'Miljarden nodig voor integratie migranten'

Duitsland moet de uitgaven voor politie, onderwijs en kinderopvang met ten minste 5 miljard euro verhogen om het recordaantal asielzoekers met succes te laten integreren en sociale spanningen te voorkomen. Dat zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel maandag na een vergadering van de sociaaldemocraten (SPD).

Het land met de meeste inwoners en grootste economie van Europa krijgt de grootste toestroom van vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 1,1 miljoen asielzoekers zijn in 2015 in het land aangekomen, veel meer dan in andere EU-lidstaten. SPD-leider Gabriel, tevens coalitiegenoot van bondskanselier Angela Merkel, zei dat Berlijn een sociale strijd moet zien te voorkomen in het licht van de stijgende aantallen voornamelijk islamitische vluchtelingen.

Gabriel riep op tot een gezamenlijke inspanning van de federale staat, de deelstaten en gemeenten om de taak van integratie van honderdduizenden vluchtelingen te delen. "We hebben in Duitsland 9000 extra politiemensen nodig, 25.000 nieuwe leraren en 15.000 medewerkers in de kinderopvang", zei hij. Hij pleitte ook voor een verdubbeling van de middelen voor volkshuisvesting om een tekort aan betaalbare woningen in stedelijke gebieden te voorkomen.

'Miljarden nodig voor integratie migranten'
'Miljarden nodig voor integratie migranten' (Foto: ANP)