Nieuw bewijs zou duiden op bestaan kolossale negende planeet

Ons model van ons huidige zonnestelsel moet misschien totaal op de schop. Mogelijk bestaat ons zonnestelsel toch uit negen planeten en niet uit acht. Onderzoekers en astronomen van een instituut in Californië komen met een baanbrekende conclusie.

Volgens hen bestaat er nieuw bewijs voor een kolossale negende ijsplaneet ver buiten de omloopbaan van Pluto. Pluto was lange tijd onze negende planeet maar is sinds een jaar of tien gedegradeerd en mag die titel niet meer dragen. Nu beweren deze astronomen dat er wel degelijk aanwijzingen zijn dat zich daarbuiten ergens nog een joekel van een planeet om onze zon draait.

Astronomen Michael Brown en Konstantin Batygin beweren in een wetenschappelijk artikel dat de planeet een diameter van twee tot vier keer zo groot als die van de aarde zou hebben. Daarmee zou het de vijfde plek in nemen qua grootte van planeten in ons zonnestelsel. Volgens hen zijn er aanwijzingen dat de banen van kleine dwergplaneten en andere kleinere objecten worden beïnvloedt door de zwaartekracht van een nog onbekend object. Ze menen dat de enorme zwaartekrachten van Jupiter of Saturnus het object mogelijk ver buiten het zonnestelsel hebben geslingerd waar het nog altijd in een baan rond onze zon zou draaien. Mogelijk tot wel twintig keer verder weg dan Neptunus. En dat maakt de afstand zodanig ver waardoor het object zelfs niet wordt opgepikt door onze sterkste telescopen.

Beide onderzoekers begonnen aanvankelijk hun project om aan te tonen dat de 'Negende Planeet' juist niet bestaat. Allerlei onderzoeken, computermodellen en ingewikkelde rekentabellen werden losgelaten op beweringen dat de kleinere objecten in die regio werden beïnvloedt door iets veel groters. Telkens weer moesten ze echter erkennen dat ze geen logische verklaring konden vinden en dat ze zelf ook steeds meer gingen geloven in het bestaan van een onbekend object. 

In de wetenschap wordt al jaren gespeculeerd over een mogelijk negende planeet. Ook op Fok! wordt in fora als 'The Truth is in here' volop gespeculeerd over het bestaan van "Planet X".  Zou dit dan de langverwachte ontdekking van Planet X zijn?