UEFA laat keuze vallen op Hawk-Eye voor EK

De Europese voetbalbond UEFA, kiest voor Hawk-Eye als de leverancier voor doellijntechnologie voor alle wedstrijden van EURO 2016 in Frankrijk. Het gebruik van doellijntechnologie zal worden toegepast tijdens het Europese kampioenschap, iets waartoe in januari 2016 is besloten. Het systeem zal samenwerken met de assistent-scheidsrechters, die het strafschopgebied in de gaten zullen houden tijdens de duels.

Hawk-Eye is verkozen als systeem na een tender tussen vier dergelijke doellijntechnologie-fabrikanten. Het zogenaamde Hawk-Eye systeem was het eerste bedrijf dat in het verleden een certificaat kreeg van de FIFA. Het systeem is al in gebruik in Engeland, Duitsland en Italië. Op het WK 2015 voor vrouwen in Canada werd het al eerder gebruikt.

Voormalig profscheidsrechter Pierluigi Collina, tegenwoordig scheidsrechtersbaas van de UEFA, is content met de uitverkiezing van Hawk-Eye. "Doellijntechnologie is een prima aanvulling voor de assistenten. We kunnen nu zien of de bal daadwerkelijk de lijn is gepasseerd doormiddel van technologie. Nu hebben de assistenten meer oog voor wat er in het strafschopgebied gebeurt, in plaats van of een bal wel of niet over de doellijn is geweest", aldus de oud-arbiter op de website van UEFA.