Vanavond 1 seconde extra slaap

Goed nieuws voor de langslapers! Vanavond kunnen we namelijk 1 seconde langer slapen dan normaal. Dit komt doordat de door ons gemeten tijd niet helemaal synchroon meer loopt met de draaiing van de aarde. Dit verschil wordt vanavond gecorrigeerd.

Dit verschijnsel is een gevolg van het verschil tussen de door de mens gedefinieerde tijd en de tijd zoals hij werkelijk verstrijkt, dat wil zeggen: hoe lang doet de aarde over een rondje om zijn eigen as? Onze tijdsberekening is gebaseerd op die van een atoomklok, die voor een dag netjes 86.400 seconden rekent. Kolder natuurlijk, want de aarde zelf is niet zo secuur. Een dag duurt in werkelijkheid tegenwoordig 86.400,002 seconden. Om de 500 dagen heb je dus een schrikkelseconde. Wanneer we die vervolgens met de atoomklok verrekenen dan klopt de boel weer.

In de (verre) toekomst gaat dit zelfs nog verder. Wetenschappers denken namelijk dat de aarde steeds langzamer gaat draaien. Volgens hen heeft een dag ooit 6 uur geduurd en duurt een dag in 2015 precies twee milliseconde langer dan in het jaar des Heren 1820. Het zit er dus dik in dat een dag ooit 25 uur of langer gaat duren.

Kortom: geniet van het extra stukje nachtrust, of trek er profijt van door een seconde later dan normaal je mandje in te duiken!

 

Slapende vent bij pc
Slapende Fok!kers