Record cyberspionage verontrust AIVD

Een recordaantal aan digitale spionage-aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen baren de geheime dienst AIVD, samen met de voortdurende dreiging van terrorisme de grootste zorgen.

Die cyberspionage vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid, aldus minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de AIVD in Zoetermeer. "We moeten het bewustzijn daarover vergroten", aldus de bewindsman.

Cyberspionnen uit - vooral - Rusland, China en Iran zoeken in Nederlandse bestanden onder meer naar informatie over politieke besluitvorming en Nederlandse tactieken over internationale onderhandelingen op verschillende terreinen, aldus de geheime dienst. Nederlandse overheidsinstellingen zijn 'een structureel doelwit'. Het is de cyberspionnen vooral te doen om politiek-economische informatie en Nederlandse standpunten bij internationale onderhandelingen, blijkt uit het jaarverslag.

Bedrijfsleven
Het bedrijfsleven heeft eveneens te maken met steeds geavanceerdere aanvallen. Het gaat vooral om bedrijfsspionage in de zogenoemde topsectoren, zoals hightech, chemie, watervoorziening en energie. "Hierbij is vastgesteld dat de aanvallers op zoek zijn naar zeer specialistische en soms zelfs experimentele technologie die zijn marktwaarde nog moet bewijzen", schrijft de AIVD.

Plasterk maakt zich 'serieus zorgen' over de kwetsbaarheid van de Nederlandse samenleving voor terrorisme. Hij verwijst naar de recente aanslagen in Brussel, 'op nog geen 200 kilometer hier vandaan'.

Verrast
Hij pleit daarom voor een snelle modernisering van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die in aantocht is. De AIVD is vorig jaar met 180 mensen uitgebreid en ook dit jaar worden 180 nieuwe mensen aangetrokken.

Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD erkent dat de veiligheidsdiensten verrast werden door de recente aanslagen in Parijs en Brussel, met een link naar Nederland. "Ze verrassen ons doordat ze waarmaken wat wij denken dat zou kunnen gebeuren", aldus Bertholee. Zijn dienst probeert daarom 'vooruit te rechercheren en te waarschuwen'.

Record cyberspionage verontrust AIVD
Record cyberspionage verontrust AIVD (Foto: BuzzT)