Anne Frank Stichting koopt woonhuis Anne

De Anne Frank Stichting gaat het voormalige woonhuis van Anne Frank kopen op het Merwedeplein in Amsterdam. De woning is nu nog in handen van woningcorporatie Ymere. De twee organisaties hebben de intentie om het pand over te dragen woensdag bekendgemaakt.

De familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 op het Merwedeplein 37 II. In de woning begon Anne aan haar beroemd geworden dagboek, dat ze kreeg voor haar dertiende verjaardag op 12 juni 1942.

Ymere kocht de woning in 2004 en restaureerde het pand in de oorspronkelijke stijl. Het wordt sinds 2005 verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds, voor buitenlandse schrijvers die in eigen land niet vrij kunnen werken. De woningcorporatie wil er nu vanaf omdat "het beheer niet meer past in de taakopdracht".

Welkom
Als het aan de Anne Frank Stichting ligt, blijven de buitenlandse schrijvers welkom in het pand. Mogelijk komt er nog een functie bij die 'meer recht doet aan het historisch belang van de woning', maar hoe dat eruit gaat zien, kan een woordvoerster van de stichting nog niet zeggen: "Het pand is nog niet in ons bezit, we zijn in onderhandeling". Om dezelfde reden wordt er niets naar buiten gebracht over het bedrag dat is gemoeid met de overname van de woning.

Na vertrek uit de woning aan het Merwedeplein dook de familie Frank onder op de Prinsengracht, in het pand dat door Annes dagboek bekend is geworden als het Achterhuis en dat nu het Anne Frank Huis herbergt.

Anne Frank Stichting koopt woonhuis Anne
Anne Frank Stichting koopt woonhuis Anne (Foto: ANP)