Franse bakker schenkt zijn winkel aan redder

Michel Flamant (62) is sinds zijn 14e bakker. Hij deed dat overal in Frankrijk en zelfs in Chicago. Maar de laatste jaren is hij bakker in het Franse dorp Dole, in de bergachtige regio Jura. Jérome Aucant (37) is een dakloze man die meestal voor zijn winkel zit. Hij knoopt gesprekjes aan met klanten van de winkel en bedelt om kleingeld. Flamant jaagt hem niet weg, integendeel, hij geeft hem af en toe een kop koffie en een croissant.

Op een dag is Flamant druk aan het werk. Hij voelt zich de laatste weken niet zo lekker. Eigenlijk al niet sinds iemand zijn oven heeft gerepareerd. Wat blijkt, de klus blijkt niet goed uitgevoerd en er lekt koolmonoxide weg. Een kleurloos, reukloos en giftig gas dat dodelijk is voor iedereen die er lang aan wordt blootgesteld.

Tijdens het bakken voelt de bakker zich duizelig worden en verliest het bewustzijn. Op dat moment komt Aucant binnen. Het is koud buiten en hij heeft zin in een praatje. De dakloze ziet de bakker op de grond liggen en aarzelt geen moment, hij trekt de Flamant naar buiten.

Na het incident moet Flamant 2 weken in het ziekenhuis blijven. "Ik was bijna op de snelweg naar boven beland'', zegt de bakker tegen het persbureau AFP. "Het ambulancepersoneel zei dat ik extreem veel geluk heb gehad.'' 

Weer terug in zijn bakkerij biedt hij Aucant aan de bakkerij over te nemen voor het symbolische bedrag van 1 euro. "Wat is nu belangrijker: geld of het leven?'' vraagt de bakker. "Ik geef geen zak om geld. Ik bak al mijn hele leven en snak naar rust in mijn hoofd. Deze zaak maakt Aucant gelukkig, dus draag ik die aan hem over. Hij verdient een kans."

Aucant ziet de kans wel zitten. Hij is niet bang voor de vervelende werktijden en leert van Flamant het vak. In september is hij de baas. "Ik heb mijn leven van hem cadeau gekregen'', zegt de bakker, die zich opmaakt voor zijn vroegpensioen. "Dan is het schenken van mijn bakkerij wel het minste wat ik kan doen."