Game of Thrones - Unbowed, Unbent, Unbroken

Twitter is vannacht ontploft. Game of Thrones week deze aflevering nogal af van de boeken met een shockerende scène die nog lang door de hoofden van de vaste kijkers zal kruipen. Ik heb het natuurlijk over de slotscène, maar die zal ik deze week als laatste bespreken. We beginnen deze week in Braavos.

Let op! Spoilers voor seizoen 5, aflevering 6.

De verhaallijn van Arya is dit seizoen nogal een slow-burner. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat haar arc dit seizoen haar training tot een Faceless Man zal omhelzen. Na weken in dit huis te hebben gezeten is ze het beu. Toegegeven, het is inmiddels 5 weken geleden dat ze in de serie het huis inging. Maar dit geeft wel de zwaarte van haar training weer. We kunnen niet allemaal binnen een half uur Jedi zijn, net zoals Luke in The Empire Strikes Back. Als beloning voor haar groei mag ze deze week beginnen met een experiment om iemand anders te worden. Jaqen neemt Arya mee naar een soort bibliotheek voor gezichten (ofwel, Braavos' Facebook) waar ze een gezicht uitkiest. Benieuwd hoe dit in de komende afleveringen zal doorwerken.

Game of Thrones 5X06 Faceless Man bibliotheek

Tyrion en Jorah hadden deze week een mooi moment samen. In een van de hoogtepunten voor mij vertelde Tyrion terloops aan Jorah dat zijn vader inmiddels is omgekomen. Ik weet niet of ooit is verteld hoelang deze mannen gescheiden van elkaar hebben geleefd, maar dat het lang is moge duidelijk zijn. Iain Glen laat heel subtiel de pijn, die Jorah op dat moment voelt, zien. Schitterend moment, opgevolgd door een hilarisch moment als Tyrion's leven wordt gered door het feit dat hij niet klein geschapen is. Waren er meer mensen die moesten denken aan Mini-Me in Austin Powers? You know what I mean... In andere exotische landen wil ik nog heel kort stilstaan bij Jaime, Bronn en de Sand Snakes, maar écht veel is er niet over te vertellen. Behalve dat leven in Dorne de groei versnelt afgaande op Myrcella en dat Bronn altijd de beste zinnen heeft! In deze aflevering had hij al meer waardevolle quotes dan ik hier kan benoemen. Eentje dan, sans context: 'That explains the golden hand.'

Game of Thrones 5X06 Jorah

Vervolgens werd er in King's Landing weer veel gekibbeld, met voornamelijk Littlefinger aan het roer. We weten dat hij steeds meer macht vergaart, maar niemand lijkt door te hebben hoe machtig hij inmiddels is. Zelfs Cersei lijkt hier blind voor te zijn. Hij krijgt het Noorden nu op een presenteerblaadje aangereikt! Zal dit hem lukken en zal hij redding brengen aan Sansa? Daarover later meer, want er worden nog meer vuile spelletjes gespeeld. Cersei heeft haar ogen eerst gericht op Margaery en via een briljant staaltje strategie krijgt ze het voor elkaar om Margaery, de Koningin nota bene, in het gevang te krijgen. Een korte scène eerder dit seizoen bleek belangrijker te zijn dan gedacht, namelijk het moment dat ze haar broer weer eens betrapte met een andere man. Nonchalant werd dit ons getoond, maar zodra diezelfde man in deze aflevering binnen kwam wist je eigenlijk al hoe laat het was. Heerlijke pay-off!

Game of Thrones Sansa Theon bruiloft

Om de recap af te ronden moet ik die traumatiserende laatste scène in. Het was een moment dat eigenlijk al vanaf de eerste aflevering eraan zat te komen, maar waarbij we steeds maar hoopten dat het Sansa niet zou overkomen. Maar in dit huwelijk is het dan toch gebeurd. Om het maar te benoemen zoals ze het in Westeros noemen: het huwelijk is geconsumeerd. Maar Ramsay zou Ramsay niet zijn als hij er niet een ziek spelletje van zou maken. Theon, zoals hij zich weer mag noemen, moet toekijken hoe Ramsay Sansa bruut verkracht. Buiten het feit dat dit ongelooflijk gevoelig ligt, getuige de relatie tussen Theon en Sansa, hebben de producers een briljante keuze gemaakte door Theon in de kamer aanwezig te laten zijn. Doordat de camera gefocust kan blijven op de blik van Theon (geweldig gespeeld door Alfie Allen) zien we de horror van dit moment in zijn ogen, zonder dat we daadwerkelijk het grove geweld in beeld moeten krijgen.

We kregen deze week weer een sterk staaltje schrijfwerk voorgeschoteld. De keuzes en vrijheden die de schrijvers zich ten opzichte van het boek veroorloven, beginnen te lonen, zoals de aard van Loras die in het boek meer obscuur was maar hier een belangrijk plotpunt is, of het andere pad van Sansa, wat haar verhaallijn veel intrigerender maakt dan deze in het boek ooit was. Tevens lijken alle verhaallijnen toch heel langzaam naar een climax toe te werken. Ik verwacht dat we vóór de opnames van het komende seizoen wel duidelijkheid krijgen over het aantal seizoenen dat deze serie gaat lopen, zodat de schrijvers dit netjes af kunnen gaan ronden. 7? 8? Of toch die 10 seizoenen die HBO wel zou willen? Wat denken jullie? Laat het hieronder even weten!