Martin met groot machtsvertoon naar wereldtitel tijdrijden

Tony Martin heeft in het Qatarese Doha verschroeiend hard uitgehaald op het WK wielrennen. Op de tijdrit was de Duitser meerdere maten te groot voor het hele veld, wat hem zijn vierde wereldtitel opleverde.

Der Panzerwagen legde de 40 kilometer in en rond Doha af in 44:43 minuten, wat een gemiddelde snelheid van maar liefst 53,67 kilometer per uur betekende. Met name in het tweede deel van de tijdrit was duidelijk dat helemaal niemand een kans had tegen de Duitser, in 2011, 2012 en 2013 ook al goed voor de wereldtitel. 

Uittredend wereldkampioen Vasil Kiryenka was bij het eerste tussenpunt nog maar ruim twee seconden trager dan Martin, maar daarna moest ook hij toch echt zijn meerdere erkennen. Aan de streep had hij 45 seconden achterstand op de Duitser, maar na het goud van 2015 en brons van 2012 kan Kiriyenka zijn setje medailles met zilver wel compleet maken. Op 1:10 minuten was het brons voor de Spanjaard Jonathan Castroviejo. 

De Nederlanders kenden een wisselende dag. Jos van Emden deed het met de achtste plek op 1:45 minuten zeker niet verkeerd, maar Tom Dumoulin viel tegen, hoewel vooraf al wel te verwachten was dat hij zijn topvorm niet meer had. De nummer twee van de Olympische Spelen moest dik twee minuten toegeven op Martin en werd elfde.