Palestijnen vieren feest om aanslag

Het was gisteren feest in de Gazastrook. Mensen gingen de straat op met vlaggen, deelden snoepjes uit en ook bij de Hamas was men zeer verheugd. Niet omdat een Palestijn een wetenschappelijke Nobelprijs had binnengesleept of gewoon omdat het lente is; de reden is een redelijk geslaagde aanval op een stadsbus in Jeruzalem, gisteren.

Hierbij raakten zeker twintig mensen bij gewond, waarvan er twee erg slecht aan toe zijn. De oorzaak zou een explosie van een bom geweest zijn.

De woordvoerder van Hamas liet aan duidelijkheid niets te wensen over: "Wij verwelkomen deze actie en we beschouwen dit als een natuurlijke reactie op de Israëlische misdaden, met name de buitengerechtelijke executies (een Israelische soldaat had eerder een Palestijnse terrorist doodgeschoten, red.) en de ontheiliging van de Al-Aqsa-moskee".

Het is veel Palestijnen een doorn in het oog dat er ook niet-moslims op de Tempelberg mogen komen, de locatie waar de Al -qsa-moskee staat. Eerder vond President Abbas het nodig om joden als 'vuil' te omschrijven, die niet bij de genoemde moskee in de buurt mogen komen.

Een andere Hamas-leider, Hussar Badran, sprak zijn enthousiasme uit over de terroristische aanslag. Hij noemde dit een manier om een eind te maken van de bezetting van 'Palestijns' land. Ook op de tv-zender van de Hamas, stak zijn vreugde niet onder stoelen of banken. Hij noemde dit 'geweldig nieuws' en bracht een groet uit aan de daders.

Kortom, reden genoeg voor de vredelievende bevolking om de straat op te gaan.

Eerder lieten sommige Israelí's zich niet van hun beste kant zien, toen ze hun tuinmeubelen meenamen om op een leuke locatie de bombardementen op Gaza te aanschouwen.