Blu-ray: Vinyl (Seizoen 1)

Toen destijds bekend werd dat er op HBO een serie zou komen van de hand van Martin Scorsese en Mick Jagger waren de verwachtingen zeer hoog. Vooral muziekliefhebbers keken reikhalzend uit naar de serie Vinyl, die met een budget van zo'n 100 miljoen dollar voor een tiental afleveringen zou worden gerealiseerd en die zodoende toch wel het nodige in petto zou moeten hebben voor een melomane geschiedenisles over de betere popmuziek uit de jaren zeventig.

Vinyl

Martin Scorsese is een man die door velen wordt bewonderd voor zijn fraaie documentaires over de meest uiteenlopende muziekstromingen. Zo zagen we in het verleden al indrukwekkende rolprenten als The Last Waltz (1978), de zevendelige serie The Blues (2003), No Direction Home: Bob Dylan (2005) en George Harrison: Living in the Material World (2011). Met Vinyl richt de filmmaker zich echter niet alleen op de in die jaren heersende artiesten maar geeft ons ook een ontluisterend kijkje achter de grote schermen van de muziekindustrie uit de tijd.

Vinyl 1

In de door Martin Scorsese, Mick Jagger, Terence Winter en Rich Cohen ontwikkelde reeks draait het om Richie Finestra (Bobby Cannavale), de baas van het platenlabel American Century. Op het moment dat de serie begint komen we aan in het jaar 1973. Het gaat niet zo goed met het label, veel van de artiesten zijn al ver over de houdbaarheidsdatum heen en Finestra staat, samen met zijn mede-platenbazen Zak Yankovich (Ray Romano), Skip Fontaine (J.C. MacKenzie) en Scott Levitt (P.J. Byrne), op het punt om de platenmaatschappij te verkopen aan het Duitse Polygram.

Nadat Finestra op zekere avond zwaar op de coke bij een concert van de op dat moment nog vrij onbekende band New York Dolls is en letterlijk een instortend concertgebouw weet te overleven, ziet hij dit als een teken voor een nieuwe start en blaast de deal met de Duitsers af. Het is vanaf dat moment dat de serie Vinyl echt tot bloei komt. American Century zal weer vanaf nul moeten beginnen en de mensen van de afdeling A & R (Artists en Repetoire) moeten op zoek naar geschikte en vernieuwende artiesten. Het is het begin van een muzikale reis door de geschiedenis van de popmuziek, waarbij we door middel van flashbacks ook het nodige van de muziek uit voorgaande jaren te zien en te horen krijgen.

Vinyl 2

Het zal weinigen verbazen dat de hoofdmoot van de serie Vinyl toch wel muziek uit de jaren zeventig is. Nu is er heel erg veel fijne muziek in dat tijdperk uitgebracht maar Scorsese slaagt er keer op keer weer in om net dat ene liedje te vinden wat ook representatief is voor het verhaal op dat moment. Als we bijvoorbeeld in de pilot de band New York Dolls het liedje 'Personality Crisis' horen vertolken is dat een liedje dat ook op het lijf van Finestra lijkt te zijn geschreven. Daarnaast zijn er in de serie regelmatig situaties te zien die een beetje kenner van de popmuziek uit de jaren zeventig meteen zal herkennen.

Wat Vinyl ook een lust maakt voor zowel oog als oor is de prima casting van de serie. We geven meteen toe dat niet alle artiesten die een rol spelen in Vinyl evenveel gelijkend zijn met de werkelijke musici, maar een beetje muziekgek zal op zijn minst een beetje moeten glimlachen als artiesten als David Bowie, Led Zeppelin, Alice Cooper, The Allman Brothers en zelfs Elvis Presley voorbijkomen. De jaren zeventig waren uiteraard het tijdperk van de seks, drugs en rock & Roll en daar ontkomen we dan ook zeker niet aan in Vinyl. Wat Vinyl evenwel ook op onverbloemde wijze laat zien is de keerzijde van de medaille. De muziekwereld is ook een wereld waarin ook duistere zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen velen.

Vinyl 3

Helaas heeft HBO vanwege de hoge kosten na slechts één seizoen de stekker al uit Vinyl getrokken. Toch kunnen we een ieder die wel van de muziek uit de jaren zeventig houd en die wel eens wat meer achtergrondinformatie over die tijd wil ontdekken zeer aanraden om dit epos te gaan bekijken.