Russische militairen opgepakt in Oekraïne

Twee Russische militairen die actief waren in het oosten van Oekraïne zijn zondag opgepakt door de Oekraïense autoriteiten. Dat heeft de regering in Kiev bekendgemaakt. De twee militairen worden maandag overgebracht naar de hoofdstad om daar ondervraagd te worden door de Oekraïense veiligheidsdiensten.

Het Oekraïense leger zei zondag dat de twee Russen gewond waren en werden opgepakt aan het front in de regio Loehansk. De arrestatie werd verricht door een vrijwilligersbataljon. De arrestatie is opvallend: Rusland ontkent in alle toonaarden dat de separatisten in Oost-Oekraïne worden gesteund met materieel of met militairen. Afgelopen zomer werden ook al eens Russen opgepakt in Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin zei destijds dat de militairen simpelweg verdwaald waren.

In een video die zondag door een lid van het Oekraïense parlement online werd gezet is te zien hoe een van de mannen zich identificeert als sergeant Aleksandr Aleksandrov. Hij zegt dat hij deel uitmaakt van een groep van veertien personen die gestationeerd was in het rebellenbolwerk Loehansk. Elke vier tot vijf dagen werd de groep gewisseld.

Moskou ontkende de berichten over de arrestaties maandag. "We hebben herhaaldelijk gezegd dat er geen Russische militairen in Donbass (Oost-Oekraïne, red.) zijn", aldus Poetins woordvoerder Dmitri Peskov. De spreekbuis van de separatisten, het Loehansk Informatiecentrum, zei zondag dat het niet gaat om Russische militairen, maar om twee politieagenten uit Loehansk.

De strijd in het oosten van Oekraïne heeft al aan 6100 mensen het leven gekost. In februari werd een wapenstilstand van kracht. Hoewel het geweld is afgenomen, zijn er nog dagelijks schermutselingen tussen het leger en de separatisten.