Justitie jaagt op GeenStijl-gebruikers

Officier van Justitie (OVJ) Paul Velleman heeft weblog Geenstijl gesommeerd (PDF) om de naam, adres en woonplaatsgegevens(NAW) en de historische gegevens plus ip-adressen van een drietal gebruikers te overhandigen. Deze OVJ heeft al eerder ervaring opgedaan met mensen onder pseudoniem oppakken met cartoonist Gregorius Nekschot die kort daarna zijn potlood in de wilgen hing. Ook was hij betrokken bij het eerste Wildersproces. Nu zijn de discussiefora gebruikers dus aan de beurt in de strijd om de vrije meningsuiting aan banden te leggen.

Aanleiding voor de sommatie is een onderzoek naar opmerkingen van het drietal op het interactieve medium onder nieuwsopinies over Dramnegers eisen sorry voor slavernijnegers, Google zoekt negers en Facepalm: bodemprocedure tegen Zwarte Piet in 2013 en 2014. Justitie wil de drie van GeenStijl volgens artikel 67, eerste lid van het wetboek van strafvordering graag een logeerplek aanbieden.

Mogelijk voelt Justitie zich gesterkt door de recente uitspraak waarin Facebook werd gesommeerd om gegevens over een uploader van wraakporno te overleggen. GeenStijl heeft laten weten de geëiste data niet te willen verstrekken.

Met het publiceren van deze sommatie en het noemen van de gebruikersnamen is GeenStijl waarschijnlijk ook in overtreding met een andere sommatie, namelijk die van geheimhouding van informatie in belang van het onderzoek.

Update 22.55 uur
Het lijkt er op dat dit een aanloop is om GeenStijl aansprakelijk te stellen voor de uitlatingen van haar gebruikers. Zie een eerder gerelateerd item van collega Philosocles over een controversiële uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de aansprakelijkheid van nieuwssites voor lezersreacties.


'aanstootgevend' uit de oude doos. (Bron: YouTube - vanDuinfilmpjes)