Ecclestone haalt uit: "De F1 is nog nooit zo slecht geweest"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft hard uitgehaald naar de sport die hij al zolang regeert. De Brit is van mening dat de F1 nog nooit zo slecht is geweest als dat het tegenwoordig is. "Ik zou geen geld uitgeven om met mijn gezin een race te bezoeken," bromt hij. "No way." Ondanks dat Ecclestone zelf veel invloed heeft ligt de fout niet bij hem, zo vindt hij. "Ik kan wel stellen dat ik een uitzondering ben in de hedendaagse Formule 1. Ik wil doen wat het beste is voor deze sport." 

"Ik heb deze baan niet nodig en het geld ook niet. De meeste betrokkenen denken alleen maar aan wat goed is voor hen op de korte termijn, de lange termijn is voor hen twee of drie races. Het resultaat is dat de sport nog nooit zo slecht is geweest als nu. Waarom zou ik een ticket kopen als ik weet dat Lewis Hamilton hoogstwaarschijnlijk zijn wagen op pole gaat zetten, vermoedelijk zal gaan winnen, en de tweede Mercedes op het podium zal staan?"

Het grote probleem zit hem volgens Ecclestone in de manier waarop beslissingen omtrent de regelgeving worden genomen. Mercedes en Ferrari hebben alle macht, mede omdat zij samen acht van de elf teams van motoren voorzien. Die teams zullen doorgaans niet tegen hun leverancier in gaan. Mercedes en Ferrari stellen hun eigen belang boven dat van de sport en krijgen dus altijd hun zin. "Dat heet kartelvorming," moppert Ecclestone. "En dat is verboden. Wij werken dus met een illegaal proces en daarbij werkt het anti-competitief."

Ecclestone zegt te weten wat er moet gebeuren. Niet alleen het systeem moet op de schop, ook bepaalde mensen. "Ik heb al eens eerder mensen begraven. Dat kan ik weer doen." De oud Brabham-teambaas en miljardair lijkt te doelen op FIA-president Jean Todt. "Jean is helaas een diplomaat geworden. Hij wil iedereen gelukkig houden, maar dat kan nou eenmaal niet. Hij doet uitstekend werk voor de verkeersveiligheid. Daar zou hij zich op moeten richten en zijn verantwoordelijkheid over de Formule 1 zou hij aan iemand anders moeten overlaten. Daar ga ik met hem over praten."

Zelf wil Ecclestone de onvoorspelbaarheid terug in de sport. Daarbij denkt hij aan een door elkaar gehusselde startopstelling. "De kwalificatie moet blijven zoals die nu is. De man die de pole pakt moet die ook gewoon achter zijn naam krijgen in de geschiedenisboeken. Maar hij zou niet vooraan moeten starten maar op de tiende plek of zoiets. Degene die derde heeft getraind moet als zevende of achtste van start gaan."

"Dat is veel beter dan helemaal omgekeerd starten want dan moeten de snelsten eerst langs de langzamere deelnemers. Nu komen ze meteen tussen jongens die ongeveer even snel zijn. Het gaat erom dat er dan een discussie zal ontstaan. Dan denk ik misschien dat de man op pole gaat winnen om bepaalde redenen maar jij denkt dat dat een ander de favoriet is. Dat is wat we nodig hebben."