Niet alleen VW Łbervervuiler

Het zal voor velen niet helemaal uit de lucht komen vallen: niet alleen het automerk Volkswagen is een grotere vervuiler dan dat ze zelf eerder beweerden, ook andere merken kunnen er wat van.

De dieselmodellen van Audi, Peugeot, Mercedes en het oerdegelijke, maar tevens oersaaie Opel, pleuren drie tot acht keer zoveel stikstofoxiden als is toegestaan in de atmosfeer. Gratis tip voor minister Schultz-Van Haegen of staatssecretaris Dijksma: wellicht is het een goed idee om dit soort vervuilers voortaan uit de binnensteden te weren, net zoals jullie eerder met oude auto's van plan waren? En dan met name misschien de Mercedes-Benz C-Class 220, die ongeveer twintig keer zoveel uitstoot heeft dan testen zouden laten zien?

De genoemde merken zijn door het TNO getest en zij hebben het ministerie weer ingelicht met de kanttekening 'hier is iets mis gegaan...'. De NOS heeft het e-mailverkeer tussen beide instanties opgevraagd en ontdekte dat er meer boefjes op de weg zijn dan VW alleen.

Het rapport komt uit 2015 en is een wat meer onafhankelijk test op 6 modellen dieselauto's. Bovengenoemde merken deden het met hun model ongeveer net zo goed als een gemiddelde VW, BMW scoorde echter wel een voldoende.

Het is niet bekend of de vervuilers, net als VW, ook sjoemelsoftware gebruiken. Daar zou nader onderzoek voor nodig zijn. Wel is aangetoond dat de software, die de hoeveel uitstoot zou moeten regelen, toch wat ander gedrag vertoont dan tijdens de test op de rollerbank. Zodra de omstandigheden namelijk verschillen van de officiële tests (altijd dus), dan neemt de hoeveelheid uitstoot toe. Iets dat die software juist zou moeten verhinderen.

Branchevereniging BRAI wil voorlopig niet ingaan op de moeilijke vragen van de NOS.

 

Duitse auto's nog steeds het populairst (Foto: ANP)
Du bist nicht allein... (Foto: ANP)