases in Cuba en Vietnam te heropenen. Ook wordt met Egypte gepraat over een luchtmachtbasis in dat land. Russische eenheden trainen later deze maand al met het Egyptische leger.

Daarnaast haalt Moskou de banden aan met Iran en Turkije. Die laatste is een Navo-lidstaat, maar daar lijkt de laatste tijd nog maar weinig van over.