Schippers wil rust rond geboortezorg

Redactie

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil praten met de verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden. Vanwege onrust in de sector heeft de minister de beroepsgroepen die betrokken zijn bij zwangerschap en geboorte uitgenodigd voor overleg.

Schippers meldt de Tweede Kamer dat zij het "onwenselijk" vindt dat het deze zorgprofesionals niet lukt om het eens te worden over de beste zorg voor zwangere vrouwen. Zij roept de betrokkenen op de handen ineen te slaan.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) wees onlangs de nieuwe zorgstandaard integrale geboortezorg af. De verloskundigen zegden ook het vertrouwen op in het bestuur van het College Perinatale Zorg, een samenwerkingsverband dat de opdracht heeft de babysterfte in Nederland te verminderen. In 2003 had Nederland nog een van de hoogste babysterftecijfers in Europa. Sindsdien verbeterde de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en neemt de babysterfte af hoewel die volgens de minister nog verder omlaag zou kunnen.

Schippers wil rust rond geboortezorg
Schippers wil rust rond geboortezorg (Foto: ANP)