Manchester United en Liverpool winnen midweeks in de PL

Manchester United heeft woensdagavond een prima zege geboekt op het ogenschijnlijk al veilige Crystal Palace. United vecht nog altijd voor een Champions League-ticket. Het werd 2-0.

De strijd om plaatsen drie en vier is in de Premier League nog volop gaande. Manchester City bezet plaats drie met 61 punten, terwijl Arsenal vierde staat met zestig punten. Door de 2-0 zege van United op Palace hebben de mannen van Louis van Gaal nu 59 punten. Het kan dus alle kanten nog op voor The Mancunians.

Woensdagavond was de start van The Red Devils uitstekend. Dankzij een eigen doelpunt van Damien Delaney was de voorsprong er al na vier minuten spelen. United kwam geen moment in gevaar tegen de bezoekers, die op de nu nog veilige zestiende plaats staan. De kans is groot dat The Eagles zich veilig gaan spelen.

Tien minuten na rust was het United-verdediger Matteo Darmian die de voorsprong verdubbelde en daarmee Van Gaal lucht gaf. Zijn ploeg kreeg een aantal kansen op de 3-0, maar daar kwam het niet van. In de slotfase van het seizoen gaat de focus nu volledig op een ticket voor de Champions League.

Plaats vier geeft recht op een voorrondeticket, de derde plaats zorgt voor directe plaatsing voor het miljoenenbal.


Liverpool heeft in de stadsderby niets heel gelaten van Everton. De ploeg van Jürgen Klopp won met ruime cijfers en deed zo goede zaken in de strijd om Europees voetbal (4-0).

Liverpool en Everton bleven in de eerste veertig minuten enigszins in evenwicht en leken in The Merseyside derby doelpuntloos de kleedkamer op te gaan zoeken, maar daar stak de thuisploeg een stokje voor. Net als in de confrontatie op Goodison Park, vielen er in de slotminuten van de eerste helft nog twee goals.

Eerst was het Divock Origi die op aangeven van James Milner raak kopte. De Belg is in april op stoom: hij maakte in zijn laatste vijf optredens vijf goals. Milner was nog geen vijf minuten later wéér de aangever, nu, na een mooie één-twee met Adam Lallana. De voorzet ditmaal vanaf links die werd binnengeknikt door centrumverdediger Mamadou Sakho. Zo waren het de hoofdrolspelers van vorige week donderdag in het sprookjesduel tegen Borussia Dortmund (4-3 winst na 1-3 achterstand) die ook tegen Everton hun stempel weer drukten. Toen werd met open mond gekeken naar de assist van Milner in extra tijd, nadat Sakho de spanning in het slotkwartier met een goal had teruggebracht.

Tegen Everton hoefde Liverpool niet eens in de achtervolging en dat hadden de bezoekers vooral aan zichzelf te wijten. Het kreeg wel twee kansjes, allebei via Kevin Mirallas, maar de Belg was véél te gehaast met zijn schot: een metertje over en snoeihard voorlangs. Een andere Belg was dus wél succesvol: Origi, die voorlopig de voorkeur geniet boven Daniel Sturridge - ook een echte goalgetter, maar trainer Jürgen Klopp wil hem na al zijn blessureleed heel rustig brengen. Vijf minuten na rust deed zich echter een situatie voor die ertoe zou kunnen leiden dat Sturridge in de komende weken toch veel aan spelen toe zal komen. Origi werd grof op de enkel getrapt door Funes Mori die met rood moest inrukken. De vraag is hoe lang Liverpool het Belgische talent kwijt is en of het mogelijk zelfs gevolgen heeft voor diens EK-deelname.

Sturridge had niet lang nodig om zijn ijzersterke gemiddelde, vijftig goals in 87 officiële wedstrijden voor Liverpool, uit te bouwen. Vijf minuten na zijn entree was hij het eindstation bij een fenomenale pass van Lucas Leiva. John Stones leverde de bal daarvoor zomaar in. Everton leek na 3-0 dood en begraven, kon niks meer opbrengen. Liverpool ging, natuurlijk met een man meer, steeds beter spelen. Vooral Coutinho solliciteerde naar een doelpunt, bijna alles wat de Braziliaanse nummer tien deed zag er mooi uit. Een kwartier voor het einde krulde hij tusse drie man door de bal in de verre hoek: 4-0. Roberto Martínez stond zich langs de zijlijn te verbijten, want zijn ploeg kan Europees voetbal definitief vergeten en moet een flinke deuk in het vertrouwen naar Wembley, waar voor de FA Cup Manchester United wacht.