FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 februari 2016

Vrouwtje van 106 danst met Obama

Barack en Michelle Obama hebben met de 106-jarige Virginia McLaurin een dansje in het Witte Huis gedaan. Het kleine vrouwtje zei tegen de president dat ze nu met een glimlach zal kunnen sterven, schrijft ABC News.

"Ik dacht dat ik dood zou gaan voordat ik ooit het Witte Huis in kon gaan, en ik kan je vertellen, ik ben zo gelukkig!", aldus McLaurin tegen de Obama's. Het donkere oude dametje was in de vijftig in de periode van de burgerrechtenbeweging voor zwarte Amerikanen. Ze had niet verwacht nog een zwarte president mee te maken, laat staan hem te ontmoeten.

McLaurin kwam al dansend op de president en de First Lady af. Obama vroeg haar hoe ze dat toch doet. "Je blijft gewoon bewegen", was het gevatte antwoord. Michelle merkte op dat ze net als McLaurin wil zijn 'als ze groot is'.

De ontmoeting vond plaats in het kader van de zogeheten Black History Month-viering in het Witte Huis. McLaurin was ruim een jaar geleden een petitie gestart om Obama te mogen ontmoeten.

Sacha Baron Cohen in onderbroek op rode loper

Sacha Baron Cohen heeft voor de Britse première van zijn film Grimsby een wel heel bijzondere outfit gekozen. De acteur verscheen in een strakke, blauwe onderbroek op de rode loper in Londen. Sacha liep als zijn personage Nobby over de loper.


De acteur combineerde de onderbroek met een grijze coltrui met vlekken, zwarte, hoog opgetrokken sokken en slippers uit zijn hotelkamer. Nobby werd tijdens zijn wandeling naar de bioscoop vergezeld door een legertje schaars geklede dames.

Niet alleen de onderbroek van Sacha was maandagavond duidelijk in beeld. Ook het slipje van actrice Annabelle Wallis was te zien onder haar zwarte jurk met kant.


De blauwe onderbroek dook niet alleen op bij de première in Londen. Vorige week was hij ook te zien in Parijs, waar Sacha met open broek over de rode loper liep.

Sacha Baron Cohen in onderbroek op rode loper
Sacha Baron Cohen in onderbroek op rode loper (Foto: BuzzE)

Jeroen van Koningsbrugge terug van sabbatical

Jeroen van Koningsbrugge heeft zijn sabbatical in de Verenigde Staten tijdelijk onderbroken om in Nederland een aantal opnames bij te wonen. Maandagavond keert Jeroen terug in het RTL 4-programma Beste Kijkers, waar hij samen met Beau van Erven Dorens het captainsduo vormt. Ook staan er opnames voor Draadstaal op de planning en de laatste concerten van Symphonica in Rosso met Marco Borsato.

In RTL Boulevard vertelde Jeroen over een relaxt verblijf voor zijn gezin onder de Californische zon. "Alles is positief", aldus Jeroen, die veel vrije tijd met de kinderen doorbrengt in het zwembad en geniet van het aanhoudende mooie weer. "Het went heel snel, lekker niets doen, hoewel de kinderen gaan gewoon naar school. 's Ochtends vroeg staan we al boterhammen te smeren en om 13.00 uur haal ik mijn dochter van school." Niemand van het gezin heeft heimwee.

Audities in Hollywood zijn niet aan de acteur besteed. "Ik heb al zoveel werk in Nederland. Ik voel er weinig voor dat ik 's middags mijn gezin moet verlaten om een aantal audities te doen met voor mij onbekende acteurs en een regisseur die ik nog nooit gesproken heb, die roept dat ze met een amazing project bezig zijn. Ik ga liever met de kinderen in het zwembad springen."

Van Koningsbrugge maakt in Nederland het seizoen van Beste Kijkers af, afgelopen vier weken werd hij vervangen in het programma waarin opvallende tv-fragmenten worden besproken. Daarna keert hij terug naar de Verenigde Staten om tot eind juli verder te genieten van zijn verlof.

Jeroen van Koningsbrugge terug van sabbatical
Jeroen van Koningsbrugge terug van sabbatical (Foto: BuzzE)

'Nu geen plannen voor verkoop T-Mobile NL'

Deutsche Telekom heeft momenteel geen plannen om de Nederlandse tak van zijn mobiele dochter T-Mobile te verkopen. Dat zei topman Tim Höttges maandag tegen Bloomberg TV.

Het telecombedrijf overwoog een verkoop om kapitaal op te halen. De opbrengst zou daarbij worden gebruikt om schulden af te lossen en om te bieden op Amerikaanse mobiele frequenties. Deutsche Telekom had T-Mobile Nederland naar verluidt gewaardeerd op meer dan 3 miljard euro.

Eerder meldde zakenkrant Financial Times al op basis van bronnen dat de verkoop in de ijskast was gezet. Het telecombedrijf was er volgens de krant niet in geslaagd om met geïnteresseerde partijen tot overeenstemming te komen. Ook de deal tussen Vodafone Nederland en Liberty Global-dochter Ziggo over een fusie zou extra druk hebben gezet op de onderhandelingen.

'Nu geen plannen voor verkoop T-Mobile NL'
'Nu geen plannen voor verkoop T-Mobile NL' (Foto: BuzzT)

Amazon verhoogt besteldrempel gratis zending

Internetwinkel Amazon verhoogt de drempel voor gratis verzending van 35 naar 49 dollar. Dat is een poging meer Amerikaanse consumenten te verleiden een abonnement op de dienst Prime te nemen.

Een abonnement op de luxedienst Prime kost de Amerikanen 99 dollar per jaar, omgerekend 90 euro. Het voordeel ervan is dat abonnees profiteren van snellere verzending en toegang krijgen tot andere extraatjes zoals online films en muziek. Ondertussen hoopt Amazon dat loyale klanten vaker terugkomen en meer geld besteden in de webshops.

Door de drempel van gratis verzending te verhogen stimuleert Amazon klanten om per keer meer te bestellen. Daarmee probeert Amazon kosten te drukken en de winst op elke verkooptransactie te verhogen. Amazon zag in het vierde kwartaal de kosten voor verpakken, vervoer en opslag met 33 procent stijgen, meldt Bloomberg. Dat overtrof de 15 procent verkoopstijging.

De drempel voor gratis verzending lag bij Amazon al sinds 2013 op het bestedingsbedrag van 35 dollar. Amazon breidt uit naar het buitenland. Vorige week maakte de webwinkelreus bekend dat er 750 afhaalpunten bij komen in Nederland en nog eens 750 in België en Luxemburg. Dat betekent bijna een verdrievoudiging van het huidige netwerk in de Benelux.

Amazon verhoogt besteldrempel gratis zending
Amazon verhoogt besteldrempel gratis zending (Foto: BuzzT)

Eekhoorntjesbrug gigantische flop

Ja jongens, het is geen grap. Er is daadwerkelijk een brug gebouwd speciaal voor eekhoorns.

De eekhoornbrug in Den Haag werd in 2012 gebouwd zodat de eekhoorns van het Haagse bos naar Clingendael kunnen wandelen. Helaas echter voor de knappe koppen in het college van B en W: die beesten hebben daar helemaal geen zin in. 

Het grapje om de arme diertjes te vertroetelen mocht anderhalve ton kosten. Alsof dat nog niet erg genoeg is, hebben welgeteld twee eekhoorns afgelopen jaar gebruik gemaakt van de prachtige brug. Het college wil er echter niet aan om de brug een mislukking te noemen. ‘De eekhoornpopulatie in Den Haag wordt vanwege barrières zoals wegen in zijn voortbestaan bedreigd door inteelt. Populaties komen zowel voor in het Haagse Bos als in Clingendael/Oosterbeek', schrijft loco-burgemeester Ingrid van Engelshoven. Nou, mevrouw van Engelshoven, die twee overgestoken eekhoorns zullen de inteelt vást verhelpen! 

Ronnie Wood verwacht twee meisjes

Ronnie Wood heeft het geslacht onthuld van de tweeling die hij in juni met zijn vrouw Sally verwacht. De 68-jarige gitarist van The Rolling Stones krijgt twee meisjes, zo meldt hij op Twitter.

"Onze meisjes groeien prachtig", schrijft Wood. De rocker deelt bij het bericht twee foto's. Een daarvan is een naaktselfie van zijn 30 jaar jongere vrouw die met haar zwangere buik pronkt. De ander is een tekening die Wood maakte van Sally en zijn nog ongeboren kinderen.


Wood wordt niet voor de eerste keer vader. Hij heeft al vier kinderen uit twee eerdere huwelijken.

Ronnie Wood verwacht twee meisjes
Ronnie Wood verwacht twee meisjes (Foto: BuzzE)

Nielson vliegt naar Bevrijdingsfestivals

Zanger Nielson gaat dit jaar per helikopter naar enkele Bevrijdingsfestivals op 5 mei. Hij is een van de Ambassadeurs van de Vrijheid. Ook zangeres Kovacs en dj-duo Sunnery James & Ryan Marciano worden door de luchtmacht van optreden naar optreden gevlogen.

Het Comité 4 en 5 Mei heeft dat maandag bekendgemaakt. In totaal zijn er veertien Bevrijdingsfestivals. Vorig jaar waren Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet de hoofdacts op 5 mei.

Nielson vliegt naar Bevrijdingsfestivals
Nielson vliegt naar Bevrijdingsfestivals (Foto: BuzzE)

Ricciardo: "Weinig progressie Renault-motor"

Red Bull Racing-coureur Daniel Ricciardo vindt dat motorenleverancier deze winter geen progressie heeft geboekt. De Australiër zegt dat de krachtbron net zo aanvoelt als eind 2015 toen de Fransen met een grote update kwamen. Hij eindigde vandaag op 1,1 seconde van de snelste man, Sebastian Vettel, en reed 85 ronden.

Ricciardo gaf tegenover Autosport zijn mening over de Renault, die Red Bull onder de naam Tag Heuer gebruikt. "Het voelt nog hetzelfde aan als eind vorig jaar, wat niet een heel slecht uitgangspunt is. Op dag een van de tests is dat een veel beter uitgangspunt dan vorig jaar rond deze tijd."

De Australiër verwacht dat later deze week of tijdens de tweede test begin maart de focus meer op prestaties komt te liggen. "Wij zitten nog steeds niet in racemodus qua vermogen en wij hebben op dit moment nog niet alle nieuwe onderdelen. Daarom doen we het als verwacht, omdat het team al tegen mij zei dat ik 'zoiets als vorig jaar' kon verwachten. Daarom is het voor nu een solide start van het seizoen."

Persprijs voor reisverhaal over De Jeugd

John Schoorl heeft met een reportage over De Jeugd van Tegenwoordig de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2016 gewonnen. 'Een anaal reisverhaal' - over een bezoek met de band aan de Belgische plaatsen Reet, Aartselaar en Kontich - stond vorig jaar mei in Volkskrant Magazine.

Journalist Jip Golsteijn (overleden in 2002) schreef decennialang over film, literatuur en popmuziek. Volgens de jury had het winnende verhaal zo uit de pen van Golsteijn zelf kunnen zijn gevloeid. "Een verhaal dat ondanks de bekendheid van het onderwerp toch nieuw licht op het onderwerp werpt."

Het is de zevende keer dat de prijs (2500 euro en een oorkonde) wordt uitgereikt. Doel ervan is het bekronen van bijzondere journalistieke producties over de popcultuur.

Persprijs voor reisverhaal over De Jeugd
Persprijs voor reisverhaal over De Jeugd (Foto: BuzzE)

Gemeente Enschede geeft FC Twente uitstel

De gemeenteraad van Enschede heeft FC Twente uitstel verleend om aan te tonen dat de noodlijdende club voldoet aan de voorwaarden die aan een garantstelling van 32 miljoen euro door de gemeente gesteld zijn. De Tukkers hebben nu tot 1 juni de tijd gekregen.

De oorspronkelijke datum lag op 15 februari, maar FC Twente kon hier niet aan voldoen omdat er nog twee onderzoeken lopen naar de financiële gang van zaken bij de club. De eerste gaat over het mogelijke overtreden van het mandaat door directieleden en/of bestuurders van de club. Daarnaast worden de transfers nogmaals onder de loep genomen op eventuele onregelmatigheden.

Eerder gaf de licentiecommissie van de KNVB al uitstel tot 1 mei aan FC Twente. De gemeenteraad van Enschede wil er zeker van zijn dat de club de licentie behoudt. Pas daarna kan besloten worden over de garantstelling en wordt een schuldsanering bij de Tukkers mogelijk.

Top Turkije - EU op 7 maart

De Europees-Turkse topconferentie over de vluchtelingencrisis is op 7 maart. Dit heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, maandag laten weten.

Afgelopen week is door de Europese leiders besloten om op het hoogste niveau met de Turken te gaan praten over de stroom vluchtelingen. Turkije heeft toegezegd in ruil voor Europese steun te helpen die stroom in te dammen.

Donderdag was er kort voor de Europese top over het lidmaatschap van Groot-Brittannië beraad gepland met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Die zegde af na een bomaanslag woensdag in het centrum van Ankara.

Top Turkije - EU op 7 maart
Top Turkije - EU op 7 maart (Foto: ANP)

Eerste testdag Barcelona (22/02/2016)

Na de winterpauze is de Formule 1 vandaag weer begonnen met zijn eerste wintertestdag. Op het Circuit de Catalunya in Barcelona zette Sebastian Vettel met zijn Ferrari de snelste tijd neer. In zijn Mercedes reed Lewis Hamilton de tweede tijd, maar hij reed wel maar liefst 156 rondjes, goed voor zo'n 700 kilometer! Red Bull-coureur Daniel Ricciardo maakte de top 3 compleet.

Bij het nieuwe team Haas F1 had Romain Grosjean de schrik goed te pakken nadat zijn voorvleugel spontaan afbrak. Later op de dag kwam hij wel weer in actie, zij het met een beperkte maximumsnelheid. Ook bij Toro Rosso ging het niet van een leien dakje: hij kreeg problemen met zijn versnellingsbak en kwam vanmiddag later niet meer in actie. Morgen is het de beurt aan zijn teamgenoot Max Verstappen om de STR11 te besturen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:24.939 -.--- 69
2 L. Hamilton Mercedes 1:25.409 +0.470 156
3 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:26.044 +1.105 87
4 V. Bottas Williams 1:26.091 +1.152 80
5 A. Celis Force India 1:26.298 +1.359 58
6 J. Button McLaren 1:26.735 +1.796 84
7 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:27.180 +2.241 55
8 M. Ericsson Sauber 1:27.555 +2.616 88
9 P. Wehrlein Manor 1:28.292 +3.353 54
10 R. Grosjean Haas F1 1:28.399 +3.460 31
11 J. Palmer Renault 1:29.356 +4.417 37

De leukste sporttweets van week 7

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Hier kunnen we echt oneindig vaak naar kijken:

Hier ook naar trouwens:

Verspringer Daniel Gardiner is vrij onbekend maar deed het tijdens de Glasgow Indoor Grand Prix uitstekend. Het standaard bedankpraatje gaat voor hem alleen niet op:

Je geeft niet zomaar kritiek op Mario Chipollini:

Dat doet die keeper netjes:

Van je teamgenoten moet je het hebben. Wielrenner Kristoffer Skjerping kreeg voor zijn tweet hulp die niet zo beviel:

Tijd voor wat taalles:

Een onaangename verrassing voor Tom Dumoulin:

Dit is weer eens wat anders dan de standaard spelersfoto's:

In het computerspel Football Manager ben je de trainer van een voetbalclub. Veel spelers proberen met kleine clubs grote hoogte te bereiken en soms ontwikkel je echte liefde voor zo'n clubje, zo ook deze man:

De scheidsrechter is hem even kwijt:

Gelukkig heeft Renault ook de Twitter-redactie van Lotus mee overgenomen:

Supportersclub van FC Den Bosch is nog niet helemaal wakker, Rene van Eck is namelijk ontslagen een paar weken geleden:

Geweldig:

Je zegt niet zomaar iets over Robin Haase:

Curling is gewoon een bazensport:

We sluiten af met deze epische vrije trap:

NRC-redacteur gooit subsidie door het raam

Nadat Harry van Bommel vorige week al met gefronste wenkbrauwen zat te kijken naar een toegekende aanvraag voor subsidie, is het hoge woord er officieel uit: NRC-redacteur en erkend babyboomer Hubert Smeets gaat het geld besteden aan zijn blog Raam op Rusland.

Hubert Smeets krijgt €300.000 om anti-russische propaganda te spuien op zijn "blog". Waarom je €300.000 nodig hebt om een flutblog te schrijven is de vraag, maar Hubert Smeets en co hebben het blijkbaar nodig. Er is een redelijke kans dat het gebruikt wordt om ruimte in te kopen op media als de NRC. Zeker omdat er nu al een nieuwsbericht gepubliceerd is over hun blog.

Nadat de aanvraag tot een referendum over het handelsverdrag met Oekraïne goedgekeurd is, probeert de overheid er alles aan te doen om zo neutraal mogelijk over te komen. Dat lijkt echter niet te lukken nu er steeds meer nieuws naar buiten komt dat sabotage lijkt te insinueren. Juncker heeft er ook een handje van om Rusland als vijand neer te zetten en met deze blog lijkt de overheid daarop in te spelen.

Sjoemelambtenaar krijgt snel nieuwe topbaan

Topambtenaren die slecht presteren krijgen vaak in korte tijd weer een nieuwe baan aangeboden door de overheid, zo meldt RTL Nieuws. Na een wanbeleid blijven de ambtenaren toch in dienst van de overheid.

Zo moest Jenny Thunissen vorig jaar oktober het veld ruimen nadat bleek dat ze zich niet voldoende had geïnformeerd over de Fyra-treinen, maar is ze nu buitengewoon adviseur bij de algemene bestuursdienst. Ze moest in 2008 ook al vertrekken bij de belastingdienst.

Zo zijn er tal van voorbeelden:

  • Theo Langejan, vrijwillig opgestapt bij de Nederlandse Zorgautoriteit, krijgt nog een jaar doorbetaald.
  • Nicoly Vermeulen, opgestapt bij de Sociale Verzekeringsbank, krijgt nog steeds loon van het ministerie van Sociale Zaken. Passend werk hebben ze na twee jaar nog niet gevonden.
  • Gerard Roes, in opspraak geraakt bij de bonnetjeskwestie van Teeven.
  • Pieter Cloo, ook opgestapt, krijgt ook doorbetaald zonder dat hij werkt.

In een reactie zegt D66-kamerlid Koolmees: 'Soms is het verstandig dat managers worden vervangen om een frisse start te kunnen maken. Maar als je het niet goed doet, moet je niet worden beloond met een andere baan. Dit moet van geval tot geval worden bekeken'.

Pieter Cloo
Pieter Cloo (links), is opgestapt maar krijgt wel doorbetaald.

Hitomi viert vakantie in hawai-rokje in Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft nog niet alle meiden uit Dead or Alive Xtreme 3 geintroduceerd, dus nu is het de beurt aan Hitomi, de half Duitse, half Japanse jonge vechterbaas.

In het spel ben jij de eigenaar van een vakantie-eiland en moet je de vakantievierders tevreden houden. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om. PlayStation VR-ondersteuning komt er later aan door middel van een patch.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart voor PlayStation 4 en PlayStation Vita uit in Azië. Er is daar een Engelstalige versie te importeren.

Carmageddon: Max Damage dit jaar naar consoles en pc

Stainless Games, de Britse ontwikkelaar die we kennen van de controversiële Carmageddon-franchise, heeft vandaag aangekondigd dat Carmageddon: Max Damage medio dit jaar naar Xbox One en PlayStation 4 komt. Een pc-versie komt er ook, en wordt gratis voor degenen die Carmageddon: Reincarnation al bezitten.

De nieuwe Carmageddon-titel bevat meer dan dertig verschillende voertuigen met talloze customize-opties die speciaal ontwikkeld zijn voor de taak voorhanden: het kapotrijden van voetgangers en het slopen van andere weggebruikers. Verschillende gamemodi zoals Career, Freeplay en multiplayer zullen tot de mogelijkheden behoren. De game biedt allerlei openwereld-gebieden met een grote verscheidenheid aan zooi om te slopen of om in je voordeel te gebruiken tegen je vijanden en tegen rondlopende, fietsende en rolstoelrijdende zakken vlees en bloed.

Carmageddon: Reincarnation kwam vorig jaar uit en liep erg stroef qua distributie. De game kwam voort uit een Kickstarter-programma en het verzenden van exemplaren en andere pledge-beloningen verliep erg stroef. Stainless biedt hiervoor excuses aan en probeert met een gratis exemplaar van deze nieuwe titel iets terug te doen voor de trouwe supporters van Carmageddon. Bekijk de trailer van Carmageddon: Max Damage hieronder.

Blackbeard vecht in One Piece: Burning Blood

Bandai Namco heeft aangekondigd dat Marshall D. Teach, betere bekend als Blackbeard, ook speelbaar is in One Piece: Burning Blood. De uitgever heeft ook een trailer uitgebracht met een ondertussen bekend hoofdstuk uit One Piece.

In ieder geval is er het verhaal rondom Marineford, waarin de spelers het nog eens kunnen ervaren maar dan vanuit verschillende invalshoeken en dus personages waaronder Blackbeard die daar pas echt gevaarlijk wordt.

One Piece: Burning Blood komt 3 juni uit voor PlayStation 4, Xbox One, en PlayStation Vita. Later die maand komt ook de pc-versie uit.

IBM Japan helpt mee aan echte VR-wereld voor Sword Art Online

Het zat er aan te komen, maar toch is het een verrassing wie er aan meewerkt: IBM Japan heeft aangekondigd dat ze mee gaan helpen om een echte VR-wereld te bouwen voor het nieuw aangekondigde deel Sword Art Online: The Beginning.

Sword Art Online gaat om een stel jongeren die in een MMO spelen in een VR-wereld. Ze raken daar vast en moeten ontsnappen door het spel te verslaan. Met de vele VR-oplossingen op komst, zoals Oculus en PlayStation VR is het bijna logisch dat deze serie nu vertaald wordt naar een echte VR-game. In plaats van een controller te gebruiken, heb je nu je lichaam nodig om het spel te spelen. Reki Kawahara, maker van de Sword Art Online-serie, noemt het een volledig andere  game-ervaring tot nu toe.

Het spel maakt gebruik van een nieuw systeem dat 'Cognitive System' heet. Het ondersteunt het maken van menselijke keuzes. 'SoftLayer' is de cloud van IBM dat de sfeer van de wereld moet gaan berekenen. 

Midden maart zullen in Japan 208 spelers een prototype mogen spelen om van alles te testen. Of ze net als het eerste deel niet meer kunnen uitloggen en naar het zoveelste level moeten geraken om te ontsnappen uit de VR-wereld is nog niet bekend. Wanneer het spel uitkomt is nog gissen. In het verhaal van de serie begint de VRMMO in 2022, maar hopelijk mogen we met deze game al eerder aan de gang.

Cameron: Brexit is echt Brexit

De Britse premier David Cameron heeft maandag gehakt gemaakt van de suggestie van zijn rivaal Boris Johnson van een tweede EU-referendum. Volgens de populaire Londense burgemeester zullen lidstaten pas echt luisteren als het Verenigd Koninkrijk op 23 juni stemt om de unie te verlaten.

Zondag maakte Johnson na lang twijfelen bekend de 'Leave'-campagne te zullen steunen. Hij zegt een "better deal" voor de Britten na te streven. Na een overwinning voor Leave denkt Johnson dat de EU pas serieus met Groot-Brittannië zou gaan onderhandelen, waarbij de suggestie is dat daar dan betere voorwaarden voor lidmaatschap uit komen rollen.

In het Lagerhuis wees Cameron dit idee met klem van de hand, schrijft The Guardian. Naar verluidt is een deel van de Britse kiezers van plan om Leave te stemmen met als doel zo'n zogenaamd betere onderhandelingspositie af te dwingen. Maar volgens Cameron stelt die uitslag Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking: daarmee gaat een tweejarige periode van start die alleen tot vertrek uit de EU kan leiden.

"Ik heb helaas een aantal stellen gekend die met hun echtscheiding begonnen, maar ik ken er geen die begonnen te scheiden om hun huwelijkse belofte te vernieuwen", zei Cameron tot grote hilariteit van de parlementariërs. De premier voert zelf de campagne aan om in de EU te blijven.

Rivaliteit
Cameron en Johnson zijn vrienden en oude rivalen. Ze gingen beiden naar de prestigieuze Eton-school. Volgens sommige politieke commentatoren steekt het Johnson dat de jongere Cameron het eerder tot premier wist te schoppen dan hijzelf.

Johnsons keuze voor het Leave-kamp kan dan ook worden gezien als aanzet naar het hoogtepunt in de politieke rivaliteit tussen de twee mannen. Maar het is ook Johnsons meest veilige keuze. Indien de Britten namelijk kiezen om de EU te verlaten, is de verwachting dat Cameron aftreedt. In dat geval volgt Johnson hem vermoedelijk meteen op. Maar als het land in de unie blijft, maakt hij voor de verkiezingen van 2020 alsnog goede kans om leider van de Conservatieve Partij te worden.

Had Johnson daarentegen voor het 'Remain'-kamp gekozen, dan zou hij bij het aftreden van Cameron concurrentie van eurosceptici kunnen verwachten, met name van minister van Justitie Michael Gove. Cameron heeft maandag overigens ook aangegeven geen derde termijn als premier te ambiëren.

Monaco gaat bankgegevens met EU-lidstaten delen

De Europese Unie heeft met Monaco afgesproken dat het prinsdom met ingang van 2018 de bankgegevens van buitenlandse rekeninghouders deelt met het land waar de rekeninghouder de nationaliteit van heeft. De Europese Commissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici, heeft hier maandag in Monaco een akkoord voor getekend.

Monaco volgt het voorbeeld van bijvoorbeeld Andorra, Liechtenstein, Malta en Zwitserland. De belastingparadijzen staan onder druk om met informatie over rekeninghouders belastingontduiking en het witwassen van geld te helpen bestrijden.

Moscovici relativeerde het akkoord over automatische uitwisseling van bankgegevens als "een stap vooruit". Het akkoord richt zich op belastingontduikers en er blijven mogelijkheden om in Monaco geld te verbergen, meldde de Franse krant Le Figaro maandag.

Monaco stuurt straks bankgegevens door
Monaco gaat bankgegevens met EU-lidstaten delen (Foto: ANP)

Gekraakte versie Linux Mint verspreid na hack

Makers van de populaire Linux-versie Linux Mint zijn door hackers lelijk in hun hemd gezet. Afgelopen weekend namen hackers de website van Linux Mint over en vervingen het gratis te downloaden besturingssysteem voor een versie met een achterdeurtje.

Met het achterdeurtje krijgen hackers toegang tot alles op de computer waarop de malafide Linux Mint-installatie staat. Het is niet helemaal duidelijk wie er achter de hack zit en waarom deze is uitgevoerd, maar de eerste signalen wijzen op een club hackers uit Bulgarije.

De organisatie achter Linux Mint heeft de website tijdelijk offline gehaald uit voorzorg. Het deel van de site waarop de discussiefora zich bevonden, blijkt ook in handen van hackers te zijn gevallen. Daarbij zijn wachtwoorden, gebruikersnamen en andere data buitgemaakt.

Gekraakte versie Linux Mint verspreid na hack
Gekraakte versie Linux Mint verspreid na hack (Foto: BuzzT)

2 vrouwen doen vrouw, man filmt: 2 jaar cel

Voor de rechtbank van Groningen diende vandaag een bizarre zaak. Twee vrouwen van 26 en 42 jaar hebben namelijk seks gehad met een derde vrouw. Een 34-jarige man heeft alles gefilmd en de beelden verspreid. Het OM heeft tegen alle drie twee jaar cel geëist.

Het verhaal wil dat het drietal de derde vrouw in oktober 2014 heeft gedrogeerd met ghb. Zelf kunnen de twee vrouwen zich niets meer herinneren van het voorval. Zij hadden namelijk een mix van alochol, xtc en coke tot zich genomen.

Volgens de berichten zou een van de twee vrouwen ruzie hebben gekregen met het vermeende slachtoffer. Zij zou daarom de andere vrouw hebben opgedragen met haar de dame te verkrachten, terwijl meneer het tafereel van haar moest filmen. Aldus geschiedde, waarna het filmpje werd verspreid in het dorp Oude Pekela.

Volgens de aangeklaagde vrouwen had de derde dame zelf ingestemd met de seks. Het zou gaan om 'slechts een seksueel experiment'. "Het had niet mogen gebeuren, maar we waren allemaal onder invloed", luidt hun verklaring. "Het was gekheid onder elkaar en we waren er allemaal niet vies van."

De orgie kwam aan het licht toen buurtbewoners in Oude Pekela de hoofpersonen herkenden op de beelden en naar de politie stapten. Het bewuste seksfilmpje is achter gesloten deuren vertoond in de rechtszaal. Het vermeende slachtoffer heeft overigens nooit aangifte gedaan, en de 34-jarige man in het verhaal is niet komen opdagen op de hoorzitting.

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van twee jaar geëist tegen het drietal, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Over twee weken zal men uitspraak doen in deze geruchtmakende zaak.

Update 19.00 uur:
De plaatselijke sufferd van Oude Pekela weet meer. Zo zouden de twee vrouwen uit Oude Pekela komen, terwijl de man van Winschoten komt. Ook zouden de vrouwen een bierfles bij het slachtoffer naar binnen hebben geduwd.

De zoon van het slachtoffer zou zelf zijn moeder hebben herkend in het filmpje. Zij durfde uit schaamte echter in eerste instantie geen aangifte te doen.

Warlock voor Blade & Soul krijgt introductie

NCSOFT heeft vandaag een nieuwe video vrijgegeven van de MMO Blade & Soul waarin de Warlock klasse te zien is. De nieuwe klasse is op 2 maart beschikbaar in Blade & Soul met de Unchained update. 

De Warlock is de tweede ranged klasse in Blade & Soul, die krachtige aanvallen heeft, maar voor de rest erg fragiel is. Veel van de vaardigheden hebben langere tijd casting nodig en een Warlock moet even wachten om een spreuk te gebruiken door een lange cooldown. De strategie is dan ook om vijanden op afstand te houden door ze te vervloeken met allerlei spreuken die ze daar houden. Door andere vaardigheden goed te timen kun je cooldowns ook verlagen om sneller weer een krachtige aanval uit te spreken.

Blade & Soul is uit voor pc.

Codemasters praat over Dirt Rally en consoles

Codemasters heeft vandaag een 'lief dagboek' uitgebracht voor DiRT Rally. Hierin bespreekt het team de geheimen achter het succes van de serie en wordt de weg onthult naar de release voor de consoles.

In de video bespreekt het DiRT-team waarom het nieuwste deel in de serie een meer gefocuste en uitdagende rally en rallycross game is geworden, waarmee de serie weer wat meer in de richting gaat van de voorlopers in de Colin McRae-serie.

Ook bespreken ze DiRT Rally’s deelname aan Steams vroegtijdige toegang programma. Ze vertellen hoe de feedback van de DiRT community hielp om de game beter te maken. De ontwikkelaars geven inzicht in de belangrijkste ideeën achter het spel en de voornaamste manieren om spelers onder te dompelen in de wereld van een rallycoureur. Ze geven uitleg over het moeizame proces van het selecteren, onderzoeken en bouwen van de omgevingen in het spel, voor een breed scala aan stages om spelers te testen op hun vaardigheden.

"De belangrijkste pijler waar we ons door lieten leiden, was het idee om de meest authentieke en beste rally-ervaring ooit te maken", zegt Paul Coleman, Chief Games Designer. "We begonnen met de basis, we bekeken wat we moesten doen met de tracks, en hoe we de wagens moesten veranderen om ervoor te zorgen dat het goed voelde om over die tracks te rijden. Het gevoel dat je in een roes de juiste beslissingen neemt, maar ook constant het gevaar loopt van de weg te raken. Al die dingen geven je echt het gevoel een rallycoureur te zijn, en bepalen de mindset waarmee je de stages benadert."

DiRT Rally is nu verkrijgbaar op Steam en komt op 5 april 2016 naar PlayStation 4, Xbox One en op DVD naar de pc.

The Division-bŤta draaide overuren

Vandaag kondigt Ubisoft aan dat 6,4 miljoen spelers hebben deelgenomen aan de open bèta van Tom Clancy’s The Division. Deze was dit weekend  te spelen.

Spelers hebben gemiddeld 4 uur en 52 minuten gespeeld waarbij ze New York City hebben ontdekt nadat er een enorme pandemie is uitgebroken in de stad. Meer dan 30% van de tijd werd gespendeerd in de unieke player-versus-player omgeving (PVP) van The Division, de Dark Zone, waarbij meer dan 2,5 miljoen spelers rogue zijn gegaan.

De bèta geeft de mogelijkheid om de online infrastructuur van de game en de nieuwe aanpassingen en updates goed te testen. Ook geeft de bèta miljoenen spelers de mogelijkheid om de game voor de allereerste keer uit te proberen en feedback te geven over hun ervaring. "We willen de miljoenen mensen die de open beta hebben gespeeld graag bedanken", zegt Magnus Jansen, Creative Director, Ubisoft. "We hopen dat iedereen heeft genoten en we kijken uit naar een succesvolle lancering van de game. We kunnen niet wachten om iedereen de mogelijkheid te geven de volledige game te ervaren wanneer The Division verkrijgbaar is op 8 maart."

The Division komt 8 maart uit voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

The Division

Stevige plussen voor beurzen Europa

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met flinke winsten gesloten. De stemming op de beursvloer werd vooral gesteund door de hogere prijzen van olie en andere grondstoffen.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent hoger op 420,69 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 643,34 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen tot 2 procent. In Londen ging de FTSE 1,4 procent omhoog.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg bijna 7 procent tot 31,69 dollar, terwijl Brentolie 5,5 procent duurder werd op 34,81 dollar per vat. Oliebedrijven liftten mee. Shell klom 3 procent en het Britse BP ging 3,9 procent vooruit. Total won 2,7 procent in Parijs.

Verzekeraars
In de hoofdindex op Beursplein 5 was staalconcern ArcelorMittal de grootste winnaar met een plus van 7,4 procent. Ook de verzekeraars waren in trek, zo won Aegon 4,7 procent en Delta Lloyd 2,5 procent.

Bij de middelgrote fondsen in Amsterdam stond bodemonderzoeker Fugro (plus 9,1 procent) bovenaan, gevolgd door roestvrijstaalbedrijf Aperam (plus 4,2 procent). Sterkste daler was Air France-KLM, dat 5,7 procent zakte.

Grondstoffen
Elders in Europa waren aan grondstoffen gerelateerde bedrijven ook in trek. Zo wonnen de mijnbouwers Glencore, Rio Tinto, Anglo American en BHP Billiton in Londen tot 10,8 procent.

In Londen verloor HSBC 0,9 procent. De grootste bank van Europa heeft in het vierde kwartaal een verlies in de boeken gezet. Dat kwam onder meer door een terugval van de inkomsten uit leningen, terwijl het financiële concern ook meer geld opzij moest zetten voor probleemkredieten.

Krimp
Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse economie deze maand tekenen van krimp vertoont. In Duitsland wees de vergelijkbare graadmeter op een onverwachte terugval in de industrie, waar de activiteit deze maand nagenoeg stagneerde. In de hele eurozone zwakte de groei zowel in de industrie als de dienstensector af.

De euro was 1,1023 dollar waard, tegen 1,1124 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De 'Brexit'-campagne zette het pond onder druk, met de sterkste daling ten opzichte van de dollar in bijna een jaar.

Stevige plussen voor beurzen Europa
Stevige plussen voor beurzen Europa (Foto: ANP)

Kim Kardashian deelt eerste kiekje Saint

SNEL, SNEL, KOMT DAT ZIEN!!!! We hebben er natuurlijk allemaal al vanaf de geboorte op zitten te wachten, en de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier! We kunnen namelijk een foto zien van Saint West, de zoon van die aandachtshoeren Kim Kardashian en Kanye West. Kim deelde via haar website en app (slim gedaan hoor Kim) voor het eerst een foto van haar in december geboren zoon.

Te zien is hoe Saint als een roos ligt te slapen met beide armen in de lucht. Het arme kereltje, dat nooit een normaal leven zal krijgen, draagt een witte onesie. "Vandaag is de verjaardag van mijn vader", schreef Kim, wier vader Robert Kardashian in 2003 stierf, bij het kiekje. "Hij had niets liever gewild dan zijn kleinkinderen leren kennen. Daarom deel ik vandaag deze foto van Saint met jullie."

Saint zag op 5 december het levenslicht. Hij is het tweede kindje van Kim en Kanye West, in juni 2013 werd hun dochter North geboren. Kim en Kanye trouwden in 2014, ruim twee jaar na hun eerste date.

Kim Kardashian deelt eerste kiekje Saint
Kim Kardashian deelt eerste kiekje Saint (Foto: BuzzE)

Frans Bauer door het dolle met vele volgers

Oh joepie, Frans Bauer is weer blij. Hij heeft namelijk 10.000 volgers op zijn YouTube-kanaal. Sinds december doet Fransie aan de belachelijke hype die vloggen heet. Alhoewel 10.000 abonnees op de site eigenlijk niet heul veul is, is het toch feest in huize Bauer. Blijkbaar is het een hele prestatie om 10.000 idioten te vinden die naar je close-up kop kijken terwijl je de meest 'spontane' dingen meemaakt met je gezin.

"Hatseflats, hatsikidee. 10.000 geabonneerden", jubelt Frans in een video op zijn kanaal. De aandachtzoekende zanger is 'kei- en kei- en keitrots'. "Iedereen super bedankt voor het drukken op de knop om abonnee te worden." Hij laat het echter niet bij 10.000 volgers, en heeft al een volgende mijlpaal als doel. ''We gaan naar de 100.000. Het zal even duren, maar we gaan ervoor!" Succes Frans, zucht.


Frans Bauer door het dolle met vele volgers
Frans Bauer door het dolle met vele volgers (Foto: BuzzE)

Kanye West valt in slaap tijdens winkelen

Kanye West krijgt duidelijk niet zo veel energie van shoppen als zijn vrouw Kim Kardashian. De rapper viel zondag met zijn dochter North midden in een winkel in slaap.

"Vandaag zijn we samen met John Legend en Chrissy Teigen gaan shoppen voor babyspulletjes. Kanye en North waren wel erg stil", schrijft Kim op Instagram bij een foto van de slapende shoppers. "We vonden ze uitgeteld in het midden van de winkel." Op de foto is te zien dat Kanye met open mond een dutje doet in een gemakkelijke stoel. Zijn dochter ligt naast hem op een bank.

Echt lang kon Kanye niet van zijn rust genieten. Volgens Us Weekly moest hij even later de nog altijd slapende North naar de auto tillen.

Uitstel van betaling Aktiesport en Perry Sport

Het moederbedrijf van Perry Sport en Aktiesport heeft uitstel van betaling aangevraagd, meldt de NOS. De rechtbank van Amsterdam heeft dat toegekend aan USG, het moederbedrijf van de sportwinkels.

Uitstel van betaling is de voorbode van een faillissement. De financiële problemen zijn een direct gevolg van het faillissement van warenhuis V&D. Perry Sport had elf shop-in-shop-winkels in V&D-vestigingen. Ook het moederbedrijf van Scapino, een belangrijke partner van Aktiesport, ging failliet. Scapino maakt weliswaar een doorstart, maar in de nieuwe opzet is geen ruimte meer voor 78 shop-in-shops van Aktiesport.

Perry Sport telt in Nederland zo'n 75 winkels; de eerste opende in 1866 in Amsterdam. Sinds 2006 is USG eigenaar van Aktiesport en Perry Sport. USG heeft ook twee andere merken: Time Out Footwear en het Belgische Primo. Bij de vier merken werken in totaal 2.500 mensen.

De winkels van Aktiesport en Perry Sport blijven voorlopig open; ook de online winkels zijn nog gewoon in de lucht.

Assange vraagt herziening arrestatiebevel

De advocaten van Julian Assange hebben een Zweedse rechtbank gevraagd een arrestatiebevel tegen de Wikileaks-oprichter te herzien. Dit naar aanleiding van een uitspraak van een VN-werkgroep die oordeelde dat zijn verblijf in de ambassade van Ecuador in Londen neerkomt op "willekeurige detentie".

"Wij zijn van mening dat er een aantal nieuwe omstandigheden zijn waardoor er een reden is ontstaan de eerdere beslissing te herzien", zei Thomas Olsson, een van de advocaten van Assange, maandag.

De Zweedse justitie liet eerder deze maand echter al weten dat het oordeel van de werkgroep over de zaak tegen Assange niets verandert aan diens situatie.

Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade omdat hij vreest dat Zweden hem wil uitleveren aan de Verenigde Staten wegens het lekken van geheime documenten. In Zweden loopt een aanklacht wegens verkrachting tegen Assange.

Assange vraagt herziening arrestatiebevel
Assange vraagt herziening arrestatiebevel (Foto: ANP)

'Oscardiscussie is nog niet voorbij'

De kans is groot dat de discussie over het gebrek aan diversiteit rondom de Oscars volgend jaar weer opspeelt. De veertien grote filmmaatschappijen hebben nauwelijks grote rollen voor zwarte acteurs of vrouwen in de planning staan, schrijft USA Today maandag op basis van eigen onderzoek. Ook achter de schermen is maar weinig diversiteit.

De krant vroeg de filmmaatschappijen hoeveel vrouwen en minderheden het komende jaar een grote film gaan regisseren of een rol krijgen in zo'n film. Slechts vier van de ondervraagde maatschappijen scoorden goed. Warner Bros., Open Road en Paramount Pictures kregen de laagste beoordeling.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences kwam na de jongste bekendmaking van de nominaties onder vuur te liggen omdat voor het tweede jaar op rij geen enkele zwarte acteur of actrice bleek te zijn genomineerd. Het filminstituut beloofde daarop verbetering. Over vijf jaar moet het aantal vrouwen en niet-blanken dat stemt over de nominaties en toekenning van de Oscars zijn verdubbeld.

'Oscardiscussie is nog niet voorbij'
'Oscardiscussie is nog niet voorbij' (Foto: BuzzE)

Overnamebod TSN verschoven naar woensdag

Gemeenten hoeven pas uiterlijk woensdag te besluiten of ze ingaan op het overnamebod van Buurtzorg op delen van het wankelende TSN Thuiszorg. Dat heeft een medewerker van bewindvoerder Jacques Daniels maandag bevestigd na berichtgeving in het AD.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat gemeenten dit besluit uiterlijk maandag zouden nemen, maar omdat veel raadsvergaderingen pas dinsdag plaatsvinden is de deadline verschoven naar woensdag. De bewindvoerders van TSN en vakbond FNV staan achter de plannen, de branche is kritisch.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het probeerde de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar werd door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.

Overnamebod TSN verschoven naar woensdag
Overnamebod TSN verschoven naar woensdag (Foto: ANP)

KLM integreert Uber en Airbnb in nieuwe app

De KLM heeft Airbnb en Uber geïntegreerd in de nieuwe app voor smartphones, tablets en smartwatches. Met de Airbnb-functie kunnen gebruikers van de gerestylede app gemakkelijk en direct een accommodatie op hun bestemming boeken. De Uber-functie vergemakkelijkt het bestellen van een taxi.

De maandag gelanceerde app heeft volgens KLM op alle devices dezelfde gebruikerservaring. Met de app kunnen reizigers via elk gewenst apparaat vluchten boeken en online inchecken. Ook kunnen ze offline de boardingpass openen om deze bij de gate te laten scannen.

Flying Blue Members kunnen het aantal gespaarde miles bijhouden. Vanaf april is het mogelijk om met miles te betalen voor extra bagage of à la carte maaltijden.

KLM integreert Uber en Airbnb in nieuwe app
KLM integreert Uber en Airbnb in nieuwe app (Foto: BuzzT)

OekraÔne stuurt politiek lied naar Songfestival

Oekraïne stuurt zangeres Jamala met een liedje over Sovjet-misdaden naar het Songfestival, meldt de NOS. Het nummer 1944 gaat over de deportatie van de Krimtataren door toenmalig Sovjet-leider Jozef Stalin.

Stalin liet tijdens de Tweede Wereldoorlog veel inwoners van de Krim afvoeren naar Centraal-Azië; tienduizenden mensen kwamen op de barre steppe om van hongersnood en ontberingen. 'Als de vreemdelingen naar je huis komen en je allemaal vermoorden. En dan zeggen ze: we zijn niet schuldig', zijn de eerste regels van 1944.

Het nummer is deels Engelstalig en Tataars. Zangeres Jamala, zelf ook Krimtataar, zegt dat ze is geïnspireerd door het verhaal van haar overgrootmoeder. Anderen zien echter een duidelijke verwijzing naar de huidige situatie: Rusland heeft de Krim geannexeerd.

Politiek
Jamala versloeg zondagavond vijf andere inzendingen tijdens het nationale songfestival van Oekraïne. De grote vraag is nu of ze ook werkelijk mag optreden in Stockholm. Volgens de Eurovisieregels zijn politieke nummers niet toegestaan. In 2009 werd de inzending van Georgië geweigerd. Het land stuurde een liedje met de titel We Don't Wanna Put In. De laatste woorden lijken qua uitspraak nogal op de naam van een bepaalde Russische leider.

Rondom de Oekraïense inzending zijn er ook al vaker problemen geweest. In 2005 moest de formatie GreenJolly de tekst van hun nummer aanpassen, omdat het een lofzang op de Oranjerevolutie van 2004 was. In 2009 werd zanger Vasyl Lazarovych aangewezen om zijn land te vertegenwoordigen, maar zijn nummer werd teruggetrokken omdat het te zwak was. Zangeres Alyosha won daarna de nationale finale, maar haar liedje werd afgekeurd omdat het al eerder was uitgebracht. Op de valreep werd een ander lied, Sweet People, gekozen.

'Ook Asscher stuurde te weinig in Amsterdam'

Ook de huidige vice-premier Lodewijk Asscher heeft tijdens zijn wethouderschap in Amsterdam niet genoeg gedaan om de financiële warboel in Amsterdam te verbeteren. Dat concludeert een gemeentelijke enquêtecommissie in een maandag gepresenteerd rapport. In een reactie zegt Asscher dat hij hoopt dat de gemeenteraad zijn voordeel doet met het onderzoek.

De commissie sprak in de afgelopen maanden onder meer met Asscher, die wethouder financiën was van 2006 tot 2012. Commissievoorzitter Marijke Shahsavari (CDA) op de presentatie: "Ook hij heeft te weinig gestuurd op uitvoering van verbeteringen." Veel meer wilde ze niet zeggen, omdat zij het als taak ziet van de commissie om oorzaken op te sporen en aanbevelingen te doen.

"Het is goed als de stad zijn bestuurlijke processen kan optimaliseren", laat Asscher weten in een reactie op het rapport. Hij is nu minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

'Ook Asscher stuurde te weinig in Amsterdam'
'Ook Asscher stuurde te weinig in Amsterdam' (Foto: ANP)

Alleen tbs geŽist in zaak-Oma Toni

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag onvoorwaardelijke tbs met dwangverpleging geëist tegen Vino H. in de zaak rond de aanval op 'Oma Toni' in maart vorig jaar. Hij is door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De in Irak geboren Vino H. (25) viel 'Oma Toni' Heeremans-de Jong op 19 maart vorig jaar aan toen zij achter haar rollator liep in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse wijk De Pijp. Hij stak haar meermalen in de buik en sloeg haar. Drie weken later overleed ze.

Volgens het OM overleed ze aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep bij de aanval. De officier van justitie is ervan overtuigd dat het ook echt H.'s bedoeling was om zijn slachtoffer te doden en dat hij handelde met voorbedachten rade.

'Het was een eenmalige domme actie. Ik zou dit nooit nog eens doen', zei Vino H. (25) maandag tegen de rechtbank in Amsterdam. Deskundigen hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd voor de man. Ze denken dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie. Daar is H. het niet mee eens. 'Het was iets eenmaligs. Tegen behandeling heb ik altijd nee gezegd, ik vond het niet nodig, nog steeds niet. Ik heb er al een jaar cel opzitten, ik heb hartstikke mijn best gedaan.'

H. zou praten in zichzelf, op ongepaste momenten gaan lachen (ook bij zijn aanhouding) en urenlang uit het raam of in de spiegel staan staren. Artsen vermoeden dat hij stemmen hoort. Dat alles sprak H. maandag tegen. 'Zij weten niet of ik stemmen hoor, zij zitten niet in mijn hoofd.'

Alleen tbs geëist in zaak-Oma Toni
Alleen tbs geëist in zaak-Oma Toni (Foto: ANP)

Duitse regering veroordeelt vreemdelingenhaat

De Duitse regering heeft de jongste uitingen van vreemdelingenhaat in de deelstaat Saksen maandag als "ten diepste beschamend" veroordeeld. Het getuigt van harteloosheid als vluchtelingen, onder wie veel vrouwen en kinderen, bij aankomst met gebrul en onbeschoft gedrag worden bejegend, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert. Hij reageerde op gebeurtenissen in Clausnitz, waar bussen met vluchtelingen afgelopen donderdag door een joelende menigte werden belaagd.

De leider van het vluchtelingenpension is vervangen. Volgens berichten in de media was hij aanhanger van oppositiepartij AfD, die zich volgens minister van Justitie Heiko Maas steeds meer als extreemrechts ontpopt.

In Bautzen, eveneens in Saksen, werd zondag een gepland onderkomen voor asielzoekers in brand gestoken. Drie jonge mannen werden aangehouden.

Duitse regering veroordeelt vreemdelingenhaat
Duitse regering veroordeelt vreemdelingenhaat (Foto: ANP)

Centrum tegen migrantensmokkel gelanceerd

In Den Haag is maandag een Europees centrum gelanceerd dat de smokkel van migranten moet bestrijden. Het agentschap (EMSC) maakt deel uit van de Europese politieorganisatie Europol en heeft als belangrijkste taak EU-lidstaten te helpen bij het ontmantelen van criminele mensensmokkelnetwerken.

Vorig jaar kwamen meer dan een miljoen migranten de EU binnen. Verreweg het grootste deel (90 procent) deed dat met de hulp van mensensmokkelaars.

"We hebben de oorlog verklaard aan smokkelaars", zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) bij de presentatie. Het centrum moet een cruciale rol spelen in het intensiveren van de relatie met niet-EU-landen.

Europol heeft al soortgelijke afdelingen om terrorisme en cybercrime te bestrijden.

Centrum tegen migrantensmokkel gelanceerd
Centrum tegen migrantensmokkel gelanceerd (Foto: ANP)

Vluchtelingen stranden aan grens MacedoniŽ

Steeds meer vluchtelingen stranden op weg naar West-Europa aan de grens tussen Griekenland en Macedonië. Ruim vijfduizend migranten zochten maandag tevergeefs naar een doorgang, verklaarden ooggetuigen.

Macedonië laat sinds een paar dagen alleen nog vluchtelingen uit Syrië en Irak door. Afghanen, die tot voor kort bijna automatisch als vluchtelingen werden beschouwd, worden nu teruggestuurd naar Griekenland.

In Piraeus, de havenstad bij Athene waar de vluchtelingen met veerboten van de Egeïsche eilanden aankomen, verblijven duizenden mensen noodgedwongen op de kades. Velen hebben kaartjes voor de busreis naar de grens met Macedonië betaald, maar de politie laat hen niet vertrekken.

De autoriteiten hebben de vluchtelingen opvang in een kamp buiten Piraeus aangeboden, maar die willen daar niet op ingaan omdat ze bang zijn geïnterneerd te worden.

Vluchtelingen stranden aan grens Macedonië
Vluchtelingen stranden aan grens Macedonië (Foto: ANP)

'Overschot oliemarkt houdt voorlopig aan'

Aan het wereldwijde overschot van olie en de aanhoudend lage olieprijzen komt voorlopig nog geen einde. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) begint de markt op zijn vroegst in 2017 wat meer in balans te komen, maar ook dan zijn nog geen grote prijsstijgingen te verwachten.

De denktank rekent erop dat het wereldwijde aanbod van olie komende jaren harder blijft groeien dan de mondiale vraag. In de Verenigde Staten is op korte termijn wel sprake van een terugval van de productie, maar na die tijdelijke dip zal het land naar verwachting de weg naar groei hervinden. Ook in het net van internationale sancties verloste Iran voorziet IEA komende jaren een behoorlijke productiegroei.

De kans is wel aanwezig dat de olieprijzen over een jaar of vijf opeens heel hard omhoog zullen gaan. Dit komt doordat oliemaatschappijen, vanwege het huidige extreem lage prijsniveau, fors minder geld steken in zaken als exploratie van nieuwe velden. Het uitblijven van dit soort investeringen kan op termijn gevolgen hebben voor de beschikbare olievoorraad.

Opleving

De olieprijzen lieten maandag overigens een aardige opleving zien. Een vat Brent-olie kostte rond 14.30 uur met 34,75 dollar ruim 5 procent meer dan voor het weekeinde. Die plus valt echter in het niet bij de enorme prijsdaling van de afgelopen anderhalf jaar. In de zomer van 2014 kostte een vat Brent nog ruim 115 dollar.

Dat er nu al geruime tijd sprake is van een groot overschot aan olie komt mede door het beleid van oliekartel OPEC, waarin Saudi-Arabië met afstand het machtigste land is. De Saudi's houden bewust de productie hoog om de prijzen te drukken en zo concurrenten uit te schakelen die bij zulke lage opbrengsten niet uit de kosten kunnen komen.

'Overschot oliemarkt houdt voorlopig aan'
'Overschot oliemarkt houdt voorlopig aan' (Foto: ANP)

Belgen niet in de rij voor Beyoncť

Beyoncé lijkt niet meer zo populair in België. Wist de zangeres in enkele jaren geleden nog binnen mum van tijd tweemaal het Sportpaleis in Antwerpen uit te verkopen, nu gaan de kaarten voor haar concert in het Koning Boudewijnstadion in Brussel veel minder hard.

De kaartverkoop voor het optreden in juli begon maandagochtend om 10.00 uur. Maar zo snel als het in 2013 ging, toen de tickets binnen een halfuur allemaal weg waren, gaat het nu niet. Rond 15.00 uur waren er nog altijd plaatsen verkrijgbaar.

De Nederlandse show ging vorige week wel als een speer. Binnen twintig minuten was het concert in juli in de Amsterdam ArenA uitverkocht.

Belgen niet in de rij voor Beyoncé
Belgen niet in de rij voor Beyoncé (Foto: BuzzE)

Wehrlein nieuwe kopman van ambitieus Manor

De achterhoede van het Formule 1-veld was de afgelopen jaren steevast te herkennen aan de beide Manors. Dat moet nu maar eens veranderen, zo meent managing director Dave Ryan. Om aansluiting te vinden bij de middenmoot zal het team waarschijnlijk een stap van seconden moeten maken, maar Manor is vast van plan om dat te doen. "We zijn op zoek naar respectability en competitiviteit," stelt Ryan tijdens de presentatie van Manors'nieuwe wagen de MRT05. 

"Wat we niet meer willen is op komen draven om de rest er goed uit te laten zien," gaat Ryan verder. "We zien allemaal flink uit naar de eerste race over enkele weken in Melbourne. We zijn ons ervan bewust dat we ons op elke vlak moeten verbeteren en we onderschatten onze tegenstanders niet. Maar we hebben een groep uitstekende mensen, krijgen technische ondersteuning van zowel Mercedes als Williams, en dus is het nu aan ons om te presteren."

Dat presteren zal het team dan wel moeten doen met twee rookies. Will Stevens, Robert Mehri en Alexander Rossi zijn ingeruild voor nieuwelingen Pascal Wehrlein en Rio Haryanto. "Zij zijn een versterking voor ons team. Beiden zijn hongerig, hebben de nodige ervaring in de racerij en hebben veel potentie." Duitser Wehrlein wordt de eerste rijder van Manor. "Ik ben er zeker van dat hij die rol goed zal vervullen. Pascal is uitstekend geprepareerd voor de F1. Hij heeft al wat F1-ervaring opgedaan bij Mercedes en zijn rondetijden deden niet veel onder voor de vaste rijders."

Stormloop op kaarten Hans Teeuwen

Het loopt storm bij de kaartverkoop van de nieuwe voorstelling van cabaretier Hans Teeuwen maandag. Aan de oorspronkelijk 31 geplande shows zijn inmiddels al zes nieuwe voorstellingen toegevoegd. Dat er aan het begin van de middag nog kaarten zijn, komt volgens promotor Incrowd Entertainment omdat verschillende websites van theaters plat gingen en omdat er iedere keer nieuwe voorstelling zijn toegevoegd, zoals in Amsterdam, Antwerpen en Breda.

Maandag ging om 10.00 uur de voorverkoop voor de voorstelling Echte Rancune van start. Dat is de eerste voorstelling in vijf jaar van Teeuwen. Tussen mei en augustus speelt hij bijna veertig keer in grote theaters in diverse steden in Nederland en België. Echte Rancune is de zevende solo-cabaretvoorstelling van Teeuwen. De laatste was Spiksplinter in 2011, waar 60.000 mensen naar kwamen kijken.

De try-outvoorstellingen in april en begin mei waren binnen een uur uitverkocht. Teeuwen is de derde grote cabaretier in korte tijd die aankondigt na jaren weer een comeback op het podium te maken. Ook Harrie Jekkers en Theo Maassen keerden na jaren van afwezigheid terug op het podium.

Stormloop op kaarten Hans Teeuwen
Stormloop op kaarten Hans Teeuwen (Foto: BuzzE)

Sony komt met slim oortje en nieuwe Xperia's

Sony heeft tijdens het Mobile World Congress in Barcelona drie nieuwe toestellen in de Xperia-lijn gelanceerd. De Xperia X, de Xperia X Performance en Xperia XA moeten voor de Japanse techgigant dit jaar het geld gaan binnenharken. Behalve de twee smartphones lanceerde Sony ook een aantal andere gadgets waaronder een slim oortje, de Xperia Ear.

De Xperia X, X Performance en XA zijn de eerste twee Xperia's die worden voorzien van Sony's nieuwe designstijl. De toestellen zijn gemaakt met aluminium en glas en beschikbaar in vier kleuren: wit, zwart, goud en roségoud. De Xperia X is in de markt gezet als het 'normale' high-end-toestel van Sony met een adviesprijs van 599 euro. Het gebogen 5-inch scherm heeft 1080p-resolutie, een Snapdragon 650-processor met 3GB werkgeheugen een 23-megapixelcamera. De X Performance is 100 euro duurder en heeft een net wat betere Snapdragon 820-processor aan boord en er zit bovendien een iets sterkere batterij in.

De XA is een Xperia-toestel voor mensen met een wat krapper budget. Het bevat geen gebogen scherm en de resolutie is ook wat minder, 720p. Verder zit er geen Snapdragon-processor in, maar een MediaTek met 2GB werkgeheugen. Ook op de camera is bezuinigd. Het 23 megapixel-kanon uit de X en X Performance is ingeruild voor een 13 megapixelcamera.

De opmerkelijkste onthulling was de Xperia Ear. Een oordopje dat de gebruiker als een slimme assistent 24 uur per dag voorziet van audio-input. Zo kun je dingen vragen over het weer, over de beurs, over je agenda enz. Ear doet sterk denken aan een Google Glass-alternatief voor in je oor. De gadget is gemaakt van siliconen en is volgens Sony prima 24 uur per dag te dragen.

Sony komt met slim oortje en nieuwe Xperia's
Sony komt met slim oortje en nieuwe Xperia's (Foto: BuzzT)

Elfstedentocht 1986 integraal op internet

Een Elfstedentocht zit er deze winter vermoedelijk niet meer in. Maar de editie van dertig jaar geleden, die uit 1986, is binnenkort wel in zijn geheel te zien op de site van de NOS.

NOS.nl zendt de tocht der tochten uit op 26 februari, vanaf 04.45 uur, op de seconde af dat dertig jaar geleden het startschot viel voor de veertiende editie.

De stream wordt opgefrist met updates via Twitter en een liveblog. Niet alleen de wedstrijd is te zien, maar ook de toertocht. Het was in deze Elfstedentocht dat ene W.A. van Buren meereed, een pseudoniem van de toen 18-jarige prins en huidige koning Willem-Alexander.

Na deze zou er nog één Elfstedentocht volgen, op 4 januari 1997.

Elfstedentocht 1986 integraal op internet
Elfstedentocht 1986 integraal op internet (Foto: BuzzT)

Zatlap uit Glasgow wordt wakker in Amsterdam

Het zal je maar gebeuren. Je gaat een avondje stappen om beroemde worstelaars te interviewen, en de volgende ochtend wordt je platzak wakker in een ander land. Het overkwam de 22-jarige David McCallum, een amateurworstelaar uit Glasgow.

Hij was donderdagavond wezen stappen in Glasgow, en werd de club uitgezet omdat hij dronken was. Vervolgens mocht hij bij een andere club niet naar binnen omdat hij zijn legitimatiebewijs niet kon tonen. De volgende ochtend werd hij wakker in Amsterdam.

In eerste instantie dacht hij dat hij in Edinburgh was beland, maar toen hij zijn hotel uitliep bleek hij zich in Amsterdam te bevinden. Hij zegt niet te weten hoe hij daar beland is. Hij vond wel twee reserveringen voor twee verschillende hotels in zijn email. In hoeverre zijn verhaal geloofwaardig is, weten we natuurlijk niet. 

Naar verluidt heeft de zus van de man zijn terugreis geboekt. De paar uur die hij in Amsterdam doorbracht bezocht hij het seksmuseum en de kroeg. 

 

Wits hapnin troops ?Av fucked it man 😐😐😐 Ravie-Davie, The fresh prince of drumoyne square 󾍇

Geplaatst door Ravie-Davie, The Fresh Prince Of Drumoyne Square op vrijdag 19 februari 2016

EU maant Kiev vast te houden aan hervormingen

Oekraïne moet ondanks de politieke crisis in Kiev vasthouden aan hervormingen. Dat is noodzakelijk nu het land op een "kritiek kruispunt" verkeert, zei een woordvoerder van de Europese Commissie maandag.

Premier Arseni Jatsenjoek heeft een motie van wantrouwen in het Oekraïense parlement overleefd, maar moet op zoek naar nieuwe bondgenoten. Door de politieke onzekerheid zullen hervormingen waarschijnlijk op zich laten wachten.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland benadrukten na overleg in Berlijn eveneens dat Kiev moet doorgaan met de hervormingen. Zij reizen later maandag naar de Oekraïense hoofdstad om met onder anderen president Petro Porosjenko, premier Jatsenjoek en oud-premier Joelia Timosjenko te spreken.

EU maant Kiev vast te houden aan hervormingen
EU maant Kiev vast te houden aan hervormingen (Foto: ANP)

De Bakker en Bertens naar hoofdtoernooi Acapulco

Tennissers Thiemo de Bakker en Kiki Berstens hebben zich voor het hoofdtoernooi geplaatst van het gecombineerde ATP- en WTA-toernooi in Acapulco. Beiden wonnen hun laatste kwalificatieduel. Dat gold niet voor Richel Hogenkamp (WTA-137) die met 4-6, 6-4 en 3-6 haar meerdere moest erkennen in de Poolse Urszula Radwanska (WTA-109).

De Bakker had het in zijn kwalificatieduel tegen de Italiaan Alessandro Gianessi (ATP-228) niet gemakkelijk. De nummer 105 van de wereld had drie sets nodig om zijn tegenstander naar huis te sturen: 6-4, 3-6 en 6-2. In de eerste ronde van het hoofdtoernooi neemt de Westlander het op tegen de nummer zes van de wereld Kei Nishikori.

Robin Haase is rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi en heeft een op papier gemakkelijke tegenstander: Luis Patino (ATP-809). Mocht de Nederlander winnen van de Argentijn, dan wacht hoogstwaarschijnlijk Ivo Karlovic (ATP-31). Haase speelt samen met De Bakker samen ook nog in het dubbeltoernooi in Acapulco.

Bij de vrouwen had Bertens het in haar kwalificatiepartij een heel stuk makkelijker dan De Bakker. De Wateringse (WTA-106) rekende eenvoudig met 6-1 en 6-3 af met de Zwitserse Viktorija Golubic (WTA-139). In het hoofdtoernooi treft Bertens de 18-jarige Japanse Naomi Osaka (WTA-114) die met een wildcard toegelaten is tot het toernooi.

Bruma bindt zich tot 2018 aan PSV

PSV is erin geslaagd het contract van Jeffrey Bruma te verlengen. De mandekker is tot de zomer van 2018 gebonden aan de club uit Eindhoven. Er was al een mondeling akkoord tussen beide partijen, maar maandagmiddag maakte PSV via zijn officiële kanalen bekend dat Bruma zijn handtekening heeft gezet onder een nieuw contract. 

Bruma is inmiddels bezig aan zijn derde seizoen in Eindhoven. De centrale verdediger kwam drie jaar geleden over van Chelsea, waar hij geen uitzicht had op speeltijd. Bij PSV groeide hij al snel uit tot een vaste waarde.

Chelsea had de optie om Bruma terug te kopen, maar die is inmiddels vervallen. Aankomende woensdag neemt de Nederlander het met PSV op tegen Atlético Madrid.

10 jaar cel voor dodelijke explosie

De rechtbank in Maastricht heeft maandag de 50-jarige Johannes V. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De man veroorzaakte maart vorig jaar een explosie in zijn woning in Berg aan de Maas. Daardoor kwam een buurman om het leven. De verdachte raakte zelf zwaargewond. V. had al twee keer eerder geprobeerd een eind aan zijn leven te maken.

De rechtbank volgde het Openbaar Ministerie dat tien jaar celstraf had geëist omdat de man opzettelijk mensen en goederen in gevaar bracht door de gaskraan open te draaien. Daarnaast zorgde de explosie voor grote maatschappelijke onrust in het Zuid-Limburgse dorpje aan de Maas.

10 jaar cel voor dodelijke explosie
10 jaar cel voor dodelijke explosie (Foto: ANP)

Heb jij interesse in een Dragon Age Tactics-game?

De executive producer van verschillende Dragon Age-games Mark Darrah, heeft via Twitter de vraag gesteld of er interesse is voor een Tactics-game. Games zoals XCOM, maar dan met een Dragon Age-sausje er overheen.

De vraag is in hoeverre dit er ook echt gaat komen en of het dan alleen een mobiel iets gaat worden. Tot die tijd kunnen we ons nog vermaken met Dragon Age: Inquisition.

'Albert Heijn moet winkels BelgiŽ afstoten'

Albert Heijn moet acht winkels afstoten in België. Anders kan de beoogde fusie met het Belgische supermarktbedrijf Delhaize niet doorgaan. De Belgische Mededingingsautoriteit heeft het voorstel voor de sluiting van de acht vestigingen gedaan, meldden vakbonden in België tegenover persbureau Belga.

De waakhond zelf wil niets bevestigen of ontkennen. Een woordvoerder wilde alleen zeggen dat er nog geen beslissing is genomen met betrekking tot de fusie, maar dat er een "ontwerpbeslissing" voorligt.

Een woordvoerder van het moederbedrijf van Albert Heijn, Ahold, zei dat er om aan de bezwaren van de toezichthouder tegemoet te komen er waarschijnlijk winkels van beide bedrijven moeten worden afgestoten. Concrete aantallen wilde ook hij niet noemen. "Het gaat om een beperkt aantal winkels", wilde hij wel kwijt.

Nederlands hoofdkantoor
Het nieuwe fusiebedrijf zou een te dominante positie hebben in een aantal regio's in Vlaanderen volgens de Belgische waakhond, meldden de vakbonden. Daarom zouden er vestigingen afgestoten moeten worden. Albert Heijn heeft 38 vestigingen in Vlaanderen. Delhaize is met 838 winkels in heel België actief.

Door de fusie van de twee supermarktketens ontstaat een bedrijf met wereldwijd 6500 winkels en een jaaromzet van ruim 54 miljard euro. Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland.

De aandeelhouders van beide bedrijven spreken zich op maandag 14 maart over de fusie uit. Rond die tijd moet er ook een definitieve beslissing zijn van de mededingingsautoriteit.

'Albert Heijn moet winkels België afstoten'
'Albert Heijn moet winkels België afstoten' (Foto: ANP)

Verse trailers voor Samurai Warriors 4 Empires

De makers van Samurai Warriors 4 Empires, Koei Temco hebben twee nieuwe trailers online gezet. In de trailers zie je castle customisation en hoe de scene substitution werkt.

De game komt 11 maart 2016 uit op PlayStation 3, PlayStation 4 en de PlayStation Vita. Het is de eerste empire game in 9 jaar tijd. De vorige kwam nog uit op PlayStation 2. Samurai Warriors 4 Empires geeft een andere invalshoek op de gebeurtenissen in Samurai Warriors 4, met veel meer strategie. 

Gezocht: Webloggers

Gezocht: Wij van FOK!Blog zijn op zoek naar nieuwe collega's. Er zijn de laatste tijd wat crewveranderingen geweest, iets dat nou eenmaal gebeurt op een vrijwilligerssite. Maar om iedereen te kunnen voorzien van zijn dagelijkse portie links, bizarre stukjes, mooie verhalen of tenenkrommende slechte blogs zijn we op zoek naar nieuwe enthousiastelingen.

Wat zoeken wij dan: iemand die altijd leuke en/of unieke zaken weet te vinden of te maken. Of iemand met een mening die pittige stukjes schrijven kan. Of iemand die heel veel van film, muziek of de toekomst weet. Of ik weet niet wat... Alles wat FOK!blog leuker maakt! We verwachten in principe van alle webloggers dat ze zoveel mogelijk blogjes per maand plaatsen. Heb je een talent dat bij de weblog past, mail ons dan.

Wat moet je doen om weblogger te worden: Stuur je sollicitatie naar weblog@fok.nl. In je sollicitatie zouden we graag de volgende dingen zien:
* Je nickname hier op FOK!
* De reden waarom je mee wilt helpen aan FOK!blog
* Een weblogitem dat je zou plaatsen met een paar regels tekst erbij

Stuur dit mailtje voor 7 maart naar weblog@fok.nl en alles komt goed! Zet trouwens wel even in de titel van de e-mail dat het om "Sollicitatie Weblogcrew" gaat, anders is er een kans dat je email, samen met de porno en de spam, voor junk wordt aangezien. Na de 7e gaan we alle sollicitaties bekijken...

Net geen warmterecord door koude slotweek

Door de lage temperaturen in de laatste week van de winter is deze net niet de warmste ooit gemeten, meldt Weeronline. Het kwik daalt de komende dagen naar het vriespunt, waardoor het gemiddelde van afgelopen seizoen op 6,4 graden komt. Het record, gevestigd in 2007, stond op een gemiddelde van 6,6 graden.

Een tweede plaats is gegarandeerd. De winters van 1989/1990 en 2013/2014 hadden een gemiddelde van 6 graden en zakken naar een gedeelde derde plaats. Vooral in december vorig jaar was het relatief warm, met een gemiddelde van 9,6 graden. Het oude record van december stond op 7,3 graden, wat dus ruimschoots verbroken is.

De komende nachten gaat het een paar graden vriezen, wat kan zorgen voor lokale gladheid. Overdag schijnt de zon met af en toe een winterse bui en wordt het zo'n zes graden.

De meteorologische lente begint op 1 maart.

Net geen warmterecord door koude slotweek
Net geen warmterecord door koude slotweek (Foto: ANP)

Politie zoekt met lijkhonden naar Alphenaar

De politie is maandag met lijkhonden op zoek naar de sinds een week vermiste 47-jarige Ronald Lammens uit Alphen aan den Rijn. De zoekactie heeft plaats langs en op de Heimanswetering, een vaarweg in Alphen.

Lammens verliet in de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 februari zijn woning. Sindsdien is de Alphenaar spoorloos. Zijn auto is wel teruggevonden. Die stond geparkeerd aan de Zaagmolenweg, in de buurt van de Heimanswetering.

De politie heeft vorige week al tevergeefs gezocht rondom de vaarweg, een zijtak van de Oude Rijn. Dat gebeurde met onder meer sonar en een helikopter. Met de gespecialiseerde lijkhonden hoopt de politie op meer resultaat.

Volgens Omroep West is Lammens voor veel tennissers in de regio een bekend gezicht. Hij is eigenaar van Match Tennis, een bedrijf dat bij verschillende verenigingen tennisles geeft.

Politie zoekt met lijkhonden naar Alphenaar
Politie zoekt met lijkhonden naar Alphenaar (Foto: ANP)

14 verdachten aangeklaagd na aanslag Ankara

Na de zelfmoordaanslag van vorige week in de Turkse hoofdstad Ankara zijn veertien verdachten aangeklaagd en vastgezet. Zij worden onder meer verdacht van ondersteuning van een gewapende groep en vervalsing van officiële documenten, meldde het Turkse staatspersbureau Anadolu maandag.

In totaal waren na de aanslag 21 verdachten opgepakt. De overige zeven zijn weer vrijgelaten.

Bij de aanslag kwamen woensdag behalve de dader 28 mensen om het leven. Een Turkse splintergroep van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK eiste de verantwoordelijkheid op, maar de Turkse autoriteiten houden vol dat de Syrisch-Koerdische militie YPG achter de aanslag zat.

14 verdachten aangeklaagd na aanslag Ankara
14 verdachten aangeklaagd na aanslag Ankara (Foto: ANP)

Vluchtelingenstroom uit Turkije houdt aan

Vluchtelingen blijven massaal van Turkije naar Griekenland trekken. In de eerste twintig dagen van februari kwamen 33.767 migranten per boot aan in Griekenland, meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maandag. Sinds het begin van het jaar staat de teller al op ruim 94.000.

In juni vorig jaar, toen de grote vluchtelingenstroom op gang kwam, maakten ruim 31.000 mensen de oversteek van de Turkse kust naar een van de Griekse eilanden. De Griekse kustwacht liet maandag weten in de afgelopen drie dagen meer dan 1600 mensen van zee te hebben gered.

Vluchtelingenstroom uit Turkije houdt aan
Vluchtelingenstroom uit Turkije houdt aan (Foto: ANP)

Nieuwe Red Bull de baan op, Toro Rosso nog zonder livery

Tijdens de eerste formule 1-testdagen op het circuit van Barcelona heeft Red Bull voor het eerst de nieuwe RB12 aan de wereld getoond. De kleurstelling van de auto werd afgelopen week al gepresenteerd, maar dat was nog op een oude versie van de bolide. In Barcelona rolde Daniel Ricciardo de gloednieuwe wagen de baan op. 

Carlos Sainz stuurde ondertussen de nieuwe STR11 van Scuderia Toro Rosso het circuit op. De auto heeft nog geen livery, die wordt later in het voorseizoen pas gepresenteerd. Sainz reed daardoor met een vrij eentonige auto zijn eerste rondjes, net zoals Max Verstappen op dinsdag zal doen.

FNV-betoging in Bronckhorst

Vakcentrale FNV heeft voor dinsdag een grote demonstratie aangekondigd in het Gelderse Bronckhorst. De bond roept mensen op in groten getale naar de plaats te komen om medewerksters van thuiszorgorganisatie TSN te ondersteunen, zei Sarah Dobbe van de FNV maandag tegen omroep Gelderland.

Actievoerende medewerkers van de thuiszorg gingen vrijdag over tot bezetting van gemeentehuizen in Bronckhorst en in Hollands Kroon (Noord-Holland). De bezetters willen dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg om het werk van het noodlijdende TSN over te nemen. Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN overnemen.

Dinsdag stemt de gemeenteraad van Bronckhorst over het aanbod van Buurtzorg.

FNV-betoging in Bronckhorst
FNV-betoging in Bronckhorst (Foto: ANP)

Ongelooflijke finish Daytona 500, NASCAR-seizoen begonnen

Het NASCAR-seizoen is zondagavond zoals gewoonlijk geopend met de grootste race van het jaar: de Daytona 500. Op de vier kilometer lange Daytona International Speedway werd ruim drie uur gestreden om de meest prestigieuze NASCAR-zege en dat leverde een finish op die nu al de geschiedenisboeken in zal gaan.

De race werd gedomineerd door coureurs in een Toyota, die in totaal in 158 van de 200 ronden aan de leiding gingen. Vooral Denny Hamlin was ijzersterk en de rijder van Joe Gibbs Racing lag met 95 ronden bijna de halve race op kop. Teamgenoten Matt Kenseth en Kyle Busch zorgden met 40 en 19 ronden op kop voor een nog grotere dominantie van het team. 

Bij het ingaan van de slotronde leek een trio voor de eindzege te strijden: Kenseth op kop, met achter hem Martin Truex Jr en Kyle Busch, terwijl Hamlin op een ogenschijnlijk eenzame vierde plek lag. Vlak voor de laatste bocht van de race kreeg Hamlin echter een push van Kevin Harvick en Joey Logano achter hem, waardoor hij zich plotseling naast het leidende drietal kon positioneren.

Met een flink staaltje stalen ballen werkte Hamlin zich in de laatste bocht tussen Kenseth - die bijna de muur in vloog - en Truex door, waarna hij de leiding overnam. Truex kwam echter nog langszij, maar in de slotmeters ging Hamlin er toch weer voorbij. Hij won met 0,01 seconden, het kleinste verschil ooit in de geschiedenis van de Daytona 500. Kyle Busch werd derde, voor Harvick. Kenseth viel in een kwart ronde terug van de leiding naar plek veertien. 

De laatste ronde van de Daytona 500 2016 (Bron: YouTube)

'Wie is de mol? blijft op zaterdag'

Ondanks de mindere kijkcijfers blijft Wie is de mol? volgend jaar waarschijnlijk op zaterdag te zien. Dat verwacht presentator Art Rooijakkers. "Daarover gaan de bazen van de zender, niet ik," zegt Rooijakkers maandag in het AD. "Maar ik vermoed wel dat het zo blijft."

Volgens Rooijakkers trekt het populaire spelprogramma, dat tot vorig jaar op donderdag werd uitgezonden, nu minder kijkers omdat de concurrentie op zaterdag groter is. "In totaal is het aantal fans hetzelfde gebleven", nuanceert hij. "Misschien is het op zaterdag minder, maar veel mensen kijken de uitzending op zondag terug, zodat ze maandag op hun werk toch kunnen meepraten."

De presentator ziet ondanks veel gemopper onder de vaste kijkers ook veel voordelen van de verschuiving. "Gezinnen met jonge kinderen kunnen nu met zijn allen kijken. En mijn sportschoolhouder is ook tevreden. Hij had op donderdagavond altijd last van slecht bezochte lessen. Dat probleem is nu opgelost."

'Wie is de mol? blijft op zaterdag'
'Wie is de mol? blijft op zaterdag' (Foto: BuzzE)

Vrouw rijdt op navigatie de IJssel in

Een vrouw die keurig de aanwijzingen van haar navigatiesysteem opvolgde, is zondagavond met haar auto de IJssel ingereden. Ze had niet in de gaten dat de veerpont bij Wijhe (Overijssel) zich aan de andere kant van het water bevond.

De schipper van de veerpont die het ongeluk zag gebeuren voer onmiddellijk terug om hulp te bieden. Samen met een omstander wist hij de vrouw op het droge te krijgen waarna de hulpdiensten zich over haar ontfermden. De auto is gezonken. Het is niet bekend hoe het nu met de vrouw is of wat haar haarkleur is. 

Slecht beheer Amsterdam kost burger geld

Dat Amsterdam zijn financiën niet op orde heeft, kost de inwoners en ondernemers geld. Basistaken (zoals overboekingen) gaan vaak fout, rapportages zijn niet goed, besluiten vallen zonder genoeg informatie. Het is niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is ('eilandenrijk'), problemen worden niet opgelost en afspraken niet nagekomen. En de gemeenteraad heeft er niet goed genoeg op gelet.

Dat stelt een gemeentelijke enquêtecommissie in een maandag gepresenteerd rapport. Zij nam, op verzoek van de gemeenteraad, de al jaren durende financiële perikelen in de stad onder de loep. Conclusie: alle betrokkenen (ambtenaren, B&W en gemeenteraad) hebben steken laten vallen.

Binnen de gemeente gaat jaarlijks zo'n 6 miljard euro om. De periode 2002-2014 werd gekenmerkt door financiële missers. Er waren dubbele overboekingen, verkeerde uitbetalingen (188 miljoen in plaats van 1,88 miljoen), grote projecten liepen financieel uit de hand en burgers klaagden over wat er met hun belastinggeld gebeurde.

Slecht beheer Amsterdam kost burger geld
Slecht beheer Amsterdam kost burger geld (Foto: ANP)

Jude Law bezoekt vluchtelingenkamp Calais

Jude Law heeft de vluchtelingen die zich ophouden in het beruchte kamp in Calais een hart onder de riem gestoken tijdens een bezoek. Dat melden Britse media.

De acteur hoopt dat er meer aandacht komt voor de Jungle, zoals het kamp ook wel genoemd wordt. "Het is onze verantwoordelijkheid als mensen om voor de kinderen te zorgen. De kinderen in het kamp in Calais hebben ons nodig", vertelde Law tijdens een toespraak op het kamp. "Het is niet teveel gevraagd. Het is simpelweg het juiste ding om te doen."

Singer-songwriter Tom Odell was eveneens aanwezig en speelde op het kamp voor een groep vluchtelingen. Law zocht eerder al aandacht voor de schrijnende situatie en schreef een brief aan de Britse premier David Cameron waarin hij opriep actie te ondernemen. De brief werd gesteund door vele beroemdheden zoals Benedict Cumberbatch, Stephen Fry en Helena Bonham Carter.

Jude Law bezoekt vluchtelingenkamp Calais
Jude Law bezoekt vluchtelingenkamp Calais (Foto: BuzzE)

Force India toont nieuwe auto

Formule 1-team Force India heeft maandagochtend haar nieuwe auto gepubliceerd. Dat gebeurde vlak voor de start van de eerste wintertests op het circuit van Barcelona. Testrijder Alfonso Celis Jr zal de VJM09 maandag als eerste besturen, racecoureurs Sergio Perez en Nico Hülkenberg komen later in de week aan de beurt.

KI: Season 3 nog mooier en met The Arbiter

Microsoft en Iron Galaxy hebben grootte plannen met Killer Instinct: Season 3. De game zal een grafische update krijgen waardoor Killer Instinct er beter uit gaat zien. Daarnaast is er vandaag ook een trailer verschenen met gameplay van The Arbiter, onder andere bekend uit Halo 5: Guardians.

Chad Greene, Art director bij Iron Galaxy, heeft op Ultra-combo.com aangegeven dat hij en zijn team met nieuwe technologie diverse grafische verbeteringen hebben kunnen maken. En dat ze niet kunnen wachten om dit te delen met hun fans.

"In terms of visuals, we are adding new graphics technology; reflection tech for the stages; re-introducing screen space color adjustments that work with gameplay; adding an all-new dynamic lighting system that provides greater realism and interaction for the characters and stages. Not only will Season 3 feature this new lighting, but we’ve gone back and re-lit everything for Season 1 and 2 as well. We can’t wait for our fans to see the enhancements of KI’s visuals!"

Daarnaast heeft Microsoft vandaag een gameplay-trailer vrijgegeven van The Arbiter. Dit personage uit de Halo-serie kenmerkt zich vooral door het gebruik van een energiezwaard, genaamd Prophets' Bane. Naast The Arbiter worden Battletoad Rash, barbaar Tusk en krijgskunst specialist Kim Wu aan de lijst met speelbare personages toegevoegd.

'Brexit'-campagne zet pond onder druk

De onzekerheid over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie heeft de waarde van het Britse pond maandag stevig onder druk gezet. De Britse munt boekte in de ochtendhandel de sterkste daling ten opzichte van de dollar in bijna een jaar.

Het pond verloor daarnaast ruim 1 procent aan waarde in vergelijking met zestien andere valuta's. Vrijdag sterkte de munt nog aan, nadat premier David Cameron een deal had gesloten met de andere EU-lidstaten over de aanpassing van het Britse lidmaatschap van de unie.

Afgelopen weekeinde verhoogde de populaire politicus Boris Johnson echter weer de onzekerheid over de Europese toekomst van de Britten door aan te geven dat hij de 'Brexit'- campagne zal steunen. De burgemeester van Londen is een van de meest invloedrijke figuren binnen de Conservatieve Partij van Cameron.

'Brexit'-campagne zet pond onder druk
'Brexit'-campagne zet pond onder druk (Foto: ANP)

Meer keuze moet mbo'er aan werk helpen

Om de kans op een baan voor afgestudeerde mbo'ers groter te maken, wordt het onderwijsaanbod aangepast en de keuzes voor de studenten verruimd. Vanaf 1 augustus kunnen mbo'ers binnen hun opleiding zelf kiezen uit meer dan vierhonderd keuzedelen, zo maakte minister Jet Bussemaker maandag bekend.

Het is de bedoeling dat het onderwijs op deze manier beter wordt afgestemd op ontwikkelingen in de regio waar de mbo'er op school zit. "In een regio als Groningen ontwikkelt de arbeidsmarkt zich tenslotte anders dan in Utrecht. Ik wil scholen de kans geven om sneller in te spelen op actuele arbeidsmarktontwikkelingen, zoals 3D-printing, robotisering of de groeiende technologie in de zorg", aldus Bussemaker. "Op die manier leiden we onze mbo'ers met de meest actuele kennis en vaardigheden op. Niet alleen vergroten we hun kans op werk, ook komen ze beter beslagen ten ijs op hun werkplek van morgen."

De studenten zijn in de nieuwe situatie ongeveer 15 procent van hun lesuren bezig met de nieuwe keuzeonderdelen. Met vermelding op het diploma krijgen keuzedelen een formele status en vormen ze een belangrijke meerwaarde op het diploma, zegt Bussemaker.

De meeste keuzedelen zullen door de eigen docenten van de mbo-opleiding gegeven worden. Voor hele specifieke vakken worden deskundigen uit de praktijk ingezet.

Voorbeelden van nieuwe vakken zijn 'Aardbevingsbestendig bouwen', 'zorginnovaties' en '3D-produceren'.

Meer keuze moet mbo'er aan werk helpen
Meer keuze moet mbo'er aan werk helpen (Foto: ANP)

Greenpeace verstoort TTIP-vergadering Brussel

Actievoerders van Greenpeace hebben zich maandagochtend vastgeketend aan de ingang van een gebouw in Brussel waar onderhandelingen gepland staan voor het internationale handelsverdrag TTIP. De ongeveer dertig demonstranten, onder wie een aantal Nederlanders, hebben ook een groot spandoek opgehangen waarop ze hun ongenoegen uiten over het handelsverdrag tussen de EU en de VS.

Greenpeace voert al tijden actie tegen TTIP. Volgens de organisatie wordt door het verdrag "ongekende macht toegekend aan grote bedrijven, over de rug van lidstaten en werknemers".

Greenpeace verstoort TTIP-vergadering Brussel
Greenpeace verstoort TTIP-vergadering Brussel (Foto: ANP)

Edwin Evers langer te horen op 538

Edwin Evers is ook de komende jaren te horen bij Radio 538. De dj heeft zijn aflopende contract met twee jaar verlengd tot eind 2018. Dat heeft de zender maandag bekendgemaakt.

Door de contractverlenging kan Evers zich opmaken voor nog twee jaar vroeg opstaan. Hij maakt al sinds jaar en dag de populaire ochtendshow Evers staat op. Dat deed hij eerst voor 3FM en sinds 2000 voor 538. Afgelopen jaar vierde de Hardenberger nog het 15-jarig bestaan van het radioprogramma op 538 met een 15 uur durende marathonuitzending.

Edwin Evers langer te horen op 538
Edwin Evers langer te horen op 538 (Foto: BuzzE)

Taylor Swift schenkt Kesha 250.000 dollar

Taylor Swift tast diep in de buidel om Kesha te steunen na haar verlies van een rechtszaak tegen haar platenmaatschappij Sony. Ze maakt 250.000 dollar (225.000 euro) over naar haar collega-zangeres.

Een woordvoerder van Swift bevestigt aan Amerikaanse media dat de zangeres Kesha financieel steunt: "Taylor Swift heeft het bedrag gedoneerd om Kesha te helpen met haar financiële behoeftes gedurende deze moeilijke tijd." De rechter kon vrijdag niet in het voordeel van Kesha beslissen; de zangeres moet zich aan het contract met Sony houden en wellicht weer met haar ex Dr. Luke samenwerken, die ze beschuldigt van seksueel misbruik.

Dit tot ontsteltenis van vele beroemdheden uit de muziekindustrie, die vinden dat de klachten rond seksueel misbruik van Kesha niet serieus genoeg worden genomen. Onder anderen Lady Gaga, Ariana Grande, Lorde en Demi Lovato spraken steun uit voor de verslagen zangeres. Maar de financiële steun van Swift maakt meer los: "Iemands rijkdom wordt niet gemeten door wat ze bezitten, maar door wie ze ermee helpen", laat Kesha's moeder, singer-songwriter Pebe Sebert, via Twitter weten. Alle andere berichten worden ook op prijs gesteld: "Het belangrijkste voor Kesha is dat deze mooie, machtige vrouwen achter haar staan en de wereld laten zien hoe krachtig de waarheid is."

Taylor Swift schenkt Kesha 250.000 dollar
Taylor Swift schenkt Kesha 250.000 dollar (Foto: BuzzE)

Philips werkt samen met Amazon

Philips heeft de handen ineengeslagen met Amazon Web Services voor de ontwikkeling van een back-updienst waarmee ziekenhuizen in hoog tempo al hun gegevens in de cloud kunnen zetten. Dat meldde Philips maandag.

Met de dienst kunnen ziekenhuizen hun informatie over patiënten beter beschermen, aldus Philips. Het kost ziekenhuizen daarbij nog maar enkele dagen om alle data naar de cloud te verplaatsen, in plaats van maanden. Door het toenemende gebruik van geavanceerde 'imaging'-apparatuur (zoals scanners), neemt de hoeveelheid data die ziekenhuizen beheren in hoog tempo toe.

Philips meldde verder meerjarige contracten te hebben gesloten met vier grote Amerikaanse zorgaanbieders, die gaan werken met 'telehealth'-producten en - diensten van het Nederlandse concern. Daarmee kunnen specialisten op afstand de situatie van patiënten op de intensive care in de gaten houden en beoordelen. Met de nieuwe overeenkomsten bereikt het zogeheten 'eICU'-programma honderden nieuwe bedden en duizenden nieuwe patiënten per jaar.

Biosensor
Het zorgtechnologiebedrijf presenteerde maandag ook een nieuwe 'biosensor', waarmee de belangrijkste indicatoren voor patiënten in de gaten kunnen worden gehouden. De sensor meet onder meer de hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur van de drager. Die informatie wordt direct doorgestuurd naar een systeem dat zorgverleners waarschuwt als kritische grenzen worden overschreden.

Philips werkt samen met Amazon
Philips werkt samen met Amazon (Foto: BuzzT)

Ecclestone haalt uit: "De F1 is nog nooit zo slecht geweest"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft hard uitgehaald naar de sport die hij al zolang regeert. De Brit is van mening dat de F1 nog nooit zo slecht is geweest als dat het tegenwoordig is. "Ik zou geen geld uitgeven om met mijn gezin een race te bezoeken," bromt hij. "No way." Ondanks dat Ecclestone zelf veel invloed heeft ligt de fout niet bij hem, zo vindt hij. "Ik kan wel stellen dat ik een uitzondering ben in de hedendaagse Formule 1. Ik wil doen wat het beste is voor deze sport." 

"Ik heb deze baan niet nodig en het geld ook niet. De meeste betrokkenen denken alleen maar aan wat goed is voor hen op de korte termijn, de lange termijn is voor hen twee of drie races. Het resultaat is dat de sport nog nooit zo slecht is geweest als nu. Waarom zou ik een ticket kopen als ik weet dat Lewis Hamilton hoogstwaarschijnlijk zijn wagen op pole gaat zetten, vermoedelijk zal gaan winnen, en de tweede Mercedes op het podium zal staan?"

Het grote probleem zit hem volgens Ecclestone in de manier waarop beslissingen omtrent de regelgeving worden genomen. Mercedes en Ferrari hebben alle macht, mede omdat zij samen acht van de elf teams van motoren voorzien. Die teams zullen doorgaans niet tegen hun leverancier in gaan. Mercedes en Ferrari stellen hun eigen belang boven dat van de sport en krijgen dus altijd hun zin. "Dat heet kartelvorming," moppert Ecclestone. "En dat is verboden. Wij werken dus met een illegaal proces en daarbij werkt het anti-competitief."

Ecclestone zegt te weten wat er moet gebeuren. Niet alleen het systeem moet op de schop, ook bepaalde mensen. "Ik heb al eens eerder mensen begraven. Dat kan ik weer doen." De oud Brabham-teambaas en miljardair lijkt te doelen op FIA-president Jean Todt. "Jean is helaas een diplomaat geworden. Hij wil iedereen gelukkig houden, maar dat kan nou eenmaal niet. Hij doet uitstekend werk voor de verkeersveiligheid. Daar zou hij zich op moeten richten en zijn verantwoordelijkheid over de Formule 1 zou hij aan iemand anders moeten overlaten. Daar ga ik met hem over praten."

Zelf wil Ecclestone de onvoorspelbaarheid terug in de sport. Daarbij denkt hij aan een door elkaar gehusselde startopstelling. "De kwalificatie moet blijven zoals die nu is. De man die de pole pakt moet die ook gewoon achter zijn naam krijgen in de geschiedenisboeken. Maar hij zou niet vooraan moeten starten maar op de tiende plek of zoiets. Degene die derde heeft getraind moet als zevende of achtste van start gaan."

"Dat is veel beter dan helemaal omgekeerd starten want dan moeten de snelsten eerst langs de langzamere deelnemers. Nu komen ze meteen tussen jongens die ongeveer even snel zijn. Het gaat erom dat er dan een discussie zal ontstaan. Dan denk ik misschien dat de man op pole gaat winnen om bepaalde redenen maar jij denkt dat dat een ander de favoriet is. Dat is wat we nodig hebben."

       

Wilders: geen concessies over minder islam

PVV-leider Geert Wilders doet geen concessies op het punt van 'de-islamisering' om na de Tweede Kamerverkiezingen mee te doen aan een nieuw kabinet. Dat zegt Wilders maandag in een interview met de NOS.

De PVV-leider realiseert zich dat partijen om te regeren zullen moeten geven en nemen, maar hij wil alleen regeren als de PVV op belangrijke punten zijn zin krijgt. Wilders is bang voor het voortbestaan van het vrije Nederland. Hij wil de islam terugdringen uit het dagelijks leven en daarbij gaat hij geen water bij de wijn doen, zegt hij. "Als de islam meer voet aan de grond krijgt in West-Europa, is er geen vrijheid meer en valt er niks meer te kiezen."

Het interview vond plaats vanwege het tienjarig bestaan van de PVV.

Wilders: geen concessies over minder islam
Wilders: geen concessies over minder islam (Foto: ANP)

Dichte grens: Duitse schade zeker 77 miljard

Als grenscontroles in Europa weer structureel zouden worden ingevoerd, dan loopt de Duitse economie tot het jaar 2025 een schade op die varieert tussen de 77 en 235 miljard euro.

Dat heeft het onderzoeksinstituut Prognos AG becijferd in opdracht van de Bertelsmann Stiftung, een Duitse economische denktank.

Einde van de open grenzen in de EU heeft gevolgen voor zowel de groei als de welvaart in heel Europa, blijkt uit de studie. Voor het bruto binnenlands product in de gehele EU komt het verlies over een periode van tien jaar uit op minstens 470 miljard euro.

Dichte grens: Duitse schade zeker 77 miljard
Dichte grens: Duitse schade zeker 77 miljard (Foto: ANP)

Facebook wil met providers aan 5G werken

Facebook wil samenwerken met telecombedrijven aan de opvolger van 4G-internet. Door de handen ineen te slaan kunnen de bedrijven miljarden besparen bij de ontwikkeling van 5G.

Facebook verlegt de aandacht steeds meer naar telecommunicatie met het aanbieden van diensten die veel data verbruiken, zoals live-streaming en virtual reality. Om die reden zal Facebook-topman Mark Zuckerberg deze week op een telecomconferentie in Barcelona verder toenadering zoeken tot de branche. Onder meer Intel en Nokia zijn al binnenboord.

Voor veel mensen is 4G-internet nog erg nieuw, maar de eerste testen met verschillende technologieën die 4G kunnen opvolgen vinden momenteel al plaats. Er is nog geen nieuwe standaard gekozen. Het duurt naar verwachting nog tot 2020 voordat 5G - wat stukken sneller moet zijn dan zijn voorganger - zijn weg naar de consument vindt.

Facebook wil met providers aan 5G werken
Facebook wil met providers aan 5G werken (Foto: BuzzT)

Toekomst van TSN wordt mogelijk duidelijk

Tienduizenden hulpbehoevenden en duizenden thuiszorgmedewerkers horen mogelijk maandag hoe hun toekomst eruitziet. Gemeenten moeten dan hebben beslist of ze ingaan op het voorstel van Buurtzorg, dat het werk van het wankelende TSN Thuiszorg wil overnemen. De bewindvoerders van TSN en vakbond FNV staan achter de plannen, de branche is kritisch.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het probeerde de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar werd door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.

Buurtzorg Nederland maakte begin februari zijn bod op TSN bekend. Het bedrijf wil driekwart van de medewerkers en cliënten overnemen. Buurtzorg wil alleen aan de slag in gemeenten die bereid zijn om meer dan 21 euro per uur te betalen. Volgens Buurtzorg kan het niet voor minder. TSN had eerder al geklaagd dat gemeenten te weinig willen betalen voor het werk dat de thuiszorgers doen. Buurtzorg wil de thuiszorgers ook op een andere manier laten werken, met meer autonomie.

Het is nog niet bekend wat er gebeurt met TSN Thuiszorg als het werk wordt overgenomen door Buurtzorg.

Toekomst van TSN wordt mogelijk duidelijk
Toekomst van TSN wordt mogelijk duidelijk (Foto: ANP)

Leger India herstelt watertoevoer New Delhi

Duizenden Indiase militairen hebben maandag de watervoorziening voor de miljoenenstad New Delhi veiliggesteld. Die was in gevaar gekomen door onrust in de deelstaat Haryana, waar demonstranten een kanaal afsloten en een waterzuiveringsinstallatie saboteerden. Daardoor werd de drinkwatervoorziening voor ruwweg de helft van de 18 miljoen inwoners van New Delhi onderbroken.

Autoriteiten meldden maandag dat het leger de controle over de zuiveringsinstallatie en de toevoer naar het Munak-kanaal richting Delhi had heroverd op de demonstranten.

De gewelddadige protestacties in Haryana zijn het werk van de Jats, een landbouwkaste wiens leden meer banen bij de overheid en plekken op universiteiten opeisen. De afgelopen dagen zijn woningen van bestuurders aangevallen, treinstations in brand gestoken, wegblokkades opgeworpen en werd een waterzuiveringsinstallatie gesaboteerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde vierduizend militairen en vijfduizend paramilitairen naar Haryana om de orde te herstellen.

Leger India herstelt watertoevoer New Delhi
Leger India herstelt watertoevoer New Delhi (Foto: ANP)

Meer mensen verlaten de grote steden

Steeds meer mensen vertrekken van de grote steden naar andere plekken in het land. De uitzondering is Rotterdam, daar verhuizen juist steeds meer mensen naartoe.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorig jaar ruim 39.000 mensen verhuisd van Amsterdam naar een andere plaats in Nederland. Dat zijn er 4000 meer dan in 2014 en bijna 10.000 meer dan in 2013. Het aantal mensen dat in Amsterdam kwam wonen steeg ook, maar niet zo sterk. "Hierdoor vertrekken er voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2008 meer mensen uit Amsterdam dan er voor terugkomen", aldus het CBS.

Den Haag zag vorig jaar 1700 mensen meer vertrekken dan binnenkomen. Utrecht verwelkomde nog wel meer nieuwkomers, maar het verschil met het aantal vertrekkers wordt kleiner. De meeste mensen blijven in de buurt wonen. Zo gaan Utrechters vooral naar Zeist, De Bilt, Nieuwegein en Stichtse Vecht.

Rotterdam is juist wel in trek. Voor 2008 zag de stad meer mensen vertrekken dan komen, sindsdien gingen die twee gelijk op, maar vorig jaar kreeg Rotterdam er veel meer nieuwkomers bij.

Ondanks de vertrekkers steeg het totale aantal inwoners van de grote steden wel. Dat komt door immigratie uit andere landen. Alle vier de steden ontvingen meer immigranten dan 'binnenlandse verhuizers'. Bovendien werden er meer baby's geboren dan er mensen overleden.

Meer mensen verlaten de grote steden
Meer mensen verlaten de grote steden (Foto: ANP)

Bezetting gemeentehuis Bronckhorst beŽindigd

De gemeente Bronckhorst heeft zondagavond laat de bezetting van het gemeentehuis door actievoerende thuiszorgers beëindigd. Dat meldt de Gelderse gemeente. Als reden geeft de gemeente op dat "de actievoerders zich helaas niet aan de afspraken hielden".

Actievoerende medewerkers van de thuiszorg gingen vrijdag over tot bezetting van twee gemeentehuizen. Behalve in Bronckhorst gebeurde dat ook in Hollands Kroon (Noord-Holland). De bezetters zijn aangesloten bij vakbond FNV, die wil dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg. Dat wil het werk van het noodlijdende TSN overnemen.

Gemeenten nemen waarschijnlijk maandag een besluit over de thuiszorg. Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN overnemen. FNV steunt dat. Thuiszorgers behouden hun arbeidsvoorwaarden en hulpbehoevenden houden hun verzorgers, zegt de vakbond. De FNV probeert gemeenten te overtuigen om met het plan in te stemmen.

Bezetting gemeentehuis Bronckhorst beëindigd
Bezetting gemeentehuis Bronckhorst beëindigd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: droger en kouder

De regen trekt vandaag langzaam richting het zuiden, in het noorden klaart het op en blijft het de rest van de dag droog, maar koud: slechts 6 graden. In het zuiden blijft er tot in de avond kans op regen of motregen, en hoewel het daar in eerste instantie een graad of 10 is, koelt het gedurende de dag af tot een graad of 6. 

In het noorden draait de wind in de loop van de dag naar het westen tot noordwesten en neemt ook in kracht af. In het zuiden blijft de wind zuidwestelijk en iets krachtiger. 

Zon op 07.41
Zon onder 18.06

Ik kreeg wat modderige foto's binnen van het Reichswald, dit keer van user winterstorm666 die met haar honden was wezen steppen in de bossen. Dat het nat en dus modderig was, blijkt wel uit de foto's! 

Een modderig Reichswald (1)  (Foto: storm666)
Een modderig Reichswald (1) (Foto: winterstorm666)

Een modderig Reichswald (2) (Foto: storm666)
Een modderig Reichswald (2) (Foto: winterstorm666)

Een modderig Reichswald (3) (Foto: storm666)
Een modderig Reichswald (3) (Foto: winterstorm666)
 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1944 Het centrum van Nijmegen werd grotendeels weggevaagd tijdens een bombardement door de Amerikanen, die in de veronderstelling waren dat ze de Duitse stad Kleef voor zich hadden. Bij het bombardement vielen ruim 800 doden. 
 1997 In Edinburgh werd bekend gemaakt dat het schaap Dolly was gekloond. 
 1956

Elvis Presley wist voor het eerst de hitlijsten te bereiken met het nummer Heartbreak Hotel. 

 1630 De Britse kolonisten maken tijdens hun eerste Thanksgivingdiner kennis met popcorn, geintroduceerd door de indiaan Quadequine.


Elvis Presley - Heartbreak Hotel

Burgemeesters pleiten voor kleinere azc's

Twee Brabantse burgemeesters pleiten voor een andere, kleinschalige opvang van asielzoekers. Ze denken dat de oplossing voor de huidige problematiek ligt in beperkte opvangruimtes voor asielzoekers, waar vanaf het begin aandacht is voor integratie.

De beide burgemeesters, Mark Buijs (VVD) van Boxtel en Jan Hamming (PvdA) van Heusden, stuurden een open brief naar de Volkskrant, die deze maandag publiceert. De burgemeesters menen dat bij een kleinschalige opvang 'de vluchtelingen een gezicht krijgen' en 'de gemeenschap er omheen gaat staan'. Dat zou naar hun oordeel gebeuren als de azc's niet groter zijn dan vijftig of honderd vluchtelingen.

In hun open brief claimen zij te worden gesteund door de politietop, een Kamermeerderheid en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). 'Een kleinschalige opvanglocatie is leefbaarder en veiliger voor de vluchtelingen, voor de begeleiders en voor omwonenden', aldus Buijs en Hamming.

Goede ervaringen
Beiden zeggen goede ervaringen te hebben opgedaan in hun eigen gemeenten. Zij verwijzen naar Mariënkroon in Heusden en naar De Kleine Aarde in Boxtel. 'Kleinschalige locaties zijn bovendien gemakkelijker te vinden dan grootschalige en zorgen voor een betere spreiding over het land', schrijft het tweetal. 'Ze hebben ook veel minder impact op de omgeving en áls er zich problemen voordoen, zijn ook die kleinschaliger.'

Zij voeren verder aan dat veel Nederlanders zeggen dat ze niet tegen opvang zijn, maar wel tegen grootschalige opvang. 'Met dat geluid moeten we iets doen.'

Burgemeesters pleiten voor kleinere azc's
Burgemeester Jan Hamming (PvdA) van de gemeente Heusden. (Foto: ANP)

LG lanceert uitbreidbare smartphone

LG heeft zondag in Barcelona de G5 gepresenteerd. De nieuwe smartphone van de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft een aantal opvallende snufjes, zoals een scherm dat altijd aan staat en een makkelijk te vervangen batterij waardoor het toestel uitgebreid kan worden.

De eerdere geruchten over een scherm dat altijd aan staat, blijken dus waar te zijn. Zelfs als het scherm is uitgeschakeld, toont het tijd, datum en notificaties. Een gebruiker kan dan gemiste oproepen of afspraakjes en ongelezen sms'jes of mails zien. Volgens LG zal dit niet veel vergen van de batterij, omdat slechts een deel van de backlight hierbij aan staat.

Verder springt ook de makkelijk te verwisselen batterij in het oog. Onderaan het toestel zit een speciale gleuf. De accu is er hierdoor snel en gemakkelijk uit te halen. Wanneer de accu verwijderd is, biedt de gleuf ruimte voor bijvoorbeeld de Cam Plus-module. De G5 wordt zo door middel van fysieke cameraknoppen en betere grip omgetoverd tot een fototoestel. De gebruiker kan zo optimaal gebruik maken van de 16 megapixel-camera en groothoeklens van 8 megapixel aan de achterkant van het toestel. Aan de voorkant zit een 8 megapixel-camera.

Bang & Olufsen
En ook Bang & Olufsen doet een duit in het zakje met een speciale versterker die via de gleuf aan te sluiten is. De accessoire verbetert de geluidskwaliteit en biedt ondersteuning voor audio in hoge resolutie.

De G5 draait op Android 6.0 Marshmallow en heeft een 5,3 inch-scherm met een resolutie van 2560x1440 pixels. Verder heeft het nieuwe vlaggenschip van LG een Snapdragon 820-chip van Qualcomm, 4 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte in huis. Het toestel weegt 159 gram en zal straks te verkrijgen zijn in het zilver, goud, roze en donkergrijs.

Het is nog onbekend wanneer de G5 in Nederland beschikbaar zal zijn.

LG lanceert uitbreidbare smartphone
LG lanceert uitbreidbare smartphone (Foto: BuzzT)

Ronan Keating verkoopt 203 albums in Ierland

Ronan Keating is niet meer zo populair in eigen land als vroeger. De voormalige Boyzone-zanger lanceerde op 12 februari zijn tiende soloplaat, getiteld Time of My Life, en wist in een week tijd niet meer dan 203 albums te verkopen. Dat meldt de Irish Independent.

Time of My Life ging in de eerste week na de release 145 keer over de toonbank in de winkel. 58 mensen downloadden het album en het werd vier keer gestreamed.

Gelukkig voor Ronan doet zijn plaat het beter in het buitenland. In Engeland staat Time of My Life op de derde plek in de Album Top 40, in Australië op nummer zes.

Keating gaat binnenkort in het kader van zijn nieuwe album op tournee. Hij doet onder meer in september Dublin aan. Het is dus nog maar de vraag hoeveel mensen hier op af zullen komen.

Ronan Keating verkoopt 203 albums in Ierland
Ronan Keating verkoopt 203 albums in Ierland (Foto: BuzzE)

Gitarist Riverside overleden

Slecht nieuws voor liefhebbers van progressieve rock. Vandaag bereikte ons namelijk het treurige nieuws dat Piotr Grudzinski, gitarist en oprichter van de Poolse progressieve rockband Riverside, gisterochtend plotseling is overleden. Het nieuws werd bekendgemaakt via de website en Facebook-pagina van de band. Grudzinski is 40 jaar geworden.

De progressieve rockband Riverside wordt in 2001 door Piotr Grudzinski opgericht. Met hun eigenzinnige mix van symfonische metal en psychedelische rock weet de groep dan ook al snel naam te maken in de progressieve scene en is ook regelmatig buiten Polen te zien. Zo was de band afgelopen oktober nog te aanschouwen in Zwolle en Tilburg.

Eindbalans Jeugdspelen: 1 medaille voor Nederland, VS 'wint'

Na tien dagen zitten de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer erop. In vijftien sporten werd gestreden om in totaal zeventig setjes jeugdolympische medailles. Nederland won tijdens de eerste editie, vier jaar geleden in Innsbruck, nog vier keer goud, maar dit keer zat dat er geen moment in. Eén bronzen medaille voor schaatser Daan Baks, dat is de eindstand voor de kleine Nederlandse afvaardiging in Lillehammer. 

Het curling, kunstschaatsen, shorttrack en langebaanschaatsen kenden elk een onderdeel met 'dubbel gemengde teams' - gemengd wat betreft geslacht én nationaliteit. Schaatster Elisa Dul pakte zo nog zilver, net als shorttracker Tjerk de Boer. Die medailles staan op de medaillespiegel echter niet bij Nederland, maar bij de gemengde Nationale Olympische Comité's. 

In de afgelopen tien dagen hebben we bij FOK!sport uitgebreid verslag gedaan van de Jeugdspelen en nagenoeg elke medaille is vermeld. Een passender einde dan de totale medaillespiegel is er dan vermoedelijk ook niet:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 10 6 0 16
2 Zuid-Korea 10 3 3 16
3 Rusland 7 8 9 24
4 Duitsland 7 7 8 22
5 Noorwegen 4 9 6 19
- Gemengde NOC's 4 4 5 13
6 Zwitserland 4 3 4 11
7 China 3 5 2 10
8 Canada 3 2 1 6
9 Zweden 3 2 0 5
10 Slovenië 3 0 2 5
11 Japan 2 4 0 6
12 Oostenrijk 2 3 5 10
13 Frankrijk 2 1 3 6
14 Groot-Brittannië 2 0 2 4
15 Italië 1 2 6 9
16 Letland 1 1 0 2
17 Roemenië 1 0 0 1
17 Oekraïne 1 0 0 1
19 Australië 0 3 1 4
20 Tsjechië 0 2 2 4
21 Finland 0 1 5 6
22 Hongarije 0 1 1 2
22 Nieuw-Zeeland 0 1 1 2
24 België 0 1 0 1
24 Slowakije 0 1 0 1
26 Kazakhstan 0 0 2 2
27 Bulgarije 0 0 1 1
27 Nederland 0 0 1 1

Welgeteld één keer werd de Nederlandse vlag gehesen op de Jeugdspelen in Lillehammer, met dank aan de bronzen Daan Baks (Foto: YIS/Thomas Lovelock)
Welgeteld één keer werd de Nederlandse vlag gehesen op de Jeugdspelen in Lillehammer, met dank aan de bronzen Daan Baks (Foto: YIS/Thomas Lovelock)

Laatste reviews en specials
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
review
Sea of Solitude
©FOK.nl e.a.